Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 November 2020
13:45 uur

'2 op de 3 Vlaamse woningen kan niet genieten van 6% btw op sloop en heropbouw'

De Tijd

21/11/2020 - 11:47

11:45 Slechts 35 tot 40 procent van de Vlaamse woningen komt in aanmerking voor de verlaagde btw op sloop- en heropbouw van de federale regering.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 65 procent woningen komt niet in aanmerking voor verlaagde btw sloop- en heropbouw blijkt uit analyse van Zuhal Demir (N-VA) (21/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Slechts 35 tot 40 procent van de Vlaamse woningen komt in aanmerking voor de verlaagde btw op sloop- en heropbouw van de federale regering. Dat blijkt uit een eerste analyse van het Vlaamse Energieagentschap op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
  [naar artikel]
 2. Belastingexpert over verlaagde btw op sloop en heropbouw: “Het is nog maar de vraag of de maatregel de consument ten goede zal komen” (13/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel de regering-De Croo pas een maand van start is gegaan, nam ze al belangrijke fiscale beslissingen. Zo wordt het btw-tarief bij de sloop en heropbouw van woningen teruggeschroefd van 21 naar 6%. Een goede maatregel? Onze belastingexpert Michel Maus buigt zich over het vraagstuk. “Er zijn zoveel voorwaarden aan gekoppeld dat het belang ervan moet worden genuanceerd.”
  [naar artikel]
 3. Is het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw wel een goede zaak? Onze belastingexpert legt uit (13/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel de regering-De Croo pas een maand van start is gegaan, nam ze al belangrijke fiscale beslissingen. Zo wordt het btw-tarief bij de sloop en heropbouw van woningen teruggeschroefd van 21 naar 6%. Een goede maatregel? Onze belastingexpert Michel Maus buigt zich over het vraagstuk. “Het is nog maar de vraag of de maatregel de consument ten goede zal komen.”
  [naar artikel]
 4. Vlaamse regering verlaagt registratierechten voor sloop en heropbouw vanaf 2021 (21/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse regering verlaagt het tarief van de registratierechten voor de sloop en heropbouw van een gezinswoning vanaf 2021 van 6 naar 5 procent. Daarnaast wordt de bewoningsvoorwaarde die gekoppeld was aan de verlaagde registratierechten versoepeld. Dat heeft minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) vrijdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 5. Vlaamse regering verlaagt registratierechten voor sloop en heropbouw vanaf 2021 (21/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering verlaagt het tarief van de registratierechten voor de sloop en heropbouw van een gezinswoning vanaf 2021 van 6 naar 5 procent....
  [naar artikel]
 6. Btw op sloop en heropbouw verlaagd naar 6 procent (03/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw is goedgekeurd. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem maandag. De maatregel geldt al vanaf 1 januari 2021 en dit voor een periode van 2 jaar.
  [naar artikel]
 7. Btw op sloop en heropbouw verlaagd naar 6 procent (02/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw is goedgekeurd. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem maandag. De maatregel geldt al vanaf 1 januari 2021 en dit voor een periode van 2 jaar.
  [naar artikel]
 8. Goedgekeurd: btw op sloop en heropbouw van 21 naar 6 procent (02/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw is goedgekeurd. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem maandag. De maatregel geldt al vanaf 1 januari 2021 en dit voor een periode van 2 jaar.
  [naar artikel]
 9. Btw-tarief voor sloop en heropbouw voor heel België verlaagd van 21 naar 6 procent (02/11/2020 - Express)
  Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw, een maatregel uit het regeerakkoord, is goedgekeurd. Dat bevestigt het... The post Btw-tarief voor sloop en heropbouw voor heel België verlaagd van 21 naar 6 procent appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Verlaagde registratierechten voor sloop en heropbouw vanaf 2021 (21/02/2020 - De Tijd)
  09:39 De Vlaamse regering verlaagt het tarief voor de heropbouw van een gezinswoning naar 5 procent. Ook wordt de bewoningsvoorwaarde gekoppeld aan het gunsttarief voor alle gezinswoningen versoepeld.
