Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
18:14 uur

Waarom heeft België geen Lumumbastraat?

Apache

19/01/2017 - 17:13

Terwijl standbeelden van Leopold II onze pleinen nog sieren, is de kennis van ons koloniale verleden bij studenten beschamend beperkt. Hoe komt dat?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Komt er een Lumumbastraat in Antwerpen? (22/06/2018 - Knack)
  Op 25 juni stemt de Antwerpse gemeenteraad over een motie voor de goedkeuring van een Lumumbastraat in de havenstad. Patrice Lumumba was een spilfiguur in de dekolonisatie van Belgisch-Kongo en een icoon van het Afrikaans nationalisme. 'Een Lumumbastraat in Antwerpen kan eindelijk het gesprek over ons koloniaal verleden openen.'
  [naar artikel]
 2. Burgemeester De Wever wil voorlopig niet weten van Lumumbastraat of -plein, PVDA en Groen boos: “Ontluisterend!” (26/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Komt er een Lumumbastraat of -plein in Antwerpen? Voorlopig niet. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt in de dialoog met de Congolese gemeenschap aan te willen gaan, in discretie. PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders noemt de reactie “ontluisterend”. “Acht maanden geleden heeft iedereen zich hier op de gemeenteraad akkoord over verklaard”, zei Branders. “En nog steeds is daar geen gevolg aan gegeven.”
  [naar artikel]
 3. Burgemeester De Wever belooft vraag naar Lumumbastraat voor te leggen aan Straatnamencommissie (26/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een twintigtal manifestanten kwam maandag hun vraag naar een Lumumbastraat of -plein in Antwerpen overmaken aan de gemeenteraad. Hun verzoek viel niet helemaal in dovensmansoren. Burgemeester beloofde de suggestie te zullen voorleggen aan de Straatnamencommissie.
  [naar artikel]
 4. Farage haalt opnieuw uit naar België: "België is geen natie en wil daarom meer Europa" (03/05/2018 - VRT NWS)
  Na de speech van premier Charles Michel in het Europees parlement nam Brits parlementslid Nigel Farage het woord. Volgens hem wil de bevolking niet meer maar net minder Europa. Hij beschreef waarom België geen natie is en waarom België daarom van Europa een belangrijker niveau wil maken.
  [naar artikel]
 5. Waarom willen transitmigranten geen asiel aanvragen in België? (29/01/2018 - De Standaard)
  Wat zijn transitmigranten en waarom willen transitmigranten liever geen asiel aanvragen in België? Hoe verloopt een asielaanvraag? dS Avond zoekt het voor u uit.
  [naar artikel]
 6. Waarom België (voorlopig) geen besparingsplan nodig heeft (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 7. België is kampioen economische subsidies. Waarom schaffen we die niet af? (29/04/2019 - De Morgen)
  Geen vergelijkbare welvaartsstaat geeft zo veel geld uit aan economische subsidies als België. Schaffen we de helft ervan af, dan is het gat in de begroting in één klap gedicht. Waarom doen we dat niet?
  [naar artikel]
 8. Ze keerden niet tevreden terug: tien redenen waarom Carrefour België het slecht doetGeen imago, geen winst (05/04/2019 - De Morgen)
  Brussell Het sociaal bloedbad bij Carrefour België komt niet uit de lucht vallen. Een wazig imago, voortdurende wissels aan de top en een geduchte concurrentie, zijn maar enkele van de redenen waarom de Franse supermarktketen het na tien jaar zo slecht blijft doen in België.
  [naar artikel]
 9. Waarom werd er in aanloop naar de stembusgang geen ruime grondwetsherziening mogelijk gemaakt? (06/06/2019 - Knack)
  'Waarom gingen de politieke partijen tijdens de campagne een discussie over het voorbestaan van België uit de weg?' Dat vraagt Knack-redacteur Ewald Pironet zich af.
  [naar artikel]
 10. Een Lumumbastraat in Antwerpen is nog niet voor vandaag (29/06/2018 - De Morgen)
  Guy Poppe is journalist en gids, Nadia Nsayi  is beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. 
