Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2020
12:22 uur

Duurzame transitie: 'Waarom gebruiken we militaire budgetten niet voor een betere leefomgeving?'

Knack

17/10/2020 - 05:06

De coronacrisis biedt niet alleen kansen om onze levenswijze beter af te stemmen op onze leefomgeving. Vergeleken met de kostprijs van een pandemie is een transitie naar meer duurzaamheid zelfs enorm rendabel. Maar hoe pak je die transitie aan?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Militaire budgetten moeten Britse luchtvaartindustrie redden (22/06/2020 - Express)
  Het Verenigd Koninkrijk moet zijn budgetten voor landsverdediging opschroeven. Dat beleid kan een reddingsboei zijn voor vele bedrijven uit de... The post Militaire budgetten moeten Britse luchtvaartindustrie redden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. ‘Coronacrisis mag Europese militaire budgetten niet ondermijnen’ (13/05/2020 - Express)
  De lidstaten van de Europese Unie moeten beletten dat hun defensie-uitgaven door de strijd tegen de coronacrisis onder druk zouden... The post ‘Coronacrisis mag Europese militaire budgetten niet ondermijnen’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Duurzame bedrijven leggen vaak betere financiële prestaties voor (23/05/2018 - De Morgen)
  Er bestaat een hardnekkige perceptie dat duurzame ondernemingen minder winstgevend zouden zijn dan traditionele bedrijven. Maar dat beeld klopt niet, wel integendeel!
  [naar artikel]
 4. Europa sluit kernenergie en aardgas uit van investeringen voor duurzame energietransitie (26/06/2020 - Express)
  Kernenergie en aardgas kunnen in de Europese Unie geen deel uitmaken van de transitie naar een duurzame economie. Dat hebben... The post Europa sluit kernenergie en aardgas uit van investeringen voor duurzame energietransitie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. 'Waarom tientallen miljarden ophoesten om grondstoffen in te voeren als we ze gewoon zelf kunnen beheren?' (24/09/2016 - Knack)
  De transitie naar een kringloopeconomie, waarin we producten en grondstoffen hergebruiken, krijgt stilaan vaart. Het is nu aan onze overheid om inspanningen voor een betere economie te belonen, zegt Jonathan Holslag.
  [naar artikel]
 6. Een groene lening voor duurzamer water (26/03/2018 - Metro)
  Als particulier ken je wellicht de groene lening, waarmee je bijvoorbeeld tijdens een renovatie energiebesparende werkzaamheden financiert. Voortaan stelt BNP Paribas Fortis zo’n leningen ook voor aan bedrijven. Aquafin, de Vlaamse rioolwaterzuiveraar, sloot in 2017 de eerste af.  “Het geld dat we, via deze lening, ter beschikking stellen van Aquafin mag het alleen gebruiken om duurzame investeringen mee te financieren”, aldus Jurgen Hautman, relatiebeheerder Public Banking bij BNP Paribas Fortis. “Aquafin kan dit geld enkel gebruiken voor groene doeleinden. De Noorse onderzoeksinstelling Cicero controleert dat trouwens. Zij gaat na in welke mate de projecten bijdragen tot de uitbouw van een duurzame samenleving.” Lees ook: De verantwoordelijkheid van een grote bank Geen greenwashing Met innovering op het vlak van duurzame financiering is Aquafin niet aan zijn proefstuk toe. In september 2015 was de rioolwaterzuiveraar al het eerste Belgisch bedrijf dat een groene obligatie uitgaf. “Wij werken aan een leefomgeving in harmonie met water, in al zijn facetten”, benadrukt Johan Maes, financieel directeur bij Aquafin. “Wij opteren bij de keuze van onze financieringsbronnen voor een brede en vernieuwende aanpak, maar we willen dat het duidelijk is dat we niet aan greenwashing doen. Een externe beoordeling als die van Cicero bevestigt dat het ons ernst is. De projecten die we met de groene lening financieren, hebben een milderende impact op de klimaatverandering of maken onze omgeving beter bestand tegen de effecten ervan. Andere projecten zorgen voor bijkomende waterzuivering of een toenemende biodiversiteit.” Lees ook: Klanten duurzame activiteiten laten uitbouwen Het bericht Een groene lening voor duurzamer water verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. 'Geef gratis geld aan duurzame steden' (10/08/2016 - Knack)
  'Duurzame steden zijn in de huidige onzekere tijden de laboratoria van hoop voor een betere toekomst. Zij schrijven een nieuw toekomstverhaal voor Europa', schrijft Dirk Holemans van Oikos.
