Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
20:04 uur

Voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, geeft haar eerste State of the Union, volg het LIVE 

VRT NWS

16/09/2020 - 09:17

Vandaag geeft de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, haar eerste "State of the Union". Niet vanuit Straatsburg, wel vanuit Brussel - en daar heeft corona alles mee te maken. De beleidsverklaring wordt gezien als haar belangrijkste toespraak van het jaar. Het is meteen ook de start van het werkjaar voor het Europees Parlement, en er liggen heel wat uitdagingen op de plank. Volg het hier LIVE om 9.15 uur.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ursula von der Leyen heeft battleplan klaar (06/09/2019 - De Tijd)
  10:34 Met de Italiaanse ex-premier Paolo Gentiloni zijn alle 27 naamkaartjes voor de volgende Europese Commissie binnen. Voorzitster Ursula von der Leyen legt dinsdag haar puzzel op tafel.
  [naar artikel]
 2. Ursula von der Leyen met hakken over de sloot verkozen tot voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - De Morgen)
  Ursula von der Leyen is de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. De Duitse christendemocrate kreeg dinsdagavond de steun van 383 europarlementariërs, net iets meer dan de vereiste meerderheid van 374 stemmen. Von der Leyen is de eerste vrouw die de Commissie gaat leiden.
  [naar artikel]
 3. Groenen over von der Leyen: 'Ze kent niet veel van Europese instellingen' (09/07/2019 - Knack)
  De kandidaat-voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kan de Europese groenen nog niet overtuigen om op haar te stemmen als voorzitter van de Commissie. Ze verwijten haar incompetentie.
  [naar artikel]
 4. Ursula von der Leyen stelt ambitieus werkprogramma van nieuwe Europese Commissie voor (27/11/2019 - De Morgen)
  Ursula von der Leyen, de Duitse voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, heeft vanochtend in het Europees Parlement het werkprogramma van haar Commissie voorgesteld. Von der Leyen klonk bijzonder ambitieus. ‘Mijn boodschap is eenvoudig: laten we aan het werk gaan!’, zei ze. Het ziet ernaar uit dat een meerderheid van de parlementsleden rond de middag haar steun voor de Commissie zal uitspreken.
  [naar artikel]
 5. Ursula Von der Leyen kan Europese groenen voorlopig niet overtuigen: “Zal ze onafhankelijk van Macron en Merkel kunnen werken?” (09/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De kandidaat-voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kan de Europese groenen nog niet overtuigen. "Ze kent niet zoveel van de...
  [naar artikel]
 6. Reacties op verkiezing Ursula von der Leyen: “Europa is een vrouw” (16/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Nu Ursula von der Leyen zonder veel overschot verkozen is tot nieuwe en eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie, komen ook de eerste reacties. Charles Michel zegt al uit te kijken om met haar te kunnen samenwerken.
  [naar artikel]
 7. Wie is Ursula von der Leyen, wellicht de eerste vrouw die voorzitter van de Europese Commissie wordt? (02/07/2019 - VRT NWS)
  Een vrouw aan het hoofd van de Europese Commissie, dat wordt een primeur. De Duitse Ursula von der Leyen (CDU) is voorgedragen voor de functie, maar wie is ze?
  [naar artikel]
 8. Duitse sociaaldemocraten proberen von der Leyen te kelderen (12/07/2019 - De Tijd)
  09:46 Europese Parlementsleden van de Duitse sociaaldemocratische SPD voeren actief campagne om te beletten dat hun landgenote Ursula von der Leyen de nieuwe voorzitster van de Europese Commissie wordt.
  [naar artikel]
 9. Duitse Ursula von der Leyen nipt tot eerste vrouwelijke Europese Commissievoorzitter ooit verkozen (16/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse Ursula von der Leyen volgt Jean-Claude Juncker op aan het hoofd van de Europese Commissie. De leden van het Europees parlement hebben...
  [naar artikel]
 10. Ursula von der Leyen bij VRT NWS: "Terugkeren naar België voelt als thuiskomen" (17/07/2019 - VRT NWS)
  VRT NWS kon de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen even spreken na haar verkiezing. Von der Leyen keert in zekere zin terug naar haar roots. "Ik ben inderdaad in Brussel geboren, ben naar de Europese school geweest en ik heb de eerste 13 jaar van mijn leven in België doorgebracht", zegt ze. "Het is echt alsof ik thuiskom."
