Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

19 September 2020
02:26 uur

“Sociaal werkers en hulpverleners moeten uit hun kot komen”

Gazet van Antwerpen

16/09/2020 - 07:31

Socioloog Peter Raeymaeckers is teleurgesteld in de aanpak van deze coronacrisis door de hogere overheden. “We hebben dringend nood aan een langetermijnperspectief met een visie op rechtvaardigheid”, zegt Raeymaeckers in een Skype-gesprek met onze journalist Sacha Van Wiele. Naast het negatieve effect van de coronacrisis kunnen we ook veel positieve lessen trekken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Steunpunt voor sociaal werkers staakt tegen draconische besparingen (26/11/2019 - VRT NWS)
  Er wordt gestaakt bij het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM), dat ondersteuning biedt aan sociaal werkers en sociale organisaties, onder meer in het straathoekwerk, jeugdwerk en de gehandicaptenzorg. De besparing die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan SAM wil opleggen, zou 15 banen kunnen kosten bij het steunpunt, dat is een op de drie.
  [naar artikel]
 2. [VIDEO] - Samusocial: mee op pad met hulpverleners na het schandaal (26/06/2017 - De Redactie)
  Donateurs haken af na de schandalen bij Samusocial terwijl de daklozenorganisatie het werk in de Brusselse straten probeert verder te zetten. Wat zijn de gevolgen voor de organisatie en hoe kijken de vrijwilligers en sociaal werkers terug op deze periode?
  [naar artikel]
 3. 300 maatschappelijk werkers houden zoemsessie (27/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Onze samenleving tijdens corona: lockdown of unlocked now? Donderdag 26 maart en maandag 30 maart organiseerde buurtopbouwwerk Stebo Genk een zoomsessie met meer dan 300 sociaal werkers.
  [naar artikel]
 4. Sociaal werk wordt wel degelijk vermarkt in Gent (28/02/2019 - De Morgen)
  Jan Naert, Odiel Oosterlinck, Anima Eliano en Cis Dewaele zijn sociaal werkers, actief in opbouwwerk, jeugdwelzijnswerk, jeugdhulpverlening en straathoekwerk. Ze schrijven in naam van Sociaal Werk Actie Netwerk.
  [naar artikel]
 5. Geïntegreerd breed onthaal wordt breed gedragen (24/05/2018 - Metro)
  Er is grote gedragenheid voor een geïntegreerd breed onthaal. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport over de projecten, waarbij de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, CAW’s en OCMW’s samenwerken voor een kwalitatief onthaal voor alle burgers. Het rapport en de conclusies worden donderdag voorgesteld op de Sociaalwerkconferentie, georganiseerd door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en het departement WVG. “Het is de eerste keer in Vlaanderen dat we een conferentie houden over het sociaal werk. Het stemt me dan ook uitermate tevreden dat alle neuzen in het toch wel brede werkveld van de sociaal werkers meer dan ooit in dezelfde richting wijzen”, stelt minister Vandeurzen. Hij verwijst daarmee naar de vijf krachtlijnen die “het sociaal werk terug naar de beginselen brengt: het realiseren van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid in de samenleving”. Sociaal werkers zijn goed geplaatst om verbindend te werken. Mensen worden sterker door hen met elkaar, hun buurt en maatschappelijke instituties zoals de school, het werk of de juridische diensten te verbinden. Sociaal werkers zijn daarnaast ook aanwezig in de nabijheid en leefwereld van kwetsbare personen, zowel in de thuissituatie als in laagdrempelige werkingen – buurthuis, lokaal dienstencentrum, verenigingen waar armen het woord nemen. Een andere krachtlijn