Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
07:52 uur

Over de hond die heel wat emoties losmaakt: ‘Tekenfilmmakers kennen het Bambi-effect al langer’

De Morgen

23/11/2020 - 18:57

De jogger die hondje Dribbel doodstak op zijn looproute heeft dit weekend half Vlaanderen over zich heen gekregen. Hoe komt het dat het lot van dieren als hondje Dribbel of katje Lee zoveel collectieve verontwaardiging losmaakt, tot aan doodsbedreigingen toe? Volgens socioloog Walter Weyns (UAntwerpen) maken we van dieren een canvas waar we onze eigen emoties op projecteren.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Over de hond die heel wat emoties losmaakt: “Tekenfilmmakers kennen het Bambi-effect al langer” (24/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De jogger die hondje Dribbel doodstak op zijn looproute heeft dit weekend half Vlaanderen over zich heen gekregen. Hoe komt het dat het lot van dieren als hondje Dribbel of katje Lee zoveel collectieve verontwaardiging losmaakt, tot aan doodsbedreigingen toe? Volgens socioloog Walter Weyns (UAntwerpen) maken we van dieren een canvas waar we onze eigen emoties op projecteren.
  [naar artikel]
 2. Move over, Banksy! HIER IS BAMBI (29/03/2019 - De Morgen)
  Er is 'een vrouwelijke Banksy'. Ze noemt zichzelf Bambi en werd bekend toen Kanye West een werk van haar als huwelijkscadeau aan Kim Kardashian gaf. Maar wie is Bambi? Net als Banksy wil ze anoniem blijven. De wildste geruchten doen intussen de ronde: misschien gaat het zelfs om popzangeres Adele.
  [naar artikel]
 3. Heb jij een hond? Dan leef je langer en gelukkiger! (18/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wie een hond heeft, leeft langer en gelukkiger. Dat is de conclusie van wetenschappers aan de universiteit van Uppsala. Zij onderzochten of mensen die een hond in huis hebben meer of minder kans maken op hart- en vaatziekten dan diegene zonder trouwe viervoeter.
  [naar artikel]
 4. Tranen bij weerzien met vermiste hond (13/06/2017 - De Redactie)
  Acht maanden lang leek hond Jack van de aardbodem verdwenen. Bij de reünie met de 11-jarige Rocco liepen de emoties dan ook hoog op.
  [naar artikel]
 5. Muziektherapie: 'Muziek is niet altijd zo veilig als je zou denken' (17/12/2018 - Knack)
  We kennen allemaal de invloed van muziek op onze stemming en onze emoties. Maar muziek heeft ook een aantoonbaar therapeutisch effect. 'Muziek is een rechtstreekse toegangspoort naar je gevoelens, gedachten en herinneringen.'
  [naar artikel]
 6. Scoren op Instagram? Doe de Bambi! (21/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wie deze zomer van plan is talloze vakantiekiekjes te nemen om zo een hoop likes binnen te rijven, oefent alvast best op 'de Bambi'. Een nieuwe
  [naar artikel]
 7. Waarom het einde van ‘FC De Kampioenen’ zoveel emoties losmaakt (09/03/2021 - De Morgen)
  Een vreugdedansje bij de ene, diepe rouw bij de andere. Het einde van FC De Kampioenen lokt uiteenlopende reacties uit. Net zoals de 273 afleveringen die eraan voorafgingen. Waarom roept de bekendste voetbalploeg van het land zulke tegenstrijdige gevoelens op?
  [naar artikel]
 8. 75 jaar Bambi: deze dingen wist je nog niet over de tekenfilm (14/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren was het exact 75 jaar geleden dat Disney 'Bambi' uitbracht. Het schattige witstaarthertje vormt het onderwerp van een van de meest
  [naar artikel]
 9. Koningin Mathilde sleept Duitse Bambi Award voor liefdadigheid in de wacht (07/11/2019 - VRT NWS)
  Koningin Mathilde krijgt de Bambi Award voor liefdadigheid. Dat heeft de organisator, het Duitse mediabedrijf Hubert Burda, donderdag bekendgemaakt. De Bambi Awards worden gezien als de belangrijkste mediaprijzen in Duitsland. Dit jaar vindt de jaarlijkse awardceremonie plaats op 21 november in Baden-Baden in Duitsland.
