Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 November 2020
08:21 uur

Uit liefde voor het plastic blokje

De Tijd

21/11/2020 - 02:03

02:00 Lego is een van de lockdownhits in dit stressjaar. Volwassenen vinden in het routineus stapelen en klikken van de kleurrijke plastic blokjes een heilzame bezigheid om tijd te vullen en het hoofd leeg ...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Consumenten reageren op plastic: “Het lijkt mij een beetje overdreven om een blokje helemaal te verpakken” (04/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De winkelketen Delhaize heeft een nieuwe spaaractie met Banbao-blokjes. De bouwblokjes zijn dubbel verpakt en hier komt veel kritiek op van consumenten. “Het lijkt mij een beetje overdreven om een blokje helemaal te verpakken,” zegt een klant. Delhaize biedt zijn excuses aan en neemt enkele maatregelen.
  [naar artikel]
 2. Nieuw in de badkamer: conditioner in een blokje (en dit zijn de voordelen) (01/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het klassieke zeepblokje is bezig aan een revival. Logisch, want het is liever voor het milieu dan een plastic flacon. Ook conditioners in vaste...
  [naar artikel]
 3. Legoblokje is twee jaar vermist, tot het plots uit de zoon des huizes ‘valt’ (17/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  In 2018 ‘verloor’ Sameer Anwar een legoblokje. Sameer, toen vijf jaar, had het blokje in zijn neus geduwd. Hij verwittigde zijn ouders maar het blokje leek onvindbaar. Tot deze week toen het blokje alsnog zijn weg vond uit de neus
  [naar artikel]
 4. "Ik maak muziek als Lego: blokje per blokje" (12/03/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/7BjV1L1A4U1X_Ix2Z8bpH3FgtTI/diocontent/120333964/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 5. Leuk idee draait verkeerd uit: legoblokjes om Delhaize te bouwen zijn elk afzonderlijk ingepakt in verschillende verpakkingen (04/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Delhaize oogst kritiek met een opmerkelijke actie. De winkelketen wil sinds vorige week de klanten plezieren met gratis lego, waarmee ze een winkel van Delhaize kunnen nabouwen. Maar dat draait verkeerd uit. Elk afzonderlijk blokje ligt immers in een eigen plastic bakje, met extra kaartje en een plastic verpakking. Daarop komt zoveel kritiek dat Delhaize nu besluit om in te grijpen.
  [naar artikel]
 6. Leuk idee draait verkeerd uit: legoblokjes om Delhaize te bouwen zijn elk afzonderlijk ingepakt in verschillende verpakkingen (04/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Delhaize oogst kritiek met een opmerkelijke actie. De winkelketen wil sinds vorige week de klanten plezieren met gratis lego, waarmee ze een winkel van Delhaize kunnen nabouwen. Maar dat draait verkeerd uit. Elk afzonderlijk blokje ligt immers in een eigen plastic bakje, met extra kaartje en een plastic verpakking. Daarop komt zoveel kritiek dat Delhaize nu besluit om in te grijpen.
  [naar artikel]
 7. Minder dan de helft van de Belgen heeft er een hangen en dan hangt het niet eens altijd op de juiste plaats: alles wat je je (nog nooit) afvroeg over je wc-blokje (28/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Je ooit al eens afgevraagd hoe het komt dat een wc-blokje net zo vlot past en marcheert op jouw fancy high-flush-speed-designtoilet als op dat ouderwetse, traag spoelende, lompe, bakelieten ding van je bomma? Wij ook niet. Maar wc-blokjesfabrikanten doen dat wél. Jaren werk kost het hen om een nieuw model op de markt te brengen. Denk daar maar eens over na als je met je blote billen boven zo’n geurend blokje hangt.
  [naar artikel]
 8. Plastic is een plaag: zijn er alternatieven? (03/05/2018 - VRT NWS)
  Plastic zit overal omdat het handig en goedkoop is. Elke minuut komt er 1 volle vrachtwagen aan plastic in de oceaan terecht. Het wordt zorgwekkend wanneer we er sporen van terugvinden in de vis die we eten, de lucht die we inademen of de aardappelen op ons bord. Wat doet dat met ons? Terzake zocht naar antwoorden in de hoofdzetel van de Plastic Soup Foundation in Amsterdam, zij strijden voor een wereld met minder plastic.
