Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 October 2020
07:47 uur

Deze Vlamingen schetsen toestand in Europese broeihaarden: ‘Het was hier ‘vrijheid blijheid’. En kijk nu’

De Morgen

17/10/2020 - 16:31

Overal in Europa sneuvelen records, en niet van het soort waar je trots op bent. In Nederland registreerden ze vandaag in één dag 8.141 nieuwe coronagevallen, het hoogste aantal tot nu toe. Verhoudingsgewijs is Tsjechië dan weer het ergst getroffen land van de tweede golf, met 413 infecties per 100.000 inwoners. En in het Verenigd Koninkrijk zitten ze met 43.245 overlijdens aan het hoogste dodental van Europa. We polsten bij uitgeweken Vlamingen naar de toestand in hun nieuwe thuisland.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Deze Vlamingen schetsen toestand in Europese broeihaarden: “Het was hier ‘vrijheid blijheid’. En kijk nu” (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Overal in Europa sneuvelen records - en niet van het soort waar je trots op bent. In Nederland registreerden ze gisteren in één dag 7.833 nieuwe coronagevallen, het hoogste aantal tot nu toe. Verhoudingsgewijs is Tsjechië dan weer het ergst getroffen land van de tweede golf, met 413 infecties per 100.000 inwoners. En in het Verenigd Koninkrijk zitten ze met 43.245 overlijdens aan het hoogste dodental van Europa. We polsten bij uitgeweken Vlamingen naar de toestand in hun nieuwe thuisland.
  [naar artikel]
 2. Vrijheid blijheid was toen, rechtvaardige vrijheid is nu (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 3. 'Open Vld hanteert principe 'vrijheid, blijheid'' (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. Van uitbundige vrijheid naar verstikkende CONTROLE (12/04/2019 - De Morgen)
  Ouders die hun kind nergens naartoe laten gaan zonder gsm, een armband die waarschuwt wanneer het tijd is om je koter in te smeren met een laag sunblock factor 50. Vrijheid, blijheid? Het lijkt eeuwen geleden. Maar is zoveel controledrang wel gewenst? En wat is de impact op onze kinderen?
  [naar artikel]
 5. Onze reporter – zonder mondmasker – in Zweden: “Deze strategie zou in België niet gewerkt hebben” (26/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op het eerste gezicht is het 'vrijheid blijheid' in Zweden. Van een lockdown was er in het land van Abba, Ikea en Volvo geen sprake en ook vandaag...
  [naar artikel]
 6. Hoe vermaak ik mijn kinderen tijdens de zomervakantie? (02/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Twee maanden vrijheid, blijheid. Op papier dan. Hoe voorkom je dat je als politieagent of entertainer moet optreden?
  [naar artikel]
 7. Antropologie van het FESTIVALZWIJN (13/04/2019 - De Morgen)
  Muziekfestivals schrapen bij sommigen een cruciaal laagje beschaving weg. Plots ontpoppen er zich festivalzwijnen die alle mogelijke regels overtreden. Welke lusten drijven hen en wat is hun uiteindelijke doel? 'Vrijheid, blijheid.'
  [naar artikel]
 8. Koen Geens : ‘Het realisme moet in de keet terugkeren’ (27/10/2019 - De Standaard)
  CD&V-vicepremier Koen Geens (CD&V) maakt zich zorgen om de ‘vrijheid blijheid’ die momenteel in het parlement heerst.
  [naar artikel]
 9. ‘We zijn creatief aan het verarmen’: deze Vlamingen gaan morgen betogen (04/12/2019 - De Morgen)
  Voor vrijheid, creativiteit en kwaliteit. Daarom vatten Kato Six (33), Clem Robyns (54) en Alexandra Smarandescu (23) donderdag post op het Martelaarsplein in Brussel. Drie Vlamingen over waarom ze zich verzetten tegen de besparingsplannen van de regering-Jambon.
