Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2020
12:23 uur

Koop in oktober een maand niets nieuws en draag zo bij aan het welzijn van mens en planeet

VRT NWS

17/10/2020 - 13:56

De maand oktober staat traditiegetrouw in het teken van ons koopgedrag: deze maand niets nieuws kopen luidt de boodschap van de “Buy Nothing New”-campagne. In een tijd van massaconsumptie en wegwerpcultuur klinkt de uitnodiging nobel, er wordt tenslotte al genoeg afval geproduceerd en ons milieu is hiermee niet gebaat. De uitnodiging om in oktober niets nieuws te kopen klinkt paradoxaal genoeg tegelijk ook als een belediging voor mensen die maandelijks middelen tekort schieten om gewoon rond te komen voor hun basisbehoeften en alles op alles zetten om de eindjes aan mekaar te knopen. Oktober is misschien niet toevallig ook de maand waarop jaarlijks op de 17de acties gevoerd worden in het kader van de jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hemelstaren: planeet Mars nu dicht bij de aarde en dus heel goed zichtbaar (11/10/2020 - VRT NWS)
  Misschien heb je het de voorbije avonden/nachten ook al gemerkt: die heldere, oranje-rode punt aan de nachtelijke hemel. Het is onze buurplaneet Mars, die de hele maand oktober goed zichtbaar is, ook met het blote oog. Lijkt de planeet nu extra helder? Dat komt door "oppositie", een fenomeen waarbij de aarde tussen de zon en een planeet schuift en ze dus dicht bij elkaar staan.
  [naar artikel]
 2. Geniet nog van de vakantie, want nu is het écht gedaan met onze planeet (30/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De conserven heeft u waarschijnlijk al mooi gestapeld in de schuilkelder. En u bent vermoedelijk al een dikke maand aan het zondigen. Want de wereld zou toch vergaan op 23 september? Én op 15 oktober? Wees gerust: uw moeite is niet voor niets geweest. Volgens de website Planet X News is het nu écht bijna zover.
  [naar artikel]
 3. Sp.a na ‘Pano’-reportage over mondmaskers: ‘Er is kennelijk een planeet Aarde en een planeet Beke’ (08/10/2020 - De Morgen)
  Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) reageert erg kritisch op een aantal uitspraken die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren deed in de Pano-reportage over mondmaskers. ‘Er is kennelijk planeet Aarde en planeet Beke als je de minister hoort’, klinkt het.
  [naar artikel]
 4. ‘Nood aan economie van zorg voor mens en planeet’ (27/06/2020 - Apache)
  De coronacrisis, maar ook de klimaatcrisis, zijn crisissen van het leven. Om daar uit te breken, hebben we een levensondersteunende economie nodig, menen Jonas Van der Slycken en Benedikte Zitouni. ‘Het is mogelijk groei los te laten en in te zetten op welzijn, sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid.’  
  [naar artikel]
 5. Sp.a na ‘Pano’-reportage over mondmaskers: "Er is kennelijk een planeet Aarde en een planeet Beke” (08/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) reageert erg kritisch op een aantal uitspraken die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren...
  [naar artikel]
 6. Sp.a na de onthutsende ‘Pano’-reportage: "Er is kennelijk een planeet Aarde en een planeet Beke” (08/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) reageert erg kritisch op een aantal uitspraken die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren...
  [naar artikel]
 7. Koop en win in Bocholt (01/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Van zaterdag 5 oktober tot en met zaterdag 26 oktober organiseert de gemeente samen met de Bocholtse middenstanders een eindejaaractie. “Na het succes van vorig jaar zijn er achtentwintig lokale handelaars die wel brood zien in de actie Maand van de klant en enthousiast deelnemen,” zegt burgemeester Stijn Van Baelen
  [naar artikel]
 8. Van Looy aan juryleden ‘De Slimste Mens’: “Lach niet met mijn nieuwste project” (11/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Drukke tijden voor Erik Van Looy. Op maandag 17 oktober is hij opnieuw te zien in de Vier-quiz ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en eind deze maand komt ook zijn nieuwe film ‘De Premier’ uit. “Ik heb aan de juryleden van De Slimste Mens gevraagd om daar geen moppen over te maken”, zegt de presentator in Dag Allemaal.
