Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 January 2021
08:49 uur

België wil voortrekkersrol spelen in strijd tegen luchtvervuiling boven zee

VRT NWS

13/01/2021 - 17:39

Minister van de Noordzee Vincent van Quickenborne (Open VLD) wil dat ons land een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen de luchtvervuiling op zee. Hij vloog mee boven de Noordzee in het sniffervliegtuig van de kustwacht om schepen te controleren op de uitstoot van stikstof.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. België weigert voortrekkersrol in internationaal debat over killerrobots (21/11/2018 - De Morgen)
  De onderhandelingen over een verbod van killerrobots binnen de VN blijven aanslepen. Deze week wordt beslist of er in 2019 nieuwe gesprekken worden opgestart. België zou een voortrekkersrol spelen in het verbod, maar doet dat nog steeds niet.
  [naar artikel]
 2. “Premier Michel kan voortrekkersrol spelen en nu kernwapens uit Kleine Brogel weghalen” (10/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Naties keurden vandaag een verdrag goed waarin het gebruik, het dreigen met het gebruik, het ontwikkelen, de productie, de aanwerving, het stockeren en het vervoeren van nucleaire wapens verboden wordt. “Dit is hét ideale moment voor premier Michel om een voortrekkersrol te spelen in de strijd rondom nucleaire wapens en de wereld iets veiliger te maken.”
  [naar artikel]
 3. Oceaanconferentie in Brussel: "CO2-uitstoot scheepvaart moet drastisch naar beneden" (19/02/2019 - VRT NWS)
  De CO2-uitstoot op zee moet drastisch naar beneden in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dat is gezegd op een internationale conferentie over klimaatverandering en oceaanbehoud in Brussel. België kan daarin een voortrekkersrol spelen, zegt minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD).
  [naar artikel]
 4. Luchtvervuiling doet gletsjers smelten (17/06/2019 - Knack)
  Diep in de ijskappen van het Peruaanse Andesgebergte zijn oude sporen van luchtvervuiling door de mens gevonden. Luchtvervuiling blijkt een belangrijke rol te spelen in de achteruitgang van gletsjers wereldwijd.
  [naar artikel]
 5. De dodelijke erfenis van munitiefabrikant PRB (13/04/2019 - De Morgen)
  België speelt vandaag een voortrekkersrol in de strijd tegen de verspreiding van landmijnen. Ooit deden we net het omgekeerde: via munitiefabrikant Poudreries Réunies de Belgique (PRB) waren we tot eind jaren tachtig een van de grootste globale exporteurs.
  [naar artikel]
 6. Trumps 'neen' voor het Klimaatakkoord is een gouden kans voor België om opnieuw een voortrekkersrol te spelen (22/06/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 7. Schonere lucht zou ­kinderastma in België drastisch verminderen (09/08/2019 - De Morgen)
  Geen enkel ander Europees land zou in de strijd tegen kinderastma meer voordeel halen uit minder luchtvervuiling. Als België de stikstofdioxide-uitstoot tot een minimum beperkt, zou het aantal nieuwe gevallen van kinderastma met bijna een derde dalen. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie.
  [naar artikel]
 8. Ouders blokkeren schoolstraten tegen luchtvervuiling: ‘We willen uitbreiden naar heel België’ (24/03/2018 - De Standaard)
  Eerst één, toen vijf en volgende week twaalf scholen: in Brussel blokkeren ouders en kinderen de straat voor de school uit protest tegen luchtvervuiling. ‘We hebben nu contacten met scholen in Antwerpen, Gent en Roeselare.’
  [naar artikel]
 9. Ouders blokkeren schoolstraten tegen luchtvervuiling: ‘We willen uitbreiden naar heel België’ (24/03/2018 - De Standaard)
  Eerst één, toen vijf en volgende week twaalf scholen: in Brussel blokkeren ouders en kinderen de straat voor de school uit protest tegen luchtvervuiling. ‘We hebben nu contacten met scholen in Antwerpen, Gent en Roeselare.’
  [naar artikel]
 10. Zo bindt New Delhi strijd aan met extreme smog (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de strijd tegen extreme luchtvervuiling hanteert de Indiase hoofdstad New Delhi de komende twee weken een roulatiesysteem voor het wegverkeer....
  [naar artikel]
 11. Wat is stikstofdioxide en wat doet het met onze gezondheid? (11/09/2017 - VRT NWS)