  [naar artikel]
 11. Europees Parlement zet licht op groen: Ursula von der Leyen wordt eerste vrouwelijke voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - VRT NWS)
  Ursula von der Leyen wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft het Europees Parlement beslist in een geheime stemming. De Duitse politica kreeg in Straatsburg een nipte meerderheid van de parlementsleden achter zich. Het is de eerste keer dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van de “regering” van de Europese Unie.
  [naar artikel]
 12. Ursula von der Leyen zéér nipt verkozen tot eerste vrouwelijke voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - Knack)
  Met slechts negen stemmen op overschot is de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) in het Europees Parlement nipt verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Ze volgt op 1 november de Luxemburger Jean-Claude Juncker op als eerste vrouwelijke Commissievoorzitter ooit.
  [naar artikel]
 13. Ursula von der Leyen start ronde langs Europese fracties (03/07/2019 - Knack)
  Minder dan 24 uur nadat ze voorgedragen werd als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, is Ursula von der Leyen in het Europees Parlement in Straatsburg neergestreken.
  [naar artikel]
 14. Europese Raad en Commissie ondertekenen officieel brexitakkoord (24/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Europees Raadsvoorzitter Charles Michel en de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hebben het brexitakkoord met het Verenigd...
  [naar artikel]
 15. Ursula von der Leyen stelt dinsdag nieuwe Europese Commissie voor (05/09/2019 - De Morgen)
  De nieuw verkozen voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, stelt volgende week dinsdag haar nieuwe ploeg voor. Dat heeft ze donderdagmiddag bekendgemaakt, nadat ook Italië zijn kandidaat voor de Commissie heeft voorgedragen. Het gaat om oud-premier Paolo Gentiloni.
  [naar artikel]
 16. Hoe Ursula von der Leyen genomineerd werd als voorzitter van de Europese Commissie: een reconstructie (13/07/2019 - Knack)
  Dinsdag stemt het Europees Parlement over de voordracht van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. Wie is de Duitse defensieminister? Hoe werd ze kandidaat? En waarom is het allesbehalve zeker dat ze in Straatsburg groen licht zal krijgen?
  [naar artikel]
 17. Groenen eisen 4 Eurocommissarissen in ruil voor steun aan voorzitster von der Leyen: “Ze willen ons, dan betalen ze” (17/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Europese groenen willen vier Eurocommissarissen in de toekomstige Commissie onder voorzitster Ursula von der Leyen. “Men moet niet rekenen op de groenen voor een meerderheid in het parlement zonder dat we in de Commissie zitten. Ze willen ons, dan betalen ze”, zei covoorzitter Philippe Lamberts woensdag.
  [naar artikel]
 18. Ursula von der Leyen als Europese Commissievoorzitter: wie is voor, wie is tegen? (16/07/2019 - Knack)
  Dinsdagavond moet de Duitse Ursula von der Leyen de steun van 374 van de 751 parlementsleden achter zich zien te krijgen om de volgende voorzitter van de Europese Commissie te worden. Of ze die ook haalt, is lang niet zeker.
  [naar artikel]
 19. Ursula Von der Leyen is nieuwe voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - De Morgen)
  In het Europees Parlement worden de stemmen geteld voor kandidaat-commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Die leek eerder vandaag voldoende steun te hebben vergaard om de vereiste meerderheid te krijgen: na haar speech kreeg ze een staande ovatie.
  [naar artikel]
 20. Ursula von der Leyen nipt verkozen tot nieuwe voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - De Morgen)
  Ursula von der Leyen is dinsdagavond, na een stemming in het Europees Parlement, officieel verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De Duitse CDU-politica neemt de fakkel over van Luxemburger Jean-Claude Juncker.
  [naar artikel]
 21. EU-topjobs - Groenen eisen 4 Eurocommissarissen in ruil voor steun aan von der Leyen (17/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese groenen willen vier Eurocommissarissen in de toekomstige Commissie onder voorzitster Ursula von der Leyen. "Men moet niet rekenen op de...
