Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

27 January 2021
02:42 uur

Lokale besturen lopen inkomsten uit belastingen mis door coronacrisis

Apache

13/01/2021 - 12:27

De Vlaamse lokale besturen zijn budgettair gezond in de coronacrisis gestapt. Aan het einde van de tunnel dreigt echter fors inkomstenverlies. De gemeenten lopen een pak belastingen mis. Fusies zijn een middel om hun begroting op de sporen te houden. De Vlaamse overheid trekt aan de kar met een financieel ondersteuningsbeleid, maar dat kan de


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hasseltse verenigingen verliezen 120.000 euro inkomsten door coronacrisis: stad biedt hulp (26/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Heel wat verenigingen kampen met een tekort aan inkomsten. De stad Hasselt schakelt ze daarom in voor het groenonderhoud. Uit een enquête van het stadsbestuur blijkt dat de Hasseltse verenigingen 120.000 euro inkomsten aan hun neus zien voorbijgaan door de coronacrisis. De lokale scouts Sint-Martinus maken gebruik van dit initiatief en dat levert hen jaarlijks zo'n 2.800 euro op.
  [naar artikel]
 2. Parochies lopen inkomsten mis door coronacrisis (16/06/2020 - VRT NWS)
  De coronacrisis heeft zware financiële gevolgen voor de Limburgse parochies. De voorbije maanden waren er geen weekendvieringen en huwelijken en dus ook geen bijdragen en collectes. En dat terwijl veel parochies net volledig financieel afhankelijk zijn van de inkomsten in de kerk.
  [naar artikel]
 3. Coronacrisis heeft inkomsten Belgische voetbalclubs gehalveerd; verliezen dreigen nog verder op te lopen (19/11/2020 - Express)
  Tussen maart en september van dit jaar hebben de Belgische professionele voetbalclubs 50 procent minder inkomsten geboekt dan dezelfde periode... The post Coronacrisis heeft inkomsten Belgische voetbalclubs gehalveerd; verliezen dreigen nog verder op te lopen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Kostprijs van coronacrisis loopt op tot 280 miljoen voor steden en gemeenten  (22/06/2020 - VRT NWS)
  De kostprijs van de coronacrisis voor de Vlaamse steden en gemeenten loopt nu al op tot 280 miljoen euro. Het gaat dan om extra uitgaven door de crisis, zoals mondmaskers en steun via het OCMW. Maar de lokale besturen liepen ook geld mis doordat er bijvoorbeeld geen bijdragen meer werden betaald om sporthallen te gebruiken. 1 op 5 lokale besturen wil daarom een aanpassing doen aan hun begrotingsplannen tot 2025.
  [naar artikel]
 5. Primeur: geen enkele Limburgse gemeente verhoogt belastingen (12/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Na het volstrekt abnormale jaar 2020 is er geen enkele Limburgse gemeente die de lokale belastingen verhoogt. Maar ook geen enkele die de belastingen verlaagt. Elf lokale besturen hanteren nog de archaïsche belasting op drijfkracht.
  [naar artikel]
 6. Facebook gaat in België belastingen betalen (12/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse socialenetwerksite Facebook gaat zijn fiscale structuur aanpassen, zodat het voortaan belastingen betaalt in elk land waar het lokale omzet genereert. In het verleden werden alle inkomsten doorgesluisd naar zijn Iers filiaal en daar belastingen betaald.
  [naar artikel]
 7. Gemeente raamt schade coronacrisis op één miljoen euro (01/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Door de coronacrisis heeft de gemeente een minderopbrengst van 1 miljoen euro voor de komende vijf jaar. Ook al zijn er minder inkomsten, toch wil de gemeente de belastingen niet verhogen.
