Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 November 2020
18:22 uur

Terreuraanslag verijdeld: hoe een slapende terreurcel in Wilrijk bijna de politieke wereldkaart hertekende

De Morgen

21/11/2020 - 08:13

Op 30 juni 2018 ontsnapte de wereld aan een bomaanslag die een net zo grote impact kon hebben als 9/11 of Parijs 2015. Een auto met een bom vertrok aan een Wilrijks appartement, waar een slapen­de cel van de Iraanse geheime dienst al tien jaar klaarzat. Een reconstructie.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Terroristisch complot in Tunesië verijdeld (12/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Tunesische veiligheidsdiensten hebben naar eigen zeggen een terroristisch complot in het Noord-Afrikaanse land verijdeld. De terreurcel werd
  [naar artikel]
 2. PODCAST. De sleeper cell in Wilrijk: hoe een koppel vijftien jaar onder de radar bleef om dan toe te slaan (03/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Na de dood van generaal Soleimani dreigt het conflict met Iran te escaleren. Een conflict dat zich niet beperkt tot het Midden-Oosten, maar waarvan de tentakels zich verspreiden over de hele wereld, ook tot bij ons. Dat blijkt uit het verhaal van de slapende terreurcel uit Wilrijk. Daar, langs de A12, woonde een koppel Iraniërs die van plan waren een aanslag te plegen. In 2018 werden ze net op tijd ontmaskerd en gearresteerd.
  [naar artikel]
 3. Grote terreuraanslag IS in Duitsland verijdeld (17/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse autoriteiten hebben volgens verschillende media een grote terreuraanslag door Islamitische Staat voorkomen. Daaraan ging een onderzoek...
  [naar artikel]
 4. Hoeveel aanslagen zijn er sinds 22 maart verijdeld? (22/03/2017 - De Standaard)
  Sinds de Brusselse terreurcel een jaar geleden toesloeg op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek hebben de Belgische speurders allicht een viertal nieuwe aanslagen verijdeld. Over die verijdelde aanslagen is het gerecht zeer karig met informatie.
  [naar artikel]
 5. Vrees voor aanslag blijft: terreurcel niet helemaal opgerold (06/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met een gezamenlijke actie hebben Belgische en Franse speurders gisteren een nieuwe terreuraanslag verijdeld, daar zijn ze van overtuigd. Het doel en de timing van de aanslag zijn niet duidelijk, maar het wapenarsenaal in een Anderlechtse garagebox wijst op een extreem gevaarlijke situatie. En het gevaar is nog niet geweken: het gerecht vreest dat één of meerdere verdachten nog op de loop zijn.
  [naar artikel]
 6. Vrees voor aanslag blijft: terreurcel niet helemaal opgerold (06/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Met een gezamenlijke actie hebben Belgische en Franse speurders gisteren een nieuwe terreuraanslag verijdeld, daar zijn ze van overtuigd. Het doel en de timing van de aanslag zijn niet duidelijk, maar het wapenarsenaal in een Anderlechtse garagebox wijst op een extreem gevaarlijke situatie. En het gevaar is nog niet geweken: het gerecht vreest dat één of meerdere verdachten nog op de loop zijn.
  [naar artikel]
 7. “Terreuraanslag op WK voetbal in Rusland verijdeld” (07/11/2018 - Metro)
  De Russische veiligheidsdiensten hebben deze zomer plannen verijdeld voor een terreuraanslag op het WK voetbal in Rusland. Volgens de chef van de binnenlandse geheime dienst FSB, Alexander Bortnikov, wilden terroristen buitenlandse fans met behulp van drones aanvallen. Hun plannen beperkten zich niet tot het wereldkampioenschap voetbal, ook andere grote evenementen in Rusland werden geviseerd. Dankzij een goede samenwerking met de buitenlande collega’s konden die plannen echter verijdeld worden, meldt het nieuwsagentschap Ria Novosti onder aanhaling van de Russische veiligheidsadviseur Nikolai Patroesjev. Patroesjev bestempelde het WK in Rusland voorts als een “opmerkelijk voorbeeld van een succesvolle internationale samenwerking op dit vlak”. Voor het internationale voetbaltornooi was van midden juni tot half juli een grote politiemacht op de been gebracht. Politieagenten uit 33 verschillende landen reisden ter ondersteuning af naar Rusland. Na het WK spraken de veiligheidsdiensten van een alles bij elkaar vreedzaam verloop van het sportevenement. bron: Belga Het bericht “Terreuraanslag op WK voetbal in Rusland verijdeld” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Aanslag van Belgisch koppel in Frankrijk verijdeld (02/07/2018 - De Morgen)
  Het Belgische gerecht en de politie hebben in Frankrijk een terreuraanslag verijdeld.  Een Belgisch koppel van Iraanse afkomst werd aangehouden.