  [naar artikel]
 9. Van Looy aan juryleden ‘De Slimste Mens’: “Lach niet met mijn nieuwste project” (11/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Drukke tijden voor Erik Van Looy. Op maandag 17 oktober is hij opnieuw te zien in de Vier-quiz ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en eind deze maand komt ook zijn nieuwe film ‘De Premier’ uit. “Ik heb aan de juryleden van De Slimste Mens gevraagd om daar geen moppen over te maken”, zegt de presentator in Dag Allemaal.
  [naar artikel]
 10. “Er is kennelijk een planeet Aarde en een planeet Wouter Beke” (08/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) reageert erg kritisch op een aantal uitspraken van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in de ‘Pano’-reportage van woensdag over de mondmaskers. “Er is kennelijk planeet Aarde en planeet Beke als je de minister hoort”, aldus Anaf. Ook oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA tillen zwaar aan de uitspraken van Beke. PVDA wil de CD&V-minister volgende week interpelleren over de kwestie.
  [naar artikel]
 11. “Er is kennelijk een planeet Aarde en een planeet Wouter Beke” (08/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams parlementslid Hannes Anaf (SP.A) reageert erg kritisch op een aantal uitspraken van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in de ‘Pano’-reportage van woensdag over de mondmaskers. “Er is kennelijk planeet Aarde en planeet Beke als je de minister hoort”, aldus Anaf. Ook oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA tillen zwaar aan de uitspraken van Beke. PVDA wil de CD&V-minister volgende week interpelleren over de kwestie.
  [naar artikel]
 12. Hoeveel weegt het leven op onze planeet? (28/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een dikke 550 gigaton aan levende wezens herbergt onze planeet. Vooral de planten wegen zwaar door. En de mens? Die bokst boven zijn gewicht.
  [naar artikel]
 13. “Catastrofe voor mens en planeet”: Belgische wetenschapper trekt aan alarmbel over nooit geziene insectensterfte (11/02/2019 - De Morgen)
  Als de insectensterfte verder gaat zoals de afgelopen 25 tot 30 jaar, dan is er over een eeuw geen enkel levend insect meer te vinden op de hele planeet. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor het hele ecosysteem en de mens. Dat zeggen twee wetenschappers, waaronder een Belg, in de eerste wereldwijde studie over het onderwerp. Insecten vormen de basis voor zowel het planten- als dierenleven op de aarde.
  [naar artikel]
 14. De planeet gerepareerd (11/04/2019 - De Morgen)
  Doemdenken heeft de planeet in de ban, de verwoesting ervan gaat onverzacht door. Nochtans, een noodlot is dat niet. De mens bezit kennis genoeg om tropische wouden heraan te leggen, woestijnen te verbossen en zeeën weer leefbaar te maken. 'Het is een kwestie van wil.'
  [naar artikel]
 15. Ons land is nu twee dierenpartijen rijk: Welzijn, Mens & Dier voorgesteld in Sint-Truiden (20/02/2018 - VRT NWS)
  Een dag na de voorstelling van de nationale dierenpartij DierAnimal in Brussel zag vandaag een andere dierenpartij het licht in Sint-Truiden: Welzijn, Mens & Dier (WM&D). De partij start met lokale ambities bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar heeft ook al plannen voor de Vlaamse en federale verkiezingen in 2019. De partijvoorzitter heet David Vanroelen, de ondervoorzitter Lily Schelfhaut. 
  [naar artikel]
 16. [VIDEO] - Worden we binnenkort allemaal cyborgs? (12/05/2017 - De Redactie)
  Een tablet of smartphone is voor de meeste mensen niets nieuws meer, maar ondertussen worden ook de smartwatches populairder bij het grote publiek. Wat is de volgende stap? En evolueert de mens stilaan naar een cyborg, een kruising tussen mens en robot?
