Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

27 January 2021
16:56 uur

Uitgezoomd en schermmoe: studenten eisen meer mogelijkheden  

Apache

08/01/2021 - 14:18

In een open brief aan de rector, uiten studenten aan de UGent hun bezorgdheid over het gebrek aan inspraak en perspectief en het gebrek aan erkenning voor de vele inspanningen die ze leveren. Zowat 440 studenten en personeelsleden ondertekenden hun oproep met vier concrete eisen om het kader te verbreden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wederwoord van een voormalig studentenvertegenwoordiger (11/01/2021 - Apache)
  Met enige verbazing zag ik zondagochtend de gastbijdrage Uitgezoomd en schermmoe: studenten eisen meer mogelijkheden van Fien Lampaert en anderen verschijnen op mijn Facebookfeed. Terwijl ik begrip kan opbrengen voor de uitdagende en moeilijke omstandigheden waarin studenten zich bevinden, kan deze brief mijn sympathie niet wegdragen. De flagrante onjuistheden die in de bijdrage staan, overschaduwen de pijnpunten die de studenten willen aankaarten.
  [naar artikel]
 2. Ook Duitsland heeft zijn spijbelende klimaatbetogers: 30.000 scholieren eisen meer actie (18/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Duizenden scholieren en studenten zijn in meer dan vijftig Duitse steden de straat opgegaan om meer klimaatbescherming te eisen. Op de spandoeken...
  [naar artikel]
 3. Duizenden Italiaanse artsen komen op straat om hervormingen te eisen (29/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In heel Italië hebben artsen en studenten geneeskunde gemanifesteerd om een onderwijshervorming in hun sector te eisen. Ze willen onder andere meer...
  [naar artikel]
 4. Studenten in opstand tegen hoge studiekosten (28/04/2017 - De Standaard)
  Verschillende studenten eisen een debat over de hoge kosten van hun studies. Ze vrezen voor kwaliteit en toegankelijkheid in de academische wereld.
  [naar artikel]
 5. Franstalige studenten geneeskunde protesteren bij De Block (18/08/2016 - De Redactie)
  Ze eisen dat er meer artsen worden erkend, want volgens hen is er een tekort, vooral aan huisartsen.
  [naar artikel]
 6. Studentenprotest in Zuid-Afrika escaleert weer (12/10/2016 - De Redactie)
  De studenten eisen dat de aangekondigde verhoging van het inschrijvingsgeld wordt teruggedraaid. Ze protesteren al meer dan een jaar.
  [naar artikel]
 7. Helft meer studenten heeft studentenjob (18/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag is in veel hogescholen het academiejaar gestart. En voor veel studenten is dat ook de start van het werkjaar. Want meer en meer studenten
  [naar artikel]
 8. Studenten UHasselt slepen prijs voor mobiliteit in de wacht (08/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Met hun masterproeven rond mobiliteit hebben vijf studenten van de UHasselt de AXA-Award van het Instituut voor Mobiliteit gewonnen, ter waarde van 200 euro. Een van hen, Marco van der Linde, onderzocht de mogelijkheden en beperkingen van rijstrookassistentie.
  [naar artikel]
 9. Steeds meer studenten van UHasselt willen ondernemen (22/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  HasseltSteeds meer studenten van de UHasselt zijn geïnteresseerd in een eigen onderneming. Dat blijkt uit cijfers van StudentStartUP, de dienst die studenten met ondernemersplannen op weg helpt.
  [naar artikel]
 10. Stijging inschrijvingen KU Leuven, meer studenten kiezen voor medische studie (09/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De inschrijvingen aan de KU Leuven zijn afgerond: 58.593 studenten hebben zich ingeschreven, en dat is 3,3 procent meer dan vorig jaar. Meer studenten hebben gekozen voor een (bio)medische studierichting, en ook het totale aantal internationale studenten stijgt verder.
  [naar artikel]
 11. Ook studenten binnenkort de straat op voor klimaat: “Wij kunnen niet achterblijven” (21/01/2019 - De Morgen)
  Na de scholieren komen nu ook de studenten op straat om een ambitieus klimaatbeleid te eisen. Zij verzamelen in verschillende steden om op 14 februari allemaal samen naar Brussel te komen. “Het is ons echt menens.”
  [naar artikel]
 12. Zwarte studenten eisen ontslag van “racistische” professor na beroemde Netflix-serie (12/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een grote groep zwarte studenten van een Amerikaanse universiteit eist per direct het ontslag van een professor die wereldwijd in opspraak is...
