Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
10:23 uur

Arts die euthanasie Tine Nys uitvoerde opnieuw voor rechter

De Standaard

15/09/2020 - 22:04

Er komt een nieuw proces in de zaak-Tine Nys. De arts die de euthanasie in 2010 uitvoerde, moet zich voor een burgerlijke rechtbank verantwoorden. ‘Het zal gaan over de kern van de zaak’, zegt de advocaat van de familie.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Arts verdedigt zich na dood van Tine Nys: “Ik heb wettelijk correcte euthanasie gedaan” (20/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De dokter die de opzettelijke levensbeëindiging uitvoerde van de 38-jarige Tine Nys in 2010 en die zich voor het hof van assisen moet verantwoorden voor vergiftiging, zegt dat hij de euthanasiewet heeft nageleefd.
  [naar artikel]
 2. Arts verdedigt zich op proces over dood van Tine Nys: “Ik heb een naar de wet correct uitgevoerde euthanasie gedaan” (20/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De dokter die de opzettelijke levensbeëindiging uitvoerde van de 38-jarige Tine Nys in 2010, en die zich voor het hof van assisen moet verantwoorden voor vergiftiging, zegt dat hij de euthanasiewet heeft nageleefd.
  [naar artikel]
 3. LIVE. Arts die euthanasie uitvoerde op Tine Nys veroordeeld voor aanranding minderjarige en meerderjarige patiënten (24/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op het euthanasieproces in Gent keert het college van gerechtsdeskundigen vandaag terug op de getuigenstoel. Onder meer Wim Distelmans,...
  [naar artikel]
 4. LIVE. Arts die euthanasie uitvoerde op Tine Nys liep voorbije jaren aantal veroordelingen op (24/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op het euthanasieproces in Gent keert het college van gerechtsdeskundigen vandaag terug op de getuigenstoel. Onder meer Wim Distelmans,...
  [naar artikel]
 5. Advocaat van arts die euthanasie uitvoerde: “Waarom zit de familie niet mee op de beschuldigdenbank?” (17/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Het eigen tekortkomen, het eigen falen en het eigen grote schuldgevoel projecteren op de artsen die deden wat Tine zeer nadrukkelijk en...
  [naar artikel]
 6. Advocaat van arts die euthanasie uitvoerde: “Waarom zit familie niet mee op beschuldigdenbank?” (17/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Het eigen tekortkomen, het eigen falen en het eigen grote schuldgevoel projecteren op de artsen die deden wat Tine zeer nadrukkelijk en...
  [naar artikel]
 7. “Ik heb een naar de wet correct uitgevoerde euthanasie gedaan” (20/01/2020 - Metro)
  De dokter die de opzettelijke levensbeëindiging uitvoerde van de 38-jarige Tine Nys in 2010, en die zich voor het hof van assisen moet verantwoorden voor vergiftiging, zegt dat hij de euthanasiewet heeft nageleefd. “Ik heb een naar de wet correct uitgevoerde euthanasie gedaan. De euthanasie is unaniem goedgekeurd door de mensen die de wettelijke voorwaarden bekijken”, zei de arts, die verwees naar de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie. Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Een van de zussen van de vrouw diende een klacht met burgerlijkepartijstelling in en het gerecht onderzocht de zaak. Het openbaar ministerie stelt dat de drie dokters zich schuldig maakten aan vergiftiging, waardoor ze in theorie tot levenslange opsluiting riskeren. Het is de eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002. bron: Belga Het bericht “Ik heb een naar de wet correct uitgevoerde euthanasie gedaan” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Arts op euthanasieproces: 'Met veel zenuwen heb ik die baxter opgehangen aan de luster' (20/01/2020 - De Standaard)
  In het assisenproces over de euthanasie van Tine Nys (38), is de uitvoerende arts verhoord. Dit zijn enkele belangrijke fragmenten uit het verhoor.