  [naar artikel]
 9. Hoe een houten blokje de geschiedenis van Hotel du Coq blootlegde: “Tijdens beide oorlogen woonden hier Duitse soldaten” (08/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een houten blokje met een opvallend opschrift. Meer had Guy Depauw (68) niet nodig om de geschiedenis van zijn woning in De Haan te onderzoeken. Achter de gevel van voormalig Hotel du Coq schuilt namelijk een verhaal met een hoofdrol voor de belle époque, Duitse bezetters en een apotheek.
  [naar artikel]
 10. China bindt strijd aan met plastic: verbod op plastic zakjes in de supermarkt (20/01/2020 - VRT NWS)
  China, een van de grootste gebruikers van plastic ter wereld, heeft een stappenplan voorgesteld om de hoeveelheid plastic afval drastisch te verminderen. Plastic zakjes in supermarkten gaan het eerst in de ban: vanaf eind dit jaar mogen die niet meer worden uitgedeeld.
  [naar artikel]
 11. Primeur: nu ook plastic welkom in de blauwe PMD-zak (01/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag moeten inwoners van 15 Oost-Vlaamse gemeenten minder plastic sorteren. Heel wat plastic zoals folie en plastic zakken mogen vanaf nu...
  [naar artikel]
 12. ‘Patje Plastic’ zuigt afval uit Antwerpse havendokken (20/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  ‘Patje Plastic’ gaat achtergelaten plastic voorwerpen en andere synthetische rommel uit het Antwerpse dokwater vissen. De machine met een arm van honderd meter start in het Doeldok. Tegelijkertijd heeft het bedrijf Envisan de Plastic Challenge gewonnen met een toestel dat kleine plastic korrels verwijdert uit natuurgebieden zoals de Galgeschoor op Linkeroever.
  [naar artikel]
 13. ‘Plastic Attack’ komt naar België (03/04/2018 - De Standaard)
  Een groep activisten wil via een ‘plastic attack’ in supermarkten de druk verhogen om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Bij zo’n ‘attack’ laten consumenten na het afrekenen al het overbodige plastic achter in de winkel.
  [naar artikel]
 14. VIDEO. Schoon volk opent aanval op plastic in Limburgse warenhuizen (02/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Weg met de plastic afvalzee. Onder dat motto vond zaterdagochtend Plastic Attack plaats. In 26 Vlaamse steden en gemeenten vatte schoon volk post aan de ingang van de warenhuizen om de bezoekers bij het binnengaan de raad te geven zo weinig mogelijk plastic te kopen, en hen bij het buitengaan van overtollig plastic te verlossen.
  [naar artikel]
 15. Kempenaar Jan Remeysen is nieuwe topman van BASF Antwerpen: “Plastic mag geen scheldwoord zijn” (25/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Jan Remeysen (51) is sinds 1 januari de topman van chemiebedrijf BASF in Antwerpen. De Kempenaar vertelt over de strijd tegen plastic afval, een dreigend energieprobleem en zijn grote liefde voor voetbalclub Antwerp.
  [naar artikel]
 16. Primeur: nu ook plastic welkom in sommige blauwe PMD-zakken (01/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag moeten inwoners van 15 Oost-Vlaamse gemeenten minder plastic sorteren. Heel wat plastic zoals folie en plastic zakken mogen vanaf nu...
  [naar artikel]
 17. Plastic verpakt in plastic en nog eens verpakt in plastic: Delhaize krijgt slechte punten voor spaaractie (01/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De jonge Waal Alexandre Hérault heeft zich in een video op Facebook kwaad gemaakt omwille van een spaaractie van Delhaize. In een plastic...
  [naar artikel]
 18. ‘Plastic Attack’ viseert ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - De Standaard)
  De groep rond ‘Plastic Attack’ wil in supermarkten de druk op leveranciers verhogen om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Bij zo’n ‘attack’ laten consumenten na het afrekenen al het overbodige plastic achter in de winkel.