  [naar artikel]
 13. Meer studenten zijn aan de fles (31/10/2018 - De Standaard)
  Het alcoholmisbruik onder studenten is in vijf jaar sterk toegenomen. ‘We moeten ingrijpen of ook de groep verslaafde studenten zal stijgen.’
  [naar artikel]
 14. Meer studenten zijn aan de fles (31/10/2018 - De Standaard)
  Het alcoholmisbruik onder studenten is in vijf jaar sterk toegenomen. ‘We moeten ingrijpen of ook de groep verslaafde studenten zal stijgen.’
  [naar artikel]
 15. Stevent Thailand af op de zoveelste staatsgreep? (26/10/2020 - Knack)
  In Thailand eisen tienduizenden betogers het ontslag van de premier. Een nieuwe staatsgreep behoort tot de mogelijkheden. Geen land in Azië heeft meer ervaring met militaire coups.
  [naar artikel]
 16. KU Leuven medewerkers eisen strengere sancties tegen leden van Reuzegom (04/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Maar liefst 24 professoren en onderzoekers van de KU Leuven ondertekenden een open brief waarin ze aan de universiteitsrector Luc Sels vragen om studenten van Reuzegom, die betrokken waren bij de doop van Sanda Dia, zwaarder te straffen. Ze eisen ook dat wie nog aan de universiteit studeert geschorst wordt.
  [naar artikel]
 17. Al meer dan de helft UHasselt-studenten terug uit buitenland (20/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  UHasselt had dit semester 79 studenten in het buitenland. Iets meer dan de helft is ondertussen teruggekeerd naar België. De universiteit had al haar studenten aangeraden om terug naar huis te keren, maar sommige studenten achten hun verblijfplaats veiliger dan ons land.
  [naar artikel]
 18. Studenten die meer apps gebruiken, slapen slechter (04/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Studenten die meer apps laden per keer dat ze hun smartphone bovenhalen, slapen slechter dan studenten die zich beperkten tot een paar favoriete apps. Dat blijkt uit een onderzoek dat de UGent publiceert bij het begin van de examenperiode. De resultaten zijn belangrijk, zegt onderzoeker Stijn Baert, want “een verhoging van de slaapkwaliteit van studenten leidde tot 5 procent betere examenresultaten”.
  [naar artikel]
 19. Studentenplatform voert mailbombardement uit, tot ergernis van parlementsleden: “Dit is niet de verstandigste manier om actie te eisen” (25/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het studentenplatform ‘Geef ons een stem’ heeft maandagvoormiddag een ‘mailbombardement’ uitgevoerd bij de Vlaamse volksvertegenwoordigers. Het platform vraagt met zijn actie om de studenten van de hogescholen en universiteiten meer te betrekken in het beleid rond de coronacrisis. Sommige partijen, waaronder CD&V, SP.A, Open VLD en Vlaams Belang zijn intussen uit het bombardement gehaald omdat zij al een overleg hadden (of gepland hadden) met de studenten.
  [naar artikel]
 20. Bijna duizend VUB-studenten willen eredoctoraat Aung San Suu Kyi ingetrokken zien (28/11/2017 - Metro)
  Actief Linkse Studenten van de Vrije Universiteit Brussel organiseren morgen een protestactie tegen de genocide van Rohingya in Myanmar. Aan het rectoraat van de VUB in Elsene zullen ze een petitie afgeven om te eisen dat het eredoctoraat van Aung San Suu Kyi, staatshoofd van Myanmar en Nobelprijswinnares voor de Vrede, ingetrokken wordt. De petitie wordt ondersteund door de vakbond ACOD Onderwijs (ABVV) VUB en werd reeds ondertekend door bijna 1.000 VUB-studenten en personeelsleden. Via de petitie die op woensdag om 12.00 uur aan het Heilig Kruisplein in Elsene wordt afgegeven aan het rectoraat van de VUB, eisen de studenten de intrekking van het eredoctoraat dat in 1994 werd uitgereikt aan Aung San Suu Kyi. “De Nobelprijswinnares voor de Vrede in 1991, spreekt van ‘desinformatie door terroristen’ en doet niets om het bloedbad te stoppen”, zegt Emma Pieters, ALS-lid op de Vrije Universiteit Brussel. “Ondertussen palmde de overheid al de grond van 200 leeggelopen dorpen in voor zogenaamde ontwikkelingsprojecten. Wij eisen dat de VUB zich uitspreekt over de genocide op de Rohingya en hun expulsie uit Myanmar.” Op 6 december organiseren de Actief Linkse Studenten op de Campus Etterbeek ook een meeting waarbij er dieper ingegaan wordt op de genocide op de Rohingya en het stilzwijgen van de VUB. bron: Belga
  [naar artikel]
 21. VIDEO. UHasselt verwelkomt studenten uit meer dan 30 landen tijdens 'Get Together Day' (03/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Vrijdag verwelkomde de UHasselt 425 studenten uit meer dan 31 landen voor de 'Get Together Day'. Het evenement is een initiatief van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad), en biedt studenten uit ontwikkelingslanden een uniek forum om met elkaar in contact te komen. De uitheemse studenten volgen les aan de vijf Vlaamse universiteiten en volgen een studietraject gaande van vier weken tot twee jaar.
