Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2021
04:24 uur

Oproep | Kinderen met chronische ziekte

De Standaard

13/01/2021 - 14:09

Omdat het niet geweten is of de coronavaccins mogelijke nevenwerkingen hebben bij kinderen, worden min achttienjarigen momenteel niet opgenomen in de vaccinatiestrategie. Zeker voor minderjarigen met een chronische aandoening is dat een zware dobber, net als voor hun gezin: zij leven vaak al sinds het begin van de pandemie in een ‘persoonlijke lockdown’, uit schrik voor een besmetting. We zijn op zoek naar gezinnen die willen vertellen over de impact hiervan.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Oproep aan kinderen: spoor tijdens de berenwandeling ook losliggende tegels op (15/04/2020 - VRT NWS)
  Samana, de vereniging voor mensen met een chronische ziekte of een beperking, vraagt aan ouders en kinderen om wanneer ze op berenwandeling gaan ook uit te kijken naar loszittende tegels of hindernissen op het voetpad. De bedoeling is om nadien aan elke gemeente een lijst met suggesties door te geven, zodat zij daar rekening mee kunnen houden bij toekomstige aanbestedingen.
  [naar artikel]
 2. Factcheck: ja, 92 procent van de coronadoden had ook een chronische ziekte (12/11/2020 - Knack)
  Op Twitter pleitte Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open VLD) om een doktersbezoek niet uit te stellen, want '92% van de coronadoden heeft een chronische ziekte'. Dat cijfer blijkt te kloppen, maar specialisten waarschuwen voor een simplistische interpretatie.
  [naar artikel]
 3. “Dreigen dat ik het midden in de winkel zou doen omdat ik niet naar het toilet mocht” (24/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Zondag vond in Hechtel-Eksel de jaarlijkse studiedag plaats van de vereniging voor mensen met een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa. Zowat twee à drie op de duizend Belgen lijden aan een van beide aandoeningen, die gepaard gaan met ernstige diarree en vermoeidheid. Maar daarnaast is een chronische darmziekte ook op sociaal vlak moeilijk om dragen. “Het is een ziekte die je isoleert”, zegt Frieda Wieme (64), die leeft met de ziekte van Crohn.
  [naar artikel]
 4. Griepvaccin niet zinvol bij kinderen met chronische ziekten (16/12/2020 - Knack)
  Nederlandse onderzoekers gingen na in hoeverre griepvaccinatie nuttig is voor kinderen met chronische ziekten.
  [naar artikel]
 5. China stookt gemoederen nog wat op: “Racisme is chronische ziekte in VS” (01/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  China heeft maandag in een reactie op de huidige rassenprotesten in de Verenigde Staten fel uitgehaald naar Washington. Zo noemde Peking het racisme in de VS een “chronische ziekte” en vroegen de Chinezen zich af of ze zich nu ook moeten verheugen over het geweld van de demonstranten zoals de VS dat indertijd volgens hen deden naar aanleiding van de gewelddadige protesten in Hongkong van vorig jaar.
  [naar artikel]
 6. 'Onze moderne levensstijl speelt een rol in het ontstaan van chronische darmziekten' (21/01/2019 - Knack)
  Mensen met een chronische inflammatoire darmziekte zoals de ziekte van Crohn zijn sterk aangewezen op de klassieke medicatie. Ondertussen verkennen wetenschappers volop andere opties.
  [naar artikel]
 7. Chronische aandoeningen: 'Laat je leven niet door je ziekte beheersen' (08/10/2017 - Knack)
  Wie door een chronische aandoening zware behandelingen moet ondergaan, krijgt het ook mentaal hard te verduren. 'We moeten leren naar de 'zijn-modus' over te schakelen.'
  [naar artikel]
 8. Knack gaat vrijuit in zaak-professor Kenny De Meirleir (expert CVS en ziekte van Lyme) (08/02/2018 - Knack)
  Op 28 december 2017 stelde de Raadkamer van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel Knack buiten vervolging in een zaak van laster en eerroof die Kenny De Meirleir, expert in chronische vermoeidheid en de chronische ziekte van Lyme, had aangespannen. Stukken uit het strafdossier geven inzicht in het functioneren van de controversiële arts, die zich nu zelf voor een rechtbank moet verantwoorden.
