Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 January 2021
08:54 uur

Europa keurt meelwormen als eerste insect voor menselijk voedsel goed

De Standaard

13/01/2021 - 14:05

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd als menselijk voedsel. Binnenkort kunnen de larven in je koekjes, pasta of curry zitten als smaakversterker.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa keurt Pfizer-vaccin goed (21/12/2020 - Express)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft maandag het eerste coronavaccin goedgekeurd. Vanaf 27 december kunnen de Europese lidstaten het Pfizer-vaccin inspuiten. Later... The post Europa keurt Pfizer-vaccin goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Groen licht voor voedingsproducten met meelwormen in Europa? “Veilig voor menselijke consumptie” (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft woensdag geoordeeld dat meelwormen veilig zijn voor menselijke consumptie. Het is de eerste keer dat de Europese voedselexperts zich uitspreken over een toelatingsaanvraag voor voedingsproducten op basis van insecten.
  [naar artikel]
 3. Europa keurt staatssteun aan Brussels Airlines goed (21/08/2020 - Express)
  De Europese Commissie gaat akkoord met een lening van 290 miljoen euro door de Belgische overheid aan de noodlijdende vliegtuigmaatschappij... The post Europa keurt staatssteun aan Brussels Airlines goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. ‘Insect Valley’ in de Kempen is pionier in de insectenindustrie (05/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In de Kempen, in de buurt van Geel, komt een ‘Insect Valley’. Bedrijven, hogescholen en universiteiten bundelen de krachten om insecten te verwerken tot voedsel, veevoeder en toepassingen voor de chemie, cosmetica en farmacie. Vlaanderen is pionier in de insectenindustrie.
  [naar artikel]
 5. ‘Insect Valley’ in de Kempen is pionier in de insectenindustrie (05/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de Kempen, in de buurt van Geel, komt een ‘Insect Valley’. Bedrijven, hogescholen en universiteiten bundelen de krachten om insecten te verwerken tot voedsel, veevoeder en toepassingen voor de chemie, cosmetica en farmacie. Vlaanderen is pionier in de insectenindustrie.
  [naar artikel]
 6. [VIDEO] - "Insect Valley" zet Vlaanderen aan kop van insectenindustrie (05/01/2017 - De Redactie)
  In de Kempen, in de buurt van Geel, komt een 'Insect Valley'. Bedrijven, hogescholen en universiteiten bundelen de krachten om insecten te verwerken tot voedsel, veevoeder en toepassingen voor de chemie, cosmetica en farmacie. Vlaanderen is pionier in de insectenindustrie.
  [naar artikel]
 7. Europa keurt Duits reddingsplan voor Lufthansa goed (25/06/2020 - Express)
  De Europese Commissie heeft formeel groen licht gegeven aan het reddingsplan van de Duitse regering voor luchtvaartreus Lufthansa. Dat Berlijn... The post Europa keurt Duits reddingsplan voor Lufthansa goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. VIDEO. Robo Firefly: de robot die vliegt als een insect en mogelijk goed nieuws betekent voor Harry Potter-fans (15/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hummingdrones, de Leuvense start-up van Frederik Leys, ex-deelnemer aan Expeditie Robinson, pakt uit met een insectenrobot. De Robo Firefly is de eerste drone op de markt die vliegt zoals een insect, inclusief flapperende vleugels.
  [naar artikel]
 9. VIDEO. Opmerkelijk insect in Limburgse moestuinen (13/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bent u dit beestje al tegengekomen in uw moestuin? Het gaat om een zeldzame veenmol. De laatste dagen laat het insect, dat half mol en half krekel is, zich opmerken in enkele Limburgse moestuinen. De oorzaak? De veenmol vindt door het warme weer van de voorbije weken geen voedsel meer onder de grond.
  [naar artikel]
 10. Europa keurt het eerste coronavaccin goed, maar wat krijg je straks precies in je bovenarm? (21/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een mooier kerstcadeau hadden we ons niet kunnen wensen. Het eerste goedgekeurde coronavaccin voor Europa is een feit. Voor het einde van het jaar zullen in ons land de eerste vaccinaties plaatsvinden. Maar wat belandt er straks in je bovenarm? En, is het nu écht veilig?
  [naar artikel]
 11. 'Een groenteburger met meelwormen, smakelijk!' (05/04/2019 - De Morgen)
  Als het van de studenten afhangt die deelnemen aan de innovatieve foodwedstrijd Ecotrophelia, dan eten we straks algenbrood met een groene schijn en groenteburgers met meelwormen. Het winnende team krijgt de kans om zijn product op de markt te brengen.