is het politiserend werken: sociaal werkers organiseren mee de dialoog rond maatschappelijke ontwikkelingen, evoluties en problemen. Maar sociaal werkers werken ook generalistisch: ze gidsen de cliënt doorheen het complexe landschap van sociale voorzieningen die elk op een ander aspect van de situatie inspeelt, ze faciliteren de samenwerking tussen de verschillende voorzieningen en zien ook toe op een integraal antwoord op alle vragen en noden. Tenslotte is sociaal werk mensenwerk en maatwerk. De uitkomst van het sociaal werk staat nooit vooraf vast; inspraak en participatie staan centraal. Voor minister Vandeurzen is de Socialwerkconferentie geen eindpunt: “Op basis van het eindrapport formuleren we 16 beleidsacties die een eerste antwoord zijn op de aanbevelingen van de werkgroepen opgenomen in het eindrapport. Deze acties zullen worden aangevuld en opgevolgd vanuit een breed overleg met sociaal werkers uit alle beleidsdomeinen, gebruikers, opleidingen en onderzoekers.” bron: Belga Het bericht Geïntegreerd breed onthaal wordt breed gedragen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. “Bijna één Belg op vijf is werkverslaafd” (26/02/2018 - Metro)
  Bijna één op de vijf deelnemers aan een onderzoek van hr-dienstverlener Securex is ‘werkverslaafd’. Ze werken hard en overdreven veel, op een dwangmatige manier, blijkt uit de studie bij 1.522 werknemers. Securex onderscheidt vier types werknemers: workaholics, gewone, dwangmatige en harde werkers. Zes op de tien bevraagden vinden van zichzelf dat ze dwangmatig noch hard werken, en zijn dus gewone werkers. Zo’n 11% werkt dwangmatig, maar niet hard. Ongeveer 12% behoort tot de groep die hard werkt zonder dit dwangmatig te doen. Daarnaast is dus 17% workaholic. Burn-out Daarvoor betalen ze een hogere prijs dan de andere categorieën werknemers. Twee op de drie workaholics zeggen dat hun werk een negatieve invloed heeft op hun gezondheid. Bij de dwangmatige werkers is dat 50%, bij de harde en gewone werkers een op de drie. Een kwart van de workaholics en de dwangmatige werkers kent ook een sterk verhoogd risico op een burn-out, wat dubbel zoveel is als bij de harde en gewone werkers (14%). Werkplezier Ook aan werkplezier moeten workaholics en dwangmatige werkers inboeten. Ze voelen zich vaker slecht in hun vel op hun werk (64% in vergelijking met 39% onder harde of gewone werkers) en zijn minder vaak tevreden met hun jobinhoud (72 tegenover 78%) en werkomgeving (67 tegenover 76%). “Workaholics zijn niet noodzakelijk meer gemotiveerd om te werken dan hun collega’s. Ze zijn wel anders gemotiveerd. En omdat hun motivatie uitgaat van het negatieve gevoel dat ze ‘moeten’ werken, zijn hun prestaties van mindere kwaliteit”, zegt HR-expert Hermina Van Coillie. Lees ook : Ben jij een workaholic?
  [naar artikel]
 7. Verhuis onthaal dienstencentrum Den Tuinhoek naar Sociaal Huis (15/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Om een vlottere vlottere dienstverlening voor alle inwoners van Leopoldsburg te garanderen, worden een een aantal diensten overgebracht naar het Sociaal Huis. Zo kunnen alle inwoners op één plaats terecht voor alle info en vragen over ouderenzorg, maar ook voor alle andere diensten van het Sociaal Huis. Een team van maatschappelijk werkers en bedienden helpt je daar graag verder.
  [naar artikel]
 8. Recht op leefloon hangt af van attitude OCMW-medewerker (23/12/2018 - De Standaard)
  Sociaal werkers beoordelen leefloners soms subjectief. Wie kritisch is over de welvaartsstaat, is strenger bij de toekenning van het leefloon.
