Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 October 2020
07:32 uur

Dag van de armoede: “Zeker 6 Hasselaren stierven dit jaar al in armoede”

Het Belang van Limburg

17/10/2020 - 18:57

Met een waaier van spandoeken tegen de, hoe contrasterend, afsluitingen die de wandelaars vanaf het Volkstehuis begeleiden naar Quartier Bleu, hebben de Hasseltse armoedeverenigingen hun zorgen bekend gemaakt op de Dag van de armoede.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Armoede bij Vlaamse kinderen blijft toenemen (29/03/2019 - De Morgen)
  Eén kind op de tien in Vlaanderen leeft in armoede. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse regering. 'Het is nu of nooit voor de strijd tegen armoede', zegt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.
  [naar artikel]
 2. Kan een stad als Gent de armoede écht aanpakken? (18/09/2018 - De Morgen)
  Een op de vijf Gentse kinderen wordt geboren in armoede. Ondanks een heel arsenaal aan maatregelen van het stadsbestuur. Hamvraag is: hoe pak je armoede aan op stadsniveau?
  [naar artikel]
 3. Verhelpen sociaal-sportieve praktijken kinderarmoede? (28/05/2020 - Apache)
  Armoede. Kinderen in armoede. Het zijn thema’s die weinig, te weinig, aan bod kwamen in het maatschappelijk debat. Door de invoering van de alom besproken lockdown naar aanleiding van Covid-19 en de inspanningen van allerlei middenveldorganisaties, is armoede eindelijk meer op de voorgrond verschenen. Dat is maar goed ook, want armoede zit in een stijgende lijn.
  [naar artikel]
 4. Ex-K3'tje Kristel Verbeke getuigt over het ontsnappen aan armoede: “Ik heb geluk gehad, en mensen die in mij geloofden” (17/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag is het Internationale Dag Tegen Armoede. In België loopt nog altijd 1 op 5 het risico op armoede of sociale uitsluiting. Een hallucinant...
  [naar artikel]
 5. ‘Zonder fundamentele hervormingen zal de armoede in Vlaanderen nóg meer toenemen’ (28/09/2020 - De Morgen)
  In 275 van de 300 Vlaamse gemeenten is het risico op armoede de voorbije twaalf jaar groter geworden. Dat blijkt uit de nieuwe Armoedebarometer van platform Decenniumdoelen. Door de coronacrisis zullen er nog heel wat mensen in de armoede terechtkomen, stelt coördinator Michel Debruyne.
  [naar artikel]
 6. RIMO vraagt aandacht voor armoedebestrijding bij nieuwe gemeentebesturen: “Op 8 jaar tijd 25% meer Limburgers in armoede” (17/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De gemeenteraadsverkiezingen zijn net achter de rug, het ideale moment dus voor verenigingen om in actie te schieten en de nieuwe bestuurders aan te spreken. En dat doen dus de Limburgse verenigingen tegen armoede op de werelddag van verzet tegen armoede. 130.000 Limburgers hebben een inkomen onder de Europese armoedegrens. De verenigingen hopen dat politici armoede integreren in hun beleid.
  [naar artikel]
 7. Armoede-experts maken de balans van de regeringen op: 'Er is de voorbije vijf jaar niets gebeurd' (10/04/2019 - Knack)
  Er leven in België evenveel mensen in armoede als toen de regering-Michel in 2014 begon, stellen de experts Ive Marx en Matthias Somers. 'En de verhoging van het minimumloon zal alleen maar meer mensen de armoede in duwen.'
  [naar artikel]
 8. Een op de vijf Belgen loopt risico op armoede of sociale uitsluiting (14/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  In België loopt 21 procent van de bevolking een risico op armoede of sociale uitsluiting. Het gaat om mensen die geconfronteerd worden met monetaire armoede, ernstige materiële deprivatie en/of lage arbeidsintensiteit. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie, naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober.
