Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 November 2020
19:17 uur

Karel de Grote Hogeschool betreurt dat graduaatsopleidingen afgevoerd moeten worden

Het Nieuwsblad

21/11/2020 - 16:31

De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) is teleurgesteld dat ze geen graduaatsopleidingen meer mag organiseren. Het Grondwettelijk Hof vernietigde donderdag een decreet dat dat mogelijk maakte na een klacht van AP Hogeschool. Studenten die aan een graduaat begonnen waren, mogen wellicht enkel het lopende academiejaar afmaken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Drie graduaatsopleidingen van Karel de Grote Hogeschool nietig verklaard: 200 studenten getroffen (20/11/2020 - VRT NWS)
  Drie graduaatsopleidingen van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen zijn nietig verklaard door het Grondwettelijk Hof. Het gaat om maatschappelijk werk, internet of things en voertuigtechnieken. Daardoor zijn in totaal 200 studenten getroffen. De hogeschool had voor die opleidingen groen licht gekregen van de Vlaamse regering. Maar een andere hogeschool stapte naar het grondwettelijk hof wegens concurrentie. De Karel de Grote Hogeschool mag die opleidingen nu niet langer aanbieden.
  [naar artikel]
 2. Drie opleidingen Karel de Grote Hogeschool nietig verklaard (20/11/2020 - De Standaard)
  Die graduaatsopleidingen, maatschappelijk werk, internet of things en voertuigtechnieken, van de Karel de Grote Hogeschool werden deels vernietigde door het Grondwettelijk Hof. Dat gebeurde na een klacht van de Antwerpse AP Hogeschool, die vond dat het gelijkheidsbeginsel geschonden was.
  [naar artikel]
 3. Drie graduaatsopleidingen KdG geschrapt: studenten starten petitie (23/11/2020 - VRT NWS)
  Enkele studenten van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen zijn met een petitie gestart, omdat ze hun opleiding op KdG af willen maken. Vorige week besliste het Grondwettelijk Hof dat de hogeschool drie graduaatsopleidingen niet meer mag organiseren. De petitie is intussen al door bijna 5000 mensen ondertekend.
  [naar artikel]
 4. Karel de Grote Hogeschool moet drie opleidingen stopzetten (20/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Karel de Grote Hogeschool moet drie graduaten stopzetten. AP Hogeschool vond dat er onterecht een uitzondering werd toegekend voor de oprichting van die opleidingen en kreeg gelijk van het Grondwettelijk Hof. Tweehonderd studenten moeten na dit academiejaar waarschijnlijk hun opleiding onderbreken.
  [naar artikel]
 5. Antwerpse hogescholen starten academiejaar met sterke groei (14/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De hogeschoolstudenten starten maandag aan het nieuwe academiejaar en in Antwerpen noteren zowel de Thomas More-, de Karel de Grote- en AP hogeschool een stijging in het aantal nieuwe studenten. De nieuwe graduaatsopleidingen blijken een grote aantrekkingskracht te kennen.
  [naar artikel]
 6. Karel de Grote Hogeschool verhuist campus van Groenplaats naar Meir: "Zal zeker bijdragen aan dynamiek en opwaardering van de Meir" (14/10/2020 - VRT NWS)
  De Karel de Grote hogeschool is een nieuwe campus aan het inrichten op de Meir in Antwerpen. Het huidige gebouw aan de Groenplaats wordt te klein. De hogeschool gaat zijn intrek nemen in het oude Proximusgebouw op de hoek met de Jezusstraat. Over 4 jaar zouden er zo'n 7.000 studenten les moeten volgen. Op het gelijkvloers van de campus komen er winkels.
  [naar artikel]
 7. Huis-dj mag op alle evenementen van de Karel de Grote Hogeschool draaien (10/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Karel de Grote Hogeschool heeft een eigen dj: Samuel Allaman. Maar zeg gerust gewoon ‘DJ All-Man’. De 23-jarige dj draait al zeven jaar plaatjes en is natuurlijk ook student op de hogeschool. Een jaar lang mag hij op alle evenementen van de hogeschool draaien. En moet hij bijdragen aan een gewoon ‘feel good’ gevoel op kdg.
