Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 November 2020
08:19 uur

Vergeefs op de vlucht uit Pompeii: opnieuw resten van twee slachtoffers van vulkaanramp uit 79 ontdekt

VRT NWS

21/11/2020 - 18:53

In de antieke Romeinse stad Pompeii zijn opnieuw resten ontdekt van twee slachtoffers die probeerden te ontsnappen aan de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Het gaat om twee mannen, waarschijnlijk een meester en een slaaf. Hun overblijfselen werden gevonden in een grote villa aan de rand van Pompeii.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Voor het eerst resten van paard ontdekt in Pompeii (11/05/2018 - De Morgen)
  Archeologen zijn erin geslaagd een paard op te graven dat stierf tijdens de vulkaanuitbarsting in Pompeii. Dat maakte de directie van de Unesco-site bekend.
  [naar artikel]
 2. Liefkozende slachtoffers vulkaanuitbarsting Pompeii waren 2 mannen (10/04/2017 - De Redactie)
  Ze zijn een aandoenlijke en tegelijk gruwelijke getuigenis van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus: de resten van 2 mensen die schijnbaar knuffelend zijn teruggevonden in Pompeii. Nu blijkt dat het 2 mannen waren.
  [naar artikel]
 3. Nieuwe stoffelijke resten MH17 gevonden (13/04/2019 - De Morgen)
  In het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. Die zullen worden overgebracht van Charkov naar Schiphol.
  [naar artikel]
 4. Schoonheid en ijdelheid in Pompeii: fresco van Narcissus ontdekt (14/02/2019 - VRT NWS)
  In Pompeii in Italië hebben archeologen een fresco ontdekt van de Griekse mythologische figuur Narcissus. De muurschildering dook op in een Romeins huis waar maanden geleden ook al een fresco van Leda en de zwaan werd gevonden.
  [naar artikel]
 5. Bloed en spelen: wrede fresco's van gladiatoren ontdekt in Pompeii (11/10/2019 - VRT NWS)
  In de ruïnestad Pompeii zijn bijzondere hyperrealistische afbeeldingen van gladiatoren blootgelegd. De vondsten volgen elkaar snel op dit jaar, dankzij Europese steun bij de opgravingen.
  [naar artikel]
 6. Vijf ‘nieuwe’ skeletten in Pompeii tonen moment waarop vrouwen en kinderen tevergeefs probeerden te schuilen (25/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Archeologen hebben in Pompeii vijf nieuwe skeletten ontdekt, vermoedelijk van twee vrouwen en drie kinderen. Dat heeft Massimo Osanna, de directeur...
  [naar artikel]
 7. Reddingswerkers vinden opnieuw menselijke resten na fatale vlucht Lion Air (30/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Indonesische reddingsdiensten hebben vandaag opnieuw menselijke resten gevonden op de plaats waar het vliegtuig van de Indonesische...
  [naar artikel]
 8. Sensueel fresco ontdekt in Pompeii (19/11/2018 - VRT NWS)
  Archeologen hebben in de ruïnes van Pompeii een muurschildering aangetroffen van “Leda en de zwaan” in opvallend frisse kleuren en met een verleidelijke blik in de ogen van koningin Leda. Alsof het fresco pas gisteren werd aangebracht.
  [naar artikel]
 9. Houtskool verklapt na twee millennia de echte dag van uitbarsting Pompeii (17/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De uitbarsting van vulkaan de Vesuvius, die de Romeinse oude stad Pompeii bedolf, zou twee maanden later hebben plaatsgevonden dan tot nu toe werd...
  [naar artikel]
 10. Stoffelijke resten ontdekt bij baggerwerken in Oudenaarde (10/08/2018 - VRT NWS)
  In Oudenaarde heeft een werknemer van een baggerbedrijf stoffelijke resten ontdekt in een beek in Melden. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Het zou gaan om een lichaam dat in verre staat van ontbinding was.
  [naar artikel]
 11. Pechvogel van Pompeii dan toch niet door rotsblok onthoofd (30/06/2018 - VRT NWS)
  Het opvallende skelet dat recent op de archeologische site van Pompeii in Italië is ontdekt, blijkt dan toch niet door een rotsblok onthoofd. Dat leek alleen maar zo door een verzakking die een tunnel uit de 19e eeuw heeft veroorzaakt.
