Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
09:40 uur

Muurschilderingen uit Tweede Wereldoorlog ontdekt in school in Meerhout

VRT NWS

16/09/2020 - 11:21

In basisschool De Duizendpoot in Meerhout zijn restanten gevonden van muurschilderingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt zijn. Ze waren verstopt achter het schoolbord en het prikbord in een klaslokaal dat binnenkort wordt afgebroken. “Het zijn goed bewaarde tekeningen van de bevrijding, die geschilderd zijn door een Britse soldaat”, vertelt archivaris Bram Dierckx.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Schuilkelder uit Tweede Wereldoorlog ontdekt onder Gentse basisschool (26/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Ledeberg is bij graafwerken op de speelplaats van basisschool De Kleurdoos een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. De bunker bood plaats aan 175 personen, maar volgens de Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie is de structuur nooit gebruikt om effectief te schuilen.
  [naar artikel]
 2. Schuilkelder uit Tweede Wereldoorlog ontdekt onder Gentse basisschool (26/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Ledeberg is bij graafwerken op de speelplaats van basisschool De Kleurdoos een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. De bunker bood plaats aan 175 personen, maar volgens de Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie is de structuur nooit gebruikt om effectief te schuilen.
  [naar artikel]
 3. Opmerkelijke 'grafitti' in Fort 2: oude militaire muurschilderingen uit Tweede Wereldoorlog (13/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Twee dromedarissen, ruisende palmbomen en enkele Arabieren in traditionele klederdracht. Ook 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is onduidelijk wie dit woestijntafereel op een binnenmuur van Fort 2 geschilderd heeft. “Waren het leden van het Afrikakorps van de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel of Britse piloten van de Desert Air Force? We weten het niet”, aldus Willy Jacobs, voorzitter van de werkgroep Gidsen Fort 2.
  [naar artikel]
 4. Archeologen ontdekken 4.500 jaar oude grafkamer met prachtige muurschilderingen (15/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  CAÏROEgyptische archeologen hebben in de necropolis Sakkara ten zuiden van Caïro een grafkamer ontdekt van 4.500 jaar oud. De indrukwekkende muurschilderingen zijn uitzonderlijk goed bewaard.
  [naar artikel]
 5. Belgische amateurduiker ontdekt mogelijk duikbotenkerkhof uit Tweede Wereldoorlog op bodem Middellandse Zee (08/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De 78-jarige Belgische amateurduiker Jean-Pierre Misson heeft mogelijk een Brits duikbotenkerkhof uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt op de bodem...
  [naar artikel]
 6. Vliegtuig uit Tweede Wereldoorlog ontdekt in gletsjer Zwitserland (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Door de hittegolf die afgelopen weken grote delen van Europa - en dus ook Zwitserland - teisterde, werd een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog...
  [naar artikel]
 7. De B-17, het "Vliegende Fort" van de Amerikaanse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog (25/06/2018 - VRT NWS)
  Het wrak van de B-17-bommenwerper dat nu voor de Belgische kust in de Noordzee is ontdekt, was typerend voor een belangrijk onderdeel van de oorlogvoering in de Tweede Wereldoorlog: met name de strategische bombardementen op steden en de industrie van nazi-Duitsland.
  [naar artikel]
 8. Schuilkelder uit Tweede Wereldoorlog ontdekt onder speelplaats: “Leerlingen zaten er met gasmaskers te wachten tot de bommen weg waren” (27/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bij het vernieuwen van de speelplaats van De Kleurdoos, een stedelijke kleuter- en lagere school in de Onderwijsstraat in Ledeberg, zijn werklui gestoten op een ondergrondse schuilkelder.
  [naar artikel]
 9. 14.000 mensen moeten huis uit door bommen Tweede Wereldoorlog in Dortmund (12/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In het centrum van de Duitse stad Dortmund is zondag een grootschalige evacuatie aan de gang. Ongeveer 14.000 mensen moeten tijdelijk hun woning verlaten omdat er niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt zijn.