  [naar artikel]
 9. Russische geheime dienst zegt dat aanslag op Krim werd verijdeld (10/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De binnenlandse geheime dienst FSB van Rusland heeft naar eigen zeggen een terreuraanslag op de Krim verijdeld. Vijf verdachten zijn opgepakt,...
  [naar artikel]
 10. Russische geheime dienst zegt dat aanslag op Krim werd verijdeld (10/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De binnenlandse geheime dienst FSB van Rusland heeft naar eigen zeggen een terreuraanslag op de Krim verijdeld. Vijf verdachten zijn opgepakt, deelde de FSB woensdag in Moskou mee.
  [naar artikel]
 11. 'Zware terreuraanslag' verijdeld door arrestatie van Syrische verdachte (De Maizière) (31/10/2017 - De Tijd)
  16:42 Met de arrestatie van een Syrische terreurverdachte in de Duitse stad Schwerin hebben de politiediensten een 'zware terreuraanslag' kunnen verhinderen.
  [naar artikel]
 12. Vrees voor nieuwe aanslag: terreurcel niet helemaal opgerold (06/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Met een gezamenlijke actie hebben Bel­gische en Franse speurders gisteren een nieuwe terreuraanslag verijdeld, daar zijn ze heilig van overtuigd. Wat het doel van de aanslag moest worden en wanneer die zou plaatsvinden, is niet duidelijk, maar het wapenarsenaal in een Anderlechtse garagebox wijst op een extreem gevaarlijke situatie. En het gevaar is nog niet geweken. Het gerecht vreest dat nog één of meerdere verdachten op de loop zijn die banden hebben met de cel.
  [naar artikel]
 13. Politie zegt dat ze terreuraanslag verijdelde in Duits winkelcentrum (11/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Duitse politie zegt dat ze een terreuraanslag heeft verijdeld door zaterdag een winkelcentrum te sluiten in de stad Essen. Een woordvoerder zei dat de autoriteiten “heel concreet bewijs” hadden dat de aanslag voor zaterdag gepland was.
  [naar artikel]
 14. Duitse media: grote IS-terreuraanslag verijdeld (17/10/2018 - De Morgen)
  De Duitse autoriteiten hebben volgens verschillende media een grote terreuraanslag door Islamitische Staat voorkomen. Daaraan ging een onderzoek van ruim een jaar vooraf. Het was de bedoeling dat in 2016 drie jihadistenteams naar Duitsland zouden reizen om de voorbereidingen te treffen en voor de uitvoering te zorgen.
  [naar artikel]
 15. “Zware terreuraanslag” verijdeld door arrestatie van Syrische verdachte (31/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Met de arrestatie van een Syrische terreurverdachte in de Duitse stad Schwerin hebben de politiediensten een “zware terreuraanslag” kunnen verhinderen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdagnamiddag meegedeeld. De verdachte zou contact hebben gehad met een aanhanger van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).
  [naar artikel]
 16. Bijna 515 miljoen euro slapende tegoeden, die naar staatskas kunnen vloeien (10/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Op het einde van vorig jaar stond er ruim 514 miljoen euro aan slapende tegoeden op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas, werd vernomen bij de FOD Financiën. In 2019 werd er een kleine 9 miljoen euro aan slapende tegoeden terugbetaald aan de rechthebbenden.
  [naar artikel]
 17. Bijna 515 miljoen euro slapende tegoeden, die naar staatskas kunnen vloeien (10/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op het einde van vorig jaar stond er ruim 514 miljoen euro aan slapende tegoeden op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas, werd vernomen bij de FOD Financiën. In 2019 werd er een kleine 9 miljoen euro aan slapende tegoeden terugbetaald aan de rechthebbenden.