  [naar artikel]
 12. Archeologen doen in Pompeii “uitzonderlijke” vondst (30/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Onderzoekers hebben een “dramatische en zeer uitzonderlijke” vondst gedaan bij opgravingen in de verwoeste stad Pompeii. Het gaat om een onthoofd lichaam van een man. Pompeii raakte in het jaar 79 na Christus bedolven onder een meters dikke laag vulkanische as en brokstukken na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.
  [naar artikel]
 13. Archeologen doen in Pompeii “uitzonderlijke” vondst (30/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Onderzoekers hebben een “dramatische en zeer uitzonderlijke” vondst gedaan bij opgravingen in de verwoeste stad Pompeii. Het gaat om een onthoofd lichaam van een man. Pompeii raakte in het jaar 79 na Christus bedolven onder een meters dikke laag vulkanische as en brokstukken na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.
  [naar artikel]
 14. Acht miljoen jaar oude resten van voorouder van de olifant ontdekt (25/04/2018 - VRT NWS)
  In Macedonië hebben wetenschappers de resten ontdekt van een voorouder van de olifant, die nog ouder zou zijn dan de mammoet. Er wordt geschat dat het dier acht miljoen jaar geleden leefde.  
  [naar artikel]
 15. Resten van everzwijn ontdekt dat besmet is met Afrikaanse varkenspest (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de provincie Luxemburg zijn resten ontdekt van een everzwijn dat besmet is met Afrikaanse varkenspest. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW...
  [naar artikel]
 16. Archeologen ontdekken goed bewaard fresco van Narcissus in Pompeii (15/02/2019 - De Morgen)
  Tijdens recente opgraafwerken in Pompeii hebben archeologen een goed bewaard fresco van Narcissus ontdekt. Het is de laatste vondst van een lange rij ontdekkingen tijdens de recente opgraafwerken in het dorp dat volledig met as werd bedekt na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 v.C. Dat meldt The New York Times.
  [naar artikel]
 17. Pompeii lanceert virtuele tour door twee recent opgegraven villa's (26/04/2020 - Knack)
  Pompeii heeft een mooie virtuele reis gelanceerd door het archeologische stadje. Bijzondere aandacht is er voor twee recent opgegraven villa's.
  [naar artikel]
 18. “Zeer goed bewaarde” lichamen gevonden van overleden inwoners Pompeii (21/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Archeologen in Pompeii hebben uitzonderlijk goed bewaarde lichamen van twee mannen gevonden. Het gaat om een rijke man en vermoedelijk een slaaf. Ze stierven door de hitte en vulkanische as toen de vulkaan Vesuvius uitbarstte in 79 na Christus.
  [naar artikel]
 19. Raspaard met militaire uitrusting gevonden in villa buiten Pompeii (24/12/2018 - VRT NWS)
  Even buiten Pompeii hebben archeologen een paard met militaire uitrusting gevonden dat stierf tijdens de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Het is al het derde paard dat wordt gevonden in de restanten van een villa net buiten de stadsmuren van Pompeii.   
  [naar artikel]
 20. Menselijke resten ontdekt bij zoektocht naar vermiste vrouw in zelfde gebied waar Théo Hayez (18) verdween (15/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische politie heeft resten van een skelet gevonden in Byron Bay. Ze deed de lugubere ontdekking tijdens een zoekactie naar een 42-jarige...
  [naar artikel]
 21. Politie ontdekt menselijke resten in Bree (11/06/2020 - VRT NWS)
  Tijdens graafwerken op de terreinen van tentenbouwer Veldeman in Bree stootten arbeiders donderdagmiddag vermoedelijk op stoffelijke resten van een mens. Het Limburgs parket bevestigt de vondst. Onderzoek van een gespecialiseerd team moet uitmaken om wie het gaat.
  [naar artikel]
 22. Archeologen stuiten in Pompeii op dramatisch tafereel: skelet van man, onthoofd door steen toen hij zich vergaapte aan vulkaanuitbarsting (29/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers hebben bij opgravingen in de verwoeste stad Pompeii, die in 79 na Christus onder as en stenen uit de vulkaan de Vesuvius werd...
  [naar artikel]
 23. Na 200 jaar mysterie: graf ontdekt van zeeman die als eerste Australische continent rondvoer (25/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Archeologen hebben bij opgravingen in de omgeving van het station Euston in hartje Londen de resten ontdekt van ontdekkingsreiziger Matthew...
