Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2021
03:34 uur

Cinema Apache #11 • Capharnaüm

Apache

11/01/2021 - 12:06

Het Libanese drama Capharnaüm won in 2018 de juryprijs in Cannes en is de meestverdienende film ooit uit het Midden-Oosten. Vooral in China werd het een blockbuster, wat verwonderlijk is gezien de schrijnende inhoud. Capharnaüm heeft zijn succes te danken aan de ontroering die hij teweegbrengt met zijn realistische aanpak. Je kan simpelweg niet níét


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Cinema Apache #1 – ‘Take good care of my baby’ (15/06/2018 - Apache)
  Op 21 juni om 20u lanceren we 'Cinema Apache'. Onze leden kunnen dan 4 dagen lang naar deze topfilm kijken. In samenwerking met kleinVerhaal vzw en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.
  [naar artikel]
 2. Capharnaüm: universeel onrecht in een kapotte hoofdstad (11/01/2021 - Apache)
  ‘Als je de wereld wil veranderen, moet je bij de kinderen beginnen’, zegt regisseur Nadine Labaki. In het Libanese drama Capharnaüm volgen we de 12-jarige Zain in de achterbuurten van Beiroet. We kijken naar de historische en sociopolitieke achtergrond van dit levensechte drama. Capharnaüm is oorspronkelijk een stadje in het oude Galilea, vlakbij Nazareth waar Jezus zijn
  [naar artikel]
 3. Cinema Apache #10 • Annapolis, Giant City (15/12/2020 - Apache)
  Cinema Apache vertoont deze kerstvakantie Annapolis, Giant City. Een film over de stad en de mens, beiden voortdurend in beweging, ook al weten ze niet steeds in welke richting. In de documentaire kijken we van heel dichtbij naar de ontwikkeling van Linkeroever. De film is echter zeker niet enkel voor Antwerpenaren bestemd! Dit menselijk stadsportret
  [naar artikel]
 4. ‘Capharnaüm’: wonderlijke oefening in empathie (28/11/2018 - De Morgen)
  In Cannes waren de meningen over Capharnaüm van de Libanese filmmaker Nadine Labaki enigszins verdeeld, maar neem het van ons aan: er zijn dit jaar weinig films gemaakt waaruit meer menselijkheid en affectie spreekt. Hoe bikkelhard de plot ook is.
  [naar artikel]
 5. Nadine Labaki schetst met ‘Capharnaüm’ het straatleven in Libanon: “Deze kinderen zijn niet blij om te leven” (28/11/2018 - De Morgen)
  Om de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film binnen te rijven, moet Lukas Dhont een paar serieuze hindernissen nemen: Roma van Alfonso Cuarón is zonder twijfel de grootste, maar onderschat ook Capharnaüm van Nadine Labaki niet.
  [naar artikel]
 6. Vrienden van Apache steunen redactie na proceduretsunami (27/11/2020 - Apache)
  Met een aantal coöperanten van Apache staken we een tijd geleden de koppen bij elkaar. Wij richtten de Vrienden van Apache op: een enthousiaste vrijwilligersploeg, die Apache een duwtje in de rug wil geven.
  [naar artikel]
 7. ‘Dag van Apache’ met Joris Luyendijk (03/05/2018 - Apache)
  Op 2 juni 2018 organiseert Apache een 'Dag van Apache' met op het programma een lezing door Joris Luyendijk en de uitreiking van de Pen van Apache. We stellen ook onze eigen toekomstplannen voor.
