Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 January 2021
03:26 uur

Nauw contact gehad met coronapatiënt én jullie droegen mondmasker? Geen quarantaine meer verplicht

VRT NWS

02/10/2020 - 12:30

Wie in nauw contact is gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus, maar een mondmasker droeg, moet niet meer in quarantaine. Tenminste als ook de besmette persoon zelf een mondmasker aanhad. Dat is bekendgemaakt op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. En vanaf volgende week mogelijk code rood voor heel Frankrijk als situatie blijft verslechteren.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Geen quarantaine als u bij contact met coronapatiënt mondmasker droeg (02/10/2020 - Express)
  Wie in contact is gekomen met een coronapatiënt terwijl hij en de patiënt een mondmasker droegen, moet niet langer in... The post Geen quarantaine als u bij contact met coronapatiënt mondmasker droeg appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine na nauw contact met een coronapatiënt, EU-top uitgesteld (22/09/2020 - VRT NWS)
  EU-topman Charles Michel gaat in quarantaine omdat hij nauw contact had met een coronapatiënt. Dat zegt zijn woordvoerder op Twitter. Door die quarantaine wordt de Europese top met een week uitgesteld. Gisteren heeft Michel zich nog laten testen, dat resultaat was negatief.
  [naar artikel]
 3. Wie nauw contact had met coronapatiënt, moet voortaan slechts 10 dagen in quarantaine (29/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De quarantaine van iemand die nauw contact had met een coronapatiënt, kan voortaan al na tien dagen beëindigd worden, als het resultaat van een...
  [naar artikel]
 4. Charles Michel in quarantaine na contact met coronapatiënt, Europese top een week uitgesteld (22/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Europese Raadsvoorzitter Charles Michel gaat in quarantaine na nauw contact met een coronapatiënt. De Europese top wordt met een week uitgesteld.
  [naar artikel]
 5. 35 boetes voor personen zonder mondmasker op openbaar vervoer (27/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse politie heeft vrijdag 35 personen een boete gegeven omdat ze geen mondmasker droegen op het openbaar vervoer, of aan een halte. Door de coronamaatregelen is een mondmasker dragen namelijk verplicht, zelfs aan een bus- of tramhalte.
  [naar artikel]
 6. Gaan deze beslissingen van de Veiligheidsraad het tij keren? (23/07/2020 - De Standaard)
  Een mondmasker wordt vaker verplicht en we moeten onze gegevens achterlaten op restaurant en café. Maar we mogen nog steeds per week nauw contact hebben met vijftien andere mensen. Veel experts hadden liever gehad dat dit er weer tien zouden worden. ‘Wedden dat we binnen een week spreken van een gemiste kans?’ vindt Leuvens rector Luc Sels.
  [naar artikel]
 7. Gaan deze beslissingen van de Veiligheidsraad het tij keren? (23/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een mondmasker wordt vaker verplicht en we moeten onze gegevens achterlaten op restaurant en café. Maar we mogen nog steeds per week nauw contact hebben met vijftien andere mensen. Veel experts hadden liever gehad dat dit er weer tien zouden worden. “Wedden dat we binnen een week spreken van een gemiste kans?” vindt Leuvens rector Luc Sels.
  [naar artikel]
 8. Verplichte quarantaine wordt vier dagen korter (29/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wie in nauw contact kwam met een besmette persoon, hoeft geen volle 14 dagen meer in quarantaine. Voortaan kan u 9 dagen nadien opnieuw een test vragen. Is de uitslag negatief, “mag de isolatie worden beëindigd”, aldus Sciensano.
