Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 November 2020
13:46 uur

De energie-expert die de groene droom kan waarmaken

De Tijd

21/11/2020 - 07:52

07:50 Minister van Energie Tinne Van der Straeten belichaamt de groene hoop op de kernuitstap. Door de expertise die ze opdeed als advocaat in de energiesector weet ze hoe ze dat doel moet bereiken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VRT NWS Live: Energie-expert Luc Pauwels beantwoordt uw vragen (04/02/2019 - VRT NWS)
  Vandaag, op 4 februari, is onze groene energie is nu al op. Vanaf vandaag moeten we dus noodgedwongen verder met “grijze” energie uit kerncentrales, gas, steenkool of olie. Onze energie-expert Luc Pauwels beantwoordt uw vragen over energie. Heb je zelf nog een vraag? Stel ze dan via de Facebookpagina van VRT NWS. 
  [naar artikel]
 2. De Kempen dwarsboomt groene droom Tommelein (13/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Bijna vijftig Antwerpse gemeenten, vooral uit de Kempen, hebben besloten om niet in de Vlaamse groene-energieholding Zefier te stappen. Een serieuze streep door de droom van minister van Energie Tommelein.
  [naar artikel]
 3. Groene energie meestal goedkoper dan grijze energie (22/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een hardnekkige mythe waar veel mensen nog altijd in geloven: groene stroom zou duurder zijn. Hoewel het opwekken van groene energie op zich meestal duurder is, merkt u als consument het verschil amper of niet in uw portemonnee. Meer zelfs: het omgekeerde is soms waar. Mijnenergie.be ging na hoe en waarom de energieleveranciers de prijs van hun groene contracten drukken.
  [naar artikel]
 4. 4 februari, maar de voorraad groene energie in België is nu al op (04/02/2019 - De Morgen)
  Vandaag is Grey Day, de dag waarop de groene energie in België op is. Verhoudingsgewijs verbruiken we tot het einde van het jaar alleen nog kernenergie en energie uit fossiele brandstoffen.
  [naar artikel]
 5. Jongetje met hersenverlamming vreesde nooit te skaten, maar kan zijn droom nu toch waarmaken (24/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De grote ambitie van de Braziliaan João (7) was om te kunnen skaten, maar als peuter kreeg het jongetje een beroerte die leidde tot een hersenverlamming. De droom om op een skateboard te kunnen staan, was er echter nog steeds. Nu kan hij dankzij een project van een fysiotherapeut en een psycholoog zijn droom waarmaken. De beelden van het pure geluk van João werden intussen al duizenden keren bekeken en gedeeld.
  [naar artikel]
 6. Coronacrisis roept groene energie geen halt toe (10/11/2020 - Express)
  Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal groene energie de belangrijkste productiebron voor elektriciteit zijn tegen 2025. De organisatie merkt op... The post Coronacrisis roept groene energie geen halt toe appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. Stel hier uw vraag aan onze energie-expert Luc Pauwels (04/02/2019 - VRT NWS)
  Vandaag, op 4 februari, zullen we alle hernieuwbare energie die we in ons land in een jaar produceren al hebben opgebruikt. Vanaf vandaag moeten we dus noodgedwongen verder met “grijze” energie uit kerncentrales, gas, steenkool of olie. Canvas maakt er opnieuw de "Grey Day" ("Grijze dag") van. Heb jij een vraag over energie? Vul dan hieronder het formulier in. Rond 13.30 uur houden we een VRT NWS Live met energie-expert Luc Pauwels. 
  [naar artikel]
 8. Vandaag is Grey Day, dag dat onze groene energie op is (04/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Maandag is Grey Day, de dag in het jaar waarop de groene energie in België op is. Tot het eind van het jaar gebruiken we alleen nog ‘grijze energie’, die uit uranium in kernreactoren komt of uit fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. Canvas lanceerde het begrip vorig jaar, en besteedt deze week extra aandacht aan de energie- en klimaatproblematiek.
