Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

19 September 2020
01:10 uur

Peter Piot op eerste coronacongres in België: 'Sommige politici denken dat ze wetenschapper zijn'

Knack

15/09/2020 - 17:27

Onder meer om de groeiende kritiek, ook van artsen, te pareren organiseerden de voornaamste coronabestrijders van ons land een eerste wetenschappelijk congres over de aanpak van de crisis. Knack was er als enig Vlaams nieuwsmedium bij, naast de voornaamste criticasters van het beleid.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. [VIDEO] - Peter Piot: "We hebben geluk gehad met ebola" (23/11/2016 - De Redactie)
  De Universiteit Gent bekroonde Peter Piot voor zijn inzet voor de mensenrechten met de Amnesty International Leerstoel. In zijn openingscollege waarschuwde hij dat er nog veel uitdagingen zijn. "Terzake" heeft een uitgebreid gesprek met Piot over de blijvende gevaren van epidemieën in de wereld en over de nauwe band tussen gezondheid en mensenrechten.
  [naar artikel]
 2. Peter Piot: ‘Dit toont wat je in Davos kan doen' (21/01/2017 - De Tijd)
  01:05 Van Bill Gates, farmabonzen tot de Noorse premier. In een jaar tijd bracht Peter Piot een imposante coalitie bijeen die klaar is om de strijd tegen dodelijke epidemieën op te voeren.
  [naar artikel]
 3. Peter Piot: "We zijn niet klaar voor volgende gezondheidsramp" (12/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens de Belgische arts Peter Piot is de wereld voorlopig niet opgewassen tegen een grootschalige epidemie. Na de West-Afrikaanse ebolacrisis
  [naar artikel]
 4. Peter Piot: “We zijn niet klaar voor volgende epidemie” (12/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Volgens de Belgische arts Peter Piot is de wereld voorlopig niet opgewassen tegen een grootschalige epidemie. Na de West-Afrikaanse ebolacrisis bleek de reactie te traag.
  [naar artikel]
 5. Peter Piot krijgt Leerstoel Amnesty International aan UGent (22/11/2016 - De Redactie)
  Aan de UGent heeft professor Peter Piot, mede-ontdekker van het ebolavirus en pionier in de strijd tegen aids, de Amnesty International Leerstoel gekregen. Piot benadrukte in zijn toespraak dat er nog veel uitdagingen zijn in de strijd tegen aids.
  [naar artikel]
 6. Peter Piot (06/04/2019 - De Morgen)
  Het dodelijke ebolavirus ontdekken, mojito drinken bij Fidel Castro, meer dan eens nipt aan de dood ontsnappen: microbioloog Peter Piot (63) heeft stof genoeg voor zijn memoires. Maar het was vooral de strijd tegen aids die zijn leven overnam. Te veel soms. Al was het niet alleen een gevecht tegen virussen. 'Ik wist niet dat mensen zo slecht konden zijn.'
  [naar artikel]
 7. 'We zijn niet klaar voor een volgende epidemie' (13/09/2016 - De Tijd)
  08:42 Wetenschapper Peter Piot waarschuwt dat de wereld niet is voorbereid op een grote epidemie. Er zijn onvoldoende lessen getrokken uit de ebolacrisis, waarschuwt hij.
  [naar artikel]
 8. Peter Piot: “Wie zich niet laat vaccineren, is een egoïst” (15/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De overheid zou het vaccin tegen de griep moeten verplichten. Dat zegt de Belgische arts Peter ­Piot (foto), internationale autoriteit op vlak van gezondheid. Wie zich laat vaccineren, beschermt ook kwetsbare mensen in zijn of haar buurt. En dus is iedereen die geen jaarlijkse griepprik haalt, eigenlijk een egoïst.
  [naar artikel]
 9. Peter Piot: “Wie zich niet laat vaccineren, is een egoïst” (15/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De overheid zou het vaccin tegen de griep moeten verplichten. Dat zegt de Belgische arts Peter ­Piot (foto), internationale autoriteit op vlak van gezondheid. Wie zich laat vaccineren, beschermt ook kwetsbare mensen in zijn of haar buurt. En dus is iedereen die geen jaarlijkse griepprik haalt, eigenlijk een egoïst.