  [naar artikel]
 10. 400.000 slaapplaatsen voor 11,4 miljoen inwoners: is er wel genoeg plaats om allemaal in België op reis te gaan? (02/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Allemaal op reis in eigen land. Zo ziet het ernaar uit voor de zomer van 2020. Maar hoe gaan we dat doen? Ons land telt maar zo’n 400.000 slaapplaatsen in hotels, B&B’s, vakantiewoningen en campings, terwijl het liefst 11,43 miljoen inwoners telt. “Vakantie is normaal gelijk aan vrijheid blijheid”, zegt toerisme-expert Jan van der Borg van de KULeuven. “Maar wie deze zomer niet in eigen tuin wil eindigen, zal ‘vrijheid’ moeten schrappen en vooralveel moeten plannen.”
  [naar artikel]
 11. ‘We zijn creatief aan het verarmen’: deze Vlamingen betogen vandaag (05/12/2019 - De Morgen)
  Voor vrijheid, creativiteit en kwaliteit. Daarom vatten Kato Six (33), Clem Robyns (54) en Alexandra Smarandescu (23) vandaag post op het Martelaarsplein in Brussel. Drie Vlamingen over waarom ze zich verzetten tegen de besparingsplannen van de regering-Jambon.
  [naar artikel]
 12. Vrijheid blijheid in Antwerpen (07/04/2019 - De Morgen)
  FRINGE vzw palmt dit weekend Antwerpen in met gewaagde performances van jonge artiesten die hun plek in de stad opeisen. Het is de eerste keer dat het bekende Fringe-concept in België georganiseerd wordt.
  [naar artikel]
 13. De belangrijkste cijfers en kaarten: zo evolueert het coronavirus in uw regio (06/10/2020 - De Morgen)
  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België is hoog. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft daarom enorm belangrijk. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand in ons land op.
  [naar artikel]
 14. Parijse cafés twee weken dicht: “Het was vrijheid, blijheid in de stad. Daar betalen we nu de prijs voor” (05/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Parijs gaat — een beetje — op slot: vanaf dinsdag moeten alle cafés in de stad en in drie departementen rond het centrum dicht. Het aantal...
  [naar artikel]
 15. Koen Geens tempert verwachtingen: ‘Na 3 mei zal het nog geen vrijheid blijheid zijn, verre van’ (24/04/2020 - De Morgen)
  Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tempert de verwachtingen over de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad over het versoepelen van enkele coronamaatregelen. ‘Tot er een vaccin komt, hebben we nog een hele tijd discipline voor de boeg.’
  [naar artikel]
 16. Wordt het één van deze? Schetsen van trouwjurk Meghan Markle gelekt (21/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Britse prins Harry en Meghan Markle trouwen op zaterdag 19 mei. Fans speculeren al even over de jurk die de Amerikaanse ex-actrice zal dragen, maar de creatie is nu misschien al bekend. Entertainmentsite TMZ bericht dat er schetsen zijn opgedoken van een ontwerp.
  [naar artikel]
 17. OPROEP. Vlamingen in Zweden gezocht (21/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voor een artikel over de aanpak van de coronacrisis in Zweden zoeken we Vlamingen die kunnen vertellen hoe de toestand in het land is. Woon je in...
  [naar artikel]
 18. Naar een ander drugsbeleid? 'Men had alcohol vanaf het begin beter moeten reguleren' (07/12/2016 - Knack)
  Politicoloog Patrick Dewals sprak met criminoloog Tom Decorte. Allebei pleiten ze voor een humaner drugsbeleid, inclusief de legalisering van cannabis. In België ziet hij dat voorlopig niet gebeuren: 'De liberalen hinken op twee benen. Op het vlak van alcohol is het vrijheid blijheid.'
  [naar artikel]
 19. Modale Nederlander ontdekt Vlaamse villa met veranda (10/04/2019 - De Morgen)
  Vijftien procent van alle nieuwkomers in Vlaanderen zijn Nederlanders, zo blijkt uit het eerste jaarboek 'Integratie en inburgering' van de Vlaamse overheid. Daarmee vormen ze de grootste groep van de migranten, en dat is al jaren zo. Op zoek naar vrijheid en blijheid steken ze de grens over. 'In Nederland beslist een commissie hoe je veranda eruit mag zien.'