  [naar artikel]
 12. Onderzoek: meelwormen breken gif uit plastics af (20/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meelwormen zijn niet alleen in staat om plastics te verorberen, ze slagen er ook in om de giftige stoffen in dat plastic af te breken. Het goede...
  [naar artikel]
 13. VS keurt thuistesten voor Covid-19 goed (18/05/2020 - Express)
  De FDA, de Amerikaanse instelling die alle medische apparatuur en medicijnen onderzoekt, keurt een zelftest voor Covid-19 goed. De test... The post VS keurt thuistesten voor Covid-19 goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Europese farmawaakhond keurt Moderna-vaccin goed (06/01/2021 - Express)
  Het tweede coronavaccin is goedgekeurd in Europa. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA gaf groen licht voor dat van het Amerikaanse Moderna.... The post Europese farmawaakhond keurt Moderna-vaccin goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 15. ‘Voor mij een broodje krokodil en bitterballen met meelwormen.’ (10/07/2017 - De Morgen)
  Vlaamse gehaktballen, Libanese pita, Mexicaanse taco’s of Aziatische loempia’s. De bezoekers van het Cactusfestival in Brugge kregen dit weekend de wereld op hun bord. Maar durvers konden er ook proeven van nog exotischer gerechten. Wat dacht u van een broodje krokodil of bitterballen met meelwormen?
  [naar artikel]
 16. Europa keurt sperperiode goed (28/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Europa keurt resolutie dure medicatie goed (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. Europa keurt paardentherapie uit Gent goed (09/04/2019 - De Tijd)
  15:29 Europa geeft groen licht aan een stamceltherapie voor paarden met artrose, ontwikkeld door het biotechbedrijf GST uit Gent. Een primeur voor de dierengeneeskunde. De farmareus Boehringer Ingelheim zal...
  [naar artikel]
 19. Kempen Insect Valley op zoek naar specialisten en operatoren (08/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In de Kempen werd eind augustus de officiële aftrap gegeven van de twee EFRO-projecten ‘Kempen Insect Cluster’ en ‘Insect Pilot Plant’, projecten die het potentieel van insecten als hoogwaardige grondstof of als afvalverwerker moeten valoriseren. Johan Jacobs, CEO van Millibeter, verwacht spoedig een doorbraak om commerciële productie op te starten.
  [naar artikel]
 20. Europa keurt staatssteun voor luchthaven Deurne goed: “Hiermee kunnen we toekomst van luchthaven garanderen” (13/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Europa heeft geen bezwaar dat ons land voor miljoenen euro steun geeft aan de luchthaven van Deurne. Ze is goed voor de stad en hindert andere luchthavens niet. In luchthavenkringen wordt opgelucht gereageerd, maar bij tegenstanders weerklinkt twijfel en wil men de details over hun motivering.
  [naar artikel]
 21. Dit mag je na vervaldaum wel nog opeten (18/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Europa doet het bijzonder slecht als het op voedsel verspilling aankomt, elk jaar gaat er 88 miljoen (!) ton voedsel verloren. België is één van
  [naar artikel]
 22. Europa keurt Belgische diamanttaks goed (13/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie geeft groen licht voor de Belgische diamanttaks. Het gaat niet om verdoken staatssteun oordeelt Europa. In november zou het parlement de taks kunnen goedkeuren.
  [naar artikel]
 23. Europa keurt Belgische diamanttaks goed (29/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft vrijdag groen licht verleend aan de Belgische diamanttaks. Het gaat niet om verdoken staatssteun, oordeelt Europa. In
  [naar artikel]
 24. Dit is de beste manier om bevroren voedsel te ontdooien (14/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Voedsel ontdooien door het van de diepvries naar de koelkast te verhuizen of even in de microgolfoven te leggen is geen goed idee. Experts zijn het over eens dat je bevroren voedsel het best in koud water dompelt om het snel te kunnen bereiden.
  [naar artikel]
 25. Eten uw kat of hond binnenkort meelwormen? (09/10/2018 - VRT NWS)
  Berichten over insecten in voeding zijn er regelmatig, maar meestal als rariteit.  Grootschalige kweek in grote fabrieken was nog geen optie, wegens te duur. Maar onderzoekers van Inagro en de Hogeschool Vives zijn erin geslaagd om de kweek van meelwormen te automatiseren, waardoor die rendabel kan worden. De meest voor de hand liggende afzetmarkt voor grote meelwormkwekerijen wordt die van voeding voor huisdieren.
  [naar artikel]
 26. VIDEO. Kever of helikopter? Dit insect is beide (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Heb jij de neushoornkever al eens bezig gehoord als hij zijn vleugels spreidt? Het insect lijkt dan wel een helikopter. De ‘Chalcosoma caucasus’...
