Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 November 2020
01:00 uur

Belgische excuses, brandende regenwouden, en corona in Afrika

Apache

21/11/2020 - 07:57

Waarom de Belgische excuses aan metiskinderen onvoldoende zijn. Hoe de laatste Aziatische regenwouden teloorgaan. Waarom het Afrikaans continent minder zwaar lijdt onder de coronacrisis. Dit alles en meer in de Keuze van Apache, onze selectie van het beste uit binnen- en buitenlandse media. Alle artikels zijn via de links gratis te lezen, tenzij aangegeven met


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Chirurg Reginald Moreels over corona in Afrika: “Social distancing zal je er moeilijk in krijgen” (24/03/2020 - VRT NWS)
  In heel Afrika zijn 1.650 bevestigde gevallen van corona gemeld. Er is sprake van nauwelijks enkele overlijdens. Dat lijkt bizar, gezien de grootte van het continent, het sociale leven en de intense contacten met China. Ontsnapt Afrika of blijft corona daar onder de radar? In “De afspraak” ging humanitair chirurg Reginald Moreels op die vragen in.
  [naar artikel]
 2. “Zal er genoeg stroom zijn voor beademingsapparaten?”: Afrika maakt zich klaar voor opmars corona (27/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Afrika houdt de adem in. Corona is er al, maar minder slopend dan in Europa en de VS. Officieel zijn 3.321 Afrikanen besmet in 46 landen en vielen er al 92 coronadoden. Toch is Zuid-Afrika en straks ook Kinshasa in lockdown. “Scholen al dan niet sluiten? Dat wordt een moeilijke oefening in Afrika”, zegt topdokter Reginald Moreels, die het Afrikaanse gezondheidssysteem goed kent.
  [naar artikel]
 3. 90 miljoen jaar geleden was er regenwouden op Antarctica: waarom het vandaag zover niet meer mag komen (02/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er is nieuw bewijs gevonden dat er op Antarctica ooit regenwouden waren. Resten die daarvan zijn opgediept, leren dat de temperatuur daar toen veel...
  [naar artikel]
 4. In Afrika dreigen neveneffecten van corona het dodelijkst te worden: crisis zorgt voor 26 miljoen nieuwe armen (15/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Afrika leek lang te ontsnappen aan het ergste van de corona-pandemie. Zo zijn er nog ‘maar’ 6.412 doden gemeld op het hele continent. In Europa...
  [naar artikel]
 5. WHO waarschuwt: “Zuid-Afrika, Algerije en Kameroen 'corona-hotspots' van Afrika” (11/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat er forse gezondheidsmaatregelen nodig zijn in Zuid-Afrika, Algerije en Kameroen. Binnen Afrika...
  [naar artikel]
 6. Belgische topman BinckBank biedt excuses aan voor racistische opmerking (08/09/2020 - Express)
  Vincent Germyns, de Belgische topman van het Nederlandse BinckBank, heeft aan zijn personeel excuses overgemaakt na een racistische en seksistische... The post Belgische topman BinckBank biedt excuses aan voor racistische opmerking appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. Corona in de wereld: Afrika wacht bang af voor de plaag van buitenaf (27/03/2020 - VRT NWS)
  Al sinds de uitbraak van de corona-epidemie bereidt Afrika zich voor op de komst van de ziekte uit de rest van de wereld. Met een bang hart, want het continent wordt al geplaagd door armoede, overbevolking en conflicten en de gezondheidszorg is er op vele plaatsen ondermaats. Tot nog toe zijn er in Afrika relatief weinig slachtoffers: 1.808 zieken en 28 doden in 39 landen. Deze keer komt het onheil ook niet uit een obscure plek in de brousse, maar met lijnvluchten uit Europa en de VS. VRT NWS vroeg aan mensen in Mauritanië, Congo, Zimbabwe en Mozambique hoe hun land ervoor staat.
  [naar artikel]
 8. Corona laait op in Afrika na versoepeling van lockdowns: wordt dit de volgende hotspot? (20/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Afrika leek aanvankelijk de dans te ontspringen, maar nu rukt het coronavirus er snel op met ongeveer 700.000 besmettingen. Hoewel de...
