Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

23 November 2020
22:31 uur

Vogelgriep verspreidt zich snel in Europa: tien besmette vogels in ons land

De Standaard

20/11/2020 - 17:10

In België zijn er tot nu tot tien vogels besmet met het H5N8 vogelgriepvirus. Dat meldt het FAVV. Sinds zondag heerst in ons land een ophokplicht. In Europa zijn al 300 besmettingen vastgesteld.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Al tien besmette vogels in ons land, virus verspreidt zich snel in Europa (20/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  In België zijn er tot nu tot tien vogels besmet met het H5N8 vogelgriepvirus. Dat meldt het FAVV vrijdag. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zegt dat er in Europa al meer dan 300 besmettingen zijn vastgesteld en waarschuwt dat het virus zich snel verspreidt.
  [naar artikel]
 2. Al tien vogels met vogelgriep besmet in ons land, virus verspreidt zich snel in Europa (20/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In België zijn er tot nu tot tien vogels besmet met het H5N8 vogelgriepvirus. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zegt dat er in Europa al meer dan 300 besmettingen zijn vastgesteld en waarschuwt dat het virus zich snel verspreidt.
  [naar artikel]
 3. Ophokplicht voor Belgische pluimveehouders na opduiken vogelgriep (10/11/2016 - Knack)
  Belgische pluimveehouders moeten hun vogels verplicht binnen houden, nu de vogelgriep over heel Europa opduikt. Dat besliste minister van Landbouw Willy Borsus (MR).
  [naar artikel]
 4. Maatregelen tegen vogelgriep in ons land worden versoepeld (30/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Landbouw Willy Borsus en het voedselagentschap FAVV versoepelen de maatregelen die de voorbije weken zijn ingevoerd tegen de verspreiding van vogelgriep. De professionele verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten is vanaf zondag opnieuw toegestaan, behalve rond Oostkamp en Menen en in een reeks Waalse bufferzones. De verkoop van watervogels op markten blijft wel verboden, net als de occasionele verkoop van alle vogels.
  [naar artikel]
 5. Pluimveesector wil ophokplicht nu vogelgriep onze richting uitkomt (22/01/2020 - VRT NWS)
  De sector is ongerust dat de kou die in het oosten van Europa wordt voorspeld, wilde vogels onze richting zal opsturen. Die kunnen loslopende kippen vrij snel besmetten. Sinds begin deze maand woedt het virus in Oost-Europa. Maandag werden de eerste gevallen in Duitsland vastgesteld.
  [naar artikel]
 6. Daarom blijf je dus beter in uw kot: zo snel verspreidt het coronavirus zich (19/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 12 uur woensdagmiddag 18 maart is ons land in ‘lockdown light’. Maar heeft dat wel nut? En wat als we dat niet zouden doen? De Washington Post maakt een simulatie van een fictief dorp waarin je kan zien hoe snel het coronavirus zich verspreidt in verschillende situaties.
  [naar artikel]
 7. Vogelgriep heeft zich naar veertigtal pluimveebedrijven verspreid (20/05/2019 - VRT NWS)
  Het vogelgriepvirus van het type H3 - een voor de mens onschadelijke vorm - heeft zich de voorbije tien dagen verder verspreid. Op een veertigtal pluimveebedrijven is de griepvariant intussen bevestigd, zo is vernomen in de sector en bij het federaal voedselagentschap FAVV. De landbouworganisaties blijven pleiten voor een plan om besmette stallen te kunnen ruimen. Europa ligt vooralsnog dwars.
  [naar artikel]
 8. Brugse zwanen moeten binnen door vogelgriep (16/11/2020 - VRT NWS)
  De 120 zwanen die in Brugge op de Reitjes rondzwemmen, moeten binnen door de vogelgriep. Vrijdag werd er vogelgriep vastgesteld bij drie wilde vogels in het Vogelopvangcentrum in Oostende.
