Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
11:26 uur

De Bourgondische bibliotheek opent de boeken

De Tijd

16/09/2020 - 08:01

08:00 De hertogen van Bourgondië bouwden in de 15de eeuw een haast ongeëvenaarde bibliotheek uit. Een deel daarvan is vanaf vrijdag te zien in het nieuwe KBR Museum in Brussel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bibliotheek Aalst “opent opnieuw de deuren”: enkel online reserveren en individueel ophalen (01/04/2020 - VRT NWS)
  Vanaf volgende week kan je opnieuw boeken uitlenen in de bibliotheek van Aalst. Maar de gebouwen van bibliotheek Utopia blijven wel gesloten. Je kan boeken of andere zaken online reserveren, die moet je dan op een specifiek tijdstip afhalen in de bibliotheek. Wel kan je enkel boeken ontlenen, terugbrengen kan niet. “We willen niet dat we het coronavirus doorgeven via de boeken”, zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA).
  [naar artikel]
 2. Dit zijn de populairste boeken uit de bibliotheek van Sint-Truiden (30/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De vernieuwde bibliotheek van Sint-Truiden opent vandaag officieel de deuren. De stad investeerde meer dan 1,3 miljoen euro in de renovatie van het gebouw, en dat ondanks de teruglopende bezoekerscijfers. Maar wat lenen de mensen die nog een bibliotheek bezoeken nu eigenlijk uit? Wij zochten het voor u op. Een top tien van de meest uigeleende boeken, jeugdboeken en cd's uit de bibliotheek van Sint-Truiden.
  [naar artikel]
 3. Bibliotheek met boeken, bier en beats (05/04/2019 - De Morgen)
  Bijna twee jaar na de geplande datum opent Muntpunt in Brussel dit weekend. Boeken blijven de basis van de bibliotheek, maar Muntpunt wil veel meer zijn dan dat. Ontmoetingsplek, belevingscentrum, ijkpunt in de stad. Met een Nederlandstalig hart dat klopt voor iedereen.
  [naar artikel]
 4. ‘Mooiste bibliotheek van Vlaanderen’ opent op 1 september, toprestaurant deze zomer (03/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Na jaren restaureren en verbouwen, opent op zondag 1 september Het Predikheren in Mechelen. Blikvanger is de nieuwe stedelijke bibliotheek met indrukwekkende kloostergangen en zolders. Om heel de verhuizing te regelen, kunnen Mechelaars in juli en augustus geen boeken uitlenen. De opstart van restaurant Tinèlle loopt een beetje vertraging op en is uitgesteld tot deze zomer.
  [naar artikel]
 5. 51.500 boeken verhuizen uit historische abdijbibliotheek (24/10/2016 - De Redactie)
  Tienduizenden boeken van de bibliotheek in de Sint-Bernardusabdij in Bornem worden overgebracht naar het Rijksarchief in Beveren. De bibliotheek is aan restauratie toe.
  [naar artikel]
 6. Bibliotheek maakt kerstboom van boeken (11/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Geetbets viert Kerstmis op haar geheel eigen manier. De bibliotheek maakt een kerstboom van boeken.
  [naar artikel]
 7. Bibliotheek maakt kerstboom van boeken (30/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Geetbets viert Kerstmis op haar geheel eigen manier. De bibliotheek maakt een kerstboom van boeken.
  [naar artikel]
 8. Bibliotheek leent gratis boeken uit aan daklozen: “U mag het boek ooit of nooit terugbrengen” (25/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Aan de ingang van de bibliotheek van de wijk Nieuw Gent staat een nieuwe boekenkast met daarin een honderdtal boeken. Die zijn gratis uit te lenen door daklozen. De kast komt er dankzij een samenwerking tussen de bibliotheek en Poco Loco, een organisatie voor kwetsbaren.
  [naar artikel]
 9. Vakantie-actie van de bibliotheek (06/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Herk-de-Stad organiseert deze zomermaanden een vakantieactie voor kinderen. De bibliotheek wil daarmee de jongens en meisjes stimuleren tot het lezen van boeken.
  [naar artikel]
 10. Zo ziet de “mooiste bibliotheek van Europa” eruit (31/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het Predikheren, de nieuwe bibliotheek in Mechelen, opent zaterdag feestelijk de deuren. Meer dan duizend mensen nemen deel aan de parade voor het openingsfeest. De bibliotheek wordt nu al de mooiste bibliotheek van Europa genoemd. Bekijk de bovenstaande beelden en oordeel zelf.