  [naar artikel]
 8. Karel de Grote Hogeschool verhuist naar imposante nieuwbouw op de Meir (14/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Karel de Grote Hogeschool verhuist in 2024 van de Groenplaats naar een indrukwekkende nieuwe campus op de Meir. De Hogeschool en projectontwikkelaar Meir Corner - een samenwerking tussen Tans Group en Urbicoon - stelden woensdag de plannen voor.
  [naar artikel]
 9. Karel de Grote-Hogeschool verhuist naar imposante nieuwbouw op de Meir (14/10/2020 - De Standaard)
  De Karel de Grote-Hogeschool verhuist in 2024 van de Groenplaats naar een indrukwekkende nieuwe campus op de Meir. De hogeschool en projectontwikkelaar Meir Corner - een samenwerking tussen Tans Group en Urbicoon - stelden woensdag de plannen voor.
  [naar artikel]
 10. PXL-directeur Ben Lambrechts: "Wij leveren 10 procent meer hooggeschoolden af" (26/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  "Met onze graduaatsopleidingen kunnen wij 10 procent meer hogeropgeleiden afleveren in Limburg." Dat vertelde PXL-directeur Ben Lambrechts deze middag in ons TVL-Nieuws, tijdens z'n eindejaarsgesprek. Hogeschool PXL biedt sinds dit jaar 15 graduaatsopleidingen aan. En is daarmee koploper in Vlaanderen. Deze graduaatsopleidingen stellen werkplekleren centraal, en vormen een brug tussen het secundair- en hoger onderwijs. Daardoor wordt de hogeschool meer toegankelijk voor iedereen.
  [naar artikel]
 11. Karel de Grote Hogeschool verhuist campus Antwerpse Nationalestraat naar de Meir (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Karel de Grote Hogeschool (KdG) gaat in Antwerpen de bestaande campus aan de Groenplaats verhuizen naar de site van het voormalige...
  [naar artikel]
 12. Karel de Grote Hogeschool verhuist campus Nationalestraat naar Antwerpse Meir (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Karel de Grote Hogeschool (KdG) gaat in Antwerpen de bestaande campus aan de Groenplaats verhuizen naar de site van het voormalige...
  [naar artikel]
 13. Trouwkapel bij Karel De Grote hogeschool Antwerpen (13/02/2020 - VRT NWS)
  Op de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen konden de studenten de dag voor Valentijn hun vriendschap of liefde vereeuwigen onder een ceremonieboog van een "wedding chapel". Gepaste kledij, ringen en waren voorzien.
  [naar artikel]
 14. Omaatjes delen complimenten uit aan studenten Karel de Grote Hogeschool (03/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de hal van de campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool zaten maandagochtend twee omaatjes klaar met thee, snoepjes en dekentjes. Ze wilden de studenten verwennen die na hun examenperiode weer aan de eerste gewone lesweek moesten beginnen.
  [naar artikel]
 15. PXL krijgt 4 miljoen van LSM voor graduaatsopleidingen (13/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  PXL krijgt 4 miljoen euro van de stichting Limburg Sterk Merk om de pas opgestarte graduaatsopleidingen uit te bouwen. “Voorwaarde is dat de hogeschool elk jaar 450 extra hooggeschoolden levert”, zegt LSM-voorzitter Tom Vandeput.
  [naar artikel]
 16. Karel de Grote Hogeschool investeert 11 miljoen euro in nieuwe campus Van Schoonbekestraat (01/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Studenten van de beeldende opleidingen van de Karel de Grote Hogeschool volgen sinds kort les op een fonkelnieuwe campus. 11 miljoen euro werd er geïnvesteerd in de renovatie van een bestaand gebouw en de plaatsing van een grote nieuwbouw. De lichte en open campus werd donderdag feestelijk geopend.
  [naar artikel]
 17. Howest krijgt "prijs" van organisatie die opleiding acupunctuur in vraag stelt (29/07/2020 - VRT NWS)
  De hogeschool Howest heeft samen met de Karel de Grote Hogeschool de "Skeptische Put-prijs" ontvangen. Die prijs wordt uitgereikt door SKEPP, een vereniging die kritisch is ten opzichte van alternatieve geneeskunde en het paranormale. Zowel Howest als de Karel de Grote Hogeschool bieden een opleiding acupunctuur aan en dat is niet naar de zin van SKEPP.
