Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 October 2020
00:21 uur

Gekke wetenschappers, nieuwsgierige priesters en een filantropische zakenman: wie zijn de mannen achter de instituten die nu corona bestrijden?

Het Nieuwsblad

17/10/2020 - 16:10

Tweede golf, en daar zijn ze weer: de Sciensano’s uit de hele wereld, die elke ochtend hun cijfers ­bombarderen. Hun namen kennen we al: Robert Koch in Duitsland, Pasteur in Frankrijk en Spallanzani in Italië. Maar wie zijn die mannen die in hun­geboorteland instituten, universiteiten en referentie­labo’s naar zich genoemd kregen en ‘dankzij’ ­corona opnieuw wereldberoemd worden? Een allegaartje van gekke wetenschappers, nieuwsgierige priesters en een filan­tropische zakenman, zo blijkt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ook met een game kan je corona bestrijden (17/03/2020 - VRT NWS)
  Een nieuw en onbekend virus bestrijden, dat vraagt heel wat denkwerk en rekenkracht van wetenschappers én de computers die ze gebruiken. En wie heeft er krachtige computers? Inderdaad: gamers. Zij zouden samen met hun machines weleens de nieuwste helden in het coronaverhaal kunnen worden.”
  [naar artikel]
 2. Nieuwsgierige pinguïn vindt camera en maakt selfie (08/03/2018 - VRT NWS)
  Op de zuidpool heeft een nieuwsgierige keizerspinguïn een close-up van zichzelf genomen in een camera die hij op zijn pad tegenkwam. De Australische onderzoeker Eddie Gault liet zijn camera even achter toen hij een kolonie bestudeerde. Pinguïns zijn van nature nieuwsgierige dieren en het duurde dan ook niet lang voor één van hen de gelegenheid te baat nam om een selfie te nemen.
  [naar artikel]
 3. Wetenschappers willen het coronavirus bestrijden met ijsblokjes van moedermelk (19/08/2020 - Express)
  Wetenschappers van het universitair ziekenhuis van Amsterdam hebben ontdekt dat moedermelk van vrouwen die besmet zijn geweest met het coronavirus... The post Wetenschappers willen het coronavirus bestrijden met ijsblokjes van moedermelk appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Wetenschappers activeren slapende immuuncellen om beenmergkanker te bestrijden (01/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Belgische wetenschappers zijn erin geslaagd om “slapende” immuuncellen terug te activeren, waardoor die effectiever optraden tegen tumoren. Daardoor is er een mogelijke piste ontdekt om een moeilijk te behandelen vorm van beenmergkanker (multipel myeloom) te bestrijden, meldt VIB-UGent-VUB.
  [naar artikel]
 5. Wetenschappers ontdekken 72 nieuwe mutaties die kunnen leiden tot borstkanker (24/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van 300 instituten hebben een belangrijke ontdekking gedaan over de genetische oorzaken van borstkanker. Ze hebben samen 72 nieuwe...
  [naar artikel]
 6. Wetenschappers activeren slapende immuuncellen om beenmergkanker te bestrijden (01/06/2017 - De Morgen)
  Belgische wetenschappers zijn erin geslaagd om "slapende" immuuncellen terug te activeren, waardoor die effectiever optraden tegen tumoren. Daardoor is er een mogelijke piste ontdekt om een moeilijk te behandelen vorm van beenmergkanker (multipel myeloom) te bestrijden, meldt VIB-UGent-VUB.
  [naar artikel]
 7. Keizerspinguïns poseren gewillig voor nieuwsgierige wetenschappers (28/11/2018 - VRT NWS)
  Australische wetenschappers hebben onverwacht bezoek gekregen aan hun onderzoeksstation in Antarctica. Het is heel ongebruikelijk dat het Casey Station bezoek krijgt van keizerspinguïns.
  [naar artikel]
 8. Katholieke kerk VS hield namen van 500 van misbruik beschuldigde priesters achter (20/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De katholieke kerk in de Amerikaanse staat Illinois heeft de namen van zeker vijfhonderd priesters en andere geestelijken achtergehouden die zijn...
