Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 December 2020
22:29 uur

Koloniale monumentenstrijd nu ook in Geraardsbergen: 'Den Olifant' zaait verdeeldheid

Knack

11/01/2017 - 00:39

Na Oostende en Gent is ook in Geraardsbergen een koloniale beeldenstorm opgestoken. Steen des aanstoots is een trompetterende olifant die in 1949 werd onthuld als eerbetoon aan locale Congo-pioniers die 'hun leven lieten voor de beschaving'.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Den Olifant ligt onder vuur, “heronthulling” monument zwengelt debat aan (09/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Den Olifant, het monument aan de voet van het Grupellopark in Geraardsbergen, stond zaterdag opnieuw in het centrum van de belangstelling. Met een “heronthulling” wordt het debat over het koloniale monument weer aangezwengeld.
  [naar artikel]
 2. Staking bij Lidl zaait verdeeldheid onder vakbonden: “Totaal onverantwoorde houding” (28/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Zaterdag zijn al voor de vierde dag op een rij 106 Lidl-supermarkten in België gesloten. Een verzoeningspoging tussen directie en vakbonden liep vrijdagavond niet goed af. Die vergadering legde wel de verdeeldheid tussen de vakbonden bloot.
  [naar artikel]
 3. VIDEO. Discussie over monument van trompetterende olifant (07/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een inwoner van Geraardsbergen vraagt in een open brief aan het stadsbestuur om een infobord te plaatsen bij het koloniaal monument in het Grupello-park. Daar staat een trompetterende olifant, het standbeeld werd na de oorlog opgericht als eerbetoon aan de Congo-pioniers die rond 1900 het leven lieten. De initiatiefnemer vindt dat bij het beeld een bord moet komen dat mensen informatie geeft over het koloniaal verleden van België.
  [naar artikel]
 4. 24 uur in Geraardsbergen (12/06/2020 - Express)
  Wielertoerist, op stap met kinderen of gewoon zin om er een dag op uit te trekken? Geraardsbergen is voor iedereen... The post 24 uur in Geraardsbergen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. Calvo roept premier op N-VA boel niet te laten verzieken (17/10/2016 - De Redactie)
  Hij laakte dat de partij constant verdeeldheid zaait in de Belgische samenleving en verweet de premier dat mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 6. Stroopfabriek in Borgloon gerestaureerd 12 jaar na winst in "Monumentenstrijd" (29/03/2019 - VRT NWS)
  Vanavond opent de gerestaureerde stroopfabriek in Borgloon de deuren. De stroopfabriek was in 2007 de winnaar van “Monumentenstrijd”, een programma op Canvas waarbij het publiek mocht beslissen welk monument een restauratiebudget kreeg van 500.000 euro. Ruim 12 jaar later is de site volledig gerestaureerd. Grote publiekstrekker is het fruitbelevingscentrum, waar bezoekers de geschiedenis van het fruit en de Loonse stroop kunnen ontdekken.
  [naar artikel]
 7. Geldklopperij of gewoon praktisch?Taylor Swift zaait verdeeldheid met lancering van nieuwe app (12/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ze staat in alle hitlijsten met haar nummer 'Look What You Made Me Do' en legt de laatste hand aan haar album 'Reputation', dat op 10 november...
  [naar artikel]
 8. Komaf maken met koloniale nostalgie (30/06/2020 - Apache)
  Een nieuw boek over de koloniale geschiedenis van Congo en België toont duidelijk de continuïteit tussen de Onafhankelijke Congostaat en Belgisch Congo. Geweld tegen de Congolese bevolking was ook in Belgisch Congo een fundament van de koloniale overheersing. Het discours over Congo-als-modelkolonie wordt ontmaskerd als weinig meer dan naoorlogse koloniale propaganda. Het boek geeft ook een uitgesproken stem aan de gekoloniseerden zélf.
  [naar artikel]
 9. Puigdemont zaait verwarring en verdeeldheid (26/10/2017 - De Tijd)
  15:26 Trekken de Catalanen op 20 december vervroegd naar de stembus of niet? De Catalaanse premier, Carles Puigdemont, leek donderdagmiddag op het punt te staan verkiezingen aan te kondigen. Maar de verklar...