  [naar artikel]
 8. Experts en bedrijven stellen 200 maatregelen voor aan premier voor ecologische transitie (14/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Onmiddellijk de weg inslaan naar een duurzame en rechtvaardige maatschappij om zo toekomstige systeemcrisissen te voorkomen. Dat is het opzet van...
  [naar artikel]
 9. Bocholter boerderijleven ontdekken (28/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Inge Geunis, student bachelor leerkracht pxl-education, heeft de app ‘actionbound’ ontwikkeld rond duurzame leefomgeving. Ontdek la fietsen het Bocholter boerderijleven.
  [naar artikel]
 10. Waarom waterstof plots de rockster van de duurzame energie is (04/10/2020 - Express)
  Auto’s, boten en zelfs verwarming op waterstof: de toepassingen van het goedje zijn schijnbaar oneindig. Iedereen lijkt fan van waterstof,... The post Waarom waterstof plots de rockster van de duurzame energie is appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 11. Niet elke deelauto is goed voor milieu (11/12/2019 - Apache)
  Het klinkt logisch: onze auto’s staan voor 95 procent van de tijd stil. Om die verspilling van grondstoffen en open ruimte tegen te gaan, kunnen we ze best wat vaker delen. De laatste jaren zijn autodeelinitiatieven in opmars, zeker in de steden. Ze maken deel uit van de transitie naar duurzame mobiliteit. Maar autodelen is niet
  [naar artikel]
 12. Orang-oetan wijkt niet voor graafmachine die zijn leefomgeving verwoest (06/06/2018 - VRT NWS)
  Beelden uit 2013 tonen hoe een Orang-oetan een graafmachine aanvalt die zijn leefomgeving verwoest. De massale ontbossing in Indonesië is een grote bedreiging voor deze mensapen.
  [naar artikel]
 13. Militaire oefening (17/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op 21 maart vinden er militaire oefeningen plaats in Oudsbergen. Tijdens zo'n oefening gebeuren er geen echte gevechtshandelingen en gebruiken de militairen enkel oefenmunitie.
  [naar artikel]
 14. Limburg moet meer dan ooit weg van duurzame transitie inslaan (16/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bijna 7 weken zaten we door Covid-19 in lockdown. Ons land is gestart met de gefaseerde exit. Iedereen heeft reikhalzend uitgekeken naar deze exit.
  [naar artikel]
 15. ‘Investeren voor het vaderland’: is het tijd voor een nieuwe Volkslening? (29/01/2020 - De Morgen)
  Zouden we ons spaargeld niet inzetten om sociale woningen te bouwen, of de duurzame transitie te bekostigen? De Belg kan de eigen economie ondersteunen en zijn opgepotte spaargeld doen werken voor het vaderland. Tijd voor een nieuwe Volkslening.