  [naar artikel]
 11. Bibliotheek jaagt op bezoeker die zijn gevoeg doet op boeken (15/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het personeel van de bibliotheek in Halle kan het amper geloven: al drie woensdagen op rij heeft iemand zijn gevoeg gedaan op boeken en een cd. Telkens liet de vervuiler de besmeurde stukken achter op het toilet van de bib.
  [naar artikel]
 12. China opent waanzinnig mooie bibliotheek (15/11/2017 - Metro)
  Boekliefhebbers, richt jullie pijlen op de nieuwste bibliotheek in China. Met wel 1,2 miljoen boeken is het een walhalla voor elke zelfbenoemde leesfanaat. De blikvanger vervult de stoutste dromen van elke boekenfreak. Niet alleen zijn er boeken bij de vleet, ook de architectuur is adembenemend. Het opvallendste aan de bibliotheek zijn de terrasvormige boekenplanken. Tianjin Binhai Het pareltje ligt in het Binhai, culturele district van de stad Tianjin. Het gebouw is het resultaat van een samenwerking tussen het Nederlandse designbureau MVRDV en de Tianjin Urban Planning en Design Institute. De bibliotheek, die “The Eye of Binhai” genoemd wordt, neemt zo’n 34.000 vierkante meter in en heeft een capaciteit van 1,2 miljoen boeken. Foto MVRDV   Op het gelijkvloers vind je er een leesruimte, op de verdiepingen in het midden zijn er ontspanningsruimtes en op de bovenverdieping bevinden zich kantoren, ontmoetingsruimtes en computer- en audiolokalen. Alsof dat nog niet genoeg is, doet de bol in het midden ook nog dienst als auditorium. Foto MVRDV Lees ook : Ontwerpers nieuwe Gentse stadsbibliotheek krijgen Nobelprijs architectuur
  [naar artikel]
 13. Nieuwe bibliotheek Sint-Truiden vernoemd naar Toni Coppers (29/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Dinsdag opent de nieuwe bibliotheek van Sint-Truiden. De bibliotheek zal de Toni Coppers-bibliotheek heten, naar de bekende Truiense schrijver. Vlak voor de zomer van 2016 begonnen de renovatiewerken aan de bibliotheek. Nu zijn de werken afgehandeld.
  [naar artikel]
 14. Vernieuwde Truiense bibliotheek opent met kapotte lift (30/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vandaag opent de vernieuwde bibliotheek van Sint-Truiden de deuren. De bib krijgt de naam van de bekende Truiense auteur Toni Coppers. De stad investeerde 1.350.000 euro in de renovatie, opmerkelijk aangezien gemeenten sinds 2016 niet langer verplicht zijn om te investeren in bibliotheken. Toch kampt de Toni Coppers bibliotheek nog met enkele gebreken.
  [naar artikel]
 15. Bibliotheek in toepasselijke kerstsfeer (07/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Geetbets straalt vanaf nu in toepasselijke kerstsfeer. In de bibliotheek is een kerstboom met afgeschreven boeken gebouwd.
  [naar artikel]
 16. Meer dan 50.000 boeken verhuizen naar rijksarchief (24/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Maandag is gestart met de verhuis van meer dan 51.000 boeken uit de historische bibliotheek van de Bornemse abdij naar het rijksarchief in Beveren. Dat gebeurt omdat de bibliotheek binnenkort wordt gerestaureerd. De voorbereidingen voor de verhuis startten al in 2013.
  [naar artikel]
 17. Kinderen ontsnappen uit de bibliotheek van Diepenbeek (11/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Diepenbeek werd vandaag omgetoverd tot een Escape Bib. Enkele kinderen kregen de opdracht om zo snel mogelijk uit de bib te ontsnappen. De aanwijzingen vonden ze terug in boeken en cd’s. Een goede manier om kennis te maken met de bibliotheek.
  [naar artikel]
 18. Boeken met grote letters in bibliotheek (13/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  De vakantieperiode is de geknipte tijd om een boek te lezen. Mensen met een beperking van het zicht kunnen in de bibliotheek opteren voor grootletterboeken.
  [naar artikel]
 19. Bibliotheek op zoek naar mysterieuze 'boekenkakker' (15/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de bibliotheek van Halle staan ze voor een raadsel. Al drie woensdagen op rij heeft een onbekende er zijn gevoeg gedaan op boeken en een cd.
  [naar artikel]
 20. Bibliotheek vandaag niet open (26/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Geetbets opent vandaag, dinsdag 26 december, niet de deuren. De bibliotheek blijft vandaag volledig gesloten.