  [naar artikel]
 11. Vlaamse regering trekt 15 miljoen euro uit voor sloop- en heropbouwpremie (29/12/2018 - Metro)
  Wie niet in een van de dertien Vlaamse steden woont waar een verlaagd btw-tarief van 6 procent geldt voor het afbreken en heropbouwen van een woning, kan in 2019 een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Dat meldt Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Bart Tommelein (Open Vld) zaterdag. Het gaat om een forfaitaire premie van 7.500 euro. De Vlaamse regering heeft in 2019 15 miljoen euro voorzien. “Met onze eigen Vlaamse BTW-korting geven wij elke Vlaming die een vervallen woning vervangt door een energie-efficiënte nieuwbouw een duwtje in de rug”, aldus Tommelein. “Tegelijk verlagen we het energieverbruik in Vlaanderen én verbeteren we de kwaliteit van onze woningen.” Wie een woning afbreekt en heropbouwt krijgt in dertien Vlaamse steden een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van het gewone tarief van 21 procent. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein had die regeling graag uitgebreid naar het hele Vlaamse gewest, maar de strikte Europese regelgeving laat een dergelijke uitbreiding vandaag echter niet toe, klinkt het. Het Vlaamse gebouwenpark is volgens Tommelein immers relatief oud, met veel woningen die energetisch in erg slechte staat zijn. Zowat 30 procent van de eengezinswoningen en 15 procent van de appartementen dateren zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog. Aan de premie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Enkel particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning hebben aangevraagd voor sloop én heropbouw en die geen aanspraak kunnen maken op de zes procent btw, kunnen de premie aanvragen. De premie wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld. bron: Belga Het bericht Vlaamse regering trekt 15 miljoen euro uit voor sloop- en heropbouwpremie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Renovatielening nodig voor heropbouw woning? Wacht tot 2021 (13/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Veel woningen zijn in een zodanig slechte staat dat een afbraak en een al dan niet gedeeltelijk heropbouw een logische optie vormen. Aangezien die...
  [naar artikel]
 13. Demir hekelt te beperkte btw-verlaging sloop en renovatie (03/11/2020 - De Tijd)
  19:36 De Vlaamse regering wil dat de federale regering de btw-verlaging voor sloop en renovatie bijstuurt, zodat alle woningen daarvoor in aanmerking komen. Als dat uitblijft, staat alles klaar om de Vlaams...
  [naar artikel]
 14. Renovatielening nodig voor heropbouw woning? Waarom u misschien beter wacht tot 2021 (13/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Veel woningen zijn in een zodanig slechte staat dat een afbraak en een al dan niet gedeeltelijk heropbouw een logische optie vormen. Aangezien die...
  [naar artikel]
 15. Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd (18/03/2019 - Metro)
  De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) maandag bekend. In dertien Vlaamse steden geldt een btw-tarief van 6 procent voor wie een gebouw sloopt en er een nieuwe woning of appartementsgebouw zet. Elders betaal je 21 procent btw. Omdat overal 6 procent btw invoeren mogelijk op Europese bezwaren stoot, besloot de regering om buiten die steden een sloop- en heropbouwpremie in te voeren. Die bedraagt 7.500 euro. Aanvragen voor de premie konden vanaf 1 maart worden ingediend en dat deden dus al 216 bouwers. “Dat de premie zo snel zo veelvuldig wordt aangevraagd, toont aan dat de sloop- en heropbouwkorting een nuttig instrument is om ons woningpatrimonium sterk energetisch op te waarderen”, zegt Lydia Peeters. Op het verkiezingscongres van zaterdag besloot Open Vld toch naar de kiezer te trekken met een algemene verlaging naar 6 procent btw voor heropbouw. Volgens voorzitter Gwendolyn Rutten zit er beweging in het Europese standpunt en zouden de lidstaten de btw-regels in de toekomst meer als instrument mogen gebruiken. bron: Belga Het bericht Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. 'Verlaag btw op nieuwbouw' (02/02/2019 - De Tijd)
  10:02 Open VLD wil de btw op sloop en heropbouw verlagen van 21 tot 6 procent. Dat voorstel legt de partij op tafel bij de komende regeringsonderhandelingen.