  [naar artikel]
 11. Waarom Lucky Luke niet meer raak schiet (12/04/2019 - De Morgen)
  Waarom had Kuifje geen lief? Of roept kapitein Haddock 'duizend bommen en granaten' wanneer hij eens goed wil vloeken? De schuld van censuur, zo blijkt uit het ultieme overzichtsboek België gestript.
  [naar artikel]
 12. Waarom viseren de Russen uitgerekend België? (21/10/2016 - De Redactie)
  Het welles-nietesspelletje tussen ons land en Rusland over een luchtaanval in Syrië duurt nu al dagen. Maar waarom haalt het grote Rusland eigenlijk uit naar het kleine België?
  [naar artikel]
 13. 6 redenen waarom België het beste hockeyteam van de wereld heeft (21/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Na de 6-0 oplawaai van dinsdag noemde de Welshe bondscoach België onomwonden de beste hockeyploeg ter wereld. Aan de hand van zes stellingen vertelt Loïck Luypaert, een routinier bij de Lions, waarom dat weleens zou kunnen kloppen. “Na al die verloren finales wilden we vermijden om de geschiedenis in te gaan als de net-niet-generatie.”
  [naar artikel]
 14. Waarom Erdogan nergens zo populair is als in België (26/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  In geen enkel Europees land heeft ­Erdogan zo goed gescoord als in ­België. Driekwart van de Belgische Turken stemde in de presidentsverkiezingen voor hem, een pak meer dan de 52,4 procent die Erdogan in eigen land haalde. In Limburg en Brussel zijn ­zondagavond spontaan straatfeesten ontstaan.
  [naar artikel]
 15. “Waarom wij staken? De regering heeft er geen flauw benul van wat wij in de haven doen” (12/02/2019 - De Morgen)
  Morgen gaat het land plat. Maar waarom precies? Deze stakers leggen uit waarom ze het werk neerleggen. ‘Als de economie goed draait, zou iedereen mee moeten genieten.’
  [naar artikel]
 16. F1-zitje Vandoorne legt GP van België geen windeieren, al is er nog andere reden waarom er 250.000 (!) fans worden verwacht (21/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Spa-Francorchamps kunnen ze zich opmaken voor een invasie. Voor het eerst sinds gloriejaren van Michael Schumacher is de GP van België immers
  [naar artikel]
 17. Waarom België niet in lockdown gaat (13/03/2020 - De Standaard)
  Dit is geen lockdown, benadrukte premier Sophie Wilmès (MR) gisteren na de Nationale Veiligheidsraad. Nochtans gaan de maatregelen ver: geen lessen, geen winkels open in het weekend. Wat is dan nog het verschil met een échte lockdown?
  [naar artikel]
 18. Waarom mag je geen medicijnen nemen met pompelmoessap? Onze expert legt uit waarom (04/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Je hoorde misschien al dat pompelmoessap en medicijnen geen goede combo zijn, maar waarom is dat nu precies? Wij vroegen het aan Arthur Van...
  [naar artikel]
 19. Waarom wij in België twee keer per jaar Vrouwendag vieren (08/03/2018 - VRT NWS)
  8 maart is het Internationale Vrouwendag. Over heel de wereld staat de vrouw dan centraal. Maar waar komt die feestdag nu vandaan? En waarom vieren wij in België op 11 november nog eens vrouwendag?  
  [naar artikel]
 20. Miss België: "Het kwetst me enorm... waarom mensen beoordelen op basis van hun uiterlijk?" (15/01/2018 - VRT NWS)
  De kersverse Miss België Angeline Flor Pua voelt zich gekwetst na de racistische uitlatingen op sociale media. In het verleden heeft ze nooit gelijkaardige problemen gehad. "Het kwetst me enorm... waarom mensen beoordelen op basis van hun uiterlijk", zegt ze met een snik in de stem op MNM. Ze wijst erop dat ze niet de eerste Miss België is met buitenlandse roots.