  [naar artikel]
 8. Lokale besturen houden de vinger op de knip (27/06/2017 - De Standaard)
  De traditionele piek in de investeringen van lokale besturen blijft uit. Dat blijkt uit de jaarlijkse financiële doorlichting die Belfius maakte van steden, gemeenten, OCMW’s en provincies. Strenge begrotingsnormen maken dat lokale besturen voorzichtig blijven. Hun financiële toekomst oogt bovendien niet gemakkelijk.
  [naar artikel]
 9. Goede doelen slaken noodkreet: tot 80% minder inkomsten door coronacrisis (21/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Meer dan honderd organisaties willen via de website iksteunmijngoededoel.be geld inzamelen om de coronacrisis door te komen. “Door de crisis heeft een gemiddeld goed doel 30% tot 80% minder inkomsten”, zegt Bart Wolput, woordvoerder van de actie.
  [naar artikel]
 10. Beke geeft groen licht aan contactopsporing door lokale besturen (03/08/2020 - De Standaard)
  Lokale besturen kunnen voortaan aan contactopsporing doen. Ze krijgen daarvoor de individuele gegevens van besmette inwoners.
  [naar artikel]
 11. 'Bonden moeten belastingen betalen op buitenlandse inkomsten' (27/05/2017 - De Tijd)
  07:35 Ook vakbonden en politieke partijen moeten belastingen betalen op hun buitenlandse inkomsten. Daarvoor dient Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen een wetsvoorstel in.
  [naar artikel]
 12. Facebook gaat in België belasting betalen (13/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Facebook gaat zijn fiscale structuur aanpassen, zodat het voortaan belastingen betaalt in elk land waar het lokale omzet genereert. In het verleden werden alle inkomsten doorgesluisd naar zijn Iers filiaal en daar belastingen betaald.
  [naar artikel]
 13. Gemeenten kunnen snelheidsovertredingen bestraffen met GAS-boetes: nieuw plan zou Mechelen 8 miljoen opleveren (09/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Als u straks te snel rijdt in een zone 30 of 50 krijgt u mogelijk geen pv of voorstel tot minnelijke schikking meer, maar een GAS-boete. “Er is amper handhaving”, zeggen Vlaams ministers Lydia Peeters en Bart Somers (beiden Open VLD), dus willen ze dat lokale besturen zélf kunnen flitsen. De Vlaamse regering keurde het ontwerpdecreet al goed. “De focus is het verhogen van de verkeersveiligheid, maar het gaat heel wat extra inkomsten genereren voor de lokale besturen.”
  [naar artikel]
 14. Gemeenten kunnen straks ‘kleine’ snelheidsovertredingen bestraffen met GAS-boetes: wat betekent dat voor u? (09/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Als u straks te snel rijdt in een zone 30 of 50 krijgt u mogelijk geen pv of voorstel tot minnelijke schikking meer, maar een GAS-boete. “Er is amper handhaving”, zeggen Vlaams ministers Lydia Peeters en Bart Somers (beiden Open VLD), dus willen ze dat lokale besturen zélf kunnen flitsen. De Vlaamse regering keurde het ontwerpdecreet al goed. “De focus is het verhogen van de verkeersveiligheid, maar het gaat heel wat extra inkomsten genereren voor de lokale besturen.”
  [naar artikel]
 15. De lokale strijd tegen de coronacrisis (18/05/2020 - Apache)
  De coronacrisis is een pandemie die ons voor sinds lang niet meer geziene uitdagingen stelt. Met de Belgische maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn we allemaal min of meer vertrouwd. Toch woedt ook daaronder een kleine oorlog: lokale besturen nemen op eigen initiatief heel wat maatregelen om hun inwoners te beschermen tegen besmetting. Ze
  [naar artikel]
 16. Facebook gaat belastingen per land betalen (12/12/2017 - VRT NWS)
  Facebook gaat zijn fiscale structuur aanpassen zodat het bedrijf voortaan belastingen betaalt in elk land waar het omzet genereert. In het verleden sluisde de sociaalnetwerksite alle inkomsten door naar haar filiaal in Ierland waar ze belastingen betaalde.