  [naar artikel]
 20. Patrick Dewael (Open VLD): 'Gebrek aan kandidaat-premier van N-VA of PS bemoeilijkt gesprekken' (19/05/2020 - Knack)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) wil een volwaardige regering. De 'vrijheid, blijheid'-sfeer in zijn parlement dreigt het budget nog verder te doen ontsporen. 'Nieuwe verkiezingen? De kiezer zal ongenadig zijn voor de partijen die nu de handdoek in de ring werpen.'
  [naar artikel]
 21. Op reportage – zonder mondmasker – in Zweden: ‘Deze strategie zou in België niet gewerkt hebben’ (28/09/2020 - De Morgen)
  Op het eerste gezicht is het ‘vrijheid blijheid’ in Zweden. Van een lockdown was er geen sprake en ook vandaag is er in de straten, winkels en scholen geen mondmasker te zien. Maar reporter Dietert Bernaers stelt in Göteborg vast dat het allemaal toch iets genuanceerder is: er zijn wel degelijk regels en strikte aanbevelingen. Het verschil is dat die gedragen worden door de bevolking. ‘De soepele Zweedse strategie zou in België nooit gewerkt hebben.’
  [naar artikel]
 22. Drie schetsen van 'De kleine prins' gevonden in een oud gebouw in Zwitserland (16/08/2019 - VRT NWS)
  In een oud gebouw in het noorden van Zwitserland zijn drie schetsen van 'De kleine prins' gevonden, van de hand van de schrijver van het boek, Antoine de Saint-Exupéry. De schetsen werden er jarenlang opgeborgen temidden van tienduizenden kunstwerken door een vastgoedmagnaat. De man, Bruno Stefanini, had ze meer dan 30 jaar geleden gekocht op een veiling.
  [naar artikel]
 23. Vlaamse regering maakt begrotingscijfers bekend, kijk ze hier in (07/10/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering heeft de begrotingscijfers voor het komende jaar en de rest van de legislatuur bekendgemaakt. Morgen wordt daarover gedebatteerd in het Vlaams Parlement. Kijk de cijfers hier in.
  [naar artikel]
 24. Kijk hier live naar de oefenmatch van Anderlecht op het veld van Lille (01/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  RSC Anderlecht speelt deze namiddag een oefenmatch in en op het veld van Lille. Kemar Roofe en Nany Dimata ontbreken met een lichte blessure. Kijk...
  [naar artikel]
 25. Aantal besmettingen stijgt snel: bekijk hier de situatie in uw regio (23/09/2020 - De Morgen)
  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft hoog. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft daarom enorm belangrijk. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
  [naar artikel]
 26. Informateurs schetsen alarmerend beeld van begroting (30/08/2019 - De Tijd)
  01:03 De toestand van de begroting is zo zorgwekkend dat besparingen in de sociale zekerheid en belastingverhogingen nodig zijn om tot een evenwicht te komen, zeggen de informateurs Johan Vande Lanotte en D...
  [naar artikel]
 27. “Verschrikkelijk. Ik ga me bezatten straks”: zo beleven Vlamingen met Britse roots Brexit-dag (31/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Nog even en het is definitief: om middernacht wordt er gesnoeid in de Europese Unie. Met regelrechte Brexit-feestjes dansen de Britten zich door de uitgang, terwijl de Vlamingen met Britse roots hier met lede ogen toekijken. Drie Belgobritten vertellen over hun vrijdag, vandaag. “Ik ga mij bezatten vanavond. Of in tranen uitbarsten.”
  [naar artikel]
 28. “Verschrikkelijk. Ik ga me bezatten straks”: zo beleven Vlamingen met Britse roots Brexit-dag (31/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Nog even en het is definitief: om middernacht wordt er gesnoeid in de Europese Unie. Met regelrechte Brexit-feestjes dansen de Britten zich door de uitgang, terwijl de Vlamingen met Britse roots hier met lede ogen toekijken. Drie Belgobritten vertellen over hun vrijdag, vandaag. “Ik ga mij bezatten vanavond. Of in tranen uitbarsten.”