  [naar artikel]
 18. Karel de Grote Hogeschool opent splinternieuw Fablab: “Iedereen met een idee kan hier gewoon binnenwandelen” (01/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Karel de Grote Hogeschool opende dinsdag haar gloednieuwe Fablab op campus Hoboken. Het is een werkplek waar alle mogelijke apparatuur aanwezig is, van 3D-printers tot CNC-frezen. Klaar om prototypes te bouwen, te experimenten en aan onderzoek te doen. En niet alleen voor studenten of leerlingen, álle creatievelingen zijn welkom.
  [naar artikel]
 19. Meer studenten geslaagd aan Karel de Grote Hogeschool: "Online onderwijs had ook voordelen" (06/07/2020 - VRT NWS)
  De slaagcijfers van de studenten aan De Karel de Grote Hogeschool zijn dit academiejaar licht gestegen in vergelijking met vorig jaar. Het coronavirus heeft dus geen gevolgen gehad voor het aantal geslaagde studenten. Volgens de studentenraad waren er voordelen aan het afstandsonderwijs en de online mondelinge examens.
  [naar artikel]
 20. [VIDEO] - Karel de Grote Hogeschool gooit deuren open voor daklozen (07/01/2017 - De Redactie)
  Wie in Antwerpen geen warme thuis heeft of al dan niet tijdelijk geen dak boven het hoofd heeft, is welkom op de Karel de Grote Hogeschool. Tot eind maart zetten ze daar de deuren open voor dak- en thuislozen. Studenten en docenten in de opleiding orthopedagogie helpen er mee om de mensen op te vangen.
  [naar artikel]
 21. Meer inschrijvingen aan Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen: "Invloed van corona op studiekeuzes" (11/09/2020 - VRT NWS)
  Aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen zijn al zeven procent meer studenten ingeschreven voor het nieuwe academiejaar dan vorig jaar. De school merkt op dat de coronacrisis de toekomstige studenten heeft beïnvloed in hun studiekeuzes. "We zien een stijging bij de richtingen die een grote rol hebben gespeeld tijdens de crisis", zegt directeur Veerle Hendrickx.
  [naar artikel]
 22. Garantie op vakantie bij opleiding sociaal werk van Karel de Grote Hogeschool: geen examens in zomer (24/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen lanceert de eerste opleiding met ‘vakantiegarantie’. Volgend schooljaar zullen de eerstejaarsstudenten sociaal werk hun academiejaar al afsluiten in juni. Op die manier vermijdt de opleiding dat studenten die niet slaagden in eerste zit verdrinken in een zomervakantie vol werk, zonder begeleiding op maat.
  [naar artikel]
 23. 200 studenten KdG vechten voor hun bedreigde opleidingen: petitie gaat als lopend vuurtje rond (21/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  En óf ze verontwaardigd zijn, de studenten van de drie graduaatsopleidingen die de Karel de Grote Hogeschool (KdG) noodgedwongen moet stopzetten. “Wat ik voel? Onmacht en verdriet”, zegt de 18-jarige Maxime Van Bouwel. Ze zit in haar eerste jaar Maatschappelijk Werk. Maar de strijd opgeven: dat nu ook weer niet. De 200 getroffen studenten zijn met een online petitie gestart. De teller loopt snel op.
  [naar artikel]
 24. Karel de Grote Hogeschool verhuist naar Meir, oud gebouw op Groenplaats ruimt plaats voor 150 appartementen (19/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen ruilt haar campus op de Groenplaats in voor het voormalige Proximus-gebouw op de Meir. Binnen vijf jaar komt er een nieuwbouw en wordt een deel gerenoveerd. “Hier kunnen we de campus van onze dromen bouwen”, zegt algemeen directeur Veerle Hendrickx.
  [naar artikel]
 25. Lerarenopleiding in de lift in Limburgse hogescholen (02/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Limburgse jongeren kiezen opnieuw meer voor de lerarenopleiding aan de hogeschool. Ook de nieuwe graduaatsopleidingen trekken aan. Dat blijkt uit de eerste tendensen voor het nieuwe academiejaar aan Hogeschool PXL en hogeschool UCLL.
  [naar artikel]
 26. Zieke studente voor drie jaar geschorst aan Karel de Grote Hogeschool (27/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een 22-jarige studente uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) is niet langer welkom aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool. Ze werd voor drie jaar geschorst omdat ze niet voldoende studiepunten haalde, maar volgens haar lagen medische redenen aan de basis van haar afwezigheid.