  [naar artikel]
 10. Paus Franciscus: “Sommige Europese politici doen denken aan Hitler” (08/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Volgens paus Franciscus voeren sommige Europese politici ideeën uit die lijken op die van de Duitse nazidictator Adolf Hitler. Dit zei hij woensdag in een interview. Hij kondigde woensdag ook de oprichting aan van een nieuwe studiecommissie om na te denken over de mogelijkheid om vrouwelijke diakenen te wijden.
  [naar artikel]
 11. Viroloog Peter Piot: ‘Je kan dit vertragen, maar niet stoppen' (27/02/2020 - De Tijd)
  17:07 ‘Ik ben geen doemdenker of paniekzaaier,’ zegt viroloog Peter Piot, ‘maar ik denk dat je de verspreiding het coronavirus hoogstens kan vertragen. Je kan het niet stoppen.’
  [naar artikel]
 12. Wereldvermaard microbioloog Peter Piot: ‘Vorig jaar zijn er in Europa meer mazelen gesignaleerd dan in heel Afrika’ (06/04/2019 - De Morgen)
  Terwijl zijn vrouw Heidi Larson voor haar werk rond vaccinaties aan de Universiteit Antwerpen donderdag een eredoctoraat ontving, strikten wij wereldvermaard microbioloog Peter Piot (70) in de coulissen voor een interview. ‘Als er echt niets anders helpt, moet artsen die te veel antibiotica voorschrijven misschien wel beboet worden.’
  [naar artikel]
 13. Peter Piot op Amnesty-leerstoel van UGent: 'Mensenrechten zijn een fundament voor mondiale gezondheid' (22/11/2016 - Knack)
  Aan de UGent kreeg professor Peter Piot, mede-ontdekker van het ebolavirus en pionier in de strijd tegen aids, de Amnesty International Leerstoel toegekend. De negende titularis van de Amnesty International Leerstoel gaf daarna een lezing over "gezondheid als mensenrecht".
  [naar artikel]
 14. 'Een hond is ons meer waard dan een Afrikaan. Hoe ziek is dat?' (10/04/2019 - De Morgen)
  'Laat de rotzakken je niet verpulveren.' Na de zege van Trump hing aidsexpert Peter Piot (67) zijn levensspreuk weer aan de muur. Piot krijgt morgen de Amnesty Leerstoel van de Universiteit Gent voor zijn strijd voor het wereldwijde recht op gezondheid. 'We maken ons niet boos genoeg', zegt hij in een zeldzaam interview.
  [naar artikel]
 15. Paus Franciscus zegt dat sommige Europese politici hem doen denken aan Hitler (08/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens paus Franciscus voeren sommige Europese politici ideeën uit die lijken op die van de Duitse nazidictator Adolf Hitler. Dit zei hij woensdag...
  [naar artikel]
 16. Peter Piot naar Tropisch Instituut Londen (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. "Buitenlandse politici moeten toestemming vragen voor ze in België campagne voeren" (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Peter De Roover wil niet dat Turkse politici in België campagne voeren voor een referendum in eigen land, daar heeft de N-VA-fractieleider
  [naar artikel]
 18. Chinese wetenschapper beweert dat eerste genetisch gemanipuleerde baby’s al geboren zijn (26/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Lulu en Nana zijn een IVF-tweeling van enkele weken oud. Volgens de Chinese wetenschapper He Jiankui uit Shenzhen zijn de meisjes de eerste...
  [naar artikel]
 19. ‘De dag dat het griepvirus compleet verandert, zitten we echt in de miserie' (04/11/2017 - De Tijd)
  01:00 Zijn vader drukte hem ter afscheid op het hart zo lang mogelijk aan de slag te blijven. En dus strijdt Peter Piot op zijn 68ste nog even gedreven voor de wereldgezondheid. ‘Vroeg of laat muteert het g...
  [naar artikel]
 20. Deense wetenschapper pleit onschuldig voor ‘duikbootmoord’ op Zweedse journaliste (21/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Peter Madsen, de Deense wetenschapper die ervan beschuldigd wordt de Zweedse journaliste Kim Wall te hebben vermoord in zijn zelfgemaakte duikboot, heeft woensdag opnieuw onschuldig gepleit bij de hervatting van zijn proces na twee weken.