  [naar artikel]
 16. Elektrische deelsteps van Lime landen in Brussel en Antwerpen (16/11/2018 - Metro)
  België is met Lime alweer een deelsysteem van elektrische steps rijker. De vloot van deelsteps van Lime is vanaf vandaag te gebruiken in de grote autosteden Brussel en Antwerpen. Lime is een start-up uit Californië die met zijn elektrische deelsteps de steden een duurzame mobiliteitsoplossing wil geven. Het bedrijf is al actief in onder meer Madrid, Parijs en Berlijn. In Brussel plant Lime meteen 500 deelsteps neer om de pendelaars ervan te overtuigen dat de deelstep de oplossing is voor de korte afstanden. Na Troty en Bird is dit het derde deelsysteem voor elektrische steps dat neerstrijkt in de hoofdstad. In Antwerpen staan er 50 deelsteps ter beschikking. “Lime wil mensen aanmoedigen om zich op een duurzame manier in de stad te verplaatsen om de afhankelijkheid van de auto’s te verminderen. Vooral voor korte afstanden. Het doel is om in de steden een multimodale mobiliteit te ontwikkelen die ecologisch verantwoord is en zo bijdraagt tot een betere levenskwaliteit voor de inwoners”, stelt Benjamin Barnathan, General Manager België van Lime. De elektrische steps zijn te gebruiken via de Lime-applicatie die je moet downloaden op je smartphone. Het vinden en het betalen voor het gebruik van de deelsteps gebeurt via de app. De vloot van Lime is dagelijks te gebruiken tussen 7 en 22 uur. De steps worden ’s nachts opgehaald om op te laden. Gebruikers moeten ouder zijn dan 18 jaar. bron: Belga Het bericht Elektrische deelsteps van Lime landen in Brussel en Antwerpen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. “Boos en bezorgd door al die spelletjes”: Wouter Van Besien ruilt politiek voor job bij duurzame VDK Bank (23/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De voormalige voorzitter van Groen, Wouter Van Besien (48), gaat in september aan de slag als coördinator duurzaam en ethisch bankieren bij de Gentse VDK Bank. Een verrassende switch in de carrière van het Antwerpse boegbeeld van Groen. “Zo verrassend is dat niet, vergeet niet dat ik de nationale politiek vorig jaar al vaarwel heb gezegd. Ik ben op zoek gegaan naar een andere manier om onze samenleving een betere richting te geven. Duurzame banken zoals VDK zijn hierin de sleutel, zij kunnen het verschil maken.”
  [naar artikel]
 18. “Maak nooit selfies met je selfielens” en andere tips voor betere smartphonefoto’s (16/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Je hebt hem altijd op zak en hij is makkelijk te gebruiken, dus fotograferen we ons halve leven met onze telefoon. Maar voor je al je kiekjes op Facebook en Instagram zwiert: niet élke smartphoenfoto is geslaagd. Fotografe Vicky Bogaert schreef met het boek ‘De Phonetograaf’ een praktische handleiding voor betere smartphonefoto’s en deelt enkele tips met ons.
  [naar artikel]
 19. VS-president Trump bevroor militaire hulp aan Oekraïne voor telefoontje met Zelenski (24/09/2019 - Knack)
  De Amerikaanse president heeft militaire hulp als hefboom willen gebruiken om zijn Oekraïense ambtsgenoot ertoe aan te zetten een onderzoek te voeren naar Joe Biden.
  [naar artikel]
 20. Taalunie pleit voor informele leestekens: “Waarom zouden we de knipoog niet gebruiken in serieuze teksten?” ;-) (08/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een knipoogje of drie uitroeptekens? Normaal blijven zulke frivoliteiten binnen de informele grenzen van WhatsApp of Facebook. Maar voor Hans Bennis, baas van de Taalunie, kunnen die tekens perfect in krantenartikels of sollicitatiebrieven. “Zo hebben we er bijvoorbeeld een leesteken voor ironie bijgekregen: de knipoog”, zegt hij. “Waarom zouden we die niet in serieuze teksten gebruiken?” Vlaamse experts zijn kritisch en vrezen een verkleutering van onze taal.
  [naar artikel]
 21. Modehuis Gucci bant bont en gaat voor duurzame mode (11/10/2017 - VRT NWS)
  Het bekende Italiaanse modehuis Gucci stopt met bont te gebruiken in zijn luxekleren. Dat heeft topman Marco Bizzarri bekendgemaakt op een evenement voor duurzame mode in London. De beslissing komt er na intensief overleg met dierenrechtenorganisatie Fur Free Alliance, een koepel van 40 dierenorganisaties die strijden tegen het kweken van pelsdieren voor bont, en waartoe ook GAIA behoort.
  [naar artikel]
 22. Washington wil illegaal de VS ingebrachte kinderen gescheiden van ouders in militaire basissen onderbrengen (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De regering van Donald Trump gaat onderzoeken of ze vier militaire basissen in de Verenigde Staten kan gebruiken om er kinderen onder te brengen...
  [naar artikel]
 23. Van AAA tot D: Het verschil tussen duurzame en financiële ratings (18/05/2018 - De Morgen)
  Kiezen voor beleggen in duurzame bedrijven klinkt eenvoudig, maar is dat ook echt zo? Gelukkig bestaat er een handig hulpmiddel om goed in te schatten of en hoe duurzaam een bedrijf is: duurzame ratings.