  [naar artikel]
 27. Antwerpse migrantenstudenten vragen afschaffing hoofddoekenverbod in scholen (23/05/2018 - VRT NWS)
  De studenten van de Karel de Grote Hogeschool ( KdG) in Antwerpen  hebben een open brief gestuurd naar de Vlaamse onderwijsbeleidsmakers. Daarin vragen ze om de drempels voor studenten met een migratieachtergrond om verder te studeren aan de hogeschool weg te nemen.
  [naar artikel]
 28. Slaagcijfers KdG-studenten lijden niet onder coronacrisis, zelfs lichte stijging (06/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Karel de Grote Hogeschool (KdG) merkt geen negatieve impact van de coronacrisis op de slaagcijfers van haar studenten. Dat meldt de hogeschool...
  [naar artikel]
 29. 'Geef ongedoopte leraar meer kansen' (12/04/2019 - De Morgen)
  Katholieke basisscholen moeten veel vaker dan vandaag niet-gedoopte leerkrachten aannemen. Die oproep van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool vindt duidelijk steun bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
  [naar artikel]
 30. Sneeuwprinses Elsa op bezoek bij vakantiewerking KdG Hogeschool (25/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Een prinses ontmoet je niet elke dag. Maar voor zeventig kinderen was het dinsdagmiddag zover. Op Kamp Zuid, de vakantiewerking van de Karel de Grote Hogeschool, kwam niemand minder dan Disneyprinses Elsa de kinderen entertainen.
  [naar artikel]
 31. Amerikaanse ex-gevangenen trekken Amnesty-schrijfcampagne op gang in KdG-Hogeschool (04/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met de schrijf-campagne wil Amnesty International overheden die mensenrechten schenden onder druk zetten. In de Karel de Grote Hogeschool trapten twee Amerikaanse ex-gevangenen zaterdag de campagne af.
  [naar artikel]
 32. Ben Segers en oud-studenten bezorgen docenten hogeschool de verrassing van hun leven (19/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met oog op de Opencampusdag van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen werkten enkele docenten zonder het te beseffen mee aan een ontroerend promotiefilmpje. Waar ze dachten dat ze moesten praten over de passie in hun job, werden ze door oud-studenten met een héél persoonlijk verhaal verrast. Het leverde ontroerende momenten op.
  [naar artikel]
 33. ‘Geef ongedoopte leraar meer kansen’ (08/03/2017 - De Standaard)
  Katholieke basisscholen moeten veel vaker dan vandaag niet-gedoopte leerkrachten aannemen. Die oproep van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool vindt duidelijk steun bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.
  [naar artikel]
 34. ‘Geef ongedoopte leraar meer kansen’ (08/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Katholieke basisscholen moeten veel vaker dan vandaag niet-gedoopte leerkrachten aannemen. Die oproep van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool vindt duidelijk steun bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.
  [naar artikel]
 35. Trekt Crevits Antwerpse hogeschool voor met extra opleidingen? (12/10/2018 - De Morgen)
  De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool mag van minister van Onderwijs?Hilde Crevits (CD&V) vanaf volgend academiejaar tot vijf extra opleidingen organiseren.?Zij dreigt als enige een uitzonderingspositie te krijgen van de Vlaamse regering.?Andere hogescholen gaan fel in het verzet.
  [naar artikel]
 36. Studentes willen niet meer nagefloten worden: “We appreciëren die complimentjes niet” (07/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Drie studentes lager onderwijs van de Karel de Grote Hogeschool vulden de Meir donderdagavond met slogans tegen nafluiten. Ze willen mannen bewustmaken van de last die vrouwen ondervinden als ze worden nageroepen.
  [naar artikel]
 37. Het groeiende vastgoedimperium van de hogescholen (28/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Overal in de stad rezen de afgelopen jaren op toplocaties heel wat nieuwbouwprojecten uit de grond van de Antwerpse hogescholen. Zo is er Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool bijvoorbeeld, of campus Spoor Noord van de AP Hogeschool. Er wordt fors geïnvesteerd om het toenemende aantal studenten op te vangen, maar ook om de kwaliteit van het onderwijs de hoogte in te stuwen, met ultramoderne voorzieningen.