  [naar artikel]
 9. Brandende kaarsjes gestolen op Nieuw-Tongeren (07/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Dieven hebben vorig weekend de brandende kaarsjes gestolen in de Henisstraat ter hoogte van het Sint-Jozefsplein op Nieuw-Tongeren. Na een oproep op sociale media hadden de bewoners ook kaarsjes buitengezet om de slachtoffers van de Corona te gedenken en de zorgsector te steunen.
  [naar artikel]
 10. Lang applaus na excuses van Michel aan kinderen van de kolonie (04/04/2019 - De Standaard)
  Premier Michel heeft in de Kamer zijn excuses aangeboden aan de metissen, kinderen die in de jaren veertig en vijftig geboren zijn uit een relatie tussen een Belgische koloniaal en een inheemse vrouw. Die kinderen werden aan de vooravond van de onafhankelijkheid systematisch weggehaald bij de moeder en naar Belgische weeshuizen gestuurd. De excuses van Michel werden op een minutenlang, kamerbreed applaus onthaald.
  [naar artikel]
 11. Belgische co-piloot blijft na excuses van hoogste bazen toch in Dakar-rally (13/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Trucker Hans Stacey heeft besloten toch in de Dakar Rally te blijven. De Nederlander was donderdag uit boosheid niet gestart in de tiende etappe, maar na excuses van de hoogste bazen van de organisatie is hij van gedachten veranderd. “Ik was het eigenlijk niet van plan, maar ik ga toch maar gewoon starten dan in de elfde etappe”, liet de winnaar van de laatste Dakar Rally in Afrika (2007) vrijdag weten.
  [naar artikel]
 12. Aantal malariadoden in Afrika kan verdubbelen door corona (23/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Afrika kunnen dit jaar dubbel zoveel mensen aan malaria sterven dan andere jaren. Dat komt doordat de strijd tegen de infectieziekte hinder...
  [naar artikel]
 13. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 14. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 15. Geen excuses voor terechtstellingen: “Alsof onze overgrootvaders nog eens veroordeeld worden” (03/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Vijf jaar hebben ze moeten wachten, de families van elf Belgische soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de eigen legerleiding werden terechtgesteld wegens desertie. Onterecht, vinden hun nakomelingen, dus vroegen ze excuses van de staat. Nu noemt het rapport dat de regering bestelde excuses “niet verantwoord”.
  [naar artikel]
 16. WHO: "Afrika wordt niet de proeftuin voor coronavaccins" (07/04/2020 - VRT NWS)
  De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, maakte maandag zeer duidelijk dat Afrika géén proeftuin wordt voor een vaccin tegen corona. Hij reageert daarmee op de geruchten dat westerse regeringen en farmaceutische bedrijven hun vaccins tegen het coronavirus zullen uittesten in Afrika. Daartegen brak de afgelopen dagen een storm van online protest uit. “Afrikanen zijn geen proefkonijnen”, klonk het, “geen vaccinproeven in Afrika!” Is of wordt Afrika de speeltuin voor de experimenten van de farma-industrie?
  [naar artikel]
 17. Podvis: Wordt corona in Afrika de zoveelste ziekte of een sociaal-economische ramp? (29/04/2020 - VRT NWS)
  Waarom zijn er in Afrika nog maar weinig besmettingen met het coronavirus? Op ruim 1,3 miljard inwoners zijn er 30.000 bevestigde gevallen en ook de sterftecijfers zijn laag, met 75 doden in het zwaarst getroffen land Zuid-Afrika. Maar als het virus zich verspreidt, kan het wel een medische en vooral sociaal-economische ravage aanrichten, denken wetenschappers. Een Podvis van Katrien Vanderschoot en Christine Van Tichel, met experts en veel stemmen uit Afrika zelf.
  [naar artikel]
 18. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 19. Gentse bodemonderzoeker ABO zet fors in op Afrika (30/03/2018 - De Tijd)
  17:32 De Belgische marktleider in bodemonderzoek kan via een groot contract in Uganda meer inspelen op de Chinese grondstoffenhonger in Afrika.
