Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
22:55 uur

Twee leerkrachten uit Gooik lanceren online lifestylemagazine: "Accent ligt op jezelf gelukkig houden voor de klas"

VRT NWS

16/09/2020 - 09:16

Twee leerkrachten uit Gooik zijn met een eigen digitaal lifestylemagazine begonnen: Studio ToPlesS. Op de website kunnen collega-leerkrachten verschillende tips en ideeën terugvinden om zelf in de klas te gebruiken. Ook het beroep van leerkracht wordt op de site in de schijnwerpers gezet.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Gij" of "jij": het gebruik van tussentaal in de klas (31/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  "Hebt gij da nie voorbereid? Dan moogt ge ‘t ook morgen indienen!" De gemiddelde Vlaamse leraar gebruikt vaak tussentaal in de klas, tegen de verwachtingen van de maatschappij en de overheid in. Leerkrachten zijn er zich wel degelijk van bewust dat er Algemeen Nederlands van hen verwacht wordt, maar halen verschillende redenen aan om in bepaalde situaties toch tussentaal of dialect te hanteren. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Steven Delarue, die 82 Vlaamse leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs observeerde en interviewde.
  [naar artikel]
 2. Karrewiets Grote Levensvragen: Ben jij gelukkig? (25/09/2017 - VRT NWS)
  Deze week legt "Karrewiet" elke dag een levensvraag voor aan de klas. De eerste levensvraag is: Ben jij gelukkig?
  [naar artikel]
 3. "Je kan jezelf niet onder controle houden wanneer je schrijft" (04/05/2017 - De Redactie)
  De Italiaanse schrijver Sandro Veronesi is in het land. De auteur van "Kalme chaos" ging in op de uitnodiging van "Van Gils & Gasten" voor een goed gesprek.
  [naar artikel]
 4. Meeste leerkrachten gebruiken (bewust) tussentaal: "Betere interactie met leerlingen" (31/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Leerkrachten hebben uiteenlopende redenen om in de klas (bewust) tussentaal te gebruiken. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Steven
  [naar artikel]
 5. Onrustige klas? Bouncy Bands helpen leerlingen met concentratie (19/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Voor veel leerkrachten is het een uitdaging om hun klas rustig en geconcentreerd te houden. Kinderen hebben immers nogal veel overtollige
  [naar artikel]
 6. Nostalgie troef: VRT NU zet "Postbus X", "W817" en co online (27/11/2017 - VRT NWS)
  "Postbus X", "Samson & Gert", "Kulderzipken", "Spring", "W817", "De boomhut",... Het lijstje van succesvolle Ketnetprogramma's is lang. Om de 20e verjaardag van de zender te vieren, zet VRT NU een heleboel programma's online. Keer even terug mee in de tijd.
  [naar artikel]
 7. Zwangere juffen uit de klas gehaald: te groot risico voor baby (31/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  AntwerpenTwee leerkrachten uit een Antwerpse lagere school zijn door de arbeidsgeneesheer uit de klas gehaald toen bleek dat ze zwanger waren. Een maatregel die doorgaans enkel in het kleuter- en buitengewoon onderwijs voorkomt. “Door het M-decreet zitten meer kinderen met een zorgnood in de gewone klas en moeten hun leerkrachten nu ook thuis blijven”, zegt directeur Jan Cox. Samen met enkele collega’s vreest hij voor een precedent. “Straks hebben we geen leerkrachten meer over om les te geven.”
  [naar artikel]
 8. Startende leerkrachten na 3 maanden in de klas : "Soms zware momenten, maar steun van collega's is cruciaal"  (15/12/2018 - VRT NWS)
  VRT NWS volgt sinds juni een aantal pas afgestudeerde leerkrachten op. Sommigen van hen hadden de eerste schooldag meteen werk, anderen zaten toen teleurgesteld thuis. Intussen zijn ze allemaal aan het werk. Hoe hebben ze die eerste maanden op school ervaren? 
  [naar artikel]
 9. Na 19 dagen schoolstaking: 600.000 leerkrachten vanaf maandag weer voor de klas in Polen (27/04/2019 - VRT NWS)
  Na negentien dagen zit de grote onderwijsstaking in Polen er - voorlopig - op. Maar liefst 600.000 leerkrachten legden de afgelopen drie weken het werk neer omdat ze meer loon eisen. Concrete maatregelen kwamen er niet. "Maar de maatschappelijke druk werd te groot", zegt correspondent Marc Peirs.
