Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 October 2020
05:02 uur

'Coronakampioen' Ardern wint verkiezingen Nieuw-Zeeland

De Tijd

17/10/2020 - 09:40

09:37 Labour, de partij van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern haalt volgens de eerste resultaten een absolute meerderheid in het parlement.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nieuw-Zeeland stelt verkiezingen uit door heropflakkering virus (17/08/2020 - Express)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de verkiezingen in haar land met een maand uitgesteld. Normaal zou Nieuw-Zeeland op 19... The post Nieuw-Zeeland stelt verkiezingen uit door heropflakkering virus appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Nieuw-Zeelanders belonen premier Jacinda Ardern met absolute meerderheid: waarom is ze zo populair? (17/10/2020 - VRT NWS)
  In Nieuw-Zeeland stevent de centrumlinkse Labour-partij van premier Jacinda Ardern af op een absolute meerderheid in het parlement. Dat Ardern de verkiezingen zou winnen was voorspeld, maar het resultaat overtreft de verwachtingen. Waar heeft ze dat aan te danken?
  [naar artikel]
 3. Nieuw-Zeeland wacht op nieuws van  (premier en) kersvers moeder Jacinda Ardern (21/06/2018 - VRT NWS)
  In Nieuw-Zeeland is premier Jacinda Ardern (37) opgenomen in het ziekenhuis van Auckland voor de geboorte van haar eerste kind. Ardern is de eerste vrouwelijke premier in bijna 30 jaar tijd die zal bevallen tijdens haar ambtsperiode. Terwijl Ardern zes weken bevallingsverlof opneemt, zal vice-premier Winston Peters het land in goede banen leiden.
  [naar artikel]
 4. Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern van de centrumlinkse Labour-partij heeft vandaag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister bij gouverneur-generaal Patsy...
  [naar artikel]
 5. Verkiezingen in Nieuw-Zeeland uitgesteld wegens heropflakkering coronavirus (17/08/2020 - VRT NWS)
  In Nieuw-Zeeland worden de verkiezingen met vier weken uitgesteld. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd. De verkiezingen zouden plaatsvinden op 19 september, maar worden vanwege de nieuwe opmars van het coronavirus uitgesteld tot 17 oktober.
  [naar artikel]
 6. Dag na monsterzege Ardern is coronavirus terug in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - De Morgen)
  Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een nieuwe lokale besmetting van het coronavirus in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern mede dankzij haar kordate coronabeleid met haar Labourpartij een monsterzege boekte bij de verkiezingen.
  [naar artikel]
 7. Dag na monsterzege Ardern is coronavirus terug in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een nieuwe lokale besmetting van het coronavirus in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern mede dankzij haar kordate coronabeleid met haar Labourpartij een monsterzege boekte bij de verkiezingen.
  [naar artikel]
 8. Jongste leider in 150 jaar en een heel speciale coalitie: Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Jacinda Ardern van de linkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister. De 37-jarige Ardern zal een onverwachte coalitie vormen met de populistische anti-immigratiepartij New Zealand First (NZF) en de Groenen. Ze kondigt ook meteen een opvallende eerste maatregel aan.
  [naar artikel]
 9. Dag na monsterzege Ardern nieuwe coronabesmetting vastgesteld in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst in lange tijd is er weer een nieuwe coronabesmetting in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern, onder meer door haar kordate coronabeleid, bij de verkiezingen met haar Labourpartij een monsterzege boekte.
  [naar artikel]
 10. Premier Nieuw-Zeeland overweegt verkiezingen uit te stellen na heropflakkering coronavirus (12/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe coronagevallen in Nieuw-Zeeland hebben premier Jacinda Ardern doen beslissen om de ontbinding van het parlement uit te stellen van...
  [naar artikel]
 11. Jacindamania met drie jaar verlengd (19/10/2020 - De Tijd)
  18:32 De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar tweede termijn beet. Nu moet ze bewijzen dat ze meer is dan een coronakampioen.