  [naar artikel]
 21. ‘Boekenkakker’ terroriseert bibliotheek van Halle (15/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wie doet nu zoiets? Het personeel van de bibliotheek in Halle kan het niet geloven: al drie woensdagen op rij heeft iemand zijn gevoeg gedaan op boeken en een cd in de bibliotheek van Halle. Telkens liet de vervuiler de ­besmeurde stukken achter op het toilet. Cultuurschepen Marc Snoeck (SP.A) schakelt nu de politie in om de ­dader te vatten.
  [naar artikel]
 22. Politie onderzoekt klacht over ‘boekenkakker’ in bibliotheek (15/06/2017 - De Standaard)
  Het personeel van de bibliotheek in Halle kan het niet geloven: al drie woensdagen op rij heeft iemand zijn gevoeg gedaan op boeken en een cd in de bibliotheek van Halle. Telkens liet de vervuiler de ­besmeurde stukken achter op het toilet. Cultuurschepen Marc Snoeck (SP.A) schakelt nu de politie in om de ­dader te vatten.
  [naar artikel]
 23. Nieuw afhaalsysteem in de bibliotheek (23/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten, willen we hun leeshonger zo goed mogelijk stillen. Daarom biedt onze bibliotheek de mogelijkheid aan boeken, CD’s DVD enz. af te halen na reservatie. Via de website van de bibliotheek (leopoldsburg.bibliotheek.be) kan je een selectie maken van de materialen die je graag wilt lenen. Geef aan wanneer je je materialen wilt afhalen. Dit kan ten vroegste de weekdag na je bestelling zijn. De afhaal zal mogelijk zijn van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 18.00 uur. De bibliotheek stuurt je een bevestiging wanneer je bestelling klaar staat.
  [naar artikel]
 24. Afhaalbibliotheek (14/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf vandaag, 14 april, start de bibliotheek met een afhaalsysteem in beide vestigingen. In Meeuwen en in Opglabbeek kan je een pakket boeken bestellen via email. Afhalen doe ook op afspraak. Inleveren kan via de speciale boekenbus aan de bibliotheek.
  [naar artikel]
 25. Bibliotheek Geetbets wordt afhaalbibliotheek (31/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de bibliotheek van Geetbets kan je voortaan boeken reserveren en afhalen. Dat gebeurt in het kader van de beperkingen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
  [naar artikel]
 26. De bib, “nieuwe stijl”: yogagroepen, workshops en spreekuren van advocaten (21/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wat is de rol van een bibliotheek in tijden van e-boeken en streamingdiensten? Het is een vraag die ook bij onze noorderburen gesteld wordt. Zo wordt de bibliotheek in het Nederlands Limburgse Beek sinds deze week omgebouwd tot Leeswinkel De Domijnen Beek. Naast het uitlenen van boeken komt de nadruk meer te liggen op de Leeswinkel als ontmoetingsplek. “Debatteams, leesclubs, lezingen, maar bijvoorbeeld ook yogagroepen.”
  [naar artikel]
 27. Take away service in de bibliotheek (23/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een goed boek lezen of aan je kinderen voorlezen kan de zinnen verzetten tijdens deze moeilijke periode. Daarom start de bibliotheek met een take away service. We leggen je uit hoe je boeken kan uitlenen.
  [naar artikel]
 28. DVD-leenbonnen te winnen in bibliotheek (28/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Hoeveel boeken zijn er gebruikt voor de bijzondere kerstboom in de bibliotheek van Geetbets? Wie het juiste antwoord weet, ontvangt een bon waarmee hij/zijn vijf DVD’s gratis kan ontlenen.
  [naar artikel]
 29. In Halle staan ze al drie weken voor een raadsel: Bibliotheek op zoek naar mysterieuze ‘boekenkakker’ (15/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Wie doet nu zoiets? Het personeel van de bibliotheek in Halle kan het niet geloven: al drie woensdagen op rij heeft iemand zijn gevoeg gedaan op boeken en een cd in de bibliotheek van Halle. Telkens liet de vervuiler de ­besmeurde stukken achter op het toilet. Cultuurschepen Marc Snoeck (SP.A) schakelt nu de politie in om de ­dader te vatten.
  [naar artikel]
 30. Vlaanderen erkent unieke bibliotheek uit 18e eeuw als Vlaams Topstuk (16/12/2016 - De Redactie)
  De Bibliotheek Kardinaal d'Alsace is toegevoegd aan de lijst met Vlaamse Topstukken. Het gaat om een verzameling boeken die in de 18e eeuw door de gelijknamige aartsbisschop van Mechelen is samengesteld.