  [naar artikel]
 8. Dit was Apache in 2018 (24/12/2018 - Apache)
  Met 2019 in zicht, blikt de redactie van Apache terug op 2018. Twee weken lang lees je helemaal gratis 10 artikels die al het onthullende, verdiepende en ophefmakende verzamelen dat Apache het voorbije jaar te bieden had. De uitgelezen kans om eindelijk kennis te maken met de onbevreesde onderzoeksjournalistiek van Apache. Van lokale bouwheren en
  [naar artikel]
 9. ‘Capharnaüm’ en ‘Cold War’ winnen de publieksprijzen van het 45e Film Fest Gent (22/10/2018 - Metro)
  In Gent heeft de Libanese Oscarinzending ‘Capharnaüm’ de publieksprijs gewonnen op de 45ste editie van het filmfestival. In ‘Capharnaüm’ spant een straatkind uit Beiroet een rechtszaak in tegen zijn ouders. De film werd door het publiek beloond met de North Sea Port Publieksprijs. Winnaar van de Canvas Publieksprijs en de Film Fest Gent Grand Prix is ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski. Na elf festivaldagen waarin alles samen zowat 150 films vertoond werden, kon het emotioneel overtuigende ‘Capharnaüm’ rekenen op de hoogste waardering van het publiek. In die film vertelt regisseur Nadine Labaki het verhaal van de twaalfjarige Zain, die weggelopen is van huis en probeert te overleven in de sloppenwijken. Hij besluit een rechtszaak in te spannen tegen zijn ouders omdat die hem ter wereld hebben gebracht in zo’n erbarmelijk milieu. De film ‘Cold War’ is de winnaar van de Canvas Publieksprijs en wordt aangekocht voor een uitzending op de televisiezender. Het gelauwerde emotioneel drama van de Poolse regisseur gaat over een verboden liefde zijde de Koude Oorlog in de jaren 50. Volgend jaar zal de 46e editie van Film Fest Gent plaatsvinden van 8 tot 18 oktober. bron: Belga Het bericht ‘Capharnaüm’ en ‘Cold War’ winnen de publieksprijzen van het 45e Film Fest Gent verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Deze politieke aanval op Apache tart elke verbeelding (24/05/2017 - Apache)
  Alle middelen zijn goed om Apache monddood te maken: Liesbeth Homans laat investeringsdossier Apache eigenhandig kelderen.
  [naar artikel]
 11. Apache Lokaal in Aartselaar (30/03/2020 - Apache)
  Apache sluit het project Apache Lokaal af met drie hyperlokale artikels uit Aartselaar in de Antwerpse Zuidrand. Het einde van dit één jaar durende project betekent echter niet het einde van lokale onderzoeksjournalistiek bij Apache. Met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds werkte Apache het afgelopen jaar rond vier lokale thema’s. Net voor de zomervakantie
  [naar artikel]
 12. Wie krijgt de Pen van Apache? Stem mee (28/05/2018 - Apache)
  Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet, reikt Apache dit jaar zijn ‘Pen van Apache’ uit aan een bijzondere regiojournalist. Breng je stem uit.
  [naar artikel]
 13. Komieken in de bres voor nieuwswebsite Apache (28/10/2016 - De Redactie)
  De nieuwswebsite Apache organiseert op dinsdag 7 februari in de Roma in Borgerhout De Nacht van Apache, een benefiet om de persvrijheid in alle glorie te vieren.
  [naar artikel]
 14. Cinema Apache | Tegenlicht: City for sale? (29/01/2019 - Apache)
  Stadsbewoners hebben het idee dat het centrum niet meer van hen is, maar eerder een Disneyland voor rijke expats, laptop-nomaden en toeristen. Is de stad te koop?
  [naar artikel]
 15. Straks: Café Apache live (23/02/2018 - Apache)
  Vanavond start Apache met wat de komende maanden hopelijk kan uitgroeien tot een mooie nieuwe traditie: café Apache. Maandelijks organiseren we in het Reuzenhuis – de thuisbasis van Apache – een debat over een actueel thema. Onze gasten: Rik Van Cauwelaert (columnist bij De Tijd), Bert Bultinck (hoofdredacteur van Knack) en professor Sarah Van Leuven (directeur
  [naar artikel]
 16. Apache: "Besparen op redacties is niet langer een optie" (08/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Karl Van den Broeck, de hoofdredacteur van nieuwssite Apache, heeft tijdens de benefietactie Nacht van Apache een sterk pleidooi gehouden voor
  [naar artikel]
 17. Coming soon: cinema's in businessklasse (15/06/2017 - De Tijd)
  19:10 Barco heeft in de grootste cinema ter wereld, in Seoul, twee van zijn duurste laserprojectoren geplaatst. De cinema is al veel keren doodverklaard, maar volgens Barco is ‘the best yet to come’.