  [naar artikel]
 10. Groenen lanceren EULEAKS: platform voor klokkenluiders (23/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Groenen lanceren een online platform waar klokkenluiders "volstrekt anoniem en veilig" documenten kunnen uploaden. EULEAKS gaat
  [naar artikel]
 11. Halle-Gooik: "Champions League-finale is ons doel" (06/12/2017 - Sporza)
  Futsal Project Halle-Gooik is momenteel opnieuw de leider in België. Maar de toekomstplannen van de club liggen volgens CEO, Lieven Baert, toch vooral in Europa.
  [naar artikel]
 12. Leerkrachten krijgen helpers in de klas om werkdruk te verlichten De takenlijst van de assistent: (21/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Krijgen leerkrachten straks assistenten in de klas die materiaal klaarzetten, hen ondersteunen tijdens de les of helpen bij administratieve taken? Katholiek Onderwijs Vlaanderen roept de Vlaamse regering op om die piste ernstig te onderzoeken. “Onderwijsassistenten ­zouden de werkdruk voor leerkrachten fors kunnen verlichten”, zegt topman Lieven Boeve.
  [naar artikel]
 13. De kracht van leerkracht Liesbet: "Vaste benoeming niet zien als stuk papier dat ons sowieso gelukkig maakt" (01/09/2018 - VRT NWS)
  Volgende week begint het nieuwe schooljaar. Naar aanleiding daarvan laat VRT NWS zes leerkrachten aan het woord over hun passie: voor de klas staan. Maar ze uiten ook hun bezorgdheden over het onderwijs. Vandaag is het de beurt aan Liesbet Depreeuw, een 46-jarige leerkracht Nederlands. Ze durft de vaste benoeming in vraag stellen en vraagt zich ook af waar die grote onderwijshervorming blijft.
  [naar artikel]
 14. "War on talent" breekt los in het onderwijs: school lokt leerkrachten met hospitalisatieverzekering (14/06/2018 - VRT NWS)
  Scholengroep "Dender" in Aalst pakt uit met een opvallend initiatief: vanaf 1 september krijgen de zowat 1.800 leerkrachten een hospitalisatieverzekering bovenop hun loon. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Dergelijk extralegaal voordeel is ongezien in het onderwijs. "De "War on talent" is ook in het onderwijs begonnen", zegt Raymonda Verdyck van de Gemeenschapsonderwijs in "De ochtend".
  [naar artikel]
 15. De kracht van leerkracht Sofie Schroos: "Een andere taal aanleren? Ook 2,5-jarigen hebben daar honger naar" (28/08/2018 - VRT NWS)
  Volgende week begint het nieuwe schooljaar. Naar aanleiding daarvan laat VRT NWS zes leerkrachten aan het woord over hun passie: voor de klas staan. Maar ze uiten ook hun bezorgdheden. Kleuterjuf Sofie Schroos vindt dat het onderwijs en leerkrachten meer moeten durven vernieuwen, bijvoorbeeld rond taalinitiatie voor kleuters. 
  [naar artikel]
 16. Bandleden "The National" lanceren eigen muziekfestival (20/11/2016 - De Redactie)
  De broers Dessner, die deel uitmaken van "The National", lanceren een eigen festival "Haven" in Kopenhagen.
  [naar artikel]
 17. Mignolet over concurrentie: "Het komt toch op jezelf aan" (11/08/2016 - Sporza)
  Simon Mignolet is klaar voor de uitdaging om Alex Manninger en Loris Karius achter zich te houden in de pikorde bij Liverpool. "Je moet niet over je schouder kijken."
  [naar artikel]
 18. Online platform moet shoppen in Diest aanmoedigen: "zorg ervoor dat onze winkels overleven" (23/03/2020 - VRT NWS)
  De winkels en horeca van Diest lanceren samen met het stadsbestuur een online winkelplatform. Dat moet de mensen aanmoedigen om lokaal te blijven kopen. "Koop lokaal, tijdens en na coronatijden, want buitenlandse internetwinkels betalen onze ziekenhuizen niet", klinkt het.
  [naar artikel]
 19. De kracht van leerkracht Bert: "Een vervangleerkracht voelt zich vaak een wegwerpartikel" (31/08/2018 - VRT NWS)
  Volgende week begint het nieuwe schooljaar. Naar aanleiding daarvan laat VRT NWS zes leerkrachten aan het woord over hun passie: voor de klas staan. Maar ze uiten ook hun bezorgdheden over het onderwijs. Vandaag is het de beurt aan Bert Leysen (45). Bert is jarenlang vervangleerkracht geweest en breekt een lans voor die onmisbare, maar vaak miskende groep leerkrachten.