  [naar artikel]
 9. Verkoop pluimvee en vogels verboden na 2 nieuwe gevallen vogelgriep (13/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn weer twee nieuwe besmettingen met vogelgriep ontdekt in België. Het vogelgriepvirus H5N8 werd aangetroffen bij hobbyhouders in Sainte-Ode
  [naar artikel]
 10. FAVV waarschuwt pluimveehouders voor mogelijke terugkeer van vogelgriep (21/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen waarschuwt woensdag de pluimveehouders in ons land voor een mogelijke terugkeer van de vogelgriep. “Het najaar en de komende winter worden seizoenen waarin er - meer dan de vorige jaren - rekening zal moeten worden gehouden met vogelgriep. Tijdens de zuidwaartse migratie van trekvogels die nu is begonnen, kunnen sommige vogels eventueel het vogelgriepvirus meebrengen naar landen die langs hun traject lopen”, klinkt het. De sector wordt opgeroepen om de geldende veiligheidsmaatregelen “strikt op te volgen”.
  [naar artikel]
 11. Twee nieuwe gevallen van vogelgriep in ons land: nieuwe maatregel van kracht (13/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn weer twee nieuwe besmettingen met vogelgriep ontdekt in België. Het vogelgriepvirus H5N8 werd aangetroffen bij hobbyhouders in Sainte-Ode (provincie Luxemburg) en in Zinnik (provincie Henegouwen). Omdat vermoed wordt dat het virus zich via markten heeft verspreid, wordt in heel België de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten verboden, zo blijkt dinsdag uit een mededeling van het Federaal Voedselagentschap (FAVV).
  [naar artikel]
 12. Maatregelen vogelgriep Riemst versoepeld (17/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De maatregelen die getroffen werden na vaststelling van vogelgriep in het Luikse Bitsingen worden versoepeld. De versoepelingen zijn van toepassing op andere vogels dan pluimvee en voor sportduiven.
  [naar artikel]
 13. Nieuwe variant van het coronavirus verspreidt zich pijlsnel over Europa (30/10/2020 - Express)
  Een variant van het coronavirus, die zijn oorsprong vindt onder Spaanse boeren, verspreidt zich sinds de zomer razendsnel over gans... The post Nieuwe variant van het coronavirus verspreidt zich pijlsnel over Europa appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. OPROEP. Ophokplicht in Limburg: houdt u uw dieren binnen? (02/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vogelbescherming Vlaanderen kreeg donderdagvoormiddag ongeruste telefoons naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep in Lebbeke en vraagt in geval van twijfel bij dode vogels contact op te nemen met de Cel Vogelgriep van het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).
  [naar artikel]
 15. Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Nederlandse provincie Groningen (26/02/2018 - Knack)
  In het Groningse Oldekerk is zondag vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een pluimveebedrijf. Het bedrijf wordt geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. In totaal gaat het om 36.000 vogels, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
  [naar artikel]
 16. Nieuwe gevallen vogelgriep: verkoop pluimvee en vogels op openbare markten verboden (13/06/2017 - De Standaard)
  Er zijn weer twee nieuwe besmettingen met vogelgriep ontdekt in België. Het vogelgriepvirus H5N8 werd aangetroffen bij hobbyhouders in Sainte-Ode (provincie Luxemburg) en in Zinnik (provincie Henegouwen).
  [naar artikel]
 17. Nieuwe gevallen vogelgriep: verkoop pluimvee en vogels op openbare markten verboden (13/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn weer twee nieuwe besmettingen met vogelgriep ontdekt in België. Het vogelgriepvirus H5N8 werd aangetroffen bij hobbyhouders in Sainte-Ode (provincie Luxemburg) en in Zinnik (provincie Henegouwen).
  [naar artikel]
 18. Nieuwe gevallen vogelgriep: verkoop pluimvee en vogels op openbare markten verboden (13/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Er zijn weer twee nieuwe besmettingen met vogelgriep ontdekt in België. Het vogelgriepvirus H5N8 werd aangetroffen bij hobbyhouders in Sainte-Ode (provincie Luxemburg) en in Zinnik (provincie Henegouwen).