  [naar artikel]
 10. Schuilkelder uit WOII ontdekt onder Gentse basisschool (26/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Ledeberg is bij graafwerken op de speelplaats van basisschool De Kleurdoos een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. De bunker bood...
  [naar artikel]
 11. Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog in Berlijn onschadelijk gemaakt (20/04/2018 - VRT NWS)
  In Berlijn is een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog met succes onschadelijk gemaakt. Voor de opruiming moesten zo'n 10.000 mensen in de omgeving hun woning verlaten. Er konden ook geen treinen rijden door het centraal station van Berlijn en een ziekenhuis is deels ontruimd. De bom van 500 kg is enkele dagen geleden op een bouwwerf ontdekt.
  [naar artikel]
 12. Dit is hoe de Verenigde Staten economisch profiteerden van de Tweede Wereldoorlog (06/06/2017 - Knack)
  Met De mythe van de goede oorlog, Amerika en de Tweede Wereldoorlog biedt historicus Jacques R. Pauwels de lezer een andere kijk op de rol van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog. Knack biedt u een hoofdstuk van het boek aan.
  [naar artikel]
 13. Half Brindisi geëvacueerd voor bom uit Tweede Wereldoorlog (15/12/2019 - VRT NWS)
  In de Zuid-Italiaanse stad Brindisi wordt vandaag een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Ruim 54.000 mensen, meer dan de helft van het totale aantal inwoners, is geëvacueerd. Het is de grootste operatie van die aard die in Italië wordt uitgevoerd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
  [naar artikel]
 14. Obus uit Eerste Wereldoorlog ontdekt op kerkhof in Passendale (23/10/2018 - Metro)
  Op het kerkhof Tyne Cot in Passendale is tijdens werkzaamheden een niet-ontplofte obus uit de eerste wereldoorlog ontdekt. Dat meldt de Commonwealth War Graves Commission, het Britse instituut dat waakt over het beheer van de kerkhoven van soldaten van de Britse Commonwealth. De ontdekking gebeurde tijdens graafwerken voor het aanleggen van nieuwe graven. De ontmijningsdienst is ter plaatse gekomen om het relict uit de Eerste Wereldoorlog, blijkbaar een Duitse chemische bom, onschadelijk te maken. Het kerkhof van Tyne Cot telt zowat 12.000 graven. Het is het grootste van de Commonwealth en werd aangelegd na de beruchte Slag van Passendale in 1917, waarbij honderduizenden doden vielen. bron: Belga Het bericht Obus uit Eerste Wereldoorlog ontdekt op kerkhof in Passendale verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Massagraf met 800 gesneuvelde soldaten ontdekt in Volgograd (05/10/2018 - Metro)
  Bij bouwwerken in de Zuid-Russische stad Volgograd is een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog met achthonderd gesneuvelde Duitse soldaten ontdekt. Dat is vandaag bekendgemaakt door Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, dat graven van Duitse oorlogsslachtoffers in het buitenland beheert. Het massagraf werd aangetroffen bij het leggen van een nieuwe waterleiding in het centrum van Volgograd. Een deel van het graf bevindt zich onder een woonwijk, waardoor een opgraving erg moeilijk dreigt te worden. Volgograd, dat toen nog Stalingrad heette, was een van de meest zwaarbevochten steden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1942/1943 zijn er naar schatting 700.000 soldaten en burgers om het leven gekomen. Duizenden soldaten vroren dood. Meer dan zeventig jaar later worden nog altijd heel wat slachtoffers vermist. De overwinning van de Sovjetsoldaten in Stalingrad vormde een keerpunt in WO II. Bron: Belga   Het bericht Massagraf met 800 gesneuvelde soldaten ontdekt in Volgograd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Massagraf met 800 gesneuvelde soldaten ontdekt in Volgograd (05/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij bouwwerken in de Zuid-Russische stad Volgograd is een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog met achthonderd gesneuvelde Duitse soldaten ontdekt....
