Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 October 2020
06:21 uur

Nieuw-Zeelanders belonen premier Jacinda Ardern met absolute meerderheid: waarom is ze zo populair?

VRT NWS

17/10/2020 - 15:42

In Nieuw-Zeeland stevent de centrumlinkse Labour-partij van premier Jacinda Ardern af op een absolute meerderheid in het parlement. Dat Ardern de verkiezingen zou winnen was voorspeld, maar het resultaat overtreft de verwachtingen. Waar heeft ze dat aan te danken?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nieuw-Zeelands premier Ardern herverkozen met absolute meerderheid (17/10/2020 - De Morgen)
  Jacinda Ardern is opnieuw verkozen als premier van Nieuw-Zeeland. Haar Labour-partij haalde bij de parlementsverkiezingen zelfs een absolute meerderheid in het parlement, met ongeveer 50 procent van de stemmen. Het is de eerste keer sinds de invoering van het huidige kiessysteem in 1996 dat een partij een absolute meerderheid binnen haalt.
  [naar artikel]
 2. 'Coronakampioen' Ardern wint verkiezingen Nieuw-Zeeland (17/10/2020 - De Tijd)
  09:37 Labour, de partij van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern haalt volgens de eerste resultaten een absolute meerderheid in het parlement.
  [naar artikel]
 3. Het geheim achter het succes van Jacinda Ardern: Nieuw-Zeelandse premier behaalt absolute meerderheid (17/10/2020 - De Morgen)
  De ‘anti-Trump’, een rolmodel voor vrouwen, de veroorzaker van een mondiale ‘Jacindamania’. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (40), die zaterdag met haar partij met overmacht de verkiezingen won, kreeg de voorbije jaren het ene na het andere succeslabel opgeplakt. Wat maakt haar, zelfs in coronatijd, zo geliefd?
  [naar artikel]
 4. Nieuw-Zeeland wacht op nieuws van  (premier en) kersvers moeder Jacinda Ardern (21/06/2018 - VRT NWS)
  In Nieuw-Zeeland is premier Jacinda Ardern (37) opgenomen in het ziekenhuis van Auckland voor de geboorte van haar eerste kind. Ardern is de eerste vrouwelijke premier in bijna 30 jaar tijd die zal bevallen tijdens haar ambtsperiode. Terwijl Ardern zes weken bevallingsverlof opneemt, zal vice-premier Winston Peters het land in goede banen leiden.
  [naar artikel]
 5. Premier Ardern wint met grote voorsprong de verkiezingen (17/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Labour, de partij van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, lijkt met een grote voorsprong de parlementsverkiezingen te winnen. Volgens de eerste resultaten haalt de partij een absolute meerderheid met meer dan 60 van de 120 zitjes in het parlement. Volgens de krant The Guardian is 20 procent van de stemmen geteld.
  [naar artikel]
 6. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigt strengere wapenwet aan na aanslag (18/03/2019 - Knack)
  De regering van Nieuw-Zeeland maakt werk van een strengere wapenwetgeving, als reactie op de dubbele aanslag in Christchurch. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd.
  [naar artikel]
 7. Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern van de centrumlinkse Labour-partij heeft vandaag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister bij gouverneur-generaal Patsy...
  [naar artikel]
 8. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) zwanger (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlak voor ze honderd dagen aan de macht is, maakte de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) bekend dat ze zwanger is van haar eerste kind. De...
  [naar artikel]
 9. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zwanger (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlak voor ze honderd dagen aan de macht is, maakte de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (38) bekend dat ze zwanger is van haar eerste kind. De...
  [naar artikel]
 10. Nieuw-Zeeland eist plaats op wereldkaart op (03/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter...
  [naar artikel]
 11. Jongste leider in 150 jaar en een heel speciale coalitie: Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Jacinda Ardern van de linkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister. De 37-jarige Ardern zal een onverwachte coalitie vormen met de populistische anti-immigratiepartij New Zealand First (NZF) en de Groenen. Ze kondigt ook meteen een opvallende eerste maatregel aan.