  [naar artikel]
 9. Zeepreventorium De Haan lanceert kookapp voor kinderen met nierproblemen (12/03/2020 - VRT NWS)
  Het is vandaag Wereldnierdag en in het Zeepreventorium in De Haan lanceren ze daarom een app met gezonde en vooral lekkere recepten voor kinderen met chronische nierproblemen. Het Zeepreventorium is een medisch centrum voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen.
  [naar artikel]
 10. OPROEP. 'Ongeneeslijke' kankerpatiënten hebben steeds grotere overlevingskans (16/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Dokters krijgen uitzaaiingen bij kanker steeds beter onder controle, dat blijkt uit cijfers die Het Nieuwsblad kon inkijken. Hierdoor wordt kanker in steeds meer gevallen een chronische in plaats van een dodelijke ziekte.
  [naar artikel]
 11. Wouter Beke (CD&V) lijdt aan de ziekte van Crohn: wat is dat juist en kan je genezen? (12/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Minister Wouter Beke (CD&V) vertelt voor het eerst over zijn ziekte. Beke lijdt namelijk aan de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening. De minister houdt daarom een ‘Spartaanse levenshouding’ aan. Maar wat is de ziekte van Crohn? En hoeveel mensen krijgen er mee te maken? Professor en kliniekhoofd van de dienst Maag-, darm- en leverziekten van het UZ Gent, Danny De Looze legt uit.
  [naar artikel]
 12. “Ik was bang dat ik ook mijn partner zou verliezen door een ziekte, net als mijn vader” (11/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  5.000 euro is ze al kwijt. Aan een ziekte die volgens reguliere artsen geen echte ziekte is. De chronische ziekte van Lyme, beter bekend als de miserie die je jaren na een tekenbeet krijgt. Als er iemand vecht tegen de publieke opinie en een ­venijnige bacterie, dan is het Annelies wel. Maar sinds een maand heeft ze opnieuw energie. “Ik kan weer knutselen met mijn dochter, haar weer graag zien. Ik heb geleerd om geduldig te zijn.”
  [naar artikel]
 13. 30 kinderen overleden aan mysterieuze ziekte in Myanmar (04/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In Myanmar zijn zeker dertig jonge kinderen bezweken aan een onbekende ziekte. De kinderen, die allemaal jonger dan 5 jaar waren, kregen last van
  [naar artikel]
 14. Pediaters roepen op om kinderen niet weg te houden van spoed uit angst voor corona (02/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kinderartsen trekken aan de alarmbel: ze merken dat ouders met zieke kinderen niet naar de spoeddienst durven, uit schrik dat ze daar het coronavirus op lopen. Maar het is net heel belangrijk dat ouders van kinderen met acute problemen, of kinderen met chronische aandoeningen, in deze tijd nooit aarzelen om naar de kinderarts of spoedgevallendienst te gaan. Kinderarts Marc Raes van het Jessa Ziekenhuis doet daarom een duidelijke oproep: bel bij ongerustheid naar een kinderarts en stel een ziekenhuisbezoek zeker niet uit.
  [naar artikel]
 15. Chronische longziekte is grote doodsoorzaak, helft patiënten weten niet dat ze er aan lijden (15/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Achtduizend Limburgers lijden aan de chronische longziekte COPD, en de helft weet het zelfs niet. In België is de ziekte zelfde de derde grootste doodsoorzaak.
  [naar artikel]
 16. Eefje (28) lijdt aan chronische ziekte: “Niemand heeft zo veel misvormde slagaders als ik” (26/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  ‘Het Monster’, noemt ze het, de zeldzame misvorming van de slagaders die haar leven overheerst. Met een campagne zoekt Eefje Paredis (28) uit Leuven fondsen om haar verhaal in een boek te gieten en daarmee aandacht te vragen voor chronische ziektes. “De eerste reacties zijn alvast hartverwarmend.”
  [naar artikel]
 17. Is kanker binnen 20 jaar een chronische ziekte in plaats van een dodelijke? (07/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. vzwmusicforkids wil kinderen met immuunziekte ondersteunen (16/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  De eerste editie van de muziekquiz ten voordele van vzwmusicforkids bracht bijna 1000 euro op voor het goede doel. “Twintig moedige teams namen het tegen elkaar op”, zo vertelt Kurt Verheyden van vzwmusicforkids. “Music For Kids is een kleine vzw uit Oostham die bestaat uit twee paar ouders waarvan de kinderen lijden aan een primaire immuundefficiëntie kortweg PID. We willen blijvend inzetten om deze chronische ziekte in de maatschappij beter bekend te maken."
