Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

27 January 2021
16:44 uur

Een derde van de Belgen is van buitenlandse afkomst of heeft buitenlandse nationaliteit

VRT NWS

13/01/2021 - 05:48

Ongeveer een derde van iedereen die in België woont, is van buitenlandse herkomst of heeft de buitenlandse nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het statistische agentschap van de federale overheid, die voor het eerst de herkomst van de Belgische bevolking in kaart bracht. De voorbije tien jaar steeg dat cijfer aanzienlijk, en het is de verwachting dat het blijft stijgen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Een derde van de Belgen is van buitenlandse afkomst (13/01/2021 - De Morgen)
  In ons land zijn bijna zeven op de tien inwoners Belgen met een Belgische achtergrond. Ongeveer een derde heeft een buitenlandse achtergrond. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, over diversiteit naar herkomst in België. Iets meer dan één op de tien inwoners in ons land heeft geen Belgische nationaliteit.
  [naar artikel]
 2. Een derde van de Belgen is van buitenlandse afkomst (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In ons land zijn bijna zeven op de tien inwoners Belgen met een Belgische achtergrond. Ongeveer een derde heeft een buitenlandse achtergrond. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, over diversiteit naar herkomst in België. Iets meer dan één op de tien inwoners in ons land heeft geen Belgische nationaliteit.
  [naar artikel]
 3. Buitenlandse prostituees komen vaakst uit Frankrijk (09/04/2019 - De Morgen)
  Zo’n 53 procent van de vrouwen die werken in het Belgische prostitutiemilieu, hebben een buitenlandse nationaliteit. In de rest van Europa zijn buitenlandse prostituees vooral van Centraal-Europese afkomst, waar ze binnen uitgebreide netwerken circuleren.
  [naar artikel]
 4. Buitenlandse Zaken past reisadvies voor VS aan voor Belgen met dubbele nationaliteit (31/01/2017 - De Redactie)
  Belgen die naast de Belgische nationaliteit ook die van 1 van de zeven landen hebben voor die Donald Trump een inreisverbod heeft uitgevaardigd, moeten de Amerikaanse ambassade in ons land contacteren. Dat meldt ons ministerie van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 5. “Vindt u dat ik u omvolk?”: staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) reageert fel op Vlaams Belang  (13/01/2021 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert fel op de boodschappen van Vlaams Belang op sociale media, na de bekendmaking van de cijfers over de herkomst van de Belgische bevolking. Statbel, het statistische agentschap van de federale overheid, stelde vast dat ongeveer een derde van iedereen die in België woont van buitenlandse herkomst is of de buitenlandse nationaliteit heeft. Mahdi, zelf van buitenlandse afkomst, vindt de oproep “Stop de omvolking” van Vlaams Belang niet kunnen. Dat zei hij in “De afspraak” op Canvas.
  [naar artikel]
 6. Eén op de vier Limburgers heeft buitenlandse afkomst (10/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Limburg wordt alsmaar gekleurder. Tien jaar geleden was nog één op de vijf Limburgers van buitenlandse afkomst, intussen is dat één op de vier. Wat vooral opvalt, is het aantal allochtonen in de leeftijdsgroep van 0 tot 11 jaar, goed voor 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering.
  [naar artikel]
 7. Marokko laat terugkeer Belgen met dubbele nationaliteit toe (13/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De autoriteiten in Marokko staan toe dat Belgen met de dubbele nationaliteit (Marokkaans-Belgisch) die naar ons land willen terugkeren wegens de coronapandemie, dat ook kunnen. Dat werd maandag vernomen van de minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin. Er gelden wel een aantal voorwaarden.
  [naar artikel]
 8. Aanslag Nice: bijna helft slachtoffers heeft buitenlandse nationaliteit (19/07/2016 - Knack)
  Bijna de helft van de 84 mensen die op 14 juli bij de aanslag in Nice werden gedood, had een buitenlandse nationaliteit. Het gaat om 38 slachtoffers afkomstig uit 19 landen.
  [naar artikel]
 9. Buitenlandse Zaken plant repatriëring van 300 Belgen uit Tunesië (20/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Buitenlandse Zaken bekijkt vandaag hoe zo'n 300 Belgen uit Tunesië kunnen gerepatrieerd worden. Dat heeft Karl Lagatie, woordvoerder van...