  [naar artikel]
 10. Geestelijke vader van Bambi overleden (31/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Tyrus Wong, de man op wiens tekeningen en schilderijen de Disney-klassieker ‘Bambi’ geïnspireerd zijn, is vrijdag overleden. Wong werd 106.
  [naar artikel]
 11. Geestelijke vader van Bambi overleden (31/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Tyrus Wong, de man op wiens tekeningen en schilderijen de Disney-klassieker ‘Bambi’ geïnspireerd zijn, is vrijdag overleden. Wong werd 106.
  [naar artikel]
 12. Ook Disney-klassieker Bambi krijgt een liveactionfilm (26/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws voor wie geen genoeg kan krijgen van klassieker ‘Bambi’. Disney is bezig met het maken van een liveactionversie van de tekenfilm uit de...
  [naar artikel]
 13. Burgemeester van Aartselaar mikpunt van kritiek omdat ze hond uit gemeente laat zetten (18/07/2019 - VRT NWS)
  In Aartselaar heerst heel wat commotie over een hond. Meer bepaald over hond Paco. Burgemeester Sophie De Wit (N-VA) heeft het dier uit de gemeente laten zetten omdat hij een vrouw gebeten had. Intussen is een internetpetitie gestart met de vraag om de hond toch in Aartselaar te laten blijven wonen. De Wit krijgt ook op sociale media heel wat kritiek. "Het is heel makkelijk om daar opmerkingen te geven, maar heel moeilijk om je ertegen te verweren."
  [naar artikel]
 14. Video: dit is het effect van de zon op ons lichaam (10/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De meeste mensen kennen het effect van de zon wel op onze huid. Maar wist je dat de zon botten versterkt maar nieren dan weer uitdroogt? In deze
  [naar artikel]
 15. Honden doen singles langer leven (20/11/2017 - Metro)
  Dat honden een bron van geluk zijn, weten we al langer. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ze ook nog eens gezond zijn voor singles.  Zo zouden alleenstaanden met een viervoeter in huis 36% minder risico lopen om te sterven aan een cardiovasculaire ziekte. Die resultaten komen uit een Zweedse studie bij meer dan 3,4 miljoen mensen. Hun medische dossiers werden geanalyseerd om te zien of er gezondheidsvoordelen gelinkt zijn aan het hebben van een hond. Stressverlagend Tove Fall, professor epidemiologie aan de universiteit van Uppsala, zegt dat de beesten vooral een positief effect hebben op de gezondheid van vrijgezellen. “Het effect is bij alleenstaanden veel groter dan in huishoudens met meerdere personen”, vertelt ze aan The Guardian. “Als je een hond hebt, neutraliseert dat de gevolgen van alleen wonen.” In de studie wordt niet uitgelegd hoe de viervoeters juist bijdragen aan je gezondheid, maar het gezelschap alleen al kan stress verlagen en mensen aansporen tot een gezondere levensstijl. Dus, singles, neem die pup in huis. Het is op doktersadvies. Lees ook : Honden liggen ’s nachts ook wakker van hun gepieker
  [naar artikel]
 16. De man die Bambi kleur gaf (28/03/2019 - De Morgen)
  Walt Disneys wereldberoemde animatiefilm Bambi werd in 1942 geprezen vanwege de baanbrekende tekenstijl. Niemand wist toen dat die van de hand was van een Chinese immigrant. Die baseerde zich op schilderijen uit de Song-dynastie. Tyrus Wong overleed afgelopen vrijdag op 106-jarige leeftijd.
  [naar artikel]
 17. Geestelijke vader (106) van Bambi overleden (31/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Tyrus Wong - de geestelijke vader van Bambi - is overleden. Zijn tekeningen waren de inspiratie voor de bekende animatiefilm van Disney uit 1942.
  [naar artikel]
 18. Geestelijke vader (106) van Bambi overleden (31/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Tyrus Wong - de geestelijke vader van Bambi - is overleden. Zijn tekeningen waren de inspiratie voor de bekende animatiefilm van Disney uit 1942.