  [naar artikel]
 9. Dit is hét moment voor Belgische ‘new social & green deal’ (01/06/2020 - Apache)
  Armoede is een sluipmoordenaar. Het glipt soms stiekem iemands leven binnen of kan juist plotsklaps toeslaan. Armoede verschuilt zich achter karakterloze gevels of in donkere steegjes, maar kan ook pijnlijk zichtbaar zijn. De ravage die armoede veroorzaakt, is groot. Armoede maakt mensenlevens kapot, verwoest families en hele gemeenschappen. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress, depressies en
  [naar artikel]
 10. 1 op de 5 Belgen leeft in armoede (16/10/2018 - De Morgen)
  Ruim 20 procent van de Belgen leeft in armoede. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat naar aanleiding van de internationale dag voor de uitroeiing van armoede woensdag. 
  [naar artikel]
 11. Netwerk tegen Armoede: “Armoede los je niet alleen op met voedselbonnen” (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Netwerk tegen Armoede is tevreden met de 45 miljoen euro extra die de Vlaamse regering heeft uitgetrokken om kwetsbare gezinnen te...
  [naar artikel]
 12. Armoede is zichtbaar tot in de ruimte (08/01/2019 - Knack)
  Armoede op het platteland is zichtbaar tot in de ruimte, hebben Deense onderzoekers in Kenia vastgesteld. Met monitoring via satellieten kan men sneller vooruitgang boeken in de strijd tegen armoede, zeggen ze.
  [naar artikel]
 13. Een vijfde van de Belgen leeft in armoede (16/10/2018 - Knack)
  Ruim 20 procent van de Belgen leeft in armoede. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Eurostat naar aanleiding van de internationale dag voor de uitroeiing van armoede op woensdag 17 oktober.
  [naar artikel]
 14. Groen eist meer actie tegen armoede (11/06/2017 - De Tijd)
  14:12 In aanloop naar de bijsturing van het Vlaams actieplan tegen armoede op 3 juli vraagt Groen maatregelen om de 150.000 Vlaamse kinderen die in armoede leven beter te beschermen.
  [naar artikel]
 15. Armoede, dat veelkoppige monster (29/03/2019 - De Morgen)
  Armoede is een monster met veel koppen, maar slechts één uitkomst: uitsluiting. Dat is de boodschap die Dure Woorden uitdraagt, de nieuwe literaire tournee van Behoud de Begeerte die gisteren, op de werelddag van verzet tegen armoede, in première ging in de KVS in Brussel.
  [naar artikel]
 16. Van "jobs, jobs, jobs" naar "minder, minder, minder armoede" (24/10/2018 - VRT NWS)
  Er woedt onder arbeidsspecialisten een discussie over de gevolgen van het beleid van de regering-Michel. Vakbondsman Chris Serroyen (ACV) besloot hier gisteren: "Van jobs, jobs, jobs naar armoede, armoede, armoede". Professor Stijn Baert trekt nu het omgekeerde besluit: "naar minder, minder, minder armoede".
  [naar artikel]
 17. Homans ziet als enige armoede dalen (06/02/2017 - De Standaard)
  Armoede-experts noemen het hoerabericht van Homans ‘baarlijke nonsens’. Er is géén significante daling. En al zeker niet dankzij Homans.
  [naar artikel]
 18. ‘Voor wat hoort wat'-beleid past niet in strijd tegen armoede (11/10/2017 - De Tijd)
  17:53 ‘Bij nader toezien lijkt het recente arbeidsmarktbeleid eerder een strijd tegen mensen in armoede dan wel armoedebestrijding’. Dat vernietigende oordeel staat in het besluit van het Jaarboek Armoede 2...
  [naar artikel]
 19. Wanneer leef je in armoede? (04/12/2017 - VRT NWS)
  1 op de 4 mensen met een beperking zijn arm. Maar wanneer is iemand arm? En hoe bereken je armoede? Het Europees bureau voor statistiek doet onderzoek naar armoede en gebruikt daarvoor dezelfde rekenformule voor ieder land. 
  [naar artikel]
 20. Fakkeltocht tegen armoede lokt 700 wandelaars naar Hasselt (17/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 700 mensen hebben vanavond – op de Werelddag van Verzet tegen Armoede – meegelopen in de fakkeltocht tegen armoede door de Hasseltse binnenstad.
  [naar artikel]
 21. Armoede schept vooral problemen op gebied van basisbehoeften (05/01/2018 - VRT NWS)
  Uit een peiling van Netwerk tegen Armoede bij meer dan 60 organisaties is gebleken dat mensen die in armoede leven vooral kampen met huisvestings- en medische problemen. Het Netwerk merkt ook dat vooral alleenstaanden en vluchtelingen een beroep doen op de voorzieningen, dat wil zeggen méér dan mensen die al generaties lang met armoede te kampen hebben.