  [naar artikel]
 19. Voorlopig geen ophokplicht voor vogelgriep (23/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  “We begrijpen dat de sector ongerust is, maar we zien momenteel geen reden voor ophokplicht in België. Een dergelijke maatregel is enkel nuttig als er contact mogelijk is met besmette wilde vogels.” Dat is donderdag te horen bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De pluimveehouders dringen wel aan op een ophokplicht.
  [naar artikel]
 20. Ophokplicht voor pluimvee en vogels: kans dat u gecontroleerd wordt is nihil (02/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds deze middag moet u vogels en kippen ophokken of met netten afschermen. Gisteren werd - voor het eerst in veertien jaar - opnieuw vogelgriep
  [naar artikel]
 21. Kaart toont hoe virus zich op anderhalve maand tijd in België verspreidt (12/10/2020 - De Standaard)
  Het coronavirus verspreidt zich opnieuw snel in ons land, dat wordt nog maar eens duidelijk op een grafiek van UGent-onderzoeker Bart Mesuere. Hij bracht de cijfers vanaf september tot nu in kaart en stelde vast dat er afgelopen week in bijna elke Belgische gemeente een besmetting was.
  [naar artikel]
 22. Ophokplicht voor pluimvee en vogels, maar kans dat u gecontroleerd wordt is nihil (02/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds deze middag moet u vogels en kippen ophokken of met netten afschermen. Gisteren werd - voor het eerst in veertien jaar - opnieuw vogelgriep
  [naar artikel]
 23. VIDEO. Zo snel verspreidt het coronavirus zich als mensen tafelen met besmette persoon (11/05/2020 - Metro)
  Viroloog Marc Van Ranst heeft een filmpje gedeeld waarin te zien is hoe snel een virus zich kan verspreiden als mensen in groep gaan eten. De resultaten zijn behoorlijk beangstigend. Het filmpje werd door de Japanse openbare omroep gemaakt in samenwerking met enkele wetenschappers. Voor hun experiment tafelden tien mensen samen en konden ze eten aan het buffet gaan halen. Een van hen speelde de besmette persoon en kreeg fluorescerende verf op één van zijn handpalmen. Vervolgens ging iedereen naar het buffet en genoten ze van een heerlijke maaltijd. Virus op handen en gezicht Na een half uur werd het licht gedoofd en werd een blacklight aangezet. Daardoor werd zichtbaar waar het ‘virus’ intussen gepasseerd was. De verf bleek op de handen van alle deelnemers te zitten. Enkelen van hen hadden zelfs verf op hun gezicht. En ook op het bestek en de deksels van het buffet was verf te vinden. Met andere woorden: het virus zou hier heel wat nieuwe besmettingen opgeleverd hebben, mocht het geen experiment geweest zijn. Handen wassen Viroloog Marc Van Ranst benadrukt daarom nogmaals in zijn tweet het belang van handen wassen. “Waarom hechten virologen zoveel belang aan handen wassen? Wel, daarom”, klinkt het. Waarom hechten virologen zoveel belang aan handen wassen? Wel, daarom: https://t.co/kvujJlp00o — Marc Van Ranst (@vanranstmarc) May 10, 2020 Lees ook: 62 coronadoden, 60 ziekenhuisopnames: “Daling van 5% per dag” Het bericht VIDEO. Zo snel verspreidt het coronavirus zich als mensen tafelen met besmette persoon verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Preventieve maatregelen vogelgriep worden versoepeld (28/02/2017 - De Redactie)
  Vanaf 1 maart worden enkele van de verplichte preventieve maatregelen om vogelgriep te voorkomen, versoepeld. Dit voor situaties die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Deze versoepelingen zijn bepaald op basis van een nieuwe risicoanalyse. Dat meldt het FAVV.