  [naar artikel]
 19. Internet ligt in een deuk met kitten die “heel raar loopt” (video) (24/12/2020 - Metro)
  Een video waarin een kitten door de gang van een huis loopt, is viraal gegaan. Heel wat mensen vinden de loopgang van de kat immers hilarisch. Het filmpje werd gedeeld op Douyin, de Chinese versie van TikTok. Daarop is Diu Diu te zien, een kitten van drie maanden jong. De kat loopt door de gang naar de camera toe, maar het is vooral zijn loopwijze die de aandacht trekt. Bambi Verschillende mensen vinden zijn manier van lopen erg vreemd, maar vooral grappig. Ze vergelijken hem zelfs met Bambi. “De kat is kapot. Misschien moet je hem opnieuw programmeren”, “Ben jij dat, Bambi?”, “Deze kitten is zo schattig, ik heb de video meer dan 70 keer bekeken” en “Ben je zeker dat deze kitten geen batterijen in zich heeft?”, klinkt het onder meer. Lees ook: Vrouw laat tatoeage van haar kat zetten, maar het resultaat is behoorlijk GÊNANT (foto) Het bericht Internet ligt in een deuk met kitten die “heel raar loopt” (video) verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. ‘Bambi’ van Toneelgroep Oostpool is een oninteressant beestje ????? (06/04/2019 - De Morgen)
  In Bambi wil Toneelgroep Oostpool een genuanceerde blik bieden op de gepolariseerde opdeling in slachtoffers en daders, die alle grote kwesties van het moment bezighoudt. Wat als de jager tegelijk prooi is? Alleen: zelden was een voorstelling over kwetsbaarheid zelf zo weinig kwetsbaar.
  [naar artikel]
 21. Onze emoties zijn cruciaal voor effectieve coronamaatregelen (18/04/2020 - VRT NWS)
  Hoe langer de coronamaatregelen duren, hoe meer mensen de voor- en nadelen zullen afwegen om zich hieraan te houden. Onze emoties spelen daarbij een cruciale rol, stelt klinisch psycholoog Gerrit Belis. Als de taskforce wil dat mensen zich houden aan de huidige en toekomstige maatregelen zal ze die zoveel mogelijk in balans moeten brengen met de emoties en verlangens die het gedrag van de mensen bepalen.
  [naar artikel]
 22. Chips vanaf 1 mei anoniem: “Baasje van vermiste hond zal langer moeten wachten” (19/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De contactgegevens op de chips van huisdieren worden vanaf 1 mei automatisch anoniem gemaakt. Alleen dierenartsen, erkende asielen en politie zullen de gegevens nog kunnen lezen. “Dan zal het veel langer duren vooraleer we een baasje en zijn verloren hond kunnen herenigen”, zegt de Antwerpse Jessy Van Bael van vzw Lostdogzzz, een vrijwilligersorganisatie die vermiste en verloren gelopen hond opspoort.
  [naar artikel]
 23. Gedumpt ponyveulen Bambi gered dankzij moederinstinct van merrie Julleke (12/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het gaat goed met Bambi. Vorige week werd het veulen van amper enkele dagen oud in Heist-op-den-Berg brutaal achtergelaten, onderkoeld en verzwakt. De Stabroekse Paardenambulance haalde het op en merrie Julleke bekommert zich nu over de pony.
  [naar artikel]
 24. Amerikaanse stroper moet verplicht naar ‘Bambi’ kijken (18/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een rechter in Missouri heeft een hardleerse stroper veroordeeld om herhaaldelijk naar ‘Bambi’ te kijken, de Disney-klassieker waarin een hertje eenzaam achterblijft nadat zijn moeder is neergeschoten door een jager.
  [naar artikel]
 25. VIDEO. Finse patrouille redt Bambi van een vreselijke dood (21/03/2018 - Metro)
  Tijdens een patrouille van de Finse Border Guards, hoorden medewerkers plotseling de hulpkreet van een klein reekalfje. In een video op Youtube is te zien hoe ze Bambi uiteindelijk veilig aan wal krijgen.  Op de videobeelden is het duidelijk dat het reekalfje hulp nodig heeft. Gelukkig voor hem of haar schiet Kristian Rastedt in actie. Na de delicate missie spurt Bambi de bossen in. “Normaal zijn dieren niet onze voornaamste taak, maar het gebeurt. We zijn blij als we zo’n mooi resultaat kunnen neerzetten”, aldus Senior Coast Guard Rastedt. Lees ook : Vrouw redt reuzenspin tijdens overstroming Het bericht VIDEO. Finse patrouille redt Bambi van een vreselijke dood verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Antropologe Bambi Ceuppens: “De witte man komt overal mee weg” (30/11/2018 - De Morgen)
  Over een week opent in Tervuren het AfricaMuseum opnieuw de deuren. Antropologe Bambi Ceuppens, die meewerkte aan de transformatie, vertelt wat we nog niet wisten over ons koloniale verleden én legt uit waarom debat over Zwarte Piet belangrijk is. “Het is een emancipatiestrijd. En dit is een fase waar we door moeten.”