  [naar artikel]
 9. Vier humanitaire werkers onder 11 doden bij mortieraanval Mosoel (22/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vier humanitaire werkers en zeven burgers zijn de voorbije 48 uur omgekomen bij mortieraanvallen in de door IS beheerste en door een grote
  [naar artikel]
 10. Sociaal werkers kwaad over besparing van 1 miljoen euro: steunpunt Mens en Samenleving staakt (26/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De werknemers van SAM, het steunpunt Mens en Samenleving, staken. Ze voeren straks om 11 uur actie aan het kabinet van de Vlaamse minister van...
  [naar artikel]
 11. Vandeurzen: 'Alle neuzen in brede werkveld van sociaal werkers wijzen in dezelfde richting' (24/05/2018 - Knack)
  Er is grote gedragenheid voor een geïntegreerd breed onthaal. Een rapport daarover wordt donderdag voorgesteld op de Sociaalwerkconferentie, georganiseerd door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en het departement WVG.
  [naar artikel]
 12. Meer getuigenissen over seksueel wangedrag hulpverleners: "Je kon niet aan eten komen zonder eerst seks te hebben. 'Een kilo voor seks', zeiden ze" (17/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De seksrel rond hulpverleners van Oxfam legt een dieper probleem in die wereld vol rondreizende expats bloot: scheve machtsverhoudingen. "Een...
  [naar artikel]
 13. Ook Brussels burgemeester zet politie in om daklozen te verplichten tot onderdak (26/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ook de Brusselse burgemeester Philippe Close heeft beslist dat de politie ingezet kan worden om minderjarige daklozen die weigeren in te gaan op een voorstel tot overnachting, mee te nemen. Dat heeft zijn woordvoerster maandag bekendgemaakt. De inzet van de politie is vooral bedoeld om te vermijden dat kinderen op straat moeten slapen. Voor volwassenen zullen het sociaal werkers zijn die in eerste lijn hun job blijven doen. Er komt echter geen politieverordening, zoals in Etterbeek.
  [naar artikel]
 14. Personen met handicap moeten maanden tot jaren wachten op sociaal tarief voor gas en stroom (15/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Personen met een handicap hebben sinds 2017 recht op een sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Maar ze moeten soms maanden, of zelfs jaren wachten voor ze dat sociaal tarief daadwerkelijk toegekend krijgen. De Kamercommissie Bedrijfsleven keurde dinsdag unaniem een wetsvoorstel van Nahima Lanjri (CD&V) goed dat het sociaal tarief voor de betrokken mensen retroactief toepast. De plenaire Kamer moet de tekst nog goedkeuren.
  [naar artikel]
 15. Alleen op afspraak naar OCMW in Overpelt (30/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wie vanaf 1 september in Overpelt naar het OCMW of Sociaal Huis moet, dient daarvoor op voorhand een afspraak te maken met de dienst. "Een afspraak maken heeft zijn voordelen", klinkt het bij het Sociaal Huis. "De maatschappelijke werkers kunnen zich beter voorbereiden, de wachttijden worden korter en de discretie groter." Een afspraak maken kan via telefoon (011/80.94.02) of via mail [email protected] Enkel op donderdagvoormiddag blijft het vrij spreekuur nog bestaan en kan men zo een eerste keer binnenlopen.
  [naar artikel]
 16. 'Elk bedrijf moet sociaal denken en ondernemen' (08/10/2016 - Knack)
  De tijd dat 'sociaal' en 'ondernemen' een contradictie was, ligt achter ons. Bedrijven en sociale ondernemers kunnen en moeten samen de maatschappij vormgeven. Dat is de stelling van het nieuwe boek Allemaal Sociaal 3.0. Projecten bij Colruyt en Renault, of een starter als Boops-'n-Burps, bieden inspiratie.
  [naar artikel]
 17. Hulpverleners in Pakistan bedreigd (06/04/2019 - De Morgen)
  De VN verscherpen de veiligheidsmaatregelen voor buitenlandse hulpverleners in Pakistan nadat de Pakistaanse taliban met aanslagen hebben gedreigd. ‘Deze nieuwe dreiging van de taliban betekent dat we de operaties op een nog lager pitje moeten zetten, waardoor nog minder slachtoffers zullen worden bereikt’, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.
