Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 October 2020
21:09 uur

Nieuw-Zeelands premier Ardern herverkozen met absolute meerderheid

De Morgen

17/10/2020 - 14:32

Jacinda Ardern is opnieuw verkozen als premier van Nieuw-Zeeland. Haar Labour-partij haalde bij de parlementsverkiezingen zelfs een absolute meerderheid in het parlement, met ongeveer 50 procent van de stemmen. Het is de eerste keer sinds de invoering van het huidige kiessysteem in 1996 dat een partij een absolute meerderheid binnen haalt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nieuw-Zeelanders belonen premier Jacinda Ardern met absolute meerderheid: waarom is ze zo populair? (17/10/2020 - VRT NWS)
  In Nieuw-Zeeland stevent de centrumlinkse Labour-partij van premier Jacinda Ardern af op een absolute meerderheid in het parlement. Dat Ardern de verkiezingen zou winnen was voorspeld, maar het resultaat overtreft de verwachtingen. Waar heeft ze dat aan te danken?
  [naar artikel]
 2. 'Coronakampioen' Ardern wint verkiezingen Nieuw-Zeeland (17/10/2020 - De Tijd)
  09:37 Labour, de partij van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern haalt volgens de eerste resultaten een absolute meerderheid in het parlement.
  [naar artikel]
 3. Het geheim achter het succes van Jacinda Ardern: Nieuw-Zeelandse premier behaalt absolute meerderheid (17/10/2020 - De Morgen)
  De ‘anti-Trump’, een rolmodel voor vrouwen, de veroorzaker van een mondiale ‘Jacindamania’. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (40), die zaterdag met haar partij met overmacht de verkiezingen won, kreeg de voorbije jaren het ene na het andere succeslabel opgeplakt. Wat maakt haar, zelfs in coronatijd, zo geliefd?
  [naar artikel]
 4. Premier Ardern wint met grote voorsprong de verkiezingen (17/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Labour, de partij van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, lijkt met een grote voorsprong de parlementsverkiezingen te winnen. Volgens de eerste resultaten haalt de partij een absolute meerderheid met meer dan 60 van de 120 zitjes in het parlement. Volgens de krant The Guardian is 20 procent van de stemmen geteld.
  [naar artikel]
 5. Historisch: Nieuw-Zeelandse premier brengt baby mee naar toespraak Algemene Vergadering VN (25/09/2018 - De Morgen)
  Nieuw-Zeelands premier Jacinda Ardern wist internationaal opnieuw de aandacht op zich te vestigen door maandag haar drie maanden oude baby mee te nemen in de zaal van de VN. Baby Neve Te Aroha werd verschoond in een vergaderzaal en bij de VN-toespraak van haar moeder keek ze gewoon toe. Ardern werd direct volop lof toegezwaaid.
  [naar artikel]
 6. Nieuw-Zeeland wacht op nieuws van  (premier en) kersvers moeder Jacinda Ardern (21/06/2018 - VRT NWS)
  In Nieuw-Zeeland is premier Jacinda Ardern (37) opgenomen in het ziekenhuis van Auckland voor de geboorte van haar eerste kind. Ardern is de eerste vrouwelijke premier in bijna 30 jaar tijd die zal bevallen tijdens haar ambtsperiode. Terwijl Ardern zes weken bevallingsverlof opneemt, zal vice-premier Winston Peters het land in goede banen leiden.
  [naar artikel]
 7. Wereldleiders reageren op aanslagen: “Ook politici en media die islamofobie aanwakkeren zijn medeplichtig” (15/03/2019 - De Morgen)
  Bij de terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Premier Jacinda Ardern spreekt over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”. Van over de hele wereld veroordelen politieke leiders de aanslag en islamofobie.