  [naar artikel]
 9. “Zelf bij twee negatieve adviezen kan ik euthanasie uitvoeren” (20/01/2020 - Metro)
  De dokter die de opzettelijke levensbeëindiging uitvoerde van de 38-jarige Tine Nys in 2010 stelt dat het oordeel van de twee andere artsen die de euthanasiewet voorziet, niet van tel is. “Zelf bij twee negatieve adviezen kan ik de euthanasie uitvoeren. De wet zegt dat een positief of negatief advies niet uitmaakt”, verklaarde de beschuldigde. De 58-jarige huisarts van Tine Nys, de tweede beschuldigde, trad op als voorafgaand aan de levensbeëindiging geraadpleegde arts. Volgens de wet moet die onafhankelijk zijn ten opzichte van de patiënt, maar volgens het onderzoek kan hij als haar huisarts sinds 1998 niet als onafhankelijk beschouwd worden. De derde beschuldigde is een 67-jarige vrouw uit Oosterzele, die als psychiater geconsulteerd werd. Volgens de wet moet ook die onafhankelijk zijn ten opzichte van de patiënt, maar volgens het openbaar ministerie had ze Tine Nys in behandeling. “Ik sta achter haar beslissing als arts en goede vriend van mijn patiënte maar betreur toch haar beslissing”, besloot de huisarts in zijn advies. De uitvoerende arts stelt dat de huisarts wel onafhankelijk kon oordelen. “In veel gevallen wordt de huisarts als onafhankelijk beschouwd als die in eer en geweten oordeelt. De wet zegt dat een positief of negatief advies niet uitmaakt. Ik heb de wet gevolgd. Zelf bij twee negatieve adviezen kan ik de euthanasie uitvoeren”, zei de uitvoerende arts. bron: Belga Het bericht “Zelf bij twee negatieve adviezen kan ik euthanasie uitvoeren” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Terminaal zieke vindt niet altijd een euthanasiearts (23/10/2017 - VRT NWS)
  Voor wie euthanasie wil, is het niet altijd eenvoudig een arts te vinden die de levensbeëindiging wil uitvoeren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Gemiddeld één keer per week belt een terminale patiënt naar een LEIF arts omdat hun behandelende arts de euthanasie niet wil uitvoeren. Maar het uitvoeren van euthanasie is geen taak van een LEIF-arts zegt euthanasie-expert Wim Distelmans.
  [naar artikel]
 11. Huisarts Tine Nys op euthanasieproces: ‘Tine was vastbesloten euthanasie te plegen’ (22/01/2020 - De Standaard)
  Volgens huisarts Marc Cambré en psychiater Philippe Van Cauwenberghe kwam Tine Nys zeer overtuigend over met haar wens tot euthanasie.
  [naar artikel]
 12. Advocaat van zus Tine Nys zat in commissie die besliste over euthanasie (22/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Aan het einde van de derde procesdag rond de euthanasie van Tine Nys is ophef ontstaan rond Fernand Keuleneer, de advocaat van Sophie Nys. Die bleek in de commissie te zitten die besliste over de goedkeuring van de euthanasie van Tine Nys. “Ik val daar achterover van”, zei Jef Vermassen.
  [naar artikel]
 13. Geheime opnames die familie van Tine Nys maakte van dokters vrijgegeven op euthanasieproces (27/01/2020 - VRT NWS)
  De geheime opnames die de familie van Tine Nys maakte van gesprekken met de huisarts van Tine en met de dokter die de euthanasie uitvoerde, zijn vanmiddag beluisterd op het assisenproces in Gent. Wat we hoorden was een familie die met veel vragen zit en dokters die uit alle macht antwoorden probeerden te formuleren.
  [naar artikel]
 14. ‘Dit was inderdaad geen euthanasie’ (26/12/2017 - De Standaard)
  ‘Het klopt dat de euthanasiecommissie een arts verhoord heeft vanwege levensbeëindiging van een patiënte zonder verzoek' zegt Wim Distelmans, oncoloog, palliatief arts en voorzitter van de federale commissie voor evaluatie van euthanasie. 'Het was een lang debat, waarin veel argumenten heen en weer zijn gegaan. Dat wij zelf voor rechter spelen, is overtrokken.’