  [naar artikel]
 20. Futsalkampioen Halle-Gooik haalt Spaanse spits met duizelingwekkend palmares: "Vergelijk het met Neymar die naar Anderlecht zou komen" (13/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  FP Halle-Gooik moet aan de leiding in de hoogste klasse van het zaalvoetbal nog Gelko Hasselt en Futsal Topsport Antwerp naast zich dulden, maar in...
  [naar artikel]
 21. Vier stakende Poolse leerkrachten doen hun verhaal: "We staken tegen de chaos en de lage lonen" (17/04/2019 - VRT NWS)
  Het klinkt u misschien bekend in de oren: een makkelijke job, een goed loon en altijd vakantie, wat heb je nou als leerkracht te klagen? Ook in Polen krijgen leerkrachten vaak die clichés te horen. Maar de waarheid ligt toch net even anders: veel leerkrachten in Polen zeggen dat ze minder verdienen dan kassapersoneel in de supermarkt. Daarom hebben honderdduizenden leraars in het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs het werk neergelegd. VRT NWS sprak met vier Poolse leerkrachten over de staking.
  [naar artikel]
 22. Ex-Miss België Dina Tersago neemt haar make-up voor "De Klas" weg en laat tieners oordelen (05/09/2018 - VRT NWS)
  In het Eén-programma "De klas" heeft Dina Tersago het met haar klas gehad over schoonheid, van binnen en van buiten. Hoe belangrijk is het uiterlijk en hoe goed zit je in je vel? Tersago weet er alles van, want ze was een leerlinge met faalangst en Miss België in 2001. Bij de ex-miss blijft het ook niet bij woorden: Tersago verwijdert haar make-up om de klas de verschillen te laten zien.
  [naar artikel]
 23. Waarom uw zoon het moeilijker heeft in de klas dan uw dochter (21/07/2018 - De Morgen)
  Werk vinden is een hele klus, vooral voor mannen, zo blijkt uit het jongste VDAB-rapport. Niet verwonderlijk, want jongens hebben het al zo lastig op de schoolbanken, zeggen leerkrachten en experts. En dat ligt niet aan de vele juffen voor de klas. Maar hoe komt het dan wel?
  [naar artikel]
 24. Woonzorgcentrum in Gooik sluit uit voorzorg de deuren voor bezoekers door coronavirus: "Te extreme maatregel" (05/03/2020 - VRT NWS)
  In woonzorgcentrum Eyckenborch in Gooik zijn de komende dagen geen bezoekers welkom. Het rusthuis sluit tijdelijk de deuren omdat een medewerker onrechtstreeks in contact kwam met het nieuwe coronavirus. De burgemeester staat achter de maatregel, maar het Vlaams Agentschap Zorg en Gezonhdeid vindt het te extreem. "Dit is niet nodig."
  [naar artikel]
 25. Steeds vaker 2 leraars voor 1 klas (30/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds meer leerkrachten staan met twee voor de klas. Daarvoor zullen vanaf dit schooljaar ook 420 juffen en meesters ingeschakeld worden die uit
  [naar artikel]
 26. Steeds vaker twee leerkrachten voor één klas (30/08/2016 - De Standaard)
  Het ziet er sterk naar uit dat ‘co-teaching’ dé trend wordt van het komende schooljaar, schrijft onderwijstijdschrift Klasse. Daarvoor worden alvast 420 leerkrachten ingeschakeld die vrijkomen in het buitengewoon onderwijs.
  [naar artikel]
 27. Zwanger voor de klas? Te risicovol voor baby (31/03/2018 - De Standaard)
  Twee leerkrachten uit een Antwerpse lagere school zijn door de arbeids­geneesheer meteen uit de klas gehaald, toen bleek dat ze zwanger waren.
  [naar artikel]
 28. Zwanger voor de klas? Te risicovol voor baby (31/03/2018 - De Standaard)
  Twee leerkrachten uit een Antwerpse lagere school zijn door de arbeids­geneesheer meteen uit de klas gehaald, toen bleek dat ze zwanger waren.
  [naar artikel]
 29. 5 vragen die u altijd wilde stellen aan een leerkracht Nederlands: "Ja, wij hebben veel vakantie, maar wij moeten wel keihard werken" (29/08/2018 - De Morgen)
  De Morgen stelt tien (school)dagen lang vijf vragen aan tien leerkrachten. Vandaag: Laura Buelinckx, leerkracht Nederlands aan het Atheneum van Vilvoorde. "Ik heb ooit eens een huilbui gekregen in de klas."