  [naar artikel]
 10. Trump zaait verdeeldheid in Midden-Oosten (22/05/2017 - De Tijd)
  10:01 Op een moment dat Iran overtuigend kiest voor gematigdheid, zet Trump soennitische naties als Saudi-Arabië op tegen Teheran. Al klopt de president zich vooral op de borst vanwege lucratieve wapendeals...
  [naar artikel]
 11. Geraardsbergen legt gratis geveltuintjes aan (02/09/2020 - VRT NWS)
  Elke inwoner van Geraardsbergen kan een geveltuintje aanvragen. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, komt de technische dienst de tuin gratis voorbereiden. Het project past in de plannen van Geraardsbergen om de woonkwaliteit te verbeteren.
  [naar artikel]
 12. "Verbied ananas op pizza", vindt IJslandse president (21/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Als het aan de president van IJsland ligt, is het binnenkort afgelopen met een pizza die die flink wat verdeeldheid zaait onder liefhebbers van
  [naar artikel]
 13. Homans: "Die Turkse waanzin subsidieer ik niet" (15/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Je moet half blind en doof zijn om niet te merken wat er gaande is bij de Vlaamse Turken. Via de moskee in Beringen zaait Erdogan verdeeldheid,
  [naar artikel]
 14. Pairi Daiza wil olifant Ta Wan vrijlaten in de natuur na geboorte in gevangenschap (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Eén Aziatische olifant zal niet alleen zijn kooi in het dierenpark Pairi Daiza zien. De Waalse zoo in Brugeltte stoomt immers een anderhalf jaar oude olifant klaar om uit te kunnen zetten in een natuurreservaat in Laos of Cambodja. Dat is uniek: geen enkele zoo zette ooit een olifant in gevangenschap uit in het wild. Dat schrijft La Dernière Heure.
  [naar artikel]
 15. Pairi Daiza wil olifant Ta Wan vrijlaten in de natuur na geboorte in gevangenschap (14/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Eén Aziatische olifant zal niet alleen zijn kooi in het dierenpark Pairi Daiza zien. De Waalse zoo in Brugeltte stoomt immers een anderhalf jaar oude olifant klaar om uit te kunnen zetten in een natuurreservaat in Laos of Cambodja. Dat is uniek: geen enkele zoo zette ooit een olifant in gevangenschap uit in het wild. Dat schrijft La Dernière Heure.
  [naar artikel]
 16. Trump slaat hard terug na speech Michelle Obama: “Ze zaait verdeeldheid” (19/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar voormalig first lady Michelle Obama. Die had maandag op de eerste dag van de Nationale...
  [naar artikel]
 17. Opvangcentrum voor transmigranten zaait verdeeldheid in Brussel (25/02/2020 - Knack)
  Met 350 transmigranten zit La Porte d'Ulysse in Brussel elke nacht stampvol, maar de toekomst van het opvangcentrum hangt aan een zijden draadje. 'Deze problematiek sleept al veel te lang aan.'
  [naar artikel]
 18. Elf verdachten opgepakt bij oprollen drugsbende in Geraardsbergen (06/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen zijn deze week elf personen, waaronder twee minderjarigen, opgepakt in een grootschalig drugsonderzoek. Dat meldt de lokale politie Geraardsbergen/Lierde. De onderzoeksrechter liet zes verdachten aanhouden.
  [naar artikel]
 19. Geraardsbergen wil volksfeest maken van passage langs Muur: "Geen VIP-tenten, maar kraampjes met bier en friet" (30/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De liefde tussen de Ronde van Vlaanderen en Geraardsbergen flakkert weer op. Na vijf jaar afwezigheid werd de iconische Muur van Geraardsbergen
  [naar artikel]
 20. 3 miljoen 'trollentweets' onderzocht: hoe Rusland via sociale media ook in België verdeeldheid zaait (28/11/2018 - Knack)
  Meteen na de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 verspreidden Russische trollen massaal haatberichten over de islam op Twitter. Dat blijkt uit een analyse door Knack van drie miljoen 'trollentweets' die nu op straat liggen.