  [naar artikel]
 9. Correct gebruik van mondmasker kan quarantaineplicht verlichten (02/10/2020 - Metro)
  Bij het dragen van een mondmasker gedurende een dicht contact – een contact van minstens vijftien minuten op minder dan anderhalve meter van elkaar – kan beslist worden om dit contact voortaan als een laagrisico te beschouwen en niet langer als een hoogrisico. Dat bevestigde woordvoerder Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. “In dat geval moet men niet in quarantaine gaan, maar wel gedurende twee weken extra voorzichtig zijn”, zei hij. “Bij het minste symptoom van COVID-19 moet men zich laten testen.” Beide personen moeten dan wel een mondmasker dragen, gedurende het hele contact en op een correcte manier, dus het bedekken van neus en mond, tot over de kin, waarschuwde hij. Kortere quarantaine Sinds 1 oktober werd de duurtijd voor quarantaine al wat ingekort. Indien men dicht contact heeft gehad met een persoon die besmet is met COVID-19, moet men niet langer veertien dagen maar slechts zeven dagen in quarantaine. Van Gucht wijst wel op een belangrijke voorwaarde hierbij: men moet dan steeds een test laten afnemen op dag vijf, die ook negatief is. “Als men geen test laat afnemen, moet men veertien dagen in quarantaine blijven. Als de test positief blijkt, moet men minstens zeven dagen in zelfisolatie.” Het inkorten van de quarantaine vermindert de last voor de economie en de samenleving, maar het betekent ook een extra risico, aldus Van Gucht. Hij wijst erop dat voor een klein deel van de mensen de besmetting pas tot uiting zal komen in de week na de quarantaine. Dus wordt advies gegeven om in die tweede week steeds afstand te houden van andere mensen en zo veel mogelijk een masker te dragen. “Ga die week ook niet op bezoek bij kwetsbare of oudere mensen.” Lees ook : Mondmaskers blijven verplicht in Brusselse Nieuwstraat, voetgangerszone en Unesco-zone Het bericht Correct gebruik van mondmasker kan quarantaineplicht verlichten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. 25 medewerkers Sint-Trudoziekenhuis thuis na contact met coronapatiënt: activiteiten worden afgebouwd (10/03/2020 - VRT NWS)
  Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft gisteren 25 verplegers en artsen naar huis gestuurd. Ze hebben contact gehad met een coronapatiënt. Door zoveel afwezigen worden de activiteiten in het ziekenhuis afgebouwd.
  [naar artikel]
 11. Winkelen over de Nederlandse grens: "De Belgen herken je aan hun mondmasker" (13/07/2020 - VRT NWS)
  In Nederland moet je geen mondmasker dragen wanneer je gaat winkelen. Bij ons in België moet dat sinds dit weekend wel. Toch droegen de meeste Belgen die net over de grens gingen winkelen een mondmasker, ook al is het daar dus niet verplicht.
  [naar artikel]
 12. 25 medewerkers Sint-Trudo Ziekenhuis thuis na contact met coronapatiënt (09/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zo’n 25 medewerkers van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden moeten thuisblijven omdat ze contact hebben gehad met een coronapatiënt die in het ziekenhuis verzorgd werd.
  [naar artikel]
 13. Zweedse premier gaat in quarantaine (05/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Zweedse premier Stefan Löfven heeft donderdag bekendgemaakt dat hij in quarantaine gaat. In een post op Facebook zei Lofven dat hij woensdag had vernomen dat een persoon in zijn omgeving nauw contact heeft gehad met een persoon die positief testte op het nieuwe coronavirus.
  [naar artikel]
 14. Binnenkort ook coronatest voor wie contact had met patiënt, maar geen symptomen heeft (02/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wie nauw contact had met een coronapatiënt maar geen symptomen van het virus vertoont, kan binnenkort ook getest worden. Dat antwoordde minister Philippe De Backer (Open Vld) dinsdag op vragen in de commissie Gezondheid van de Kamer. De ruime testcapaciteit zal zo beter benut kunnen worden, maakt De Backer zich sterk.
  [naar artikel]
 15. Wanneer kan ik mij nog laten testen, en wat als ik in quarantaine moet? De nieuwe teststrategie uitgelegd (20/10/2020 - VRT NWS)
  Wie nauw contact heeft gehad met een besmette persoon, maar geen coronasymptomen vertoont, zal voorlopig niet meer getest worden. Omdat de wachtrijen aan testcentra oplopen, laboratoria de stalen niet meer verwerkt krijgen en het testmateriaal ook schaars wordt, hebben onze overheden de teststrategie aangepast. De nieuwe strategie gaat morgen in en duurt zeker tot 15 november. Lees hier wat er precies verandert.
  [naar artikel]
 16. Politie Lanaken-Maasmechelen slingert drie personen zonder mondmasker op de bon (24/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zaterdagavond en -nacht heeft de politie Lanaken-Maasmechelen tijdens coronacontroles drie personen betrapt die geen mondmasker droegen op plaatsen waar dat verplicht is. Ze kregen een pv.
  [naar artikel]
 17. 30 mensen zonder mondmasker krijgen GAS-boete in Blankenberge: "Je masker pas opzetten als je de politie ziet, helpt niet" (29/07/2020 - VRT NWS)
  In Blankenberge zijn gisteren 30 mensen beboet, omdat ze hun mondmasker niet of niet correct droegen. Sinds vorige zaterdag is het dragen van een mondmasker verplicht op de zeedijk en in de winkelstraten van Blankenberge.