  [naar artikel]
 21. Deense wetenschapper pleit onschuldig voor ‘duikbootmoord’ op Zweedse journaliste (21/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Peter Madsen, de Deense wetenschapper die ervan beschuldigd wordt de Zweedse journaliste Kim Wall te hebben vermoord in zijn zelfgemaakte duikboot, heeft woensdag opnieuw onschuldig gepleit bij de hervatting van zijn proces na twee weken.
  [naar artikel]
 22. ‘Ik ben vooral bezorgd dat corona uitbreekt in Afrika' (01/02/2020 - De Tijd)
  01:05 Zelfs in het beste scenario heeft het coronavirus zijn piek nog niet bereikt, zegt Peter Piot, de pionier van de strijd tegen ebola en aids. ‘Ik ben gealarmeerder dan een week geleden.’
  [naar artikel]
 23. Acteur Ben Rottiers feliciteert Peter Mertens: “Hij deed me aan Obama denken” (26/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Ben Rottiers, die in 2014 nog op de Vlaamse lijst voor PVDA stond, noemt zich vandaag een dolgelukkig mens. “Het is voor de eerste keer dat ik Peter Mertens ‘bevrijd’ heb horen spreken. Hij deed me aan Obama denken, na diens overwinning.” Ook andere PVDA-militanten deelden in de feestvreugde in Antwerpen.
  [naar artikel]
 24. Zika is wereldwijde bedreiging (06/04/2019 - De Morgen)
  Een 'explosieve toename' van besmettingen en kritiek van topwetenschappers als Peter Piot heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder druk gezet. Ze roept het zikavirus uit tot 'wereldwijde noodsituatie'.
  [naar artikel]
 25. Politici en het bedrijfsleven: mag in België meer dan in Europa? (15/02/2017 - De Redactie)
  In België heerst volop de discussie of het wel koosjer is dat politici ook in het bedrijfsleven actief zijn. Op Europees niveau probeert men al jaren zulke kwesties te ontmijnen. Resultaat: Europa is in elk geval transparant, maar het weerhoudt bepaalde politici er niet van om toch aardig bij te verdienen.
  [naar artikel]
 26. Plant manager Ineos Phenol: volgens de ene een tiran, volgens de ander eerlijk en empathisch? (14/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De staking bij de productieafdeling van Ineos Phenol in Doel gaat woensdag zijn zesde dag in. Hij is gericht tegen één man: grote baas Hugo Piot. Volgens de ene is hij een tiran die toespraken van twee à drie uur geeft, volgens de andere is Piot een betrouwbare en empathische man.
  [naar artikel]
 27. “Sommige politici denken bij heisa dat we het allemaal niet zo goed begrijpen. We hebben het wél ­begrepen, maar de argumenten deugen voor geen meter.” (24/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  “Ga je nog mensen vinden voor de politiek?”: Miet Smet, De Afspraak, 19 november.
  [naar artikel]
 28. “Antwerpen is met ebola verbonden” (12/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In Antwerpen gaat vandaag een internationale ebolaconferentie van start met 250 onderzoekers en gezondheidsexperts uit de hele wereld. Onder hen ook ebola-ontdekker Peter Piot.
  [naar artikel]
 29. Mogen kiezers het IQ van hun politici kennen? (14/04/2019 - De Morgen)
  Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: mogen kiezers het IQ van hun politici kennen? Psycholoog Jan te Nijenhuis (Vrije Universiteit Amsterdam) kruist de degens met politiek wetenschapper Karen Celis (VUB).
  [naar artikel]
 30. Na de graaicultuur: verdienen onze politici te veel? (05/07/2017 - Knack)
  Sinds de PubliFin- en Samusocial-schandalen is de publieke opinie extra gevoelig voor politici die hun inkomen opkrikken met mandaten, zitpenningen en voordelen allerhande. Maar hoeveel verdienen onze politici eigenlijk? En wat moeten ze daarvoor doen? Een enquête in het parlement, en daarbuiten: 'Sommige politici sluiten bij de bank een lening af om hun verkiezingscampagne te kunnen betalen.'