  [naar artikel]
 9. België haalt doelstelling groene energie niet: factuur kan oplopen tot 31 miljoen euro (17/11/2020 - VRT NWS)
  België haalt de doelstelling voor groene energie voor 2020 niet. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bekendgemaakt bij haar beleidsverklaring in de Kamer. Alle entiteiten (de deelstaten en het federale niveau) samen moesten 13 procent halen. Het tekort moet aangevuld worden door groene energie aan te kopen bij andere Europese landen die er wel voldoende hebben geproduceerd.
  [naar artikel]
 10. De dag dat onze groene energie op is: vandaag is ‘Grey Day’ (04/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vandaag is Grey Day, de dag in het jaar waarop de groene energie in België op is. Tot het eind van het jaar gebruiken we alleen nog ‘grijze energie’, die uit uranium in kernreactoren komt of uit fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. Canvas lanceerde het begrip vorig jaar, en besteedt deze week extra aandacht aan de energie- en klimaatproblematiek.
  [naar artikel]
 11. Kmo’s maken eigen groene energie (11/04/2019 - De Morgen)
  Vooral zonnepanelen en zonneboilers worden ingezet om zelfstandig energie op de te wekken. ‘Bedrijven die subsidies willen voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen moeten CO2-neutraal zijn. Zeker daarom zal hernieuwbare energie meer en meer worden ingezet en verwacht Unizo de komende jaren nog een stijging van het aantal kmo’s dat zelf groene energie opwekt’, zegt onderzoeker Piet Van den Abeele.
  [naar artikel]
 12. ‘Trump kan de doorbraak van groene energie niet tegenhouden' (28/01/2017 - De Tijd)
  01:04 De energiereus Engie gaat voluit voor meer groene energie. Het aantreden van klimaatscepticus Donald Trump zal daar niets aan veranderen.
  [naar artikel]
 13. Demir pompt 50 miljoen extra in groene energie (10/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) trekt de komende twee jaar 50 miljoen euro extra uit voor groene energie. Dat zei ze in het Vlaams Parlement bij de voorstelling van haar begroting.
  [naar artikel]
 14. Energie-expert: 'De komende vijf jaar zal waterstof geen grote rol spelen' (07/03/2019 - Knack)
  'Op dit moment kunnen we de kernenergie niet afschakelen', zegt energie-expert Pieter Vingerhoets van Energyville. Maar de kerncentrales langer openhouden heeft misschien weinig zin voor de consument, 'want het is onduidelijk hoe betrouwbaar onze centrales zijn.'
  [naar artikel]
 15. België haalt doelstelling groene energie niet (17/11/2020 - Knack)
  België haalt de doelstelling voor groene energie in 2020 niet. Dat maakte minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdag bekend bij haar beleidsverklaring in de Kamer.
  [naar artikel]
 16. Overheid belooft bedrijven korting voor groene energie (07/04/2019 - De Morgen)
  Bedrijven die veel energie verbruiken krijgen vanaf volgend jaar steun van de overheid. Zowel de Vlaamse als de federale overheid beloven een korting op taksen voor groene energie. De belofte komt er nadat zinkproducent Nyrstar aan de alarmbel had getrokken.
  [naar artikel]
 17. Sint-Andries werkt aan ‘groene ader’ door de wijk (18/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een ‘groene ader’ doorheen het hart van de Sint-Andrieswijk, dat is de droom van enkele buurtbewoners. Zondag, met Antwerpen Autovrij, kreeg die droom al een beetje vorm, dankzij vergroende trottoirs, aanplantingen op boomspiegels en een regenwatertuintje. Zo’n 40 à 50 mensen staken een handje toe.
  [naar artikel]
 18. [VIDEO] - Droom gaat in vervulling: Mélanie presenteert weerbericht (14/03/2017 - De Redactie)
  Het weerbericht in Frankrijk werd vandaag gepresenteerd door een bijzondere weervrouw: Mélanie Ségard. De 21-jarige vrouw heeft het syndroom van down en maakte op Facebook haar droom om eens weervrouw te mogen zijn kenbaar. Ze verzamelde voldoende likes om die droom te kunnen waarmaken.
  [naar artikel]
 19. Uitzicht op 65.000 groene jobs (11/04/2019 - De Morgen)
  Een economie die volledig op hernieuwbare energie draait. Het is de droom van de ecologische beweging. Maar is het wel technisch mogelijk? Op termijn wel, zegt het Planbureau, en dat kan tienduizenden jobs opleveren.