  [naar artikel]
 18. Cinema National wordt in april decor voor opnames van nieuwe reeks Cinema Canvas-films (26/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het voormalige bioscoopcomplex Cinema National in de Antwerpse Lange Beeldekensstraat vormt volgende maand het decor voor een nieuwe editie van het tv-programma Cinema Canvas, met acteur Michaël Pas als gastheer.
  [naar artikel]
 19. Uitverkochte Roma en meer dan 121.000 euro voor Nacht van Apache (07/02/2017 - Apache)
  Een benefiet en een crowdfunding ten voordele van Apache brachten meer dan 121.000 euro op. VRT-journalist Luc Pauwels won De Pen van Apache.
  [naar artikel]
 20. Cinema nostalgie met digitale snufjes (28/03/2019 - De Morgen)
  Fans van authentieke grandeur haasten zich best naar Lichtervelde: de legendarische Cinema De Keizer opent opnieuw de deuren. Zeven lokale investeerders bliezen de erfgoedparel nieuw leven in. 'Buurtbioscopen zijn de toekomst van de cinema.'
  [naar artikel]
 21. Apache ontvangt 67ste Arkprijs van het Vrije Woord (24/05/2017 - Apache)
  Ontdek Apache gratis op Hemelvaart. Hoofdredacteur Karl van den Broeck legt in de toespraak voor de Arkprijs uit waar Apache voor staat.
  [naar artikel]
 22. Apache.be start crowdfundingsactie om journalistiek te redden (20/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Apache.be, het onafhankelijk nieuwsmedium waartegen Land Invest en Joeri Dillen een torenhoge schadeclaim indienden, start met een crowdfundingsactie voor persvrijheid. Dat meldt Apache.be.
  [naar artikel]
 23. Welke Limburgse cinema is de goedkoopste? (14/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Vrijdagavond betekent voor velen een uitstapje naar de cinema, zeker nu het steeds slechter weer wordt. Maar wat kost dat tegenwoordig? Wij kozen een film, Bridget Jones’s Baby, en vergeleken de prijzen van cinema’s in Limburg en omstreken.
  [naar artikel]
 24. Apache gaat Facebookpagina post factum modereren (15/07/2019 - Apache)
  Om het maatschappelijk debat op de Facebookpagina van Apache hoffelijk en opbouwend te houden, zal de redactie in de toekomst de reacties modereren. Dat zal post factum gebeuren. Een reactie onder een post impliceert dus niet dat de redactie ze heeft goedgekeurd. Eind vorige maand organiseerde Apache een ‘Café Apache’ over online intimidatie en trolling.
  [naar artikel]
 25. Anoniem redactie tippen, kan met Apache SecureDrop (16/08/2016 - Apache)
  Apache biedt klokkenluiders de kans om de redactie anoniem en versleuteld documenten en informatie door te sturen. Apache SecureDrop maakt dit mogelijk.
  [naar artikel]
 26. Cinema Apache #4 – Demain. Tijd voor politieke actie. (18/10/2018 - Apache)
  De berichtgeving over klimaatverandering of biodiversiteit is doorgaans onheilspellend, terwijl er ook oplossingen bestaan. Demain brengt inspirerende initiatieven van onderuit in beeld. Het ontslaat de politie allerminst om actie te ondernemen.
  [naar artikel]
 27. Café Apache: Hoe beleven nieuwe Belgen het (Vlaams) nationalisme? (15/06/2018 - Apache)
  Apache trekt naar de IJzertoren en verkent samen met Samira Atillah, Bahattin Koçak en Pieter Bauwens tijdens Café Apache #5 de identiteitsbeleving van nieuwe Belgen. Schrijf je nu in!
  [naar artikel]
 28. Cinema Apache #5: Blue Silence (22/11/2018 - Apache)
  De Koerdisch-Belgische film Blue Silence is een minimalistisch drama over de 42-jarige Hakan, een Turkse soldaat die na zijn herstel in een militair ziekenhuis greep probeert te krijgen op zijn donkere strijdverleden. 
  [naar artikel]
 29. Een zee van fietsen voor deze bioscoop, maar een oplossing is er niet: “Vraag voor fietsenstallingen wordt totaal genegeerd” (04/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Cinema ZED heeft zich in een open brief kwaad gemaakt over het gebrek aan fietsstallingen aan de cinema op de Vesaliussite. Het alternatief dat de universiteit voorziet, is niet genoeg voor de bezoekers van de cinema.