  [naar artikel]
 27. Bomen gekapt aan Bambi (23/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  De bomen aan kinderopvangcentrum Bambi in Paal zijn gekapt.
  [naar artikel]
 28. Hartverwarmende honden-challenge: ‘Zeg maar cheese’ (09/12/2020 - Metro)
  Zeg maar cheese! Het moment dat we voor een fractie van een seconde onze beste glimlach voor de camera laten zien, kennen we allemaal. Maar hoe zit het met honden, begrijpen zij dat ook? Kennelijk wel. Met de online trend #SmilingDogChallenge, worden de meest grappige momenten uit de hondenwereld vastgelegd op beeld. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal zeker van of honden deze lachende gezichtsuitdrukking net als mensen kunnen maken. Ondanks deze onzekerheid, gaat de nieuwe #SmilingDogChallenge viraal. De challenge begon in de Facebookgroep van de Dogspotting Society. Zie hieronder enkele van de mooiste voorbeelden!   Wetenschap Vooralsnog is het niet officieel bewezen of honden hun gezichtsuitdrukkingen kunnen beïnvloeden. Door de band met huisdieren, kunnen baasjes nog wel eens menselijke eigenschappen aan dieren toeschrijven. Dat kan in de beleveniswereld van een hond heel anders zijn. Wel heeft een onderzoek van de Universiteit van Nevada in de Verenigde Staten bewezen dat honden dezelfde uitingen van plezier kunnen maken als wij. Onze trouwe rakkers kennen emoties zoals vreugde, enthousiasme en blijheid. Wellicht is het daarom zo makkelijk om een gezichtsexpressie die lijkt op die van de mens, op dezelfde manier te interpreteren. Lees ook: BIZAR. Man slaat beer van 160 kg in gezicht om zijn hond te redden Het bericht Hartverwarmende honden-challenge: ‘Zeg maar cheese’ verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Grootouderfeest in kinderdagverblijf Bambi (20/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Maandag 19 februari werd er in het Kinderdagverblijf Bambi (Paal) een Grootouderfeest georganiseerd door leerlingen van het Spectrumcollege bovenbouw Sinte-Lugart (Campus Beringen). Het werd een erg prettige voormiddag voor klein én groot, voor jong én oud.
  [naar artikel]
 30. Dit effect heeft alcohol op je hond (28/02/2020 - Metro)
  Realityprogramma’s veroorzaken vaker wel dan niet ophef en dat is ook zo in het geval van ‘Love Is Blind’, de Britse versie van ‘Blind Getrouwd’. Hoewel er heel wat spraakmakende gebeurtenissen plaatsvonden, was het vooral Jessica Batten die het publiek wist te shockeren.  In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, was dat niet door een uitspraak die ze deed over een andere deelnemer of überhaupt over een mens. Nee, het was haar manier van omgaan met haar hond die heel wat mensen tegen het been stootte. Zenuwschade Tijdens een van de afleveringen liet Jessica haar hond Peyton namelijk van haar glas rode wijn drinken. Volgens haar hield haar viervoeter immers wel van een slokje alcohol van tijd tot tijd. Maar zoals sommigen waarschijnlijk al vermoedden, is dat niet de bedoeling. Dierenarts Shaun Opperman legt aan Metro UK uit waarom: “Alcohol dien je zo ver mogelijk van je huisdier vandaan te houden, want zelfs de kleinste hoeveelheid kan een enorme impact op hen hebben. Het kan net zoals bij mensen leiden tot intoxicatie, maar ook overgeven, diarree en zenuwschade behoren tot de mogelijke gevolgen. De lever van een hond is niet gemaakt om alcohol te verwerken, dus als je huisdier toch per ongeluk alcohol heeft binnengekregen, contacteer je best zo snel mogelijk een dierenarts.” Neem dus geen voorbeeld aan Jessica en geef je trouwe viervoeter gewoon een kommetje met water om uit te drinken. Lees ook : Hondeneigenaars nemen meer selfies van huisdieren dan van hun partners Het bericht Dit effect heeft alcohol op je hond verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. “Pianospelen bevordert plasticiteit van de hersenen” (09/11/2017 - Metro)