  [naar artikel]
 20. Energie-expert Luc Pauwels beantwoordt uw vragen over het stroomtekort (25/11/2018 - VRT NWS)
  Een week lang heeft onze energie-expert Luc Pauwels alle problemen rond onze energiebevoorrading uit de doeken gedaan: van scheurtjesreactoren over oude vliegtuigmotoren tot de invoer van stroom uit de buurlanden. Via Facebook kon u hem uw vragen stellen. Hier geeft hij daarop antwoord.
  [naar artikel]
 21. Tot 30.000 banen in groene energie (04/04/2019 - De Morgen)
  Als we volop de groene kaart trekken, kunnen we tot 30.000 banen creëren in de sector van de hernieuwbare energie. Dat stelt Agoria, de sectorfederatie van de technische industrie. 'Voor een arbeider uit de auto-industrie vergt dat geen grote omscholing.'
  [naar artikel]
 22. 'Dallas 2.0': seks, geld, verraad en groene energie (12/04/2019 - De Morgen)
  De ranch, de intriges, het geld, het bedrog: de Ewings zijn terug! Twintig jaar hebben we daar op moeten wachten. 'Dallas 2.0' doet het nu met groene energie, maar gelukkig ook nog met Sue Ellen, Bobby en J.R.
  [naar artikel]
 23. ‘Over één generatie is alle energie groen' (24/02/2018 - De Tijd)
  19:19 Honderden miljoenen euro’s investeerden de Colruyts al in groene energie. ‘Waar wachten andere bedrijven op om dat ook te doen? Samen kunnen we de energie-uitdaging aan’, vindt Jef Colruyt.
  [naar artikel]
 24. Is groene energie de nieuwe melkkoe van Albanië? Of steekt bevolking een stokje voor plannen regering? (15/05/2018 - De Morgen)
  Wordt Albanië hofleverancier van groene energie als het land toetreedt tot de EU? De regering ruikt geld. Maar het verzet groeit. Handen af van Europa’s laatste ‘wilde rivier’.
  [naar artikel]
 25. Groene energie steeds populairder, maar waar komt de groene stroom vandaan? (03/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Energieleveranciers zetten vandaag nadrukkelijk hun groene stroom in de kijker. Dat betekent niet noodzakelijk dat uw leverancier zelf actief...
  [naar artikel]
 26. Vandaag is Grey Day, de dag dat onze groene energie al op is (04/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag is Grey Day, de dag in het jaar waarop de groene energie in België op is. Tot het eind van het jaar gebruiken we alleen nog 'grijze...
  [naar artikel]
 27. VUB-onderzoekers vinden cryptomunt uit voor overschotten groene energie (09/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Onderzoekers van het AI Experience Center aan de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe cryptomunt uitgevonden: de NRGcoin. Via een ingenieus energievoorzieningssysteem kunnen particulieren met de NRGcoin zelf groene energie produceren, verkopen en aankopen.
  [naar artikel]
 28. Helpen batterijparken Vlaanderen op weg naar een toekomst met alleen maar groene energie? (26/06/2018 - VRT NWS)
  Ruien in Oost-Vlaanderen krijgt het grootste batterijpark van het land. 25 megawatt aan elektriciteit zal het park kunnen leveren. Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zijn er nog meer dergelijke parken op komst. Gaan zij Vlaanderen op weg helpen naar een toekomst met alleen maar groene energie?
  [naar artikel]
 29. Miljoenenfactuur op komst omdat België groene energiedoelen mist (17/11/2020 - De Morgen)
  België zal tot 31 miljoen euro moeten uitgeven in andere Europese lidstaten omdat ons land zelf niet genoeg groene energie haalt uit zon, wind en biomassa. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zopas bekendgemaakt in het parlement.
  [naar artikel]
 30. Batterijen opladen aan de kust doen ze hier nu ook letterlijk: “Straks hebben we geen energie meer nodig” (06/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Zon, zee, cocktails en... groene energie: Baraq Beach is vanaf nu de meest ecologische strandbar langs de Belgische kust. Uitbater Olivier Monbaliu liet zestien zonnepanelen installeren die zijn zaak van groene energie voorziet. Het project is een hersenspinsel van projectontwikkelaar Nick Verwimp, die grote ambities koestert. “Op termijn kunnen we alle strandbars ‘off the grid’ krijgen”, zegt Verwimp.