  [naar artikel]
 24. Gezinsbond waarschuwt voor ‘hormoonverstoorders’ bij zwangere vrouwen (24/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Zwangere vrouwen kunnen maar beter voorzichtig zijn met de producten die ze gebruiken en de kleding die ze dragen. De Gezinsbond vraagt hernieuwde aandacht voor de zogenaamde hormoonverstoorders in onze leefomgeving.
  [naar artikel]
 25. Militaire inlichtingendienst onderhield geheime contacten met Koerdische YPG (30/01/2018 - Knack)
  De échte reden waarom generaal Eddy Testelmans van de militaire inlichtingendienst ADIV ontslag nam.
  [naar artikel]
 26. Sam Bettens over de ‘gênante tussenfase’ van zijn transitie: “Ik mag mezelf echt niet te serieus nemen op dit moment” (04/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sam Bettens, de zanger van K’s Choice, is nog maar pas aan zijn transitie van vrouw naar man begonnen, en die tussenfase brengt enkele ‘glorieus...
  [naar artikel]
 27. Waterstof, de motor van een duurzame economie? (26/02/2019 - VRT NWS)
  Het piepkleine element waterstof wordt volgens sommigen gezien als de sleutel naar een duuurzame, C02-vrije economie. Anderen zijn er zeer sceptisch over. Maar wat is waterstof eigenlijk? En waarom is het zo interessant? Of waarom niet? Een paar antwoorden.
  [naar artikel]
 28. Het Nieuwsblad en Mo Magazine winnen persprijs Duurzame Ontwikkeling (11/05/2017 - De Redactie)
  De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FDRO) reikt zijn prijzen uit aan media die op een kwalitatieve en originele manier een thema van duurzame ontwikkeling behandelen.
  [naar artikel]
 29. Het Nieuwsblad wint persprijs Duurzame Ontwikkeling (11/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  In Brussel zijn donderdag de persprijzen Duurzame Ontwikkeling voor de geschreven pers uitgereikt. Het Nieuwsblad viel daarbij in de prijzen. De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FDRO) reikt zijn prijzen uit aan media die op een kwalitatieve en originele manier een thema van duurzame ontwikkeling behandelen.
  [naar artikel]
 30. Bekende modebedrijven zetten in op circulaire mode (19/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vierenzestig grote modebedrijven zetten opnieuw een grote stap richting een duurzame toekomst. Ze hebben belangrijke doelstellingen gepubliceerd om de transitie naar een circulair modesysteem te versnellen. Zo willen ze inzetten op het inzamelen van kledij en op het gebruik van gerecycleerde textielvezels.
  [naar artikel]
 31. Crevits lanceert charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden (30/04/2019 - Knack)
  Vlaamse partners uit het onderwijs en de voedingsindustrie hebben dinsdag een charter ondertekend voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden. Het kwam er op vraag van maaltijdleveranciers, die vinden dat scholen zich nog te vaak niet bewust zijn van de belangrijkste criteria bij het samenstellen van gezonde en duurzame maaltijden.
  [naar artikel]
 32. “Droefste olifant ter wereld” sterft na 43 eenzame jaren in een Spaanse zoo (06/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de zoo van Cordoba, in het zuiden van Spanje, is vrijdag de “droefste olifant ter wereld” overleden. Het dier leefde er al 43 jaar in totale eenzaamheid. Dierenrechtenactivisten deden talloze pogingen het dier naar een betere leefomgeving te verhuizen, maar die leverden niets op.
  [naar artikel]
 33. Verenigingen rond duurzame ontwikkeling stellen zich voor op zondagsmarkt (24/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De voorbije zondagsmarkt focuste op het thema Noord-Zuid. Daarbij stonden de duurzame ontwikkelingsdoelingen centraal, en dus de doelstellingen die de wereld zich stelt om tegen 2030 tot een duurzame ontwikkeling te komen. Genkse verenigingen die bezig zijn met duurzame ontwikkeling in het Zuiden kregen de kans om zich voor te stellen.