  “Of pianospelen echt slimmer maakt, is moeilijk te meten. Het verhoogt alleszins de plasticiteit van de hersenen en dat vergroot het potentieel om te leren.” Dat heeft emeritus hoogleraar Mark Reybrouck (Onderzoeksgroep Musicologie, KU Leuven) gezegd tijdens een les voor de Universiteit van Vlaanderen. Plasticiteit heeft niet alleen effect op afzonderlijke neuronen, maar ook op de onderlinge connectiviteit. Pianospelen is uitermate geschikt om de neutrale plasticiteit te stimuleren omdat het heel wat sensomotorische koppelingen vereist tussen zintuigen en motoriek, bij moeilijke stukken een grote mate van cognitiviteit vergt en tot slot ook emoties losmaakt. Op die manier beïnvloedt pianospelen de werking van het hele menselijke brein, hetgeen duidelijk aantoonbaar is op hersenscans. Mark Van Reybrouck riep tijdens de lezing dan ook op om een piano te kopen en bij het spelen buiten de comfortzone van de partituren te treden. “De grootste effecten op de werking van de hersenen zien we bij kinderen die al voor de leeftijd van tien jaar tien uren per dag op de piano oefenen, maar er treden eveneens al effecten op bij oudere personen die vanaf nu dagelijks twintig minuten spelen”, aldus de Leuvense musicoloog. bron: Belga
  [naar artikel]
 32. Waarom doodgestoken hondje Dribbel zo veel hevige emoties losmaakt (24/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Hondje Dribbel werd doodgestoken en Katje Lee kreeg bijna een spuitje. Twee recente incidenten waarbij het halve land op stelten werd gezet met haatreacties, doodsbedreigingen en zelfs politiebescherming. “Het gaat om beestjes met een hoge knuffelfactor, waarmee veel mensen zich vereenzelvigen”, zeggen experts. “Een slang of een slak zou zoveel medeleven niet krijgen.”
  [naar artikel]
 33. Jammer maar helaas: je huisdier heeft géén emoties (22/09/2019 - De Morgen)
  Als we naar onze huisdieren kijken, zien we bewust gedrag en emoties. Heel herkenbaar. Maar wat we zien, zegt neurowetenschapper Joseph LeDoux, is er niet.
  [naar artikel]
 34. Voorzitster Belgian Cane Corso Club: “Heel onverantwoord om een hond van dit ras met gedragsproblemen bij een bejaarde man af te zetten” (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren werd een 83-jarige weduwnaar uit het Vlaams-Brabantse Tremelo doodgebeten door zijn eigen hond. De hond, een Cane Corso van 8 jaar oud, had al een verleden van gedragsproblemen voor hij werd afgezet bij de overleden man door zijn zoon, een fokker van het ras. “Heel erg onverantwoord. De man kon helemaal geen overwicht bieden aan de hond”, stelt Katja Chtuka, Voorzitster van de Belgian Cane Corso Club. “De fokker die de hond daar afzette zou veel beter moeten weten.”
  [naar artikel]
 35. Hond aan je zijde? 24 procent minder kans op vroegtijdig overlijden (08/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wie een hond heeft, leeft langer. Dat blijkt uit twee studies die vandaag gepubliceerd werd in Circulation, het vakblad van de American Heart...
  [naar artikel]
 36. Heeft Belgische euforie effect op verkiezingen? “Niet fijn voor Vlaams-nationalisten” (09/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Volgens professor politicologie Dave Sinardet zal de Belgische euforie van dit ogenblik geen effect hebben bij de komende verkiezingen. “Maar voor de echte Vlaams-nationalisten zijn de tricolore emoties natuurlijk niet zo leuk.”