  [naar artikel]
 22. Charles Michel ontvangt kandidaat-Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen (07/07/2019 - Metro)
  Premier Charles Michel, die sinds enkele dagen voorgedragen is als toekomstig voorzitter van de Europese Raad, ontvangt maandag kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. De twee ontmoeten elkaar in de vooravond in het Egmontpaleis in Brussel. Het zal de eerste keer zijn dat Michel en Von der Leyen elkaar ontmoeten sinds ze dinsdag beiden werden voorgedragen voor een Europese topjob. Michel volgt vanaf 1 december Donald Tusk op als Europees president, Von der Leyen kan vanaf 1 november de opvolgster van Jean-claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie worden, op voorwaarde dat ze een meerderheid van het Europees Parlement achter zich kan scharen. bron: Belga Het bericht Charles Michel ontvangt kandidaat-Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Niet zeker dat Ursula Von der Leyen het deze week haalt (15/07/2019 - De Tijd)
  10:57 Ursula Von der Leyen heeft nog een gevecht voor de boeg om morgenavond in het Europees Parlement aanvaard te worden als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.
  [naar artikel]
 24. Von der Leyen wil helft vrouwen in Europese Commissie (16/07/2019 - De Morgen)
  Ursula von der Leyen zal zorgen voor volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie als zij tot voorzitter gekozen wordt. Het Europees Parlement stemt vanavond over haar voordracht door de EU-leiders twee weken geleden.
  [naar artikel]
 25. LIVE: Speech van de waarheid voor Ursula von der Leyen, kan ze het Europees parlement overtuigen? (16/07/2019 - VRT NWS)
  Ursula von der Leyen houdt momenteel een speecht in het Europees parlement in Straatsburg. Vanavond stemt het parlement over haar als mogelijk toekomstig Europees Commissievoorzitter. Maar het kan nog spannend worden. Volg de speech hier live.
  [naar artikel]
 26. Kandidaat-Eurocommissaris Didier Reynders mag morgen al op de koffie bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (26/08/2019 - VRT NWS)
  De toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vat deze week haar gesprekken met de kandidaat-Eurocommissarissen aan. Dat heeft een woordvoerder van de Commissie aangekondigd. Met de Belgische kandidaat Didier Reynders staat morgen een onderhoud op de agenda.
  [naar artikel]
 27. Groenen steunen Ursula von der Leyen officieel niet (10/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De groene fractie in het Europees Parlement zal de voordracht van Ursula von der Leyen als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie niet...
  [naar artikel]
 28. HERLEES State of the Union Jean-Claude Juncker: 'We moeten onszelf beschermen tegen populisme' (14/09/2016 - Knack)
  in Straatsburg geeft Europees commissievoorzitter zijn jaarlijkse State of The European Union. Volg hier de livestream en live updates. 'Europese burgers kunnen niet langer voor de gek gehouden worden.'
  [naar artikel]
 29. Von der Leyen bezweert haar eerste crisis in Brussel (01/10/2019 - De Morgen)
  Toekomstig voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft haar eerste crisis in Brussel snel bezworen. Enkele uren nadat het Europees Parlement maandagochtend de Roemeense en Hongaarse kandidaat voor haar team hadden afgewezen, kwamen Boedapest en Boekarest met nieuwe namen. Von der Leyen had de twee regeringen al eind vorige week gemaand over andere gegadigden na te denken.
  [naar artikel]
 30. Von der Leyen kan Europese groenen voorlopig niet overtuigen (09/07/2019 - VRT NWS)
  De kandidaat-voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kan de Europese groenen nog niet overtuigen. "Ze kent niet zoveel van de functionering van de Europese instellingen en ze heeft alles te danken aan Emmanuel Macron en Angela Merkel," zei de medevoorzitter van de groene fractie Philippe Lamberts vandaag in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 31. Von der Leyen speecht zich naar nipte overwinning (16/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Ursula von der Leyen wordt de eerste vrouw aan het hoofd van de Europese Commissie. Haar voordracht gisteren was ontzettend nipt: de Duitse haalde het met 383 tegen 327 stemmen en 22 onthoudingen. Met de hakken over de sloot heet dat.