  [naar artikel]
 18. Gasflessenvondst Parijs: 'Aanslag verijdeld en terreurcel vernietigd' (09/09/2016 - Knack)
  De Franse politie heeft donderdagavond de compagnon gearresteerd van een van de drie vrouwen die zij eerder die dag hadden opgepakt in verband met de vondst, afgelopen weekend, van een aantal gasflessen in een verlaten auto voor de Notre-Damekathedraal.
  [naar artikel]
 19. Bijna 515 miljoen euro slapende tegoeden (10/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op het einde van 2019 stond ruim 514 miljoen euro aan slapende tegoeden op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas, werd vernomen bij de FOD...
  [naar artikel]
 20. IN KAART: De terreurcel achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils (22/08/2017 - De Redactie)
  Wie is wie in de terreurcel die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils afgelopen week? Volgens wat we nu weten, telde de terreurcel wellicht 13 leden. Om door het bos de bomen te zien, zetten we alle verdachten op een rij.
  [naar artikel]
 21. Bijna 515 miljoen euro slapende tegoeden (10/01/2020 - Metro)
  Op het einde van vorig jaar stond er ruim 514 miljoen euro aan slapende tegoeden op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas, werd vernomen bij de FOD Financiën. In 2019 werd er een kleine 9 miljoen euro aan slapende tegoeden terugbetaald aan de rechthebbenden. Slapende tegoeden omvatten bankrekeningen of kluizen waarmee al minstens vijf jaar niets is gebeurd. Het kan bijvoorbeeld gaan om rekeningen die grootouders voor hun kleinkinderen hadden geopend, maar waarvan ze hen nooit op de hoogte hebben gebracht. Slapende tegoeden kunnen ook verzekeringsovereenkomsten zijn, waarbij er geen tussenkomst van de begunstigde was binnen de zes maanden nadat de verzekeringsonderneming vernam dat het risico zich voordeed. De fiscus beheert het geld in zijn Deposito- en Consignatiekas. Als na dertig jaar niemand zich meldt, vloeit het naar de staatskas. Via het portaal MyMinfin kunnen particulieren opzoeken of ze een tegoed op hun naam hebben staan. Een schriftelijke aanvraag indienen voor een opzoeking in de registers slapende rekeningen kan ook, wat vorig jaar 2.618 keer gebeurde. In 1.304 dossiers werd het slapende tegoed terugbetaald aan de rechthebbenden. Daarnaast waren er 854 aanvragen negatief, werden 160 dossiers afgesloten zonder gevolg en zijn 300 dossiers nog hangende. bron: Belga Het bericht Bijna 515 miljoen euro slapende tegoeden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Ikea ‘vergeet’ Nieuw-Zeeland op wereldkaart (08/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De wereldkaart van de Zweedse meubelgigant Ikea is het onderwerp van gesprek, omdat een heel land van de kaart is geveegd. Een oplettende klant...
  [naar artikel]
 23. Terreuraanslag in Wenen verijdeld (20/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Deze namiddag heeft een speciale politie-eenheid een terreurverdachte opgepakt in Wenen. Volgens de autoriteiten heeft men een aanslag met
  [naar artikel]
 24. Aanslag New York: "Toestand van koppel uit Wilrijk nog altijd zeer kritiek" (04/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Belgische gezin uit Wilrijk dat zwaargewond raakte bij de terreuraanslag in New York, ligt nog altijd in het ziekenhuis. Hun toestand blijft...
  [naar artikel]
 25. 'Nieuwe terreuraanslag vermeden in Frankrijk' (21/11/2016 - De Tijd)
  12:37 Met een antiterreuroperatie in Frankrijk is in de nacht van zaterdag op zondag 'een nieuwe aanslag verijdeld'. In Straatsburg en Marseille werden in totaal zeven mensen opgepakt.
  [naar artikel]
 26. Is er ergens nog geld voor u? Bijna half miljard euro aan slapende tegoeden wachten op eigenaar (14/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Belgen hadden eind vorig jaar 482,96 miljoen euro aan slapende tegoeden staan. Dat is 25,23 miljoen meer dan eind 2017, blijkt uit cijfers van de...
  [naar artikel]
 27. Ronde van Wallonië geeft rittenschema voor hertekende editie vrij: “We verwachten een hoogstaand deelnemersveld” (23/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De hertekende Ronde van Wallonië telt dit jaar 758 km, onderverdeeld in vier etappes. Dinsdag gaf de wedstrijdorganisatie het schema van de rittenkoers officieel vrij.