  [naar artikel]
 37. Voorzitster Belgian Cane Corso Club na dodelijk incident in Tremelo: “Heel onverantwoord om een hond van dit ras met gedragsproblemen bij een bejaarde man af te zetten” (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren werd een 83-jarige weduwnaar uit het Vlaams-Brabantse Tremelo doodgebeten door zijn eigen hond. De hond, een Cane Corso van 8 jaar oud, had al een verleden van gedragsproblemen voor hij werd afgezet bij de overleden man door zijn zoon, een fokker van het ras. “Heel erg onverantwoord. De man kon helemaal geen overwicht bieden aan de hond”, stelt Katja Chtuka, Voorzitster van de Belgian Cane Corso Club. “De fokker die de hond daar afzette zou veel beter moeten weten.”
  [naar artikel]
 38. Historica Sophie De Schaepdrijver en antropologe Bambi Ceuppens: 'De 21e eeuw wordt zwart' (26/07/2020 - Knack)
  Welke standbeelden moeten uit de openbare ruimte verdwijnen? Antropologe Bambi Ceuppens en historica Sophie De Schaepdrijver vormen mee een raad van wijzen die de discussie moet beslechten. Een gesprek over George Floyd, Leopold II en het nieuwe Vlaams-nationalisme.
  [naar artikel]
 39. Nieuwe kerk Lutselus meteen te klein (06/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Lutselus-Diepenbeek is zondagochtend de nieuwe parochiekerk plechtig geopend. Onder meer Monseigneur Patrick Hoogmartens kwam het kerkorgel en de Regina Pacis-kerk inzegenen. In Lutselus heet dat vrij vertaald ‘Koningin van de vrede’. “Ik ben de dag nadat de vorige kerk in de kerstnacht van 2010 instortte ook naar hier”, zegt de bisschop. “Je kan je dan ook voorstellen welke emoties dit losmaakt, naast het gegeven dat we niet elke dag een nieuwe kerk inhuldigen. Dit is een fantastisch moment.”
  [naar artikel]
 40. Opgelet met uw hond: grasaren zijn levensgevaarlijk (26/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een wandeling met je hond door het hoge gras kan eindigen bij de dierenarts. Heel wat honden lopen verwondingen op door grasaren. Dat zijn de harige delen van rijp gras. De weerhaakjes kunnen in de vacht of de poot van een hond blijven vastzitten. De hond van Marleen Panis uit Diepenbeek maakte het mee. Zij moest een stuk speekselklier laten verwijderen als gevolg van de grasaren.
  [naar artikel]
 41. Haatreacties, doodsbedreigingen en politiebescherming: waarom hondje Dribbel zoveel hevige emoties losmaakt (23/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Hondje Dribbel werd doodgestoken en Katje Lee kreeg bijna een spuitje. Twee recente incidenten waarbij het halve land op stelten werd gezet met haatreacties, doodsbedreigingen en zelfs politiebescherming. “Het gaat om beestjes met een hoge knuffelfactor, waarmee veel mensen zich vereenzelvigen”, zeggen experts. “Een slang of een slak zou zoveel medeleven niet krijgen.”
  [naar artikel]
 42. Haatreacties, doodsbedreigingen en politiebescherming: waarom hondje Dribbel zoveel hevige emoties losmaakt (23/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hondje Dribbel werd doodgestoken en Katje Lee kreeg bijna een spuitje. Twee recente incidenten waarbij het halve land op stelten werd gezet met haatreacties, doodsbedreigingen en zelfs politiebescherming. “Het gaat om beestjes met een hoge knuffelfactor, waarmee veel mensen zich vereenzelvigen”, zeggen experts. “Een slang of een slak zou zoveel medeleven niet krijgen.”
  [naar artikel]
 43. Van Ranst: “Volle effect van lockdown zullen we deze tweede week van de herfstvakantie moeten zien” (09/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “We zien nu het effect van de eerste set van maatregelen die genomen zijn. Op het effect van de lockdownmaatregelen moeten we nog een paar dagen wachten. Ik ben daar heel hoopvol over voor de tweede week van de herfstvakantie om daar het volle effect van te zien.” Dat zei viroloog Marc Van Ranst vanochtend aan onze redactie.