  [naar artikel]
 20. Verscheidene voorzetten voor Belgische excuses, maar intenties nooit helemaal bekrachtigd: een overzicht (12/06/2020 - VRT NWS)
  Het is niet de eerste keer dat het debat oplaait, in verband met excuses van ons land aan Congo over de kolonisatie en de wandaden destijds. Een aantal keren flakkerde de intentie opnieuw op. Maar tot officiële excuses kwam het nooit, terwijl de Nederlandse koning Willem-Alexander dat in maart van dit jaar wel al deed in Indonesië. Wat heeft België al die keren tegengehouden?
  [naar artikel]
 21. Afrika zet zich schrap voor corona-epidemie (24/03/2020 - De Tijd)
  16:43 Afrika zet zich steeds meer schrap tegen een uitbraak van het coronavrirus. De epidemie dreigt het continent bijzonder zwaar te treffen.
  [naar artikel]
 22. Laurent Monsengwo: "Hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?" (01/03/2019 - VRT NWS)
  "Er zijn belangrijker zaken." Dat antwoordt monseigneur Laurent Monsengwo op de vraag of België zijn excuses moet aanbieden aan Congo voor de wreedheden die zijn begaan tijdens het koloniale verleden. Onze Afrika-expert Peter Verlinden sprak met Monsengwo.
  [naar artikel]
 23. Corona laait op in Afrika na versoepeling van lockdowns: wordt dit de volgende hotspot? (20/07/2020 - De Morgen)
  Afrika leek aanvankelijk de dans te ontspringen, maar nu rukt het coronavirus snel op met ongeveer 700.000 besmettingen. Hoewel de sterftecijfers op het continent relatief laag liggen, gelooft niet iedereen dat de officiële getallen het hele verhaal vertellen.
  [naar artikel]
 24. België versterkt diplomatieke aanwezigheid in Afrika met ambassade in Benin (07/09/2018 - VRT NWS)
  De versterking van de Belgische diplomatieke aanwezigheid in Afrika is de komende dagen een van de blikvangers van de reis die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders onderneemt in Benin, Zuid-Afrika, Angola en Congo-Brazzaville. In de Beninse economische hoofdstad Cotonou bevestigde Reynders donderdag dat het plaatselijke diplomatieke bureau tot een ambassade wordt opgewaardeerd. Xavier Leblanc is er sinds deze week de Belgische ambassadeur.
  [naar artikel]
 25. België versterkt diplomatieke aanwezigheid in Afrika met ambassade in Benin (07/09/2018 - VRT NWS)
  De versterking van de Belgische diplomatieke aanwezigheid in Afrika is de komende dagen een van de blikvangers van de reis die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders onderneemt in Benin, Zuid-Afrika, Angola en Congo-Brazzaville. In de Beninse economische hoofdstad Cotonou bevestigde Reynders donderdag dat het plaatselijke diplomatieke bureau tot een ambassade wordt opgewaardeerd. Xavier Leblanc is er sinds deze week de Belgische ambassadeur.
  [naar artikel]
 26. Tim Tubbax kruipt door het oog van de naald: “Alsof ze met brandende priemen in mijn longen prikten” (22/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het coronavirus kan zelfs de sterkste beer vellen. Tim Tubbax (47), topsporter, acteur, ex-flik, ex-buitenwipper en nu actief als stagiair-verpleegkundige in het ziekenhuis, lag enkele dagen op de corona-afdeling van AZ Monica in Deurne door een Covid-19-besmetting die hij opliep bij het verzorgen van een patiënt. “Het was alsof ze met brandende priemen door mijn longen staken”, zegt Tubbax, die sinds maandag weer thuis is.
  [naar artikel]
 27. Red Panthers sluiten winterstage af met gelijkspel tegen Zuid-Afrika (03/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Belgische hockeyvrouwen (FIH 14) zijn vrijdag in een vriendschappelijke interland in Kaapstad niet verder geraakt dan een 3-3 gelijkspel tegen Zuid-Afrika (FIH 13). Anouk Raes, Alix Gerniers en Jill Boon tekenden voor de Belgische doelpunten.