  [naar artikel]
 31. N-VA tegen campagnevoerende Turkse politici in ons land: “Campagne voor Ottomaanse Rijk 2.0 in België ongewenst” (05/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  N-VA schaart zich achter de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier voor een verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de Europese Unie. Zo maakten Kamerfractieleider Peter De Roover en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zondagmiddag op VRT en VTM duidelijk.
  [naar artikel]
 32. Politici? Vertrouw ze niet, mijnheer (11/04/2019 - De Morgen)
  Mensen wantrouwen leiders en politici. Hoogleraar Paul van Lange onderzocht waarom. 'We denken steeds: better safe than sorry.'
  [naar artikel]
 33. Peter Verhelst: “Politici lijken er alles aan te doen om de vluchtelingenopvang niet te laten slagen” (05/02/2019 - De Morgen)
  De een is al twintig jaar een van Vlaanderens meest gerenommeerde auteurs, de ander leidt een burgerplatform dat vluchtelingen helpt. Wat Peter Verhelst en Mehdi Kassou bindt, is hun ongenoegen over de gang van zaken in België. En hun inspanningen om daar zelf iets aan te doen.
  [naar artikel]
 34. Somber onderzoek: bijna helft van Belgen vindt politici corrupt (21/02/2020 - De Morgen)
  Heel wat Belgen denken dat politici corrupt en incapabel zijn en vooral niet bezig met wat leeft in de maatschappij. Een nieuw onderzoek van politicologen van vijf Belgische universiteiten geeft een weinig fraai beeld van hoe de Belg denkt over politieke partijen en politici.
  [naar artikel]
 35. Somber onderzoek over vertrouwen in politiek: bijna helft van Belgen vindt politici corrupt (21/02/2020 - De Morgen)
  Heel wat Belgen denken dat politici corrupt en incapabel zijn en vooral niet bezig met wat leeft in de maatschappij. Een nieuw onderzoek van politicologen van vijf Belgische universiteiten geeft een weinig fraai beeld van hoe de Belg denkt over politieke partijen en politici.
  [naar artikel]
 36. Hoe het beter kan met afval in Antwerpen: “Laat overtreders een maand lang zelf sluikstort opkuisen” (21/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met veel ambitie trokken de witte tornado’s twintig jaar geleden voor het eerst de straat op om de Antwerpse wijken schoon te houden. Met resultaat, al ligt er in sommige wijken door heel wat omstandigheden nog altijd veel vuil op straat. “De politici moeten nu echt in actie komen. België blijft achter op de buurlanden”, vinden kenners Peter Van Lint en Esther Hiel.
  [naar artikel]
 37. Peter Piot: "Alcohol- en tabakbeleid van Maggie De Block kost levens" (14/12/2016 - De Redactie)
  De Belgische topwetenschapper is ongemeen scherp voor het gezondheidsbeleid van onze regering en voor de gezondheidszorg wereldwijd. “Als we doorgaan als nu, stevenen we af op een ramp.”
  [naar artikel]
 38. Waarom denken mensen dat Peter Van de Veire homo is? Een expert geeft uitleg (28/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Peter Van de Veire is een heteroseksuele man. Toch denken mensen maar al te vaak dat hij homo is. Maar hoe komt dat? Het Radio 1-programma ‘Nieuwe Feiten’ zocht samen met de MNM-dj naar een antwoord.
  [naar artikel]
 39. Waarom denken mensen dat Peter Van de Veire homo is? Een expert geeft uitleg (28/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Peter Van de Veire is een heteroseksuele man. Toch denken mensen maar al te vaak dat hij homo is. Maar hoe komt dat? Het Radio 1-programma ‘Nieuwe Feiten’ zocht samen met de MNM-dj naar een antwoord.
  [naar artikel]
 40. Aids-drama in Oost-Europa (10/04/2019 - De Morgen)
  In een jaar tijd is het aantal Oost-Europeanen dat besmet is met HIV verdubbeld. Dat zei de Belgische directeur van het Aidsprogramma van de Verenigde Naties Peter Piot gisteren in Berlijn tijdens de presentatie van de jaarlijkse aids-cijfers.
  [naar artikel]
 41. ‘Iets meer België is enkel gerommel in de marge’ (14/07/2016 - De Standaard)
  ‘Het voorstel van Open VLD om sommige bevoegdheden te herfederaliseren is gerommel in de marge. Alleen veel minder België biedt soelaas’, zegt Peter De Roover, fractieleider voor N-VA in de Kamer.