  [naar artikel]
 17. Netflix trekt Belg aan voor serie over Tweede Wereldoorlog (25/02/2020 - Express)
  Koen Mortier, een Belg, mag voor het Brusselse productiehuis Czar een reeks maken die op Netflix verschijnt. De reeks telt twaalf delen en gaat over de Tweede Wereldoorlog. Jongeren kennen de Tweede Wereldoorlog helemaal niet meer. Dat is het uitgangspunt van ‘Liberation Route’, een reeks die Netflix bestelde. De Brusselaars van Czar zullen aan de […] The post Netflix trekt Belg aan voor serie over Tweede Wereldoorlog appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Muurschilderingen in Mogadishu (03/09/2017 - Knack)
  De Somalische kunstenaar Muawiye Hussein Sidow, bekend onder het pseudoniem 'Shik Shik', verzorgde meer dan honderd muurschilderingen op de muren van winkels, teehuizen en supermarkten in de hoofdstad Mogadishu.
  [naar artikel]
 19. Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden (17/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Verrebroek, een deelgemeente van Beveren in de provincie Antwerpen, is woensdag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse, de weg werd afgesloten voor het verkeer.
  [naar artikel]
 20. Tientallen granaten uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Indonesisch voortuintje (06/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Minstens 88 granaten, die vermoedelijk dateren van de Tweede Wereldoorlog, zijn in een voortuin van een huis in de Indonesische provincie West-Java...
  [naar artikel]
 21. Vliegdekschip uit Tweede Wereldoorlog ontdekt op oceaanbodem (15/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het wrak van het Amerikaanse vliegdekschip de USS Wasp is teruggevonden. Onderzoekers vonden het schip op de bodem van de Stille Oceaan op bijna...
  [naar artikel]
 22. Broer en zus openen escape room rond geheim uit Tweede Wereldoorlog (08/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Enigma was de ongenaakbaar geachte coderingsmachine van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegen dit historische decor moeten teams de code kraken om te ontkomen uit een kamer vol puzzels.
  [naar artikel]
 23. Vrachtschip 77 jaar na torpedoaanval teruggevonden (23/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Maritieme archeologen hebben voor de Australische kust het wrak ontdekt van een vrachtschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het stoomschip...
  [naar artikel]
 24. Bom uit WOII in Parijs gevonden: 1.800 mensen worden geëvacueerd (15/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In het noordoosten van Parijs is een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Zondag wordt een grote ontmijningsoperatie op poten gezet, die onder...
  [naar artikel]
 25. Frankfurt evacueert 60.000 inwoners voor oorlogsbom (03/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Frankfurt heeft zondagochtend in alle vroegte de grootste evacuatie sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsgevonden. Daarna zal een bom uit die Tweede Wereldoorlog onschadelijk worden gemaakt.
  [naar artikel]
 26. Frankfurt evacueert 60.000 inwoners voor oorlogsbom (03/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In Frankfurt heeft zondagochtend in alle vroegte de grootste evacuatie sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsgevonden. Daarna zal een bom uit die Tweede Wereldoorlog onschadelijk worden gemaakt.
  [naar artikel]
 27. Massa-evacuatie in Keulen na ontdekking bom uit tweede wereldoorlog (29/11/2018 - VRT NWS)
  In Keulen, in Duitsland, zijn afgelopen nacht zo'n 10.000 mensen geëvacueerd nadat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog werd aangetroffen. Het explosief van 2.000 kilo is intussen onschadelijk gemaakt. 