  [naar artikel]
 21. Bruno Wyndaele presenteert 'Monumentenstrijd' (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 22. Olifant toont baby tijdens hartverwarmende moment hoe baby in modder kan spelen (05/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een vrijwilliger van de dierenorganisatie Save the Asian Elephants heeft een schattig moment kunnen vastleggen in Thailand. Stephanie Snowdon zag voor haar neus hoe een volwassen olifant een baby aanleerde om te spelen in de modder. De kleine olifant leerde duidelijk snel bij. Vrijwel meteen na de demonstratie imiteerde het jonge dier exact de gedragingen van de oudere olifant.
  [naar artikel]
 23. Luc Haekens zaait onrust in Geraardsbergen: "We gaan de Muur asfalteren" (02/02/2017 - Sporza)
  Gisteren stelde Flanders Classics de Ronde van dit jaar voor. Mét Antwerpen als startplaats én de Muur. DIW-reporter Luc Haekens ging de plaatselijke bevolking in zijn bekende stijl al wat schrik aanjagen.
  [naar artikel]
 24. Flavia, de “droevigste olifant ter wereld”, sterft na 43 jaar eenzame opsluiting (05/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de dierentuin van Cordoba, in Spanje, is Flavia de olifant overleden. Het dier kreeg de titel van “droevigste olifant ter wereld” nadat ze op...
  [naar artikel]
 25. Recreatieverbod in De Gavers in Geraardsbergen opgeheven (30/08/2019 - VRT NWS)
  Het recreatieverbod op provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen is opgeheven. Dat meldt de stad Geraardsbergen vrijdagavond. Het verbod kwam er vorige zaterdag na een verdachte laag op de vijver, waarschijnlijk blauwalg of cyanobacteriën.
  [naar artikel]
 26. Olifant vertrapt Italiaanse toerist (68) in Kenia (19/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een olifant heeft gisteren een Italiaanse toerist doodgetrapt in het nationaal park Tsavo in Kenia. De 68-jarige man wilde de olifant
  [naar artikel]
 27. Planckendael verliest tweede olifant in een week tijd (05/06/2018 - De Standaard)
  In de zoo van Planckendael is maandagavond de Aziatische olifant Phyo Phyo (36) gestorven. De dierenarts liet haar inslapen na een nierfalen. Nog maar een week geleden moesten het dierenpark ook afscheid nemen van de jonge olifant Qiyo (2).
  [naar artikel]
 28. Planckendael verliest tweede olifant in een week tijd (05/06/2018 - De Standaard)
  In de zoo van Planckendael is maandagavond de Aziatische olifant Phyo Phyo (36) gestorven. De dierenarts liet haar inslapen na een nierfalen. Nog maar een week geleden moesten het dierenpark ook afscheid nemen van de jonge olifant Qiyo (2).
  [naar artikel]
 29. VIDEO. Schattige olifant niest het stof van z’n lijf (18/04/2019 - Metro)
  Gezondheid! Een toerist was een olifant aan het filmen in een natuurpark in Kenia toen het gigantische beest plots heel hard moest niezen. Dat leverde deze fantastische beelden op. De Indiase toerist Tapan Sheth filmde in het Keniaanse Amboseli National Park een olifant net op het moment dat die moest niezen. Plotseling niest de olifant zo hard dat het stof van zijn lijf vliegt. Met zo’n lange neus/slurf zal dat wel heel veel deugd doen! YouTube / StoryTrender Lees ook : Dit eiland lijkt gek genoeg op een olifant Het bericht VIDEO. Schattige olifant niest het stof van z’n lijf verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. ‘We moeten onszelf bevrijden van de koloniale logica’ (11/11/2020 - Apache)
  Bekladde standbeelden, een spijtbetuiging van koning Filip voor het Belgische koloniale verleden, en de start van een parlementaire commissie over dat verleden. 2020 was een belangrijk jaar voor het Belgische dekoloniseringsdebat, waarin ook politicoloog Nadia Nsayi haar stem laat gelden. ‘Erken het bestaan van de koloniale logica en de impact die het vandaag heeft in
  [naar artikel]
 31. Eerste "Belgische" olifant Kai-Mook is voor het eerst mama geworden (13/01/2018 - VRT NWS)
  In Planckendael is de Aziatische olifant Kai-Mook bevallen van haar eerste kalf. Dat meldt het dierenpark. Kai-Mook was in 2009 de eerste olifant die in België werd geboren.