  [naar artikel]
 28. Meer dan half miljard op slapende rekeningen (25/07/2020 - VRT NWS)
  Er staat ruim een half miljard euro op zogeheten slapende rekeningen en dat is bijna dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Dat schrijft De Tijd. Eigenaars hebben dertig jaar de tijd om hun tegoeden op te vragen.
  [naar artikel]
 29. Nieuw-Zeeland is het beu en maakt eigen wereldkaart (26/10/2018 - De Morgen)
  Nieuw-Zeeland is het beu dat het steeds weer ontbreekt op de wereldkaart. Het land heeft daarom een nieuwe kaart ontwikkeld waarin het zichzelf in het centrum plaatst.
  [naar artikel]
 30. Twee verdachten verijdelde aanslag Parijs blijven aangehouden (10/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Abderrahmane A. (39) en Yassine Alami (33), twee verdachten in het dossier rond de terreuraanslag die eind maart zou verijdeld zijn in Parijs,
  [naar artikel]
 31. Terreurcel in Spanje: over wie gaat het? (19/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, zegt dat ze ervan uitgaan dat de terreurcel achter de aanslag in Barcelona
  [naar artikel]
 32. Drie verdachten van verijdelde aanslag Parijs nog zeker twee maanden in de cel (15/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Abderrahmane A., Rabah M. en Yassine A., de drie verdachten in het dossier rond de terreuraanslag die einde maart zou verijdeld zijn in Parijs,
  [naar artikel]
 33. Paolo Bettini vindt hertekende wielerkalender “absurd” en haalt uit naar UCI: “Alles moet wijken voor de Tour” (11/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Paolo Bettini (46) is niet te spreken over de hertekende wielerkalender. De gewezen olympisch en wereldkampioen vindt dat de internationale...
  [naar artikel]
 34. IN KAART: De terreurcel achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils (21/08/2017 - De Redactie)
  Volgens wat we nu weten, telde de terreurcel wellicht 13 leden. Om door het bos de bomen te zien, zetten we alle verdachten op een rij.
  [naar artikel]
 35. Twee aanslagen in 2018 verijdeld in Frankrijk (25/02/2018 - Metro)
  De Franse autoriteiten hebben sinds begin dit jaar twee pogingen tot aanslagen verijdeld, één gericht tegen een sportief evenement en één tegen militairen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb vandaag gezegd. Het ging om aanslagen die werden verijdeld in het zuiden en het westen van het land, aldus nog de minister. Er werden personen opgepakt en opgesloten, die eerder al werden gevolgd. Het is door dat laatste dat de aanslagen verijdeld konden worden, aldus nog de minister. Details over de doelwitten wou de minister niet kwijt. In 2017 werden overigens zeventien pogingen tot aanslagen verijdeld. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 36. Gezinnen met slapende energie­contracten kunnen tot 1.350 euro per jaar besparen op elektriciteit en gas (04/06/2019 - VRT NWS)
  Vele honderdduizenden gezinnen en kmo's in ons land blijven met slapende energiecontracten zitten en betalen op die manier te veel voor elektriciteit en aardgas. Het besparingspotentieel is de voorbije maanden nog gestegen, en bedroeg in mei bijna 1.350 euro op jaarbasis voor een gezin. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de energiewaakhond CREG.
  [naar artikel]
 37. Gloednieuw KVC Wilrijk zet vol in op verankering in lokale gemeenschap (03/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In het districtshuis van Wilrijk wordt vanavond een gloednieuwe voetbalclub boven de doopvont gehouden. KVC Wilrijk is het resultaat van maandenlange nauwe samenwerking tussen leden van het voormalige KFCO Wilrijk, dat in een fusie met Beerschot is opgegaan, en SK Wilrijk-JAS. Het nieuwe KVC Wilrijk zal ook komend seizoen zowel in tweede als vierde provinciale met een eerste elftal uitkomen.
  [naar artikel]
 38. Aan IS gelinkte terreurcel in Marokko opgerold (23/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Marokkaanse autoriteiten kondigden de ontmanteling aan van een terreurcel bestaande uit zes "partizanen" van de terroristische organisatie...
  [naar artikel]
 39. Eerste WK-rally in België: Ypres Rally in november mee op hertekende kalender (19/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In november zal er voor het eerst een WK-rally op Belgische bodem plaatsvinden. Op de wegens de coronapandemie hertekende kalender neemt de Ypres...