  [naar artikel]
 25. Verkoop pluimvee en vogels op openbare markten verboden (13/06/2017 - De Redactie)
  Er zijn twee nieuwe gevallen van vogelgriep ontdekt. Omdat vermoed wordt dat het virus zich via markten heeft verspreid, wordt in heel België de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten verboden.
  [naar artikel]
 26. Konijnenvirus verspreidt zich door Europa (29/07/2016 - Knack)
  Konijnenkwekers in België en zijn buurlanden worden geconfronteerd met acute sterfte in hun stallen. De boosdoener is een nieuwe variant van Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) die zich vanuit Frankrijk naar de rest van Europa verspreidde. Dat meldt het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw vrijdag.
  [naar artikel]
 27. Is de vogelgriep besmettelijk voor de mens? 5 vragen en antwoorden over het virus (10/11/2016 - De Redactie)
  In enkele van onze buurlanden is de vogelgriep opnieuw uitgebroken. Maar wat was de vogelgriep nu ook alweer? Een samenvatting "for dummies".
  [naar artikel]
 28. Angstaanjagende overheidscampagne bewijst hoe snel het coronavirus zich verspreidt (video) (24/09/2020 - Metro)
  Een Schotse bewustmakingscampagne toont aan hoe snel je je geliefden kunt besmetten met het coronavirus. Dat kan zelfs door gewoon een kopje thee te zetten voor, bijvoorbeeld, je opa. Op de beelden zien we een jonge vrouw die haar opa omarmt en vervolgens een kopje thee voor hem zet. Ervan uitgaande dat ze besmet is met het coronavirus, volgen we door middel van groene verf hoe het virus zich verplaatst. Dat zit al aan haar mond en aan haar handen, maar al snel ook aan de tas en het theezakje van haar opa. Na één slok heeft het virus zich al naar zijn mond verspreid en is de kans dus groot dat ook hij besmet is. Meningen verdeeld De video is volgens heel wat mensen een duidelijke waarschuwing. “Simpel, maar excellente corona-campagne van de Schotse overheid” en “Zeer efficiënte manier om jonge mensen te waarschuwen voor de onzichtbare vijand”, klinkt het onder meer. Anderen vonden het dan weer nodeloos angstwekkend. “Dit is verschrikkelijk. Mentale gezondheidsproblemen swingen de pan uit door campagnes zoals dit. Mensen zijn sociale wezens. We hebben nood een knuffel, we willen ons geliefd voelen. Het voelt aan alsof we in een nachtmerrie beland zijn”, en “Verwijder deze campagne. Ze is walgelijk en onmenselijk. Mensen zijn niet het virus”, lezen we. Lees ook: VIDEO. Zo snel verspreidt het coronavirus zich als mensen tafelen met besmette persoon Het bericht Angstaanjagende overheidscampagne bewijst hoe snel het coronavirus zich verspreidt (video) verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. “Jonge duiven moeten nu echt uitvliegen” (14/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De ophokplicht voor vogels is nefast voor de training van jonge sportduiven. Dat zegt de nationale duivenbond (KBDB). De jonge vogels zouden nu hun omgeving moeten verkennen en hun oriëntatievermogen moeten ontwikkelen, maar de vogelgriep houdt de dieren binnen. “Lang mag dit niet meer duren, anders worden de duiven te kloek”, klinkt het. Maar Philippe Houdart van de voedselveiligheid wil van geen versoepeling van de regels weten. Nog tot 10 maart moeten de vogels binnenblijven.
  [naar artikel]
 30. Vogelgriep: ophokplicht voor professionele houders verlengd (07/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Professionele pluimveehouders moeten nog zeker tot 19 april hun dieren ophokken. Minister van Landbouw Willy Borsus verlengt de voorzorgsmaatregelen voor vogelgriep met tien dagen, zo laat hij vrijdag weten.