  [naar artikel]
 32. Olifant doodt Belgische vrouw in Zambia (12/11/2017 - VRT NWS)
  In een wildpark in Zambia heeft een olifant een Belgische vrouw (57) gedood. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook een 64-jarige Nederlander werd gedood, aldus lokale media. De twee wilden volgens de politie de olifant van dichtbij fotografferen. 
  [naar artikel]
 33. District Antwerpen gaat infoborden bij vier koloniale monumenten plaatsen (16/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De districtsraad van Antwerpen wil bordjes met een verklarende uitleg plaatsen bij vier monumenten die een koloniale lading hebben. Zoals het herdenkingsmonument voor de annexatie van Belgisch-Congo in het Stadspark en het monument ter ere van Lambermont. Het is een initiatief van de Groen-fractie. Ook een voorstel om koloniale straatnamen toe te lichten en bij de benoeming van nieuwe mensen als Patrice Lumumba te overwegen werd aanvaard.
  [naar artikel]
 34. District Antwerpen gaat infoborden plaatsen bij vier koloniale monumenten (16/06/2020 - De Standaard)
  De districtsraad van Antwerpen wil bordjes met een verklarende uitleg plaatsen bij vier monumenten die een koloniale lading hebben. Zoals het herdenkingsmonument voor de annexatie van Belgisch-Congo in het Stadspark en het monument ter ere van Lambermont. Het is een initiatief van de Groen-fractie. Ook een voorstel om koloniale straatnamen toe te lichten en bij de benoeming van nieuwe mensen als Patrice Lumumba te overwegen werd aanvaard.
  [naar artikel]
 35. Bikinimodel hoopt op leuke foto met olifant, maar die heeft iets anders in gedachten (23/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Instagrammodel Francia James hoopte haar 1,5 miljoen volgers te kunnen trakteren op een leuke video met een olifant. Dat lukte ook, maar niet op de manier zoals ze zelf gehoopt had. De olifant had namelijk zo zijn eigen plannen met de bikini van de schaarsgeklede dame.
  [naar artikel]
 36. Het houdt niet op: 3 olifanten zwanger in Planckendael (14/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Nadat maandag werd aangekondigd dat olifant Kai-Mook uit Planckendael zwanger is en gisteren dat ook haar halfzus May Tagu drachtig is, komt het dierenpark vandaag met alweer een aankondiging. Ook olifant Phyo Phyo, de mama van Kai-Mook, verwacht een baby-olifant.
  [naar artikel]
 37. Baby van olifant Kai-Mook is toch een vrouwtje (17/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De baby van olifant Kai-Mook blijkt dan toch een vrouwtje te zijn. Eerst dacht dierentuin Planckendael nog dat de zaterdag geboren baby-olifant een mannetje was. Het dierenpark is op zoek naar een naam. Iedereen mag een suggestie doen.
  [naar artikel]
 38. Baby-olifant wordt aangevallen door leeuwen, maar krijgt hulp uit onverwachte hoek (31/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een baby-olifant die verlaten was door haar familie, kreeg het dinsdag hard te verduren. Een paar leeuwinnen zagen het eenzame diertje wel als een lekkere hap en vielen de olifant aan. Maar dat liet een kudde buffels niet zomaar gebeuren.
  [naar artikel]
 39. Is terreur het gevolg van de westerse interventies in het Midden-Oosten? (14/08/2016 - Knack)
  De Duitse journalist en islamdeskundige Michael Lüders heeft een heuse bestseller gescoord met Wie wind zaait. Zijn striemende aanklacht tegen de westerse interventies in het Midden-Oosten sinds de koloniale tijd leest als een trein, maar houdt ze ook steek? Knack hield het boek tegen het licht.
  [naar artikel]
 40. Trump slaat hard terug na speech Michelle Obama: ‘Ze zaait verdeeldheid’ (19/08/2020 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar voormalig first lady Michelle Obama. Die had maandag op de eerste dag van de Nationale Democratische Conventie geen spaander heel gelaten van zijn presidentschap. Ze noemde hem “de verkeerde president” voor Amerika.