  [naar artikel]
 42. SP.A over ING België in Panama Papers: 'Bankiers denken dat ze bevolking in hun gezicht kunnen uitla (23/06/2018 - Knack)
  SP.A reageert boos op het nieuws dat ING België opduikt in de Panama Papers. 'Hiermee wordt ook aangetoond dat er toch beter een onderzoekscommissie was geweest, zoals SP.A vroeg', zegt Peter Vanvelthoven.
  [naar artikel]
 43. Het enthousiasme waarmee CD&V de staat nog maar eens wil hervormen, doet denken aan vroeger (16/03/2019 - De Morgen)
  Als het op het hervormen van de staat aankomt, tonen sommige Vlaamse politici een moeilijk te begrijpen wellust. De kans is klein dat die lust in de komende tien jaar ook echt bevredigd gaat worden.
  [naar artikel]
 44. Getest op artsen (09/04/2019 - De Morgen)
  'Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen zouden zich zelf kandidaat moeten stellen om experimentele medicijnen tegen ebola te testen.' Dat zegt professor emeritus Guido van der Groen, die samen met Peter Piot in 1976 het virus ontdekte. 'Afrikanen moeten niet altijd de proefkonijnen zijn.'
  [naar artikel]
 45. “Wie geen griepvaccin neemt, is een egoïst” (15/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De overheid zou het vaccin tegen de griep moeten verplichten. Dat zegt de Belgische arts Peter Piot, een internationale autoriteit op vlak van gezondheid. “Wie zich laat vaccineren, beschermt ook kwetsbare mensen in zijn buurt. En dus is iedereen die geen jaarlijkse griepprik haalt, eigenlijk een egoïst.”
  [naar artikel]
 46. CD&V-voorzitter Wouter Beke over Schild & Vrienden: "Sommige politici moeten in eigen boezem kijken" (07/09/2018 - De Morgen)
  CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat sommige collega-politici zich moeten "bezinnen" en "in eigen boezem moeten kijken" over de praktijken van de ultrarechtse organisatie Schild & Vrienden. Dat schrijft hij in een tekst op de CD&V-site onder de titel "Je oogst wat je zaait". Beke noemt geen partijen of politici bij naam, maar spreekt onder meer over "populaire politici met een grote aanhang" die het conflict in de samenleving voeden. 
  [naar artikel]
 47. Waalse politici niet te spreken over foto van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Peter Mertens (PVDA): “Gevaarlijk voor ons land” (22/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  In Wallonië zijn heel wat politici niet te spreken over een interview tussen Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Peter Mertrens (PVDA/PTB) in De Zondag. Vooral de bijhorende foto, de twee kopstukken staan lachend rug aan rug, doet het debat oplaaien.
  [naar artikel]
 48. Anuna De Wever: “Onze boodschap is bij sommige politici nog niet aangekomen” (07/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  “Onze boodschap is bij sommige politici nog steeds niet aangekomen”, heeft Anuna De Wever donderdag gezegd tijdens een toespraak op het Leuvense Ladeuzeplein. “We zullen echter blijven vechten tot we gehoord worden”.
  [naar artikel]
 49. Coronavirus verspreidt zich sneller dan ebola, maar is veel minder dodelijk (12/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De wereldwijde verspreiding van het coronavirus is “veel erger” dan ebola, zegt professor Peter Piot, die destijds het ebolavirus ontdekte in Zaïre...
  [naar artikel]
 50. Peter Mertens en Tom Van Grieken: ‘Op sommige punten kunnen we samen tegen het establishment vechten’ (23/04/2019 - De Morgen)
  Ze hebben een hekel aan elkaar, maar toch vertonen de partijen van Peter Mertens en Tom Van Grieken meer raakvlakken dan hun kopmannen willen toegeven. Ze dagen de elite uit van aan de zijlijn en rekruteren allebei in de arbeiderswijken, waar ze een broertje dood hebben aan dure diesel, langer werken en graaiende politici. Maar waar Mertens de rijken en grote bedrijven viseert, wijst Van Grieken vooral op de tol van de migratie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.