  [naar artikel]
 24. Menselijke resten MH17-slachtoffers geïdentificeerd (14/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de menselijke resten van passagiers van MH17 die in juli zijn aangetroffen in Oekraïne...
  [naar artikel]
 25. Resten van laatste tsaar opnieuw opgegraven (07/04/2019 - De Morgen)
  Onderzoekers hebben in Sint-Petersburg de stoffelijke resten van de Russische tsaar Nicolaas II en zijn vrouw opgegraven voor DNA-analyse. Daarmee buigen de autoriteiten voor de orthodoxe kerk, die altijd heeft getwijfeld aan de echtheid van de resten.
  [naar artikel]
 26. Nieuwe spectaculaire vondst in Pompeii: botten van een raspaard met uitrusting (24/12/2018 - Knack)
  In de buurt van de Italiaanse stad Pompeii hebben archeologen de botten van een raspaard opgegraven.
  [naar artikel]
 27. Menselijke resten ontdekt in waterput in Erquelinnes (07/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  In een waterput in het Henegouwse Erquelinnes zijn zondagavond menselijke resten teruggevonden. Dat meldt de brandweerzone van Henegouwen-Oost. Een wetsdokter is ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen.
  [naar artikel]
 28. Stoffelijke resten van 22 mensen opgegraven uit een massagraf in Spanje (20/05/2018 - VRT NWS)
  In Spanje zijn de stoffelijke resten van 22 mensen opgegraven uit een massagraf. Ze waren slachtoffers van het regime van dictator Franco op het einde van de burgeroorlog, eind jaren 30. De stoffelijke resten zijn tijdens een ceremonie overhandigd aan de nabestaanden.
  [naar artikel]
 29. Menselijke resten ontdekt in waterput in Erquelinnes (08/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In een waterput in het Henegouwse Erquelinnes zijn gisterenavond menselijke resten teruggevonden. Dat meldt de brandweerzone van Henegouwen-Oost.
  [naar artikel]
 30. Mexicaanse politie ontdekt 119 plastic zakken met menselijke resten in put: 44 lichamen geïdentificeerd (15/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat er eerder in september menselijke resten werden teruggevonden in de Mexicaanse staat Jalisco, hebben forensische wetenschappers 44 lichamen...
  [naar artikel]
 31. Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap (04/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een oud reclamebord, de meest recente vondst in Pompeii, maakt enkele dingen duidelijk: zowel onze eetgewoonten als reclametechnieken zijn doorheen...
  [naar artikel]
 32. Romeinse vissaus biedt clou voor datum ondergang Pompeii (05/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Pompeii is (vermoedelijk) ten onder gegaan op 24 augustus in het jaar 79. Nieuw onderzoek naar restjes vissaus uit de oude Romeinse stad door het...
  [naar artikel]
 33. Grootste vindplaats ooit van mammoeten in Mexico? Archeologen ontdekken resten minstens 14 mammoeten (07/11/2019 - VRT NWS)
  Hebben archeologen de tot nu toe grootste vindplaats van mammoeten ontdekt? In Mexico zijn de fossiele resten van minstens 14 mammoeten blootgelegd, net als twee grote putten, door mensen uitgegraven. De putten dienden allicht als mammoetenval.