  [naar artikel]
 18. Qmusic-dj Sam De Bruyn preventief in quarantaine, maar toch ochtendshow (16/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Qmusic-dj Sam De Bruyn is momenteel preventief in quarantaine, omdat hij in direct contact is geweest met een coronapatiënt. Sam is thuis en heeft op dit moment enkel een kleine verkoudheid.
  [naar artikel]
 19. Terug uit rode zone of nauw contact gehad met besmet persoon, maar zelf geen symptomen? Dan hoeft u geen test meer te ondergaan  (19/10/2020 - VRT NWS)
  De ministers van Volksgezondheid en Welzijn in ons land hebben de coronatest-strategie aangepast. Bedoeling is om de te lange wachttijden terug te dringen.
  [naar artikel]
 20. Personen zonder symptomen worden niet meer getest op het coronavirus (19/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Om de druk op de testcentra te verlichten worden personen zonder symptomen niet meer getest op het coronavirus. Quarantaine is wel nog verplicht als je in (nauw) contact geweest bent met iemand die positief getest heeft.
  [naar artikel]
 21. Personen zonder symptomen worden niet meer getest op het coronavirus (19/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Om de druk op de testcentra te verlichten worden personen zonder symptomen niet meer getest op het coronavirus. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid maandag beslist. Quarantaine is wel nog verplicht als je in (nauw) contact geweest bent met iemand die positief getest heeft.
  [naar artikel]
 22. Politie Blankenberge schreef al meer dan 900 boetes uit voor niet-dragen van mondmasker (21/08/2020 - VRT NWS)
  De Blankenbergse politie heeft al meer dan 900 boetes uitgedeeld aan mensen die geen mondmasker droegen. Alles samen gaat het al om 230.000 euro aan boetes.
  [naar artikel]
 23. Mechelen, Turnhout en Lier verplichten mondmasker in volledige binnenstad (24/07/2020 - VRT NWS)
  Steeds meer steden maken mondmaskers verplicht in de hele binnenstad. Dat is onder meer het geval in Mechelen, Turnhout en Lier. In Lier wordt een mondmasker verplicht binnen de vesten, in Turnhout binnen de ring en op alle winkelparkings buiten de ring. Als je geen mondmasker draagt, riskeer je een boete.
  [naar artikel]
 24. Nederlandse buschauffeurs starten petitie tegen verplicht dragen van mondmasker (12/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Buschauffeurs over heel Nederland zijn een petitie gestart om geen verplicht mondmasker meer te hoeven dragen op de bus. Ze zien het niet zitten om...
  [naar artikel]
 25. Niet verplicht, wel sterk aanbevolen: toch draagt 77 procent geen mondmasker in de supermarkt (26/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de Limburgse supermarkten draagt 77 procent van de klanten geen mondmasker. Dat blijkt uit een telling van Het Belang van Limburg. Een mondmasker is er niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen door de Nationale Veiligheidsraad.
  [naar artikel]
 26. Wie geen symptomen heeft, wordt niet meer getest, maar moet wel langer in quarantaine (20/10/2020 - Express)
  Het testbeleid rond het coronavirus in ons land is aangepast. Wie terugkeert uit een rode zone of contact heeft gehad... The post Wie geen symptomen heeft, wordt niet meer getest, maar moet wel langer in quarantaine appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. China in nauw contact met VS over handelsdeal (26/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Peking staat in nauw contact met de Verenigde Staten over het ondertekenen van de recent overeengekomen handelsovereenkomst. Dat zegt een...
  [naar artikel]
 28. De nieuwe quarantaineregels helder voor u uitgelegd (24/09/2020 - VRT NWS)
  Vanaf 1 oktober veranderen de regels rond quarantaine in ons land. Dat heeft de Veiligheidsraad gisteren beslist. Maar wat verandert er precies? Wat als ik nauw contact heb gehad met een besmet iemand, of als ik terugkom uit het buitenland? Of wat als ik zelf besmet ben? We zetten de nieuwe regels nog eens op een rijtje.
