Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
21:42 uur

Jongeren weten te weinig over geld: ‘Omgaan met centen moet meer aan bod komen op school’

De Morgen

16/09/2020 - 07:17

Vier op de tien jongeren liggen wakker van hun financiële situatie. Het ontbreekt hen ook aan financiële geletterdheid en hun ouders zijn vaak niet het goede aanspreekpunt. Febelfin wil via een blitse campagne met influencers dat taboe doorbreken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. DISCUSSIE. Moet het onderwijs jongeren beter met geld leren omgaan? (26/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Financieel onderzoek wijst uit dat te veel jongeren laks en onwetend zijn als het over betalen gaat. Moet het onderwijs onze jongeren, die opgegroeid zijn met apps en voor wie geld iets louter virtueels is, beter met centen leren omgaan?
  [naar artikel]
 2. Hoe omgaan met pesten op school? "Stel dynamisch en transparant antipestbeleid op", zeggen onderzoekers (22/11/2019 - VRT NWS)
  Omgaan met pesten op school, hoe doe je dat? Als leerkracht, medeleerling of gepeste? Wat helpt? Wat maakt de pestsituatie erger? Dat vroegen onderzoekers van jongerenorganisatie Pimento aan de leerlingen zelf. Scholen geven aan niet te weten wat succesvolle acties zijn om pesten te stoppen. Daar zijn dan ook weinig gegevens over. Nochtans is pesten een groot probleem: 47 procent van de bevraagde jongeren werd al ooit gepest volgens het onderzoek van Pimento, expert in weerbaarheid en pestpreventie.
  [naar artikel]
 3. ‘Jij mocht naar school. Waarom ik niet?’: ludieke actie moet meer jongeren op school krijgen (03/09/2019 - De Morgen)
  Wanneer september op de kalender verschijnt, weet de Vlaamse jeugd: wij moeten weer naar school. ‘Eigenlijk klopt dat niet, ze mógen naar school’, zegt Bram Reekmans van de ngo Via Don Bosco. Een ludieke actie op twee Belgische scholen luidde gisteren de start in van hun campagne om meer jongeren op school te krijgen.
  [naar artikel]
 4. Waarom er bij ons geen algemeen smartphoneverbod op school komt (12/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het Franse voorbeeld om in lagere en middelbare scholen de smartphone te bannen, zal in ons land geen navolging krijgen. Elke school moet voor zichzelf bepalen wat verantwoord omgaan met de smartphone betekent. “We moeten jongeren net leren de valkuilen ontwijken.”
  [naar artikel]
 5. Waarom er in België geen algemeen smartphoneverbod op school komt (11/12/2017 - De Standaard)
  Het Franse voorbeeld om in lagere en middelbare scholen de smartphone te bannen, zal in ons land geen navolging krijgen. Elke school moet voor zichzelf bepalen wat verantwoord omgaan met de smartphone betekent. ‘We moeten jongeren net leren de valkuilen ontwijken’.
  [naar artikel]
 6. Vlaamse jongeren slapen te weinig (26/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Volgens onderzoek van de UGent komen ongeveer zes op de tien Vlaamse jongeren tijdens de schoolweek niet aan acht uur slaap per nacht, het aanbevolen minimum. Dat weegt op hun prestaties op school én op hun gezondheid.
  [naar artikel]
 7. Vandeurzen trekt 1 miljoen euro uit om leerkrachten beter te leren omgaan met agressieve jongeren (15/09/2018 - VRT NWS)
  Leerkrachten en opvoeders hebben alsmaar vaker te maken met agressieve kinderen en jongeren. Meer en meer moeten zij kinderen leren om hun emoties in goede banen te leiden, maar soms weten ze ook niet hoe ze dat moeten doen. Om hen methodieken bij te brengen, trekt minister van Welzijn Jo Vandeurzen 1 miljoen euro uit. Dat bedrag komt bovenop het geld voor aangepaste gebouwen en 200 extra personeelsleden.
  [naar artikel]
 8. Te veel gedragsproblemen op school: “De klas moet weer leren wat gezag en respect zijn” (17/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het aantal leerlingen dat zich zodanig misdraagt op school dat het centrum voor leerlingenbegeleiding (clb) moet tussenkomen, is in vier jaar met bijna 30% toegenomen. Vorig schooljaar ging het om 7.919 scholieren. “Jongeren voelen zich vrijer om verbaal en fysiek agressief te reageren als het ze niet aanstaat”, zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens. “Het is hoog tijd dat we hen weer met autoriteit leren omgaan.”