  [naar artikel]
 31. Waterstofconferentie Antwerpen: waterstof is de ontbrekende schakel bij groene energie (07/05/2018 - VRT NWS)
  Waterstof is de ontbrekende schakel voor het gebruik groene energie. Dat is de boodschap van WaterstofNet, een bedrijvengroep die vandaag een conferentie organiseert over waterstof. Een aantal bedrijven laten zien wat ze in de pijpleiding hebben zitten.
  [naar artikel]
 32. Demir investeert 10 miljoen euro in groene warmte (05/05/2020 - De Tijd)
  18:36 Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) investeert 10 miljoen euro in 20 projecten rond groene energie. Het grootste deel van het budget gaat naar de uitbreiding van de warmtenetten van de afva...
  [naar artikel]
 33. Siciliaanse maffia pompt zwart geld in groene energie (12/04/2019 - De Morgen)
  Nadat de Italiaanse maffia decennialang grof geld verdiende met het dumpen van zwaar chemisch afval, investeert ze steeds meer geld in ‘groene’ energie. Bij een grote politieactie in Sicilië werden meer dan 40 verdachte bedrijfjes opgerold.
  [naar artikel]
 34. Verwarmt Brussel in de toekomst massaal op aardwarmte? Eerste resultaten zijn alvast goed nieuws  (13/02/2018 - VRT NWS)
  De Brusselse ondergrond leent zich voor het toepassen van groene energie in de vorm van geothermie. Dat zegt expert Gust Van Lysebetten bij de voorstelling van de eerste resultaten van het groot Brussels boorproject Brugeo. Dat wil op termijn de hele Brusselse ondergrond in kaart brengen, zodat ook individuele burgers kunnen nagaan of ze energie uit de aarde kunnen halen. De eerste conclusies zijn alvast positief.
  [naar artikel]
 35. Groene stroom is goed, eigen groene energie is beter (13/04/2019 - De Morgen)
  Wij zijn allerminst slachtoffer van een complot van het grootkapitaal jegens de consument
  [naar artikel]
 36. België haalt doelstelling groene energie niet: miljoenenfactuur dreigt (17/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  België haalt de doelstelling voor groene energie in 2020 niet. Dat maakte minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdag bekend bij haar beleidsverklaring in de Kamer. Alle entiteiten samen moesten 13 procent halen. Eerder liet onder meer Vlaanderen al weten de door Europa opgelegde doelstelling niet te zullen halen. Er dreigt een factuur van tientallen miljoenen.
  [naar artikel]
 37. Rijden over zonnepanelen: onderzoekers en bedrijven halen groene energie uit verkeersinfrastructuur (09/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Fietspaden, autowegen, vangrails of geluidsschermen die zelf energie opwekken. Dat is het doel van Rolling Solar, een euregionale samenwerking die gisteren gelanceerd werd in Eindhoven. Laden we binnenkort onze elektrische wagen op met zonne-energie uit het wegdek?
  [naar artikel]
 38. Groene energie valt stil (05/04/2019 - De Morgen)
  Het aantal investeringen in hernieuwbare energie keldert. Naast zonnepanelen komen er ook spectaculair minder windmolens en biomassacentrales bij.
  [naar artikel]
 39. Europese landen zetten zwaar in op groene energie, Spanje is kampioen in zonne-energie (06/02/2020 - Express)
  Europa heeft vorig jaar een grote sprong genomen in de ontwikkeling van nieuwe duurzame energiecapaciteit. Dat blijkt uit een rapport van consulent Enervis, gebaseerd op een analyse van nieuwe contracten die in vijfentwintig Europese landen werden afgesloten. Spanje bleek daarbij op het gebied van zonnekracht vorig jaar de sterkste groeimarkt van Europa te zijn. Op […] The post Europese landen zetten zwaar in op groene energie, Spanje is kampioen in zonne-energie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 40. De Vlaamse ‘Energiekaart’ is er: Zo veel hernieuwbare energie wordt in uw gemeente geproduceerd. (31/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) lanceert vandaag de Energiekaart. Die toont per gemeente het aantal windturbines en zonnepanelen aan. Wie mee wil investeren in groene energie, vindt ook een overzicht van de energiecoöperaties in de buurt.