  [naar artikel]
 9. Video: is wetenschappelijk onderzoek minder degelijk sinds covid-19? (10/07/2020 - Knack)
  Wetenschappers hebben ontdekt dat... een oud malariamedicijn wel/niet helpt bij corona, mondmaskers verspreiding wel/niet tegengaan, er bijna een vaccin is tegen corona (maar het is nog niet getest)... Sinds corona lijken wetenschappers elkaar (en hun onderzoek) zowat dagelijks tegen te spreken. Wil dat zeggen dat ze zo gehaast zijn om een remedie tegen corona te vinden dat ze hun onderzoek niet m...
  [naar artikel]
 10. Zij voorspellen wat corona doet als u niet binnenblijft (02/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ons gedrag bepaalt de curve en niet andersom. Achter de voorspelling en analyse van die curve zitten twintig wetenschappers die verbonden zijn aan het Data Science Institute van de Universiteit Hasselt. Samen zetten zij hun expertise in tegen het coronavirus. Dit zijn de wetenschappers die u niet ziet op de nationale televisie.
  [naar artikel]
 11. Vul nu het tweede deel van de ‘corona-enquête’ in en help het virus mee bestrijden: “Het is belangrijk dat we resultaten kunnen vergelijken” (24/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Tot 22 uur dinsdagavond kan het tweede deel van de corona-enquëte van de Universiteit Antwerpen ingevuld worden. De eerste bevraging werd door meer 560.000 Belgen ingevuld, en daaruit bleek dat ouderen hun gedrag sneller aangepast hebben dan jongere generaties. Wie de enquête invult, helpt de wetenschappers om realistische modellen uit te tekenen voor de verspreiding van het coronavirus.
  [naar artikel]
 12. “Stress over corona is gevaarlijker dan corona zelf” (25/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de strijd tegen corona zien we de invloed van acute of chronische stress op ons immuunsysteem over het hoofd, stellen sommige wetenschappers. “Ons zorgen maken over corona zou wel eens ernstiger kunnen zijn dan het virus zelf.”
  [naar artikel]
 13. “Stress over corona is gevaarlijker dan corona zelf” (27/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de strijd tegen corona zien we de invloed van acute of chronische stress op ons immuunsysteem over het hoofd, stellen sommige wetenschappers. “Ons zorgen maken over corona zou wel eens ernstiger kunnen zijn dan het virus zelf.”
  [naar artikel]
 14. Helpt het warmere weer corona tegenhouden? Kans is klein, volgens wetenschappers (04/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Zakt de corona­pandemie vanzelf ineen, nu het buiten warmer wordt? ­Wetenschappers koes­teren weinig hoop. “Wat de zomer in ons gematigd klimaat met het virus zal doen, weten we gewoon nog niet.”
  [naar artikel]
 15. Helpt het warmere weer corona tegenhouden? Kans is klein, volgens wetenschappers (04/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zakt de corona­pandemie vanzelf ineen, nu het buiten warmer wordt? ­Wetenschappers koes­teren weinig hoop. “Wat de zomer in ons gematigd klimaat met het virus zal doen, weten we gewoon nog niet.”
  [naar artikel]
 16. Anticonceptiepil voor mannen kan over 5 jaar al in de rekken liggen (16/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers zijn weer een stapje dichter bij de anticonceptiepil voor mannen. Een groep Australische wetenschappers ontwikkelde een hormoonvrije...
  [naar artikel]
 17. Aantal Limburgse priesters daalt aan hoog tempo (04/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Tegen 2030 zal het aantal actieve priesters in het bisdom Hasselt nagenoeg gehalveerd zijn. In 2020 zullen er in Limburg nog 63 priesters actief zijn. In 2030 zullen er dat nog 37 zijn. Dat meldt Kerk & Leven.
  [naar artikel]
 18. “Eenmaal daags smeren op rug en schouders”: wetenschappers ontwikkelen gel als nieuw anticonceptiemiddel voor mannen (30/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikaanse wetenschappers zijn bezig met het testen van een nieuw voorbehoedsmiddel voor mannen. Het gaat om een hormonale gel die dagelijks op de...