  [naar artikel]
 34. Budgetten 2018 op gemeenteraad Geetbets (30/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De gemeenteraad van Geetbets vergadert vandaag, maandag 30 oktober. Op de dagorde staan onder meer de budgetten van de kerkfabrieken van de vier parochies in Geetbets.
  [naar artikel]
 35. Gesprekken over politieke transitie hervat (13/05/2019 - Metro)
  De Militaire raad in Soedan, die het land nu leidt, en vertegenwoordigers van het volksprotest hebben vandaag hun gesprekken over de machtsoverdracht hervat. Dat meldt een woordvoerder van de protestbeweging. De betogers willen een burgerbestuur, maar de militairen lijken voorlopig niet bereid om veel van hun macht af te staan. Na maandenlang protest slaagden de betogers erin om een maand geleden dictator Omar al-Bashir van de macht te verdrijven. Hij leidde het land net geen 30 jaar. De protesten tegen Bashir waren midden december begonnen, maar na enkele weken was dat protest wat weggedeemsterd. Begin april kenden de betoging een heropflakkering, toen een sit-in aan het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem begon. Die sit-in is meer dan een maand later nog altijd bezig. De betogers vragen nu dat de Militaire raad de macht afstaat aan een burgerbestuur. De gesprekken worden gehouden in het Paleis van de Vriendschap, het belangrijkste conferentiecentrum in Khartoem. De pers wordt op afstand gehouden van dat conferentiecentrum. De betogers willen die onderhandelingen snel afronden: het is volgens hen mogelijk om binnen de 72 uur een akkoord over een machtsoverdracht te sluiten. Bron: Belga   Het bericht Gesprekken over politieke transitie hervat verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. ‘Aanbevelingen voor meer inspraak van actieve commoners’ (05/01/2018 - Apache)
  Steeds meer burgers steken via allerhande commons- en deelinitiatieven zelf de handen uit de mouwen voor een betere leefomgeving. Hoewel deze burgerenergie voor veel lokale besturen nog een ver-van-hun-bed-show is, kijken andere niet langer weg. Zo liet de stad Gent transitiedenker Michel Bauwens onderzoeken welke piste ze het best kan bewandelen om deze burgerinitiatieven nog beter te stimuleren en te ondersteunen: Vergt dit een nieuwe rol voor het stadsbestuur? Maar ook en vooral: wat is daarvan de impact op onze democratie en de rol van burgerparticipatie in onze samenleving?
  [naar artikel]
 37. Groep van Lima pleit voor democratische transitie in Venezuela 'zonder geweld' (26/02/2019 - Knack)
  'De transitie moet het werk zijn van Venezolanen zelf, op een vreedzame manier, en volgens de grondwet en het internationaal recht', zegt de groep van veertien Latijns-Amerikaanse landen in een gemeenschappelijke verklaring, na een bijeenkomst in Bogotá.
  [naar artikel]
 38. Daarom hebben we nog steeds moeite met duurzame mode (20/09/2019 - Metro)
  Duurzame mode is tegenwoordig een hot topic. ‘Verantwoorde’ kledingmerken schieten als paddenstoelen uit de grond en ook grotere merken proberen beetje bij beetje om bewuster om te gaan met kleding. Toch vinden veel mensen het nog moeilijk om de stap van fast fashion naar duurzame mode te wagen. En nee, dat ligt niet aan het prijskaartje. Er zijn talloze manieren om bewuster om te gaan met kleding. Zo kan je ervoor kiezen om een capsule wardrobe te hebben: minder kleding betekent minder nood aan grondstoffen en minder vervuiling. Verder kan je eens gaan winkelen bij de kringloopwinkel of een vintage boetiekje. Die spullen zijn immers toch al geproduceerd en het is veel beter voor het milieu om ze opnieuw te gebruiken in plaats van alles in de vuilbak te gooien. En dan rest er natuurlijk nog de nieuwe, bewust geproduceerde mode. Ook hierin heb je verschillende categorieën. Sommige merken zijn aan de prijzige kant en verkopen uitsluitend duurzame kleding, internationale ketens trachten dan weer om hun productieprocessen beetje bij beetje aan te passen en transparant te zijn over hun methodes. Informatie Aan aanbod is er dus geen