  [naar artikel]
 22. Park van Genk vecht samen met leerlingen tegen armoede (18/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Houthalen-Helchteren wordt jaarlijks gewerkt rond de werelddag tegen extreme armoede. Dit jaar was het de beurt aan alle leerlingen van de basisscholen van Houthalen-Oost. Tijdens de Werelddag tegen extreme armoede op 17 oktober vocht de school Park van Genk samen met haar leerlingen tegen armoede.
  [naar artikel]
 23. Armoede-expert Bea Cantillon haalt uit naar Vlaamse regering: “Plannen tegen armoede zijn lamentabel” (17/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  “De nieuwe Vlaamse regering heeft niet eens een coherent plan om de armoede te bestrijden. Dat is betreurenswaardig.” Professor Bea Cantillon fileert op de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede de plannen van de regering-Jambon. Misschien wel voor het laatst, al is de strijd nog niet gestreden.
  [naar artikel]
 24. Armoede verandert van generatie: niet gepensioneerden maar jongeren hebben het extra moeilijk (05/05/2019 - De Standaard)
  Het aantal gepensioneerden in aanhoudende armoede is in tien jaar tijd bijna gehalveerd, het aantal jongeren in aanhoudende armoede bijna verdubbeld
  [naar artikel]
 25. Armoede verandert van generatie: niet gepensioneerden maar jongeren hebben het extra moeilijk (07/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal gepensioneerden in aanhoudende armoede is in tien jaar tijd bijna gehalveerd, het aantal jongeren in aanhoudende armoede bijna verdubbeld
  [naar artikel]
 26. FAL Leopoldsburg, actie op de drie ronde punten (17/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De werkgroep Forum Armoede Leopoldsburg (FAL), één van de werkgroepen van de gemeentelijke Welzijnsraad, heeft vandaag de rotondes in Leopoldsburg met witte lakens aangekleed om actief mee te helpen armoede in de kijker te zetten. Zo willen ze hun steentje bijdragen om het taboe rond armoede op te heffen.
  [naar artikel]
 27. 1.500 mensen op straat tegen armoede (05/04/2019 - De Morgen)
  Zondag betoogden 1.500 mensen tegen armoede op het Brusselse Poelaertplein. Vakbonden, mutualiteiten en verschillende verenigingen tegen armoede trokken samen aan de kar om de armoedeproblematiek opnieuw onder de aandacht te brengen. Inzet is de ongelijkheid stoppen.
  [naar artikel]
 28. Armoede in Vlaanderen blijft toenemen en er is niet echt verbetering in zicht (04/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De armoede in Vlaanderen blijft toenemen. Iets meer dan 11 procent van de Vlamingen leeft in armoede. Erger is het gesteld als de kinderarmoede
  [naar artikel]
 29. Kinderen van Beekbeemden leren over armoede (26/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Maandagvoormiddag stond het thema 'Samen tegen Armoede' centraal in basisschool Beekbeemden in Zolder. De kinderen vernamen dat er ook in Heusden-Zolder armoede bestaat.
  [naar artikel]
 30. Het is hoogdringend dat de politiek opnieuw wakker ligt van mensen in armoede  (02/01/2020 - VRT NWS)
  Zal de volgende federale regering werken aan echte remedies tegen armoede? Hoogleraar Ides Nicaise stelt zich luidop de vraag. Armoede is volgens hem een ziekte van de samenleving, die de voorbije kwarteeuw is blijven voortwoekeren en de jongste jaren opnieuw opflakkert.
  [naar artikel]
 31. Stijgende energiefactuur kan mensen in armoede duwen (21/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  De nieuwe prijstijgingen voor elektriciteit en aardgas zullen nog meer mensen richting armoede duwen. Daar waarschuwt het Netwerk tegen Armoede voor, dat de Vlaamse regering dringend oproept tot sociale correcties.