  [naar artikel]
 19. Zonnen of ontsmettingsmiddel inspuiten: Trump zoekt onorthodoxe manieren om corona te bestrijden (24/04/2020 - De Morgen)
  Amerikaans president Donald Trump heeft een aantal onorthodoxe maatregelen aangeraden om corona te bestrijden. Hij vernoemde zonnen, onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet.’ Voorts vroeg hij advies over het injecteren van ontsmettingsmiddel als remedie.
  [naar artikel]
 20. Omstreden datingsite voor studentes en rijke mannen strijkt neer in Brussel (25/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het begin van het nieuwe academiejaar is volgens de zakenman Sigurd Vedal (46) het ideale moment om zijn omstreden datingwebsite voor studentes en rijke mannen te lanceren. Maandag startte het team achter de website RichMeetBeautiful dan ook met een grootschalige reclameactie in Brussel.
  [naar artikel]
 21. Luchthaven van Hongkong stelt ‘sterilisatiecabine’ voor om corona te bestrijden (15/05/2020 - Express)
  Om reizen na het coronavirus te bespoedigen, experimenteert de luchthaven van Honkong met een sterilisatiecabine. Die moet u coronavrij maken... The post Luchthaven van Hongkong stelt ‘sterilisatiecabine’ voor om corona te bestrijden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 22. Dozijn priesters in Nederland geschorst na meldingen van misbruik (14/02/2018 - VRT NWS)
  Sinds 2010 heeft de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) in Nederland twaalf priesters geschorst en twee priesters ontheven uit hun ambt na meldingen van seksueel misbruik van minderjarigen. Dat zegt een woordvoerster van de RKK naar aanleiding van een onderzoek van het televisieprogramma Zembla dat vandaag wordt uitgezonden. Het is voor het eerst dat er cijfers naar buiten komen over maatregelen tegen priesters.
  [naar artikel]
 23. Priesters overgeplaatst na spanningen in parochies (23/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Priesters Benoit Menten en Ronald Villareal vertrekken na amper twee jaar al uit hun Holsbeekse parochies. Sommigen zeggen dat de priesters zich niet konden aanpassen, anderen beweren dat de parochianen hen niet hebben aanvaard.
  [naar artikel]
 24. Nieuwsgierige keizerspinguïns 'nemen selfie' op Antarctica (08/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Pinguïns zijn een nieuwsgierige diersoort. Toen een Australische onderzoeker tijdens een expeditie op Antarctica even zijn camera op het ijs liet...
  [naar artikel]
 25. Dozijn priesters in Nederland geschorst na meldingen van misbruik (14/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds 2010 heeft de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) in Nederland twaalf priesters geschorst en twee priesters ontheven uit hun ambt na meldingen van...
  [naar artikel]
 26. Nog maar 101 actieve priesters voor 312 Limburgse parochies (10/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTIn de 312 parochies van het bisdom Hasselt zijn nog amper 101 priesters actief. Liefst 184 geestelijken gingen dit jaar al met emeritaat. Twintig jaar geleden telde Limburg nog drie keer zoveel priesters. Slechts 41 van de nog actieve pastoors is jonger dan 60. Onder die ‘jongeren’ zijn er negen van buitenlandse afkomst.
  [naar artikel]
 27. ZO ZIT DAT. Hoe kunnen honden corona opsporen? (22/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het coronavirus heeft wereldwijd al meer dan twintig miljoen mensen besmet, waarvan zo’n 80.000 in België. Om corona te bestrijden, moet een besmetting met het virus snel kunnen worden opgespoord. Wetenschappers stellen vast dat de scherpe reukzin van honden kan worden ingezet om besmette personen op te sporen, zelfs als ze geen symptomen vertonen. Experimenten in onder andere de Universiteit van Pennsylvania leveren alvast veelbelovende resultaten op. Maar hoe kan de neus van een hond het coronavirus opsporen? Het Nieuwsblad legt het uit!
  [naar artikel]
 28. Geef plasma en help onderzoek om de wereld van de coronacrisis verlossen (08/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Rode Kruis roept mannen, die genezen zijn van corona, op om bloedplasma te doneren. Mogelijk kunnen de antilichamen helpen genezen of de immuniteit verhogen. Wetenschappers reageren sceptisch.