  [naar artikel]
 28. Achtergrond: Hoe zit dat nu eigenlijk precies met die Belgische corona-app? (25/07/2020 - Knack)
  Het Mechelse Ixor gaat in onderaanneming van DevSide de Belgische corona-opsporingsapp bouwen. Binnen 7 weken moet die klaar zijn of een boete van 30% op het totaalbudget dreigt.
  [naar artikel]
 29. Corona, stortregen en miljoenen sprinkhanen brengen rampspoed in Oost-Afrika (10/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een dodelijke cocktail van het coronavirus, stortregen en sprinkhanen overspoelt Oost-Afrika met rampspoed. Zware overstromingen hebben honderden...
  [naar artikel]
 30. Red Lions verslaan Zuid-Afrika met 3-2 (30/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In een vriendschappelijk hockeyduel hebben de Belgische mannen (FIH-5) maandag in Kaapstad Zuid-Afrika (FIH-15) met 3-2 verslagen. Gauthier
  [naar artikel]
 31. Ook Red Lions kloppen Zuid-Afrika op winterstage (30/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In een vriendschappelijk hockeyduel hebben de Belgische mannen (FIH-5) maandag in Kaapstad Zuid-Afrika (FIH-15) met 3-2 verslagen.
  [naar artikel]
 32. JPDVDG, de man achter de Belgische corona-app (22/07/2020 - De Tijd)
  22:14 Het cv van Jean-Paul de Ville de Goyet, die met zijn bedrijf DevSide het contract voor de Belgische corona-app binnenhaalde, leest als een wilde, maar niet altijd even succesvolle ondernemersrit.
  [naar artikel]
 33. Natuurhulpcentrum vangt kinkajoe op. (17/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Opmerkelijke beelden uit het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Daar vangen ze nu een Kinkajoe op. Het dier leeft normaal in de tropische regenwouden van Noord- en Zuid-Amerika, maar dit dier werd in een Belgische tuin gevonden.
  [naar artikel]
 34. Buschauffeur die 37 Belgische senioren uit brandende bus redde: "Ik ben geen held, ik deed gewoon mijn job" (08/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  "Ik ben geen held, we hebben gewoon onze job gedaan." Dat zegt Eddy Brouwers, de Peerse buschauffeur die zaterdagnacht in Spanje 37 inzittenden uit zijn brandende bus kon evacueren.
  [naar artikel]
 35. “Dit is brute pech”: hoe superverspreider ervoor zorgde dat meer dan de helft van Belgische U17 besmet raakte met corona (07/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een weekje Duitsland heeft tot een Corona-uitbraak bij de Belgische U17 geleid. Twee positieve tests op vrijdag werden er zeventien op zaterdag....
  [naar artikel]
 36. Nederlanders vinden datalek in Belgische corona-app (19/04/2020 - Express)
  In Nederland is ophef ontstaan over Covid19-Alert, een Belgische applicatie die contact-tracing mogelijk maakt. Nog geen dag nadat de app... The post Nederlanders vinden datalek in Belgische corona-app appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 37. Red Panthers boeken zuinige zege op winterstage tegen Zuid-Afrika (30/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In een vriendschappelijke hockeyinterland hebben de Red Panthers (FIH-14) zondag in Kaapstad met 1-0 gewonnen van Zuid-Afrika (FIH-13). Anne-Sophie Weyns scoorde het enige doelpunt van de partij in de 67e minuut. Vrijdag oefenen de Belgische hockeymeisjes in het Hartleyvale stadium van Kaapstad opnieuw tegen Zuid-Afrika.
  [naar artikel]
 38. Nederlandse toerist lag aan basis van cluster besmettingen met unieke coronamutatie in Zuid-Afrika (15/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een Nederlandse toerist ligt aan de basis van een unieke mutatie van het coronavirus die zich in Zuid-Afrika op grote schaal verspreid heeft. Dat blijkt uit een studie waarover de Zuid-Afrikaanse editie van Business Insider woensdag bericht. Volgens de wetenschappers waren er verschillende, en mogelijk zelfs honderden, “corona-introducties” door buitenlandse toeristen, wat kan verklaren waarom de corona-epidemie zich in het begin van de Zuid-Afrikaanse lockdown sneller verspreidde in de meer toeristische provincie West-Kaap dan in andere provincies.