  [naar artikel]
 15. “Tine wou sterven: het was euthanasie of overdosis drugs” (27/01/2020 - Metro)
  “Tine wou gewoon sterven. Ze wou dat het stopte, dat was een passionele wens. Het was euthanasie of een overdosis drugs.” Dat zei een vriend van Tine Nys, die haar wilsverklaring mee ondertekende, maandagmiddag voor het Gentse hof van assisen. “Ik heb ook een tweede document getekend, zodat ze na een overdosis geen hulp zou krijgen, zodat ze haar met rust moesten laten.” De laatste relatie van Tine was nefast, vertelde de man. “Ik heb weinig mensen gekend die zo verslaafd waren als Tine, toen ze uit die relatie kwam. Ze was stikverslaafd. Heroïne, vier of vijf keer per dag, ik heb het zelf gezien.” “Tine wou gewoon sterven. Ze wou dat het stopte, dat was een passionele wens. Het was euthanasie of een overdosis drugs. Het was genoeg. (..) We hebben dikwijls gepraat over de euthanasie. Dat gaf haar een zekerheid, en een overdosis gaf haar dat niet. Ze had de overdosis liggen, maar ze had daar schrik van. (..) Ze was extreem bang van pijn. Voor haar was euthanasie pijnloos”, zei de getuige, die is opgeroepen op vraag van de verdediging van de uitvoerende arts. “Tine was wat empathie betreft een voorbeeld voor deze maatschappij”, stelde de man. “Ze deed de procedure omdat ze rekening hield met haar zussen. Ik heb ook een tweede document getekend, zodat ze na een overdosis geen hulp zou krijgen, zodat ze haar met rust moesten laten.” Zowel die negatieve wilsverklaring als de wilsverklaring euthanasie stonden los van de euthanasieprocedure die Tine opstartte. bron: Belga Het bericht “Tine wou sterven: het was euthanasie of overdosis drugs” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Huisarts: 'Tine kwam niet in aanmerking voor euthanasie' (20/01/2020 - De Standaard)
  De huisarts van Tine Nys bestreed op het assisenproces over haar euthanasie in Gent dat Tine al jaren geen psychiatrische problemen meer had: ‘De familie is daar een beetje oneerlijk over geweest. Ze heeft in 2009 nog een ernstige zelfmoordpoging ondernomen en in 2008 zelfs tweemaal. Telkens werd ze daarna door de politie bij mij afgezet.’
  [naar artikel]
 17. “Ik val hier achterover van”: advocaat burgerlijke partij was op vergadering waar euthanasie Tine Nys werd geëvalueerd (22/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Opschudding aan het slot van de getuigenis van professor Wim Distelmans op het assisenproces rond de euthanasie van Tine Nys (1972-2010). De...
  [naar artikel]
 18. Procureur: ‘Psychiater zat aan stuur van euthanasie Tine’ (29/01/2020 - De Standaard)
  Procureur Francis Clarysse vraagt de jury om de huisarts van Tine Nys niet te veroordelen. Hem kan hooguit naïviteit verweten worden. Voor uitvoerend arts Joris Van Hove en voor psychiater Lieve Thienpont vordert hij een schuldigverklaring voor gifmoord.
  [naar artikel]
 19. LIVE. Advocaat van familie Tine Nys start pleidooi: "Euthanasie? Zelfdoding is betere term” (29/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Gentse hof van assisen heeft gisteren de laatste getuigen gehoord voor het proces rond de euthanasie op Tine Nys in 2010. Vandaag starten de...
  [naar artikel]
 20. Waarom evaluatiecommissie euthanasie Tine Nys toch goedkeurde (22/11/2018 - De Standaard)
  Volgens de evaluatiecommissie was er procedureel niets mis met de euthanasie van Tine Nys. Dat zei Wim Distelmans, lid van die commissie, op Terzake.