  [naar artikel]
 12. Na bloedbad gaat Nieuw-Zeeland wapenwet aanpakken (17/03/2019 - De Morgen)
  Nieuw-Zeeland gaat strengere wapenwetten invoeren. Premier Jacinda Ardern heeft dat aangekondigd na de aanslag in Christchurch, waarbij vijftig moskeegangers rond het vrijdaggebed zijn omgekomen. De alt right-terrorist Brenton Tarrant beschikte sinds 2017 over een wapenvergunning en had zijn vijf wapens legaal gekocht, maakte Ardern in het weekend bekend.
  [naar artikel]
 13. Hoe Jacinda Ardern, de straffe ­premier van Nieuw-Zeeland, haar land door de crisis manoeuvreert (17/04/2020 - De Morgen)
  “Als er ooit een moment is om de kloof te dichten tussen verschillende groepen ­mensen in ons land, dan is het nu”, zei ­Jacinda Ardern, waarop de premier van Nieuw-Zeeland aankondigde dat zij, haar ­ministers en enkele topambtenaren het ­volgende half jaar twintig procent van hun loon afstaan.
  [naar artikel]
 14. Schietpartijen Christchurch – Ardern: “Een van donkerste dagen voor Nieuw-Zeeland” (15/03/2019 - Metro)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de schietpartijen in twee moskeeën in de stad Christchurch scherp veroordeeld. Bij het geweld vielen verschillende doden. In een korte toespraak sprak de sociaaldemocratische politica vrijdag van een van de “donkerste dagen” uit de geschiedenis van haar land. “Veel van diegenen die rechtstreeks getroffen waren door deze schietpartij zijn mogelijk migranten in Nieuw-Zeeland, ze kunnen zelfs vluchtelingen geweest zijn hier. Ze hebben ervoor gekozen om van Nieuw-Zeeland hun thuis maken, en dit is hun thuis.” “Zij zijn ons”, zei Ardern. “De persoon die dit geweld heeft gepleegd is dat niet. Zij hebben geen plaats in Nieuw-Zeeland. Er is geen plaats in Nieuw-Zeeland voor zo’n daden van extreem en ongezien geweld, want dat is wat deze daad is.” Ardern bevestigde dat er een arrestatie gebeurde, maar details gaf ze niet. Ook zei ze niets over het aantal doden en gewonden. Ze kondigde aan om nog vrijdag naar Christchurch te vliegen. Nieuw-Zeelandse media zeggen dat bij de schietpartijen zeker negen personen om het leven gekomen zijn. bron: Belga Het bericht Schietpartijen Christchurch – Ardern: “Een van donkerste dagen voor Nieuw-Zeeland” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Conservatieven liggen op kop bij verkiezingen Nieuw-Zeeland (23/09/2017 - Knack)
  Bij de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland liggen de regerende conservatieven van huidig premier Bill English op kop. Met meer dan een kwart van de stemmen geteld komt de National Party uit op ongeveer 46 procent. De Labour Party met topkandidate Jacinda Ardern haalt zo'n 36 procent.
  [naar artikel]
 16. Premier Ardern na dodelijke schietpartijen: “Nieuw-Zeeland is een voorbeeld van tolerantie en multicultuur” (15/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De premier van Nieuw-Zeeland heeft haar natie toegesproken. Zij zegt dat Nieuw-Zeeland werd uitgekozen voor deze aanslag omdat het een toonbeeld van tolerantie en vreedzame multicultuur.
