Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 October 2020
01:40 uur

De ene coronagolf is de andere niet *

Apache

12/10/2020 - 11:51

De nieuwe coronagolf kent een andere dynamiek en lijkt ook een ander deel van de bevolking te treffen dan de eerste golf. In België verschillen de eerste en de tweede golf bovendien meer van elkaar dan op veel andere plaatsen in Europa. De rampzalige doortocht van het virus in de woonzorgcentra afgelopen voorjaar verklaart veel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bij 2e coronagolf gaat AZ Damiaan in Oostende niet meer op slot (14/07/2020 - VRT NWS)
  Als er een 2e coronagolf komt, dan gaat het AZ Damiaan in Oostende niet meer op slot. Dat betekent dat operaties en andere afspraken gewoon doorgaan.
  [naar artikel]
 2. De sterftecijfers na de eerste coronagolf zeggen weinig goeds over België, Spanje en Engeland (26/05/2020 - De Morgen)
  Nu de eerste coronagolf over Europa is gespoeld, zijn er duidelijke verschillen te zien. In het ene land vielen veel meer doden dan in het andere. België, Spanje en vooral Engeland komen er bekaaid af.
  [naar artikel]
 3. Hoe de mondmaskersaga de tweede coronagolf zal beïnvloeden (09/06/2020 - De Standaard)
  De experts pleiten voor een soort ‘controletoren’ om nieuwe besmettingshaarden snel te detecteren en zo de tweede coronagolf sneller de baas te kunnen. Kamagurka weet in de video hierboven waarom die er zeker niet zal komen.
  [naar artikel]
 4. Nederland al slaapwandelend naar de tweede coronagolf (16/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Diederik Gommers luidde in talkshow Op1 de noodklok: als er niks verandert, breekt de tweede coronagolf al in september aan. Daar zijn de afdelingen intensieve zorg niet op berekend. Maar bij onze noorderburen lijkt de samenleving die urgentie echter niet te voelen.
  [naar artikel]
 5. Waarom Franstalige experts weigeren te spreken van een tweede coronagolf (06/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Neen, we zitten niet in een tweede coronagolf.” Dat zegt infectiologe Frederique Jacobs, de Franstalige interfederale woordvoerster in de strijd tegen corona. De Vlaamse experts gaan niet akkoord.
  [naar artikel]
 6. Tweede coronagolf in Turkije, waar niemand iets van mag weten (05/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hoewel in Turkije de officiële censuur doorslaat, houdt de tweede coronagolf er zwaar huis. “Voetballers die geen contact hebben met het publiek worden wel getest, medisch personeel niet.”
  [naar artikel]
 7. Terwijl luchtvaart crasht in tweede coronagolf ziet KLM mogelijkheden (18/10/2020 - Express)
  De tweede coronagolf rolt over Europa en opnieuw is de luchtvaartsector het kind van de rekening. Op een aflevering van... The post Terwijl luchtvaart crasht in tweede coronagolf ziet KLM mogelijkheden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. Waarom loopt Wouter Beke (CD&V) ook tijdens de tweede coronagolf achter de feiten aan? (04/08/2020 - Knack)
  Waarom komt de contacttracing ook tijdens de tweede coronagolf zo traag op gang? 'De ziekenfondsen willen hun macht niet afgeven', zegt Jan De Maeseneer van de Vlaamse stuurgroep contactonderzoek.
  [naar artikel]
 9. Waarom Franstalige experts weigeren te spreken van een tweede coronagolf, maar de Vlaamse daar anders over denken (06/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Neen, we zitten niet in een tweede coronagolf.” Dat zegt infectiologe Frederique Jacobs, de Franstalige interfederale woordvoerster in de strijd tegen corona. De Vlaamse experts gaan niet akkoord.