  [naar artikel]
 17. Corona duwt gemeenten weer kopje-onder: 1 op 5 moet besparen of belastingen verhogen (22/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een kleine 300 miljoen euro kost de coronacrisis de gemeenten al. Maar de financiële kater die straks voor de lokale besturen dreigt, wordt nog groter. Eén op de vijf gemeenten moet nu al bijsturen of anders komen ze tegen het einde van de regeerperiode in 2024 niet rond, zegt de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).
  [naar artikel]
 18. Coronacrisis kost Europese voetbalclubs 4 miljard euro inkomsten (10/07/2020 - Express)
  De voetbalclubs uit de belangrijkste Europese competities zullen door de impact van de coronacrisis eind volgend seizoen een gecombineerd omzetverlies... The post Coronacrisis kost Europese voetbalclubs 4 miljard euro inkomsten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 19. De Lijn laat lokale besturen beslissen over 226 miljoen euro budget (17/07/2019 - De Standaard)
  Vanaf eind volgend jaar schuift De Lijn 226 miljoen euro door naar lokale besturen om zelf aanvullend openbaar vervoer op hun grondgebied te organiseren.
  [naar artikel]
 20. Wereldwijd toerisme dreigt tot 3.300 miljard dollar mis te lopen door coronapandemie (01/07/2020 - Express)
  In het meest pessimistische scenario zullen de wereldwijde toeristische inkomsten onder de invloed van de coronacrisis met 3.300 miljard dollar... The post Wereldwijd toerisme dreigt tot 3.300 miljard dollar mis te lopen door coronapandemie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 21. IN KAART. Zoveel lokale belastingen betalen ondernemingen in uw gemeente (22/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams volksvertegenwoordiger Maurits Vande Reyde (Open Vld) roept op om nutteloze lokale belastingen op ondernemers af te schappen. “Het zijn...
  [naar artikel]
 22. Personeel lokale Vlaamse besturen eist opslag (03/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het personeel van de lokale besturen in Vlaanderen heeft vandaag het werk neergelegd. Ze voeren een symbolische actie voor het gebouw van de...
  [naar artikel]
 23. Lokale besturen kunnen toch zelf aan contactopsporing doen (03/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Lokale besturen zullen ook kunnen beschikken over de individuele gegevens van wie met COVID-19 besmet is. Dat heeft Vlaams minister van...
  [naar artikel]
 24. Vlaamse ambtenaren lokale besturen vragen opslag en kondigen staking aan (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het personeel van de lokale besturen in Vlaanderen legt woensdag het werk neer. Dat kondigen de vakbonden aan in een mededeling.
  [naar artikel]
 25. Open Vld wil lokale bedrijfsbelasting afschaffen (03/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld wil dat gemeenten en provincies hun belastingen op lokale bedrijven afschaffen, om de ondernemingen te steunen in de coronacrisis. Dat zegt Vlaams Parlementslid Bart Van Hulle.
  [naar artikel]
 26. “Ook vakbonden moeten belastingen betalen op al hun buitenlandse inkomsten” (27/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ook vakbonden en politieke partijen moeten belastingen betalen op hun buitenlandse inkomsten. Daarvoor dient Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen een wetsvoorstel in. Nu kunnen zij nog ontsnappen via een fiscaal achterpoortje. “Dat moeten we sluiten”, zegt Van Biesen in ‘De Morgen’.
  [naar artikel]
 27. Lokale besturen vrezen budgettaire problemen door pensioenplan Bacquelaine (05/11/2019 - Apache)
  Steden en gemeenten vrezen dat het pensioenplan van minister Bacquelaine voor extra financiële tekorten zal zorgen. Bacquelaine wil met zijn plan lokale besturen stimuleren een aanvullend pensioen toe te kennen aan hun contractuele medewerkers.