  [naar artikel]
 8. Wereldwijd lof voor Nieuw-Zeelandse premier (20/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  WellingtonJacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, zal de naam van de man die vijftig moskeebezoekers in Christchurch doodschoot nooit uitspreken. Hun statement is tekenend voor het optreden van Ardern die er de voorbije dagen in slaagde de shock van haar landgenoten een kalme stem en vastbesloten gezicht te geven.
  [naar artikel]
 9. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigt strengere wapenwet aan na aanslag (18/03/2019 - Knack)
  De regering van Nieuw-Zeeland maakt werk van een strengere wapenwetgeving, als reactie op de dubbele aanslag in Christchurch. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd.
  [naar artikel]
 10. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) zwanger (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlak voor ze honderd dagen aan de macht is, maakte de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) bekend dat ze zwanger is van haar eerste kind. De...
  [naar artikel]
 11. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zwanger (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlak voor ze honderd dagen aan de macht is, maakte de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (38) bekend dat ze zwanger is van haar eerste kind. De...
  [naar artikel]
 12. Jongste leider in 150 jaar en een heel speciale coalitie: Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Jacinda Ardern van de linkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister. De 37-jarige Ardern zal een onverwachte coalitie vormen met de populistische anti-immigratiepartij New Zealand First (NZF) en de Groenen. Ze kondigt ook meteen een opvallende eerste maatregel aan.
  [naar artikel]
 13. Verkiezingen18 – Retie: Burgemeester Patrick Geuens pakt absolute meerderheid met Nieuw Retie (16/10/2018 - Metro)
  De lokale partij Nieuw Retie van burgemeester Patrick Geuens heeft in Retie grote concurrent CD&V geklopt en zelfs een absolute meerderheid behaald. Nieuw Retie gaat nu verder zonder de veel kleinere coalitiepartner N-VA. Geuens kreeg ook de meeste voorkeurstemmen (2.067) en Nieuw Retie bezet nu 11 van de 21 zetels, 2 meer dan in 2012. Een krappe absolute meerderheid, maar Geuens en co gaan er toch voor. CD&V liet van zijn pluimen en zakte van 9 naar 8 zetels. Zij krijgen in de oppositie gezelschap van N-VA, dat op 2 zetels bleef steken. bron: Belga Het bericht Verkiezingen18 – Retie: Burgemeester Patrick Geuens pakt absolute meerderheid met Nieuw Retie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Nieuw-Zeelandse premier weer aan het werk na moederschapsverlof (02/08/2018 - De Morgen)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is vandaag terug aan het werk gegaan na zes weken moederschapsverlof die ze opnam na de geboorte van haar eerste kind eind juni. Maandag zal Ardern voor het eerst weer in het parlement verschijnen.
  [naar artikel]
 15. Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern van de centrumlinkse Labour-partij heeft vandaag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister bij gouverneur-generaal Patsy...
  [naar artikel]
 16. Hoe Jacinda Ardern, de straffe ­premier van Nieuw-Zeeland, haar land door de crisis manoeuvreert (17/04/2020 - De Morgen)
  “Als er ooit een moment is om de kloof te dichten tussen verschillende groepen ­mensen in ons land, dan is het nu”, zei ­Jacinda Ardern, waarop de premier van Nieuw-Zeeland aankondigde dat zij, haar ­ministers en enkele topambtenaren het ­volgende half jaar twintig procent van hun loon afstaan.
  [naar artikel]
 17. Japanse premier herverkozen als partijleider (20/09/2018 - Metro)
  De Japanse premier Shinzo Abe is herverkozen als leider van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP). De herverkiezing is belangrijk, want de partijleider wordt gewoonlijk ook de premier van het land, door de meerderheid die de LDP heeft in het parlement. Abe krijgt zo de kans om tot in 2021 het land te leiden. Abe kreeg 553 van de 807 stemmen, goed voor zijn derde driejarige termijn als leider van de LDP. Hij won het zo gemakkelijk van de gewezen minister van Defensie Shigeru Ishiba, vooral dankzij de steun van het grootste deel van de parlementsleden van de partij. De 63-jarige Abe kan nu de langst regerende premier van Japan worden. Bron: Belga   Het bericht Japanse premier herverkozen als partijleider verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in het ziekenhuis opgenomen voor bevalling eerste kind (20/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is deze morgen rond tien voor zes lokale tijd in het ziekenhuis in Auckland opgenomen voor de geboorte...