  [naar artikel]
 41. Droom gaat in vervulling: Mélanie mag weerbericht op tv presenteren (15/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het weerbericht op France 2 werd dinsdag gepresenteerd door een bijzondere weervrouw: Mélanie Ségard. De 21-jarige vrouw heeft het syndroom van down en maakte op Facebook kenbaar dat ze ervan droomde om eens weervrouw te mogen zijn. Ze verzamelde voldoende likes om die droom te kunnen waarmaken.
  [naar artikel]
 42. “Er is niet zoiets als een blauw-groene as” (11/01/2019 - De Morgen)
  Over één zaak zijn Bart Somers (Open Vld) en Kristof Calvo (Groen), de Mechelse posterboys van de blauw-groene droom, het eens. Een samenwerking tussen liberalen en groenen is – althans op federaal niveau – niet evident. Somers houdt de uitgestoken groene hand voorlopig beleefd af.
  [naar artikel]
 43. Grey Day 2020 valt op 5 februari: met onze eigen groene energie houden we het 35 dagen vol (05/02/2020 - VRT NWS)
  Het is vandaag Grey Day. Amper 35 dagen kan ons land draaien op 100% eigen groene energie. Vanaf vandaag moeten we verder met grijze energie uit kerncentrales en fossiele brandstoffen: de Grey Day. Daarmee zijn we de op drie na slechtste in de EU, zo blijkt uit Europese cijfers. Bovendien valt de Grey Day dit jaar amper één dag later dan vorig jaar. We schuiven daarmee veel trager op dan de drie landen achter ons.
  [naar artikel]
 44. Kerncentrales of niet: energie wordt sowieso duurder (12/04/2019 - De Morgen)
  De prijs van onze energie gaat de komende jaren flink omhoog. Dat blijkt uit een studie van Energyville. 'Betalen doen we sowieso, dus we kunnen ons geld maar beter in groene energie stoppen', zegt Bond Beter Leefmilieu (BBL).
  [naar artikel]
 45. België haalt doelstelling groene energie niet: factuur van tientallen miljoenen dreigt (17/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  België haalt de doelstelling voor groene energie in 2020 niet. Dat maakte minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bekend bij haar beleidsverklaring in de Kamer. Alle entiteiten samen moesten 13 procent halen. Eerder liet onder meer Vlaanderen al weten de door Europa opgelegde doelstelling niet te zullen halen. Er dreigt een factuur van tientallen miljoenen.
  [naar artikel]
 46. De vijf meest gestelde vragen over groene energie (23/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land heeft nog een pak werk voor de boeg, wil het de Europese doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie halen. De transitie naar...
  [naar artikel]
 47. Yoshi, amper 18, sterft onverwacht maar redt vijf mensenlevens: "Zo hebben we toch stukje van zijn droom waargemaakt" (07/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De 18-jarige Yoshi Rousch uit Lanaken, die afgelopen vrijdag plots overleed, had één grote droom: medicijnen ontwikkelen om zo mensenlevens te redden. “Hij heeft nog vijf organen kunnen afstaan. Zo hebben we toch nog een stukje van zijn droom kunnen waarmaken”, zegt zijn familie.
  [naar artikel]
 48. Michel wordt 69 en heeft een droom: “Volgend jaar wil ik opnieuw prins carnaval worden” (03/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  48 jaar nadat hij voor het eerst prins carnaval werd, wil Michel Cleemput (69 in juni) een gooi doen naar een vierde prinsentitel - wat een absoluut record zou zijn. “Ik wil mijn droom waarmaken voor ik te oud ben”, zegt hij.
  [naar artikel]
 49. “Shell wil budget voor groene energie verdubbelen” (26/12/2018 - De Morgen)
  Shell zal vanaf 2020 jaarlijks vier miljard dollar in hernieuwbare energie steken, een verdubbeling van het huidige budget. Die verwachting heeft Maarten Wetselaar, directeur van de duurzame energie-activiteiten van Shell, uitgesproken in een interview in de Britse krant The Guardian.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.