  [naar artikel]
 17. Dit is het dieet dat mens en planeet gezond moet houden (17/01/2019 - Knack)
  De EAT-Lancet Commission heeft een dieet samengesteld dat zowel heilzaam is voor onze gezondheid als de gezondheid van de planeet. En het is bovendien haalbaar. Waaruit bestaat het?
  [naar artikel]
 18. WHO twijfelt aan 'gezond dieet voor mens en planeet' (11/04/2019 - Knack)
  Een radicaal plantaardig dieet dat de komende decennia miljarden mensen op een gezonde manier moet voeden zonder de planeet te schaden, is volgens de WHO 'gevaarlijk voor de gezondheid'.
  [naar artikel]
 19. Nieuwe politieke partij Welzijn, Mens & Dier voorgesteld in Sint-Truiden (20/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een dag na de voorstelling van de nationale dierenpartij DierAnimal in Brussel zag dinsdag een andere dierenpartij Welzijn, Mens & Dier (WM&D) het licht in Sint-Truiden. De partij start met lokale ambities bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar vormt ook al plannen voor de Vlaamse en federale verkiezingen in 2019. Dat meldde de partij dinsdag op haar persvoorstelling.
  [naar artikel]
 20. Hoe de mens slimmer werd dan de kip (04/04/2019 - De Morgen)
  Eén enkele moleculaire verandering in onze cellen kan verklaren hoe de mens het slimste dier op deze planeet werd. Dat schrijven wetenschappers in het gerenommeerde tijdschrift Science.
  [naar artikel]
 21. Zo draag je een rok in de winter (18/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Tel jij ook vol spanning af tot het rokjes-seizoen? Geen nood, met enkele handige stylingtips draag je je rokje nu al. Zo draag je een rok in de winter!
  [naar artikel]
 22. Zo draag je je enkellaarsjes nu al (30/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Enkellaarsjes blijven niet voor niets de ultieme herfstfavoriet. Niet te warm, niet te fris en enorm veelzijdig. Tijdloos onder een jeans of elegant onder een zomerjurkje, zo draag je je enkellaarsjes nu al!
  [naar artikel]
 23. Zo draag je je enkellaarsjes nu al (30/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Enkellaarsjes blijven niet voor niets de ultieme herfstfavoriet. Niet te warm, niet te fris en enorm veelzijdig. Tijdloos onder een jeans of elegant onder een zomerjurkje, zo draag je je enkellaarsjes nu al!
  [naar artikel]
 24. Jaak Van Assche kan oudste ‘Slimste mens ter wereld’ ooit worden (18/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Jaak Van Assche neemt volgende maand deel aan het zeventiende seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De 79-jarige acteur is naar eigen zeggen “vereerd”.
  [naar artikel]
 25. “Het ideale dieet voor de mens én de planeet”: zo voeden we 10 miljard mensen in 2050 op een gezonde én duurzame manier (17/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben het “ideale voedingspatroon voor de planeet en haar groeiende bevolking” samengesteld. Het dieet zorgt ervoor dat we tegen...
  [naar artikel]
 26. Dierenbescherming waarschuwt voor malafide verkopers: “Koop niets van hen” (21/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Dierenbescherming Mechelen vraagt om waakzaam te zijn voor malafide personen die in hun naam van deur tot deur spulletjes proberen te verkopen. “Koop niets van hen, want we weten niet waar het geld naartoe gaat”, klinkt het.
  [naar artikel]
 27. 'Tijdperk van de mens' is aangebroken (12/04/2019 - De Morgen)
  Wetenschappers zijn het erover eens dat we in een nieuw geologisch tijdvak zijn aanbeland: het Antropoceen. Het is het 'tijdperk van de mens' en van de - vaak nefaste - gevolgen die wij hebben op de planeet. Problematisch? Niet per se.
  [naar artikel]
 28. De Wever: "Ik draag verantwoordelijkheid dat het zo is misgelopen" (22/09/2016 - De Redactie)
  "Het is de eerste keer in de geschiedenis van de partij dat het zo misloopt en als voorzitter draag ik de verantwoordelijkheid voor alles, dus ook hiervoor", zegt De Wever in een gesprek met VRT Nieuws.
