Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 January 2021
07:52 uur

Zwermen zonder korf: het trumpisme na Trump

Apache

13/01/2021 - 17:01

De invasie van het Amerikaanse Capitool bood vorige week een zieltogend aanzicht van een rijk in verval. Nogmaals lijken de jaren 30 en hun fascistische demonen terug. Meer dan een fascistische dreiging vat de aanval het type politiek samen dat de postindustriële economie produceert: informeel en vluchtig, zonder langdurige banden, maar ook niet zonder gevaarlijke


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ook na de verkiezingen in Amerika is het trumpisme een blijver (31/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Of Donald Trump op 3 november nu herkozen wordt of niet, het trumpisme is here to stay. Wint Trump, dan bouwt hij een dynastie uit. Wint Biden, dan duiken andere Republikeinen in het machtsvacuüm. Met of zonder de achternaam Trump.
  [naar artikel]
 2. Maakt niet uit wie wint: ook zonder Trump blijft het Trumpisme bestaan (05/11/2020 - De Morgen)
  Hij spartelt nog tegen, maar veel wijst erop dat Donald Trump na vier jaar het Witte Huis zal moeten verlaten. Toch vindt bijna de helft van de Amerikaanse stemmers hem, na alles wat er is gebeurd, nog steeds de beste kandidaat om het land te leiden. Iedereen die dacht dat 2016 een vergissing was, is met de uitslag van de verkiezingen van die illusie verlost: het Trumpisme is here to stay.
  [naar artikel]
 3. De legitimatie van het trumpisme: wat betekent dat voor ons? (05/11/2020 - Knack)
  Zelfs als Donald Trump zichzelf niet opvolgt als president, geldt het trumpisme voortaan als een legitieme politieke stroming. Die vaststelling heeft wereldwijde gevolgen.
  [naar artikel]
 4. De Vlaamse kinderen van het Trumpisme (06/11/2020 - Apache)
  Ze zeggen veel van Trump te hebben geleerd of ze onderschrijven zonder verpinken zijn antidemocratische houding en delen zijn samenzweringstheorieën. Van Dries Van Langenhove over Nederbelg Derk-Jan Eppink tot Theo Francken: het Trumpisme leeft in Vlaanderen. De situatie in de Verenigde Staten blijft bijzonder gespannen. De nakende overwinning van Joe Biden drijft zittend president Donald
  [naar artikel]
 5. Wie dacht dat 2016 een uitzondering was, is van die illusie verlost: het Trumpisme is here to stay (05/11/2020 - De Morgen)
  Hij spartelt nog tegen, maar veel wijst erop dat Donald Trump na vier jaar het Witte Huis zal moeten verlaten. Toch vindt bijna de helft van de Amerikaanse stemmers hem, na alles wat er is gebeurd, nog steeds de beste kandidaat om het land te leiden. Iedereen die dacht dat 2016 een vergissing was, is met de uitslag van de verkiezingen van die illusie verlost: het Trumpisme is here to stay.
  [naar artikel]
 6. Steve Bannon, de nieuwe campagneleider van Trump: 'Als het ergens brandt, dan is hij met lucifers in de buurt' (20/08/2016 - Knack)
  Stephen 'Steve' Bannon leidt sinds deze week de presidentscampagne van Donald Trump. Hij vond het Trumpisme uit voor Trump kandidaat werd, en stond aan het hoofd van een website die een pleisterplek is voor ultrarechts. Zijn motto is: 'Het kan de honingdas geen reet schelen'.
  [naar artikel]
 7. Volgens kenners is dit nu al de 'Korf van het jaar' (in het korfbal dus) (07/02/2018 - Sporza)
  Het ziet er misschien minder spectaculair uit dan een knap doelpunt in het voetbal, maar daarom is deze korf niet minder straf.
  [naar artikel]
 8. Van "bijbelse plaag" tot "horrorfilm": grote zwermen sprinkhanen veroveren Las Vegas (28/07/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse stad Las Vegas krijgt momenteel te maken met grote zwermen sprinkhanen. En hoewel de insecten ongevaarlijk zijn, is niet iedereen er gerust op.
  [naar artikel]
 9. Trumpisme, samsonseks, brexodus? Van Dale kiest opnieuw 'Woord van het Jaar' en jij kan vanaf nu stemmen (30/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Wie dat wil, kan vanaf vandaag stemmen voor het Woord van het Jaar 2016. Komen onder meer in aanmerking: trumpisme, samsonseks en brexodus. Het
  [naar artikel]
 10. Oprichter sociaal netwerk Parler deelt in succes en klappen van Trump (11/01/2021 - De Tijd)
  16:59 De oprichter van het sociaal medium Parler surfte mee op de golf van het trumpisme. Zijn concurrenten slaan hem nu in de ban.