  [naar artikel]
 10. "Een aangekondigde ramp": hoe proberen andere Europese landen de nieuwe coronagolf te stoppen? (29/07/2020 - VRT NWS)
  Niet alleen bij ons, maar ook in andere Europese landen stijgt het aantal coronabesmettingen. Ieder land neemt zijn eigen maatregelen en geeft zelf reisadvies over andere landen. Het wordt dus opletten. "Terzake" maakte een overzicht.
  [naar artikel]
 11. Hongkong vreest voor derde coronagolf (19/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hongkong neemt maatregelen nu een derde coronagolf dreigt. De leider van de stadstaat Carrie Lam maakte zondag bekend dat er de afgelopen 24 uur...
  [naar artikel]
 12. Nieuwe coronagolf, nieuwe slachtoffers: “Mensen in ziekenhuizen van wie we dat niet verwachtten” (09/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De patiënten die tijdens de tweede coronagolf met Covid-19 in het ziekenhuis belanden, zijn gemiddeld jonger en hebben minder onderliggende aandoeningen dan tijdens de eerste golf. “Alarmerend”, noemt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) het. “Dat zijn eigenlijk mensen van wie we het niet verwacht hadden.”
  [naar artikel]
 13. Eerste land dat een vaccin heeft kan tweede coronagolf niet voorkomen (28/09/2020 - Express)
  De Russische autoriteiten hebben deze week een merkwaardige ommekeer gemaakt. Sinds de aankondiging van president Vladimir Poetin in juni dat... The post Eerste land dat een vaccin heeft kan tweede coronagolf niet voorkomen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Eerste coronagolf kost ons land nu al meer dan een half miljard (12/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  De eerste coronagolf heeft ons land al zeker 512 miljoen euro gekost aan ziekenhuiskosten en behandelingen. Dat blijkt uit een eerste becijfering van het Riziv. “Het is afwachten wat de tweede golf nog brengt.”
  [naar artikel]
 15. Waarom de gevreesde tweede coronagolf uiteindelijk een golfje bleek (04/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het is nu wel duidelijk: de gevreesde tweede coronagolf is maar een golfje. Hoe komt dat en wat betekent dat voor de toekomst? “Deze brand is...
  [naar artikel]
 16. Alle leerlingen in september terug naar school, ook bij tweede coronagolf (23/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In september gaan alle scholen open, ook als er op dat moment een tweede coronagolf woedt in ons land. Dat staat in het voorstel dat de...
  [naar artikel]
 17. Tweede coronagolf doet Belg op vakantie gaan (16/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De tweede coronagolf in eigen land heeft de Belg net meer op vakantie doen vertrekken. Dat blijkt uit een analyse van VAB-reisbijstand....
  [naar artikel]
 18. Woonzorgcentra zijn voorbereid op tweede coronagolf (27/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  "We hebben tijdens de eerste coronagolf al de draaiboeken gemaakt om de tweede golf aan te kunnen. Daarom zijn we nu voorbereid op wat komt." Dat zegt Andy Geraerts van woonzorggroep Orelia. Geraerts houdt als kwaliteitscoördinator de vinger aan de pols in de 12 woonzorgcentra van de groep. Een crisiscel komt twee keer per week samen, er is voldoende beschermingsmateriaal en er zijn outbreakplannen op maat van elk woonzorgcentrum. Hij maakt zich sterk dat de woonzorgcentra klaar zijn om een tweede coronagolf op te vangen.
  [naar artikel]
 19. Jongeren over sociale impact van tweede coronagolf: “Als dit het nieuwe normaal is, word ik er ziek van” (07/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De zomervakantie doorspartelen met een sociale bubbel van vijf en weinig perspectief op een ietwat ‘normaal’ leven: de tweede coronagolf is opnieuw...
  [naar artikel]
 20. Nu al zorgen om derde coronagolf in Hongkong (12/07/2020 - De Morgen)
  In Hongkong beleven ze nu al de derde coronagolf, en die is de ergste tot nu toe, waarschuwen gezondheidsautoriteiten. Gisteren zijn ten minste 61 mensen in de Chinese stad besmet geraakt of voorlopig positief op de longziekte getest. Dat meldt de krant South China Morning Post.