  [naar artikel]
 9. Verplichte stage voor ouders moet spijbelaars op school houden (13/04/2019 - De Morgen)
  Minister Smet komt nog voor de zomer met een nieuw actieplan tegen spijbelen, maar heeft nu al de studiebeurs van 351 jongeren teruggevorderd omdat ze te weinig op school waren.
  [naar artikel]
 10. Sigrid en Kristof verloren baby Flynn en zoeken lotgenoten om hun verdriet te delen: “We wéten dat we ermee moeten omgaan. Maar hoe?” (24/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Ze weten met hun verdriet geen weg. Gaat ook niet, als je je baby moet afgeven. Vier maanden was Flynn toen hij vorige week, in de crèche, plots niet meer wakker werd. Sigrid Smeyers (32) en Kristof De Smet (35) houden zich vast aan elkaar. Maar ze zoeken ook uitdrukkelijk steun bij wie hetzelfde heeft meegemaakt. “We weten niet hoe we dit te boven zullen komen. Óf we dit te boven komen. Weten dat we niet alleen zijn met onze pijn, kan misschien helpen met een begin van verwerking.”
  [naar artikel]
 11. Nederlandse bendes ronselen jongeren om geld wit te wassen (04/12/2018 - De Standaard)
  Nederlandse bendes ronselen steeds meer jongeren in ons land om hun crimineel geld door te sluizen. In ruil voor geld geven de jongeren hun bankkaart en pincode door, waarmee de oplichters aan de slag gaan. De jongeren worden zo een ‘geldezel’ en dat is strafbaar.
  [naar artikel]
 12. Nederlandse bendes ronselen jongeren om geld wit te wassen (04/12/2018 - De Standaard)
  Nederlandse bendes ronselen steeds meer jongeren in ons land om hun crimineel geld door te sluizen. In ruil voor geld geven de jongeren hun bankkaart en pincode door, waarmee de oplichters aan de slag gaan. De jongeren worden zo een ‘geldezel’ en dat is strafbaar.
  [naar artikel]
 13. Als jongeren geen zin meer hebben in school, verschijnt Saschia op het toneel. “Ik ben een cheerleader, maar dan zonder pompons” (22/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Jongeren die geen zin meer hebben in school, krijgen aan het Atheneum MXM in Merksem voortaan te maken met ‘motivatiecoach’ Saschia Degré (26). Ze volgt scholieren intensief op om te vermijden dat ze schoolmoe uitvallen. “Ik sta bijvoorbeeld altijd aan de schoolpoort om de leerlingen te verwelkomen. Als leerlingen die vaak te laat komen, eens wél op tijd zijn, zal ik zeggen dat ik trots ben.”
  [naar artikel]
 14. Nieuwe biografie onthult: prins Charles ging 14 jaar in therapie omdat hij niet kon omgaan met Diana (02/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Prins Charles werd op school gepest, kreeg thuis weinig affectie en kon als gevolg niet omgaan met zijn ex-vrouw Diana. Dat onthult New York
  [naar artikel]
 15. Nieuwe biografie onthult: prins Charles ging 14 jaar in therapie omdat hij niet kon omgaan met Diana (02/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Prins Charles werd op school gepest, kreeg thuis weinig affectie en kon als gevolg niet omgaan met zijn ex-vrouw Diana. Dat onthult New York
  [naar artikel]
 16. Meer jongeren naar jeugdparket (12/04/2019 - De Morgen)
  Alsmaar meer jongeren komen in aanraking met het gerecht, zo blijkt uit Justitie in cijfers 2010. Tussen 2005 en 2008 werd 13 procent meer minderjarigen aangemeld bij de jeugd-parketten in ons land. Doorgaans komen jongeren steeds meer in problematische opvoedingssituaties terecht.
  [naar artikel]
 17. Als hij maar niet wereldvreemd wordt (14/04/2019 - De Morgen)
  Ze zijn jong en verdienen geld als slijk. En ze weten niet altijd hoe ze daarmee moeten omgaan. En toch, het hoeft niet altijd verkeerd af te lopen met dik betaalde voetbaltalenten. 'Eigenlijk is het vooral belangrijk dat sporters zo lang mogelijk naar school gaan.' Sjoukje Smedts
  [naar artikel]
 18. Als de stoelen door de klas vliegen: kwart meer leerlingen misdraagt zich op school (17/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het aantal leerlingen dat zich ernstig misdraagt op school, is in vier jaar tijd met bijna dertig procent toegenomen. Vorig schooljaar ging het om 7.919 scholieren. “Jongeren voelen zich vrijer om agressief te reageren als het hen niet aanstaat”, zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens. “Het is hoog tijd dat we hen weer met autoriteit leren omgaan.”