  [naar artikel]
 27. Europa keurt Belgische diamanttaks goed (29/07/2016 - De Tijd)
  14:18 De Europese Commissie heeft vrijdag groen licht verleend aan de Belgische diamanttaks. Het gaat niet om verdoken staatssteun, oordeelt Europa. In november zou het parlement de taks moeten kunnen goedk...
  [naar artikel]
 28. Voorzitter Boerenbond: "Ons voedsel is te goedkoop, Europa moet corrigeren" (16/09/2018 - De Morgen)
  De voorzitter van de Boerenbond, Sonja De Becker, trekt aan de alarmbel. De vrije markt is volgens haar niet in staat een eerlijke prijs te zetten op ons voedsel. In De Zondag zegt ze dat Europa "corrigerend zou moeten optreden".
  [naar artikel]
 29. Wetenschappers 3D-printen eerste hartje met menselijk weefsel (maar kloppen kan het nog niet) (15/04/2019 - VRT NWS)
  Drie Israëlische wetenschappers hebben een menselijk hart “geprint” op basis van de cellen van een patiënt. De universiteit van Tel Aviv claimt dat het de eerste keer is dat zoiets is gelukt.
  [naar artikel]
 30. Minister Peeters keurt 'brugpensioen' voor Carrefourmedewerkers goed (18/07/2018 - VRT NWS)
  Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) keurt de werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), ook wel gekend als brugpensioen, bij supermarktketen Carrefour goed. Dat bevestigt zijn kabinet.
  [naar artikel]
 31. Peeters keurt brugpensioen bij Carrefour goed (18/07/2018 - De Tijd)
  11:12 Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) keurt de werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) bij supermarktketen Carrefour goed.
  [naar artikel]
 32. Spaans parlement keurt artikel 155 goed (27/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Spaanse parlement keurt artikel 155 goed en neemt het bestuur van Catalonië in handen.
  [naar artikel]
 33. Canada keurt Pfizer-vaccin goed, begint volgende week te vaccineren (09/12/2020 - Express)
  De Canadese farma-autoriteiten keurden woensdagavond het vaccin van Pfizer en BioNTech goed. Het land wil volgende week al de eerste... The post Canada keurt Pfizer-vaccin goed, begint volgende week te vaccineren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 34. Europa keurt diamanttaks goed, Van Overtveldt tevreden (29/07/2016 - Knack)
  De Europese Commissie heeft vrijdag groen licht verleend aan de Belgische diamanttaks. Het gaat niet om verdoken staatssteun, oordeelt Europa. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden.
  [naar artikel]
 35. Europa keurt diamanttaks goed, Van Overtveldt tevreden (29/07/2016 - Knack)
  De Europese Commissie heeft vrijdag groen licht verleend aan de Belgische diamanttaks. Het gaat niet om verdoken staatssteun, oordeelt Europa. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden.
  [naar artikel]
 36. IKEA maakt binnenkort balletjes van meelwormen (16/03/2018 - Metro)
  De Zweedse meubelgigant IKEA wil meer inzetten op duurzaamheid en breidt daarom zijn menukaart uit. Eerder werd al bekend dat de hotdog een vegetarisch alternatief kreeg, maar nu worden ook de balletjes aangepakt en komt er een versie met meelwormen. IKEA wil voor al zijn populaire gerechten een ecologisch alternatief kunnen aanbieden. Daarom komt de meubelzaak nu met een duurzame variant op de bekende köttbullar. De balletjes zullen gemaakt worden op basis van meelwormen. Voor mensen die dat een onsmakelijk idee vinden, komen er ook balletjes gemaakt van groenten. Kruidenijs Eerder maakte IKEA bekend dat het een vegetarische hotdog zou aanbieden, maar binnenkort brengt de zaak ook een plantaardig alternatief op de markt. Het groene broodje is gemaakt van algen met daarin een vulling van wortelen. Naast de balletjes komt er ook een burger met meelwormen met daarin ook pastinaak, aardappel en rode biet. IKEA zal ook drie nieuwe slaatjes aanbieden, gemaakt van lokaal geproduceerde groenten. En alsof dat nog niet genoeg is, gooit Ikea ook het roer om in hun ijsjesaanbod. Zo komen er ijsjes op basis van venkel, koriander, basilicum en munt. Deze desserten bevatten nauwelijks suiker en worden gezoet met fruit. Lees ook : IKEA brengt yogacollectie op de markt Het bericht IKEA maakt binnenkort balletjes van meelwormen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Het Verenigd Koninkrijk keurt als eerste land in de wereld het vaccin van Oxford en AstraZeneca goed (30/12/2020 - Express)
  Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft woensdag als eerste land in de wereld het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca goedgekeurd. Het... The post Het Verenigd Koninkrijk keurt als eerste land in de wereld het vaccin van Oxford en AstraZeneca goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. Klimaatverandering (12/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  genkVolgens de Zweedse gedragswetenschapper Magnus Söderlund moet kannibalisme een alternatief zijn om “het klimaat te redden”. Dat ‘menselijk gerecht’ presenteerde hij op de conferentie ‘Gastro Summit” over voedsel voor de toekomst.