  [naar artikel]
 29. Dit zijn de elftallen van de maand oktober in de provinciale voetbalreeksen (07/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dit zijn ze, onze elftallen van de maand oktober. Terwijl Racing Peer (2A) zich tot ploeg van de maand kroonde, slaagden individueel zes spelers erin hun koppositie vast te houden.
  [naar artikel]
 30. Warmterecord sneuvelt nu al voor de elfde opeenvolgende maand op aarde (13/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vorige maand was de heetste maand augustus op onze planeet sinds de waarnemingen begonnen. Dat heeft de NASA bekend gemaakt. Het is al de elfde
  [naar artikel]
 31. Onverwachte faillissementspiek in oktober (03/11/2017 - De Tijd)
  17:45 Tijdens de maand oktober zijn in België 1.120 bedrijven failliet verklaard, 9,5 procent meer dan in oktober vorig jaar en het hoogste aantal sinds oktober 2013. Dat meldt het handelsinformatiekantoor ...
  [naar artikel]
 32. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ in ‘Neptunuswoestijn’ (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de...
  [naar artikel]
 33. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de...
  [naar artikel]
 34. Truiense dierenpartij trekt samen met Groen naar kiezer (13/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De nieuwe Truiense dierenpartij WM&D (Welzijn, Mens & Dier) komt samen met Groen op bij de lokale verkiezingen van oktober 2018. Peter Van Dam (Groen) wordt de lijsttrekker.
  [naar artikel]
 35. Oktober was abnormaal koud (01/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  De voorbije maand oktober werd er in Ukkel een gemiddelde temperatuur geregistreerd van 9,7 graden. Dat is abnormaal weinig voor een maand oktober, het “normale” gemiddelde bedraagt immers 11,1 graden. Dat meldt het KMI woensdag.
  [naar artikel]
 36. Oktober was abnormaal koud (01/11/2016 - De Standaard)
  De voorbije maand oktober werd er in Ukkel een gemiddelde temperatuur geregistreerd van 9,7 graden. Dat is abnormaal weinig voor een maand oktober, het 'normale' gemiddelde bedraagt immers 11,1 graden. Dat meldt het KMI woensdag.
  [naar artikel]
 37. Oktober was abnormaal koud (01/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De voorbije maand oktober werd er in Ukkel een gemiddelde temperatuur geregistreerd van 9,7 graden. Dat is abnormaal weinig voor een maand oktober, het “normale” gemiddelde bedraagt immers 11,1 graden. Dat meldt het KMI woensdag.
  [naar artikel]
 38. Vliegende auto volgende maand te koop in de Verenigde Staten (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De vliegende auto van Terrafugia, die in minder dan een minuut kan veranderen in een vliegtuig, is vanaf volgende maand te koop in de Verenigde...
  [naar artikel]
 39. “De mens, empathischer geworden? Narcistischer, ja” (31/03/2019 - De Morgen)
  We willen dieren niet langer onverdoofd slachten, beloven onze kinderen een schonere planeet en kijken schuldbewust in de #MeToo-spiegel. Wordt de westerse mens steeds empathischer? De wetenschap is niet echt eensgezind.
  [naar artikel]
 40. De mens en zijn planeet (09/04/2019 - De Morgen)
  Acht, elke weekdag
  [naar artikel]
 41. Sidder en beef: het is bijna gedaan met onze planeet (01/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Sidder en beef. En zondig nog een keer. ’t Zal de laatste keer zijn. Althans als we doemdenker David Meade mogen geloven. Volgens hem hebben we nog tijd tot 15 oktober om er het beste van te maken op deze planeet.
  [naar artikel]
 42. Sidder en beef: het is bijna gedaan met onze planeet (01/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Sidder en beef. En zondig nog een keer. ’t Zal de laatste keer zijn. Althans als we doemdenker David Meade mogen geloven. Volgens hem hebben we nog tijd tot 15 oktober om er het beste van te maken op deze planeet.