  [naar artikel]
 10. Een op de vijf Vlamingen is van buitenlandse afkomst (06/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  21,1 procent van de Vlaamse bevolking is van buitenlandse herkomst. Dat blijkt uit de Lokale inburgerings- en integratiemonitor van 2019. Genk is zelfs koploper voor heel Vlaanderen.
  [naar artikel]
 11. Fiscus jaagt op Belgen die inkomsten buitenlandse rekening niet aangeven (02/06/2020 - Express)
  Vorig jaar heeft de fiscus duizenden Belgen betrapt die belastingen ontwijken via een buitenlandse rekening. Dat blijkt uit cijfers van... The post Fiscus jaagt op Belgen die inkomsten buitenlandse rekening niet aangeven appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 12. Duizenden Belgen geven inkomsten buitenlandse rekening niet aan (02/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De fiscus heeft door controleacties bij eigenaars van een buitenlandse rekening vorig jaar duizenden Belgen betrapt die belastingen hebben...
  [naar artikel]
 13. Bijna 330.000 Belgen meldden vakantie aan Buitenlandse Zaken (16/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Sinds de reiswebsite Travellers Online van Buitenlandse Zaken in het leven werd geroepen hebben al 328.269 Belgen er gebruikt van gemaakt. Dat blijkt uit een stand van zaken die aan de start van het nieuwe jaar verkregen werd bij Matthieu Branders, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. In juli vorig jaar waren dat nog 237.252 landgenoten.
  [naar artikel]
 14. Het einde van de dubbele nationaliteit in België: hoe waarschijnlijk is het? (18/04/2017 - De Redactie)
  Hendrik Bogaert (CD&V) lanceerde het idee na het Turkse referendum: misschien moeten we toch maar eens de dubbele nationaliteit bekijken waarvan vele Belgen van buitenlandse origine genieten. Maar hoe zit dat precies: voor wie zou het gelden, voor wie niet?
  [naar artikel]
 15. Thomas Cook – Buitenlandse Zaken opent noodnummer voor Belgen in het buitenland (24/09/2019 - Metro)
  De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer +32 2 501 40 00 geopend om Belgen in het buitenland bij te staan die problemen ondervinden door de situatie bij de reisgroep Thomas Cook. Dat meldt de FOD maandagavond. Wie in het buitenland is en als klant van Thomas Cook getroffen is, kan terecht op het noodnummer. “Het wachtteam van Buitenlandse Zaken zal deze Belgen zo goed mogelijk begeleiden en meezoeken naar een oplossing voor hun problemen”, aldus de FOD, die nog zegt de situatie van nabij op te volgen. bron: Belga Het bericht Thomas Cook – Buitenlandse Zaken opent noodnummer voor Belgen in het buitenland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Al bijna 430.000 Belgen registreerden vakantie op website Buitenlandse Zaken (25/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds de reiswebsite Travellers Online van Buitenlandse Zaken in het leven werd geroepen, hebben al 427.735 Belgen er gebruik van gemaakt. Dat...
  [naar artikel]
 17. Explosies in Sri Lanka – Geen Belgen onder dodelijke slachtoffers (21/04/2019 - Metro)
  De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zondagavond geen weet van Belgische slachtoffers na de explosies in Sri Lanka op paaszondag. Het reisadvies voor Sri Lanka werd lichtjes aangepast. De website van Buitenlandse Zaken maakt melding van de explosies van zondag, en vraagt reizigers “de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen en de lokale media op te volgen”. Matthieu Branders, woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, zegt zondagavond dat het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geen melding heeft gemaakt over Belgen onder de buitenlandse slachtoffers. Het Duitse persagentschap dpa berichtte zondagnamiddag over een Belgisch slachtoffer op basis van de toerismeautoriteiten, maar volgens Branders is dat geen officiële bron. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka heeft ons deze informatie niet kunnen bevestigen. Wij blijven het echter opvolgen tot de identiteit van alle buitenlandse slachtoffer gekend is”, stelt hij. Buitenlandse Zaken blijft ook proberen om alle Belgen waarvan geweten is dat ze in Sri Lanka verblijven te bereiken. bron: Belga Het bericht Explosies in Sri Lanka – Geen Belgen onder dodelijke slachtoffers verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Buitenlandse Zaken opent noodnummer voor Belgen in het buitenland (23/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer +32 2 501 40 00 geopend om Belgen in het buitenland bij te staan die problemen...