  [naar artikel]
 18. 'Minder verstandig en minder sociaal': sollicitanten via de VDAB mogen minder vaak op gesprek komen (17/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Werklozen die in opdracht van de VDAB solliciteren, hebben minder kans om op jobgesprek te komen. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de UGent. Werkgevers doen deze groep werkzoekenden direct af als minder sociaal en minder gemotiveerd.
  [naar artikel]
 19. Belgische hulpverleners willen zevende kind uit Syrië naar België halen (14/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Behalve de zes kinderen van IS-strijders die al naar ons land komen, is er nu een zevende kind in Syrië dat de Belgische hulpverleners willen...
  [naar artikel]
 20. De frontlijn van de asielcrisis (05/04/2019 - De Morgen)
  Vrieskou teistert hun handen, slaapgebrek hun hoofden. De bezorgdheid van de Brusselse sociaal werkers kent geen grenzen: zij zijn de helpende handen van deze asielcrisis. 'Ik doe dit werk al twaalf jaar', zegt Jean-Felix Moshi, 'maar deze winter heeft mij het meest geraakt.' Remy Amkreutz
  [naar artikel]
 21. Hulpverleners vrezen spreekplicht over misbruik (12/04/2019 - De Morgen)
  Professionele hulpverleners kunnen seksueel misbruik makkelijker melden omdat het beroepsgeheim wordt versoepeld. De Kamercommissie keurde dat wetsvoorstel goed. Veel hulpverleners vrezen evenwel addertjes onder het gras: 'Als therapeut moet je de ruimte hebben om niet meteen te melden.'
  [naar artikel]
 22. Belgische hulpverleners willen zevende kind uit Syrië naar België halen (14/06/2019 - De Morgen)
  Behalve de zes IS-kinderen die al naar ons land komen, is er nu een zevende kind in Syrië dat de Belgische hulpverleners willen repatriëren. Het kind is anderhalf jaar oud en bevindt zich door ondervoeding in kritieke toestand.
  [naar artikel]
 23. Gele brooddoos in koelkast kan levens redden: “Hulpverleners besparen zo veel tijd” (10/03/2020 - VRT NWS)
  65-plussers en mensen met een medische achtergrond uit Ledeberg kunnen vanaf vandaag een gele brooddoos ophalen bij de apotheker of in het dienstencentrum. In de gele doos zit hun medisch dossier en de doos zelf kunnen ze in de deur van de koelkast steken. Zo komen hulpverleners op een snelle manier te weten wat de patiënt nodig heeft.
  [naar artikel]
 24. Zuhal Demir: "Vrouwen zijn doorzetters en harde werkers" (19/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Vrouwen met een migratieachtergrond krijgen bij de samenstelling van kieslijsten de voorkeur op mannen, blijkt uit onderzoek van de VUB. Zij zouden minder bedreigend overkomen. Onzin, zegt Kamerlid Zuhal Demir (N-VA). "Misschien zijn vrouwen wel gewoon hardere werkers."
  [naar artikel]
 25. CD&V wil verzwaring straffen voor geweld op hulpverleners nu doorvoeren: “Niet wachten op nieuwe federale regering” (07/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri roept het parlement op snel en ernstig werk te maken van de geplande verzwaring van straffen voor geweld op hulpverleners. Ze doet dat na de oproep van hulpverleners in onze krant om het geweld tegen hen te stoppen.
  [naar artikel]
 26. Nederhoppers domineren ons festivalseizoen (11/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Dit jaar lijkt er één constante op de festivals: er staat hiphop, en die zal Nederlands zijn. De hardste werkers van de zomer lijken van boven de Moerdijk te komen. ‘In Nederland laten ze zich zelfs met de helikopter rondvliegen.’