  [naar artikel]
 21. Waarom wij in België twee keer per jaar Vrouwendag vieren (08/03/2020 - VRT NWS)
  Vandaag, op 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Over heel de wereld staat de vrouw dan centraal. Maar waar komt die feestdag nu vandaan? En waarom vieren wij in België op 11 november nog eens vrouwendag? Bekijk het in de video hierboven.
  [naar artikel]
 22. Erdogan: “Turkije heeft geen enkel probleem met België” (28/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Turkije “heeft geen enkel probleem met België”. Dit heeft volgens de krant Hurriyet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de pers gezegd. “Wij hebben geen enkel probleem met Duitsland, Nederland of België. Wij wilen goede betrekkingen met de Europese Unie en haar lidstaten”.
  [naar artikel]
 23. 'Compromis en topsport horen niet samen' (12/04/2019 - De Morgen)
  Zwemcoach Ronald Gaastra komt vandaag terug uit Rio en brengt mee: zilver, veel emoties en persoonlijke glorie. Géén rancune en geen te vereffenen rekeningen. Zegt hij. 'Waarom zou ik niet zen zijn? Welke coach in België heeft olympisch goud én zilver gewonnen?'
  [naar artikel]
 24. Waarom we niet mogen spreken van een ‘lockdown’ in België (13/03/2020 - Express)
  Door de ingrijpende maatregelen van de federale regering om het coronavirus in te dammen in België, valt het woord ‘lockdown’... The post Waarom we niet mogen spreken van een ‘lockdown’ in België appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 25. Vier redenen om geen tattoo te nemen (en waarom ik het toch deed) (12/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In België komen er elk jaar ongeveer 500.000 tatoeages bij. Maar ongeveer één op de vijf heeft achteraf spijt van die tekening. Sinds twee
  [naar artikel]
 26. 99 redenen waarom België "eigenzinnig fenomenaal" is (18/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De federale overheid start  een grootse communicatiecampagne om het imago van België in de schijnwerper te plaatsen, in België en in het
  [naar artikel]
 27. “Discretie voornaamste reden waarom we in België werken” (31/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Veel Vlaamse meisjes zal je niet vinden achter de vitrines op de Chaussée d’Amour. Vooral buitenlandse meisjes, het merendeel uit het Oostblok, komen naar België om te werken in de prostitutie. Twee Franse meisjes doen hun verhaal waarom ze in Sint-Truiden werken.
  [naar artikel]
 28. Mysterie van de dag: waarom heeft de maan geen eigen naam? (11/07/2016 - Knack)
  Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom heeft de maan geen eigen naam?
  [naar artikel]
 29. Waarom de bereikbaarste burgemeester van België Facebook opzegt (14/07/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider3.demorgen-cdn.be/photo/waarom-de-bereikbaarste-burgemeester-van-belgie-facebook-opzegt/mruw6lzwha2doobrgayc6rsxf43dimq/2247adeca9d625fd10e089970a2b332111109b4ea4e497c2799c1f8017bcdaa1/fitwidth_642x0_68478100.jpg?v=pQV26D0
  [naar artikel]
 30. Het VN-migratiepact doorgelicht: alles wat u moet weten over 'Marrakesh' (27/11/2018 - Knack)
  Het migratiepact van de Verenigde Naties leidt tot spanningen, en niet alleen in België. Maar waarover gaat het? Wat zijn de voornaamste bezwaren, en waarom duiken die nu pas op? 'Of België dat pact nu mee goedkeurt of niet, juridisch zal dat geen groot - of zelfs amper - verschil maken.'
  [naar artikel]
 31. “Hoed af voor twintig jaar prostitutiebeleid in Antwerpen, geen enkele stad doet beter” (04/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Er zijn veel facetten aan sekswerk in België. Met mannen, vrouwen en transgenders. Achter ramen, webcams en hotelmuren. In steden als Gent, Brussel en Antwerpen. Hans Vandecandelaere begroef zich drie jaar lang in de loopgraven van de betaalde seks en schreef het boek ‘En vraag niet waarom: sekswerk In België’. Het wordt vandaag gelanceerd in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. “Geen enkele stad in België doet beter dan Antwerpen”, zegt hij.