  [naar artikel]
 44. Honden zien aan je gezicht hoe jij je voelt (22/06/2018 - Metro)
  Het is helemaal oké om troost te zoeken bij je hond, want de viervoeter merkt wel degelijk aan je gezichtsuitdrukking dat er iets mis is. Uit een Italiaans onderzoek blijkt dat honden aan de hand van je gelaat emoties kunnen onderscheiden en begrijpen. Onderzoekers van de University of Bari Aldo Moro in Italië gaven 26 honden eten terwijl ze foto’s voorgeschoteld kregen van een man en een vrouw. De twee hadden ofwel een  neutrale uitdrukking ofwel vertoonden ze een van de zes emoties: woede, angst, blijheid, verdriet, verrassing en afschuw. Hoofd draaien Wanneer de dieren opgewonden emoties te zien kregen zoals angst, blijheid en woede, dan ging hun hartslag omhoog. Bovendien duurde het langer voordat ze weer aandacht hadden voor hun eten. En ook waren ze geneigd om hun hoofd naar links te draaien. Net het omgekeerde gebeurde als ze foto’s zagen van man of vrouw die verrast keken. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de beesten begrijpen dat de persoon op de foto ontspannen is.  “Opgewonden, negatieve emoties lijken te worden verwerkt door de rechterhelft van het hondenbrein, terwijl positieve emoties eerder worden verwerkt door de linkerhelft”, legt Marcello Siniscalchi uit. Uit andere studies bleek eerder al dat honden emotionele signalen kunnen afleiden uit de stem, lichaamsgeur en houding van een mens. Lees ook : Oude kat gaat met pensioen Het bericht Honden zien aan je gezicht hoe jij je voelt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Diep in de grond (10/04/2019 - De Morgen)
  Jeugd. Twee jongens en een hond zijn op zoek naar iets heel bijzonders en graven een gat. Almaar dieper de aarde in. Maar de zo begeerde schat, die blijft buiten handbereik. Behalve voor de hond. En dan gebeurt er alsnog iets heel bijzonders...
  [naar artikel]
 46. HILARISCH! Kitten palmt mand van hond in. De reactie van de hond? Tja… (video) (12/03/2021 - Metro)
  Als een hond en een kat onder hetzelfde dak leven, zou je verwachten dat de hond de baas is. Wel, niet altijd, zo blijkt. Maak kennis met Supe, een kitten zonder vrees. Ze weegt 36 kilogram minder dan haar huisgenoot Odin, een pitbull. Onlangs legde Supe zich ongegeneerd in het mandje van Odin. Toen die laatste dat zag, werd hij niet boos. Integendeel, hij legde zich neer bij de situatie en kroop in het veel te kleine mandje van Supe. Zijn zielige blik sprak boekdelen. Geen schaamte Het filmpje ging met meer dan 5 miljoen views viraal op TikTok. Heel wat mensen hebben medelijden met de veel te brave hond. “Hij ziet er zo verdrietig uit”, “Zo zielig”, en “Katten kennen echt geen schaamte”, klinkt het onder meer in de reacties. @overlyshlexual He has atleast 80 pounds on him ##dogsoftiktok ##pitbull ##catsoftiktok ##fyp ? Don’t be suspicious – io non so Lees ook: VIDEO. Beleefde kat die ‘goeiedag’ zegt, gaat de wereld rond Het bericht HILARISCH! Kitten palmt mand van hond in. De reactie van de hond? Tja… (video) verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Koningin Mathilde ontvangt Duitse Bambi Award voor liefdadigheid (07/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde (46) krijgt de Bambi Award voor liefdadigheid. Dat heeft de organisator, het Duitse mediabedrijf Hubert Burda, donderdag...
  [naar artikel]
 48. LIVE: Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en psychologe Telidja Klaï over effect coronacrisis op kinderen (27/05/2020 - VRT NWS)
  Meer dan 44.000 Vlaamse kinderen en jongeren hebben deze maand een grote online-enquête ingevuld over de coronacrisis en welk effect die op hen heeft. Daaruit blijkt dat de getroffen maatregelen een impact hebben op hun emoties en welzijn. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en pychologe Telidja Klaï lichten de resultaten toe en beantwoorden uw vragen.
  [naar artikel]
 49. Limburg.net en PXL starten bijzonder milieuproject in Beringen (28/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Nog te weinig jongeren beseffen hoe groot het effect van plastic is op hun leefomgeving. In eerste instantie beseffen ze niet in hoeveel gebruiksvoorwerpen plastic zit, maar ook het effect op de natuur kennen ze niet. Daarom roepen Limburg.net, Hogeschool PXL en Goodplanet VZW, Mick Plastic in het leven.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.