  [naar artikel]
 22. "Mijn vader wou zijn leven geven voor de revolutie en nu vermoordt Ortega ons" (05/06/2018 - VRT NWS)
  In Nicaragua in Centraal-Amerika eisen betogers al weken het ontslag van president Daniel Ortega. Bij het protest zijn al meer dan 100 doden en ruim 1.000 gewonden gevallen, meestal gaat het om studenten. De ordetroepen zijn zo agressief dat de studenten zelfs in het buitenland om steun gaan bedelen. Ook ons land kreeg het bezoek van enkele Nicaraguaanse jongeren. "Terzake" sprak met hen.  
  [naar artikel]
 23. Studenten beëindigen bezetting grote hal ULB (12/07/2018 - Metro)
  De enkele tientallen studenten die de marmeren zaal alias de grand Hall van de Université libre de Bruxelles (ULB) sinds 8 mei hadden bezet, hebben woensdag hun actie stopgezet. Dat heeft een van de deelnemers donderdag meegedeeld. De universiteit had de studenten gevraagd tegen dinsdag de lokalen te ontruimen opdat het gebouw beveiligd kon worden voor de vakantieperiode en het gepoetst kon worden ter voorbereiding van de blokperiode in augustus. De eisen van de studenten zijn niet ingewilligd. Zij protesteerden tegen wat zij percipiëren als aanvallen de voorbije jaren op de democratische fundamenten van de universiteit, niet toevallig samenvallend met de vijftigste verjaardag van Mei 68. Meer specifiek eisten de actievoerders de oprichting op de campus van een duurzame opvang voor een vijftigtal migranten, een betere studentenvertegenwoordiging op het universitaire bestuursniveau, een zelfredzaam studentenhuis en een aanbod biovoeding aan betaalbare prijzen. bron: Belga Het bericht Studenten beëindigen bezetting grote hal ULB verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Poetshulpen dreigen met staking (15/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De poetshulpen uit de dienstenchequesector willen meer loon. Overleg daarover met de werkgevers is deze week evenwel afgesprongen. Om hun eisen kracht bij te zetten, worden acties gepland. Een staking van de poetshulpen behoort tot de mogelijkheden.
  [naar artikel]
 25. Poetshulpen dreigen met staking (15/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De poetshulpen uit de dienstenchequesector willen meer loon. Overleg daarover met de werkgevers is deze week evenwel afgesprongen. Om hun eisen kracht bij te zetten, worden acties gepland. Een staking van de poetshulpen behoort tot de mogelijkheden.
  [naar artikel]
 26. Studenten zijn de tofoe en kikkererwten in Alma al beu: “Wat is er mis met een spaghetti bolognese?” (26/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De spaghetti bolognese en het stoofvlees met frieten bannen ten voordele van vegetarische en exotische alternatieven? Dat pikken de Leuvense studenten niet. Gisteren trok een groepje naar studentenrestaurant Alma 2 om hun favoriete gerechten terug te eisen.
  [naar artikel]
 27. Studenten zijn de tofoe en kikkererwten in Alma al beu: “Wat is er mis met een spaghetti bolognese?” (26/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  De spaghetti bolognese en het stoofvlees met frieten bannen ten voordele van vegetarische en exotische alternatieven? Dat pikken de Leuvense studenten niet. Gisteren trok een groepje naar studentenrestaurant Alma 2 om hun favoriete gerechten terug te eisen.