  [naar artikel]
 19. Waarom de mens niet met geld kan omgaan (16/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hij heet een rationeel wezen te zijn, maar met geld kan de mens niet omgaan. Psycholoog Dan Ariely laat het zien.
  [naar artikel]
 20. 'Minder opsluiten en meer luisteren' (10/04/2019 - De Morgen)
  Hoe moet het decreet jeugdrecht omgaan met jongeren die een delict plegen? Op die vraag proberen niet alleen magistraten en hulpverleners een antwoord te formuleren. Voor het eerst doen ook jongeren die voor de jeugdrechter verschenen dat. 'Een gesloten instelling maakt je problemen alleen maar groter.'
  [naar artikel]
 21. Sportartsen tasten in het duister over plotse hartdood bij sporters: ‘We weten te weinig’ (08/06/2019 - De Morgen)
  Soms sterft een jonge, kerngezonde sporter aan een hartstilstand. Na een piek van emoties gaat de aandacht dan snel weer liggen. ‘Maar intussen blijft het te vaak gebeuren’, zeggen sportartsen op een congres over het traumatiserende fenomeen. ‘We weten te weinig. Er moet een nationaal meldpunt komen.’
  [naar artikel]
 22. Rentenieren: wat als uw centen voor u werken? (23/03/2017 - Knack)
  Het lijkt een prachtig vooruitzicht: zo veel geld hebben dat je niet meer hoeft te werken. Hoeveel centen heb je daar eigenlijk voor nodig? En hoe zorg je dat je kapitaal niet wegsmelt?
  [naar artikel]
 23. Wie vertrouwd is met zijn familiegeschiedenis kan beter omgaan met tegenslagen (19/07/2017 - Knack)
  Je kunt makkelijker omgaan met een geschaafde knie of een terroristische aanval als je weet waar je grootmoeder naar school ging. Wie weet dat hij deel is van een groter geheel, heeft meer veerkracht. Vertel ze dus maar, die familieverhalen.
  [naar artikel]
 24. Toenemende laaggeletterdheid bij jongeren: 'Het Algemeen Nederlands komt onder druk te staan' (23/01/2018 - Knack)
  Waarom neemt de geletterdheid van Vlaamse jongeren in zo'n duizelingwekkend tempo af? Ons taalonderwijs sticht verwarring en is te weinig ambitieus, zegt docent Erik Moonen van de Universiteit Hasselt. 'We hebben er als samenleving alle belang bij om zo veel mogelijk kinderen met het schrift te leren omgaan.'
  [naar artikel]
 25. Politieke kennis van jongeren stijgt (07/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onze jongeren weten meer over politiek dan enkele jaren geleden, en ze weten ook meer dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Dat zijn de...
  [naar artikel]
 26. Student zkt. geld - Sarah vecht tegen armoede: "Denk niet dat ik zal rondkomen met wat ik deze zomer verdien" (17/07/2019 - VRT NWS)
  Drie kwart van de Vlaamse studenten verdient deze zomer zakgeld met een vakantiejob. Studenten van de Arteveldehogeschool zochten voor VRT NWS vijf verhalen van jongeren die op een andere manier het gevecht met centen aangaan. Vandaag aflevering 3: Sarah, voor wie het om meer draait dan enkel geld.
  [naar artikel]
 27. Bijna helft van ongevallen met kinderen en jongeren gebeurt op weg van en naar school (27/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Van 2014 tot 2018 waren 35.000 kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar betrokken bij een letselongeval. Bijna de helft daarvan, meer dan 15.000 slachtoffers, was op weg van of naar school. Dat blijkt dinsdag uit een nieuwe statistische analyse van Vias. De organisatie raadt ouders aan de route naar school goed in te oefenen met hun kind, voor ze het zelfstandig naar school laten gaan.
  [naar artikel]
 28. Bijna helft van ongevallen met kinderen en jongeren gebeurt op weg van en naar school (27/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Van 2014 tot 2018 waren 35.000 kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar betrokken bij een letselongeval. Bijna de helft daarvan, meer dan 15.000 slachtoffers, was op weg van of naar school. Dat blijkt dinsdag uit een nieuwe statistische analyse van Vias. De organisatie raadt ouders aan de route naar school goed in te oefenen met hun kind, voor ze het zelfstandig naar school laten gaan.