  [naar artikel]
 30. Cinema Apache #7: Little Baby Jesus of Flandr (24/12/2018 - Apache)
  Little Baby Jesus of Flandr is het eindwerk en de debuutfilm van Gust Van den Berghe; een origineel kerstverhaal met een verrassende cast en eigenwijze fotografie. De film was geselecteerd voor negen internationale festivals en kaapte twee prijzen weg.
  [naar artikel]
 31. Radio Apache #2 • Klimaatstrijd (14/03/2019 - Apache)
  Gele hesjes en klimaatmarsen maken duidelijk dat een succesvolle klimaattransitie een breedgedragen maatschappelijk project zal moeten zijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de strijd tegen klimaatopwarming een sociaal rechtvaardige uitkomst heeft? In deze aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Ikrame Kastit (Uit De Marge), Vanya Verschoore (Arbeid en Milieu) en
  [naar artikel]
 32. Apache heeft opnieuw klacht aan het been (13/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Parti Populaire eist 25.000 euro van nieuwssite Apache na berichtgeving over Europese partijfinanciering.
  [naar artikel]
 33. Apache heeft opnieuw klacht aan het been (13/12/2017 - De Standaard)
  De Parti Populaire eist 25.000 euro van nieuwssite Apache na berichtgeving over Europese partijfinanciering.
  [naar artikel]
 34. Heel augustus openluchtcinema in Panamadok: “Veel gezelliger dan een gewone cinema!” (03/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Zomer in Antwerpen, dat betekent ook openluchtcinema van Cinema Urbana. Met de voeten in het zand heerlijk genieten van een film in een leuke omgeving. Met gratis soep in de pauze erbovenop. Redenen genoeg dus voor onze zomerreporter Catherine om de nieuwe locatie van Cinema Urbana in de Panamaloods mee uit te testen.
  [naar artikel]
 35. VVJ en Apache dienen klacht in tegen Land Invest Group (20/12/2019 - Apache)
  De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en Apache gaan klacht indienen tegen Land Invest Group. De projectontwikkelaar schakelde detectives in om journalisten van Apache te schaduwen na berichtgeving over de nauwe banden tussen de ontwikkelaar en het Antwerpse stadsbestuur. Vorige week maakte Apache bekend dat de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group 60.000 euro betaalde aan
  [naar artikel]
 36. Apache: ‘Onze journalisten werden geschaduwd door privédetectiven’ (09/12/2019 - De Morgen)
  Journalisten van Apache en hun bronnen werden in 2016 gevolgd door privédectectives, zo beweert de nieuwssite. De detectives zouden betaald zijn door Land Invest Group, de projectontwikkelaar waar Apache destijds onderzoek naar deed. ‘Als dit klopt, is dit een zeer ernstige zaak.’
  [naar artikel]
 37. Radio Apache #1 • Nieuwswaar (13/02/2019 - Apache)
  Welke impact heeft de commercialisering van mediabedrijven de voorbije jaren gehad op redacties, nieuws en journalistiek? In de eerste aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Sven Gatz, Vlaams minister bevoegd voor media (Open VLD), de Nederlandse journalist Joris Luyendijk en communicatiewetenschapper Steve Paulussen (UA), over commercialisering van media en de
  [naar artikel]
 38. Apache wint Arkprijs van het Vrije Woord 2017 (08/03/2017 - Apache)
  Het Arkcomité wil kritische onderzoeksjournalistiek aanmoedigen. De prijs komt op een uitgelezen moment voor Apache.
  [naar artikel]
 39. Klacht van partij Modrikamen tegen Apache en Bart Staes (13/12/2017 - VRT NWS)
  De eurosceptische partij Parti Populaire (PP) van advocaat Mischaël Modrikamen eist 25.000 euro schadevergoeding van twee journalisten van nieuwssite Apache en van Europees Parlementslid Bart Staes (Groen). De PP noemt de berichtgeving van Apache over misbruik van Europees geld lasterlijk.