  [naar artikel]
 32. Mysterie van de dag: waarom heeft de maan geen eigen naam? (21/07/2019 - Knack)
  De manen in ons zonnestelsel pronken met welluidende namen zoals Europa, Io, Triton, Titan, Phobos, Oberon. Waarom heeft onze maan dat niet?
  [naar artikel]
 33. België weet vanmiddag of het een zetel krijgt in de VN-Veiligheidsraad: waarom is zo'n zitje zo begeerd? (08/06/2018 - VRT NWS)
  België hoopt vandaag een felbegeerd zitje in de VN-Veiligheidsraad te krijgen. Op het hoofdkwartier in New York wordt vanmiddag gestemd over wie twee vrijgekomen plaatsen mag innemen. Aan de stemming is intensief lobbywerk vooraf gegaan. Waarom is een zitje in de VN-Veiligheidsraad zo belangrijk?    
  [naar artikel]
 34. Waarom België een echt investeringspact nodig heeft (20/02/2018 - De Tijd)
  07:24 Van alle uitgaven die in België worden gedaan, vloeit jaarlijks slechts 5 procent naar investeringen. Dat is ondermaats vergeleken met andere Europese landen en daar wil de federale regering iets aan ...
  [naar artikel]
 35. Waarom in België de coronacrisis niet leidt tot een boom in de wijnhandel (02/04/2020 - Express)
  Wie de voorbije weken, terwijl het ene na het andere land in een vorm van lockdown ging, de internationale media... The post Waarom in België de coronacrisis niet leidt tot een boom in de wijnhandel appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Waarom Tanja Dexters in zee gaat met ex van Lesley-Ann Poppe (21/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Gewezen Miss België Tanja Dexters heeft haar zaken goed op een rijtje. In een video op ShowbizzTV doet ze uit de doeken waarom ze gaat
  [naar artikel]
 37. Waarom drugsdealers België verkiezen boven Nederland (03/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een hogere verkoopprijs, makkelijk om te kopen havenpersoneel en minder kritische klanten. Ziedaar drie belangrijke redenen waarom drugsdealers België boven Nederland verkiezen, zo concluderen onderzoekers van de KU Leuven na diepte-interviews met liefst 25 drugshandelaars en -producenten in de gevangenissen van Hasselt, Hoogstraten en Dendermonde.
  [naar artikel]
 38. Ziet u waarom deze tweet van Engelse laagvlieger in geen tijd viraal ging? (02/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Normaal zou er in België niet heel veel inkt vloeien over een transfer van ene Matt Paterson naar Oxford City FC. Maar daar heeft de Engelse
  [naar artikel]
 39. “Onwenselijk en onhoudbaar”: waarom Erdogan 40 imams naar België stuurt en waarom de regering die liever niet ziet komen (24/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) noemt de gewoonte om buitenlandse imams actief te laten zijn in ons land “onwenselijk en onhoudbaar”. Hij reageert zo op het nieuws dat Turkije volgend jaar een veertigtal nieuwe imams naar België stuurt. Maar waarom komen er zoveel ineens? Klopt hun reputatie van onruststokers? En kan ons land dat niet gewoon weigeren?
  [naar artikel]
 40. Mysterie van de dag: waarom eet de mens geen gras? (15/07/2019 - Knack)
  We eten dan wel sla en andere bladgroenten, maar waarom strooien we geen sappige portie gras over onze burger of maaltijdsalade?
  [naar artikel]
 41. Honderd dode dokters in Italië: waarom ontsnapt België voorlopig aan dat doemcijfer? (12/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan honderd dode dokters. Dat is de zware tol van het coronavirus in Italië. Ook in Frankrijk en Spanje vielen al ettelijke slachtoffers bij de gezondheidswerkers. Een trend waar we in België voorlopig godzijdank (grotendeels) van gespaard blijven. Maar waarom? Wat doen wij anders dan onze zuiderburen?