gebrek. Maar toch is het aandeel van duurzame mode in de hele kledingindustrie nog beperkt; veel mensen stellen zich immers nog terughoudend op. Een studie van het Institut Français de la mode en Première Vision bevroeg consumenten in Frankrijk, Italië, Duitsland en de Verenigde staten om te achterhalen waarom duurzame kleding nog niet helemaal aanvaard wordt. De resultaten waren op z’n zachtst gezegd interessant. Zo vernemen we dat ongeveer de helft van de ondervraagden het afgelopen jaar weleens een duurzaam kledingstuk hebben gekocht en dat ze daar gemiddeld zo’n 150 euro aan kwijt waren. Niet weinig, maar toch is het noch de prijs, noch de stijl die ons tegenhoudt. Winkelaars ergeren zich vooral aan het gebrek aan informatie omtrent duurzame mode. Enerzijds zijn merken volgens hen niet altijd transparant genoeg, anderzijds beseffen veel consumenten niet dat de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Het belang van duurzame kleding wordt daardoor door velen onderschat. Lees ook : Kleding gemaakt van zeewier is de nieuwste duurzame ontdekking Het bericht Daarom hebben we nog steeds moeite met duurzame mode verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Inspanningen voor betere waterkwaliteit renderen in Vlaamse Ardennen (30/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  In een beek in de Vlaamse Ardennen zijn voor het eerst in Vlaanderen paaiende beekprikken gefilmd. Dat zijn palingachtige vissen die hoge eisen stellen aan de waterkwaliteit in hun leefomgeving. “Dit bewijst dat de grote inspanningen renderen die de waterbeheerders de voorbije jaren hebben gedaan”, meldt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
  [naar artikel]
 40. Milieubeweging: "Belgisch klimaatbeleid moet vijf versnellingen hoger" (08/10/2018 - De Morgen)
  De Belgische milieubeweging roept eerste minister Charles Michel en minister-presidenten Geert Bourgeois, Rudi Vervoort en Willy Borsus op om de klimaatdoelstellingen stevig te verhogen en onze samenleving op weg te zetten naar een duurzame transitie. 
  [naar artikel]
 41. “Klimaatverandering is enkel met systeemverandering te bestrijden” (14/05/2019 - Metro)
  Klimaatverandering is enkel te bestrijden met een systeemverandering. Dat stelt het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid in een rapport met 27 aanbevelingen voor “een coherent en ernstig klimaat- en duurzaamheidsbeleid”. “De klimaat- en duurzaamheidscrisis vraagt een urgent én een omvattend antwoord, waarbij op alle domeinen tegelijk dringend actie ondernomen moet worden”, aldus de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck, die samen met klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele het panel voorzit. Het panel is een interdisciplinair team van meer dan 140 Belgische onderzoekers en wetenschappers. Hun rapport komt er op vraag van de jongeren van Youth For Climate. Anuna De Wever en Adélaïde Charlier waren dan ook aanwezig bij de voorstelling van het rapport. Het panel stelt dat klimaatbeleid zich niet kan beperken tot natuurbeleid of zelfs een uitstootbeleid, maar ook ruimtelijke ordening, productie- en consumptiepatronen, sociale rechtvaardigheid, een innovatiebeleid en beter, participatiever beleid en bestuur moet integreren. Het beleid moet zich baseren op onderzoek naar de planetaire grenzen, die de ruimte aangeven waarbinnen de mensheid zich op een veilige wijze kan ontwikkelen, klinkt het. Om de transitie naar een klimaatbestendige en duurzame samenleving te kunnen maken, moet die weliswaar sociaal en rechtvaardig zijn, aldus Van Broeck. Het panel stelt dat de verhouding met de natuur moet worden omgegooid en dat grootschalige uitbreiding en bescherming nodig is voor de natuurlijke ecosystemen. Daarnaast moet worden ingezet op een versnelde transitie naar klimaatneutrale energie en industrie. “De kern van een rationeel klimaatbeleid is een doorgedreven en versnelde transitie op het vlak van energie en emissies”, stelt het panel. Die transitie vraagt zowel een