  [naar artikel]
 32. Armoede-organisaties vragen meer aandacht voor armoede in Vlaanderen (18/10/2018 - VRT NWS)
  Voor alle coalities in de maak en voor alle nieuwe gemeentebesturen die al beklonken zijn, hebben de armoede-organisaties een vraag om meer te doen voor mensen in armoede. Want met zeggenschap over kinderopvang, huisvesting en OCMW' s kunnen de steden en gemeenten wel degelijk een verschil maken. Dakloze jongeren helpen bijvoorbeeld, een fenomeen dat meer en meer opduikt in de steden.
  [naar artikel]
 33. Het onrecht dat armoede is, houdt een falende overheid in stand  (17/05/2019 - VRT NWS)
  180 lokale welzijnsschakelgroepen zijn kwaad op het armoedebeleid dat de voorbije legislatuur is gevoerd. De meer dan 8.000 vrijwilligers strijden dagelijks tegen armoede en sociale uitsluiting. Ze doen een oproep voor een moediger beleid: "We willen een regering die de armoede bestrijdt en niet de mensen in armoedesituaties". 
  [naar artikel]
 34. “Politiek voert armzalig debat over armoede” (21/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  150.000 kinderen groeien op in armoede, zo blijkt uit de armoedecijfers van Kind en Gezin. Dat de verantwoordelijke minister Homans (N-VA) de hete aardappel doorschuift naar vluchtelingen is minstens misplaatst. De voornaamste bezorgdheid van Samenlevingsopbouw is dat het debat om de hete brij danst: structurele inspanningen om armoede terug te dringen blijven uit.
  [naar artikel]
 35. Expert: “Corona doet armoede niet stijgen, maar dalen” (15/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  De inkomensongelijkheid in ons land en de armoede zullen niet stijgen door de coronacrisis, maar waarschijnlijk net wat afnemen. Dat zegt econoom en armoede-expert Ive Marx (UAntwerpen).
  [naar artikel]
 36. Morgen Werelddag voor Verzet tegen Armoede: 10 gezinnen leven een week lang met beperkt budget (16/10/2020 - VRT NWS)
  Morgen is het de jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Armoede. 10 gezinnen uit Puurs-Sint-Amands en Bornem zullen daarvoor deelnemen aan de "Inleefweek Armoede" van Welzijnszorg vzw. Een week lang gaan ze leven met een beperkt budget en in situaties uit het leven gegrepen van mensen in armoede. "We willen het over ons heen laten komen, want armoede kan iedereen overkomen", vertelt deelnemer Heidi bij Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 37. Groen wil sterker actieplan tegen armoede (11/06/2017 - De Standaard)
  In aanloop naar de bijsturing van het Vlaams actieplan tegen armoede op 3 juli vraagt Groen specifieke maatregelen voor een betere bescherming van de 150.000 kinderen die in Vlaanderen in armoede leven. De partij bezoekt de komende weken armoedeorganisaties in de steden waar de kansarmoede het grootst is.
  [naar artikel]
 38. Ook in West-Vlaanderen neemt de armoede toe (zelfs voor de coronacrisis) (28/09/2020 - VRT NWS)
  Overal in Vlaanderen neemt de armoede toe. Dat zegt de koepelorganisatie Decenniumdoelen. Ook in West-Vlaanderen neemt de armoede toe, al blijft de situatie minder dramatisch dan in Antwerpen of in Vlaams-Brabant.
  [naar artikel]
 39. Nahima Lanjri (CD&V) verwacht meer overleg en samenwerking: “Zuhal Demir alleen kan armoede niet oplossen” (22/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Zuhal Demir kan in haar eentje het armoede-probleem niet oplossen. Willen we armoede succesvol bestrijden, dan moet er meer worden samen-gewerkt, zegt CD&V-volks-vertegenwoordiger Nahima Lanjri. “Er moet zo snel mogelijk een armoedetoets komen, die de gevolgen van elke regeringsbeslissing voor mensen in armoede meet.”
  [naar artikel]
 40. Werelddag tegen armoede (17/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vandaag, 17 oktober, is het werelddag van verzet tegen armoede. Ook in het gemeentehuis van Meeuwen-Gruitrode werd hier aandacht aan besteed. Wit geknoopte lakens werden uit de ramen gehangen en ook de medewerkers kregen een wit lakentje (lintjes) opgespeld. "Samen tegen armoede", klinkt het.