  [naar artikel]
 19. “Chronisch zieke ouderen worden vaker in ziekenhuis opgenomen” (15/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Chronische ziektes spelen een grote rol in de gezondheidsuitgaven van 65-plussers. In 2017 werd meer dan een kwart van de chronisch zieke ouderen in het ziekenhuis opgenomen, tegenover een op de tien van de ouderen zonder een chronische ziekte. Dat blijkt uit een studie woensdag van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
  [naar artikel]
 20. Wouter Beke (CD&V) lijdt aan de ziekte van Crohn: wat is dat juist en kan je ervan genezen? (12/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) lijdt aan de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening, zo heeft hij voor het eerst gezegd in een interview met deze krant. Beke houdt daarom een ‘Spartaanse levenshouding’ aan. Maar wat is de ziekte van Crohn precies? En hoeveel mensen krijgen ermee te maken? Danny De Looze, professor en hoofd van de dienst maag-, darm- en leverziekten van het UZ Gent, legt uit.
  [naar artikel]
 21. Mensen met beperking lezen voor aan kleuters Atheneeke (20/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De kleuters van GO! BS Atheneeke kregen zopas een bezoekje van de Voorleesbende, een groep (jong)volwassenen met een handicap of chronische ziekte en vooral een passie voor lezen. Ze komen met plezier naar scholen om voor te lezen aan kinderen.
  [naar artikel]
 22. Ouders bezorgd over ziekte van Kawasaki die sinds corona meer kinderen treft (12/05/2020 - De Morgen)
  Een mysterieuze aandoening, de ziekte van Kawasaki, blijft de gemoederen beroeren. Ze treft kinderen en zou gelinkt kunnen zijn aan Covid-19. Moeten ouders zich zorgen maken nu straks de scholen gedeeltelijk heropenen? ‘Kinderartsen weten heel goed hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen.’
  [naar artikel]
 23. Ziekte van Kawasaki treft sinds corona meer kinderen: ‘Alsof het immuunsysteem een atoombom laat ontploffen in het lichaam’ (12/05/2020 - De Morgen)
  Een mysterieuze aandoening, de ziekte van Kawasaki, blijft de gemoederen beroeren. Ze treft kinderen en zou gelinkt kunnen zijn aan Covid-19. Moeten ouders zich zorgen maken nu straks de scholen gedeeltelijk heropenen? ‘Kinderartsen weten heel goed hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen.’
  [naar artikel]
 24. Ziekte van Kawasaki treft sinds corona meer kinderen: ‘Alsof het immuunsysteem een atoombom laat ontploffen in het lichaam’ (12/05/2020 - De Morgen)
  Een mysterieuze aandoening, de ziekte van Kawasaki, blijft de gemoederen beroeren. Ze treft kinderen en zou gelinkt kunnen zijn aan Covid-19. Moeten ouders zich zorgen maken nu straks de scholen gedeeltelijk heropenen? ‘Kinderartsen weten heel goed hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen.’
  [naar artikel]
 25. Ziekte van Kawasaki treft sinds corona meer kinderen: ‘Alsof het immuunsysteem een atoombom laat ontploffen in het lichaam’ (12/05/2020 - De Morgen)
  Een mysterieuze aandoening, de ziekte van Kawasaki, blijft de gemoederen beroeren. Ze treft kinderen en zou gelinkt kunnen zijn aan Covid-19. Moeten ouders zich zorgen maken nu straks de scholen gedeeltelijk heropenen? ‘Kinderartsen weten heel goed hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen.’
  [naar artikel]
 26. VS getroffen door mysterieuze ziekte die kinderen verlamt en niemand weet wat oorzaak is (11/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dokters in de Verenigde Staten zitten met de handen in het haar over een opstoot van een mysterieuze ziekte die kinderen verlamt. Patiëntjes kunnen...
  [naar artikel]
 27. OPROEP. NINA zoekt mensen die lijden aan de ziekte van Lyme (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Werd jij net zoals Justin Bieber getroffen door de ziekte van Lyme en wil je daarover getuigen? Mail dan je verhaal en gegevens naar...