  [naar artikel]
 29. Demir haalt uit naar wetenschappers achter kritisch armoederapport (14/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  “Als wetenschappers schelden als politici, wil deze politica wel eens de wetenschap wegen.” Staatssecretaris Zuhal Demir is op Facebook niet mals voor Ides Nicaise en Jan Vranken, twee wetenschappers achter het federale jaarboek ‘Armoede in België’, waarin het beleid van de regering vorige week op de korrel werd genomen.
  [naar artikel]
 30. Demir haalt uit naar wetenschappers achter kritisch armoederapport (14/10/2017 - De Standaard)
  ‘Als wetenschappers schelden als politici, wil deze politica wel eens de wetenschap wegen.’ Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is op Facebook niet mals voor Ides Nicaise en Jan Vranken, twee wetenschappers achter het het federale jaarboek ‘Armoede in België’, waarin het beleid van de regering vorige week op de korrel werd genomen.
  [naar artikel]
 31. Help het coronavirus te bestrijden en neem deel aan de nationale “corona-enquête” (24/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 550.000 Belgen vulden vorige week de coronabevraging van de Universiteit Antwerpen in (in samenwerking met KULeuven en de UHasselt). De enquête staat vandaag (dinsdag) van 10 tot 22 uur weer online. “Herhaalde deelname is belangrijk om realistische modellen voor de verspreiding van het virus te kunnen uittekenen”, zeggen de wetenschappers.
  [naar artikel]
 32. Katholieke kerk VS hield namen van 500 van misbruik beschuldigde priesters achter (20/12/2018 - De Morgen)
  De katholieke kerk in de Amerikaanse staat Illinois heeft de namen van zeker vijfhonderd priesters en andere geestelijken achtergehouden die zijn beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Dat staat in een rapport dat de procureur-generaal van de staat vandaag heeft gepresenteerd. 
  [naar artikel]
 33. Het duivelse dilemma in arme landen: corona bestrijden of honger lijden (04/04/2020 - De Morgen)
  Pakt het middel erger uit dan de kwaal? Als mensen in derdewereldlanden tijdelijk het werk neerleggen in een poging de corona-epidemie in te dijken, hebben ze simpelweg geen eten. ‘Dan gaan mensen dood aan de honger in plaats van aan corona.’
  [naar artikel]
 34. Vul opnieuw de ‘corona-enquête’ in en help mee het virus te bestrijden (14/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Universiteit Antwerpen heeft een nieuwe lijst met vragen online gezet in het kader van haar grote corona-enquête. Daarmee wil ze...
  [naar artikel]
 35. Vul opnieuw de ‘corona-enquête’ in en help mee het virus te bestrijden (21/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Universiteit Antwerpen heeft een nieuwe lijst met vragen online gezet in het kader van haar grote corona-enquête. Daarmee wil ze...
  [naar artikel]
 36. Vul opnieuw de ‘corona-enquête’ in en help mee het virus te bestrijden (12/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Universiteit Antwerpen heeft een nieuwe lijst met vragen online gezet in het kader van haar grote corona-enquête. Daarmee wil ze...
  [naar artikel]
 37. “Eenmaal daags smeren op rug en schouders”: wetenschappers ontwikkelen gel als nieuw anticonceptiemiddel voor mannen (30/11/2018 - De Morgen)
  Amerikaanse wetenschappers zijn bezig met het testen van een nieuw voorbehoedsmiddel voor mannen. Het gaat om een hormonale gel die dagelijks op de schouders en rug aangebracht moet worden en de spermaproductie verlaagt, zonder dat het effect heeft op het libido en het energieniveau van de man in kwestie.
  [naar artikel]
 38. ‘The female touch’: Wat deze landen die corona efficiënt bestrijden gemeen hebben (02/05/2020 - Express)
  Wat Taiwan, Duitsland en Nieuw-Zeeland gemeen hebben in hun succesvolle optreden tegen het coronavirus? Snelle, doeltreffende maatregelen en heldere communicatie.... The post ‘The female touch’: Wat deze landen die corona efficiënt bestrijden gemeen hebben appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 39. Goed nieuws in strijd tegen corona: Gentse wetenschappers ontdekken nieuwe ‘supercel’ (09/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Onderzoekers van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek hebben een nieuw type cel van het afweersysteem ontdekt. Deze cel speelt een cruciale rol in het bestrijden van luchtweginfecties en verklaart verder ook hoe plasma een gunstig effect kan hebben bij de afweer tegen virusinfecties, zoals Covid-19.