  [naar artikel]
 32. Ursula von der Leyen verkozen tot voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Duitse Ursula von der Leyen is dinsdagavond verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. Ze volgt Jean-Claude Juncker op. Er is lang twijfel geweest of ze wel aan een meerderheid zou geraken. Maar kort voor aanvang van de geheime stemming hebben zowel de socialistische als liberale fractieleiders dan toch hun steun toegezegd aan de Duitse christendemocrate.
  [naar artikel]
 33. Ursula von der Leyen verkozen tot voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Duitse Ursula von der Leyen is dinsdagavond verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. Ze volgt Jean-Claude Juncker op. Er is lang twijfel geweest of ze wel aan een meerderheid zou geraken. Maar kort voor aanvang van de geheime stemming hebben zowel de socialistische als liberale fractieleiders dan toch hun steun toegezegd aan de Duitse christendemocrate.
  [naar artikel]
 34. Ursula von der Leyen verkozen tot voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Duitse Ursula von der Leyen is dinsdagavond verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. Ze volgt Jean-Claude Juncker op. Er is lang twijfel geweest of ze wel aan een meerderheid zou geraken. Maar kort voor aanvang van de geheime stemming hebben zowel de socialistische als liberale fractieleiders dan toch hun steun toegezegd aan de Duitse christendemocrate.
  [naar artikel]
 35. Twijfels bij draagvlak voor Ursula von der Leyen in Europees Parlement (03/07/2019 - Knack)
  Het is nog niet zeker dat het Europees Parlement de voordracht van Ursula von der Leyen (CDU) als voorzitter van de Europese Commissie zal goedkeuren. De EVP en Renew Europe steunen haar, maar bij de sociaaldemocraten heerst er volgens een ingewijde 'grote aversie' tegen de Duitse.
  [naar artikel]
 36. Europees Parlement verleent steun aan Commissie-von der Leyen (27/11/2019 - Metro)
  De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen, kan op 1 december aan de slag gaan. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft vandaag zijn ruime steun voor de Commissie uitgesproken, met 461 stemmen tegen 157, bij 89 onthoudingen. De Commissie had normaal gezien op 1 november haar ambtstermijn moeten aanvatten, maar het parlement schoot de kandidaturen van drie voorgedragen commissarissen af. Hun vervanging nam de nodige tijd in beslag. De ploeg van Ursula von der Leyen telt geen 28, maar slechts 27 commissarissen. Wegens de aanstaande verkiezingen en de op stapel staande brexit, weigerde de Britse regering een kandidaat-commissaris voor te dragen. In de Commissie wordt Didier Reynders bevoegd voor Justitie en de bescherming van de rechtsstatelijke principes in de EU. Vanochtend, voor de stemming, stelde Ursula von der Leyen haar werkprogramma voor. Ze zet hoog in op een “dubbele transformatie” op het vlak van klimaat en digitalisering. bron: Belga Het bericht Europees Parlement verleent steun aan Commissie-von der Leyen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Groenen eisen 4 Eurocommissarissen in ruil voor steun aan Von der Leyen (17/07/2019 - De Morgen)
  De Europese groenen willen vier Eurocommissarissen in de toekomstige Commissie onder voorzitster Ursula von der Leyen. ‘Men moet niet rekenen op de groenen voor een meerderheid in het parlement zonder dat we in de Commissie zitten. Ze willen ons, dan betalen ze’, zegt covoorzitter Philippe Lamberts.
  [naar artikel]
 38. Ursula von der Leyen is nipt verkozen tot nieuwe voorzitter Europese Commissie (16/07/2019 - Knack)
  De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen is nipt verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Ze volgt op 1 november de Luxemburger Jean-Claude Juncker op.
  [naar artikel]
 39. Uitstel voor nieuwe Europese Commissie (15/10/2019 - De Morgen)
  De start van de nieuwe Europese Commissie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen wordt met zeker een maand uitgesteld. Von der Leyen heeft meer tijd nodig om haar team te vormen nadat het Europees Parlement vorige week drie kandidaat-Commissarissen afwees.
  [naar artikel]
 40. Team Ursula: de Commissie van de geopolitieke kans (18/09/2019 - Knack)
  Het klimaat redden, de Europese manier van leven verdedigen en de tanden tonen tegen Amerika en China. Maar eerst moet Ursula von der Leyen haar nieuwe Commissie nog door het Europees Parlement geloodst krijgen.