  [naar artikel]
 28. Guardia civil neemt stembiljetten in beslag, Catalanen blijven referendum eisen (29/09/2017 - VRT NWS)
  Terwijl de Spaanse ordediensten miljoenen stembiljetten weghalen, delen Catalaanse studenten ze ongehinderd uit aan wie wil gaan stemmen. Maar niet alleen studenten zetten zich in voor het referendum over onafhankelijkheid. Ook leraars en docenten doen mee.
  [naar artikel]
 29. Daarom hebben studenten vaak meer dan één vakantiejob (21/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  De tijd dat studenten genoegen namen met één studentenjob is voltooid verleden tijd. Ruim zes op de 10 studenten hebben er meer dan één. De jeugd van tegenwoordig wil niet alleen een cent bijverdienen, maar zoekt ook afwisseling en wil ­bijleren.
  [naar artikel]
 30. Studenten werken steeds meer, maar zwartwerk daalt niet  (25/06/2018 - VRT NWS)
  Studenten mogen meer werken dan vroeger en dat doen ze ook. Dat blijkt uit een rondvraag van Randstad bij 1.000 studenten. Gemiddeld werken ze nu 50 dagen per jaar. 1 op de 4 geeft wel aan dat werken tijdens het schooljaar een negatieve invloed heeft op hun studies.
  [naar artikel]
 31. Staking aan UGent voor 'meer feministische universiteit' (24/02/2017 - Knack)
  Enkele vrouwelijke collega's aan de Universiteit Gent roepen studenten en docenten op om op Internationale Vrouwendag te staken voor een meer gendergelijke en diverse universiteit. Ze hebben vijf eisen voor het rectoraat.
  [naar artikel]
 32. Inschrijvingsgeld van niet-Europese student omhoog (13/04/2019 - De Morgen)
  Universiteiten en hogescholen mogen meer studiegeld eisen van niet-Europese studenten. Nu betalen zij nog evenveel als Belgische jongeren.
  [naar artikel]
 33. [VIDEO] - Braziliaanse studenten blokkeren al meer dan 1.000 scholen (02/11/2016 - De Redactie)
  De regering in Brazilië wil fors besparen op onderwijs en dat nemen de studenten niet. Boze studenten blokkeren op grote schaal de schoolgebouwen.
  [naar artikel]
 34. Studenten vragen ‘echte’ en geen digitale proclamatie (08/06/2020 - De Morgen)
  De Gentse studenten zijn niet te spreken over de beslissing van de UGent om het fysieke proclamatiemoment te vervangen door een digitaal alternatief. Een van de studenten schreef daarom een brief en verzamelde meer dan 3.000 handtekeningen.
  [naar artikel]
 35. Grote opkomst voor eerste klimaatstaking over alle generaties heen in Nieuw-Zeeland (27/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Tienduizenden Nieuw-Zeelandse studenten zijn bijeengekomen op meer dan veertig locaties om actie te eisen tegen klimaatverandering. Ze luidden...
  [naar artikel]
 36. 170 studenten geneeskunde bieden coronahulp aan in UZ Gent: “Ik wil meer doen dan alleen maar studeren” (19/10/2020 - VRT NWS)
  Meer dan 150 studenten van de Gentse universiteit hebben zich opgegeven om binnenkort bij te springen op afdelingen van het Universitair Ziekenhuis Gent. Het wordt er almaar drukker door de nieuwe coronagolf. Het gaat om studenten uit het eerste en tweede masterjaar geneeskunde.
  [naar artikel]
 37. 3 oplossingen, 1 missie: meer studenten doen slagen (13/04/2019 - De Morgen)
  Van oudere professoren voor de jongste studenten tot een tool die slaagkansen voorspelt. Naast de maximumfactuur zijn er nog belangrijke voornemens van de KU Leuven op het vlak van onderwijs- en studentenbeleid. De bedoeling is duidelijk: de slaagcijfers van de studenten verhogen.
  [naar artikel]
 38. Hogescholen verwelkomen meer studenten (19/09/2016 - De Standaard)
  Dit academiejaar kiezen opnieuw meer studenten voor een hogeschoolopleidingen. Het aantal hogeschoolstudenten stijgt met gemiddeld 2 procent.
  [naar artikel]
 39. Hogescholen verwelkomen meer studenten (19/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Dit academiejaar kiezen opnieuw meer studenten voor een hogeschoolopleidingen. Het aantal hogeschoolstudenten stijgt met gemiddeld 2 procent.