  [naar artikel]
 41. Doel: meer werk Resultaat: meer armoede (05/04/2019 - De Morgen)
  De versnelde vermindering van de werkloosheidsuitkeringen duwt gezinnen sneller in de armoede. Dat blijkt uit het Jaarboek Armoede van de Antwerpse universiteit. 'De redenering dat mensen wel werk zullen vinden als je hun uitkering afpakt, gaat niet op. Er zijn gewoon niet genoeg jobs voor laaggeschoolden.'
  [naar artikel]
 42. De fascinerende en onophoudelijke vooruitgang in de wereld in 5 grafieken (04/04/2017 - Express)
  1. Extreme armoede is bijna uitgeroeid In 1820 genoot een kleine elite van een comfortabel leven, terwijl het overgrote deel van de mensheid in omstandigheden leefde die vandaag als extreme armoede zou worden gecatalogeerd. Sinds dan is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft voortdurend verminderd. Steeds meer regio’s zijn geïndustrialiseerd en hebben hun productiviteit verhoogd, wat het mogelijk maakte om mensen uit de armoede te halen. In 1950 leefde driekwart van de wereldbevolking nog in extreme armoede; in 1981 was dat nog altijd 44%. Maar in 2015 dook het aantal mensen dat in extreme armoede leeft (en minder dan 1 dollar 90 per dag te besteden heeft) voor het eerst onder de 10%. The post De fascinerende en onophoudelijke vooruitgang in de wereld in 5 grafieken appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 43. Groen voert druk op minister Homans op: “Regering kan kinderen uit armoede halen” (11/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In aanloop naar de bijsturing van het Vlaams actieplan tegen armoede op 3 juli vraagt Groen specifieke maatregelen voor een betere bescherming van de 150.000 kinderen die in Vlaanderen in armoede leven. De partij bezoekt de komende weken armoedeorganisaties in de steden waar de kansarmoede het grootst is.
  [naar artikel]
 44. Groen voert druk op minister Homans op: “Regering kan kinderen uit armoede halen” (11/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  In aanloop naar de bijsturing van het Vlaams actieplan tegen armoede op 3 juli vraagt Groen specifieke maatregelen voor een betere bescherming van de 150.000 kinderen die in Vlaanderen in armoede leven. De partij bezoekt de komende weken armoedeorganisaties in de steden waar de kansarmoede het grootst is.
  [naar artikel]
 45. De schande van armoede (17/10/2019 - Apache)
  Beleidsmakers en regeringen die ervan uitgaan dat de armoede zal dalen als de economie maar groeit, zijn ziende blind. Groeiende economische welvaart blijkt namelijk geen garantie voor de vermindering van armoede, tonen talloze onderzoeken aan. De armoedecijfers liegen er bovendien niet om: de algemene welvaart stijgt wel, maar de mensen die aan de onderkant van
  [naar artikel]
 46. Wereldwijde extreme armoede dreigt opnieuw toe te nemen (08/10/2020 - Express)
  De wereldwijde extreme armoede zal dit jaar voor de eerste keer in meer dan twee decennia opnieuw toenemen. Die ommekeer... The post Wereldwijde extreme armoede dreigt opnieuw toe te nemen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Recordaantal laaggeschoolden leeft in armoede (17/05/2018 - De Tijd)
  14:00 Het armoederisico voor laaggeschoolden zit op het hoogste niveau in 13 jaar. Ruim een kwart van de Belgen zonder middelbaar diploma heeft een grote kans om in armoede te belanden.
  [naar artikel]
 48. Steunpunt: 'Men dwingt arme gezinnen tot openheid, daar waar anderen hun privéleven onaantastbaar is' (22/01/2018 - Knack)
  Mensen in armoede moeten zich nog vaak tevreden stellen met tweederangsrechten. Dat zegt het Steunpunt ter bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. In haar tweejaarlijks rapport, dat de organisatie vandaag publiceert, gaat ze onder meer in op de druk die armoede op het privéleven legt.
  [naar artikel]
 49. 745 witte vlaggetjes symboliseren Beringenaren in armoede (17/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Stad Beringen is dit jaar gaststad voor de provinciale actie van het Trefpunt Armoede. Samen met Limburgse verenigingen waar armen het woord nemen, zijn er zaterdag tal van acties gepland.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.