  [naar artikel]
 11. Hoe Fox News uitgroeide tot witwasser van Trumps complottheorieën (01/06/2020 - De Morgen)
  Donald Trump trekt van leer tegen ‘zijn’ Fox News, maar heeft de zender hard nodig. Fox heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als belangrijke pilaar van het trumpisme.
  [naar artikel]
 12. Uniek in Pelt: krachtigste windpark van Vlaanderen valt stil voor grote zwermen vogels (15/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Pelt zijn naast het kanaal Bocholt-Herentals de voorbereidende werken gestart voor drie windturbines met een tiphoogte van 170 meter. Het Peltse windpark zal jaarlijkse voldoende groene stroom opwekken voor het verbruik van 8.000 gezinnen. Door samen te werken met het KMI en de VMM zullen de Peltse turbines ook stilvallen voor grote zwermen vogels.
  [naar artikel]
 13. Piketty: 'Als we globalisering niet herdenken, zal Trumpisme heersen' (16/11/2016 - Knack)
  De Franse econoom Thomas Piketty is in een opiniestuk kritisch voor de economische plannen van Donald Trump, maar ook de regeringen van Obama en Clinton gaan niet vrijuit: 'Ze gingen mee met de liberalisering van de markten en overtroefden die zelfs.'
  [naar artikel]
 14. Het is niet omdat Biden gewonnen heeft dat Europa weer mag gaan slapen (17/11/2020 - VRT NWS)
  De verkiezingsoverwinning in de VS van Democraat Joe Biden is uiteraard goed nieuws voor Europa. Maar Trump mag dan al (voorlopig) weg zijn, het trumpisme is dat allerminst. De EU moet blijven hard werken om daar tegenop te kunnen.
  [naar artikel]
 15. Genk-spelers zwermen uit: bedevaart in Mekka, schommelen op Bali en uitstapjes in de woestijn (31/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Door de finale van de play-offs moesten de spelers van KRC Genk een weekje langer wachten op hun welverdiende vakantie, maar intussen zwermen ze massaal uit. En bij zo’n vakantie horen natuurlijk foto’s, die gretig op Instagram gepost worden. Zo zien we onder andere hoe Aly Samatta en Omar Colley op bedevaart zijn in Mekka en hoe Marcus Ingvartsen zijn teleurstellende eerste seizoen probeert te vergeten op een schommel op het eiland Bali.
  [naar artikel]
 16. Houdt het Trumpisme de komende uren stand? (06/11/2018 - De Morgen)
  Hoe zal het politieke landschap in de VS er na de midterm-verkiezingen uitzien? Verwacht wordt dat de Democraten het Huis van Afgevaardigden heroveren maar (net) tekort zullen schieten om ook de Senaat te controleren. Maar dit zijn de eerste midterm-verkiezingen in het Trump tijdperk en dat maakt voorspellers doodzenuwachtig.
  [naar artikel]
 17. Trump verlaat top met Kim zonder deal (01/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  HanoiNiet dat de verwachtingen hooggespannen waren. Maar het einde zonder resultaat van de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump kwam gisteren toch als een verrassing. “Je moet ook van de onderhandelingstafel kunnen opstaan”, aldus Trump na afloop.
  [naar artikel]
 18. Wordt Fins referendum de pad in de korf van het EU-herstelfonds van 750 miljard euro? (02/10/2020 - Express)
  De jongerenafdeling van de Finns Party heeft een succesvolle petitie gelanceerd voor een referendum over het in juli overeengekomen EU-herstelfonds.... The post Wordt Fins referendum de pad in de korf van het EU-herstelfonds van 750 miljard euro? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 19. Roy Moores nederlaag is njet tegen Trumpisme (14/12/2017 - De Morgen)
  Ross Douthat is columnist bij The New York Times
  [naar artikel]
 20. Ook als Biden wint, blijft het trumpisme een belangrijke factor (04/11/2020 - De Morgen)
  Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
  [naar artikel]
 21. Verkiezing gouverneur Virginia betekent test voor Trumpisme en voor Democraten (07/11/2017 - Knack)
  Vandaag kiezen de bewoners van twee VS-staten een nieuwe gouverneur. De ene staat, New Jersey, lijkt naar de Democraten te zullen gaan, maar de andere, Virginia, wordt spannend en zal dienstdoen als een soort peiling naar de efficiëntie van de presidentiële politiek. Al dan niet in aanwezigheid van Donald Trump.