  [naar artikel]
 28. Popster Halsey lijdt aan chronische ziekte (21/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De zangeres vertelt in interview dat ze kampt met endometriose. Een aandoening die erg moeilijk te genezen valt en het misschien wel onmogelijk...
  [naar artikel]
 29. 85.000 kinderen omgekomen door honger of ziekte in Jemen (21/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Sinds de uitbraak van de burgeroorlog in Jemen zijn naar schatting 85.000 kinderen jonger dan vijf jaar gestorven door honger of ziekte. Dat zegt de internationale hulporganisatie Save the Children woensdag. “Kinderen lopen hier meer gevaar om dood te gaan van de honger dan door bommen en kogels.”
  [naar artikel]
 30. Enkele gevallen van zeldzame Kawasaki-ziekte bij kinderen in België: “Link met coronavirus is onzeker” (29/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In België zijn de afgelopen dagen enkele gevallen vastgesteld van de Kawasaki-ziekte bij jonge kinderen. Dat zei de Franstalige interfederale...
  [naar artikel]
 31. Wouter Beke over coronajaar en zijn ziekte: “Ik weet wat het is om kwetsbaar te zijn” (12/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de coronacrisis kreeg Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) veel kritiek op zijn aanpak van de woon-zorgcentra. Wanneer hij daarop terugblikt, verweert hij zich hevig met zijn versie van de feiten. Tegelijk doet hij een bekentenis. De 46-jarige Beke blijkt al jarenlang aan een chronische ziekte te lijden. “Daardoor sta ik anders in het leven.”
  [naar artikel]
 32. Ook Belgische kinderen met ziekte van Kawasaki in ziekenhuis (12/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  De voorbije weken en maanden zijn in Belgische ziekenhuizen twintig tot dertig kinderen met de ziekte van Kawasaki behandeld. Er is misschien een link met het nieuwe coronavirus, maar die link is nog niet bewezen.
  [naar artikel]
 33. Precieze oorzaak onbekend (24/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  “Zowel Colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn zijn chronische ontstekingsziektes”, zegt professor Severine Vermeire, gastro-enteroloog in het UZ Leuven.
  [naar artikel]
 34. “85.000 kinderen omgekomen door honger of ziekte in Jemen” (21/11/2018 - De Morgen)
  Sinds de uitbraak van de burgeroorlog in Jemen zijn naar schatting 85.000 kinderen jonger dan vijf jaar gestorven door honger of ziekte. Dat zegt de internationale hulporganisatie Save the Children.
  [naar artikel]
 35. Moeder slaakt hartenkreet over onbekende ziekte: “Ik moet mijn dochter toch niet dood laten gaan?” (04/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vuur in haar been, spierpijn in haar schouders, vermoeidheid en vergeetachtigheid… De laatste jaren had Yelessa last van tal van verschillende kwalen. Een paar maanden geleden kwam eindelijk de diagnose: Yelessa heeft chronische lyme. Bieke van Riel uit Turnhout wil haar dochter en de bewustmaking rond haar ziekte helpen met een crowdfunding.
  [naar artikel]
 36. Mysterieuze ziekte doodt zesendertig kinderen in Myanmar (04/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een onbekende ziekte heeft sinds juni het leven gekost aan zesendertig kinderen in een afgelegen gebied in Myanmar, het vroegere Birma. De symptomen - hoesten, jeuk - hebben veel weg van die van mazelen. Dat laat het ministerie van Gezondheid van het Zuidoost-Aziatische land donderdag weten.
  [naar artikel]
 37. Mysterieuze ziekte doodt zesendertig kinderen in Myanmar (04/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een onbekende ziekte heeft sinds juni het leven gekost aan zesendertig kinderen in een afgelegen gebied in Myanmar, het vroegere Birma. De symptomen - hoesten, jeuk - hebben veel weg van die van mazelen. Dat laat het ministerie van Gezondheid van het Zuidoost-Aziatische land donderdag weten.
  [naar artikel]
 38. Migraine: 'Soms wil je het haar uit je hoofd trekken van de pijn' (14/05/2018 - Knack)
  Migrainepatiënten zijn geen flauweriken of luiaards, maar lijden aan een chronische ziekte. 'Wij hebben hier niet voor gekozen.'