  [naar artikel]
 29. Aanval op dotatie van 300.000 euro voor prins (05/04/2019 - De Morgen)
  De Congoreis van prins Laurent zet zijn dotatie op de helling. N-VA, LDD en Vlaams Belang willen de jaarlijkse toelage van circa 300.000 euro schrappen. De andere partijen gaan nog niet zo ver, maar vinden wel dat Laurent moet kiezen: of een dotatie krijgen en zich schikken naar zijn broodheren, of vrijheid blijheid op zijn eigen kosten.
  [naar artikel]
 30. Vrijdag moeten de Rode Duivels tegen koning Neymar: "Ik voel me steeds beter" (03/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Kijk hier, kijk hier. Zo stevig heeft Neymar zijn maats onder de knoet dat een assist van zijn voet eerder wordt gevierd dan de doelpuntenmaker....
  [naar artikel]
 31. Jan Jambon steekt horeca en alle Vlamingen hart onder de riem met filmpje: “Goeden moeten opdraaien voor gedrag onverlaten” (18/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Met een filmpje wil Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de horeca in én alle Vlamingen een hart onder de riem steken in deze “barre tijden”. Hij heeft naar eigen zeggen geprobeerd om minstens de restaurants open te houden, maar erkent tegelijkertijd ook de ernst van de toestand.
  [naar artikel]
 32. Protest tegen Hongaarse universiteitswet: EU start juridische procedure (26/04/2017 - De Redactie)
  Hongarije heeft onlangs een wet aangenomen waardoor buitenlandse universiteiten kunnen worden gedwongen om te sluiten. De wet is in strijd met de vrijheid van vestiging en het recht op academische vrijheid, stelt de Europese Commissie.
  [naar artikel]
 33. IN KAART. Brussel bijna aan viervoud van WHO-alarmdrempel positieve coronatesten: bekijk hier de situatie in uw regio (14/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft hoog. Er is sprake van een zorgwekkende stijging. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft dan ook enorm belangrijk. Deze grafieken en kaart tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
  [naar artikel]
 34. Kijk, daar zijn de kabelknippers: almaar meer Vlamingen doen het zonder klassiek tv-abonnement (20/02/2020 - VRT NWS)
  Almaar meer Vlamingen doen het zonder klassiek tv-abonnement. Dat blijkt uit de Digimeter, de jaarlijkse studie rond het mediagebruik van de Vlaming van onderzoeksinstituut Imec. 15 procent van de 25-34-jarigen kan beschouwd worden als "cordcutter": zij knippen als het ware hun klassieke televisiekabel door en halen hun tv-ontspanning voortaan bij de Netflixen van deze wereld.
  [naar artikel]
 35. IN KAART. Brussel en Luik bijna aan viervoud van WHO-alarmdrempel positieve coronatesten: bekijk hier de situatie in uw regio (15/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft hoog. Er is sprake van een zorgwekkende stijging. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft dan ook enorm belangrijk. Deze grafieken en kaart tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
  [naar artikel]
 36. IN KAART. Brussel en Luik bijna aan viervoud van WHO-alarmdrempel positieve coronatesten: bekijk hier de situatie in uw regio (15/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft hoog. Er is sprake van een zorgwekkende stijging. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft dan ook enorm belangrijk. Deze grafieken en kaart tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
  [naar artikel]
 37. Europese leiders ronden top af, Polen weigert conclusies goed te keuren (10/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben hun Europese top omstreeks middernacht afgerond met een gesprek over de politieke toestand
  [naar artikel]
 38. 1 op 7 Vlamingen wil deze zomer niet op reis (07/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Driekwart van de Vlamingen heeft nog geen vakantieplannen gemaakt voor komende zomer. Dat blijkt uit een enquête van VAB bij 8.000 Vlamingen. 1 op de 7 Vlamingen wil komende zomer hoe dan ook nog niet met vakantie of stelt reisplannen zelfs uit tot wanneer er een coronavaccin beschikbaar is.
  [naar artikel]
 39. 1 op 7 Vlamingen wil deze zomer niet op reis (07/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Driekwart van de Vlamingen heeft nog geen vakantieplannen gemaakt voor komende zomer. Dat blijkt uit een enquête van VAB bij 8.000 Vlamingen. 1 op de 7 Vlamingen wil komende zomer hoe dan ook nog niet met vakantie of stelt reisplannen zelfs uit tot wanneer er een coronavaccin beschikbaar is.