  [naar artikel]
 22. Trump verdedigt uitwijzing van delinquenten zonder papieren (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Donald Trump heeft vandaag de eerste uitwijzingsoperaties van zijn presidentschap verdedigd, gericht tegen mensen zonder papieren die als
  [naar artikel]
 23. Amerika-watcher David Neyskens: 'Donald Trump is geen ongeluk van de geschiedenis' (04/11/2020 - Knack)
  "Door de poststemmen wordt het sowieso een overwinning door het gaatje, voor wie ook", zegt David Neyskens, een Vlaamse Amerika-watcher die dicht bij de Republikeinen staat. Hij ziet wel een duurzame verschuiving in het Amerikaanse electoraat: de lage en een deel van de middeninkomens met een baan hebben definitief het trumpisme omarmd.
  [naar artikel]
 24. 'Trump is, zonder het te weten, een Russische agent' (05/08/2016 - De Tijd)
  16:53 Donald Trump, de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de VS, is 'zonder dat hij het zelf weet, een agent van Rusland'. Dat heeft gewezen CIA-topman Michael J. Morell vrijdag gesch...
  [naar artikel]
 25. Trump verliest, maar wint toch een beetje: "Zijn populisme is doodnormaal geworden". Kunnen we daar lessen uit trekken? (08/11/2020 - VRT NWS)
  Donald Trump heeft de verkiezingen verloren. Maakt dat veel uit? Zeker wel, de komende jaren wordt het anders. Maar tegelijkertijd ook niet. Trumps politieke voetafdruk zal nog jarenlang zichtbaar zijn. In Amerika, maar wellicht ook in Europa en België. De problemen waar de traditionele partijen hier mee worstelen zijn niet zo anders als in de VS. Kunnen we bij ons lessen trekken uit het fenomeen van het Trumpisme? Wat moet je doen om de polarisering van het Amerikaanse scenario te vermijden? Of net niét doen? Het antwoord op die vraag is niet zo makkelijk.
  [naar artikel]
 26. Roy Moores nederlaag is njet tegen Trumpisme (14/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/bUFywaaSyVHVH-_RzKR8mMfYy7A/diocontent/116295270/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 27. VS-expert: “Zonder de coronacrisis zou Trump Joe Biden verpletterd hebben” (10/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Zou Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook zonder het coronavirus gewonnen hebben? Hoe bepalend was de crisis voor het stemgedrag van de Amerikanen? Heel belangrijk, blijkt uit analyses en meent ook Amerikakenner Frank Albers. “Zonder die coronacrisis zou Donald Trump hem verpletterd hebben.”
  [naar artikel]
 28. Obama geeft vernietigende speech over Trump, zonder ook maar één keer zijn naam te noemen (17/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zonder de Amerikaanse Republikeinse president Donald Trump letterlijk te vermelden, heeft zijn Democratische voorganger Barack Obama vandaag een...
  [naar artikel]
 29. Trump wil illegale migranten zonder vorm van proces terugsturen (24/06/2018 - Knack)
  Donald Trump wil migranten zonder verblijfspapieren het recht op een proces ontzeggen en hen meteen terugsturen naar het land vanwaar ze komen.
  [naar artikel]
 30. Premier Michel ‘zonder naïviteit’ naar Trump (18/05/2017 - De Standaard)
  Premier Charles Michel verzekert dat hij bij zijn ontmoeting met Donald Trump ‘zonder naïviteit’ het klimaatakkoord en onze Europese waarden zal verdedigen.
  [naar artikel]
 31. Zag jij ooit al zoveel vliegen bij elkaar? (23/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vitebsk, een stad in Wit-Rusland, wordt geteisterd door een echte plaag van eendagsvliegen. Gigantische zwermen hangen er rond de lantaarnpalen....
  [naar artikel]
 32. Trump beëindigt verblijfsregeling voor 800.000 jongeren zonder papieren (04/09/2017 - Knack)
  De Amerikaanse president Donald Trump zet een punt achter de zogenaamde DACA-verblijfvergunning voor 800.000 jongeren die als kind zonder papieren naar de VS kwamen. Dat meldt nieuwssite Politico.
  [naar artikel]
 33. Donald Trump verdedigt uitwijzing van delinquenten zonder papieren (12/02/2017 - Knack)
  Donald Trump heeft zondag de eerste uitwijzingsoperaties van zijn presidentschap verdedigd, gericht tegen mensen zonder papieren die als criminelen of delinquenten geboekstaafd zouden staan.
  [naar artikel]
 34. ‘Komst van Trump wordt uitdaging zonder voorgaande’ (22/03/2017 - De Standaard)
  Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Brussel wordt een organisatorische uitdaging ‘zonder voorgaande’, luidt het bij Buitenlandse Zaken. Ook first lady Melania zou meekomen op 25 mei. Voor de protestmars op 24 mei zijn al 7.500 inschrijvingen op Facebook.