  [naar artikel]
 12. Nieuw-Zeelanders stemmen volgend jaar over legalisering van cannabis (07/05/2019 - Metro)
  Samen met de voor volgend jaar geplande parlementsverkiezingen zullen de Nieuw-Zeelanders zich ook kunnen uitspreken over de legalisering van cannabis. Dat maakte de regering van premier Jacinda Ardern dinsdag bekend in hoofdstad Wellington. De regering van sociaaldemocraten en groenen had bij de start van de regeerperiode al afspraken gemaakt over een cannabisreferendum. De Nieuw-Zeelanders zullen ja of nee moeten antwoorden op de vraag of het kopen en gebruiken van cannabis toegelaten is voor wie minstens 20 jaar oud is. Als een meerderheid ‘ja’ antwoordt, dan is een volgende regering verplicht een wet in die zin in te voeren. Medicinaal gebruik van cannabis is er al langer toegelaten. In Uruguay en Canada is cannabis gelegaliseerd. In ons land is cannabis nog altijd illegaal, al is er wel een decriminalisering gebeurd voor hoeveelheden tot 3 gram. bron: Belga Het bericht Nieuw-Zeelanders stemmen volgend jaar over legalisering van cannabis verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Hoe Jacinda Ardern, de straffe ­premier van Nieuw-Zeeland, haar land door de crisis manoeuvreert (17/04/2020 - De Morgen)
  “Als er ooit een moment is om de kloof te dichten tussen verschillende groepen ­mensen in ons land, dan is het nu”, zei ­Jacinda Ardern, waarop de premier van Nieuw-Zeeland aankondigde dat zij, haar ­ministers en enkele topambtenaren het ­volgende half jaar twintig procent van hun loon afstaan.
  [naar artikel]
 14. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in het ziekenhuis opgenomen voor bevalling eerste kind (20/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is deze morgen rond tien voor zes lokale tijd in het ziekenhuis in Auckland opgenomen voor de geboorte...
  [naar artikel]
 15. Nieuw-Zeeland eist plaats op wereldkaart op met ludieke campagne (03/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter “#getNZonthemap” geschaard, een campagne met een knipoog van de toeristische dienst van Nieuw-Zeeland.
  [naar artikel]
 16. Nieuw-Zeeland eist plaats op wereldkaart op met ludieke campagne (03/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter “#getNZonthemap” geschaard, een campagne met een knipoog van de toeristische dienst van Nieuw-Zeeland.
  [naar artikel]
 17. Nieuw-Zeeland wil plek op de wereldkaart: "Samenzwering groter dan maanlanding en Loch Ness samen?"  (03/05/2018 - VRT NWS)
  De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter #getNZonthemap geschaard, een campagne van de toeristische dienst van Nieuw-Zeeland met een knipoog.
  [naar artikel]
 18. Sociaaldemocratische Jacinda Ardern kan in Nieuw-Zeeland regering vormen (19/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat ze steun was toegezegd door een populist die na de jongste parlementsverkiezingen de machtsbalans kon doen overhellen, kan Jacinda Ardern van...
  [naar artikel]
 19. Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in het ziekenhuis opgenomen voor bevalling eerste kind (20/06/2018 - De Morgen)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is deze morgen rond tien voor zes lokale tijd in het ziekenhuis in Auckland opgenomen voor de geboorte van haar eerste kind. De komende zes weken wordt het land geleid door vicepremier Winston Peters.
  [naar artikel]
 20. Jacinda Ardern: moeder van alle Kiwi’s, feministe en de ‘anti-Trump’ (23/03/2019 - De Morgen)
  ’s Werelds jongste vrouwelijke premier dwingt respect af voor haar hartverwarmende antwoorden op de kille terreur in Christchurch. Wie is Jacinda Ardern? ‘Ze is nu het gezicht van ons doorzettingsvermogen’.
  [naar artikel]
 21. Nieuw-Zeelandse premier opent parlement met Arabische groet en zweert naam van schutter nooit te zullen uitspreken (19/03/2019 - De Morgen)
  Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen de naam van de vermoedelijke schutter die afgelopen vrijdag twee moskeeën in Christchurch onder vuur nam en vijftig mensen koelbloedig doodschoot, nooit uit te spreken. De premier opende het parlement vandaag met de Arabische groet ‘as-salaam Aleikum’, en zei dat de zwarte dag in het collectieve geheugen van alle Nieuw-Zeelanders zou staan.
  [naar artikel]
 22. Eerste minister Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern verloofd (03/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vorig jaar verwelkomden ze hun eerste kindje en nu hebben de Nieuw-Zeelandse eerste minister Jacinda Ardern (38) en haar partner Clarke Gayford...