  [naar artikel]
 43. Wetenschappers vinden 'planeet van Mr. Spock' (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers hebben een nieuwe planeet ontdekt op zo'n 16 lichtjaar van de aarde. Omdat de planeet in de buurt ligt van een ster die ook in Star...
  [naar artikel]
 44. Dit zijn de elftallen van de maand in oktober in het provinciaal voetbal (08/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  De maand oktober heeft voor een heuse tabula rasa gezorgd. Het bewijs: er hebben slechts twee koplopers stand gehouden in ons referendum. Isabelle De Volder (Eksel) in 2B bij de vrouwen en Jorn Simons (Houthalen VV) in 4C bij de mannen. De 19-jarige middenvelder heeft dat te danken aan het feit dat hij zich in oktober tot maandwinnaar kroonde met 7.40.
  [naar artikel]
 45. "Mensheid goed op weg om tegen 2020 twee derde van wilde dieren te verliezen" (27/10/2016 - De Redactie)
  Als er niets wordt gedaan aan de impact van de mens op de biodiversiteit van onze planeet, dan zullen de populaties van wilde dieren in 2020 met 67 procent zijn afgenomen ten opzichte van 1970. Daarvoor waarschuwt de Living Planet Index.
  [naar artikel]
 46. Vanaf volgende maand te koop: deze vliegende auto (30/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf volgende maand is het zover: dan start in de Verenigde Staten de voorverkoop van de Terrafugia Transition. Het hybride elektrische voertuig kan zowel gebruikt worden als wagen of vliegtuig. Een prijs is nog niet bekend, maar volgens nieuwsagentschap Xinhua staat het vast dat de eerste bestellingen voor de Transition in oktober zullen binnenlopen. De eerste leveringen volgen pas in 2019.
  [naar artikel]
 47. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ (30/05/2019 - De Morgen)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de zogenoemde ‘Neptunuswoestijn’, een plek waarvan de astronomen dachten dat het onmogelijk was om planeten terug te vinden. De unieke vondst kreeg bijgevolg de naam ‘verboden planeet’. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
  [naar artikel]
 48. Voorbije oktobermaand op planetaire schaal de warmste sinds 1981 (05/11/2019 - Metro)
  Oktober 2019 was de warmste oktobermaand ooit op onze planeet opgemeten. Dit heeft het Europees aardobservatieprogramma Copernicus meegedeeld. Het is ook de vijfde maand op rij dat een record sneuvelt of bijna sneuvelt. Wereldwijd lag de gemiddelde oppervlaktetemperatuur 0,69 graden hoger dan in de referentieperiode 1981-2000, om het record van 2015 met 0,01 graden te breken en 1,2 graden boven de temperatuur van het pre-industriele tijdperk te liggen. In Europa steeg de gemiddelde temperatuur vorige maand met 1,1 graden ten opzichte van de referentieperiode, en was het de derde warmste tiende maand van het jaar sinds 1979. Copernicus beklemtoont dat het de vijfde opeenvolgende maand is met een nieuw record of een bijna-nieuw record. Juni 2019 was bijvoorbeeld de warmste junimaand ooit en juli was de warmste maand ooit gemeten. De vier laatste jaren zijn de warmste die op onze planeet ooit zijn geregistreerd. Copernicus is een aardobservatieprogramma van de Europese Unie dat vooral gebruik maakt van satellietdata, maar ook van metingen door weerstations, vliegtuigen en schepen. Bron: Belga   Het bericht Voorbije oktobermaand op planetaire schaal de warmste sinds 1981 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. ”Aan ieder mens hangt een prijskaartje” (20/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de Verenigde Staten is een mens miljoenen waard. Maar enkel in een rechtbank, met de juiste advocaten en een meelevende, gulle jury. Een huizenblok verder lijkt een mens niets waard, omdat hij geen verzekering heeft, slachtoffer van het gebrek aan een algemeen toegankelijke gezondheidszorg.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.