  [naar artikel]
 19. Plastic uit mosselen blijft in uw bloed (17/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zeedieren bevatten zo veel plastic dat we jaarlijks 11.000 piepkleine deeltjes microplastics opeten. Een deel van dat plastic komt ook in ons
  [naar artikel]
 20. Gedaan met plastic op festivals, als het aan de minister ligt (05/06/2018 - De Morgen)
  Wordt dit het laatste festivalseizoen met bier uit plastic bekertjes, pizza op kartonnen bordjes en frieten met plastic bestek? Die kans is groot, want Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een verbod op plastic tijdens de festivals. 
  [naar artikel]
 21. Wat hebben we geleerd na ‘Mei Plastic Vrij’: “Fantastisch, maar nog veel werk aan de winkel” (31/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Mei is voorbij en dus lopen ook Mei Plastic Vrij en Afvalvrij Mei op z’n einde. Twee bewustwordingscampagnes rond afval, die met minstens 60.000 deelnemers een groot succes waren. Maar de strijd tegen plastic is nog lang niet gestreden. Zo vindt zaterdag Plastic Attack plaats in Hasselt, Genk en Lommel. Wellicht komt er ook een tweede editie van Mei Plastic Vrij.
  [naar artikel]
 22. Na wegwerpplastic ook verbod op plastic verpakkingen? (13/01/2020 - Express)
  De Europese Commissie heeft plannen voor een verder verbod op plastic verpakkingen en nieuwe eisen voor fabrikanten. Dat zegt Virginijus Sinkevicius, Europees commissaris voor Omgeving en Oceanen, aan de Duitse krant Die Welt. De Europese Unie steekt een tandje bij in de strijd tegen plastic. Vanaf 2021 is het niet meer toegelaten om plastic wegwerpbestek, […] The post Na wegwerpplastic ook verbod op plastic verpakkingen? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 23. Met deze maatregelen wil Europa de strijd aangaan met plastic afval (16/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Om te voorkomen dat er in in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zit, stelt de Europese Commissie een reeks maatregelen voor. Alle plastic...
  [naar artikel]
 24. Plastic uit afval als verpakking voor voeding (13/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van de UGent werken aan een nieuw soort plastic dat wordt aangemaakt door bacteriën die stoffen uit afval omzetten naar plastic. Dit
  [naar artikel]
 25. Wereld bindt strijd aan met plastic in oceanen (23/02/2017 - Knack)
  De Verenigde Naties willen microplastic weren uit verzorgingsproducten, plastic zakken belasten of bannen en het aantal plastic wegwerpartikelen drastisch reduceren.
  [naar artikel]
 26. WWF roept op om Middellandse Zee te redden van plastic (08/06/2018 - Knack)
  De Middellandse Zee dreigt te veranderen in een 'plastic zee', waarschuwt WWF vrijdag. Het Wereldnatuurfonds stelt een reeks maatregelen voor tegen het plastic afval in de zee. Geen enkele zee ter wereld is er volgens WWF erger aan toe.
  [naar artikel]
 27. “Plastic Attack” viseert nu ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan strijkt zaterdag de eerste Plastic Attack neer. Nadat ze hun inkopen hebben gedaan, zullen de activisten hun producten ontdoen van alle overbodige plastic verpakkingen. Ze doen dit om te protesteren tegen overbodige plastic verpakkingen.
  [naar artikel]
 28. “Plastic Attack” viseert nu ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan strijkt zaterdag de eerste Plastic Attack neer. Nadat ze hun inkopen hebben gedaan, zullen de activisten hun producten ontdoen van alle overbodige plastic verpakkingen. Ze doen dit om te protesteren tegen overbodige plastic verpakkingen.
  [naar artikel]
 29. Pakistan verbant plastic zakjes: overtreders riskeren boetes tot 31.000 dollar (14/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag geldt er in Pakistan een streng verbod tegen plastic voor eenmalig gebruik. Wie toch met een plastic zakje over straat loopt,...
  [naar artikel]
 30. “De winkels moeten een alternatief bedenken” (04/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  LOMMELTen aanval tegen plastic afval. Met die slogan bond Plastic Attack zaterdagochtend de strijd aan bij warenhuizen in 26 Vlaamse gemeenten waaronder Hasselt, Genk en Lommel. Klanten die binnengingen, kregen de raad plastic te mijden, en wie buitenkwam werd van overtollig plastic verlost. In Lommel vocht ‘Thuis’-actrice Katrien De Ruysscher tegen het plastic, met ruggensteun van burgemeester Peter Vanvelthoven. En de klant, die gaf zich graag gewonnen. De meesten toch.