  [naar artikel]
 21. Ophef aan eind van derde procesdag: advocaat van zus Tine Nys zat in commissie die besliste over euthanasie (23/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Aan het einde van de derde procesdag rond de euthanasie van Tine Nys is ophef ontstaan rond Fernand Keuleneer, de advocaat van Sophie Nys. Die bleek in de commissie te zitten die besliste over de goedkeuring van de euthanasie van Tine Nys. “Ik val daar achterover van”, zei Jef Vermassen.
  [naar artikel]
 22. Tuchtonderzoek naar uitvoerende arts euthanasie Tine Nys (24/01/2020 - De Standaard)
  De Orde der Artsen is eind vorig jaar een tuchtonderzoek opgestart naar de uitvoerende arts die op het euthanasieproces terechtstaat.
  [naar artikel]
 23. Artsen verhoord in assisenzaak euthanasie: “Ik voel me gepakt door iedereen in dit verhaal” (21/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Tien jaar is het geleden dat Tine Nys euthanasie kreeg. Tien jaar moesten de dokters die haar daarin bijstonden – en door de familie van Tine beschuldigd worden van moord – erover zwijgen. Tot maandag, tijdens hun verhoor voor het hof van assisen. Één sleutelwoord daarbij: autisme. Volgens de een het voorwendsel om de euthanasie te kunnen verantwoorden, volgens de ander de fundering waarop alle andere problemen van Tine zich hebben opgestapeld. “En ja, dat was ongeneeslijk.”
  [naar artikel]
 24. Psychiater op euthanasieproces: “Tine was innemend en intelligent, maar ook manipulatief” (21/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Tien jaar is het geleden dat Tine Nys euthanasie kreeg. Tien jaar moesten de dokters die haar daarin bijstonden – en door de familie van Tine beschuldigd worden van moord – erover zwijgen. Tot maandag, tijdens hun verhoor voor het hof van assisen. Één sleutelwoord daarbij: autisme. Volgens de een het voorwendsel om de euthanasie te kunnen verantwoorden, volgens de ander de fundering waarop alle andere problemen van Tine zich hebben opgestapeld. “En ja, dat was ongeneeslijk.”
  [naar artikel]
 25. Familie Nys kon niet begrijpen dat Tine euthanasie kon krijgen (22/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Dat Tine Nys euthanasie kon krijgen op basis van psychisch lijden, heeft de familie van de vrouw nooit kunnen begrijpen. Dat bleek dinsdag voor het Gentse hof van assisen, waar de vier familieleden een hele dag aan het woord kwamen. “Ik kon niet begrijpen dat Tine voldeed aan dat wettelijk kader”, zei haar oudste zus Sophie Nys.
  [naar artikel]
 26. Advocaten: "Een pure schande dat drie hardwerkende dokters als moordenaars voor assisen moeten komen" (17/01/2020 - VRT NWS)
  Op de eerste dag van het assisenproces rond de euthanasie van Tine Nys in april 2010, kwamen vandaag de advocaten van de artsen voor het eerst aan het woord. "Deze hardwerkende arts die dagelijks mensen helpt, verzorgt en geneest en het allerbeste voorhad met Tine, hoort niet thuis op de slechtste bank waarop iemand kan terechtkomen, namelijk de beklaagdenbank in een assisenhof", aldus Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de dokter die de euthanasie heeft uitgevoerd. "Dat is iets voor kindermoordenaars, seriemoordenaars en psychopaten."
  [naar artikel]
 27. Advocaat familie Tine Nys is lid van commissie die euthanasie goedkeurde (23/01/2020 - De Morgen)
  Fernand Keuleneer, die de nabestaanden van Tine Nys bijstaat op het euthanasieproces, was aanwezig op de vergadering van de evaluatiecommissie waar haar euthanasie werd goedgekeurd. Dat is gisteravond gebleken tijdens de getuigenis van Wim Distelmans op het euthanasieproces.