  [naar artikel]
 31. De Krook, bibliotheek en balkon op Gent, opent vanavond de deuren (10/03/2017 - De Redactie)
  Dit weekend kunnen bezoekers voor het eerst kennismaken met de nieuwe stadsbibliotheek, die naar het voorbeeld van de bibliotheek van Amsterdam een echte ontmoetingsplaats moet worden.
  [naar artikel]
 32. “Zonder mijn bibliotheek is mijn leven voorbij” (05/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Ik ben die brandweermannen eeuwig dankbaar”, zegt Theo Steegen (78) met gestokte stem. De Bilzenaar zag gisterenochtend ei zo na zijn privébibliotheek met maar liefst 30.000 boeken in de vlammen opgaan. “Rond 7 uur bonkte er iemand op onze voordeur en riep ‘brand, brand, brand!’. Ik liep naar buiten en zag de garage die pal tegen mijn bibliotheek ligt in lichterlaaie staan”, vertelt Theo. “Het is gedaan met mijn bib, dacht ik meteen.” Theo verzamelt al sinds zijn twaalfde boeken en is vandaag eigenaar van de grootste privébibliotheek van Limburg. “Zonder mijn bibliotheek is mijn leven voorbij.”
  [naar artikel]
 33. Waarom deze bib stopt met boetes voor wie boeken te laat terugbrengt (05/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een kleine maand nadat de bibliotheek van Halle het nieuws haalde met haar strijd tegen de mysterieuze ‘boekenkakker’, is ze opnieuw goed voor een primeur. Als eerste in Vlaanderen schaft de openbare bibliotheek van Halle namelijk de kleine boetes op het te laat inleveren van ontleende boeken af. “Die boetes zorgen enkel voor frustratie. Hoe sneller we ervan af zijn, hoe beter.”
  [naar artikel]
 34. Kwart van Bel20 opent de boeken (27/07/2017 - De Tijd)
  06:51 Met AB InBev, UCB en Ontex voorbeurs en Galapagos en Cofinimmo nabeurs opent een kwart van de Bel20 vandaag de boeken.
  [naar artikel]
 35. Bieb verkoopt tweedehandse boeken (23/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Herk-de-Stad houdt een verkoop van tweedehandse boeken. Het gaat om werken die uit de rekken zijn gehaald.
  [naar artikel]
 36. ‘Boekenkakker’ geïdentificeerd na nieuwe daad in carnavalswinkel (26/06/2017 - De Standaard)
  De medewerkers van de bibliotheek van Halle hebben de beruchte ‘boekenkakker’ herkend, die zijn grote boodschap achterliet in boeken en cd’s van de plaatselijke bibliotheek. In een carnavalswinkel in Halle, waar zich een gelijkaardig scenario had afgespeeld, hadden de eigenaars immers wel beelden kunnen maken van de dader. En dat bleek een oude bekende te zijn in de bibliotheek, zo is er bevestigd aan de redactie van Nieuwsblad Online.
  [naar artikel]
 37. Netflix en Youtube? Het aantal dvd’s dat we ontleenden uit de bibliotheek was nog nooit zo groot (16/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Nu alles op het internet staat, heeft de bibliotheek haar beste tijd wel gehad, zeker? Niet dus. De gebruikers lenen nog evenveel boeken en zelfs meer dvd’s. Ze komen bovendien vaker en blijven langer.
  [naar artikel]
 38. Bibliotheek sluit deze zomer: “Je mag 30 boeken voor 100 dagen lenen” (30/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De stedelijke bibliotheek in Mechelen is deze zomer gesloten. Dat is nodig om de verhuizing van de collectie naar de nieuwe locatie in het voormalige Predikherenklooster te organiseren.
  [naar artikel]
 39. Unieke bibliotheek bleef 150 jaar onaangeroerd en gaat nu onder de hamer (16/06/2017 - De Redactie)
  De bibliotheek uit de 18e eeuw werd aangelegd door een Franse intellectueel die voor de Franse Revolutie vluchtte naar Bouillon. Ze bevat 182 uiterst zeldzame boeken en wordt volgende week geveild.
  [naar artikel]
 40. 'Erfgoed van bakkers mag niet verloren gaan' (09/04/2019 - De Morgen)
  In een bibliotheek vind je meestal boeken. Niet bij Puratos. De toeleverancier van bakkers en patissiers opende gisteren een 'bibliotheek' waar zuurdesem wordt bewaard. 'Wij willen voorkomen dat authentieke smaken verdwijnen.'