  [naar artikel]
 31. Auto afgekeurd op keuring, even blokje omrijden en dan plots goedgekeurd: hoe kan dat? (21/03/2018 - VRT NWS)
  Naar de autokeuring gaan, afgekeurd worden, even een blokje omrijden, opnieuw aanschuiven en dan plots wél goedgekeurd worden. Het lijkt vrij onwaarschijnlijk, maar het is wel het verhaal van radiopresentator Ronald Verhaegen. "Maar de keuring is een momentopname", zeggen ze bij de autokeuring. 
  [naar artikel]
 32. Na plastic tasje en rietje ligt in VS nu de ballon onder vuur (15/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Plastic tasjes zijn al een tijdje niet meer gratis en supermarkt Lidl stopt volgend jaar zelfs helemaal met de verkoop van plastic...
  [naar artikel]
 33. Duikers treffen ‘koraalrif van plastic’ aan vlakbij Griekenland (02/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Duikers en milieu-activisten hebben vorige maand duizenden plastic zakjes opgehaald uit de Egeïsche Zee bij Griekenland. Ze troffen daar een ‘koraalrif van plastic’ aan, waarschijnlijk veroorzaakt door een afvalberg die in 2011 in de zee stortte. Bekijk het ‘plastic koraalrif’ in de video hierboven.
  [naar artikel]
 34. Vlaanderen voert plastic attack uit (02/06/2018 - De Standaard)
  Shoppen en droppen: zaterdag laten kritische klanten hun plastic afval achter in de winkel. Er is een plastic attack in 28 steden en gemeenten.
  [naar artikel]
 35. China beperkt gebruik plastic (20/01/2020 - Metro)
  China verbiedt het gebruik van plastic wegwerpzakjes in de grote steden. Ook plastic rietjes worden in de ban gedaan. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt. China is één van de grootste producenten én consumenten van plastic ter wereld. De overheid wil het gebruik over een periode van vijf jaar fors terugdringen. Concreet zullen bijvoorbeeld niet-herbruikbare plastic zakjes dit jaar al verboden worden in bijvoorbeeld supermarkten en shoppingcenters in grote steden. Ook bij afhaalmaaltijden worden plastic verpakkingen en bestek in de ban gedaan. Hotels zullen in de toekomst ook niet langer een plastic kam of tandenborstel mogen aanbieden. Bron: Belga   Het bericht China beperkt gebruik plastic verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. U eet meer plastic dan u denkt. Zo kunt u er iets aan doen (16/09/2019 - De Morgen)
  Met al het plastic in het milieu, is het logisch dat het ook in ons voedsel terechtkomt. Verschillende recente studies hebben geprobeerd om in kaart te brengen hoeveel plastic we innemen. De resultaten zijn alarmerend.
  [naar artikel]
 37. Europese plasticverwerkers recycleren minder (17/07/2017 - De Redactie)
  Het recycleren van plastic wordt duurder door het toenemend gebruik van gelaagd plastic, dat niet herbruikbaar is en gescheiden moet worden van het andere plastic.
  [naar artikel]
 38. Plastic afval van drukke winkelstraat krijgt nieuw leven als lampsokkel (19/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Voor elke kledingzaak in de Nieuwstraat staat wekelijks 1.440 liter plastic afval op de stoep. Dat blijkt uit een bevraging van 25 winkeliers door de Brusselse vzw Plastivor, dat het plastic voor sokkels van lampen wil gebruiken.
  [naar artikel]
 39. Plastic attack: ‘Er worden meer dan honderd supermarkten aangedaan' (02/06/2018 - De Standaard)
  Shoppen en droppen: zaterdag laten kritische klanten hun plastic afval achter in de winkel. Er is een plastic attack in 28 steden en gemeenten.
  [naar artikel]
 40. Tommelein wil plastic afval aanpakken met streefcijfers voor producenten: "Gedaan met plastic bekers of bestek" (17/07/2018 - VRT NWS)
  Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD) vindt dat er streefcijfers voor bedrijven en producenten moeten komen om plastic afval en zwerfvuil terug te dringen. Het idee van statiegeld op plastic flesjes of zakken is de liberale minister veel minder genegen. 