  [naar artikel]
 41. Hoe 'Amerika's burgemeester' Rudy Giuliani de persoonlijke complotdenker van Trump werd (05/10/2019 - Knack)
  Tot 2016 was Rudy Giuliani vooral bekend als voormalig burgemeester van New York en verbindende factor na de aanslagen van 9/11. Nu zaait hij als advocaat van president Trump juist verdeeldheid met zijn bombastische optredens op televisie, waarin hij complottheorieën over de tegenstanders van Trump probeert te verkopen.
  [naar artikel]
 42. Na de kamelen en zebra's nu ook een olifant op de weg (11/05/2017 - De Redactie)
  Het was even schrikken voor automobilisten in de Franse stad Clermont-Ferrand gisterenmiddag. Plots kwamen ze oog in oog te staan met een olifant.
  [naar artikel]
 43. ‘Eenzaamste olifant ter wereld’ is na een reis van 5.000 kilometer verlost van de spijkerstokken (03/12/2020 - De Morgen)
  Dat zangeres Cher voor zijn vrijlating vocht, maakte Kaavan deze week tot ’s werelds bekendste olifant. Na 35 jaar vastgeketend en geslagen te zijn in een Pakistaanse dierentuin is hij overgebracht naar een reservaat in Cambodja. Maar ‘de eenzaamste olifant ter wereld’ is niet alleen in zijn lot.
  [naar artikel]
 44. Politie zal toegang tot Muur van Geraardsbergen afsluiten bij teveel volk (05/07/2019 - Metro)
  De lokale politie van Geraardsbergen zal morgen de toegang tot de Muur van Geraardsbergen afsluiten indien er te veel volk naar de passage van de Tour de France komt kijken. Er komen twee controleposten, zegt korpschef Jurgen De Landsheer. Er worden in Geraardsbergen zowat 30.000 geïnteresseerden verwacht. Er kunnen 6.000 tot 8.000 toeschouwers afzakken naar de site rond de Muur van Geraardsbergen. De politie zal met behulp van een drone toezicht houden op de veiligheid. Wanneer een mensenmassa de veiligheid in het gedrang brengt, wordt ingegrepen. De controleposten worden dan gesloten. Toeschouwers worden dan naar drie andere zones geleid. bron: Belga Het bericht Politie zal toegang tot Muur van Geraardsbergen afsluiten bij teveel volk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Petitie zaait verdeeldheid in Berings schepencollege (17/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De detailhandelsvisie van sp.a over Beringen komt er niet. Coalitiepartner CD&V vindt de 3.800 handtekeningen die Paalonline tegen het plan verzamelde, te zwaar doorwegen om de handelsvisie door te zetten. “Zo veel handtekeningen kan je niet negeren”, zegt schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V). “Ik ben erg ontgoocheld”, reageert schepen Gilbert Lambrechts (sp.a). “Ook Beverlo en Koersel zijn hier slachtoffer van.”
  [naar artikel]
 46. Geraardsbergen vreest voor valse mattentaarten (21/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Climaxi Z.O.-Vlaanderen, de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart en Hart Boven Hard Geraardsbergen hebben gisterochtend 500
  [naar artikel]
 47. ‘De eenzaamste olifant ter wereld’ verhuist naar Cambodja (29/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Kaavan de olifant, die bekend werd doordat zangeres Cher zich om zijn lot bekommerde, wordt in de nacht van zondag op maandag overgevlogen naar een olifantenreservaat in Cambodja. 'De eenzaamste olifant ter wereld' verbleef jarenlang alleen en onder slechte omstandigheden in de dierentuin van de Pakistaanse stad Islamabad.
  [naar artikel]
 48. Baby van olifant Kai-Mook is dan toch een vrouwtje (17/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De baby van olifant Kai-Mook blijkt dan toch een vrouwtje te zijn. Eerst dacht dierentuin Planckendael nog dat de zaterdag geboren baby-olifant een...
  [naar artikel]
 49. Federale crisis voelbaar tot in Antwerpen: SP.A’ers liever als onafhankelijken verder dan met N-VA (11/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het Migratiepact zaait ook verdeeldheid in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil daar met Open VLD en SP.A een nieuw stadsbestuur op de been brengen, maar de campagne van zijn partij doet enkele socialistische verkozenen steigeren. Gaat hun partij in zee met De Wever, dan zetelen sommigen nog liever als onafhankelijke. En dan wordt de meerderheid wel heel krap.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.