  [naar artikel]
 39. Enkel Nederlanders verspillen meer voedsel dan Belgen (16/05/2017 - De Redactie)
  Het Europees Parlement wil iets doen aan de voedselverspilling. Elk jaar gaat in Europa 88 miljoen ton voedsel verloren, of 173 kg per persoon. De Belgen verspillen gemiddeld 345 kg voedsel per jaar, enkel de Nederlanders doen het nog slechter.
  [naar artikel]
 40. Washington keurt voor bijna 5 miljard dollar aan wapenleveringen naar Europa goed (05/04/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/MbjYWWI7xhxyso-mj_pcdd8cA_I/diocontent/120561361/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 41. Kamer keurt extra budget van 1 miljard goed voor Corona-aanpak (16/03/2020 - De Morgen)
  De federale overheid zal de komende drie maanden 1 miljard euro extra vrijmaken voor de bestrijding van de coronacrisis. De Kamercommissie Financiën en Begroting zette daarvoor het licht op groen. N-VA keurt de ingreep mee goed, maar heeft nog vragen bij de verdere werking van het minderheidskabinet.
  [naar artikel]
 42. Vier 1A-clubs krijgen al goed nieuws: minister Weyts keurt eerste deel coronaprotocollen goed (08/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft de eerste protocollen van voetbalclubs goedgekeurd. Het gaat behalve Anderlecht, waarvan het al eerder...
  [naar artikel]
 43. Fotograaf maakt een vijf millimeter groot insect plots drie meter lang. Het resultaat is ongekende verwondering (18/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Levon Biss fotografeert elk detail van een insect en bouwt het beeld opnieuw op, honderden malen groter. Aan het oog van Biss ontsnapt niet het...
  [naar artikel]
 44. EU keurt klimaatakkoord van Parijs versneld goed (11/04/2019 - De Morgen)
  Europa gaat via een versnelde en onuitgegeven procedure het klimaatverdrag van Parijs bekrachtigen.
  [naar artikel]
 45. Dit kunt u doen om minder voedsel te verspillen (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Jaarlijks gooien Vlamingen bijna een miljoen ton voedsel weg. Hoe houd je eten langer goed om zelf mee verspilling tegen te gaan? Tip: begin bij de...
  [naar artikel]
 46. “Als Europa dat wilt, dan maken we morgen bioplastic” (24/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  HasseltAls het van Europa afhangt, worden plastic wegwerpartikelen zoals wattenstaafjes, bordjes en bestek binnenkort verboden producten. Het Europees Parlement keurt daarover vandaag naar alle waarschijnlijkheid een wetsvoorstel goed. Prima nieuws voor het milieu, maar een serieuze streep door de rekening van de Limburgse fabrikanten van plastic wegwerpartikelen. “Maar als Europa dat eist, schakelen we over op biologisch afbreekbaar materiaal”, klinkt het bij het Zonhovense Deva Plastics.
  [naar artikel]
 47. Dit kunt u doen om minder voedsel te verspillen (07/06/2020 - De Morgen)
  Jaarlijks gooien Vlamingen bijna een miljoen ton voedsel weg. Hoe houd je eten langer goed om zelf mee verspilling tegen te gaan? Tip: begin bij de fruitmand.
  [naar artikel]
 48. “Buitenaards” insect met gloeiende ogen vliegt woonkamer binnen (24/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een Frans-Guyaanse vrouw kreeg begin augustus bezoek van een “griezelig” insect met gloeiende ogen, dat haar woonkamer was binnengevlogen. “Ik dacht eerst dat het licht gaf door onze lamp, maar zelfs in donker gloeide het beest nog”, aldus Lo Bov die aan de rand van een bos woont. Hoewel op sociale media geopperd wordt dat het insect “buitenaards” is, is het een vaak voorkomende kever. De kevers geven voortdurend een gloed af. Bov, die een liefhebber van insecten is, liet de kever snel weer vrij.
  [naar artikel]
 49. Trump keurt coronasteunpakket alsnog goed (28/12/2020 - Express)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw stimulusplan. Hij noemde het steunpakket eerder nog een... The post Trump keurt coronasteunpakket alsnog goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.