  [naar artikel]
 41. Bieb verkoopt tweedehandse boeken (16/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Herk-de-Stad houdt een verkoop van tweedehandse boeken. Het gaat om werken die uit de rekken zijn gehaald. De verkoopo start vandaag, maandag 16 juli.
  [naar artikel]
 42. Stad Antwerpen opent voor het eerst een onbemande bibliotheek (24/02/2020 - VRT NWS)
  Vanaf 1 maart zal de bibliotheek van Wilrijk, in Antwerpen, enkele uren per week open zijn zonder personeel. Geregistreerde gebruikers kunnen zelf de bibliotheek binnen en materialen ontlenen en terugbrengen met de zelfuitleentoestellen en betaalautomaten. Het idee komt overgewaaid uit Nederland, Duitsland en Scandinavië. Ook de bibliotheken van Bree (Limburg) en Middelkerke (West-Vlaanderen) bieden de dienst sinds vorig jaar aan.
  [naar artikel]
 43. En plots zit er salami tussen uw thriller (16/06/2017 - De Standaard)
  In de bibliotheek van Halle heeft een ‘boekenkakker’ toegeslagen. Boeken krijgen het wel vaker zwaar te verduren in de bib. Boeken met mestgeur of condooms die als bladwijzer worden gebruikt. Of het boek over ‘honden africhten’, met de tanden van de hond erin.
  [naar artikel]
 44. Unieke Belgische bibliotheek ontdekt die 150 jaar lang onaangeroerd bleef (16/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een bibliotheek van een ‘Franse intellectueel’ die tijdens de Franse Revolutie naar Bouillon vluchtte, wordt volgende week integraal geveild. Het gaat om 182 zeldzame boeken en voorwerpen uit de achttiende en negentiende eeuw die zo’n anderhalve eeuw onaangeraakt lijken te zijn. De eigenaar had een voorliefde voor geografie, etnografie en exotiek. Na zijn dood ging de deur van de bibliotheek dicht en bleef alles intact.
  [naar artikel]
 45. Unieke Belgische bibliotheek ontdekt die 150 jaar lang onaangeroerd bleef (16/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een bibliotheek van een ‘Franse intellectueel’ die tijdens de Franse Revolutie naar Bouillon vluchtte, wordt volgende week integraal geveild. Het gaat om 182 zeldzame boeken en voorwerpen uit de achttiende en negentiende eeuw die zo’n anderhalve eeuw onaangeraakt lijken te zijn. De eigenaar had een voorliefde voor geografie, etnografie en exotiek. Na zijn dood ging de deur van de bibliotheek dicht en bleef alles intact.
  [naar artikel]
 46. Afhaalbib Sint-Katelijne-Waver is succes: “Soms zit er een bedankkaartje tussen de ingeleverde boeken” (27/03/2020 - VRT NWS)
  De afhaalbib die de bibliotheek van Sint-Katelijne-Waver organiseert, doet het bijzonder goed. Nu bibliotheken moeten sluiten, kunnen mensen telefonisch doorgeven welke boeken ze willen. Zo halen dagelijks tientallen lezers een stapel boeken op.
  [naar artikel]
 47. Bibliotheken blijven ook in digitale tijden populair en groeien uit tot echte belevingscentra (13/12/2018 - VRT NWS)
  De bibliotheek houdt ook in dit digitale tijdperk goed stand. Het ontlenen van boeken is nog even populair als 14 jaar geleden en strips en dvd's worden zelfs meer ontleend dan vroeger. Daarnaast is de bibliotheek ook uitgegroeid tot een echt belevingscentrum. 
  [naar artikel]
 48. Man uit Brussegem geeft 2.000 boeken weg (16/03/2020 - VRT NWS)
  Raymond De Wilde uit Brussegem, deelgemeente van Merchtem, geeft 2.000 boeken weg. Het gaat om een gedeelte van zijn eigen bibliotheek en een ander deel komt uit een collectie van een kennis.
  [naar artikel]
 49. Europees Hof: e-boek uit bibliotheek is net papieren boek (10/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws voor auteurs: de uitleen van e-boeken door openbare bibliotheken valt onder hetzelfde recht als papieren boeken. Dat betekent dat er
  [naar artikel]
 50. Tweedehandse boeken te koop in bieb (10/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Halen is gestart met de verkoop van tweedehandse boeken.Belangstellenden kunnen in het boekenaanbod komen neuzen. Die worden voor een heel zacht prijsje te koop aangeboden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.