  [naar artikel]
 34. Uitbarsting Vesuvius mogelijk later dan gedacht na vondst in Pompeii (17/10/2018 - Metro)
  De uitbarsting van de Vesuvius is mogelijk later gebeurd dan tot dusver gedacht en zou de Romeinse stad Pompeii dan ook op een later tijdstip hebben bedolven. De eruptie van de vulkaan bij Napels zou pas in oktober 79 na Christus hebben plaatsgevonden, twee maanden later dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit inscripties die pas werden ontdekt op de archeologische site van Pompeï, zei algemeen directeur Massimo Osanna. Er was altijd van uitgegaan dat de vulkaan op 24 augustus onder andere de steden Pompeii en Herculaneum had herleid tot puin en as. Bij opgravingen in een woning is nu een inscriptie in houtskool ontdekt. De tekst staat op een muur van de woning en kan afkomstig zijn van een bouwvakker, die bezig was met de renovatie in de periode van de uitbarsting tweeduizend jaar geleden, schreef Osanna op Instagram. De inscriptie verwijst naar de ’16e dag voor november’, wat in onze tijdrekening 17 oktober is. De eruptie zou dan een week later kunnen zijn gebeurd, op 24 oktober en niet op 24 augustus, verklaarde een woordvoerster van de site vandaag. De Italiaanse minister van Cultuur Alberto Bonisoli sprak gisteren van een “buitengewone ontdekking”. De vorige datum was gebaseerd op een brief van de Romeinse senator Plinius de Jongere, die de dag van de uitbarsting in augustus had gedateerd. “Het is mogelijk dat een letterkundige in de Middeleeuwen de transcriptie niet getrouw heeft weergegeven”, citeerden de Italiaanse media Bonisoli. “Daarom hebben we zo lang geloofd, dat de eruptie in augustus was. Vandaag herschrijven we de geschiedenis”.   Er bestond al langer twijfel over het juiste tijdstip van de uitbarsting, steeds weer werd oktober als de echte maand van de uitbarsting naar voor geschoven. Pompeii is een van de beroemdste archeologische sites ter wereld en behoort ook tot een van de meestbezochte trekpleisters in Italië. bron: Belga Het bericht Uitbarsting Vesuvius mogelijk later dan gedacht na vondst in Pompeii verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Uitbarsting Vesuvius mogelijk later dan gedacht na vondst in Pompeii (17/10/2018 - Metro)
  De uitbarsting van de Vesuvius is mogelijk later gebeurd dan tot dusver gedacht en zou de Romeinse stad Pompeii dan ook op een later tijdstip hebben bedolven. De eruptie van de vulkaan bij Napels zou pas in oktober 79 na Christus hebben plaatsgevonden, twee maanden later dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit inscripties die pas werden ontdekt op de archeologische site van Pompeï, zei algemeen directeur Massimo Osanna. Er was altijd van uitgegaan dat de vulkaan op 24 augustus onder andere de steden Pompeii en Herculaneum had herleid tot puin en as. Bij opgravingen in een woning is nu een inscriptie in houtskool ontdekt. De tekst staat op een muur van de woning en kan afkomstig zijn van een bouwvakker, die bezig was met de renovatie in de periode van de uitbarsting tweeduizend jaar geleden, schreef Osanna op Instagram. De inscriptie verwijst naar de ’16e dag voor november’, wat in onze tijdrekening 17 oktober is. De eruptie zou dan een week later kunnen zijn gebeurd, op 24 oktober en niet op 24 augustus, verklaarde een woordvoerster van de site vandaag. De Italiaanse minister van Cultuur Alberto Bonisoli sprak gisteren van een “buitengewone ontdekking”. De vorige datum was gebaseerd op een brief van de Romeinse senator Plinius de Jongere, die de dag van de uitbarsting in augustus had gedateerd. “Het is mogelijk dat een letterkundige in de Middeleeuwen de transcriptie niet getrouw heeft weergegeven”, citeerden de Italiaanse media Bonisoli. “Daarom hebben we zo lang geloofd, dat de eruptie in augustus was. Vandaag herschrijven we de geschiedenis”.   Er bestond al langer twijfel over het juiste tijdstip van de uitbarsting, steeds weer werd oktober als de echte maand van de uitbarsting naar voor geschoven. Pompeii is een van de beroemdste archeologische sites ter wereld en behoort ook tot een van de meestbezochte trekpleisters in Italië. Bron: Belga   Het bericht Uitbarsting Vesuvius mogelijk later dan gedacht na vondst in Pompeii verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Ex-werknemer Wichelen verantwoordelijk voor dumpen menselijke resten op wandelpad (28/06/2017 - De Redactie)
  De menselijke resten die begin juni ontdekt werden op het wandelpad Onnebossen in het Oost-Vlaamse Wichelen, zijn gedumpt door een ex-werknemer van de gemeente.
  [naar artikel]
 37. Menselijke resten ontdekt bij herstelling stroomkabel in Pliniuspark in Tongeren (21/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  In het Pliniuspark in Tongeren zijn woensdagnamiddag menselijke resten aan de oppervlakte gekomen. Arbeiders van Fluvius waren er een defecte stroomkabel aan het opgraven. Het onderzoek is in volle gang.