  [naar artikel]
 17. Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Metro)
  Jacinda Ardern van de centrumlinkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister bij gouverneur-generaal Patsy Reddy, de vertegenwoordigster van koningin Elizabeth II. Ook de andere leden van de regering legden de eed af. De 37-jarige Ardern zal een coalitie vormen met de populistische partij New Zealand First (NZF) die de steun krijgt van de Groenen. Bij de verkiezingen op 23 september haalden de regerende conservatieve Nationale Partij 44,4 procent van de stemmen, terwijl Labour en de Groenen samen op 43,2 procent uitkwamen. Geen van beide blokken behaalde voldoende stemmen voor een meerderheid, waardoor beiden dienden te hengelen naar steun van NZF die op 7,2 procent was uitgekomen. Die koos uiteindelijk voor “de verandering” en sloot zich aan bij Labour. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 18. Vier nieuwe besmettingen met coronavirus in Nieuw-Zeeland: hoofdstad in lockdown, verkiezingen mogelijk uitgesteld (12/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Nieuw-Zeeland zijn voor het eerst in 102 dagen vier nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Premier Jacinda Ardern reageert fors: hoofdstad Auckland gaat in lockdown, de verkiezingen worden mogelijk uitgesteld.
  [naar artikel]
 19. Sociaaldemocratische Jacinda Ardern kan in Nieuw-Zeeland regering vormen (19/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat ze steun was toegezegd door een populist die na de jongste parlementsverkiezingen de machtsbalans kon doen overhellen, kan Jacinda Ardern van...
  [naar artikel]
 20. Luchtbrug tussen Nieuw-Zeeland en Australië van de baan (03/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een exclusieve ‘luchtbrug’ tussen Australië en Nieuw-Zeeland komt er voorlopig niet. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern laten weten.
  [naar artikel]
 21. Nieuw-Zeeland krijgt als eerste land ter wereld een dj als premier (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern wordt de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland. De 37-jarige leidster van Labour gaat een kabinet vormen met de kleine nationalistische...
  [naar artikel]
 22. Schietpartijen Christchurch, Nieuw-Zeeland:"Een van donkerste dagen voor Nieuw-Zeeland”. (15/03/2019 - De Morgen)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de schietpartijen in twee moskeeën in de stad Christchurch scherp veroordeeld. Bij het geweld vielen verschillende doden.
  [naar artikel]
 23. Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapens (21/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nieuw-Zeeland gaat alle automatische en semi-automatische aanvalswapens zo snel mogelijk verbieden. Dat maakt minister-president Jacinda Ardern...
  [naar artikel]
 24. Wereldwijd lof voor Nieuw-Zeelandse premier (20/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  WellingtonJacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, zal de naam van de man die vijftig moskeebezoekers in Christchurch doodschoot nooit uitspreken. Hun statement is tekenend voor het optreden van Ardern die er de voorbije dagen in slaagde de shock van haar landgenoten een kalme stem en vastbesloten gezicht te geven.
  [naar artikel]
 25. Eerste minister Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern verloofd (03/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vorig jaar verwelkomden ze hun eerste kindje en nu hebben de Nieuw-Zeelandse eerste minister Jacinda Ardern (38) en haar partner Clarke Gayford...
  [naar artikel]
 26. Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en automatische wapens (21/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nieuw-Zeeland gaat alle automatische en semi-automatische aanvalswapens zo snel mogelijk verbieden. Dat maakt minister-president Jacinda Ardern...
  [naar artikel]
 27. Nieuw-Zeeland eist plaats op wereldkaart op met ludieke campagne (03/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter “#getNZonthemap” geschaard, een campagne met een knipoog van de toeristische dienst van Nieuw-Zeeland.
  [naar artikel]
 28. Nieuw-Zeeland eist plaats op wereldkaart op met ludieke campagne (03/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter “#getNZonthemap” geschaard, een campagne met een knipoog van de toeristische dienst van Nieuw-Zeeland.
  [naar artikel]
 29. Luchtbrug tussen Nieuw-Zeeland en Australië voorlopig van de baan (03/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een exclusieve ‘luchtbrug’ tussen Australië en Nieuw-Zeeland komt er voorlopig niet. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern laten weten.
  [naar artikel]
 30. Nieuw-Zeeland verbiedt plastic zakjes (10/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nieuw-Zeeland zal volgend jaar plastic zakjes verbieden. Dat kondigde premier Jacinda Ardern vandaag aan. Winkeliers krijgen zes maanden de tijd om...