  [naar artikel]
 39. Belg krijgt levenslang voor gruwelijke verkrachting en moord in Zuid-Afrika (14/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Zuid-Afrika is een veertiger met de Belgische nationaliteit veroordeeld tot een levenslange celstraf. Jurgen Vandekeere (42) verkrachtte...
  [naar artikel]
 40. Terwijl Europa en Noord-Amerika sudderen in de braadpan, sneeuwt het in Zuid-Afrika (24/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl Europeanen en Amerikanen bakken en braden onder aanhoudende tropische temperaturen en brandende zonneschijn, kruipen de Zuid-Afrikanen...
  [naar artikel]
 41. Ivoorkust wint op Afrika Cup met kleinste verschil van Zuid-Afrika (24/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Ivoorkust is de Afrika Cup maandag begonnen met een 1-0 zege tegen Zuid-Afrika. Aston Villa-spits Jonathan Kodija besliste het duel in het Al-Salam Stadion in Caïro in de 64e minuut.
  [naar artikel]
 42. Excuses aan Congo blijven in essentie een symbolische geste die riskeert de echte problemen onder te sneeuwen (27/02/2019 - De Morgen)
  Filip Reyntjens is Afrika-deskundige en emeritus hoogleraar aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid, UAntwerpen.
  [naar artikel]
 43. Brandende bus op E40 in Herve (11/08/2019 - Metro)
  Op de E40 tussen Herve en Battice, in de provincie Luik, is de brandweer zondag moeten uitrukken voor een brandende bus. Dat melden de hulpdiensten. Alle inzittenden konden de bus snel verlaten, nog voor de brandweer ter plekke was. Uit voorzorg werd ook een ziekenwagen opgeroepen. De ordediensten sloten de verbindingsweg van Herve naar Verviers af. bron: Belga Het bericht Brandende bus op E40 in Herve verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Afrika-specialisten in open brief: “Geef kunst terug aan Afrika” (27/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In een open brief zeggen 36 Afrika-specialisten dat ons land de voorwerpen moet teruggeven die het tijdens de koloniale periode uit Afrika haalde. Vaak zijn die werken verworven door diefstal of plundering.
  [naar artikel]
 45. Afrika-specialisten in open brief: “Geef kunst terug aan Afrika” (27/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  In een open brief zeggen 36 Afrika-specialisten dat ons land de voorwerpen moet teruggeven die het tijdens de koloniale periode uit Afrika haalde. Vaak zijn die werken verworven door diefstal of plundering.
  [naar artikel]
 46. Na 15 jaar duikt de afgehakte hand van Leopold II eindelijk terug op: “Maar eerst excuses voor Congo” (22/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Jarenlang zocht het Belgische gerecht naar de afgezaagde bronzen hand van een Congolese slaaf in het Leopold II-monument op de dijk in Oostende. Nu willen leden van de actiegroep De Stoeten Ostendenoare de hand teruggeven. Maar enkel in ruil voor excuses van het Belgische koningshuis voor de wandaden in Congo. “Anders nemen we de hand mee in ons graf.”
  [naar artikel]
 47. Belgische corona-app heeft een naam: Coronalert (27/07/2020 - Express)
  De Belgische contacttracingapp in de strijd tegen Covid-19 zal Coronalert heten. Dat beslisten de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de... The post Belgische corona-app heeft een naam: Coronalert appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. 100 jaar geleden: nieuwe Belgische zege in Afrika (04/10/2017 - VRT NWS)
  In deze rubriek brengen we grote en kleine gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog deze week 100 jaar geleden. Belgische koloniale troepen veroveren Mahenge in Duits-Oost-Afrika, regen bemoeilijkt de Britse aanvallen bij Ieper en in bezet België moet de bevolking haar laatste koper inleveren.
  [naar artikel]
 49. ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’ (17/02/2019 - De Standaard)
  De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.