  [naar artikel]
 40. Iraans koppel uit Wilrijk vroeg asiel aan om aanslag te plegen (04/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Belgische veiligheidsdiensten geloven dat de Iraniërs uit Wilrijk die in Parijs een aanslag wilden plegen wel degelijk door het Iraanse regime als spionnen naar Europa werden gestuurd. Het koppel moest asiel aanvragen en zich jarenlang als “slapende cel” gedeisd houden. Dat Amir S. (38) en zijn vrouw Nasimeh N. (33) werden bedreigd en onder druk gezet, dat geloven ze niet meer.
  [naar artikel]
 41. Catalaanse terreurcel: 7 leden gedood, 4 gearresteerd, 1 voortvluchtig (19/08/2017 - De Redactie)
  De terreurcel achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils telde wellicht 12 leden. Wie heeft wat gedaan en waar?
  [naar artikel]
 42. Onderzoek naar terreuraanslag van 2016 in Nice is afgerond (30/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna vier jaar na de feiten is het onderzoek naar de terreuraanslag op de Promenade des Anglais in het Zuid-Franse Nice afgerond. Dat bevestigde...
  [naar artikel]
 43. Catalaanse autoriteiten en Madrid oneens over uitschakeling terreurcel (19/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Catalaanse politie en de regionale regering menen niet dat de terreurcel die verantwoordelijk was voor de aanslag in Barcelona volledig is
  [naar artikel]
 44. Gerecht zoekt nog minstens één lid van 'terreurcel' (07/07/2017 - De Morgen)
  Naast de opgesloten broers Sauoti uit Anderlecht jaagt het gerecht op nog zeker één vermoedelijke betrokkene van de terreurcel die een aanslag wilde plegen in ons land of in Frankrijk. Dat bevestigt het parket.
  [naar artikel]
 45. Gerecht zoekt nog minstens één lid van 'terreurcel' (12/04/2019 - De Morgen)
  Naast de opgesloten broers Sauoti uit Anderlecht jaagt het gerecht op nog zeker één vermoedelijke betrokkene van de terreurcel die een aanslag wilde plegen in ons land of in Frankrijk. Dat bevestigt het parket.
  [naar artikel]
 46. Schietpartij verijdeld? Man krabbelt onrustwekkende tekening op huiswerk van stiefzoon (04/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Leerkrachten van een Amerikaanse basisschool in de plaats Port St. Joe (Florida) hebben mogelijk een schietpartij verijdeld. Een van de...
  [naar artikel]
 47. Belgische politie verijdelt aanslag in Frankrijk  (02/07/2018 - VRT NWS)
  Het Belgisch gerecht en onze politie hebben een terreuraanslag in Frankrijk verijdeld. Een Iraans koppel had er een aanslag gepland. Ze viseerden een meeting van een Iraanse oppositiepartij in de buurt van Parijs. Zaterdagmiddag werden de twee onderschept. In hun auto vond de politie een ontstekingsmechanisme voor een bom.
  [naar artikel]
 48. Belgisch gerecht verijdelt aanslag van Belgisch koppel in Frankrijk (02/07/2018 - Metro)
  Het Belgische gerecht en de Belgische politie hebben een terreuraanslag in Frankrijk verijdeld, zo meldden verschillende media vanmiddag. De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft een Belgisch koppel van Iraanse afkomst uit Wilrijk aangehouden, dat een aanslag in Frankrijk zou hebben gepland. De auto van het koppel werd zaterdag in Sint-Pieters-Woluwe onderschept. In de auto zou de ontmijningsdienst DOVO een onstekingsmechanisme en een zelfgemaakte bom hebben gevonden. De vermoedelijke terroristen zouden een meeting van een Iraanse oppositiepartij in de buurt van Parijs geviseerd hebben. Het federaal parket wil voorlopig geen commentaar geven op het nieuws, maar zal weldra een persbericht uitsturen. bron: Belga Het bericht Belgisch gerecht verijdelt aanslag van Belgisch koppel in Frankrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Zes aanslagen verijdeld in België (27/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De voorbije twee jaar zijn in ons land minstens zes aanslagen verijdeld. Dat zegt de baas van de Brusselse recherche, Eric Jacobs in De Tijd en
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.