  [naar artikel]
 21. Slechts één op drie artsen helemaal klaar voor nieuwe coronagolf (17/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Amper één op de drie Vlaamse artsen voelt zich in staat om bij een tweede coronagolf dezelfde inspanningen te doen als tijdens de voorbije lente....
  [naar artikel]
 22. Deze verschillen ziet Sciensano bij overlijdens in eerste coronagolf en periode nadien (14/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste coronagolf ligt achter ons en eiste meer dan 9.500 mensenlevens. Hoe is het aantal Covid-overlijdens sindsdien geëvolueerd? Gezondheidsinstituut Sciensano schept duidelijkheid.
  [naar artikel]
 23. Ouderenzorg “onvoldoende voorbereid” op nieuwe coronagolf: 1 op 4 woonzorgcentra heeft nog steeds tekort aan beschermingsmiddelen (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  We hebben te weinig geïnvesteerd in de ouderenzorg en we zijn onvoldoende voorbereid op een nieuwe coronagolf. Dat is de conclusie van de Belgische...
  [naar artikel]
 24. Waarom de gevreesde tweede coronagolf uiteindelijk een golfje bleek (03/09/2020 - De Morgen)
  Het is nu wel duidelijk: de gevreesde tweede coronagolf is maar een golfje. Hoe komt dat en wat betekent dat voor de toekomst? ‘Deze brand is geblust, maar het vuur smeult nog.’
  [naar artikel]
 25. Tweede coronagolf bedreigt redding Brussels Airlines (23/07/2020 - De Tijd)
  18:14 Het parlement is tevreden dat er een akkoord is gesloten over de redding van Brussels Airlines, maar de vrees is wel dat een tweede coronagolf alles weer op de helling kan zetten.
  [naar artikel]
 26. Maandenlange wachtlijsten bij tandartsen door eerste coronagolf (31/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Tandartsen kampen met grote wachtlijsten door de naweeën van de eerste coronagolf. Dat schrijven de kranten van Mediahuis maandag op gezag van het...
  [naar artikel]
 27. Van Damme: “We zijn aan tweede coronagolf begonnen” (14/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens epidemioloog Pierre Van Damme is er een tweede coronagolf begonnen in Europa. “Op een toenemend aantal plaatsen in Europa nemen de...
  [naar artikel]
 28. Ook Nederlandse viroloog verwacht tweede coronagolf (09/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse viroloog Marion Koopmans (63) van het Erasmus MC verwacht de komst van een tweede coronagolf in Nederland. "Hoe groot die is, dat...
  [naar artikel]
 29. Maandenlange wachtlijsten bij tandartsen door eerste coronagolf (31/08/2020 - De Morgen)
  Tandartsen kampen met grote wachtlijsten door de naweeën van de eerste coronagolf. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag op gezag van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT).
  [naar artikel]
 30. Alle leerlingen in september terug naar school, ook bij tweede coronagolf (23/06/2020 - De Morgen)
  In september gaan alle scholen open, zelfs als er op dat moment een tweede coronagolf woedt in ons land. Dat staat in het voorstel dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de onderwijskoepels en vakbonden onderhandelden. Dat is bevestigd aan Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 31. Een week school, een week thuis: tweede coronagolf lelijke tegenvaller voor middelbaar (11/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De tweede coronagolf heeft zware gevolgen voor het komende schooljaar in het middelbaar. Scholieren zullen maar halftijds naar school kunnen: een week wel, een week niet. Voor kinderen in het basisonderwijs zullen de gevolgen minder zwaar zijn.
  [naar artikel]
 32. Een week school, een week thuis: tweede coronagolf lelijke tegenvaller voor middelbaar (11/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  De tweede coronagolf heeft zware gevolgen voor het komende schooljaar in het middelbaar. Scholieren zullen maar halftijds naar school kunnen: een week wel, een week niet. Voor kinderen in het basisonderwijs zullen de gevolgen minder zwaar zijn.