  [naar artikel]
 31. Opnieuw vogelgriep vastgesteld bij hobbykweker in de provincie Luxemburg (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er is opnieuw vogelgriep vastgesteld in ons land. Volgens het federaal voedselagentschap FAVV is het virus aangetroffen bij kippen van een
  [naar artikel]
 32. Opnieuw vogelgriep vastgesteld bij hobbykweker in de provincie Luxemburg (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er is opnieuw vogelgriep vastgesteld in ons land. Volgens het federaal voedselagentschap FAVV is het virus aangetroffen bij kippen van een
  [naar artikel]
 33. Het nieuwe coronavirus heeft Europa bereikt, maar dat is niet meteen reden tot paniek (25/01/2020 - VRT NWS)
  Met drie besmettingen in Frankrijk, heeft het nieuwe coronavirus nu ook Europa bereikt. Volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle is het ook "waarschijnlijk" dat er in Europa nog meer besmettingen zullen opduiken, de waakzaamheid is dan ook groot. In ons land waren de ogen vanochtend gericht op het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, waar een patiënt was opgenomen die mogelijk besmet was met het virus. Vals alarm zo bleek later. Maar wat is dat coronavirus nu en moeten we ons zorgen maken, nu blijkt dat het virus zich wel degelijk snel verspreidt? Neen. We zetten alles even op een rij.
  [naar artikel]
 34. FAVV waarschuwt pluimveehouders voor mogelijke terugkeer van vogelgriep (21/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt de pluimveehouders in ons land voor een mogelijke terugkeer van de vogelgriep. "Het najaar en de komende winter worden seizoenen waarin er - meer dan de vorige jaren - rekening zal moeten worden gehouden met vogelgriep.”
  [naar artikel]
 35. Het belangrijkste middel in de strijd tegen corona: hoe werkt contact tracing en wat gebeurt er als je positief test? (23/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Sciensano sloeg donderdagochtend alarm. “Het virus verspreidt zich weer onder de bevolking”, klonk het op de persconferentie. Problematischer is dat contact tracing niet in staat lijkt om het virus in te dijken. De cijfers in ons land stijgen dan ook “dramatisch”. Maar hoe verloopt dat contactonderzoek? Wie moet zich laten testen? En wat als je in contact kwam met een besmette persoon?
  [naar artikel]
 36. Besmet zonder symptomen: coronavirus verspreidt zich mogelijk ongemerkt (27/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het coronavirus blijft zich snel verspreiden. Intussen zijn er al 81 doden en 2.744 mensen besmet. Maar experts vermoeden dat dat laatste cijfer veel hoger ligt. Tien vragen en antwoorden over de stand van zaken.
  [naar artikel]
 37. Opnieuw vogelgriep bij hobbykweker in de provincie Luxemburg (01/06/2017 - De Redactie)
  Er is opnieuw vogelgriep vastgesteld in ons land. Volgens het federaal voedselagentschap FAVV is het virus aangetroffen bij kippen van een hobbyhouder in Wellin in de provincie Luxemburg. Het FAVV neemt enkel maatregelen in de gemeente zelf. In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd.
  [naar artikel]
 38. Kaart toont hoe coronavirus in enkele weken tijd alle provincies van ons land overspoelde (28/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het coronavirus verspreidt zich opnieuw snel in ons land, dat wordt nog maar eens duidelijk op een grafiek van UGent-onderzoeker Bart Mesuere. Hij bracht de cijfers vanaf september tot nu in kaart.
  [naar artikel]
 39. Coronavirus in Europa: wat als het zich in België verspreidt? (27/02/2020 - Knack)
  Nu covid-19 hier en daar opduikt in Europa, neemt ook de bezorgdheid toe. Terecht of niet? Wij brengen een stand van zaken.