  [naar artikel]
 17. Sociale woningen worden niet meer hersteld omdat sloop gepland staat. “Ik heb de schimmel in de kinderkamer dan maar zelf gekuist met bleekwater” (25/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bewoners van Vidse en de Meidoornstraat in Geel klagen dat hun huizen nogal wat gebreken vertonen, maar de Geelse Huisvesting geen investeringen meer wil doen omdat de sloop voor de panden naakt. “Die is al vier jaar uitgesteld.”
  [naar artikel]
 18. Zeven woningen ruimen plaats voor bouw hogere Walembrug over Nete (04/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de Emiel Engelsstraat in Walem (Mechelen) is de Vlaamse Waterweg begonnen met de sloop van zeven woningen. De afbraak is nodig voor de bouw van een nieuwe hogere Walembrug. Die verhoging is nodig zodat er grotere containerschepen op de Nete richting Schelde kunnen varen. “We plannen de aanbesteding voor de nieuwbouw in 2023. Als de nieuwe brug er ligt, zal de huidige Walembrug worden afgebroken”, zegt ingenieur Hans De Preter, celhoofd investering bij de Vlaamse Waterweg.
  [naar artikel]
 19. Vlaams Ombudsman lanceert oproep voor slooppremie (25/09/2019 - Metro)
  Vlaams Ombudsman Bart Weekers roept de Vlaming op om na te gaan of hij/zij in aanmerking komt voor de sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro van de Vlaamse overheid. Met de deadline van 30 september in zicht zijn er nog maar 1.472 aanvragen binnen, terwijl er ruimte is voor 2.000 premies. Dat zegt ombudsman Weekers aan Belga. Met de sloop- en heropbouwkorting van 7.500 euro wil de Vlaamse regering vervangbouw stimuleren buiten de 13 kernsteden, waar je voor sloop en heropbouw aanspraak kan maken op 6 procent btw. Met een totaalbudget van 15 miljoen euro wilde Vlaams minister van Energie duurzame vervangbouw stimuleren bij 2.000 Vlaamse bouwers. Hoewel de regering de aanvraagprocedure voor de premie heeft versoepeld, zijn er volgens Vlaams Ombudsman Bart Weekers tot op vandaag maar 1.472 aanvragen binnen. Maar stilaan nadert de deadline van 30 september. Daarom roept ombudsman Weekers de Vlaming op “zeker na te gaan of men in aanmerking komt”. Aanmelden kan via de website energiesparen.be/slooppremie. bron: Belga Het bericht Vlaams Ombudsman lanceert oproep voor slooppremie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Klimaatvoorstel Open Vld: "Verlaag btw op nieuwbouw naar 6%” (02/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld wil de btw op sloop en heropbouw verlagen van 21 tot 6%. Dat voorstel legt de partij op tafel bij de komende regeringsonderhandelingen....
  [naar artikel]
 21. Elf maanden na verzakking mogen huizen eindelijk afgebroken worden (11/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Precies elf maanden geleden veroorzaakte vermoedelijk een waterlek de gedeeltelijke verzakking en instorting van drie woningen in de Mgr. Trudo Jansstraat in Zussen. Maar nu pas geven de experten twee woningen vrij voor de sloop.
  [naar artikel]
 22. Sloop- en heropbouwpremie: Vlaamse overheid versoepelt de voorwaarden (12/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vraag jij nog voor 31 oktober 2019 een vergunning aan voor een totaalrenovatie? Goed nieuws: je komt in aanmerking voor de sloop- en...