  [naar artikel]
 40. Analyse na maand bij PSG: Neymar wil (te veel) zoals Messi zijn (31/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een maand lang was het volle euforie dat PSG de duurste speler ter wereld had kunnen inlijven. Sinds die discussie met Edison Cavani over wie de strafschop moest nemen, is het imago van vrijheid-blijheid van Neymar beetje bij beetje aan het afbrokkelen. De Braziliaan streeft bij PSG iets te nadrukkelijk naar dezelfde status die Lionel Messi bij Barcelona heeft. Daarvoor heeft hij maar één optie: blijven presteren op het veld.
  [naar artikel]
 41. 'Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Dat is de basis' (07/04/2019 - De Morgen)
  Schrijver Orhan Pamuk stamt uit een zeer Europa-gezinde familie, en zal altijd de Europese waarden verdedigen. Zonder broederschap gaan ook vrijheid en gelijkheid verloren, zegt de Turkse Nobelprijswinnaar.
  [naar artikel]
 42. 'Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Dat is de basis' (13/12/2017 - De Morgen)
  Schrijver Orhan Pamuk stamt uit een zeer Europa-gezinde familie, en zal altijd de Europese waarden verdedigen. Zonder broederschap gaan ook vrijheid en gelijkheid verloren, zegt de Turkse Nobelprijswinnaar.
  [naar artikel]
 43. Vlamingen blijven één van de grootste voorstanders van EU (22/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna 80 procent van de Vlamingen staat achter het Belgisch lidmaatschap van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen....
  [naar artikel]
 44. KIJK LIVE. Vlieg mee met onze ‘Ronde tegen corona’: zes uur lang brengen we de meest hartverwarmende boodschappen van de Vlamingen in beeld (05/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nu zondag vliegen HLN en VTM samen met alle Vlamingen De Ronde tegen Corona. Op de dag dat Vlaanderens mooiste jammer genoeg niet gereden kan...
  [naar artikel]
 45. Onze huiscartoonisten schetsen de coronacrisis... (17/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ook in tijden van crisis mag er al eens gelachen worden. Onze huiscartoonisten geven hun eigen humoristische kijk op de crisis die een groot deel van de wereld in de ban houdt.
  [naar artikel]
 46. Toestand in Madrid loopt uit de hand: vrijheid beperkt tot winkelen en werken (19/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de Spaanse hoofdstad Madrid mogen inwoners van bepaalde (vooral armere) wijken enkel nog buiten om te gaan werken, te winkelen of om hun kinderen naar school te brengen of te gaan halen. Die strenge maatregelen zijn nodig omdat de toestand er helemaal uit de hand begint te lopen, klinkt het.
  [naar artikel]
 47. ‘Jullie zijn pussies. Dat verplichte mondmasker staat symbool voor angst’ (28/09/2020 - De Morgen)
  Op het eerste gezicht is het ‘vrijheid blijheid’ in Zweden. Van een lockdown was er geen sprake en ook vandaag is er in de straten, winkels en scholen geen mondmasker te zien. Maar reporter Dietert Bernaers stelt in Göteborg vast dat het allemaal toch iets genuanceerder is: er zijn wel degelijk regels en strikte aanbevelingen. Het verschil is dat die gedragen worden door de bevolking. ‘De soepele Zweedse strategie zou in België nooit gewerkt hebben.’
  [naar artikel]
 48. KIJK LIVE. Kijk hier naar VTM NIEUWS van 13 uur (02/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volg de actualiteit op de voet en bekijk de nieuwsuitzendingen van VTM live via VTM GO. Heb je een nieuwsuitzending gemist? Geen zorgen,...
  [naar artikel]
 49. KIJK LIVE. Kijk hier naar VTM NIEUWS 19 uur (31/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volg de actualiteit op de voet en bekijk de nieuwsuitzendingen van VTM live via VTM GO. Heb je een nieuwsuitzending gemist? Geen zorgen,...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.