  [naar artikel]
 41. Delhaize maakt klanten boos met plastic (04/02/2019 - De Tijd)
  17:47 Supermarktketen Delhaize is in een storm beland door een spaaractie. De te sparen plastic blokjes zijn verpakt in twee lagen plastic. 'We hebben een inschattingsfout gemaakt.'
  [naar artikel]
 42. Aldi laat plastic los in België (28/02/2020 - Express)
  Supermarkt Aldi gaat in haar Belgische winkels voortaan groenten en fruiten los aanbieden, en niet langer verpakt in plastic. Dat heeft de discounter vrijdag bekendgemaakt. Heel wat supermarkten proberen plastic verpakkingen zo veel mogelijk te vermijden. Ook Aldi doet plastic nu zoveel mogelijk in de ban, door vanaf maandag extra soorten groenten en fruit los […] The post Aldi laat plastic los in België appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. Het land waar een plastic zakje bezitten celstraf kan opleveren (29/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Plastic in de darmen van zieke geiten, wapperende zakjes aan struiken op de savanne: Kenia wil er vanaf. Sinds gisteren zijn plastic zakjes er verboden.
  [naar artikel]
 44. Schimmel gevonden die polyurethaan-plastic aantast en doet uiteenvallen (14/11/2017 - VRT NWS)
  Op een stortplaats bij Islamabad in Pakistan is een schimmel gevonden die poluyrethaan-plastic als voedsel blijkt te gebruiken. De schimmel breekt de plastis af in kleine stukjes, en breekt ook de grote polymeren - lange moleculen - in de plastic af. Mogelijk kan de schimmel ingezet worden om de snel groeiende  afvalberg aan plastic aan te pakken.
  [naar artikel]
 45. “Plastic Attack” viseert nu ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan strijkt zaterdag de eerste Plastic Attack neer. Nadat ze hun inkopen hebben gedaan, zullen de activisten hun producten ontdoen van alle overbodige plastic verpakkingen. Ze doen dit om te protesteren tegen overbodige plastic verpakkingen. “Laat na uw aankoop zo veel mogelijk plastic achter. Je bent volledig in je recht dit te doen. Supermarkten zijn verplicht de verpakkingsmaterialen die je achterlaat, terug te nemen”, aldus de organisatie op Facebook.
  [naar artikel]
 46. 13 EU-landen en bedrijven tekenen pact tegen plastic afval (06/03/2020 - De Morgen)
  13 landen en 66 bedrijven gaan de komende vijf jaar strijden tegen plastic afval. Ze ondertekenen vrijdag het Europees Plastic Pact in Brussel. Zo moet al het dagelijks plastic recyclebaar zijn of hergebruikt kunnen worden.
  [naar artikel]
 47. Na een maand zonder vlees en alcohol: de maand zonder plastic (01/05/2018 - VRT NWS)
  De hele maand mei zo weinig mogelijk plastic gebruiken. Dat is het opzet van de nieuwe campagne “Mei Plasticvrij”. Op die manier willen de organisatoren ons bewust maken van hoeveel plastic we gebruiken. Plastic dat dikwijls al na enkele minuten in de vuilbak belandt. En dat het met enkele kleine inspanningen ook anders kan.
  [naar artikel]
 48. Bye bye plastic bestek, borden en rietjes? (23/10/2018 - VRT NWS)
  D-day in de Europese strijd tegen plastic. Het Europees Parlement stemt woensdag over het wetsvoorstel van de Europese Commissie dat de hoeveelheid schadelijk plastic zwerfvuil in de zee drastisch moet doen dalen. Het wetsvoorstel heeft als doelstelling het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Bye bye plastic bestek, borden en rietjes?
  [naar artikel]
 49. Opvallend pleidooi vóór plastic zak in winkels: "Die verschrikkelijke beelden van oceanen vol plastic? Die liggen niet in Europa" (12/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Welke alternatieven zijn er voor plastic zakjes in winkels? Dat hadden de leden van het Vlaams parlement vandaag graag te horen gekregen. Het...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.