  [naar artikel]
 23. Open VLD: “Verlaag btw op nieuwbouw naar zes procent” (02/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Open VLD wil de btw op sloop en heropbouw verlagen van 21 tot 6 procent. Dat voorstel legt de partij op tafel bij de komende regeringsonderhandelingen. “Met alleen maar nieuwe belastingvoorstellen zal de klimaatomslag niet slagen”, zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten in Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 24. Open VLD: “Verlaag btw op nieuwbouw naar zes procent” (02/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD wil de btw op sloop en heropbouw verlagen van 21 tot 6 procent. Dat voorstel legt de partij op tafel bij de komende regeringsonderhandelingen. “Met alleen maar nieuwe belastingvoorstellen zal de klimaatomslag niet slagen”, zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten in Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 25. Recordaantal Vlaamse woningen onbewoonbaar (22/08/2019 - De Morgen)
  In Vlaanderen werden vorig jaar 3.341 woningen onbewoonbaar verklaard. Het aantal onbewoonbare woningen stond eind december op 7.823, een record. In 2010 ging het om 5.725 woningen. Dat blijkt uit het jaarverslag Woningkwaliteit van Wonen Vlaanderen, waarover De Tijd vandaag bericht.
  [naar artikel]
 26. Sloop- en heropbouwpremie verlengd tot eind 2020 (03/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering besliste om de sloop- en heropbouwpremie te verlengen tot eind 2020. De premie, die7.500 euro bedraagt, liep normaal af op 31...
  [naar artikel]
 27. Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd (18/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters...
  [naar artikel]
 28. Freya Van den Bossche laat 10.000 Vlaamse woningen onderzoeken (10/04/2019 - De Morgen)
  De komende maanden worden de woningen van Vlaamse gezinnen onderzocht. Bedoeling is om een uitgebreid beeld te krijgen van hoe de Vlaming woont.
  [naar artikel]
 29. Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd (18/03/2019 - Knack)
  De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) maandag bekend.
  [naar artikel]
 30. Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd (18/03/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) vandaag bekend.
  [naar artikel]
 31. Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd (18/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) maandag bekend.
  [naar artikel]
 32. Recordaantal Vlaamse woningen onbewoonbaar (22/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Vlaanderen werden vorig jaar 3.341 woningen onbewoonbaar verklaard. Het aantal onbewoonbare woningen stond eind december op 7.823, een record....
  [naar artikel]
 33. Jaarlijks zowat 5 miljard euro nodig voor renovatie van Vlaamse woningen (08/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse regering wil dat alle woningen tegen 2050 voldoen aan hoge energetische vereisten, en aan elementaire normen rond veiligheid en gezondheid. Het Steunpunt Wonen heeft nu het kostenplaatje becijferd om de doelstellingen te halen. Ruw geschat is jaarlijks 5 miljard euro nodig voor de renovatie van de Vlaamse woningen, meldt het steunpunt woensdag. Aan het huidige renovatieritme worden de doelstellingen niet gehaald.
  [naar artikel]
 34. Bouwen of renoveren in 2021? Dit verandert er allemaal (26/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen, wordt de btw voor sloop en heropbouw verlaagd naar 6% en mag een nieuwe woning in een verkaveling niet meer aansluiten op het aardgasnet. Welke eisen en regels veranderen er nog? Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
  [naar artikel]
 35. Vlaanderen steunt sloop en sanering ziekenhuissite met 1,4 miljoen (22/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse overheid maakt een subsidie van bijna 1,4 miljoen euro vrij voor de sloop en sanering van de voormalige ziekenhuissite in de Leopoldstraat in Mechelen. Ciril plant daar een nieuw project met 95 woongelegenheden, een hotel en kantoor- en winkelruimte.