economische omslag als begeleidende sociale maatregelen. Fossiele brandstoffen moeten zo verdwijnen uit de energiemix en worden vervangen door hernieuwbaar energiebronnen. Daarvoor moet de totale energievraag sterk dalen “door energiebesparing en efficiëntiewinsten in alle sectoren”. Voorts pleit het panel ook voor een onmiddellijke betonstop. “We gebruiken eigenlijk te veel plaats. Het is essentieel om onmiddellijk te stoppen met de inname van open ruimte”, aldus Van Broeck. Er is zo een ander landgebruik, een betere ruimtelijke ordening en een slimmer infrastructuurbeleid nodig. Van Broeck benadrukte nog dat “we dringend af moeten van de gedachte dat inzetten op klimaat en duurzaamheid snijden in eigen vel is”. De meeste maatregelen brengen echter geld op in de plaats van geld te kosten, zei hij. “Een correct beleid rond duurzaamheid en klimaat zal leiden tot een verbetering van onze levensstandaard.” “Het is haalbaar om een versnellende opwarming van de aarde en de ineenstorting van het ecosysteem te voorkomen”, aldus van Ypersele. “Maar het is nu of nooit.” bron: Belga Het bericht “Klimaatverandering is enkel met systeemverandering te bestrijden” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Brusselse gemeenteraad keurt motie goed voor betere luchtkwaliteit rond scholen (15/05/2018 - VRT NWS)
  De gemeenteraad van de stad Brussel heeft maandag unaniem een motie van schepen van Milieu, Duurzame Ontwikkeling en Groene Ruimten Khalid Zian (PS) goedgekeurd voor een betere luchtkwaliteit in de scholen die op het grondgebied van Brussel liggen. De motie kwam er na een eerdere motie van Groen en Ecolo en na de studie van Greenpeace "Mijn lucht, mijn school".
  [naar artikel]
 43. Uw geld: 8 valkuilen voor de duurzame belegger (20/03/2020 - Knack)
  Duurzaam beleggen zit in de lift. Maar naarmate het aantal duurzame beleggingsfondsen toeneemt, wordt het er voor beleggers niet eenvoudiger op om de juiste keuzes te maken. Knack helpt u op weg.
  [naar artikel]
 44. Coronacrisis hakt zwaar in de budgetten van goede doelen (25/09/2020 - Knack)
  Hoewel de coronacrisis de solidariteit onder de bevolking een boost gaf, zagen veel goede doelen hun inkomsten dalen. Vooral omdat ze minder acties konden organiseren. "Deze crisis toont nog eens aan dat je duurzame engagementen moet zoeken", vertelt Björn Macauter van Ondernemers voor Ondernemers.
  [naar artikel]
 45. Guantanamo blijft dan toch open, ondanks 'catastrofaal' parcours militaire rechtbank (10/02/2018 - Knack)
  De regering-Trump wil de militaire gevangenis van Guantanamo Bay in Cuba open houden. Waarom is er dan in geen jaren een terreurverdachte heen gestuurd?
  [naar artikel]
 46. Meeste leerkrachten gebruiken (bewust) tussentaal: "Betere interactie met leerlingen" (31/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Leerkrachten hebben uiteenlopende redenen om in de klas (bewust) tussentaal te gebruiken. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Steven
  [naar artikel]
 47. Minister voor Ecologische Transitie neemt ontslag uit Franse regering: "Ik kan niet meer liegen" (28/08/2018 - VRT NWS)
  In Frankrijk neemt de minister voor Ecologische Transitie, Nicolas Hulot ontslag uit de regering van president Macron. Hulot klaagt over een gebrek aan middelen, zodat hij zijn doelstellingen niet kon halen. "Ik kon niet langer liegen," zei hij aan France Info.
  [naar artikel]
 48. Het ene duurzame beleggingsfonds is het andere niet (14/11/2018 - De Tijd)
  13:46 Vermogensbeheerders hanteren uiteenlopende werkwijzen om duurzame fondsen samen te stellen. Er is één rode draad: ze hechten een groot belang aan communicatie met de bedrijven.
  [naar artikel]
 49. De verrassende reden waarom vrouwen naar de fitness gaan (21/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor een betere fysieke uithouding of een atletische derrière waar zelfs Kim Kardashian jaloers op is: er zijn veel redenen waarom vrouwen sporten....
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.