Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 September 2020
09:48 uur

Wie snapt die coronacijfers eigenlijk? “Dreigingsniveaus, zoals bij terreur, dát is duidelijk”

Het Belang van Limburg

16/09/2020 - 11:33

We worden elke dag overspoeld door cijfers, maar missen daarbij de duiding om ze juist te kunnen interpreteren. Dat klagen rector Rik Van de Walle en enkele collega’s van de Universiteit Gent aan in een open brief. “Dreigingsniveau 2, zoals voor terrorisme, dat is tenminste duidelijk”, zegt infectioloog Steven Callens (UZ Gent). Wij maken u wegwijs in de stortvloed aan cijfers, en wat ze wel en niet betekenen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Regering gebruikte dreigingsniveaus om maatregelen door te duwen (30/09/2016 - Apache)
  Topman OCAD laat verstaan dat Michel I dreigingsniveaus wilde oppompen om extra anti-terreurmaatregelen te kunnen treffen. Volgens Jambon ging dat plan niet door.
  [naar artikel]
 2. Analyse van de nieuwste coronacijfers: “Positieve trend met korrel zout nemen” (12/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal nieuwe patiënten in de ziekenhuizen daalt, en er liggen minder mensen op intensieve zorg. Dat blijkt uit de laatste coronacijfers. Al waarschuwt viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk coronacomité, voor voorbarige vreugde.
  [naar artikel]
 3. Coronacijfers stabiliseren verder: 140 bijkomende sterfgevallen, 503 patiënten opgenomen in ziekenhuis (04/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De coronacijfers van zaterdag tonen opnieuw een gevoelige stijging van het aantal doden, besmettingen en ziekenhuisopnames, maar de virologen benadrukken dat de aantallen die ertoe doen stabiliseren. “We moeten blijven volhouden”, klonk het op de dagelijkse persconferentie.
  [naar artikel]
 4. Marc Van Ranst over de nieuwe coronacijfers: ‘Het is niet zo negatief als het lijkt’ (25/03/2020 - De Morgen)
  Twee dagen op rij zagen we een dalende trend in de coronacijfers. Maar vandaag bleek er opnieuw een grote stijging in het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Toch liggen we mooi op koers, meent viroloog Marc Van Ranst.
  [naar artikel]
 5. Sterker dan terreur, de pen van de cartoonist (15/07/2016 - De Redactie)
  Frankrijk is alweer ten prooi gevallen aan terreur. En net zoals de vorige keren kruipen talloze cartoonisten in hun pen om strijd te voeren tegen de haat.
  [naar artikel]
 6. Dure jobtitels, maar niemand die ze snapt (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Werk jij in een job waar je echt voortdurend moet uitleggen wat je nu eigenlijk precies doet? Troost je, ook de volgende profielen hebben er
  [naar artikel]
 7. Meisje (5) snapt niet dat Trump nu president is: “Waar is Obama naartoe?!” (27/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Donald Trump is nu al zo’n vier maanden de president van de Verenigde Staten, maar daar kunnen sommige mensen nog altijd niet bij. Zoals dit vijfjarig meisje, dat zich luidop afvraagt waar Obama eigenlijk naartoe is.
  [naar artikel]
 8. Hoe de terreur Francken redde (11/04/2019 - De Morgen)
  Terreur redt werkelijk niemand, laat dat duidelijk zijn. Maar door de aanslagen stonden de schijnwerpers van de media wel gericht op Parijs en Molenbeek. En niet op enkele straten verder, waar bij Dienst Vreemdelingenzaken duizend asielzoekers op straat staan.
  [naar artikel]
 9. 'Val Westen aan in clubs en straten' (13/04/2019 - De Morgen)
  IS heeft een geluidsboodschap van zijn nieuwe nummer twee naar buiten gebracht. Wie die 'Abu Hassan Al Muhajir' eigenlijk is, is nog een mysterie. Maar zijn oproep om het Westen aan te vallen 'op markten en straten' maakt duidelijk dat hij even hard aast op terreur als zijn voorganger.