  [naar artikel]
 38. Twee massagraven van IS in het noordwesten van Irak ontdekt (16/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  In het noordwesten van Irak zijn twee massagraven met slachtoffers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) ontdekt. In de graven in het Sinjargebergte lagen rond de 90 lijken, meldde de Koerdische nieuwssite Rudaw zaterdag.
  [naar artikel]
 39. VIDEO. Spectaculaire vondst in Pompeii: botten van raspaard opgegraven (24/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de buurt van de Italiaanse stad Pompeii hebben archeologen de botten van een raspaard opgegraven. Het dier droeg een waardevolle militaire...
  [naar artikel]
 40. Spectaculaire vondst in Pompeii: botten van raspaard opgegraven (24/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de buurt van de Italiaanse stad Pompeii hebben archeologen de botten van een raspaard opgegraven. Het dier droeg een waardevolle militaire...
  [naar artikel]
 41. Politie ontdekt stoffelijke resten van 63 baby's in uitvaartcentrum in Detroit (22/10/2018 - VRT NWS)
  De politie heeft in een funerarium in de Amerikaanse stad Detroit de stoffelijke resten van 63 overleden baby's aangetroffen. Dat melden lokale media. Het onderzoek kwam er na berichten over wanbeheer bij funeraria in de streek.
  [naar artikel]
 42. Skeletten uit de 10de eeuw ontdekt in Aalst: “Het zijn de oudste menselijke resten tot nu toe” (15/09/2020 - VRT NWS)
  5 skeletten die in 2018 gevonden zijn op het terrein van de DvM basisschool, aan de noordzijde van de Sint-Martinuskerk in Aalst, blijken uit de 10de eeuw te komen. De skeletten zijn daarmee de oudste menselijke resten die gevonden zijn in het centrum van de stad en leert heel wat over de ontstaansgeschiedenis van Aalst. “We hebben nu ontdekt dat hier in de 10de eeuw al een kerk stond”, klinkt het.
  [naar artikel]
 43. Nieuwe diersoorten ontdekt in eeuwenoude krokodillenpoep (05/03/2019 - De Morgen)
  Britse onderzoekers hebben op de Kaaimaneilanden drie nieuwe diersoorten ontdekt. De resten van de dieren werden gevonden in gefossiliseerde uitwerpselen van voornamelijk krokodillen.
  [naar artikel]
 44. Italiaanse politie onderzoekt menselijke resten in gebouw Vaticaan (31/10/2018 - De Morgen)
  In één van de gebouwen van het Vaticaan in Rome zijn menselijke resten aangetroffen. De Italiaanse politie is een onderzoek gestart. De resten houden mogelijk verband met twee mysterieuze verdwijningen uit 1983. Dat melden lokale media.
  [naar artikel]
 45. Italiaanse politie onderzoekt menselijke resten in gebouw Vaticaan (31/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  In één van de gebouwen van het Vaticaan in Rome zijn menselijke resten aangetroffen. De Italiaanse politie is een onderzoek gestart. De resten houden mogelijk verband met twee mysterieuze verdwijningen uit 1983, berichten lokale media.
  [naar artikel]
 46. Archeologen leggen nieuw fresco in Pompeii bloot (19/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Archeologen hebben in Pompeii een nieuw fresco blootgelegd, en meteen een “scène vol sensualiteit”, aldus de opgravingssite vandaag. Het fresco...
  [naar artikel]
 47. Archeologen leggen nieuwe fresco in Pompeii bloot (19/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Archeologen hebben in Pompeii een nieuwe fresco blootgelegd, en meteen een “scène vol sensualiteit”, aldus de opgravingssite vandaag. De fresco...
  [naar artikel]
 48. Twee massagraven van IS in het noordwesten van Irak ontdekt (16/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In het noordwesten van Irak zijn twee massagraven met slachtoffers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) ontdekt. In de graven in het...
  [naar artikel]
 49. Steengroeve in New York geeft oudste fossiele resten van bomen prijs (21/12/2019 - VRT NWS)
  In de Amerikaanse staat New York hebben wetenschappers de oudste fossiele resten van bomen ooit ontdekt. Ze groeiden liefst 386 miljoen jaar geleden, op een moment dat de aarde transformeerde van een planeet zonder bomen tot een bedekt met bossen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.