Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

Speculaas: Brussels of Hasselts erfgoed? Of moeten we toch speculoos zeggen?

06/12/2020 - 16:11
"Deze week werd speculoos uitgeroepen tot Brussels erfgoed, maar ook in Hasselt is speculaas een belangrijk streekproduct. Welke stad is de echte speculaashoofdstad? Of moeten we speculooshoofdstad zeggen? Julie Capiau van Maison Dandoy in Brussel en Luc Brabanders uit Hasselt gingen de strijd aan in "De zevende dag"."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Speculoos behoort voortaan tot Brussels cultureel erfgoed (04/12/2020 - VRT NWS)

Artisanaal bereide speculoos maakt voortaan deel uit het Brussels culturele erfgoed. Nog maar enkele tientallen bakkers maken het lekkere koekje. Sommige doen dat alleen rond de sinterklaasperiode. Reden te meer om speculoos net nu bij het erfgoed te voegen. [naar artikel]


2. Speculoos erkend als Brussels erfgoed (04/12/2020 - Het Nieuwsblad)

De speculoos rolt over de toonbanken, want Sinterklaas komt eraan. Het geschikte moment voor het Brussels gewest om speculoos te erkennen als cultureel erfgoed. Al kwam die vraag voor de erkenning er van de sector zelf, na de discussie rond de naam Biscoff bij koekjesfabrikant Lotus Bakeries. [naar artikel]


3. Speculoos erkend als Brussels erfgoed: “Zo wordt het koekje beschermd” (04/12/2020 - Het Belang van Limburg)

De speculoos rolt over de toonbanken, want Sinterklaas komt eraan. Het geschikte moment voor het Brussels gewest om speculoos te erkennen als cultureel erfgoed. Al kwam die vraag voor de erkenning er van de sector zelf, na de discussie rond de naam Biscoff bij koekjesfabrikant Lotus Bakeries. [naar artikel]


4. Van Lotus tot Delhaize: wat is de lekkerste speculoos? Bakker Toon De Klerck proeft er 10. “Deze merken geven dezelfde speculaas aan andere prijs” (03/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

Wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Een verse speculaas van bij de warme bakker smaakt altijd, maar hoe zit het met de versies uit de supermarkt? Bakker Toon De Klerck van de gelijknamige bakkerij proeft 10 verschillende Sinterklaasfiguren in speculoos en haalt er de lekkerste uit. Al doet hij ook een zeer merkwaardige ontdekking. “Voor dit merk betaal je 40 procent meer, terwijl een veel goedkopere verpakking exact dezelfde speculaas bevat.” [naar artikel]


5. Hoe het recept van echte Hasseltse speculaas geheim blijft: “Zelfs niet in een kluis” (02/12/2021 - Het Belang van Limburg)

Meer nog dan chocolade is speculaas het Sinterklaassnoepgoed bij uitstek. Waar komt die traditie vandaan? En wat maakt Hasseltse, euh, speculaas zo anders? Want speculoos zeg je nóóit. Goesting ging op pad en vond antwoorden. [naar artikel]


6. Speculoos wordt Brussels cultureel erfgoed (04/12/2020 - De Tijd)

18:48 Het Sinterklaaskoekje bij uitstek mag zich sinds vrijdag tot het Brusselse immateriële culturele erfgoed rekenen, samen met onder meer de bier- en de frietkotcultuur. [naar artikel]


7. Journalist haalt uit naar Pascal Smet omwille van persconferentie met te veel volk: “U respecteert uw eigen regels niet” (04/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Het Brussels gewest heeft beslist om speculoos te erkennen als cultureel erfgoed. Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-sp.a) nodigde daarom vandaag een aantal journalisten uit op een persconferentie in een bakkerij. Dat daar zoveel volk in een kleine ruimte bijeen was, was volgens een aanwezige RTBF-journalist een inbreuk tegen de coronamaatregelen. [naar artikel]


8. Journalist haalt uit naar Pascal Smet tijdens persconferentie met te veel volk: “Kerst vieren mag maar met vier, hier staan we met vijftien” (04/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Het Brussels gewest heeft beslist om speculoos te erkennen als cultureel erfgoed. Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-sp.a) nodigde daarom vandaag een aantal journalisten uit op een persconferentie in een bakkerij. Dat daar zoveel volk in een kleine ruimte bijeen was, was volgens een aanwezige RTBF-journalist een inbreuk tegen de coronamaatregelen. [naar artikel]