  [naar artikel]
 41. Von der Leyen: 'Europa veel beter voorbereid op migratiecrisis dan in 2015' (09/03/2020 - Knack)
  Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, is de Europese Unie wel degelijk veel beter voorbereid op een migratiecrisis dan in 2015 het geval was. Dat heeft ze maandag gezegd, tijdens een persconferentie naar aanleiding van de eerste 100 dagen van haar Commissie.
  [naar artikel]
 42. Von der Leyen kan Europese groenen voorlopig niet overtuigen (09/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  De kandidaat-voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kan de Europese groenen nog niet overtuigen. “Ze kent niet zoveel van de functionering van de Europese instellingen en ze heeft alles te danken aan Emmanuel Macron en Angela Merkel. Ik ben er niet van overtuigd dat ze beslissingen zal kunnen nemen die tegen de nationale belangen van die twee in gaan”, zei covoorzitter van de groene fractie Philippe Lamberts dinsdag in De Ochtend.
  [naar artikel]
 43. Commissie-von der Leyen kan op steun van Europees Parlement rekenen (26/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen en met Didier Reynders als commissaris voor Justitie, zal morgen de...
  [naar artikel]
 44. Commissie-Von der Leyen ligt meteen al onder vuur (30/09/2019 - De Morgen)
  Twee beoogde leden van de nieuwe Europese Commissie zijn vooraf al door de juridische commissie van het Parlement als ongeschikt aangemerkt, een unicum. De andere nieuwkomers én Commissievoorzitter Ursula von der Leyen houden de adem in.
  [naar artikel]
 45. EU-Commissievoorzitter Von der Leyen begint eerste werkdag met telefoontjes naar wereldleiders (01/12/2019 - VRT NWS)
  Sinds vandaag is de Duitse Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie, een van de machtigste posities binnen de Europese Unie. En ook voor oud-premier Charles Michel was het zijn eerste werkdag, als voorzitter van de Europese Raad.
  [naar artikel]
 46. Europese Parlement wil Ursula von der Leyen geen vrijgeleide geven (27/11/2019 - Knack)
  Hoewel de voltallige Commissie woensdagmiddag door het Europees Parlement werd goedgekeurd, kreeg voorzitter Ursula von der Leyen tijdens het voorafgaand debat verrassend veel kritiek.
  [naar artikel]
 47. Didier Reynders (MR) krijgt bevoegdheid Justitie in de Europese Commissie: bekijk hier wie de andere kandidaat-commissarissen zijn (10/09/2019 - VRT NWS)
  In de Europese Commissie zal vicepremier Didier Reynders (MR) de bevoegheid Justitie krijgen. Dat heeft de nieuwe voorzitster van de commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, zonet bekendgemaakt. Reynders moet nu nog een hoorzitting in het Europees Parlement ondergaan, vooraleer hij zeker is van zijn plek in de commissie. Normaalgezien kan de commissie op 1 november van start gaan.
  [naar artikel]
 48. D-day voor Ursula Von der Leyen: krijgt ze genoeg stemmen om de nieuwe Europese Commissievoorzitter te worden?  (16/07/2019 - VRT NWS)
  Het is vandaag de dag van de waarheid voor Ursula Von der Leyen. Tegen 18 uur vanavond moet ze zeker 374, maar eigenlijk liefst zowat 400, leden van het Europees parlement overtuigd hebben dat ze geschikt is om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. De Duitse minister van Defensie is uitgesproken pro-Europees en zou de eerste vrouwelijke commissievoorzitter ooit worden. Maar zal het haar ook lukken?
  [naar artikel]
 49. Europese Raad en Commissie ondertekenen brexitakkoord (24/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Europees Raadsvoorzitter Charles Michel en de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hebben het brexitakkoord met het Verenigd Koninkrijk officieel ondertekend. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor het Europees Parlement, dat het akkoord volgende week woensdag moet ratificeren.
  [naar artikel]
 50. Ursula von der Leyen neemt sowieso ontslag als Duits minister (15/07/2019 - Knack)
  Ursula von der Leyen neemt woensdag sowieso ontslag uit de Duitse regering, als minister van Defensie, ongeacht de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement over haar voordracht als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.