  [naar artikel]
 36. Tommelein pleit bij eurocommissaris voor btw-verlaging voor sloop en heropbouw (04/09/2018 - Metro)
  De federale en Vlaamse energieminister en vertegenwoordigers van de Waalse en Brusselse energieminister hebben vandaag een gesprek gehad met Europees Commissaris van Energie en Klimaat Miguel Cañete. Ze hadden het daarbij over het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat ons land eind dit jaar aan Europa zal bezorgen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) legde ook opnieuw zijn voorstel op tafel voor een verlaging van de btw op sloop en heropbouw naar 6 procent. “Europa legt ons doelstellingen op, maar moet ons ook de nodige instrumenten geven om die te halen”, aldus Tommelein. Europees Commissaris van Energie en Klimaat Miguel Cañete zakte vandaag naar Brussel af voor een overleg over het Belgische Energie- en Klimaatplan. De drie gewesten en het federale niveau rondden elk hun huiswerk al af, in december wil ons land een geïntegreerd plan aan Europa bezorgen. België zou daarmee bij de eerste landen zijn die met een plan komen om tegen 2030 de Europese doelstellingen op vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie te halen. Dat ‘koppeloton’ moet met name de Oost-Europese lidstaten – waar meer voorbehoud bestaat – duidelijk maken dat de EU niet wil talmen en haar voortrekkersrol op het vlak van klimaat- en energiebeleid wil behouden. Tijdens het overleg met commissaris Cañete kaartte Vlaams energieminister Tommelein nogmaals het belang aan van een btw-verlaging naar 6 procent voor sloop en heropbouw. “Vandaag bestaat dit in 13 Vlaamse steden, maar om onze gebouwen energie-efficiënter te maken dringt een veralgemening naar heel Vlaanderen zich op”, meent Tommelein. Volgens de Open Vld-minister steunen de andere regio’s zijn voorstel. Tommelein is al langer pleitbezorger voor zo’n btw-verlaging, maar heeft daarvoor groen licht nodig van het federale niveau en van Europa. Btw is een federale bevoegdheid, maar ook Europa heeft een vinger in de pap. De vraag is of zij een veralgemening zouden aanvaarden. “Heel wat gebouwen zijn in een te slechte staat om te renoveren. Als we die kunnen slopen en heropbouwen aan het tarief van een renovatie, dan kan dit een enorme boost beteken voor de energie-efficiëntie van onze gebouwen”, zegt Bart Tommelein. “Europa legt ons terecht ambitieuze doelstellingen op, maar moet ons ook de nodige instrumenten geven om die te halen. Ik zal hiervoor aan de kar blijven trekken.” Volgens Tommelein toonde eurocommissaris Cañete veel interesse in het voorstel. In het verleden toonde federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt niet erg happig te zijn op de voorgestelde btw-verlaging. De N-VA-minister wees daarbij op de mogelijk negatieve budgettaire gevolgen en hij meende ook dat Europa de plannen niet zou goedkeuren. bron: Belga Het bericht Tommelein pleit bij eurocommissaris voor btw-verlaging voor sloop en heropbouw verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Steeds minder controles op bewoonbaarheid Vlaamse woningen (17/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Tussen 2014 en 2018 is in alle Vlaamse provincies het aantal controles op de geschiktheid van woningen afgenomen. Vooral in de dertien...
  [naar artikel]
 38. Steunpunt Wonen: “Jaarlijks zowat 5 miljard euro nodig voor renovatie Vlaamse woningen” (08/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering wil dat alle woningen tegen 2050 voldoen aan hoge energetische vereisten, en aan elementaire normen rond veiligheid en...
  [naar artikel]
 39. "Zonnepanelen op 20.000 sociale woningen als regels aangepast worden" (06/01/2018 - VRT NWS)
  De sociale huisvestingsmaatschappijen zeggen dat ze in een jaar 20.000 woningen kunnen uitrusten met zonnepanelen. Dan moet de Vlaamse overheid de regels wel aanpassen om zonnepanelen op sociale woningen betaalbaar te maken, want de sociale huisvestingsmaatschappijen hebben niet het geld om zelf zonnepanelen te kopen. Nu mogen ze die investering echter niet doorrekenen aan de huurders van sociale woningen, zodat het momenteel niet mogelijk is om de investering in zonnepanelen te recupereren. 
  [naar artikel]
 40. Asbest vertraagt sloop stadhuis (25/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  De sloop van het oude stadhuis in Beringen-centrum heeft twee maanden vertraging opgelopen. In het gebouw werden een aantal materialen aangetroffen die asbest bevatten. Voor de veiligheid van de omwonenden moesten deze eerst verwijderd worden. Vandaag kan de sloop dan toch starten.
  [naar artikel]
 41. Woningen uit de jaren dertig in gevaar (06/02/2018 - VRT NWS)
  Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn woningen uit de jaren twintig en dertig eigendom geworden van vastgoedbedrijven. Het gaat meestal om huizen met een vaag modernistische architectuur die onlangs leeg kwamen te staan. Zal ons land na de sloop van tientallen art nouveau- en deco-gebouwen opnieuw een stuk van zijn geschiedenis vernielen? vragen actiegroepen zich bezorgd af. Ze dienen bezwaarschriften in, maar die komen vaak te laat. Hoe kan dat?  