  [naar artikel]
 29. 'Scholen straffen te streng' (05/04/2019 - De Morgen)
  Steeds meer leerlingen worden van school gestuurd, zo meldt het Kinderrechten-commissariaat. 'Jongeren krijgen weinig ruimte om fouten te maken.'
  [naar artikel]
 30. Beringse kinderen die door Uscko gebeten werden, leren opnieuw met honden omgaan (05/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  In de school VLS De Buiteling, in Paal-Beringen, waar in december een hond op de speelplaats 12 leerlingen verwondde, is een politieagent komen vertellen hoe kinderen moeten omgaan met een hond. En hij had ook zijn eigen hond meegebracht. De les kadert in de nazorg, die was afgesproken met de politie, het CLB en het stadsbestuur na het incident. Bij sommige kinderen merken de ouders nu pas de gevolgen.
  [naar artikel]
 31. Rara, wat doet UCB? (11/10/2019 - De Tijd)
  21:18 Voor wie centen heeft, is het leven een stuk makkelijker dan voor wie gebukt gaat onder een berg schulden, of voor wie moet krabben om rond te komen. Wie weinig schulden heeft, kan in de eerste plaats...
  [naar artikel]
 32. Jongeren willen geen juf of meester meer worden (11/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  HasseltUit een telefonische rondvraag bij de Vlaamse hogescholen blijkt dat nog maar weinig jongeren interesse hebben in een job als leerkracht lager onderwijs. Zo weinig dat er over enkele jaren een groot tekort zal ontstaan op de arbeidsmarkt. Negatieve berichtgeving, grote werkonzekerheid bij het begin van de loopbaan en de dalende status van het beroep wakkeren de desinteresse bij jongeren aan.
  [naar artikel]
 33. Vijf keer de les stilleggen, dat ziet geen leraar zitten (14/04/2019 - De Morgen)
  Spijbelaars zijn vaak jongeren die de speelplaats niet meer op durven. De Vlaamse week tegen pesten roept jongeren op kleur te kiezen. Bij Zapp, dat jongeren helpt stevig in hun schoenen te staan, weten ze dat iedereen een tandje bij moet steken.
  [naar artikel]
 34. Student zkt. geld - Matti verdient haar geld met foto's op Instagram: "Dit is een million dollar business" (18/07/2019 - VRT NWS)
  Drie kwart van de Vlaamse studenten verdient deze zomer zakgeld met een vakantiejob. Studenten van de Arteveldehogeschool zochten voor VRT NWS vijf verhalen van jongeren die op een andere manier het gevecht met centen aangaan. Vandaag aflevering 4: de influencer.
  [naar artikel]
 35. Faroek Özgünes leert je omgaan met terreur. (22/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het ochtendduo van Qmusic Sam & Heidi nodigden vandaag enkele honderden Q-luisteraars uit om een dag te komen studeren aan de school van het
  [naar artikel]
 36. Faroek Özgünes leert je omgaan met terreur (22/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het ochtendduo van Qmusic Sam & Heidi nodigden vandaag enkele honderden Q-luisteraars uit om een dag te komen studeren aan de school van het
  [naar artikel]
 37. Steeds meer jongeren fietsen elektrisch (07/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Meer en meer tieners rijden met een elektrische fiets naar school. Fietsenwinkels merken vooral een boost bij jongeren boven de zestien. Die
  [naar artikel]
 38. "Door uren op iPad of Playstation kunnen kinderen niet meer omgaan met frustraties" (14/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "Kinderen en jongeren die een hele dag spelletjes spelen op de iPad of de computer, kunnen niet meer met frustratie omgaan. Ze zonderen zich af in...
  [naar artikel]
 39. Febelfin waarschuwt: “Nederlandse bendes gebruiken steeds meer jongeren als 'geldezel’” (04/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nederlandse bendes ronselen steeds meer meer jongeren in ons land om hun crimineel geld door te sluizen. In ruil voor geld geven ze hun bankkaart...
  [naar artikel]
 40. Uw geld in 2017: wat moet u doen nu de rente zo laag staat? (26/01/2017 - Knack)
  In 2016 leverde een spaarboekje zo goed als niets op. Wat moet u doen met uw geld, nu de rente zo laag staat? Wie verstandig met zijn centen wil omspringen - en wie wil dat niet? - neemt maar beter de volgende vier vragen in overweging.
