Over dertig jaar zullen we volgens schattingen met tien miljard mensen zijn. Om al die monden te voeden, op een duurzame manier, moeten we anders gaan denken over eten. [naar artikel]
Het kan, 10 miljard mensen voeden zonder milieugrenzen voor de aarde te overschrijden, stelt een nieuw onderzoek in Nature. Maar dan moeten we wel flink sleutelen aan onze voedsel- en afvalproductie, en vooral veel minder vlees eten. [naar artikel]
Zeewier geniet momenteel een toename in populariteit. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat steeds meer voedselfabrikanten zeewier als een bestanddeel voor hun producten gebruikt. Dat zegt Missy Green, analiste bij de gespecialiseerde nieuwssite Food Ingredients First. Supporters van zeewier wijzen naar de voordelen die het product heeft te bieden. Zeewier is een […] The post Zeewier surft op groeiende populariteitsgolf appeared first on Business AM. [naar artikel]
Zeewier is een powerfood. Het zit vol gezonde voedingsstoffen en het is een duurzame vleesvervanger. Chef-koks, zoals Seppe Nobels, koken nu al met zeewier en voor onze eigen kust loopt al een proefproject om in de toekomst zeewier te telen. Ook Colruytgroup is betrokken en wil graag zeewier in de winkelrekken brengen. In deze tweede aflevering van "Het bord van morgen", een samenwerking tussen VRT NWS en De Tijd kom je te weten waarom we in de toekomst zeewier zullen eten. [naar artikel]
Tegen 2050 neemt de wereldbevolking toe tot 10 miljard mensen. Kunnen we die voeden zonder een aanslag te plegen op de planeet? Zonder klimaat en milieu verder de verdoemenis in te helpen? Dat zal niet lukken als elke aardbewoner overschakelt op een westers menu met veel vlees, maken deze grafieken duidelijk. [naar artikel]
Tegen 2050 neemt de wereldbevolking toe tot 10 miljard mensen. Kunnen we die voeden zonder een aanslag te plegen op de planeet? Zonder klimaat en milieu verder de verdoemenis in te helpen? Dat zal niet lukken als elke aardbewoner overschakelt op een westers menu met veel vlees, maken deze grafieken duidelijk. [naar artikel]
Deense wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om kwallen tot eetbare chips te drogen. Zo hopen ze de wereldbevolking te voeden en vooral in het Westen mensen te overtuigen de dieren te eten. [naar artikel]
Zeewier is erg populair in Japan, maar wordt weinig gebruikt in onze keuken. Vooral omdat we het niet kennen. Nochtans is zeewier een duurzaam product, kan het gebruikt worden als vleesvervanger en bevat het erg weinig calorieën. [naar artikel]
Volgens een wetenschappelijk onderzoek kunnen boeren de methaanuitstoot van hun koeien gevoelig verlagen door zeewier toe te voegen aan hun voeding. De onderzoekers hebben een daling vastgesteld van 82 procent bij koeien die vijf maanden zeewier kregen bij hun voeding. Het voederen van zeewier aan koeien is een levensvatbare langetermijnmethode om de uitstoot van broeikasgassen […] The post Zeewier kan methaanuitstoot koeien verminderen met 82 procent appeared first on Business AM. [naar artikel]
Het ‘perfecte’ dieet voor uzelf en voor de wereld bestaat. Belangrijker nog, het is ook haalbaar. Tot die conclusie komt een internationale werkgroep van wetenschappers. Maar om de hele mensheid fatsoenlijk te voeden, is wel een nieuwe landbouwrevolutie nodig. [naar artikel]
Is zeewier het nieuwe goud? Volgens textielfabrikant Sioen wel. Het West-Vlaamse bedrijf en enkele partners gaan na drie jaar testen over tot de industriële teelt van zeewier. Vanaf augustus kweekt spin-off At-Sea Technologies de groene grondstof in Noorwegen. [naar artikel]
08:35 Murad Al-Katib uit Canada is de 'wereldondernemer van het Jaar 2017'. Met zijn bedrijf AGT Food gaat hij de uitdaging aan proteïnen te kunnen leveren voor een wereld met tien miljard mensen. [naar artikel]