  [naar artikel]
 28. Opbrengst belastingen halveert door coronacrisis (29/05/2020 - De Tijd)
  16:48 De fiscus inde in april 7,1 miljard euro minder belastingen dan in april vorig jaar.
  [naar artikel]
 29. Deliveroo-koeriers moeten geen belastingen betalen op hun inkomsten (26/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het statuut van de deeleconomie, vrijgesteld van belastingen, is dan toch van toepassing op de koeriers van maaltijdleverancier Deliveroo. Dat meldt Deliveroo donderdagavond en het wordt bevestigd door de federale overheidsdienst Financiën.
  [naar artikel]
 30. Sommige lokale besturen bezitten een aanzienlijk patrimonium: 'Het vermogen kan als investeringshefboom dienen' (24/09/2018 - Knack)
  De financiële toestand van lokale besturen verplicht hen anders te denken over hun vermogen en het beheer ervan. Meer wisselwerking met het bedrijfsleven kan een antwoord bieden.
  [naar artikel]
 31. "Te weinig allochtonen en mensen met handicap aan de slag bij lokale besturen" (12/06/2017 - De Redactie)
  Dat staat in een advies van de Serv, dat gericht is aan bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans. De commissie pleit voor een geïntegreerd diversiteitsbeleid bij de lokale besturen.
  [naar artikel]
 32. Slecht nieuws: “Europese voetbalclubs verliezen 4 miljard euro aan inkomsten door coronacrisis” (07/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Europese voetbalclubs zullen 4 miljard euro aan inkomsten verliezen omwille van de coronacrisis. Dat blijkt uit een studie van de European Club Association (ECA), die dinsdag gepubliceerd werd.
  [naar artikel]
 33. Onderwijs en lokale besturen pingpongen over opvangprobleem (14/05/2020 - De Tijd)
  21:07 Het onderwijs en de lokale besturen zijn het oneens over bij wie de eindverantwoordelijkheid ligt voor de opvang. Het katholiek onderwijs wil desnoods een limiet zetten op de schoolopvang, maar volgen...
  [naar artikel]
 34. Lokale besturen balanceren op slappe budgettaire koord (29/01/2020 - Apache)
  Een meerderheid van de lokale besturen in Vlaanderen voert minder dan de helft van de gebudgetteerde investeringen uit. In het verkiezingsjaar 2018 bedroeg de gemiddelde realisatiegraad van de geplande investeringen amper 46 procent. De burger draait op voor onrealistische begrotingen door belastingverhogingen. De ongebreidelde investeringsdrang blijft overeind in de nieuwe meerjarenplannen 2020-2025. De gemeentebesturen plannen
  [naar artikel]
 35. Verkopen lokale besturen nog meer patrimonium om te investeren? (25/06/2019 - Apache)
  De steeds verder oplopende pensioenfactuur en de strenge boekhoudkundige regels zetten druk op de lokale overheidsinvesteringen, waarschuwt Belfius in een nieuwe studie. De verkoop van duizenden hectares publieke grond kan lokale besturen eventueel wel nog financiële ademruimte geven om te investeren. Al geven steden en gemeenten zo ook wel beleidsruimte uit handen.
  [naar artikel]
 36. Personeel lokale Vlaamse besturen eist opslag: "Men vernedert ons" (03/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het personeel van de lokale besturen in Vlaanderen heeft vandaag het werk neergelegd. Ze voeren een symbolische actie voor het gebouw van de...
  [naar artikel]
 37. Ambtenarenvakbonden lokale besturen vragen opslag en kondigen staking aan (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De vakbonden voor de ambtenaren van de lokale besturen gaan woensdag staken. Ze vragen een opslag.
  [naar artikel]
 38. 3 miljoen euro steun voor lokale radio's en regionale televisiezenders (08/10/2020 - VRT NWS)
  Minister van media Benjamin Dalle (CD&V) heeft 3 miljoen euro uitgetrokken voor de lokale radio's en regionale televisiezenders. Daarmee probeert hij een deel van de gemiste advertentie-inkomsten door de coronacrisis bij de zenders te compenseren.