  [naar artikel]
 28. Euthanasie voor assisen – Jury al zes uur in beraad over lot artsen (30/01/2020 - Metro)
  In Gent is de jury van het hof van assisen nog altijd aan het beraadslagen in de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010. De jury en het hof hebben zich om 16.20 uur teruggetrokken en voorlopig valt er geen beweging vast te stellen in de assisenzaal. De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd en de drie artsen betrokken in de euthanasie moesten zich verantwoorden voor het hof van assisen. Voor de huisarts van Tine Nys vorderde de aanklager de vrijspraak, maar de uitvoerende arts en de psychiater moesten volgens het openbaar ministerie wel schuldig verklaard worden aan vergiftiging. De verdediging van de drie artsen heeft de vrijspraak gevraagd. In de Gentse assisenzaal zit een honderdtal toeschouwers in spanning te wachten op de uitspraak over de schuldvraag. Onder hen Wim Distelmans, de voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie. Uit de duur van het beraad valt niet af te leiden welke richting de jury zal uitgaan, maar verwacht wordt dat het een uitvoerig gemotiveerd arrest over de schuldvraag zal worden. bron: Belga Het bericht Euthanasie voor assisen – Jury al zes uur in beraad over lot artsen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Vriend Tine Nys op euthanasieproces: “Het was euthanasie of overdosis drugs” (27/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Tine wou gewoon sterven. Ze wou dat het stopte, dat was een passionele wens. Het was euthanasie of een overdosis drugs.” Dat zei een vriend van Tine Nys, die haar wilsverklaring mee ondertekende, maandagmiddag voor het Gentse hof van assisen. “Ik heb ook een tweede document getekend, zodat ze na een overdosis geen hulp zou krijgen, zodat ze haar met rust moesten laten.”
  [naar artikel]
 30. Artsen krijgen het woord op euthanasieproces: ‘Had ik het niet gedaan, zou Tine zelfmoord gepleegd hebben’ (20/01/2020 - De Morgen)
  Op het euthanasieproces in Gent, waarin drie artsen uit Oost-Vlaanderen zich moeten verantwoorden voor het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij Tine Nys (38) in Sint-Niklaas in 2010, vindt vandaag de tweede zittingsdag plaats. De artsen leggen daar vandaag uit hoe de euthanasie op Tine Nys (38) volgens hen verliep.
  [naar artikel]
 31. Tele-Onthaal ontving helft meer oproepen rond euthanasie door proces-Tine Nys (31/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het assisenproces in Gent rond de euthanasie van Tine Nys leidde ook bij de hulplijn Tele-Onthaal tot extra oproepen. Het aantal gesprekken rond het thema euthanasie verdubbelde, tot zowat 31 per week, maakt Tele-Onthaal vrijdag zelf bekend.
  [naar artikel]
 32. Familieleden getuigen op proces over euthanasie Tine Nys: “Mijn zus was diep ongelukkig” (21/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Ze was diep ongelukkig.” Dat verklaarde Sophie Nys dinsdagmorgen voor het hof van assisen over haar zus Tine, die in 2010 euthanasie kreeg. “Ik heb de zelfmoordpogingen meegemaakt, en bij de meeste opnames ben ik haar ook gaan bezoeken.”
  [naar artikel]
 33. Deskundigen: “Euthanasie Tine Nys niet volgens de regels” (23/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op het euthanasieproces in Gent hebben de leden van de deskundigencommissie zich kritisch uitgelaten over de beschuldigde artsen. “Tine Nys kwam misschien wel in aanmerking voor euthanasie, maar dat is niet volgens de regels verlopen.”