  [naar artikel]
 40. Steeds meer studenten zijn ook ondernemer (22/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Aan de Limburgse universiteiten en hogescholen ziet men een forse toename van het aantal ondernemende studenten. Aan de hogeschool PXL hebben ze daarom een project, Student Start-Up, uit de grond gestampt om de studenten te ondersteunen bij de moeilijke combinatie tussen ondernemen en studeren.
  [naar artikel]
 41. Blokkende studenten kunnen op meer dan 27.000 plaatsen terecht om samen te studeren, en daar zijn steeds meer bedrijven bij (08/01/2019 - VRT NWS)
  Het is al enkele jaren een trend dat studenten samen willen studeren. Niet meer alleen thuis of op kot maar samen in de bib of andere lokalen van hogescholen en universiteiten. Ook bedrijven hebben die tendens opgemerkt en springen mee op de kar. Vooral in de stad Antwerpen en in de buurt van de hogeschool Thomas More in Mechelen en de Kempen bieden ze de blokkende studenten heel wat ruimte en een inkijk in het bedrijf. De studenten worden in de watten gelegd, het zijn tenslotte de werknemers van morgen. 
  [naar artikel]
 42. Standbeeld stichter Zimbabwe in Oxford onder vuur (11/04/2019 - De Morgen)
  Een groep studenten in Oxford wil het standbeeld van Cecil Rhodes niet langer zien in de universiteitsstad. Meer nog: ze eisen dat de universiteit gezuiverd wordt van alle koloniale banden.
  [naar artikel]
 43. Vlaamse Vereniging voor Studenten: "Belangrijk dat studenten vroeger signaal krijgen dat ze in gevarenzone zitten rond studiepunten" (08/09/2020 - VRT NWS)
  "Het is belangrijk dat studenten vroeger een signaal krijgen dat ze in de gevarenzone zitten." Die oproep komt van Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging voor Studenten. Alsmaar meer studenten moeten hun studie stopzetten omdat ze al te vaak niet geslaagd zijn. Maar dat ontdekken ze pas na drie of meer jaar studeren.
  [naar artikel]
 44. Meer en meer studenten slikken Modafinil en dat is niet zonder gevaren, waarschuwen artsen (16/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten waarschuwt studenten die Modafinil slikken om zich beter te concentreren tijdens de blok. De pillen kunnen gevaarlijk zijn: je riskeert onder meer depressies en eetstoornissen. Uit een onderzoek van het FAGG blijkt dat één op de 20 studenten stimulerende middelen gebruikt tijdens de blok.
  [naar artikel]
 45. Meer en meer studenten slikken Modafinil en dat is niet zonder gevaren, waarschuwen artsen (16/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten waarschuwt studenten die Modafinil slikken om zich beter te concentreren tijdens de blok. De pillen kunnen gevaarlijk zijn: je riskeert onder meer depressies en eetstoornissen. Uit een onderzoek van het FAGG blijkt dat één op de 20 studenten stimulerende middelen gebruikt tijdens de blok.
  [naar artikel]
 46. Vakbonden Alma eisen compensatie voor werkloos personeel: "Mensen hebben sinds lockdown loonverlies" (08/10/2020 - VRT NWS)
  De vakbonden van de studentenrestaurants Alma in Leuven eisen een compensatie voor de 110 personeelsleden die tijdelijk werkloos zijn. Het studentenrestaurant is dan wel opnieuw open, maar de studenten blijven weg.
  [naar artikel]
 47. Nederlandse burgemeester wil “meer mogelijkheden om Belgen te weren” (10/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse provincie Noord-Brabant zou meer mogelijkheden moeten krijgen om Belgen te weren, om de verspreiding van het coronavirus zo af te...
  [naar artikel]
 48. Veertig procent van studenten volgt coronaregels op kot weinig of nooit (16/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 40 procent van de studenten volgt de coronaregels van de KU Leuven op kot weinig of nooit. Dat schrijft het Leuvense studentenmagazine VETO. De helft van de studenten pendelt nog steeds evenveel als voor de coronacrisis. Het magazine nam de enquête af tussen 24 oktober en 1 november, 722 studenten namen deel.
  [naar artikel]
 49. DISCUSSIE. Moet er worden opgetreden tegen het problematisch drinkgedrag van studenten? (31/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het aantal problematische drinkers onder de studenten is sterk toegenomen. Vandaag drinkt 37% van hen te veel alcohol, tegenover 26% vijf jaar geleden. Moeten universiteiten, steden en overheden meer tussenkomen in het alcoholmisbruik van studenten?
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.