  [naar artikel]
 33. Factuur van eerste coronagolf loopt nu al op tot meer dan half miljard euro (12/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De eerste coronagolf heeft ons land al zeker 512 miljoen euro gekost aan ziekenhuiskosten en behandelingen. Dat blijkt uit een eerste becijfering van het Riziv. “En bij die 500 miljoen komen ook nog de 1,5 miljard euro aan voorschotten die zijn vrijgemaakt voor de ziekenhuizen.”
  [naar artikel]
 34. “Stijging niet enkel door meer testen” (19/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans wordt er tijdens de tweede coronagolf onterecht paniek gezaaid “Er komen nu meer gevallen aan het licht omdat we nu ook meer testen.” Andere experts weerleggen dit.
  [naar artikel]
 35. Ingenieur Lize Raes schetst doemscenario: “Als we niet snel verstrengen, vallen er 35.000 doden extra bij de tweede coronagolf” (25/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Zelfs als we nu de klok terugdraaien en terugkeren naar de toestand van vóór de versoepeling van 1 juli, kost deze tweede coronagolf ons 600 doden extra. Laten we alles op zijn beloop, dan verliezen 35.000 landgenoten het leven, boven op de bijna 10.000 doden die er nu al vielen. Dat blijkt uit twee scenario’s die de jonge Vlaamse ingenieur Lize Raes aan de overheid bezorgde.
  [naar artikel]
 36. Factuur van eerste coronagolf loopt nu al op tot meer dan half miljard euro: “Het is afwachten wat de tweede golf brengt” (12/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  De eerste coronagolf heeft ons land al zeker 512 miljoen euro gekost aan ziekenhuiskosten en behandelingen. Dat blijkt uit een eerste becijfering van het Riziv. “En bij die 500 miljoen komen ook nog de 1,5 miljard euro aan voorschotten die zijn vrijgemaakt voor de ziekenhuizen.”
  [naar artikel]
 37. Kamercommissie start vandaag al meteen met aanbevelingen voor volgende coronagolf (07/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  De coronacommissie van de Kamer schiet vandaag uit de startblokken. En er worden meteen al aanbevelingen geformuleerd om een volgende coronagolf aan te pakken. Neen, nog geen officieel en definitief rapport, maar wel over de eerste lessen die de experten van de commissie zelf hebben getrokken tijdens de eerste golf.
  [naar artikel]
 38. Wouter Beke: ‘Stevige verdediging uitgebouwd om woonzorgcentra te beschermen tegen tweede coronagolf’ (24/07/2020 - De Standaard)
  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zei vrijdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat ‘heel wat lessen zijn geleerd uit de eerste coronagolf’. De woonzorgcentra zijn daardoor volgens hem nu veel beter voorbereid dan in maart. ‘Er is een stevige verdedigingslinie uitgebouwd.’
  [naar artikel]
 39. Experts maken zich zorgen over tweede coronagolf in ons land (13/07/2020 - Express)
  Experts Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Herman Goossens hebben tijdens de coronacommissie in Vlaams Parlement hun bezorgdheid geuit over... The post Experts maken zich zorgen over tweede coronagolf in ons land appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 40. Wachtebeke bereidt zich voor op tweede coronagolf: "We willen niet nog eens zo'n drama meemaken" (21/07/2020 - VRT NWS)
  In Wachtebeke stellen ze deze week nog een noodplan op voor een mogelijke tweede coronagolf. Tijdens de eerste piek was woonzorgcentrum De Mey zwaar getroffen. "Een herhaling van dat drama moeten we echt koste wat kost vermijden. We willen voorbereid zijn dit keer", zegt burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders). In Wichelen, Sint-Gillis-Waas en Gent ondernemen ze voorlopig nog geen actie.