  [naar artikel]
 34. Deskundigen: ‘Euthanasie Tine Nys niet volgens de regels’ (23/01/2020 - De Standaard)
  Op het euthanasieproces in Gent hebben de leden van de deskundigencommissie zich kritisch uitgelaten over de beschuldigde artsen. ‘Tine Nys kwam misschien wel in aanmerking voor euthanasie, maar dat is niet volgens de regels verlopen.’
  [naar artikel]
 35. Psychiater spreekt drie uur op euthanasieproces: “Dat autisme verklaarde alles. Tine was innemend en intelligent, maar ook manipulatief en op zoek naar conflict” (21/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Tien jaar is het geleden dat Tine Nys euthanasie kreeg. Tien jaar moesten de dokters die haar daarin bijstonden – en door de familie van Tine beschuldigd worden van moord – erover zwijgen. Tot maandag, tijdens hun verhoor voor het hof van assisen. Één sleutelwoord daarbij: autisme. Volgens de een het voorwendsel om de euthanasie te kunnen verantwoorden, volgens de ander de fundering waarop alle andere problemen van Tine zich hebben opgestapeld. “En ja, dat was ongeneeslijk.”
  [naar artikel]
 36. Voor het eerst arts in Nederland vervolgd voor euthanasie (09/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een arts van een Nederlands verpleeghuis wordt vervolgd voor de euthanasie op een 74-jarige vrouw in 2016. De dame was dement en daardoor was het...
  [naar artikel]
 37. Nederlandse arts vrijgesproken voor euthanasie bij demente vrouw met wilsverklaring (11/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een voormalige arts Catharina A. (68) uit Den Haag die euthanasie pleegde op een demente vrouw (74) heeft zich volgens de rechtbank niet schuldig...
  [naar artikel]
 38. Advocaat familie Tine Nys mag niet aanblijven op assisenproces nu blijkt dat hij zelf in euthanasie­commissie zat (23/01/2020 - VRT NWS)
  Fernand Keuleneer, de advocaat van de familie van Tine Nys, mag niet aanblijven op het assisenproces in Gent. Bij de urenlange ondervraging van expert Wim Distelmans gisteren bleek dat Keuleneer zélf in de euthanasiecommissie zat die de euthanasie van Tine Nys nadien evalueerde en goedkeurde. Wat de gevolgen zijn voor het proces is nog niet duidelijk.
  [naar artikel]
 39. LIVE. Psychiater kreeg dag voor euthanasie dreigtelefoon van ex-vriend zus Tine: "We gaan je persoonlijk weten te vinden” (27/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het euthanasieproces rond Tine Nys gaat de tweede week in. Vandaag en morgen staan de laatste getuigen gepland, onder wie vrienden van Tine. Verder...
  [naar artikel]
 40. Artsen ondervraagd op euthanasieproces: “Het lijden van Tine was enorm, zoiets had ik nog nooit gezien.” (20/01/2020 - VRT NWS)
  Op het assisenproces in Gent, over de mogelijk onwettige euthanasie op Tine Nys, worden vandaag de drie artsen ondervraagd die terecht staan. Ze leggen uit waarom volgens hen de euthanasie wél volgens de wet verlopen is.
  [naar artikel]
 41. Philip Nitschke ‘Dokter Dood’: ‘Zelfdoding is een fundamenteel mensenrecht’ (03/07/2019 - De Morgen)
  Toen Philip Nitschke (71) in 1996 als eerste arts ooit legale euthanasie uitvoerde, leverde hem dat de bijnaam Doctor Death op. In 2015 verbrandde hij zelfs publiekelijk zijn artsenbul om vrijuit te kunnen spreken over vrijwillige levensbeëindiging. En dat doet hij met de meest open geest: ‘Ik hanteer geen enkel criterium voor euthanasie. Als iemand goed beseft wat hij wil, is er voor mij geen verdere discussie nodig.’
  [naar artikel]
 42. Advocaat familie Tine Nys was zelf aanwezig in commissie die haar euthanasie goedkeurde (23/01/2020 - De Morgen)
  Fernand Keuleneer, die de nabestaanden van Tine Nys bijstaat op het euthanasieproces, was aanwezig op de vergadering van de evaluatiecommissie waar haar euthanasie werd goedgekeurd. Dat is gisteravond gebleken tijdens de getuigenis van Wim Distelmans op het euthanasieproces.