  [naar artikel]
 19. WK veldrijden 2017: de Belgen en hun buitenlandse rivaal (25/01/2017 - Sporza)
  Hoeveel medailles veroveren de Belgen op het WK veldrijden? Bondscoach Rudy De Bie analyseert de Belgische deelnemers bij de jeugd en hun buitenlandse "Angstgegner".
  [naar artikel]
 20. Akkoord met Marokko over repatriëring landgenoten (14/04/2020 - De Tijd)
  15:54 Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft eindelijk een akkoord met Marokko om Belgen met de dubbele nationaliteit naar ons land te laten terugkeren.
  [naar artikel]
 21. Buitenlandse Zaken dringt met nieuwe campagne aan bij reizende Belgen: “Registreer je online” (28/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Met de paasvakantie voor de deur spoort het ministerie van Buitenlandse Zaken Belgen opnieuw aan om hun reis te registreren op Travellers Online....
  [naar artikel]
 22. Steeds meer Belgen geven buitenlandse rekening aan (29/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  173.048 Belgen gaven in het aanslagjaar 2018 aan over een buitenlandse rekening te beschikken. Dat zijn er bijna 10.000, of 6 procent, meer dan in...
  [naar artikel]
 23. Officiële cijfers over diversiteit : één op de vijf Limburgers is Belg met buitenlandse achtergrond (13/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Dat de bevolking van België diverser wordt, is voor het eerst officieel in cijfers gegoten. 32,1 procent van de inwoners heeft een buitenlandse achtergrond, tegenover 25,7 procent tien jaar geleden. In Brussel-stad heeft meer dan 80 procent een buitenlandse achtergrond, in de meest homogene gemeente nog geen 4. Limburg is de Vlaamse provincie met de meeste Belgen met buitenlandse achtergrond. Over het algemeen is de vaakst voorkomende herkomstnationaliteit Nederlander. Dat is ook zeker voor onze provincie het geval.
  [naar artikel]
 24. 173 miljard euro op buitenlandse rekeningen (21/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De fiscus heeft voor het eerst zicht gekregen op het geld dat Belgen op buitenlandse rekeningen hebben staan. Dat berichten De Tijd en L'Echo...
  [naar artikel]
 25. Belgen kochten in 2019 voor 2,6 miljard euro op buitenlandse webwinkels (02/07/2020 - Express)
  Belgen hebben vorig jaar voor 2,6 miljard euro gekocht op buitenlandse webwinkels. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese... The post Belgen kochten in 2019 voor 2,6 miljard euro op buitenlandse webwinkels appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 26. Hongarije legt buitenlandse universiteiten aan banden (10/04/2017 - De Redactie)
  In Hongarije heeft president Janos Ader een wet ondertekend die strikte bepalingen oplegt aan buitenlandse universiteiten die in het land actief zijn. Critici vinden dat die wet vooral gericht is tegen de Central European University, die gefinancierd wordt door de liberale miljardair George Soros, die van Hongaarse afkomst is.
  [naar artikel]
 27. Bijna 174 miljard euro op buitenlandse rekeningen (21/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De fiscus heeft voor het eerst zicht gekregen op het geld dat Belgen op buitenlandse rekeningen hebben staan. Dat berichten De Tijd en L'Echo...
  [naar artikel]
 28. Van Grieken na ophef over tweets over “omvolking” (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Omvolken. Het gaat snel”, schreef Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vandaag op Twitter. Daarmee reageerde hij op het bericht dat een derde van alle Belgen van buitenlandse afkomst is. Er ontstond heel wat ophef na zijn tweet. “U mag op me schieten dat ik misschien een stoute term heb gebruikt, maar het probleem blijft natuurlijk wel”, reageert Van Grieken in een interview met HLN LIVE.