  [naar artikel]
 35. ‘Zonder index zou er meer sociale onrust zijn’ (21/01/2020 - Apache)
  In februari wordt de index 100 jaar. Dat maakt een eeuw van gewaarborgde en relatief stabiele koopkracht, maar ook van weerstand en blijvende strijd. Na de Eerste Wereldoorlog kent België een periode van economische onrust en grote prijsstijgingen. Toenmalig Minister van Arbeid en Wederopbouw Joseph Wauters (BWP) besluit een korf van goederen samen te stellen
  [naar artikel]
 36. Dan denk ik, waarom geen zeppelin met een korf eronder?' (04/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 37. Gevonden: anti-muggensprays die niet stinken (29/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De muggen lusten ons opvallend graag deze zomer. Hele zwermen hangen er in de parken, in je tuin en helaas ook in je slaapkamer. Maar nog erger
  [naar artikel]
 38. VIDEO. Hier wil Trump zijn overwinning vieren (zonder buitenlandse media) (08/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op nauwelijks een halfuurtje stappen van de plaats waar Hillary Clinton hoopt haar overwinningsspeech te geven, wil Donald Trump zijn zegetoespraak houden. Dat zal met duizenden agenten in en rond het gebouw maar zonder buitenlandse media gebeuren. Trump heeft voor hen geen plaats gereserveerd in het New York Hilton Midtown. Hoofdredacteur Indra Dewitte ging er vandaag een kijkje nemen.
  [naar artikel]
 39. Na het succes van het trumpisme: wat met de Republikeinse Partij? (06/11/2020 - Knack)
  Amerika is een land met een Democratisch neigende meerderheid. Het is een uitdaging die de Republikeinse Partij ooit zal moeten aanpakken.
  [naar artikel]
 40. Nu ook Trump beschuldigd: "Donald Trump heeft ons betast" (13/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens het debat voorbije zondag gaf Donald Trump toe dat hij had opgeschept over het feit dat hij vrouwen kuste en betastte zonder hun
  [naar artikel]
 41. Zwermen drones vallen Russische bases aan in Syrië, maar niemand weet niet wie ze stuurt (10/01/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/gu62mrwtC26Tk_yW0efoqz9a16o/diocontent/117156018/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 42. Trump wil migranten meteen zonder vorm van proces terugsturen (24/06/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Trump wil migranten die illegaal de Verenigde Staten binnenkomen zonder vorm van proces terugsturen naar het land vanwaar ze komen. Dat schrijft hij in een tweet.
  [naar artikel]
 43. [VIDEO] - Trump wil mensen zonder papieren veel sneller uitzetten (23/02/2017 - De Redactie)
  Er zijn naar schatting 11 miljoen migranten in de VS zonder geldige verblijfspapieren. Bijna allen komen ze het land in via de Mexicaans-Amerikaanse grens. President Trump heeft nu twee van zijn ministers uitgestuurd, naar Mexico en Guatemala, om de nieuwe plannen toe te lichten.
  [naar artikel]
 44. Trump: "We moeten illegale migranten zonder proces terugsturen" (24/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Donald Trump wil migranten zonder verblijfspapieren het recht op een proces ontzeggen en hen meteen terugsturen naar het land vanwaar ze komen. Dat...
  [naar artikel]
 45. Trump bereid tot "gesprek zonder voorwaarden" met Iran (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump is naar eigen zeggen bereid tot een ontmoeting zonder voorwaarden met de Iraanse president Hassan Rohani....
  [naar artikel]
 46. Waarom de congresverkiezingen in de VS historisch zijn: “Dosis Trumpisme kan verdubbelen” (02/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wat staat er op het spel bij de congresverkiezingen in de VS, volgende week? Ze zijn van levensbelang voor de Amerikaanse democratie, waarschuwt...
  [naar artikel]
 47. Trump bespeelt basis in boksmatch (10/10/2016 - De Tijd)
  07:11 Hillary Clinton en Donald Trump begonnen hun tweede debat zonder elkaar de hand te schudden. De toon was gezet voor een vijandig, bitsig, bij momenten surreëel duel waarin Trump voluit voor de persoon...
  [naar artikel]
 48. Trump looft militaire parade Noord-Korea zonder ballistische raketten (09/09/2018 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea geprezen voor zijn militaire defilé zonder ballistische raketten. Hij noemde de parade een “belangrijk en positief statement” voor kernontwapening. “Noord heeft net zijn parade gehouden, voor 70-jarig bestaan, zonder gebruikelijk vertoon van kernraketten”, zei Trump zondag in een tweet. Hij dankte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zeggend: “We zullen allebei bewijzen dat iedereen ongelijk had! Er gaat niets boven een goede dialoog tussen twee mensen die elkaar mogen! ” bron: Belga Het bericht Trump looft militaire parade Noord-Korea zonder ballistische raketten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.