  [naar artikel]
 29. Herentals verplicht mondmasker op markten (09/07/2020 - VRT NWS)
  Wie naar de markt gaat in Herentals, zal voortaan een mondmasker moeten dragen. Dat heeft het stadsbestuur beslist. “Op sommige stukken kunnen we geen anderhalve meter afstand garanderen”, zegt burgemeester van Mien Van Olmen (CD&V). Het dragen van een mondmasker is verplicht voor zowel de vrijdagmarkt als voor de zondagsmarkt.
  [naar artikel]
 30. Regering wil vanaf 23 november opnieuw testen zonder symptomen (14/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wie geen symptomen heeft, maar wel in nauw contact kwam met een coronapatiënt zal binnenkort weer getest worden. De regering mikt daarvoor op 23 november. Vandaag zou er beslist worden over de nieuwe teststrategie.
  [naar artikel]
 31. Regering wil vanaf 23 november opnieuw testen zonder symptomen (14/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wie geen symptomen heeft, maar wel in nauw contact kwam met een coronapatiënt zal binnenkort weer getest worden. De regering mikt daarvoor op 23 november. Vandaag zou er beslist worden over de nieuwe teststrategie.
  [naar artikel]
 32. OVERZICHT. Hier moet je nog wel een mondmasker dragen (28/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds afgelopen donderdag zijn de coronamaatregelen in de provincie Antwerpen weer dezelfde als die op het federale niveau. Dat betekent dat er geen nachtklok meer geldt, en dat het mondmasker niet meer overal verplicht is.
  [naar artikel]
 33. Vlaams-Brabants gouverneur verplicht burgers om steeds mondmasker bij zich te hebben (14/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte verplicht iedereen om steeds een mondmasker bij zich te hebben. Hij wil hiermee discussies vermijden met burgers die de uitvlucht hanteren dat ze geen mondmasker bij hebben om dit niet te dragen op plaatsen waar dit overeenkomstig federale of gemeentelijke maatregelen verplicht is.
  [naar artikel]
 34. Vlaams-Brabants gouverneur verplicht burgers om steeds mondmasker bij zich te hebben (15/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte verplicht iedereen om steeds een mondmasker bij zich te hebben. Hij wil hiermee discussies vermijden met burgers die de uitvlucht hanteren dat ze geen mondmasker bij hebben om dit niet te dragen op plaatsen waar dit overeenkomstig federale of gemeentelijke maatregelen verplicht is.
  [naar artikel]
 35. Mondmasker verplicht in recyclagepark, geen papierophaling in 5 gemeentes (30/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf zaterdag moeten alle bezoekers van de recyclageparken van Limburg.net opnieuw verplicht een mondmasker dragen. In delen van Borgloon, Heusden-Zolder, Oudsbergen, Riemst en Pelt wordt de ophaling van papier en karton opgeschort.
  [naar artikel]
 36. Hervatten testen zonder covid-symptomen maakt quarantaine weer korter (17/11/2020 - De Tijd)
  18:22 Mensen die zich niet ziek voelen maar wel in nauw contact zijn geweest met een corona-patiënt, zullen vanaf maandag na zeven dagen uit quarantaine mogen. Voorwaarde is uiteraard eerst een negatieve te...
  [naar artikel]
 37. Geen erediensten meer, mondmaskers verplicht op kerkhof (31/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De gemeente Nieuwerkerken heeft extra coronamaatregelen aangekondigd. Alle herdenkingsmomenten in het kader van Allerheiligen worden afgelast. Op de kerkhoven wordt een mondmasker tijdelijk verplicht. Tot 15 november mogen er geen erediensten meer doorgaan.
  [naar artikel]
 38. Geen erediensten meer, mondmaskers verplicht op kerkhof (30/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De gemeente Nieuwerkerken heeft extra coronamaatregelen aangekondigd. Alle herdenkingsmomenten in het kader van Allerheiligen worden afgelast. Op de kerkhoven wordt een mondmasker tijdelijk verplicht. Tot 15 november mogen er geen erediensten meer doorgaan.
  [naar artikel]
 39. Qmusic-dj Sam De Bruyn presenteert in quarantaine (16/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Qmusic-dj Sam De Bruyn is momenteel preventief in quarantaine, omdat hij in direct contact is geweest met een coronapatiënt. Sam is thuis en heeft op dit moment enkel een kleine verkoudheid. Hij is vanmorgen ook te horen in de Qmusic-ochtendshow: hij presenteert van thuis uit mee met Wim Oosterlinck en Inge De Vogelaere, die elk vanuit een aparte studio in Vilvoorde presenteren.