  [naar artikel]
 40. Zo ziet Cinema National er vandaag uit: “We gaan de bioscoop nieuw leven inblazen” (26/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Jarenlang werd de bioscoopzaal van Cinema Nationaal in de Lange Beeldekensstraat gewoon gebruikt als magazijn, maar Stefan De Virgilio gaat de oude cinema samen met een groep mensen uit de buurt nieuw leven inblazen. Het huurcontract is getekend en deze zomer beginnen de eerste renovatiewerken.
  [naar artikel]
 41. Alweer schadeclaim tegen Apache (13/12/2017 - Apache)
  Parti Populaire eist, via advocaat Omar Souidi 25.000 euro schadevergoeding, na onthullingen Apache over oneigenlijk gebruik van Europese subsidies.
  [naar artikel]
 42. De nacht van Apache (28/10/2016 - Apache)
  Wouter Deprez venenigt artiesten in de strijd voor persvrijheid. Ze steken samen Apache een hart onder de riem, op 7 februari 2017 in De Roma.
  [naar artikel]
 43. 2020: Apache staat op eigen benen (04/01/2021 - Apache)
  2020 was een crisisjaar, behalve voor de kwaliteitsmedia. Overal zagen ze hun lezersaantal toenemen en verkochten ze meer losse nummers en abonnementen. Ook Apache deed het uitzonderlijk goed in het coronajaar: 43% meer abonnees en voor het eerst winst voor de coöperatie die Apache uitgeeft. Daarvoor moet je alleen jezelf bedanken, beste lezer! De cijfers
  [naar artikel]
 44. Apache strafrechtelijk vervolgd voor undercoverbeelden De Wever (11/06/2020 - De Standaard)
  Het onafhankelijke online-nieuwsmedium Apache bracht het Antwerpse stadsbestuur eind 2017 in verlegenheid nadat het undercoverbeelden uitbracht van de aanwezigheid van Bart De Wever en enkele schepenen op een verjaardagsfeestje van projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Apache wordt nu zelf strafrechtelijk vervolgd voor schending van de privacy en belaging.
  [naar artikel]
 45. VVJ neemt juridische stappen tegen Land Invest Group voor schaduwen journalisten Apache (19/12/2019 - De Tijd)
  18:02 'Wij steunen de redactie van Apache en zullen dan ook bij het gerecht klacht indienen tegen Land Invest Group wegens het inschakelen van privé-detectives om journalisten van Apache te schaduwen.' Dat ...
  [naar artikel]
 46. “Schadeclaims tegen Apache zijn totaal van de pot gerukt” (19/10/2016 - Apache)
  Politici en media-experten reageren op de dagvaardingen door Joeri Dillen en Land Invest Group aan het adres van Apache.
  [naar artikel]
 47. Apache trekt bericht in na vergissing bij het parket (05/07/2019 - Apache)
  Apache trekt het bericht “Ex-topmedewerkster Francken aangehouden in Visazaak” in. Een misverstand bij het parket leidde tot de verkeerde informatie. Apache vroeg vrijdagavond om 18:15 aan het parket of het klopte dat Lies Verlinden (impliciet) in verdenking is gesteld. Een half uur later antwoordt het parket: “Zij werd inderdaad in dat lopend gerechtelijk onderzoek eveneens
  [naar artikel]
 48. Een vliegende start voor Apache Lokaal (01/03/2019 - Apache)
  Apache Lokaal heeft zijn start niet gemist. Een dertigtal burgers stuurde tips en voorstellen tot samenwerking. Er wordt ook met enkele journalisten gesproken. Apache trekt het komende jaar dieper de regio in. Aan de hand van vier thema's willen we lokale dossiers uitspitten. Een eerste onderzoek gaat over de verkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaamse steden en gemeenten.
  [naar artikel]
 49. Nieuwssite Apache moet geen schadevergoedingen betalen na berichtgeving over Land Invest (22/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De burgerlijke rechtbank van Antwerpen heeft donderdag de schadevergoedingen van Land Invest en Joeri Dillen tegen nieuwssite Apache afgewezen. De rechtbank stelt dat Apache onnauwkeurig was in zijn berichtgeving, maar niet in die mate om een schadevergoeding toe te kennen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.