  [naar artikel]
 42. Familie van neergestoken buschauffeur reageert: “Geen idee wie, geen idee waarom” (11/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Buschaffeur J.P. (58) uit Liezele is buiten levensgevaar. De man kreeg eergisteren in Tisselt tien messteken van een onbekende toen hij tijdens een pauze voor zijn bus een sigaret aan het roken was. Zijn familie reageert, bij monde van de schoonzoon: “We hebben geen idee wie dit kan gedaan hebben, en waarom. Gelukkig heeft hij het overleefd”.
  [naar artikel]
 43. Misvattingen over prostitutie: 'Veel sekswerkers in ons land zijn helemaal geen slachtoffers' (27/03/2019 - Knack)
  'Waarom aanvaarden we niet dat iemand bij een sekswerker intimiteit koopt?' Dat vraagt historicus Hans Vandecandelaere zich af, die voor zijn nieuwe boek En vraag niet waarom: sekswerk in België drie jaar lang het land doorkruiste om inzicht te krijgen in de veelzijdige wereld van het alleroudste beroep - en in de taboes die ook nu nog op betaalseks rusten.
  [naar artikel]
 44. “Het valt niet op dat ze transgender is, en dat is niet abnormaal” (15/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Ik snapte niet waarom ik kort haar had en waarom ik altijd lange broeken moest dragen. Waarom kon ik geen jurkjes aandoen?” Aan het woord is de...
  [naar artikel]
 45. Floyd Mayweather, een van de rijkste sportsterren ter wereld, in Antwerpen (29/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zoals het sterren betaamt, liet Floyd Mayweather in de Lotto Arena op zich wachten, zowat een uur. Maar daarna barstte de show los. Waarom een van de rijkste sportsterren ter wereld in ’s hemelsnaam in België zijn ‘Legendary Icon Tour’ aftrapt? “Waarom niet in België? Floyd Mayweather is wereldwijd bekend, dus waarom niet overal ter wereld mijn liefde laten zien?” En – eerlijk is eerlijk – ook wat geld vangen, hij zakte naar Antwerpen af voor 100.000 euro.
  [naar artikel]
 46. Waarom haalt België die 2 procent uitgaven voor defensie niet? (12/07/2018 - VRT NWS)
  Tijdens de NAVO-bijeenkomst in Brussel  was er heel wat te doen rond de vooropgestelde 2 procent van het bruto binnenlands product dat elke lidstaat zou moeten besteden aan defensie. In hoeverre is dat haalbaar voor België en waarom bengelen wij achteraan de lijst van landen als het op defensie aankomt? VRT NWS-journalist en expert Defensie Jens Franssen geeft uitleg.
  [naar artikel]
 47. Waarom iedereen het altijd maar over Oostenrijk heeft als het over ons pensioen gaat (25/07/2018 - Knack)
  Terwijl België werkt aan de hervorming van zijn pensioensysteem, wordt het Oostenrijkse systeem vaak als een te volgen voorbeeld genoemd. De Weense expert Josef Wöss legt uit waarom. 'Het verbaast me altijd dat werkgelegenheid zo weinig aan bod komt in het pensioendebat, want dát is de grote uitdaging.'
  [naar artikel]
 48. Geen naam en geen song? Geen enkel probleem (05/04/2019 - De Morgen)
  Laura Groeseneken vertegenwoordigt België volgend jaar op het Eurovisiesongfestival. De Leuvense heeft geen faam en - vooral - geen nummer. Maar dat hoeft geen probleem zijn. 'Misschien heeft Triggerfinger nog iets liggen?', oppert Marcel Vanthilt.
  [naar artikel]
 49. Video: Waarom Tanja Dexters in zee gaat met ex van Lesley-Ann Poppe (21/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Gewezen Miss België Tanja Dexters heeft haar zaken goed op een rijtje. In een video op ShowbizzTV doet ze uit de doeken waarom ze gaat
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.