  [naar artikel]
 40. Besmette fipronil-eieren duiken op in heel Europa (10/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanuit steeds meer landen in Europa duiken berichten op van de verspreiding van met fipronil besmette eieren. Nadat vorige week behalve Nederland
  [naar artikel]
 41. Hallucinant: arbeider besmet 533 mensen met coronavirus in fabriek (11/05/2020 - Metro)
  Een coronapatiënt heeft in een visverwerkingsfabriek in Ghana 533 mensen besmet. Dat heeft president Nana Akufo-Addo laten weten tijdens een openbare toespraak. In het Afrikaanse land heeft een zich de ergste nachtmerrie van de lokale coronabestrijders voorgedaan. Eén persoon besmette meer dan een derde van de 1.300 arbeiders in de viswerkingsfabriek in de havenstad Tema, 25 kilometer ten oosten van de hoofdstad, aldus de president. Hij sprak zich niet uit over de manier waarop het virus zich in de fabriek verspreid heeft en of het bedrijf de veiligheidsvoorschriften volgde. Koploper in Afrika De 533 nieuwe infecties vertegenwoordigden meer dan de helft van alle nieuwe gevallen die vorige week woensdag en donderdag in Ghana werden geregistreerd. De West-Afrikaanse natie heeft volgens de president op dit moment 4.700 gevallen van coronavirus, 494 genezingen en 22 doden gemeld. Dat is het hoogste aantal besmettingen van West-Afrika, maar het land testte ook veruit het meeste aantal mensen. Ghana voerde sinds het begin van de crisis al meer dan 160.500 coronatests uit. Omgekeerd per miljoen inwoners doet geen enkel Afrikaans land het beter. De president verlengde het verbod om openbare samenkomsten tot het einde van mei. Tot dan moeten ook alle scholen en universiteiten dicht blijven. Lees ook: VIDEO. Zo snel verspreidt het coronavirus zich als mensen tafelen met besmette persoon Het bericht Hallucinant: arbeider besmet 533 mensen met coronavirus in fabriek verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. In kaart: besmette fipronil-eieren duiken op in heel Europa (10/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanuit steeds meer landen in Europa duiken berichten op van de verspreiding van met fipronil besmette eieren. Nadat vorige week behalve Nederland
  [naar artikel]
 43. Verkoop pluimvee en vogels verboden na 2 nieuwe gevallen vogelgriep (13/06/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/gucqgM950xXeqVoPSUNq35SDp1Y/diocontent/107356955/_crop/1/0/799/452/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&interlace=none&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 44. Vogelgriep breidt zich verder uit in Duitsland (21/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De vogelgriep breidt zich verder uit in Duitsland. Het zeer besmettelijke H5N8-virus is volgens een wetenschappelijk instituut nu ook
  [naar artikel]
 45. Frankrijk gaat nog eens 600.000 eenden afmaken in strijd tegen vogelgriep (21/02/2017 - De Redactie)
  In ons land is vandaag een tweede geval van vogelgriep vastgesteld, maar in Frankrijk houdt het virus nog lelijker huis. In de zuidwestelijke regio Les Landes moeten nog eens 600.000 eenden gedood worden.
  [naar artikel]
 46. Maatregelen vogelgriep worden versoepeld (30/06/2017 - De Redactie)
  De professionele verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten is vanaf zondag opnieuw toegestaan, behalve rond Oostkamp en Menen en in een reeks Waalse bufferzones.