  [naar artikel]
 10. Weinig doden en toch veel besmettingen, of toch niet? De Duitse coronacijfers uitgelegd (26/03/2020 - VRT NWS)
  Het is dagelijks met grote ogen kijken naar de Duitse coronacijfers, zeker als je die naast ons land of Nederland legt. Terwijl het aantal besmettingen relatief hoger ligt dan bij ons, ligt het aantal doden dan weer opvallend lager. Een aantal verklaringen zijn vrij gemakkelijk, andere liggen dan weer minder voor de hand.
  [naar artikel]
 11. 100 jaar geleden: Duits superkanon zaait terreur in Parijs (24/03/2018 - VRT NWS)
  Op 23 maart 1918 schrikt een ontploffing Parijs op. Al snel wordt duidelijk dat een Duits superkanon de stad vanop 120 kilometer bestookt, het wapen zal maanden lang terreur zaaien in de Franse hoofdstad.  
  [naar artikel]
 12. Het leven zoals het eigenlijk niet is (23/07/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider1.demorgen-cdn.be/photo/het-leven-zoals-het-eigenlijk-niet-is/mruw6lzwha3donzwhays6rsxf43dimq/1df6c9cd064a7db93a710fdd39a11f9bac9f20b82c77e25afd79faba547cc9f3/fitwidth_642x0_68677681.jpg?v=pRLt4fm
  [naar artikel]
 13. Wat vond Rosberg nu eigenlijk van tactiek Hamilton om serieus af te remmen? (29/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nico Rosberg snapt best waarom zijn teamgenoot én grootste concurrent Lewis Hamilton zondag tijdens de slotrace van de Formule 1 bewust langzamer
  [naar artikel]
 14. Niels to the rescue: de jury snapt nog niet hoe The Band in elkaar zit... (17/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Hopelijk snapt de jury tegen vanavond wel hoe The Band in elkaar zit... :D
  [naar artikel]
 15. Honderden kiesbrieven zoek in Hasselt: “Bpost snapt er niks van” (11/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Hasselt zitten honderden stemgerechtigden op enkele dagen voor de verkiezingen nog zonder kiesbrief, en niemand die weet waarom. “Bpost snapt ook niet waar het misgegaan kan zijn”, zegt Ann Claes van de dienst Bevolking.
  [naar artikel]
 16. Vlaamse probeert subtiel duidelijk te maken dat ze lesbisch is. Hij snapt het niet meteen (03/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Aan subtiliteit geen gebrek bij Salomé Heyman: toen een jongen haar trachtte te versieren, probeerde de Vlaamse studente hem met creatieve
  [naar artikel]
 17. Cannes verkiest moeilijke cinema (29/03/2019 - De Morgen)
  Een palmares zoals het eigenlijk hoort: eigenzinnig en verrassend. De jury had duidelijk haar eigen favorieten en die strookten niet altijd met die van pers en andere festivalvolgers. Publieksvriendelijkheid was evenmin een prioriteit. Cinefilie des te meer.
  [naar artikel]
 18. Een weekend met terreur, maar ook met prachtige muziek, een overzicht (05/06/2017 - De Redactie)
  Een vrees voor terreur tijdens het festival Rock am Ring, een terreuraanslag in hartje Londen en een concert om de slachtoffers van terreur te steunen en herdenken, het was een weekend vol emoties. Een overzicht.
  [naar artikel]
 19. Rick Astley snapt niets van rickrolling (01/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het maakte van hem een internetfenomeen, maar Rick Astley snapt geen snars van 'rickrolling'. "Het was heel maf, want ik snapte er niets van",
  [naar artikel]
 20. Bill Barberis heet eigenlijk Guillaume en meer BV's met een andere naam (12/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Net zoals heel veel buitenlandse sterren, gebruiken ook tal van plaatselijke BV's een artiestennaam. Wist je bijvoorbeeld dat Guga Baul eigenlijk
  [naar artikel]
 21. Deze mama’s waren vroeger zelf ‘Tik Tak’-kindjes, nu volgt hun kroost hen op : “Ze snapt het nog niet, dat ze op tv komt” (02/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op Ketnet Junior zijn vanaf vanochtend de eerste afleveringen van de nieuwe ‘Tik Tak’ te zien. De vaste waarden, zoals de spelende kinderen aan...