  [naar artikel]
 40. “N-VA blinkt uit in hypocrisie” (26/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  “N-VA blinkt deze week uit in hypocrisie. De afgelopen jaren hebben ze geen prioriteit gemaakt van discriminatiebestrijding, ook al leveren ze de Vlaamse minister en de federale staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Maar ze staan wel op de eerste rij om te schieten op één van de toonaangevende instituten die discriminatie helpt bestrijden in onze samenleving.” Dat stelt Groen zondag.
  [naar artikel]
 41. Dit gebeurt er wanneer een nieuwsgierige beer vastzit in je wagen (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een nieuwsgierige beer brak in de Amerikaanse staat Colorado in in een auto. Het dier ging ‘s nachts al op verkenning, maar zat de dag nadien nog...
  [naar artikel]
 42. “Niet eenzaamheid maar gebrek aan toekomst ontmoedigt priesters” (09/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Niet zozeer eenzaamheid of de vloedgolf aan taken blijken te leiden tot een gevoel van onbehagen bij priesters, maar het gebrek aan toekomstperspectieven en het onvermogen van het instituut om daarop te reageren. Dat blijkt uit een enquête bij alle priesters van het bisdom Luik, meldt Kerk & Leven woensdag.
  [naar artikel]
 43. “Niet eenzaamheid maar gebrek aan toekomst ontmoedigt priesters” (09/11/2016 - De Standaard)
  Niet zozeer eenzaamheid of de vloedgolf aan taken blijken te leiden tot een gevoel van onbehagen bij priesters, maar het gebrek aan toekomstperspectieven en het onvermogen van het instituut om daarop te reageren. Dat blijkt uit een enquête bij alle priesters van het bisdom Luik, meldt Kerk & Leven woensdag.
  [naar artikel]
 44. “Niet eenzaamheid maar gebrek aan toekomst ontmoedigt priesters” (09/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Niet zozeer eenzaamheid of de vloedgolf aan taken blijken te leiden tot een gevoel van onbehagen bij priesters, maar het gebrek aan toekomstperspectieven en het onvermogen van het instituut om daarop te reageren. Dat blijkt uit een enquête bij alle priesters van het bisdom Luik, meldt Kerk & Leven woensdag.
  [naar artikel]
 45. Wetenschappers activeren slapende immuuncellen om beenmergkanker te bestrijden (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische wetenschappers zijn erin geslaagd om "slapende" immuuncellen terug te activeren, waardoor die effectiever optraden tegen tumoren.
  [naar artikel]
 46. Hebben wetenschappers corona onderschat? (23/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Corona blijkt een pak dodelijker en besmettelijker te zijn dan griep. Hebben we het virus verkeerd ingeschat? Klopt het dat er nu ook jonge,...
  [naar artikel]
 47. Brandweermannen redden nieuwsgierige hond die kop niet meer uit te smalle afvoerpijp krijgt (24/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De politie en brandweer van St. Louis, Missouri, kregen een oproep binnen over een nieuwsgierige hond die zich flink in de nesten had gewerkt. De...
  [naar artikel]
 48. Wetenschappers luiden alarmbel over privacy corona-apps (20/04/2020 - De Tijd)
  21:56 302 wetenschappers uit 27 landen - onder wie 16 Belgen - waarschuwen voor zogenaamde tracingapps die een ongeziene surveillance mogelijk maken.
  [naar artikel]
 49. Hoe corona ook de Wetstraat aanstak (16/03/2020 - De Standaard)
  Het coronavirus heeft ook in de Wetstraat de temperatuur flink doen toenemen. Toch zijn alle klassieke formatiepogingen gestrand in een staakt-het-vuren: de huidige regering in lopende zaken krijgt volmachten om corona, en de bijkomende economische gevolgen, te bestrijden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.