  [naar artikel]
 39. Minister Wouter Beke openhartig over coronajaar en zijn ziekte: “Ik weet wat het is om kwetsbaar te zijn” (12/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  In de coronacrisis kreeg Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) veel kritiek op zijn aanpak van de woon-zorgcentra. Wanneer hij daarop terugblikt, verweert hij zich hevig met zijn versie van de feiten. Tegelijk doet hij een bekentenis. De 46-jarige Beke blijkt al jarenlang aan een chronische ziekte te lijden. “Daardoor sta ik anders in het leven.”
  [naar artikel]
 40. Laura (30) weet sinds een jaar dat ze hiv heeft: “Zelfs mijn huisarts zei: heb jij dan zo’n wild seksleven?” (01/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag, op 1 december, is het Wereldaidsdag, de jaarlijkse oproep tot solidariteit met hiv-patiënten. Dankzij vele jaren van wetenschappelijk onderzoek is hiv intussen geen doodsvonnis meer, maar een chronische ziekte. Toch blijft de diagnose mentaal zwaar doorwegen: het stigma dat aan hiv kleeft, verdwijnt namelijk niet met een pilletje. Daar kan Laura* (30) over meespreken. Ze weet sinds een jaar dat ze hiv-positief is, en is nog elke dag ontsteld door de vele vooroordelen. “Ik heb me heel lang vies, vuil en gevaarlijk gevoeld.”
  [naar artikel]
 41. Richtlijnen voor ziekteverlof: 'Laat patiënten op eigen tempo herstellen' (26/10/2018 - Knack)
  Het Vlaams Patiëntenplatform vreest dat de richtlijnen de stigmatisering van personen met een chronische ziekte in de hand werkt.
  [naar artikel]
 42. POLL. Is ‘Wat Als’-sketch over “kinderen zijn een ziekte” te kwetsend? (24/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het VTM-programma ‘Wat Als’ doet opnieuw waar het goed in is: choqueren. Maar zijn ze woensdagavond te ver gegaan met een sketch over kinderen die worden voorgesteld als een ziekte? Op sociale media zijn de meningen over het filmpje, waarin Limburgers Matteo Simoni en Charlotte Timmers een nieuw samengesteld ouderpaar vormen, verdeeld.
  [naar artikel]
 43. OPROEP. Voedt u uw kinderen in het dialect op? (06/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kinderen die opgevoed worden in het dialect, hebben geen kleinere woordenschat in het Nederlands dan kinderen die enkel standaardtaal spreken. Dat blijkt uit een Nederlandse studie bij Limburgs- en Friessprekende kinderen.
  [naar artikel]
 44. Wereld Longontsteking Dag: wat is het verschil met andere luchtweginfecties? (12/11/2019 - Knack)
  Een longontsteking is zelden gevaarlijk. Tenzij je heel jong of oud bent of een chronische ziekte hebt. In België is longontsteking de vierde doodsoorzaak bij 65-plussers.
  [naar artikel]
 45. Leven met een inflammatoire darmziekte: 'Impact op professionele en privéleven is enorm' (13/12/2020 - Knack)
  Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) liet in een interview weten dat hij aan de ziekte van Crohn lijdt, een chronische darmaandoening. Maar hoe is het om zo'n aandoening te leven?
  [naar artikel]
 46. Leerlingen vinden zelf nieuwe juf na oproep op Facebook (11/10/2018 - VRT NWS)
  De kinderen van het vijfde leerjaar van het Sint-Norbertusinstituut in Antwerpen zaten al weken zonder juf of meester. Leerkrachten zijn moeilijk te vinden, het is een knelpuntbreoep. Maar de kinderen zetten zelf een oproep op Facebook en kregen reactie.
  [naar artikel]
 47. Vergeten dodelijke ziekte breekt weer uit: vooral kinderen getroffen (12/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Difterie is bijna volledig verdwenen, maar in Bangladesh is de ziekte sinds enkele weken opnieuw uitgebroken. De epidemie treft vluchtelingenkampen...
  [naar artikel]
 48. OPROEP. Is uw medicatie ook regelmatig niet beschikbaar? (19/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Patiënten met een chronische darmziekte hebben steeds meer moeite om aan hun broodnodige geneesmiddelen te geraken. En ze zijn niet alleen.
  [naar artikel]
 49. Mogelijke doorbraak in CVS-onderzoek: “Het is echt een ziekte en niet ingebeeld door de patiënt” (30/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er is nog maar weinig bekend over Myalgische Encefalomyelitis (ME), ook bekend als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), maar wetenschappers...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.