  [naar artikel]
 28. Hannover evacueert 15.000 bewoners na ontdekking bom WOII (02/09/2019 - Metro)
  Meer dan 15.000 inwoners van de Duitse stad Hannover, in de deelstaat Nedersaksen, hebben maandagavond hun avondeten, favoriete tv-serie of andere bezigheid moeten laten voor wat die was, want in een van de wijken is een bom ontdekt die dateert uit de Tweede Wereldoorlog. Het gevaarte van 250 kilogram werd ontdekt in de wijk waar de dierentuin huist, zo meldt de stad op zijn website. Vanaf 19.00 uur werden de mensen in een brede omtrek geëvacueerd. De autoriteiten hopen de bom maandagavond nog te ontmantelen om zo de mensen de kans te geven terug te keren naar hun woonst. Regelmatig worden in Duitsland nog bommen uit WOII ontdekt. De grootste evacuatie sinds 1945 in een Duitse stad was weggelegd voor Frankfurt in september 2017. Toen werd een Britse bom met 1,4 ton explosieven gevonden en moesten 65.000 mensen tijdelijk een onderkomen vinden. Experts schatten dat 10 procent van de bommen die in de Tweede Wereldoorlog op Duitsland gegooid zijn, niet tot ontploffing gekomen zijn. Bron: Belga   Het bericht Hannover evacueert 15.000 bewoners na ontdekking bom WOII verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Diest herdenkt Tweede Wereldoorlog met re-enactment (02/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op de citadel in Diest wordt dit weekend de Tweede Wereldoorlog nagespeeld.
  [naar artikel]
 30. Evacuatie in Berlijn na vondst van bom uit Tweede Wereldoorlog (21/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Om een bom van 250 kilo uit de Tweede Wereldoorlog in het centrum van Berlijn onschadelijk te maken, heeft de politie dinsdagavond 1.900 mensen verzocht hun woningen bij Alexanderplatz te verlaten. Onder hen zijn 80 kinderen en 400 gepensioneerden.
  [naar artikel]
 31. Qatarees betaalt 3,6 miljoen euro voor muurschilderingen van Bansky (21/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een koper uit Qatar heeft 3,2 miljoen Britse pond (omgerekend een goeie 3,6 miljoen euro) neergeteld voor vijf muurschilderingen uit Liverpool
  [naar artikel]
 32. Qatarees betaalt 3,6 miljoen euro voor muurschilderingen van Banksy (21/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een koper uit Qatar heeft 3,2 miljoen Britse pond (omgerekend een goeie 3,6 miljoen euro) neergeteld voor vijf muurschilderingen uit Liverpool
  [naar artikel]
 33. Iconische oldtimer uit Tweede Wereldoorlog vliegt over tijdens Sanicole (13/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  HECHTEL-EKSEL/LEOPOLDSBURGSanicole Airshow zet voor de 41ste editie in op de bevrijding. Zo zal een B-17 uit de Tweede Wereldoorlog zowel vrijdagavond als zondag overvliegen. Op 20 juli 1944 crashte zo’n bommenwerper nog boven het schietveld van Leopoldsburg.
  [naar artikel]
 34. Vrachtschip 77 jaar na aanval door onderzeeër teruggevonden (23/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Maritieme archeologen hebben voor de Australische kust het wrak ontdekt van een vrachtschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het stoomschip...
  [naar artikel]
 35. Deze ziekte maakte in amper drie jaar meer slachtoffers dan de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen (02/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  1918. Europa gaat het laatste jaar van Eerste Wereldoorlog in. Bovenop de gruwel van de grote oorlog, duikt een nieuwe gevaar op. De vreselijke Spaanse Griep, een ziekte die meer levens zou eisen dan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog samen.
  [naar artikel]
 36. Inwoners van Keulen opnieuw geëvacueerd voor bom uit Tweede Wereldoorlog (23/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Duizenden inwoners in het West-Duitse Keulen moesten zich donderdag opnieuw opmaken voor een evacuatie na de ontdekking van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Dinsdag nog moesten duizenden mensen geëvacueerd worden na de ontdekking van een andere bom uit de Tweede Wereldoorlog.
  [naar artikel]
 37. Wrak van Duitse pantserkruiser Scharnhorst uit Eerste Wereldoorlog ontdekt bij de Falklandeilanden (05/12/2019 - VRT NWS)
  Na een zoektocht van vijf jaar is het wrak van de Duitse pantserkruiser Scharnhorst ontdekt. Die is in het begin van de Eerste Wereldoorlog op 8 december 1914 door twee Britse oorlogsschepen tot zinken gebracht vlak bij de Falklandeilanden, in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Bij de slag om de Falklands kon de Britse vloot destijds het volledige Oost-Aziatisch eskader van de Duitse vloot uitschakelen.