  [naar artikel]
 22. Trump schrijft zoals hij tweet (en vice versa) (18/10/2019 - De Morgen)
  Hij tweet zoals hij spreekt en hij schrijft zoals hij tweet. Dat Donald Trump niet de man van het formele taalgebruik is, was al duidelijk nog voor hij Amerikaans president was. Dat maakt zijn gelekte brief aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog maar eens duidelijk. ‘Dit lijkt meer op de taal die je gebruikt in de vastgoedwereld van New York.’
  [naar artikel]
 23. Privacycommissie: "Maak van de databank tegen terreur geen potje alstublieft" (30/01/2018 - VRT NWS)
  "De manier waarop de regering de grote databank tegen terreur wil uitbreiden, kan niet", zegt de Privacycommissie, in de Standaard en de Tijd. De databank werd aanvankelijk opgericht om de gegevens van Syriëstrijders te verzamelen maar de regering wil ook de gegevens toevoegen van iedereen die in ons land een gewelddadige actie zou willen uitvoeren. "Maar zo komen er te veel mensen in terecht die er eigenlijk niet in thuishoren."
  [naar artikel]
 24. Nieuw-Zeeland, een land van bergen en geisers, ogenschijnlijk immuun voor terreur (15/03/2019 - VRT NWS)
  De aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland komt voor velen als een grote verrassing. Het land leek immuun te zijn voor grote aanslagen en terreur. Dat imago is het voorlopig kwijt. Waarom Nieuw-Zeeland het doelwit was, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er zelfs op dat de dader(s) de aanslag aanvankelijk elders wilde(n) plegen.
  [naar artikel]
 25. GAIA snapt niet waarom dierenartsen tegen verplichte sterilisatie zijn: “Ze stellen portemonnee boven kattenwelzijn” (28/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De dierenartsen zijn duidelijk meer bekommerd om de eigen portemonnee dan om het indijken van de populatie aan ongewenste ‘wegwerpkatten’. Dat zegt dierenrechtenvereniging GAIA donderdag.
  [naar artikel]
 26. Vlaamse studente probeert op creatieve wijze duidelijk te maken dat ze lesbisch is. Haar gesprekspartner snapt het echter niet meteen (03/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Aan subtiliteit geen gebrek bij Salomé Heyman: toen een jongen haar trachtte te versieren, probeerde de Vlaamse studente hem met creatieve
  [naar artikel]
 27. Deense dog imiteert baasje, tot in absurde toe (19/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De beelden van deze lenige Deense dog worden gretig gedeeld op sociale media. Een man is wat stretchoefeningen aan het doen in zijn woonkamer, en zijn hond doet lustig mee. Het lijkt er zelfs even op dat de hond wat meewarig kijkt omdat hij maar niet snapt wat zijn baasje, en hijzelf dus, nu eigenlijk aan het doen is. Herkenbaar voor veel hondeneigenaars.
  [naar artikel]
 28. Geens en co. worstelen met 'Jan zonder vrees' (10/04/2019 - De Morgen)
  Dag na dag groeit de frustratie bij CD&V dat ze er met hun yin- en yangverhaal over terreur niet door geraken. Waarom slaagt Jan Jambon (N-VA) er telkenmale in Koen Geens (CD&V) te overtroeven, terwijl ze eigenlijk samen het beleid uittekenen?
  [naar artikel]
 29. Historicus beschrijft terreur van V-bommen in Antwerpen: “Terreur is van alle tijden” (27/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In zijn nieuwste boek Elke Dag Angst beschrijft historicus Pieter Serrien uit Kontich de terreur van de V-bommen op België in 1944 en 1945. Die aanvallen troffen Antwerpen ongenadig. Serrien hoopt dat de stad daar in de toekomst nog meer dan nu zal bij stilstaan.
  [naar artikel]
 30. VIDEO. "Terreur begint deel uit te maken van ons leven" (21/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  "Als mensen weten welke concrete veiligheidsmaatregelen er genomen worden, zijn ze minder bang voor een aanslag zoals in Nice of Berlijn." Dat zegt psychotherapeute Lies Scaut uit Leopoldsburg op TV Limburg. "Terreur begint hoe langer hoe meer een deel van ons leven uit te maken, maar dat betekent niet dat de mensen minder angst hebben", klinkt het nog.