  [naar artikel]
 23. Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland (26/10/2017 - Metro)
  Jacinda Ardern van de centrumlinkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister bij gouverneur-generaal Patsy Reddy, de vertegenwoordigster van koningin Elizabeth II. Ook de andere leden van de regering legden de eed af. De 37-jarige Ardern zal een coalitie vormen met de populistische partij New Zealand First (NZF) die de steun krijgt van de Groenen. Bij de verkiezingen op 23 september haalden de regerende conservatieve Nationale Partij 44,4 procent van de stemmen, terwijl Labour en de Groenen samen op 43,2 procent uitkwamen. Geen van beide blokken behaalde voldoende stemmen voor een meerderheid, waardoor beiden dienden te hengelen naar steun van NZF die op 7,2 procent was uitgekomen. Die koos uiteindelijk voor “de verandering” en sloot zich aan bij Labour. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 24. Nieuw-Zeeland is officieel coronavrij: hoe het land zo snel de strijd tegen het dodelijke virus kon winnen (08/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Nieuw-Zeeland is officieel coronavrij verklaard. Dat gebeurde nadat de laatste coronapatiënt, een vijftigjarige vrouw uit Auckland, al 48 uur lang negatief had getest. Premier Jacinda Ardern maakte naar eigen zeggen een dansje met haar dochter voor deze mijlpaal en heft alle binnenlandse maatregelen op voor ‘het team’ van vijf miljoen Nieuw-Zeelanders. Dit is waarom ze samen zo snel de strijd tegen het dodelijke virus wonnen.
  [naar artikel]
 25. Nieuw-Zeelandse premier weer aan het werk na moederschapsverlof (02/08/2018 - De Morgen)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is vandaag terug aan het werk gegaan na zes weken moederschapsverlof die ze opnam na de geboorte van haar eerste kind eind juni. Maandag zal Ardern voor het eerst weer in het parlement verschijnen.
  [naar artikel]
 26. Premier Nieuw-Zeeland: “De paashaas is een essentiële werker” (07/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei maandag in een toespraak dat zowel de paashaas als de tandenfee essentiële werkers zijn tijdens de lockdown. Ardern liet ook weten dat de paashaas mogelijk niet tot bij elk gezin zal kunnen komen. Ze roept de kinderen op om massaal paaseieren te tekenen en aan hun raam te plakken zodat alle kinderen een zoektocht kunnen doen in hun buurt.
  [naar artikel]
 27. Nieuw-Zeeland krijgt als eerste land ter wereld een dj als premier (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern wordt de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland. De 37-jarige leidster van Labour gaat een kabinet vormen met de kleine nationalistische...
  [naar artikel]
 28. Luiers en borstvoeding, baby premier Nieuw-Zeeland mee naar VN-vergadering (25/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het was geen moeilijke keuze voor de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, die gisteren de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New...
  [naar artikel]
 29. Metershoge muurschildering van Nieuw-Zeelandse premier in Melbourne beroert de gemoederen (22/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een iconisch beeld van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern die een moslimvrouw omhelst, siert een grote silo in een multiculturele buurt in...
  [naar artikel]
 30. Nieuw-Zeelandse premier voorwerp van spot door fotokeuze (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft zich misrekend met de voorflap van de publicatie van haar nieuwe begroting voor welzijn. De foto...
  [naar artikel]
 31. Ook Nieuw-Zeeland krijgt jonge premier (19/10/2017 - De Tijd)
  12:21 De 37-jarige sociaaldemocrate Jacinda Ardern wil een rem zetten op migratie en vrijhandel.
  [naar artikel]
 32. Premier Ardern en president Macron lanceren campagne tegen extremisme op internet (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, en de Franse president, Emmanuel Macron, lanceren vandaag de campagne tegen terroristische inhoud en...
  [naar artikel]
 33. Historisch: Nieuw-Zeelandse premier brengt baby mee naar toespraak Algemene Vergadering VN (25/09/2018 - De Morgen)
  Nieuw-Zeelands premier Jacinda Ardern wist internationaal opnieuw de aandacht op zich te vestigen door maandag haar drie maanden oude baby mee te nemen in de zaal van de VN. Baby Neve Te Aroha werd verschoond in een vergaderzaal en bij de VN-toespraak van haar moeder keek ze gewoon toe. Ardern werd direct volop lof toegezwaaid.
  [naar artikel]
 34. Premier Nieuw-Zeeland overweegt verkiezingen uit te stellen na heropflakkering coronavirus (12/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe coronagevallen in Nieuw-Zeeland hebben premier Jacinda Ardern doen beslissen om de ontbinding van het parlement uit te stellen van...
  [naar artikel]
 35. Premier Nieuw-Zeeland onderzoekt opties om Australische massaschutter uit te wijzen (17/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern laat de opties onderzoeken om de 28-jarige moskeeschutter, Brenton Tarrant, eventueel uit te wijzen....