  [naar artikel]
 19. Trump en Ardern praten over opkoopprogramma voor wapens (24/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacina Ardern heeft gisteren met de Amerikaanse president Donald Trump gesproken over het wapenopkoopprogramma in haar...
  [naar artikel]
 20. Premier Nieuw-Zeeland: “De paashaas is een essentiële werker” (07/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei maandag in een toespraak dat zowel de paashaas als de tandenfee essentiële werkers zijn tijdens de lockdown. Ardern liet ook weten dat de paashaas mogelijk niet tot bij elk gezin zal kunnen komen. Ze roept de kinderen op om massaal paaseieren te tekenen en aan hun raam te plakken zodat alle kinderen een zoektocht kunnen doen in hun buurt.
  [naar artikel]
 21. Britse verkiezingen – Conservatieven hebben absolute meerderheid beet (13/12/2019 - Metro)
  Met 597 van de 650 kiesdistricten geteld, heeft de Conservatieve partij van premier Boris Johnson 326 zetels binnen in het Lagerhuis. Dat betekent dat ze de verhoopte absolute meerderheid binnenrijft en de brexit door het parlement kan jagen. Het resultaat is cruciaal voor het verdere verloop van de brexit. Nu kan de premier zijn brexitakkoord met de Europese Unie door het parlement krijgen en de Britten op 31 januari 2020 uit de EU loodsen. Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn, die een nieuwe deal met de EU beloofde, gevolgd door een nieuw referendum over de brexit, leidt een historische nederlaag. De partij zou stranden op ongeveer 200 zetels. bron: Belga Het bericht Britse verkiezingen – Conservatieven hebben absolute meerderheid beet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Metro)
  Jacinda Ardern van de centrumlinkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister bij gouverneur-generaal Patsy Reddy, de vertegenwoordigster van koningin Elizabeth II. Ook de andere leden van de regering legden de eed af. De 37-jarige Ardern zal een coalitie vormen met de populistische partij New Zealand First (NZF) die de steun krijgt van de Groenen. Bij de verkiezingen op 23 september haalden de regerende conservatieve Nationale Partij 44,4 procent van de stemmen, terwijl Labour en de Groenen samen op 43,2 procent uitkwamen. Geen van beide blokken behaalde voldoende stemmen voor een meerderheid, waardoor beiden dienden te hengelen naar steun van NZF die op 7,2 procent was uitgekomen. Die koos uiteindelijk voor “de verandering” en sloot zich aan bij Labour. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 23. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in het ziekenhuis opgenomen voor bevalling eerste kind (20/06/2018 - De Morgen)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is deze morgen rond tien voor zes lokale tijd in het ziekenhuis in Auckland opgenomen voor de geboorte van haar eerste kind. De komende zes weken wordt het land geleid door vicepremier Winston Peters.
  [naar artikel]
 24. Liberale Partij van premier Trudeau wint parlementsverkiezingen Canada (22/10/2019 - Metro)
  De Liberale Partij van de Canadese premier Justin Trudeau is bij de parlementsverkiezingen van maandag opnieuw als sterkste partij uit de bus gekomen. De Liberalen behalen de meeste zetels in het parlement, luidde het in een prognose van de openbare omroep CBC. Of de partij net zoals in 2015 over een absolute meerderheid zal kunnen beschikken, is nog niet duidelijk. Absolute meerderheid? Al van voor het openen van de stemhokjes bleek dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen de Liberalen en de Conservatieven. Als geen van beide partijen een absolute meerderheid haalt maandag, zal voor de regeringsvorming naar kleinere partijen moeten gekeken worden. Voor Trudeau is de meest logische partner de Nieuw Democratische Partij van Jagmeet Singh of de Canadese Groene Partij. Lees ook : Nog beelden van Trudeau in “blackface” opgedoken Het bericht Liberale Partij van premier Trudeau wint parlementsverkiezingen Canada verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Premier Ardern en president Macron lanceren campagne tegen extremisme op internet (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, en de Franse president, Emmanuel Macron, lanceren vandaag de campagne tegen terroristische inhoud en...