  [naar artikel]
 31. Beleggers licht optimistisch na betere coronacijfers (14/02/2020 - De Tijd)
  07:01 Na een aanpassing voor dubbeltelling komt het aantal Chinese doden door het coronavirus lager uit. De beurzen reageren positief.
  [naar artikel]
 32. Ademnood en plotse pijn aan de borst: hoe voelt het eigenlijk als je het coronavirus hebt? (07/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hoe voelt het nu eigenlijk om het coronavirus te hebben? In de meerderheid van de gevallen zijn milde verschijnselen na één week verdwenen, bij de 20 procent ernstige gevallen begint het dan nog maar. Met ademnood als duidelijk van seizoensgriep onderscheiden symptoom.
  [naar artikel]
 33. Palmyra voor en na IS-terreur (13/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische ministerie van Defensie heeft dronebeelden verspreid waarop de verwoesting van Palmyra pijnlijk duidelijk is. Sinds december is de
  [naar artikel]
 34. Terreur zorg nummer één van de Vlaming (06/10/2017 - De Standaard)
  Terreur is na de aanslagen van Brussel omhoog gesprongen in de rangorde van maatschappelijke problemen waar de Vlaming belang aan hecht.
  [naar artikel]
 35. Er rest IS alleen nog terreur (01/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Als Mosul en Raqqa vallen, blijft er voor Islamitische Staat weinig over. Alleen met terreur kan IS nog zijn macht tonen.
  [naar artikel]
 36. Nood aan beter overleg over terreur (26/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de strijd tegen terreur is er te weinig overleg tussen de verschillende politie- en veiligheidsdiensten. Dat zegt Patrick Dewael, voorzitter
  [naar artikel]
 37. Hele wereld in de ban van coronavirus, maar hoe voelt het eigenlijk als je het hebt? “Plots die pijn in mijn borst...” (07/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Hoe voelt het nu eigenlijk om het coronavirus te hebben? In de meerderheid van de gevallen zijn milde verschijnselen na één week verdwenen, bij de 20 procent ernstige gevallen begint het dan nog maar. Met ademnood als duidelijk van seizoensgriep onderscheiden symptoom.
  [naar artikel]
 38. “Kazachgate is eigenlijk De Deckergate” (19/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  De volledige MR betaalt vandaag de prijs voor de “fouten” die oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker heeft begaan rond de verruimde minnelijke schikking, waar het dossier-Kazachgate rond draait. Dat zegt MR-Kamerlid David Clarinval maandag in La Libre Belgique. “Het is duidelijk dat Kazachgate eigenlijk een De Deckergate is”.
  [naar artikel]
 39. Michel: 'Meer samenwerking binnen NAVO tegen terreur' (09/07/2016 - De Tijd)
  14:35 België krijgt zijn zin, er komt bij de NAVO een multinationaal platform voor het uitwisselen van inlichtingen over terreur.
  [naar artikel]
 40. Start proces tegen broer van Mohamed Merah: terugblik op tien dagen terreur in Toulouse (02/10/2017 - VRT NWS)
  Lang voor de aanslagen in Parijs en Nice Frankrijk en bij uitbreiding heel Europa in de ban van terreur brachten, zaaide terrorist Mohamed Merah in 2012 meer dan een week angst en terreur in Toulouse en omstreken. In koelen bloede schoot hij zeven mensen dood, vele anderen raakten gewond. Zelf werd Mohamed Merah doodgeschoten door de Franse eenheden, maar zijn broer Abdelkader staat vandaag wél terecht voor medeplichtigheid. Een terugblik op 11 dagen terreur in Toulouse. 