9. Journalist haalt uit naar Pascal Smet omwille van persconferentie met te veel volk: “Kerst vieren mag maar met vier, hier staan we met vijftien” (04/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Het Brussels gewest heeft beslist om speculoos te erkennen als cultureel erfgoed. Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-sp.a) nodigde daarom vandaag een aantal journalisten uit op een persconferentie in een bakkerij. Dat daar zoveel volk in een kleine ruimte bijeen was, was volgens een aanwezige RTBF-journalist een inbreuk tegen de coronamaatregelen. [naar artikel]


10. “Tante Maria zal altijd tante Maria blijven, en speculoos altijd speculoos” (01/11/2020 - Het Laatste Nieuws)

Vrijdag raakte bekend dat Lotus zijn speculoos voortaan ‘Biscoff’ zal noemen. Ook al komt er in België nog een subtiele verwijzing op de verpakking naar “the original Speculoos”, toch zorgt de beslissing voor veel discussie. Schrijfster Ann De Craemer schreef voor HLN een hulde aan het koekje: “Tante Maria zal altijd tante Maria blijven, en speculoos altijd speculoos” [naar artikel]


11. COLUMN. “Tante Maria zal altijd tante Maria blijven, en speculoos altijd speculoos” (01/11/2020 - Het Laatste Nieuws)

Vrijdag raakte bekend dat Lotus zijn speculoos voortaan ‘Biscoff’ zal noemen. Ook al komt er in België nog een subtiele verwijzing op de verpakking naar “the original Speculoos”, toch zorgt de beslissing voor veel discussie. Schrijfster Ann De Craemer schreef voor HLN een hulde aan het koekje: “Tante Maria zal altijd tante Maria blijven, en speculoos altijd speculoos” [naar artikel]


12. RTBF-journalist furieus op minister tijdens persbijeenkomst: “U bent beleidsmaker en respecteert niet de regels” (04/12/2020 - Het Belang van Limburg)

In een kleine ruimte met vijftien journalisten, fotografen en cameramannen maakte de Brusselse Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-SP.A) bekend dat de speculoos een plek krijgt in de inventaris van immaterieel erfgoed. “Ongehoord in tijden van een pandemie”, vond RTBF-journalist Éric Boever die vervolgens serieus uithaalde naar Smet. [naar artikel]


13. Biscoff-pasta op je boterham of een Biscoff bij de koffie? ‘Internationale’ naam van Lotus zet kwaad bloed bij de fans van speculoos (02/11/2020 - Het Nieuwsblad)

Zeg niet langer speculoos tegen de koekjes en pasta van Lotus Bakeries. Vanaf volgend jaar heten ze Biscoff, net als in het buitenland. Maar veel fans lusten die naamsverandering niet en laten luid hun ongenoegen blijken over de teleurgang van dit “cultureel erfgoed”. De Vlaming is koppig genoeg om het koekje speculoos te blijven noemen, meent merkstrateeg Stef Verbeeck. [naar artikel]


14. Jonge bakkers helpen de Sint om zijn voorraad speculaas aan te vullen (09/11/2023 - Het Belang van Limburg)

De Sint heeft een hoop speculaas nodig om de schoenen van alle brave kinderen te vullen, helpende bakkershanden zijn dezer dagen dus meer dan welkom. Daarom organiseren de Orde van de Hasseltse Speculaas en de Hotelschool Hasselt workshops speculaas maken en bakken in het huis van de Sint. Ronald Lampers, grootmeester in de Orde van de Hasseltse Speculaas, en Rik Sevens van de Hogeschool zien het graag gebeuren: “We organiseren zes baksessies met in totaal een 60-tal kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar”, zeggen de begeleiders. “We willen de kinderen een fijne, lekkere en leerrijke namiddag bezorgen, onze Hasseltse speculaas promoten en wie weet enkele kinderen stimuleren om later bakker te worden.” [naar artikel]


15. Naam Lotus 'speculoos' blijft toch heel klein beetje bestaan (31/10/2020 - Het Laatste Nieuws)

Koekjesproducent Lotus Bakeries schrapt vanaf volgend jaar de naam 'speculoos'. Dat kondigde topman Jan Boone zaterdag aan in een interview in De Tijd. De Meetjeslanders willen van hun koekje een wereldmerk maken, en kiezen daarom voor het internationaal klinkende Biscoff. De benaming ‘speculoos’ zal toch niet helemaal verdwijnen, voegt Boone er vandaag aan toe. [naar artikel]