  [naar artikel]
 39. Coronablog: Vlaamse regering vraagt lokale besturen opvang te voorzien op 9 en 10 november (26/10/2020 - Knack)
  Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.
  [naar artikel]
 40. ING verrast met hogere netto rente-inkomsten (31/10/2019 - De Tijd)
  18:54 Dankzij een verrassende stijging van de rente-inkomsten kon ING betere resultaten dan verwacht voorleggen. Het resultaat voor belastingen kwam uit op 1,9 miljard euro.
  [naar artikel]
 41. Lokale besturen kunnen dan toch zelf aan contactopsporing doen (03/08/2020 - De Morgen)
  Lokale besturen mogen nu toch zelf een contactopsporingssysteem opzetten. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft daarover een akkoord gesloten met enkele gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen.
  [naar artikel]
 42. Niet op café of naar winkel, dat voelt fiscus hard: 600 miljoen in plaats van 3,8 miljard uit BTW-inkomsten in april (04/06/2020 - VRT NWS)
  Door de coronamaatregelen is een groot deel van onze economie dit voorjaar tot stilstand gekomen. Dat is nu ook zichtbaar in de cijfers van de fiscale ontvangsten, het geld dus dat de overheid binnen krijgt uit allerlei belastingen. De inkomsten uit BTW bijvoorbeeld daalden met meer dan 80 procent. Al gaat het deels om uitstel.
  [naar artikel]
 43. Komen er lokale lockdowns? (15/07/2020 - De Morgen)
  Lokale besturen in Antwerpen en Limburg vragen om informatie op wijkniveau, nu ze kampen met lokale uitbraken van het virus. Die data blijken niet vlot door te stromen. Maar zouden die data überhaupt nuttig zijn?
  [naar artikel]
 44. Jambon wil lokale besturen slagkracht geven in strijd tegen misdaadbendes (07/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de lokale besturen meer wettelijke middelen geven om misdaadbendes via bestuurlijke
  [naar artikel]
 45. ACOD wil dat ook lokale en regionale besturen staken op 10 oktober (07/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De socialistische vakbond ACOD roept ook de lokale en regionale besturen op om op 10 oktober voor 24 uur het werk neer te leggen. Het gaat
  [naar artikel]
 46. Socialistische vakbond roept op tot 24 urenstaking bij lokale en regionale besturen (07/09/2017 - VRT NWS)
  De socialistische vakbond wil op 10 oktober ook staken in alle lokale en regionale besturen zoals gemeenten, OCMW’s, provincies, politie, brandweer, openbare ziekenhuizen enzovoort. ACOD organiseert die dag een 'Reactiedag'.
  [naar artikel]
 47. Bart Somers (Open VLD) moedigt lokale besturen aan om praktijktests te organiseren (12/06/2020 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Samenleven, Gelijke Kansen en Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) gaat lokale besturen aanmoedigen om zelf "academische en sensibiliserende praktijktesten" te gebruiken. Hij wil ook bekijken of zulke praktijktesten ook door de Vlaamse overheid zelf kunnen worden uitgevoerd.
  [naar artikel]
 48. Goede doelen zien inkomsten wegvallen door coronacrisis (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacrisis is een streep door de rekening van de goede doelen, zo waarschuwt de organisatie Donorinfo woensdag. Enerzijds bemoeilijken de...
  [naar artikel]
 49. "Maar" 25 nieuwe windmolens in Vlaanderen: "Verzet van omwonenden en lokale besturen en problemen bij grote fabrikanten" (23/12/2019 - VRT NWS)
  Door het vele protest van omwonenden en lokale besturen en door problemen bij enkele grote fabrikanten zijn er het voorbije jaar in Vlaanderen maar 25 nieuwe windturbines op land bijgekomen. Dat is opvallend weinig in vergelijking met de jaren daarvoor.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.