  [naar artikel]
 31. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigt strengere wapenwet aan na aanslag (18/03/2019 - Knack)
  De regering van Nieuw-Zeeland maakt werk van een strengere wapenwetgeving, als reactie op de dubbele aanslag in Christchurch. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd.
  [naar artikel]
 32. Nieuw-Zeeland wil plek op de wereldkaart: "Samenzwering groter dan maanlanding en Loch Ness samen?"  (03/05/2018 - VRT NWS)
  De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter #getNZonthemap geschaard, een campagne van de toeristische dienst van Nieuw-Zeeland met een knipoog.
  [naar artikel]
 33. Trump ontdekt op internationale top dat nieuwe premier Nieuw-Zeeland niet op haar mondje gevallen is (17/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern (37) is sinds drie weken de premier van Nieuw-Zeeland en ze is niet snel onder de indruk als ze andere wereldleiders ontmoet. Dat...
  [naar artikel]
 34. Premier Ardern wint met grote voorsprong de verkiezingen (17/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Labour, de partij van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, lijkt met een grote voorsprong de parlementsverkiezingen te winnen. Volgens de eerste resultaten haalt de partij een absolute meerderheid met meer dan 60 van de 120 zitjes in het parlement. Volgens de krant The Guardian is 20 procent van de stemmen geteld.
  [naar artikel]
 35. Wapeninzameling Nieuw-Zeeland is groot succes, maar niet alle inwoners zijn daar blij mee (12/08/2019 - De Morgen)
  Tijdens inzamelingsacties in Nieuw-Zeeland zijn al meer dan tienduizend wapens ingeleverd. De acties volgen op het verbod op halfautomatische wapens in het land, dat de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern afkondigde na de aanslagen op twee moskeeën in maart.
  [naar artikel]
 36. Buitenlanders kunnen geen huis meer kopen in Nieuw-Zeeland (16/08/2018 - Knack)
  In Nieuw-Zeeland is woensdagavond een wet gestemd die het buitenlanders, op een enkele uitzondering na, onmogelijk maakt om huizen te kopen in de eilandstaat. Het verbod was een van de verkiezingsbeloftes van premier Jacinda Ardern. Het moet de stijging van de vastgoedprijzen inperken.
  [naar artikel]
 37. Buitenlanders zullen geen huizen meer kunnen kopen in Nieuw-Zeeland (31/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De nieuwe regering van Nieuw-Zeeland gaat tegen begin volgend jaar buitenlandse investeerders verbieden om huizen te kopen in de eilandstaat. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd.
  [naar artikel]
 38. Premier van Nieuw-Zeeland doet vreugdedansje: het land is weer coronavrij (09/06/2020 - De Morgen)
  Nieuw-Zeeland lijkt het coronavirus te hebben uitgebannen. Premier Jacinda Ardern heeft maandag aangekondigd dat alle sociale beperkingen worden opgeheven, nadat ook de laatste besmette inwoner van het virus verlost bleek te zijn.
  [naar artikel]
 39. Premier Nieuw-Zeeland begint campagne bij haar ouders thuis zodat die kunnen babysitten (09/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De huidige premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern (40), is kandidaat op zichzelf op te volgen. Ze begint haar verkiezingscampagne met een...
  [naar artikel]
 40. Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapens na aanslag (21/03/2019 - Knack)
  De eerste minister van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft donderdag een verbod aangekondigd op aanvalsgeweren en halfautomatische wapens.
  [naar artikel]
 41. Jongste premier van Nieuw-Zeeland bevalt van een dochtertje (22/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  AucklandIn Nieuw-Zeeland is eerste minister Jacinda Ardern bevallen van een dochter. Ze is de eerste vrouwelijke premier in bijna 30 jaar tijd die bevalt tijdens haar ambtsperiode.