  [naar artikel]
 38. Ontslagen bij 3 op 10 eventorganisaties, nog grotere ontslaggolf dreigt (23/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De voorbije drie maanden hebben drie op de tien organisaties in de eventsector personeel moeten laten vertrekken. Dat blijkt uit een nationale sectorbevraging van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG). Zes op de tien organisaties verwachten bovendien dat ze (ook) in de komende drie maanden mensen zullen moeten ontslaan.
  [naar artikel]
 39. Tegen 2020 veiligere tramhalte bij KdG-campus Zuid (31/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Lijn plant een nieuwe tramhalte aan de Brusselstraat, vlak bij de Karel de Grote Hogeschool. Dat moet studenten behoeden voor een onveilige oversteek die ze moeten maken van de Bolivarplaats naar campus Zuid.
  [naar artikel]
 40. Leerlingen Antwerpse hogeschool: ‘Docent legde ons klimaatcontract voor in ruil voor goede punten’ (26/09/2019 - De Morgen)
  Een docent sociaal werk aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen zou met ziekteverlof gestuurd nadat zijn les volgens Gazet van Antwerpen uit de hand was gelopen. De man zou van zijn studenten bepaalde klimaatacties gevraagd hebben die meteen hun examens konden vervangen.
  [naar artikel]
 41. Ontslagen bij drie op de tien eventorganisaties, nog grotere ontslaggolf dreigt (23/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De voorbije drie maanden hebben drie op de tien organisaties in de eventsector personeel moeten laten vertrekken. Dat blijkt uit een nationale sectorbevraging van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG). Zes op de tien organisaties verwachten bovendien dat ze (ook) in de komende drie maanden mensen zullen moeten ontslaan.
  [naar artikel]
 42. Hogeschool schorst zieke Anna (22) omdat ze te weinig punten haalt: “Ik word behandeld als spijbelaar die elke dag gaat feesten” (28/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een 22-jarige studente uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver is niet langer welkom aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool. Ze werd voor drie jaar geschorst omdat ze niet voldoende studiepunten haalde, maar Anna Smets schetst zelf een compleet ander verhaal.
  [naar artikel]
 43. Antwerpse chemiestudenten hebben nieuwe labo’s: “Hier zoeken we oplossingen voor de toekomst” (18/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Karel de Grote Hogeschool viert het vijftigjarig bestaan van de studierichtingen biomedische laboratoriumtechnologie en chemie. Voor deze gelegenheid verving de hogeschool haar oude labo’s door nieuwe op de campus Hoboken. In deze nieuwe labo’s wordt duurzame chemie uitgeoefend.
  [naar artikel]
 44. “Prof mag docentschap niet misbruiken voor politiek” (27/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een docent sociaal werk aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen is met ziekteverlof gestuurd nadat bekend raakte dat hij punten beloofde aan...
  [naar artikel]
 45. Al die onderwijsexperts die elkaar in de haren vliegen, vullen elkaar ook aan (14/04/2019 - De Morgen)
  Wouter Smets is lerarenopleider aan de Karel de Grote Hogeschool. Hij is auteur van Hervormen van binnenuit, dat verscheen bij Acco.
  [naar artikel]
 46. Al die onderwijsexperts die elkaar in de haren vliegen, vullen elkaar ook aan (29/11/2017 - De Morgen)
  Wouter Smets is lerarenopleider aan de Karel de Grote Hogeschool. Hij is auteur van Hervormen van binnenuit, dat verscheen bij Acco.
  [naar artikel]
 47. KDG daagt studente voor vrederechter: “School kan beschouwd worden als verkoper” (30/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse Karel De Grote Hogeschool, en bij uitbreiding andere gesubsidieerde onderwijsinstellingen zonder winstoogmerk, kunnen beschouwd worden als een verkoper en vallen dus onder de Europese richtlijnen over de bescherming van consumenten. Dat staat in een advies van het Europees Hof van Justitie. De zaak draait rond een studente die haar inschrijvingsgeld niet op tijd had afbetaald.
  [naar artikel]
 48. Antwerpse studenten goedkoop op kot in woonzorgcentra (in ruil voor quality time met de ouderen) (21/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Antwerpen slaan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) en het stedelijke Zorgbedrijf volgend academiejaar de handen in elkaar om betekenisvolle...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.