  [naar artikel]
 29. Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met 33 aangemelde Belgen: "Allemaal veilig" (03/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met 33 Belgen die zich in Sint-Petersburg bevonden op het moment van de ontploffing in de metro. Al de
  [naar artikel]
 30. Belgen eten almaar gezonder en exotischer (12/04/2019 - De Morgen)
  BRUSSEL l De Belgen kiezen in vergelijking met vijf jaar geleden duidelijk meer voor de buitenlandse keuken en voor gezonde alternatieven in hun voeding. Bij de buitenlandse keuken scoren de Italiaanse en de Chinese het hoogst.
  [naar artikel]
 31. Zimbabwe wil onteigend land teruggeven aan buitenlandse boeren (02/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Zimbabwaanse regering wil land dat onder de vorige president Robert Mugabe was onteigend van boeren met een buitenlandse nationaliteit...
  [naar artikel]
 32. Vlaamse bevolking bestaat voor 21 procent uit mensen met buitenlandse afkomst (05/12/2019 - De Standaard)
  Goed 21 procent van de Vlaamse bevolking is van buitenlandse herkomst. Dat blijkt uit de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor editie 2019 (LIIM) die door het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen is gepubliceerd.
  [naar artikel]
 33. Vlaamse bevolking bestaat voor 21 procent uit mensen met buitenlandse afkomst (05/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Goed 21 procent van de Vlaamse bevolking is van buitenlandse herkomst. Dat blijkt uit de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor editie 2019 (LIIM) die door het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen is gepubliceerd.
  [naar artikel]
 34. Belgen hebben 173 miljard euro op buitenlandse rekeningen (21/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De fiscus heeft voor het eerst zicht gekregen op het geld dat Belgen op buitenlandse rekeningen hebben staan. Dat berichten De Tijd en L’Echo zaterdag. Uit cijfers van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) blijkt dat de fiscus uit 87 landen liefst 1,385 miljoen gegevens heeft gekregen over het inkomstenjaar 2017.
  [naar artikel]
 35. Buitenlandse Zaken: 'Momenteel geen weet van Belgen bij dodelijke slachtoffers' (16/03/2019 - Knack)
  Bij de aanslag tegen twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn op basis van de informatie waarover Buitenlandse Zaken nu beschikt geen Belgen omgekomen. Dat is zaterdag vernomen van adjunct-woordvoerder Karl Lagatie.
  [naar artikel]
 36. Buitenlandse roots? Weinig kans op werk in Brussel (05/07/2019 - De Morgen)
  Buitenlandse roots hebben is in Brussel een groot obstakel om werk te vinden. Zelfs een diploma is voor Brusselaars van niet-Europese afkomst geen garantie op een job. Dat blijkt uit de eerste wetenschappelijke studie van het Brussels Gewest.
  [naar artikel]
 37. Buitenlandse investeringen in Vlaanderen met een derde gedaald (22/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de eerste helft van dit jaar deden 90 buitenlandse bedrijven een investering in Vlaanderen, goed voor 1.898 bijkomende jobs en een bijbehorend investeringsbedrag van 1,8 miljard euro. Dat is een derde minder dan een jaar eerder. Tussen januari en juni 2019 werden er 131 buitenlandse investeringen geteld. Die gingen gepaard met 2.660 nieuwe jobs en een bedrag van 3,84 miljard euro.
  [naar artikel]
 38. Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening (08/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De fiscus gaat Belgen met een buitenlandse rekening dit jaar extra controleren. Dat is een van de controleacties van de fiscus die vandaag op de...
  [naar artikel]
 39. Duizenden Belgen geven inkomsten buitenlandse rekening niet aan (02/06/2020 - De Tijd)
  01:00 Fiscus viseert eigenaars buitenlandse rekening en beleggersrekening
  [naar artikel]
 40. Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening (08/06/2019 - De Morgen)
  De fiscus gaat Belgen met een buitenlandse rekening dit jaar extra controleren. Dat is een van de controleacties van de fiscus die vandaag op de website van Financiën worden aangekondigd, schrijft De Tijd. De bedoeling van de aankondigingspolitiek is iedereen ertoe aanzetten zijn fiscale verplichtingen na te komen.