  [naar artikel]
 27. Minister Beke bevestigt inzet sociaal bemiddelaar (02/07/2019 - Metro)
  Kersvers minister van Werk Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat bij Swissport een sociaal bemiddelaar aan de slag gaat om het conflict te helpen oplossen. Het precieze tijdstip staat volgens zijn kabinet nog niet vast. Het personeel van de bagageafhandelaar heeft deze ochtend stiptheidsacties georganiseerd op Brussels Airport. De vakbonden willen daarmee een tekort aan personeel aanklagen. Minister Beke vindt het positief dat de bediendenbonden de inzet van een sociaal bemiddelaar hebben gevraagd. “De sociaal bemiddelaar zal nu actie ondernemen en een verzoeningsbureau van het betrokken paritair comité samenroepen teneinde om tot een oplossing te komen van dit sociaal conflict”, aldus Beke. bron: Belga Het bericht Minister Beke bevestigt inzet sociaal bemiddelaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Hulpverleners krijgen steeds vaker klappen (20/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het geweld tegen hulpverleners is in een jaar tijd met een ­vijfde gestegen. Gisteren hinderde een groep jongeren in Borgerhout nog
  [naar artikel]
 29. Hulpverleners en overheidspersoneel dagelijks zes keer aangevallen (07/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De voorbije jaren werden telkens meer dan tweeduizend geweldplegingen geregistreerd tegen politieagenten, hulpverleners en personeelsleden uit het...
  [naar artikel]
 30. ‘Hotel Noordstation’ gesloten (07/04/2019 - De Morgen)
  De daklozen krijgen deze winter een dak boven hun hoofd. De asielzoekers staan op straat. In de vrieskou. Ze mogen niet meer slapen in het station van Brussel-Noord. Een nieuw opvangcentrum is nog niet klaar. En als de mannen van Samusocial, een Brusselse daklozenorganisatie, een groepje vrouwen en kinderen komen ophalen, worden ze door politiecombi’s verjaagd. Tot ergernis van de sociale werkers: ‘Wij komen verdorie jullie probleem oplossen!’
  [naar artikel]
 31. Terreurorganisatie Boko Haram doodt vier Nigeriaanse humanitaire werkers (02/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een aanval op de noordoostelijke Nigeriaanse stad Rann heeft terreurorganisatie Boko Haram gisteravond vier Nigeriaanse humanitaire werkers...
  [naar artikel]
 32. Rode Kruis herdenkt slachtoffers tijdens Last Post: "Jaarlijks sneuvelen er nog 20 hulpverleners" (06/05/2018 - De Morgen)
  Het Rode Kruis heeft zaterdag alle medewerkers herdacht die sinds de eerste wereldoorlog gesneuveld zijn. De Last Postceremonie in Ieper stond zaterdagavond in het teken van de hulpverleners. Jaarlijks sneuvelen er 20 hulpverleners in conflictgebieden, vele anderen worden ontvoerd.
  [naar artikel]
 33. "Andersvaliden moeten retroactief van sociaal tarief kunnen genieten" (13/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Van zodra ze erkend zijn als persoon met een handicap, moeten andersvaliden kunnen genieten van hun recht op het sociaal tarief voor
  [naar artikel]
 34. De nieuwe armen van de coronacrisis (09/04/2020 - Apache)
  De coronacrisis bracht in korte tijd een nieuwe groep burgers in financiële problemen. In Antwerpen is het aantal aanvragen voor een leefloon in korte tijd verdubbeld. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want volgens sociaal werkers is er ook een grote groep die geen leefloon aanvraagt. Wie zijn de nieuwe armen
  [naar artikel]
 35. De nieuwe armen van de coronacrisis * (09/04/2020 - Apache)
  De coronacrisis bracht in korte tijd een nieuwe groep burgers in financiële problemen. In Antwerpen is het aantal aanvragen voor een leefloon in korte tijd verdubbeld. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want volgens sociaal werkers is er ook een grote groep die geen leefloon aanvraagt. Wie zijn de nieuwe armen
  [naar artikel]
 36. Jaarlijks meer dan 2.000 geweldplegingen tegen hulpverleners en overheidspersoneel (07/11/2019 - De Standaard)
  Cijfers tonen dat geweld tegen hulpverleners en andere 'beroepen van algemeen belang' dagelijkse kost is.