  [naar artikel]
 26. Bill English wordt Nieuw-Zeelands premier (12/12/2016 - Knack)
  De conservatieven van de National Party in Nieuw-Zeeland hebben Bill English maandag benoemd tot de nieuwe premier, na het onverwachte opstappen van John Key vorige week.
  [naar artikel]
 27. Deze burgemeester haalt als enige een absolute meerderheid met sp.a (16/10/2018 - De Morgen)
  De laatste der Mohicanen lijkt het wel. Terwijl de sp.a vertwijfeld zoekt naar een nieuw elan, haalt burgemeester Steve Vandenberghe (47) in Bredene een absolute meerderheid.
  [naar artikel]
 28. Nieuw-Zeelandse premier neemt baby mee naar Algemene Vergadering VN (25/09/2018 - VRT NWS)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar debuut in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Ze nam haar drie maanden oude baby Neve mee naar een bijeenkomst voorafgaand aan de Algemene Vergadering. Terwijl Ardern een toespraak hield, luisterde kleine Neve toe op schoot bij haar vader.
  [naar artikel]
 29. Na bloedbad gaat Nieuw-Zeeland wapenwet aanpakken (17/03/2019 - De Morgen)
  Nieuw-Zeeland gaat strengere wapenwetten invoeren. Premier Jacinda Ardern heeft dat aangekondigd na de aanslag in Christchurch, waarbij vijftig moskeegangers rond het vrijdaggebed zijn omgekomen. De alt right-terrorist Brenton Tarrant beschikte sinds 2017 over een wapenvergunning en had zijn vijf wapens legaal gekocht, maakte Ardern in het weekend bekend.
  [naar artikel]
 30. Metershoge muurschildering van Nieuw-Zeelandse premier in Melbourne beroert de gemoederen (22/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een iconisch beeld van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern die een moslimvrouw omhelst, siert een grote silo in een multiculturele buurt in...
  [naar artikel]
 31. Nieuw-Zeeland krijgt als eerste land ter wereld een dj als premier (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern wordt de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland. De 37-jarige leidster van Labour gaat een kabinet vormen met de kleine nationalistische...
  [naar artikel]
 32. Luiers en borstvoeding, baby premier Nieuw-Zeeland mee naar VN-vergadering (25/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het was geen moeilijke keuze voor de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, die gisteren de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New...
  [naar artikel]
 33. Nieuw-Zeelandse premier voorwerp van spot door fotokeuze (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft zich misrekend met de voorflap van de publicatie van haar nieuwe begroting voor welzijn. De foto...
  [naar artikel]
 34. Partij Canadese premier Justin Trudeau verliest absolute meerderheid, maar blijft grootste (22/10/2019 - De Morgen)
  De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat blijkt uit de eerste resultaten. Trudeau zou nu een minderheidsregering gaan leiden.
  [naar artikel]
 35. Dag na monsterzege Ardern is coronavirus terug in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een nieuwe lokale besmetting van het coronavirus in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern mede dankzij haar kordate coronabeleid met haar Labourpartij een monsterzege boekte bij de verkiezingen.
  [naar artikel]
 36. Dag na monsterzege Ardern is coronavirus terug in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - De Morgen)
  Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een nieuwe lokale besmetting van het coronavirus in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern mede dankzij haar kordate coronabeleid met haar Labourpartij een monsterzege boekte bij de verkiezingen.