  [naar artikel]
 30. Leerkrachten in Florida binnenkort gewapend voor de klas (02/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Amerikaanse staat Florida zullen leerkrachten binnenkort gewapend voor de klas mogen staan. De erg controversiële maatregel werd woensdag in het parlement goedgekeurd.
  [naar artikel]
 31. Leerkrachten in Florida binnenkort gewapend voor de klas (02/05/2019 - De Morgen)
  In de Amerikaanse staat Florida zullen leerkrachten binnenkort gewapend voor de klas mogen staan. De erg controversiële maatregel werd vandaag in het parlement goedgekeurd.
  [naar artikel]
 32. "Draait de wereld door of ligt het aan mij": opvallende Facebookpost van Theo Francken (27/08/2018 - VRT NWS)
  Een Facebookpost van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een storm aan kritische reacties op sociale media opgeleverd. Francken had een artikel over "sexy lingerie voor mannen" gepost waarbij hij zich afvroeg "of de wereld nu doordraait of dat het gewoon aan hem ligt"? en een pleidooi lijkt te houden voor de "echte" man. De originele Facebookpost is intussen verwijderd.
  [naar artikel]
 33. Leerkrachten in Florida binnenkort gewapend voor de klas (02/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de Amerikaanse staat Florida zullen leerkrachten binnenkort gewapend voor de klas mogen staan. De erg controversiële maatregel werd vandaag in...
  [naar artikel]
 34. "De eerste keer een meester in de klas, leuk!" (16/01/2018 - VRT NWS)
  De leerlingen van het zesde jaar in basisschool Hertog Jan in Kortenberg hebben een leraar en geen lerares. En dat is best uitzonderlijk want slechts één op de tien leerkrachten in het basisonderwijs is een man. De leerlingen in Kortenberg zijn blij met hun meester, zo vertellen ze aan ons jongerenmagazine "Karrewiet". "Het is de eerste keer dat ik een meester heb", zegt Alex. Hij vindt dat leuk wandt anders zijn het altijd juffen, ook in de kleuterklassen.
  [naar artikel]
 35.  We kopen steeds meer medicatie online, maar "geneesmiddelen zijn geen paar schoenen" (17/03/2018 - VRT NWS)
  Vandaag kan je parafarmaceutische producten en medicatie zonder voorschrift online kopen. En dat baart de apothekersbond APB zorgen. Zij vrezen dat er te weinig begeleiding en advies is bij de online apotheker. "Als we niets doen, neemt het buitenland de markt over", reageert de federatie van online apotheken in het Eén-programma "De markt".
  [naar artikel]
 36. De Kesterheide in Gooik: het verhaal van een leeg graf en een "IJzeren Man" (29/07/2019 - VRT NWS)
  Geschiedenis is soms dichterbij dan je denkt: achter “gewone” plaatsen kunnen verrassende, onverwachte verhalen schuilen, het ene al onbekender dan het andere. Deze week nemen we u mee naar enkele plaatsen in ons land en vertellen we u de geschiedenis van dat kleine hoekje België. Vandaag: de Kesterheide in Gooik, Vlaams-Brabant: Het verhaal van een leeg graf en een "IJzeren Man".
  [naar artikel]
 37. VRT-journaliste na 1 week voor de klas: "Lesgeven is toch wel vermoeiend" (10/03/2017 - De Redactie)
  VRT-journaliste Brigitte Vermeersch wisselt de nieuwsredactie in voor het klaslokaal. In het Radio 1-programma "De ochtend" blikt ze terug op haar eerste week voor een OKAN-klas in het Stedelijk Lyceum Offerande in Antwerpen.
  [naar artikel]
 38. Ook kleuters leven zich online uit met de juf: "De verbondenheid is belangrijk" (31/03/2020 - VRT NWS)
  Videoconferenties en digitaal leren zijn momenteel de hoekstenen van het onderwijs voor scholieren en studenten. Maar ook voor kleuters is het hier en daar de gewoonte om een chatsessie te houden met de juf en met hun vriendjes. In "De Speelplaneet" in Aalst mocht ook de ploeg van "Het Journaal" meekijken.