  [naar artikel]
 41. Jelle Van Damme steekt Sven Kums hart onder de riem: “Weiler snapt er niks van” (13/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Sven Kums was gisteren uiteraard de pineut bij Anderlecht met zijn vroege rode kaart. Reageren deed hij achteraf niet. Perschef David Steegen begeleidde hem voorbij de pers richting spelersbus. De andere spelers namen het wel op voor Kums maar de grootste steun kreeg hij uit onverwachte hoek: Antwerp-speler Jelle Van Damme haalde keihard uit naar de Anderlecht-coach. “Kop op, makker, Weiler snapt er niks van...”
  [naar artikel]
 42. Jelle Van Damme steekt Sven Kums hart onder de riem: “Weiler snapt er niks van” (13/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Sven Kums was gisteren uiteraard de pineut bij Anderlecht met zijn vroege rode kaart. Reageren deed hij achteraf niet. Perschef David Steegen begeleidde hem voorbij de pers richting spelersbus. De andere spelers namen het wel op voor Kums maar de grootste steun kreeg hij uit onverwachte hoek: Antwerp-speler Jelle Van Damme haalde keihard uit naar de Anderlecht-coach. “Kop op, makker, Weiler snapt er niks van...”
  [naar artikel]
 43. 'Quatorze Juillet' in teken van terreur (14/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In Frankrijk wordt vandaag de nationale feestdag gevierd. Die staat voor het tweede jaar op rij in het teken van de strijd tegen terreur. Begin
  [naar artikel]
 44. Terreur tempert onafhankelijkheidskoorts niet (23/08/2017 - De Tijd)
  20:10 Spanje en Catalonië strijden zij aan zij tegen terreur. Dat beeld pogen Madrid en Barcelona al een week op te houden. Maar de onafhankelijkheidskoorts is op de achtergrond omnipresent.
  [naar artikel]
 45. Metsu: "Gevangeniswezen blundert op vlak van terreurbestrijding" (15/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Het gevangeniswezen blundert op vlak van terreur-bestrijding. Dat zegt Koen Metsu, burgemeester van Edegem en voorzitter van de kamercommissie over terreurbestrijding. Metsu vroeg informatie op over de gevangen terroristen in ons land. Er zijn gespecialiseerde afdelingen in twee gevangenissen, speciaal voor veroordeelde of geradicaliseerde terreur-verdachten, zoals Fouad Belkacem. Om hen niet met andere gevangenen te mengen. Die afdelingen zijn goed voor 40 plaatsen. Maar er zit amper iemand.
  [naar artikel]
 46. Is terreur het nieuwe 'normaal'? (06/06/2017 - De Redactie)
  De schok na elke terreuraanval lijkt telkens minder lang na te zinderen. Worden we met z'n allen cynischer, taaier of is terreur normaal geworden? Wij vroegen het aan een angstpsycholoog.
  [naar artikel]
 47. Wachten op teken van IS: niemand gelooft dat terreur door plaatselijk groepje kan zijn beraamd (23/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De regering van Sri Lanka wijst een tot voor kort onbekende moslimgroep als schuldige aan van de bloedigste terreur die het land ooit heeft gekend....
  [naar artikel]
 48. Brieven schrijven met Trump. Of was het tweeten? Het lijkt alsof de president zelf het verschil is vergeten (17/10/2019 - De Morgen)
  Hij tweet zoals hij spreekt en hij schrijft zoals hij tweet. Dat Donald Trump niet de man van het formele taalgebruik is, was al duidelijk nog voor hij Amerikaans president was. Dat maakt zijn gelekte brief aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog maar eens duidelijk. ‘Dit lijkt meer op de taal die je gebruikt in de vastgoedwereld van New York.’
  [naar artikel]
 49. De schaduw van terreur (11/04/2019 - De Morgen)
  Schrijvers op reis. Wat zien zij wat wij niet zien? Deze week: Judith Vanistendael bericht vanuit het Baskenland van duistere dorpen, motregen en terreur. 'Ik begin me ongemakkelijk te voelen.'
  [naar artikel]
 50. Belgen waren geldkoeriers voor nieuwe terreur van IS (09/08/2018 - De Morgen)
  Het netwerk dat de aanslagen in Parijs en Brussel beraamde, is blijven proberen terreur te zaaien - tevergeefs. Bovendien had het Belgen in dienst als geldkoerier. Een reconstructie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.