  [naar artikel]
 38. Bom uit Tweede Wereldoorlog slaat krater in maïsveld in Duitsland (24/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een achtergebleven bom uit de Tweede Wereldoorlog heeft een krater van 10 meter breed en 4 meter diep geslagen in een maïsveld in het Duitse...
  [naar artikel]
 39. Bom uit Tweede Wereldoorlog onder drie miljoen kilo zand onschadelijk gemaakt (11/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tussen Itteren en Bunde, net over de grens met Lanaken, is vrijdagochtend een bom uit de Tweede Wereldoorlog zonder problemen onschadelijk gemaakt.
  [naar artikel]
 40. Japan herdenkt einde Tweede Wereldoorlog (15/08/2016 - De Redactie)
  In Japan is de 71e verjaardag van de capitulatie tijdens de Tweede Wereldoorlog door toenmalig keizer Hirohito herdacht, die op 15 augustus 1945 het einde van de oorlog inluidde.
  [naar artikel]
 41. Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog stort neer op Amerikaanse vliegveld (02/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op een luchthaven in de Amerikaanse staat Connecticut is vandaag een B17-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog neergestort. Volgens ooggetuigen...
  [naar artikel]
 42. Tienduizend mensen geëvacueerd in Keulen na ontdekking bom uit Tweede Wereldoorlog (29/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Keulen zijn gisterenavond en deze nacht zowat 10.000 mensen geëvacueerd nadat een bom uit de Tweede Wereldoorlog werd aangetroffen. Het gaat om...
  [naar artikel]
 43. Bom uit Tweede Wereldoorlog dwingt Brussels Airport tot gewijzigd baangebruik (22/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Landingsbaan 25R van Brussels Airport is sinds middernacht gesloten en blijft dicht tot woensdag 6 uur. Gedurende die tijd wordt een bom uit de Tweede Wereldoorlog opgeruimd die aan de baan is aangetroffen.
  [naar artikel]
 44. Paalonline presenteert boek 'De Tweede Wereldoorlog in Paal' (12/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Is er in het dorp Paal iets vermeldenswaardig gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dat was de vraag die de leden van de Historische Werkgroep van Paalonline zich twee jaar geleden stelden.
  [naar artikel]
 45. Geroofde kunst ontdekt in 42 Nederlandse musea (10/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse musea hebben 170 kunstvoorwerpen in hun bezit die mogelijk voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd van Joodse eigenaren.
  [naar artikel]
 46. Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Beveren (17/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Verrebroek, een deelgemeente van Beveren, is deze middag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.
  [naar artikel]
 47. Bom gevonden op terrein van scoutsfuif (20/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Powell Party van de scouts Tervant is al jaren een vast begrip. Maar wat niemand wist, was dat het dansfestijn eigenlijk bovenop een bom plaatsvond. De bom, wellicht uit de tweede wereldoorlog, werd toevallig ontdekt tijdens een ‘schattenjacht’ met een metaaldetector.
  [naar artikel]
 48. Van Joden geroofde kunst ontdekt in 42 Nederlandse musea (10/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse musea hebben 170 kunstvoorwerpen in bezit die mogelijk voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd van Joodse eigenaren. Dat...
  [naar artikel]
 49. Coronabesmetting in Vlaamse school, mogelijk tweede geval in andere school (03/03/2020 - De Standaard)
  Er is een besmetting vastgesteld met het nieuwe coronavirus in een Vlaamse school. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Mogelijk is er nog een tweede leerling in een andere school besmet, die wacht nu op de testresultaten.
  [naar artikel]
 50. Hoe Roosendaal na de Tweede Wereldoorlog omging met zijn 'Moffenmeiden' (16/05/2019 - Knack)
  In Moffenmeiden neemt journaliste Rianne Oosterom ons mee naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, wanneer meisjes die omgingen met Duitse soldaten kaalgeschoren of kaalgeknipt werden door uitgelaten menigtes. Knack biedt u graag een passage uit het boek aan.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.