  [naar artikel]
 47. H3-vogelgriep uitgebreid naar veertigtal pluimveebedrijven (20/05/2019 - Metro)
  Het vogelgriepvirus van het type H3 – een voor de mens onschadelijke vorm – heeft zich de voorbije tien dagen verder verspreid. Op een veertigtal pluimveebedrijven is de vogelgriep intussen bevestigd, zo werd vandaag vernomen in de sector en bij het federaal voedselagentschap FAVV. De landbouworganisaties blijven pleiten voor een plan om besmette stallen te kunnen ruimen. Europa ligt vooralsnog dwars. Op 9 november meldde federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) dat de H3-stam van het vogelgriepvirus sinds begin april op 27 pluimveebedrijven was bevestigd. Dat aantal is sindsdien toegenomen tot een veertigtal bevestigde besmettingen, zeggen Boerenbond en de Landsbond van Pluimveehouders vandaag. De besmettingen zijn nog altijd geconcentreerd in West-Vlaanderen, voegt het FAVV toe. Daarnaast zijn er enkele besmettingen in Oost-Vlaanderen, en telkens eentje in de provincies Antwerpen en Luik. In het Staatsblad werden vandaag enkele maatregelen gepubliceerd om de verspreiding van het H3-vogelgriepvirus tegen te gaan. In het ministerieel besluit gaat het onder meer over het ontsmetten van voertuigen in commerciële pluimveebedrijven, het beperken van de toegang tot de stallen en de afvoer en verwerking van mest uit bemestte stallen. Een goede eerste stap, zeggen Boerenbond en de Landsbond van Pluimveehouders, maar zij blijven aandringen op een regeling voor “een gecoördineerde ruiming van besmette stallen”, aldus Boerenbond-woordvoerster Vanessa Saenen. Minister Ducarme had immers aangekondigd dat dieren die besmet zijn met het virus of symptomen ervan vertonen, geslacht zouden worden, en dat de betrokken pluimveehouders zouden worden vergoed. Maar die regeling laat op zich wachten, volgens de Boerenbond omdat Europa er nog niet mee instemt. “Het voorstel om de ruiming te bekostigen met geld van de sector (via het sanitair fonds), wordt beschouwd als illegale staatssteun”, legt Saenen uit. Er is overleg bezig om toch met de ruimingen te kunnen starten. “Elke dag wat er niet drastisch kan worden opgetreden, is een dag extra dat de ziekte zich verder kan verspreiden”, besluit Saenen. Het H3-vogelgriepvirus is volledig onschadelijk voor de mens en de voedselketen, benadrukt het FAVV. Het tast wel het pluimvee aan. Dieren worden depressief, leggen minder eieren of eten en drinken minder. Ze kunnen ook aan het virus sterven. bron: Belga Het bericht H3-vogelgriep uitgebreid naar veertigtal pluimveebedrijven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Vijfentwintigduizend kippen afgeslacht in Denemarken door vogelgriep (16/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Deense veterinaire dienst heeft bekendgemaakt dat ze in het westen van het land een nest van vogelgriep heeft gevonden en dat ze de afslachting van 25.000 kippen heeft bevolen. Ook geldt een tijdelijk uitvoerverbod voor kippen en eieren buiten de Europese Unie.
  [naar artikel]
 49. Dronken vogels terroriseren Amerikaanse stad (06/10/2018 - Metro)
  De meldingen stromen binnen bij het politiebureau in Gilbert, Minnesota. Ongeruste burgers bellen over vogels die zich vreemd en gedesoriënteerd gedragen, schrijft CNN. Massaal wordt er op voorruiten en bomen ingevlogen, maar volgens de lokale politie hoef niemand zich zorgen te maken. De vogels zijn gewoon een beetje dronken. Nee, deze vogels hebben niet aan de cocktails gezeten. Ze hebben bessen gegeten die, door vroege vorst, eerder gefermenteerd zijn. “Veel vogels zijn nog niet naar het zuiden gevlogen en de levers van jonge vogels kunnen de stoffen minder goed aan dan volwassen vogels”, legt agent Ty Techar uit. “Daarom gedragen ze zich wat vreemd.” Snel weer nuchter Volgens professor Anna Pidgeon zijn de vogels inderdaad een beetje dronken en is het een vaker voorkomend fenomeen. “Het gebeurt vaker laat in de winter of vroeg in de lente.” Het beschonken raken kan behoorlijk gevaarlijk voor de dieren zijn. “Ze verliezen hun coördinatie en kunnen het vliegen minder goed inschatten.” De politie in Gilbert roept op niet meer te bellen over de dronken vogels. “Ze worden snel weer nuchter”, stellen ze gerust. Bron: Metro Nederland Lees ook: VIDEO. Zeehond slaat kajakker met octopus Het bericht Dronken vogels terroriseren Amerikaanse stad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.