  [naar artikel]
 41. Limburgse ziekenhuizen maken zich klaar voor tweede coronagolf (23/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse ziekenhuizen maken zich klaar om de tweede coronagolf te bestrijden. De hospitalen hebben de ervaring van de eerste coronapiek, naar eigen zeggen zijn ze dus beter voorbereid. Maar de vraag is of dokters en verpleegkundigen ook mentaal klaar zijn voor de tweede golf. De afgelopen maanden waren dan ook bijzonder intensief en niet al het ziekenpersoneel heeft genoeg tijd gehad om op adem te komen, klinkt het.
  [naar artikel]
 42. Aantal besmettingen opnieuw in richting piek van tweede coronagolf (12/09/2020 - Express)
  In België is het aantal besmettingen met het coronavirus verder opgelopen. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano, gebaseerd... The post Aantal besmettingen opnieuw in richting piek van tweede coronagolf appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. Tweede coronagolf spoelt over Europa (08/10/2020 - De Tijd)
  12:41 Europa is weer helemaal in de ban van corona. Steeds meer landen detecteren een opstoot van het aantal besmettingen. Die opwaartse trend sijpelt stilaan ook door in een andere indicator: de ziekenhuis...
  [naar artikel]
 44. Plan voor lokale lockdowns bij volgende coronagolf ligt op tafel (11/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse overheid werkt aan een plan voor eventuele lokale lockdowns bij een volgende coronagolf. In de plaats van het land zo goed als plat te leggen, kan er dan bij regionale opflakkeringen veel meer plaatselijk ingegrepen worden. Maar betekent zoiets dat we na ‘blijf in uw kot’ de volgende maanden mogelijk ook eens ‘blijf in uw dorp’ te horen krijgen?
  [naar artikel]
 45. Twee tot drie keer meer covid-19-overlijdens bij laagste inkomens (14/10/2020 - De Standaard)
  Bij armere mensen vielen tijdens de eerste coronagolf nog meer bijkomende doden dan bij de rijkeren. Daarmee volgt covid-19 het patroon van andere doodsoorzaken in het verleden.
  [naar artikel]
 46. Analyse van Europese sterftecijfers: België komt er bekaaid vanaf (26/05/2020 - De Morgen)
  Nu de eerste coronagolf over Europa is gespoeld, zijn er duidelijke verschillen te zien. In het ene land vielen veel meer doden dan in het andere. België, Spanje en vooral Engeland komen er bekaaid af.
  [naar artikel]
 47. "Mensen met een laag inkomen hadden een grotere kans om te sterven tijdens eerste coronagolf" (14/10/2020 - VRT NWS)
  Het coronavirus heeft bij de lage inkomens een hogere dodentol geëist dan bij de hogere inkomens. Dat blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteiten naar de oversterfte bij haar leden tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar. Vergeleken met de voorbije vijf jaar, ligt het aantal extra sterfgevallen door corona ruim de helft hoger bij ouderen met een laag inkomen.
  [naar artikel]
 48. De ene tweede golf is de andere niet: wat maakt nu of een uitbraak een nieuwe coronagolf is of niet? (23/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  In Iran zou er een tweede golf aan de gang zijn, want daar hebben ze opnieuw meer dan 3.000 besmettingen per dag. In Zuid-Korea spreken ze er ook van, maar daar gaat het om amper 17 besmettingen per dag. En in Duitsland schiet het R-getal de hoogte in, maar noemen ze het geen tweede golf. Wat maakt nu of een uitbraak een nieuwe golf is of niet?
  [naar artikel]
 49. “Verplicht hulpverleners om kindermisbruik te melden”: N-VA wil wetsvoorstel snel door Kamer tijdens tweede coronagolf (14/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  In de eerste coronagolf ging het aantal meldingen van kindermisbruik door het dak. Nu de tweede golf over ons land rolt, moet daar zo snel mogelijk tegen opgetreden worden, klinkt het bij N-VA. Zij willen onmiddellijk een meldingsplicht invoeren voor hulpverleners die merken dat minderjarigen misbruikt worden. “Elke keer dat het gebeurt, kan het psychologisch of zelfs echt fataal zijn”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.