  [naar artikel]
 37. Hulpverleners over ‘SOS 112’: “Ze maken ons belachelijk” (30/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De knullige manier waarop ambulanciers worden neergezet in de nieuwe VTM-reeks SOS 112 kan op weinig begrip rekenen van echte hulpverleners. “Wij doen onze job met passie. Wij zijn geen clowns.”
  [naar artikel]
 38. Ive Marx hekelt ons sociaal beleid: 'Laat arme mensen uitkering combineren met arbeidsinkomen' (03/07/2019 - Knack)
  De armoede blijft in ons land ontstellend hoog en er is geen verbetering merkbaar, integendeel. Knack vroeg aan expert Ive Marx wat er moet gebeuren om de armoedecijfers naar beneden te krijgen. 'We moeten de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid grondig hervormen', zegt Marx. 'Alle betrokken zullen uit de loopgraven moeten komen.'
  [naar artikel]
 39. Hulpverleners reanimeren nog te vaak (en dat is niet gezond) (04/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hulpverleners schatten vaak verkeerd in hoe zinvol een reanimatiepoging is. Dat kan onnodig lijden veroorzaken bij patiënten, hun familie en de...
  [naar artikel]
 40. Nederlandse hulpverleners opnieuw mikpunt van geweld (01/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Deze jaarwisseling kregen hulpverleners in Nederland weer allerlei vormen van geweld te verduren. In verschillende steden, waaronder
  [naar artikel]
 41. Hulpverleners reanimeren nog te vaak: “Kan onnodig lijden veroorzaken” (04/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Hulpverleners schatten vaak verkeerd in hoe zinvol een reanimatiepoging is en dat kan onnodig lijden veroorzaken bij patiënten, hun familie en de hulpverleners zelf. Dat blijkt donderdag uit een internationaal onderzoek van UZ Gent. Er moet daarom al van in de opleiding meer aandacht gaan naar het leren maken van een juiste inschatting en in praktijkgevallen is het belangrijk om de ervaring van de hulpverlener te laten primeren op zijn of haar functie, aldus de onderzoekers.
  [naar artikel]
 42. Hulpverleners reanimeren nog te vaak: “Kan onnodig lijden veroorzaken” (04/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Hulpverleners schatten vaak verkeerd in hoe zinvol een reanimatiepoging is en dat kan onnodig lijden veroorzaken bij patiënten, hun familie en de hulpverleners zelf. Dat blijkt donderdag uit een internationaal onderzoek van UZ Gent. Er moet daarom al van in de opleiding meer aandacht gaan naar het leren maken van een juiste inschatting en in praktijkgevallen is het belangrijk om de ervaring van de hulpverlener te laten primeren op zijn of haar functie, aldus de onderzoekers.
  [naar artikel]
 43. Een op de acht rechthebbenden moet sociaal tarief voor energie nog zelf aanvragen (26/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  Mensen of gezinnen die zich in een kwetsbare situatie bevinden, hebben recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Dat is per jaar gemiddeld 500 euro goedkoper dan een gewoon contract. Het sociaal tarief wordt steeds vaker automatisch toegekend, maar naar schatting een op de acht rechthebbenden zou het nog zelf moeten aanvragen.
  [naar artikel]
 44. Hulpverleners razend over VTM-programma ‘SOS 112’: “Ze maken ons belachelijk” (30/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  De knullige manier waarop ambulanciers worden neergezet in de nieuwe VTM-reeks SOS 112 kan op weinig begrip rekenen van echte hulpverleners. “Wij doen onze job met passie. Wij zijn geen clowns.”