  [naar artikel]
 36. Na bloedbad gaat Nieuw-Zeeland wapenwet aanpakken (17/03/2019 - De Morgen)
  Nieuw-Zeeland gaat strengere wapenwetten invoeren. Premier Jacinda Ardern heeft dat aangekondigd na de aanslag in Christchurch, waarbij vijftig moskeegangers rond het vrijdaggebed zijn omgekomen. De alt right-terrorist Brenton Tarrant beschikte sinds 2017 over een wapenvergunning en had zijn vijf wapens legaal gekocht, maakte Ardern in het weekend bekend.
  [naar artikel]
 37. Nieuw-Zeelandse premier verlaat ziekenhuis en maakt naam baby bekend (24/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat haar pasgeboren dochtertje de naam Neve Te Aroha zal dragen. Het meisje, dat...
  [naar artikel]
 38. Nieuw-Zeelandse premier zweert naam van schutter Christchurch nooit te zullen uitspreken (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen de naam van de vermoedelijke schutter die afgelopen vrijdag twee moskeeën in...
  [naar artikel]
 39. Pas bevallen Nieuw-Zeelandse premier verlaat ziekenhuis en maakt naam baby bekend (24/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat haar pasgeboren dochtertje de naam Neve Te Aroha zal dragen. Het meisje, dat...
  [naar artikel]
 40. Nieuw-Zeelandse premier botst op eigen regels tijdens cafébezoek (17/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Nieuw-Zeeland wordt niemand vrijgesteld van de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ook premier Jacinda Ardern niet. Ze werd bij een café geweigerd vanwege de sociale afstandsregels die ze zelf heeft ingesteld.
  [naar artikel]
 41. Trump ontdekt op internationale top dat nieuwe premier Nieuw-Zeeland niet op haar mondje gevallen is (17/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern (37) is sinds drie weken de premier van Nieuw-Zeeland en ze is niet snel onder de indruk als ze andere wereldleiders ontmoet. Dat...
  [naar artikel]
 42. Nieuw-Zeelandse premier opent parlement met Arabische groet en zweert naam van schutter nooit te zullen uitspreken (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen de naam van de vermoedelijke schutter die afgelopen vrijdag twee moskeeën in...
  [naar artikel]
 43. Nieuw-Zeelandse premier neemt baby mee naar Algemene Vergadering VN (25/09/2018 - VRT NWS)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar debuut in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Ze nam haar drie maanden oude baby Neve mee naar een bijeenkomst voorafgaand aan de Algemene Vergadering. Terwijl Ardern een toespraak hield, luisterde kleine Neve toe op schoot bij haar vader.
  [naar artikel]
 44. Nieuw-Zeelandse premier opent parlement met Arabische groet en zweert naam van schutter Christchurch nooit te zullen uitspreken (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen de naam van de vermoedelijke schutter die afgelopen vrijdag twee moskeeën in...
  [naar artikel]
 45. Dag na monsterzege Ardern is coronavirus terug in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een nieuwe lokale besmetting van het coronavirus in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern mede dankzij haar kordate coronabeleid met haar Labourpartij een monsterzege boekte bij de verkiezingen.
  [naar artikel]
 46. Dag na monsterzege Ardern is coronavirus terug in Nieuw-Zeeland (18/10/2020 - De Morgen)
  Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een nieuwe lokale besmetting van het coronavirus in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt. Het nieuws komt de dag nadat premier Jacinda Ardern mede dankzij haar kordate coronabeleid met haar Labourpartij een monsterzege boekte bij de verkiezingen.
  [naar artikel]
 47. Premier van Nieuw-Zeeland doet vreugdedansje: het land is weer coronavrij (09/06/2020 - De Morgen)
  Nieuw-Zeeland lijkt het coronavirus te hebben uitgebannen. Premier Jacinda Ardern heeft maandag aangekondigd dat alle sociale beperkingen worden opgeheven, nadat ook de laatste besmette inwoner van het virus verlost bleek te zijn.
  [naar artikel]
 48. Nieuw-Zeeland gaat vier weken in lockdown, premier roept noodtoestand uit (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de noodtoestand uitgeroepen en aangekondigd dat het land in een complete lockdown gaat om de...
  [naar artikel]
 49. Premier Nieuw-Zeeland begint campagne bij haar ouders thuis zodat die kunnen babysitten (09/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De huidige premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern (40), is kandidaat op zichzelf op te volgen. Ze begint haar verkiezingscampagne met een...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.