  [naar artikel]
 41. Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening (08/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  De fiscus gaat Belgen met een buitenlandse rekening dit jaar extra controleren. Dat is een van de controleacties van de fiscus die zaterdag op de website van Financiën worden aangekondigd, schrijft De Tijd. De bedoeling van de aankondigingspolitiek is iedereen ertoe aanzetten zijn fiscale verplichtingen na te komen.
  [naar artikel]
 42. Meer buitenlandse favorieten (13/04/2019 - De Morgen)
  Met Kristoff krijgen de Belgen zware concurrentie in 'hun' openingsweekend,maar er zijn nog meer buitenlandse kanshebbers.
  [naar artikel]
 43. Duitse geheime dienst hield buitenlandse journalisten in het oog (24/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De buitenlandse inlichtingendienst van Duitsland (BND) heeft volgens een bericht van het Duitse weekblad Der Spiegel vanaf 1999 buitenlandse
  [naar artikel]
 44. Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening (08/06/2019 - De Tijd)
  01:00 Ook voor ondernemingen zijn prioritaire acties vooropgesteld. De aandacht gaat onder meer naar bedrijven die buitenlandse inkomsten niet aangeven.
  [naar artikel]
 45. Buitenlandse Zaken waarschuwt Belgen in Jeruzalem: "Blijf weg van betogingen" (06/12/2017 - VRT NWS)
  Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Israël licht aangepast nu de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem heeft erkend als hoofdstad van Israël. Belgen in Jeruzalem wordt aangeraden weg te blijven van de betogingen waartoe is opgeroepen.
  [naar artikel]
 46. Buitenlandse Zaken waarschuwt Belgen in Jeruzalem en omgeving: "Blijf weg van betogingen" (11/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Buitenlandse Zaken roept Belgen in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook op tot verhoogde waakzaamheid en om "weg te blijven van...
  [naar artikel]
 47. Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening (08/06/2019 - Metro)
  De fiscus gaat Belgen met een buitenlandse rekening dit jaar extra controleren. Dat is een van de controleacties van de fiscus die zaterdag op de website van Financiën worden aangekondigd, schrijft De Tijd. De bedoeling van de aankondigingspolitiek is iedereen ertoe aanzetten zijn fiscale verplichtingen na te komen. Dit jaar gaat de focus onder meer naar Belgen met een buitenlandse rekening. De fiscus heeft vastgesteld dat ruim de helft van de Belgen met een buitenlandse rekening die niet aangeeft. Zo’n 200.000 van de 364.000 Belgen weigeren dat vooralsnog, waardoor de overheid inkomsten misloopt. Extra aandacht gaat er voors net als vorig jaar naar wie zijn werkelijke kosten bewijst. Sommige bedrijfsleiders en loontrekkenden jagen hun beroepskosten artificieel de hoogte in om hun belastingfactuur te drukken. Ook wordt opnieuw gefocust op belastingplichtigen die hun onderhoudsgeld naar het buitenland overschrijven en daarvoor toch een fiscale aftrek vragen. Verhuurders lopen eveneens in de kijker. Geregeld verzwijgt een verhuurder dat een pand als handelszaak of kantoor wordt gebruikt, omdat de belastingdruk dan een stuk hoger is. Ook voor ondernemingen zijn prioritaire acties vooropgesteld. Daar gaat de aandacht onder meer naar bedrijven die buitenlandse inkomsten niet aangeven. bron: Belga Het bericht Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Bijna 75.000 Belgen geven buitenlandse levensverzekering aan (12/11/2020 - De Tijd)
  01:00 Het aantal Belgische belastingplichtigen die een buitenlandse levensverzekering in hun aangifte aangeven, is met meer dan 60 procent gestegen. Dat is het gevolg van de uitwisseling van fiscale gegeven...
  [naar artikel]
 49. Bijna 330.000 Belgen melden vakantie aan Buitenlandse Zaken (16/01/2018 - VRT NWS)
  Wie op reis gaat, registreert zich steeds vaker op de reiswebsite Travellers Online van Buitenlandse Zaken. Op die manier beschikken zowel Buitenlandse Zaken als de ambassades en consulaten meteen over de nodige gegevens in geval van nood. Mensen registreren zich vooral wanneer ze op vakantie gaan naar Turkije, Egypte of Spanje.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.