Lees dit artikel: Hoe zeewier etende schapen het klimaatproblemen kunnen helpen oplossen Op de Orkney-eilanden, ten noorden van Schotland, konden onderzoekers vaststellen dat de schapen ’s winters zeewier eten. Specifiek op het eiland North Ronaldsay wordt zeewier gebruikt als alternatief, als er niet genoeg gras is om te grazen. Klimaatexperten zijn enthousiast, aangezien dit de methaanuitstoot van de veestapel kan verkleinen. Een raar zicht is het wel: […] Lees dit artikel: Hoe zeewier etende schapen het klimaatproblemen kunnen helpen oplossen [naar artikel]
De afgelopen jaren is er veel hoop gevestigd op zeewier als een manier om klimaatverandering aan te pakken. Die opwinding vloeide voort uit studies die suggereren dat zeewier in staat is enorme hoeveelheden koolstofdioxide op te vangen en op te slaan. Maar nu blijkt dat zeewierecosystemen misschien toch geen koolstofput zijn, maar, integendeel, een natuurlijke […] [naar artikel]
De afgelopen jaren investeerde de EU miljoenen in onderzoek naar de industriële mogelijkheden van zeewier. Er wordt nu werk gemaakt van een commerciële zeewierkwekerij, met hulp van de West-Vlaamse textielfirma Sioen. [naar artikel]
De Mexicaanse zon en zee, wat hoeft een mens nog meer voor ultiem vakantiegenot? Bwa, een strand vrij van kilometers bruin zeewier wellicht. Wie via Google op zoek gaat naar het strand van Gaviota Azul, droomt gegarandeerd instant weg bij de foto’s van de parelwitte stranden ginder. Maar wie effectief de valiezen pakt, komt er bedrogen uit. Het zand ligt bezaaid onder een dikke laag sargassum-zeewier. [naar artikel]
De ontwikkeling van alzheimer kan mogelijk afgeremd worden door een stof in zeewier. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Hasselt en Rotterdam. Het onderzoek op muizen heeft aangetoond dat het eten van een zeewier met de stof saringosterol de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tot 80 procent vermindert. Dat eiwit wordt gezien als de oorzaak van het langzaam maar zeker aantasten van de hersenen bij alzheimer. [naar artikel]
Een boterham met groene stipjes zeewier in. Frietjes met zeewierpoeder. Of gewoon een lekker geblancheerd takje eikenwier. Zeewier is een delicatesse, en je kunt het gewoon gaan afknippen aan onze kust, zegt chef-kok Donald Deschagt, die een zeewierkookboek op de markt brengt. “Het is hét eten van de toekomst.” [naar artikel]
Zeewier kan dienen als grondstof voor tal van eindproducten. Eef Brouwers van North Sea Farmers spreekt over de zeewierteelt met Business AM. Beluister hier het volledige gesprek met Eef Brouwers. De North Sea Farmers zijn bezig met de teelt van zeewier in de Noordzee. “Als we dat op professionele en grote schaal voor elkaar weten […] [naar artikel]
15:27 De komende 30 jaar zal de wereldbevolking met zo’n 2 miljard mensen toenemen, schatten de VN. Om al die monden te voeden moeten de opbrengsten uit de landbouw stevig stijgen. Verticale boerderijen kun... [naar artikel]
De ontwikkeling van alzheimer kan mogelijk afgeremd worden door een stof in zeewier. Dat blijkt uit een studie van UHasselt en de universiteit Rotterdam. [naar artikel]
Zowel zeewier als hout kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van geneesmiddelen. [naar artikel]
Vanaf vandaag zet McDonald’s vegetarische maaltijden volledig op de kaart. Zo krijgen populaire producten zoals het Happy Meal en de McNuggets een alternatieve versie op basis van zuivel en zeewier. [naar artikel]
Voor strandgangers in de Amerikaanse staat Florida is het opletten geblazen. Het strand wordt er overspoeld met hele velden sargassum-zeewier. “Dat zeewier is besmet met een vleesetende bacterie die levensgevaarlijk kan zijn voor de mens”, zegt bioloog en biochemicus Tracy Mincer. Komt dat zeewier – en die bacterie – ook voor bij ons? En kunnen we er iets tegen doen? [naar artikel]
Na veel getreuzel zet zeewier nu ook in België voet aan wal. In zijn boek Zeegroenten: koken met algen en wieren toont Donald Deschagt hoe je met het glibberige goedje lekkere en gezonde gerechten op tafel tovert. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.