  [naar artikel]
 42. Verlaagd tarief voor sloop en heropbouw beperkt tot twee jaar (31/10/2020 - De Tijd)
  01:23 Vanaf volgend jaar kunnen particulieren en bouwpromotoren oude panden slopen en heropbouwen tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Maar het moet dan wel gaan om de enige en eigen woning van maxi...
  [naar artikel]
 43. Vlaamse regering trekt 15 miljoen euro uit voor sloop- en heropbouwpremie (29/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wie niet in 1 van de 13 Vlaamse steden woont waar een verlaagd btw-tarief van 6 procent geldt voor het afbreken en heropbouwen van een woning, kan...
  [naar artikel]
 44. Open Vld: “Verlaag btw op nieuwbouw naar zes procent” (02/02/2019 - Metro)
  Open Vld wil de btw op sloop en heropbouw verlagen van 21 tot 6 procent. Dat voorstel legt de partij op tafel bij de komende regeringsonderhandelingen. “Met alleen maar nieuwe belastingvoorstellen zal de klimaatomslag niet slagen”, zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten zaterdag in Het Laatste Nieuws. Het gebouwenpark is in Vlaanderen goed voor 30 procent van de uitstoot van broeikasgassen. “Meer dan de helft van de woningen is ouder dan 50 jaar”, zegt Rutten. “De jongste jaren is er – dankzij de verlaging van de btw op renovatie naar 6 procent en allerhande premies – hard ingezet op de energiezuinigheid van die woningen, maar we moeten toegeven dat het resultaat suboptimaal is. Oude huizen kunnen het energiepeil van nieuwbouw moeilijk evenaren. Daarom moeten we mensen aanmoedigen om oude huizen niet te renoveren, maar om ze te slopen en te vervangen door een nieuwbouw. Ook voor zulke projecten willen wij de btw van 21 naar 6 procent brengen.” Hoeveel het voorstel kost, laat Open Vld nu berekenen door het Planbureau. Rutten wil de bestaande btw-korting op renovatie niet lossen, dus moet dit de begroting wel bezwaren. “We rekenen op een heel sterke groei van de bouwmarkt.” bron: Belga Het bericht Open Vld: “Verlaag btw op nieuwbouw naar zes procent” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. (Ver)bouwen in 2021: aan deze nieuwe regels moet je je houden (26/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen, wordt de btw voor sloop en heropbouw verlaagd naar 6% en mag een nieuwe woning in een verkaveling niet meer aansluiten op het aardgasnet. Welke eisen en regels veranderen er nog? Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
  [naar artikel]
 46. Amper 4 op de 10 huizen komen in aanmerking voor lagere btw op sloop en heropbouw (21/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wie een huis sloopt en heropbouwt, kan vanaf 1 januari rekenen op een btw-tarief van 6 in plaats van 21 procent. Maar amper vier op de tien huizen in Vlaanderen komen in aanmerking, zo blijkt uit een nieuwe studie.
  [naar artikel]
 47. Heropbouw Irak gaat 72 miljard euro kosten (12/02/2018 - Knack)
  Irak heeft omgerekend 71,9 miljard euro nodig voor de heropbouw van het land na drie jaar vechten tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dit heeft minister van planning Salman al-Joemeilli maandag bij de start van een conferentie omtrent de heropbouw gezegd.
  [naar artikel]
 48. Rookmelders vanaf 2020 in alle Vlaamse woningen verplicht (23/12/2016 - De Redactie)
  Over drie jaar moeten in alle woningen op alle verdiepingen rookmelders hangen. Dat hebben de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD beslist.
  [naar artikel]
 49. Rookmelder vanaf 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen (22/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Tegen 2020 worden rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Het Vlaams Parlement keurde daarover woensdag unaniem een decreetvoorstel van de meerderheidspartijen goed.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.