  [naar artikel]
 45. Na drie weken eindelijk hulpverleners in Jemen (25/11/2017 - De Tijd)
  12:12 Een vliegtuig met hulpverleners van de Verenigde Naties is zaterdag geland in Sanaa, de hoofdstad van het door oorlog en honger geteisterde Jemen. Op vluchten met hulpgoederen is het nog wachten.
  [naar artikel]
 46. Dodentol aardbeving Albanië loopt op tot 46, hulpverleners geven hoop niet op (28/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Albanië blijven hulpverleners koortsachtig zoeken naar overlevenden in gebouwen. Het land werd eergisteren getroffen door een aardbeving met een...
  [naar artikel]
 47. Radicalisering: hulpverleners krijgen 'gedeeld beroepsgeheim' (15/12/2016 - Knack)
  Vanaf volgend jaar komt er een duidelijk kader waarin politie, justitie, hulpverleners en bestuurlijke overheden informatie kunnen delen zonder hun beroepsgeheim te schenden.
  [naar artikel]
 48. Wetsvoorstel: retroactief sociaal gas- en stroomtarief voor personen met handicap (09/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Personen met een handicap hebben sinds 2017 recht op een sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Maar ze moeten soms maanden of zelfs jaren...
  [naar artikel]
 49. Campagne tegen geweld op hulpverleners: "Ik wilde enkel helpen" (06/11/2019 - VRT NWS)
  De ambulanciersunie pakt uit met een campagne tegen geweld op hulpverleners. Acht op de tien hulpverleners kreeg ooit al te maken met geweld en agressie tijdens een interventie. De ambulanciersvereniging met hoofdzetel in Ichtegem verspreidt nu affiches met opvallende slogans: "Ik wilde enkel helpen".
  [naar artikel]
 50. Hulpverleners reanimeren nog te vaak (04/10/2018 - Metro)
  Hulpverleners schatten vaak verkeerd in hoe zinvol een reanimatiepoging is en dat kan onnodig lijden veroorzaken bij patiënten, hun familie en de hulpverleners zelf. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van UZ Gent. Artsen, verpleegkundigen en ambulanciers moeten meestal op zeer korte tijd beslissen of ze al dan niet reanimeren door in te schatten hoe groot de kans is dat de patiënt het overleeft zonder zware neurologische schade. Wanneer er geen elektrische hartactiviteit is, kan de hulpverlener zich hierbij niet baseren op vaste criteria. Uit een bevraging bij meer dan 4.000 hulpverleners blijkt dat 74% de reanimatiepoging bij patiënten zonder elektrische hartactiviteit zinvol vindt, 10,3% twijfelt en 15,5% het ongepast vindt. Ervaring telt Volgens de onderzoekers is zorgen voor een waardig levenseinde soms meer in het belang van de patiënt dan een zinloze reanimatie. “De tijd die er gaat naar de reanimatiepoging kan ook gaan naar steun en begeleiding van de familie”, zegt dr. Patrick Druwé, intensivist in het UZ Gent. Hij benadrukt ook dat de impact op de hulpverlener niet onderschat mag worden. Meer reflectie De onderzoekers pleiten daarom voor meer reflectie. In de opleidingen wordt nu vaak gefocust op de technische kant van de reanimatie, terwijl er meer aandacht zou moeten zijn voor het maken van een goede inschatting en besluitvorming in team. Zo moet de inschatting van ervaren hulpverleners meer doorwegen, los van hun functie, want het is ervaring is vaak doorslaggevend voor een juiste inschatting. Het is ook van groot belang dat hulpverleners regelmatig feedback krijgen over het resultaat van een reanimatie. Lees ook : Alle leerlingen Franstalig middelbaar onderwijs krijgen tegen 2025 opleiding reanimatie Het bericht Hulpverleners reanimeren nog te vaak verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.