  [naar artikel]
 37. Premier Nieuw-Zeeland overweegt verkiezingen uit te stellen na heropflakkering coronavirus (12/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe coronagevallen in Nieuw-Zeeland hebben premier Jacinda Ardern doen beslissen om de ontbinding van het parlement uit te stellen van...
  [naar artikel]
 38. Premier Nieuw-Zeeland onderzoekt opties om Australische massaschutter uit te wijzen (17/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern laat de opties onderzoeken om de 28-jarige moskeeschutter, Brenton Tarrant, eventueel uit te wijzen....
  [naar artikel]
 39. Dag na monsterzege Ardern nieuwe coronabesmetting vastgesteld in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst in lange tijd is er weer een nieuwe coronabesmetting in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern, onder meer door haar kordate coronabeleid, bij de verkiezingen met haar Labourpartij een monsterzege boekte.
  [naar artikel]
 40. Premier Ardern na dodelijke schietpartijen: “Nieuw-Zeeland is een voorbeeld van tolerantie en multicultuur” (15/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De premier van Nieuw-Zeeland heeft haar natie toegesproken. Zij zegt dat Nieuw-Zeeland werd uitgekozen voor deze aanslag omdat het een toonbeeld van tolerantie en vreedzame multicultuur.
  [naar artikel]
 41. Nieuw-Zeelandse premier verlaat ziekenhuis en maakt naam baby bekend (24/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat haar pasgeboren dochtertje de naam Neve Te Aroha zal dragen. Het meisje, dat...
  [naar artikel]
 42. Nieuw-Zeelandse premier zweert naam van schutter Christchurch nooit te zullen uitspreken (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen de naam van de vermoedelijke schutter die afgelopen vrijdag twee moskeeën in...
  [naar artikel]
 43. Pas bevallen Nieuw-Zeelandse premier verlaat ziekenhuis en maakt naam baby bekend (24/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat haar pasgeboren dochtertje de naam Neve Te Aroha zal dragen. Het meisje, dat...
  [naar artikel]
 44. Nieuw-Zeelandse premier botst op eigen regels tijdens cafébezoek (17/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Nieuw-Zeeland wordt niemand vrijgesteld van de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ook premier Jacinda Ardern niet. Ze werd bij een café geweigerd vanwege de sociale afstandsregels die ze zelf heeft ingesteld.
  [naar artikel]
 45. Trump ontdekt op internationale top dat nieuwe premier Nieuw-Zeeland niet op haar mondje gevallen is (17/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern (37) is sinds drie weken de premier van Nieuw-Zeeland en ze is niet snel onder de indruk als ze andere wereldleiders ontmoet. Dat...
  [naar artikel]
 46. Absolute meerderheid voor PS, Royal afgeserveerd, nichtje Le Pen verkozen (10/04/2019 - De Morgen)
  De Franse PS heeft de absolute meerderheid gehaald in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. De uitslag geeft president Hollande en premier Ayrault de slagkracht die ze gevraagd hadden voor hun centrumlinkse beleid. Zowel PS-icoon Ségolène Royal als de extreemrechtse voorvrouw Marine Le Pen bijten in het zand.
  [naar artikel]
 47. Chinese premier krijgt tweede termijn na bijna 3.000 ja-stemmen en 2 nee-stemmen (18/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In China is premier Li Keqiang vandaag door het Nationaal Volkscongres herverkozen. Een overgrote meerderheid van het niet-verkozen parlement...
  [naar artikel]
 48. Nieuw-Zeelandse premier opent parlement met Arabische groet en zweert naam van schutter nooit te zullen uitspreken (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen de naam van de vermoedelijke schutter die afgelopen vrijdag twee moskeeën in...
  [naar artikel]
 49. Chinese premier krijgt tweede termijn na bijna 3000 ja-stemmen en 2 nee-stemmen (18/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In China is premier Li Keqiang vandaag door het Nationaal Volkscongres herverkozen. Een overgrote meerderheid van het niet-verkozen parlement...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.