  [naar artikel]
 40. OVERZICHT. Op welke plaatsen is het mondmasker verplicht in jouw gemeente en gelden er extra regels? (24/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Nationale Veiligheidsraad laat gemeentebesturen toe om vanaf zaterdag het dragen van het mondmasker in hun gemeente verplicht te maken. Heel wat burgemeesters gaan daarop in en verplichten mondmaskerdracht in winkelstraten en op drukke plaatsen in hun gemeente. In een tiental steden en gemeenten gaat de burgervader nog een stap verder en is het mondmasker op het hele grondgebied verplicht.
  [naar artikel]
 41. Twee coronatesten verplicht voor wie hoogrisicocontact had (15/01/2021 - Express)
  Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad moet vanaf maandag 25 januari in België verplicht twee keer een coronatest ondergaan. Dat moet gebeuren op dag 1 en dag 7 van de verplichte quarantaine. De beslissing om iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad verplicht twee coronatesten te laten ondergaan, komt er op advies van de Taskforce Testing. […] The post Twee coronatesten verplicht voor wie hoogrisicocontact had appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 42. Corona kent geen grenzen, provincies wel: mondmasker verplicht zodra je straat in Oost-Vlaanderen naar Antwerpen oversteekt (29/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In de hele provincie Antwerpen is een mondmasker verplicht en moet je tussen 23.30 en 6 uur in je kot blijven; in de meeste aanpalende Oost-Vlaamse...
  [naar artikel]
 43. Coronapatiënt in quarantaine met hoogwerker uit brandende woning gehaald (13/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een coronapatiënt in quarantaine is vrijdagmiddag in Venlo met een hoogwerker door de brandweer uit zijn brandende woning gehaald.
  [naar artikel]
 44. Verplicht mondmasker op zak in o.a. Ieper, Poperinge en Wervik (05/08/2020 - VRT NWS)
  In de 10 steden en gemeenten van de politiezone Arro Ieper moet je vanaf morgen verplicht een mondmasker bijhebben als je buitenkomt. Op die manier kan je het gemakkelijk opzetten als het plots drukker wordt op straat en je niet meer voldoende afstand kan houden.
  [naar artikel]
 45. Charles Michel in quarantaine, Europese top wordt uitgesteld (22/09/2020 - De Standaard)
  EU-voorzitter Charles Michel gaat in quarantaine omdat hij nauw contact had met een veiligheidsagent die nu een positieve coronatest heeft afgelegd. Dat zegt zijn woordvoerder op Twitter. Door die quarantaine wordt de Europese top met een week uitgesteld. Gisteren heeft Michel zich nog laten testen, dat resultaat was negatief.
  [naar artikel]
 46. Twee medewerkers minister Bart Somers besmet met coronavirus (11/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Twee kabinetsmedewerkers van Vlaams minister Bart Somers hebben positief getest op Covid-19. Dat heeft Somers verteld tijdens een videogesprek in ‘Wakker op Zondag’ op ATV. Iedereen werkt nu zo veel mogelijk van thuis, ook hijzelf. Helemaal in quarantaine is hij niet: “Ik heb geen hoog risico-contact gehad. Als ik buiten kom, draag ik zo veel mogelijk een mondmasker en ik beperk mijn contacten tot de noodzakelijke.”
  [naar artikel]
 47. Twee medewerkers minister Bart Somers besmet met coronavirus (11/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Twee kabinetsmedewerkers van Vlaams minister Bart Somers hebben positief getest op Covid-19. Dat heeft Somers verteld tijdens een videogesprek in ‘Wakker op Zondag’ op ATV. Iedereen werkt nu zo veel mogelijk van thuis, ook hijzelf. Helemaal in quarantaine is hij niet: “Ik heb geen hoog risico-contact gehad. Als ik buiten kom, draag ik zo veel mogelijk een mondmasker en ik beperk mijn contacten tot de noodzakelijke.”
  [naar artikel]
 48. Broers krijgen boete omdat ze geen mondmasker dragen (26/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Twee broers van 30 en 33 jaar uit het Oost-Vlaamse Zwalm hebben vrijdagavond een boete van 250 euro gekregen omdat ze geen mondmasker droegen in Oostende.
  [naar artikel]
 49. Broers krijgen boete omdat ze geen mondmasker dragen (26/07/2020 - De Standaard)
  Twee broers van 30 en 33 jaar uit het Oost-Vlaamse Zwalm hebben vrijdagavond een boete van 250 euro gekregen omdat ze geen mondmasker droegen in Oostende.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.