  [naar artikel]
 41. Veel mensen weten te weinig over cholesterol (13/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig op de hoogte zijn van het gevaar van cholesterol. Dat is vooral bij jongeren. Zij weten
  [naar artikel]
 42. Veel mensen weten te weinig over cholesterol (13/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig op de hoogte zijn van het gevaar van cholesterol. Dat is vooral bij jongeren. Zij weten
  [naar artikel]
 43. Te veel Limburgers in beroeps (28/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vrijdag trekken weer zo’n 150.000 kinderen en jongeren in Limburg naar school. Maar hoe zit het weer met dat Limburgs onderwijs twee jaar nadat de gouverneur het nog eens allemaal liet uitvlooien? Uit die analyse van twee zomers geleden kwamen de knelpunten pas duidelijk naar boven als je de situatie per gemeente bekijkt. Dat blijkt nog altijd het geval te zijn. Al zitten er in heel Limburg te veel jongeren in het BSO, stromen ze te weinig door naar de universiteit en verlaten er in veel te veel gemeenten jongeren de school zonder enig diploma.
  [naar artikel]
 44. THHI stimuleert leerkrachten om fiets te gebruiken (13/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Als eerste en voorlopig enige school in Vlaanderen ontvangt het Technisch Heilig-Hartinstituut een premie van 32.000 euro van het Pendelfonds. Dit geld wordt onder meer gebruikt om de leerkrachten te stimuleren om met de fiets naar school te komen.
  [naar artikel]
 45. Van Schild & Vrienden tot Chemnitz: in Europa weten we niet hoe we moeten omgaan met extreemrechts (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Jonge mannen met geweren, een klopjacht op buitenlanders - je zou om minder in paniek raken. In Europa weten we niet hoe we moeten omgaan met...
  [naar artikel]
 46. "Jongeren die uit jeugdzorg komen moeten meer dan 7,5 euro per dag krijgen" (31/05/2017 - De Morgen)
  Jongeren die uit de jeugdzorg komen en op eigen benen leren staan, moeten het vandaag volgens sp.a zien te redden met 7,5 euro per dag. "Dat bedrag moet fors omhoog en moet voortaan geïndexeerd worden", zegt Vlaams sp.a-parlementslid Tine Soens naar aanleiding van de Dag van de Jeugdhulp.
  [naar artikel]
 47. "Jongeren die uit jeugdzorg komen moeten meer dan 7,5 euro per dag krijgen" (31/05/2017 - Knack)
  Jongeren die uit de jeugdzorg komen en op eigen benen leren staan, moeten het vandaag volgens sp.a zien te redden met 7,5 euro per dag. "Dat bedrag moet fors omhoog en moet voortaan geïndexeerd worden", zegt Vlaams sp.a-parlementslid Tine Soens naar aanleiding van de Dag van de Jeugdhulp.
  [naar artikel]
 48. Sam de Verkeersslang overtuigt 170.000 leerlingen om duurzaam naar school te komen (14/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Dit jaar nemen 715 scholen en meer dan 170.000 leerlingen uit het kleuteronderwijs en lager onderwijs deel aan de Samweek (14-18 mei). Dat laat de organisatie voor duurzame mobiliteit Mobiel 21 maandag weten. De leerlingen kunnen punten sparen door op een duurzame manier naar school te komen. Op het einde van de week worden ze beloond als ze hun doel halen.
  [naar artikel]
 49. Dit moet u weten voor u gaat eten (06/08/2018 - De Morgen)
  De ex-topman van het Riziv wordt voorzitter van Dokters van de Wereld en trekt meteen aan de alarmbel over onze gezondheidszorg. Bengalese jongeren komen massaal op straat voor meer verkeersveiligheid. En de Amerikaanse president Trump moet gedeporteerde ouders herenigen met hun kinderen. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend. 
  [naar artikel]
 50. VRT wil meer focussen op jongeren en laagopgeleiden en vraagt betere financiering   (20/06/2019 - VRT NWS)
  Er was het voorbije jaar meer aandacht voor cultuur en maatschappelijke thema's, maar jongeren en laagopgeleiden moet de VRT meer kunnen bereiken. Dat blijkt uit het jaarverslag van de VRT dat vandaag werd voorgesteld. Om dat te kunnen realiseren vraagt de VRT extra geld aan de Vlaamse regering.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.