  [naar artikel]
 42. Nog twaalf mensen in levensgevaar na aanslag in Christchurch, dader wordt in Nieuw-Zeeland berecht (17/03/2019 - De Morgen)
  Na de terreuraanslag tegen twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland verkeren nog twaalf slachtoffers in levensgevaar, onder wie een vierjarig meisje dat naar een kinderziekenhuis in Auckland is overgebracht. Alles samen worden nog 36 mensen met schotwonden in verschillende ziekenhuizen verzorgd. Verdachte Brenton Tarrant zal in Nieuw-Zeeland berecht worden, aldus premier Jacinda Ardern.
  [naar artikel]
 43. Jacinda Ardern populairste premier van Nieuw-Zeeland in een eeuw (18/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ze was de jongste premier van Nieuw-Zeeland toen ze eind 2017 aantrad en nu is ze ook de populairste in een eeuw tijd. Dat blijkt uit een bevraging...
  [naar artikel]
 44. Premier Nieuw-Zeeland praat rustig verder terwijl aardbeving tv-studio door elkaar schudt (25/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland is maandagmorgen opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. Op dat moment gaf premier Ardern een live interview in ‘The AM Show’, maar de Nieuw-Zeelandse bleef er opvallend rustig bij.
  [naar artikel]
 45. Emotionele premier Nieuw-Zeeland biedt excuses aan familie vermoorde Britse toeriste aan: “Kiwi’s zijn beschaamd” (10/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, had het zichtbaar moeilijk toen ze in Wellington in naam van haar land excuses aanbood aan de familie...
  [naar artikel]
 46. Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapens (21/03/2019 - VRT NWS)
  De eerste minister van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft een verbod aangekondigd op aanvalsgeweren en halfautomatische wapens. Ze reageert zo op de terreuraanslag in twee moskeeën in de stad Christchurch vrijdag, waarbij vijftig doden vielen.
  [naar artikel]
 47. Nieuw-Zeelands premier Ardern herverkozen met absolute meerderheid (17/10/2020 - De Morgen)
  Jacinda Ardern is opnieuw verkozen als premier van Nieuw-Zeeland. Haar Labour-partij haalde bij de parlementsverkiezingen zelfs een absolute meerderheid in het parlement, met ongeveer 50 procent van de stemmen. Het is de eerste keer sinds de invoering van het huidige kiessysteem in 1996 dat een partij een absolute meerderheid binnen haalt.
  [naar artikel]
 48. Nieuw-Zeeland telt nog maar één coronadode: hoe kan dat? (09/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Heel de wereld kijkt jaloers naar Nieuw-Zeeland. Daar viel nog maar één coronadode. Tijd om de veiligheidsmaatregelen te versoepelen? “Niets van”, zegt eerste minister Jacinda Ardern. “We zijn een marathon aan het lopen en we zijn nog lang niet aan de meet.”
  [naar artikel]
 49. Terreuraanslagen Christchurch – Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapens (21/03/2019 - Metro)
  De eerste minister van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft donderdag een verbod aangekondigd op aanvalsgeweren en halfautomatische wapens. Ze reageert zo op de terreuraanslag in twee moskeeën in de stad Christchurch vrijdag, waarbij vijftig doden vielen. Ardern voegde eraan toe dat er ook voorlopige maatregelen komen. Dat moet een stormloop verhinderen op de wapens voor de nieuwe wetgeving in voege treedt. Onmiddellijk na de aanslag had Ardern al beloofd dat ze de wapenwetgeving zou verstrengen. De dader van de aanslag had legaal een heel wapenarsenaal kunnen kopen, halfautomatische wapens inbegrepen. Daarnaast komt er een verbod op laders met een hoge capaciteit. Hetzelfde geldt voor mechanismen die het mogelijk maken om sneller te vuren. “Kortom, ieder halfautomatisch wapen dat bij de terreuraanslag van vrijdag gebruikt werd, zal in dit land verboden zijn.” Bron: Belga   Het bericht Terreuraanslagen Christchurch – Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapens verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.