  [naar artikel]
 43. Psychiater op proces over dood van Tine Nys: “Geloof me, euthanasie is niet gemakkelijk. Om daarvoor te kiezen als jonge mens moet je hard en lang geleden hebben” (20/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Ik kijk altijd of er nog uitwegen zijn voor wie euthanasie wil.” Dat heeft de psychiater die zich moet verantwoorden voor vergiftiging van de 38-jarige Tine Nys in 2010, maandag verklaard voor het Gentse hof van assisen.
  [naar artikel]
 44. Familieleden getuigen op proces over euthanasie Tine Nys: “Mijn zus was diep ongelukkig” (21/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op het assisenproces over de dood van Tine Nys getuigen dinsdag de familieleden van de vrouw die in 2010 voor euthanasie koos. “Mijn zus was diep ongelukkig”, verklaarde Sophie Nys. “Ik heb de zelfmoordpogingen meegemaakt, en bij de meeste opnames ben ik haar ook gaan bezoeken.”
  [naar artikel]
 45. ‘Alsof er een muur was ontstaan tussen ons en Tine’: zus van Tine Nys getuigt op euthanasieproces (21/01/2020 - De Morgen)
  ‘Tine was zo bezig met het administratief geregeld krijgen van die euthanasie dat het onmogelijk was om nog toegang te krijgen tot haar. Ze zat in een tunnelvisie.’ Op het euthanasieproces in Gent getuigde zus Sofie Nys.
  [naar artikel]
 46. Arts niet vervolgd wegens toedienen gifbeker: ‘Geen illegale euthanasie, maar hulp bij zelfdoding’ (29/04/2019 - De Morgen)
  De arts die zich voor de Mechelse rechtbank moest verantwoorden voor een mogelijk onwettige euthanasie, is buiten vervolging gesteld. De man hielp een patiënt zichzelf te doden door haar een gifbeker te geven. Dat is volgens het parket geen illegale euthanasie, maar hulp bij zelfdoding.
  [naar artikel]
 47. Euthanasie-expert Wim Distelmans uit kritiek op euthanasieproces: “Volgens mij is de familie van Tine Nys onder druk gezet” (24/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wim Distelmans heeft zijn ongenoegen duidelijk laten blijken na de vijfde dag van het euthanasieproces rond Tine Nys. Bij VRT Nieuws zei de voorzitter van de evaluatiecommissie euthanasie kwaad te zijn. “Ik probeer me in te beelden hoe die artsen zich nu moeten voelen”, zei Distelmans.
  [naar artikel]
 48. Franse arts wou zijn patiënten in ons land euthanasie verlenen (31/10/2018 - De Standaard)
  Een Franse arts wilde op regelmatige basis met terminaal zieke patiënten naar België komen, om ze euthanasie te verlenen. Juridisch kan het, maar het Comité voor Bio-Ethiek heeft er veel vragen bij.
  [naar artikel]
 49. Franse arts wou zijn patiënten in ons land euthanasie verlenen (31/10/2018 - De Standaard)
  Een Franse arts wilde op regelmatige basis met terminaal zieke patiënten naar België komen, om ze euthanasie te verlenen. Juridisch kan het, maar het Comité voor Bio-Ethiek heeft er veel vragen bij.
  [naar artikel]
 50. 'Tine heeft krak na krak gekregen. Voor haar was euthanasie iets pijnloos’ (27/01/2020 - De Morgen)
  Richard Venlet, de toenmalige vriend van de zus van Tine Nys, beleefde die fatale dag, 27 april 2010 mee. ‘Het was onwezenlijk. We konden niet geloven dat het zou gebeuren. In onze perceptie had Tine de derde handtekening nog niet.’
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.