  [naar artikel]
 39. Crevits wil opnieuw vervangingspool voor jonge leerkrachten (28/01/2017 - De Redactie)
  De leerkrachten in die pool zouden zieke leerkrachten moeten vervangen en zo één jaar werkzekerheid krijgen. Als ze een tijdje geen werk hebben, kunnen ze mee in de klas met een ervaren leraar voor co-teaching of ondersteuning.
  [naar artikel]
 40. Pompen of verzuipen: wat is er aan de hand in ons onderwijs? (22/05/2019 - VRT NWS)
  "Het water staat tot aan de lippen." Het was één van de honderden berichten van leerkrachten die binnenliepen op de redactie van ons verkiezingsprogramma "Iedereen kiest". Wat is er aan de hand in het lager onderwijs? We trokken naar een lagere school in Torhout en spraken met tientallen leerkrachten, directeurs en zorgcoördinatoren. "Er is een maximum en dat maximum zijn we aan het overstijgen."
  [naar artikel]
 41. [VIDEO] - Halle Berry giet Oscarsaus over "Oops, I did it again" (24/08/2016 - De Redactie)
  De Amerikaanse actrice en Oscarwinnares Halle Berry kreeg van het lifestylemagazine W de vraag om iets creatiefs te doen met de tekst van "Oops, I did it again", een hit van Britney Spears. Het resultaat mag er zijn.
  [naar artikel]
 42. Halle-Gooik kan nét niet stunten tegen Sporting Portugal: "Kans laten liggen om Europa te verbazen" (22/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Halle-Gooik is er net niet in geslaagd om te stunten in de Champions League. Thuisploeg Sporting Lissabon won met 3-2. De Portugezen staan op de...
  [naar artikel]
 43. HLN start met "eerste Vlaamse online realityreeks "De gelukzoekers"" (05/12/2017 - VRT NWS)
  Op HLN.be is vanaf vandaag "De gelukzoekers" te zien, een online realityreeks naar een idee van zakenman Peter Van den Berge (bekend van "The sky is the limit").
  [naar artikel]
 44. "De status van leerkrachten is fors gedaald" (22/09/2018 - De Morgen)
  Tussen de 41 en 49 uur per week.?Zo veel werken voltijdse leerkrachten in het Vlaams onderwijs. Met die resultaten kunnen de onderhandelingen voor een aantrekkelijk en werk­baar lerarenberoep opnieuw van start gaan. Filosofe en columniste Tinneke Beeckman: "Het is vooral zaak om de autoriteit en autonomie van de leraar te herstellen."
  [naar artikel]
 45. VIDEO: Halle-Gooik kan nét niet stunten tegen Sporting Portugal: "Kans laten liggen om Europa te verbazen" (22/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Halle-Gooik is er net niet in geslaagd om te stunten in de Champions League. Thuisploeg Sporting Lissabon won met 3-2. De Portugezen staan op de...
  [naar artikel]
 46. Paniek omdat arbeidsgeneesheer twee zwangere juffen uit klas haalt (31/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Twee leerkrachten uit een Antwerpse lagere school zijn door de arbeidsgeneesheer uit de klas gehaald toen bleek dat ze zwanger waren. De maatregel dient om moeder en kind te beschermen en wordt doorgaans enkel in het kleuter- en buitengewoon onderwijs toegepast.
  [naar artikel]
 47. NIET OP TV: "Zij gelukkig, ik gelukkig" (27/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Afwassen is véél leuker met twee en dat kunnen Nicolas en Evelien bevestigen!
  [naar artikel]
 48. Drie filmtips : "Hoe word je gelukkig in Zweden en actie in "The wall" en "The mummy"" (07/06/2017 - De Redactie)
  Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft deze week twee actiefilms en een Zweedse documentaire over een opmerkelijk manifest geselecteerd.
  [naar artikel]
 49. 760 gepensioneerde leerkrachten toch weer voor de klas (04/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Sinds 2009 kunnen leerkrachten ook na hun 65ste aan de slag blijven als onderwijzend personeel. Het aantal gepensioneerden dat daarop intekent, is jaar na jaar toegenomen. Vorig schooljaar stonden er 760 voor de klas: een ruime verdubbeling tegenover het schooljaar 2009-2010, toen het systeem in werking trad.
  [naar artikel]
 50. Prijs jezelf gelukkig: 60% van ons geluksgevoel kunnen we beïnvloeden (20/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Prijs jezelf gelukkig: 60% van ons geluk is maakbaar. Dat concludeert het Nationaal Geluksonderzoek dat UGent uitvoerde. Wel is er werk aan de...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.