16. SPECULOOS maakt jacht op leefbare exoplaneten (06/12/2018 - VRT NWS)

Sinterklaas heeft afgelopen nacht een aanzienlijke hoeveelheid speculoos over ons uitgestrooid. Maar ook in het noorden van Chili is er een doorbraak in SPECULOOS, het nieuwste project van de ESO-sterrenwacht.  [naar artikel]


17. “U bent zelf een beleidsmaker en u respecteert niet eens de regels”: RTBF-journalist maakt zich kwaad op Pascal Smet tijdens bijeenkomst in kleine ruimte (04/12/2020 - Het Nieuwsblad)

In een kleine ruimte met vijftien journalisten, fotografen en cameramannen maakte de Brusselse Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-SP.A) bekend dat de speculoos een plek krijgt in de inventaris van immaterieel erfgoed. “Ongehoord in tijden van een pandemie”, vond RTBF-journalist Éric Boever die vervolgens serieus uithaalde naar Smet. [naar artikel]


18. Lotus speculoos zal niet langer ‘speculoos’ heten (31/10/2020 - Het Nieuwsblad)

In België, Nederland en Frankrijk kennen we de populaire koekjes als ‘Lotus speculoos’. Maar daar komt volgend jaar verandering in. Dat schrijft De Tijd. [naar artikel]


19. “Laat burgers investeren in erfgoed” (20/10/2016 - Het Belang van Limburg)

“Laat burgers investeren in erfgoed zodat hun betrokkenheid toeneemt en iconische gebouwen behouden blijven. We denken dan aan de begijnhofhuisjes of het oude gerechtsgebouw in Hasselt.” Dat zeggen Vlaams Parlementslid Rob Beenders en Hasselts gemeenteraadslid Michiel Liefsoens (beiden sp.a). Zij leggen de laatste hand aan een wetsvoorstel dat dit moet stimuleren. Op een info-avond in Hasselt willen ze weldra het oude gerechtshof als eerste concreet project voorstellen. [naar artikel]


20. Slechts 6 mensen kennen het geheim achter Lotus-speculoos: zelfs directieleden moeten op de gang gaan staan als recept ter sprake komt (07/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Als u thuis krek dezelfde speculoos als die van Lotus wil bakken, moeten we u teleurstellen: het populaire koekje is onmogelijk na te maken. Maar waarom is dat ‘recept van 1 miljard’ - dat slechts 6 mensen kennen - zo moeilijk na te bootsen? Wat maakt de speculoos zo uniek? En waarom heeft Lotus geen patent op het koekje? “Dit ingrediënt lijkt een onnozel detail, maar maakt een wereld van verschil.” [naar artikel]


21. Vandalen leven zich uit op Gents erfgoed: tientallen zuilen omgeduwd en standbeeld onthoofd (18/08/2017 - Het Nieuwsblad)

Vandalen hebben in de Sint-Baafsabdij, een van de oudste gebouwen van de stad, heel wat erfgoed beschadigd. Ze braken binnen in de tuin en duwden – ogenschijnlijk voor de lol – stokoude, loodzware zuilen om. “Beter beveiligen? We moeten ons erfgoed toch kunnen laten zien?” [naar artikel]


22. Van speculoos tot nieuwbouw: Antwerpse bedrijven moeten prijzen verhogen door oorlog in Oekraïne (17/03/2022 - Gazet van Antwerpen)

Veel bedrijven uit de provincie Antwerpen worden zwaar getroffen door de oorlog in Oekraïne en moeten hun extra kosten doorrekenen aan de consument. Of het nu over hout, speculoos of nieuwbouwappartementen gaat. [naar artikel]


23. Zuidfoor wordt Brussels erfgoed: "Maar wanneer mogen we open gaan?" (04/05/2021 - VRT NWS)

De Zuidfoor en kermiscultuur worden officieel Brussels erfgoed. Dat laat Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) weten. "Net door de coronacrisis is duidelijk geworden hoe belangrijk de Brusselse kermis is", zegt hij. De foorkramers zijn blij met de erkenning, maar willen nog liever duidelijkheid over een nieuwe opening. [naar artikel]


24. Lode Snijkers, de bedenker van de 'Genkse speculoos' is overleden (23/10/2020 - Het Belang van Limburg)

Genk, Lode Snijkers, 1968-2020. Vanuit heel Genk en omgeving kwamen klanten naar bakkerij Snijkers voor de typische ‘Genkse speculoos’. Een lokale variant op de traditionele Hasseltse speculoos, gecreëerd door Lode Snijkers. Deze maand overleed de Genkse bakker onverwacht. “Maar met Sinterklaas en de feestdagen zal ‘zijn’ speculoos hier weer geurend uit de oven komen”, belooft de familie. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!