  Greenpeace wil de Vlaamse regering voor de rechter dagen omdat ze te weinig doet in de strijd tegen luchtvervuiling. Ze onderschat de impact ervan op onze gezondheid, is de kritiek. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is het daar niet mee eens. Over welke luchtvervuiling gaat het hier eigenlijk? En wat zijn die effecten op onze gezondheid?
  [naar artikel]
 12. New Delhi bindt strijd aan met extreme smog: vandaag mogen enkel auto’s met even nummerplaat de weg op (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de strijd tegen extreme luchtvervuiling hanteert de Indiase hoofdstad New Delhi de komende twee weken een roulatiesysteem voor het wegverkeer....
  [naar artikel]
 13. Finland wil al koolstofneutraal worden tegen 2035: "Meest ambitieuze klimaatplan ter wereld" (05/06/2019 - VRT NWS)
  Finland wil hard gaan in de strijd tegen de klimaatopwarming: de nieuwe regering van het land wil al tegen 2035 koolstofneutraal worden en daarmee een voortrekkersrol spelen in Europa. "Dit is het meest ambitieuze klimaatplan ter wereld", zei Pekka Haavisto, voorzitter van de Finse groenen, bij de voorstelling van de nieuwe Finse regering. Finland neemt volgende maand het EU-voorzitterschap op zich.
  [naar artikel]
 14. Europa lanceert plan rond artificiële intelligentie: "Het kan verbazende dingen doen, maar moet altijd in dienst staan van mens" (19/02/2020 - VRT NWS)
  De Europese Commissie heeft een nieuwe digitale strategie voor artificiële intelligentie en data gelanceerd. Dat moet de leidraad worden van een Europees beleid als antwoord op de concurrentie uit China en de Verenigde Staten. Er zullen ook meer regels komen om de risico's van artificiële intelligentie te beperken. Europa wil een voortrekkersrol spelen bij het toepassen van AI in de gezondheidszorg en in de strijd tegen klimaatverandering, maar niet tegen elke prijs.
  [naar artikel]
 15. Europa start procedure tegen België in strijd tegen illegale houthandel (19/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft een procedure tegen België opgestart omdat het te weinig doet in de strijd tegen de illegaal houthandel. Ze oordeelde,...
  [naar artikel]
 16. Chinese Meng Suping is de sterkste vrouw op deze Spelen (15/08/2016 - Sporza)
  Azië boven in de vrouwelijke gewichthefcategorie boven de 75 kilogram. De Chinese Meng verschalkte de Noord-Koreaanse Kim na een slopende strijd.
  [naar artikel]
 17. Britse rechtbank koppelt voor het eerst luchtvervuiling aan een sterfgeval (16/12/2020 - VRT NWS)
  Een Britse rechtbank heeft vandaag beslist dat 'excessieve' luchtvervuiling een rol heeft gespeeld bij het overlijden van een negenjarig astmapatiëntje in Londen. Het is voor het eerst dat het Britse gerecht een concreet sterfgeval aan luchtvervuiling koppelt. Mogelijk zet de historische uitspraak de regering aan tot strengere maatregelen tegen de luchtvervuiling, vooral in de steden.
  [naar artikel]
 18. 't Stad mag weer dromen van een voetbaltempel (10/04/2019 - De Morgen)
  Antwerpen wil een voortrekkersrol spelen in de strijd om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 naar de Lage Landen te halen. Het Europees kampioenschap van 2000 ligt in de Scheldestad nog bijzonder vers in het geheugen. Door een gebrek aan durf en daadkracht zag Antwerpen het spektakelstuk aan zijn neus voorbijgaan. Een fiasco dat niemand een tweede keer op zijn geweten wil hebben.
  [naar artikel]
 19. Scholenprotest tegen luchtvervuiling breidt uit (20/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De scholenactie tegen luchtvervuiling van de bezorgde Brusselse ouders van het collectief Filter Café Filtré blijft zich uitbreiden. Vandaag neemt...
  [naar artikel]
 20. Parijs verdubbelt fietspaden tegen 2020 (09/01/2017 - De Tijd)
  07:38 De Franse hoofdstad gaat een versnelling hoger schakelen in de strijd tegen luchtvervuiling. In de buurt van het Louvre mogen binnenkort geen auto’s meer komen.
  [naar artikel]
 21. België verhoogt deelname aan strijd tegen IS in Irak (16/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  België gaat in Irak extra landtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Op korte termijn komen er 14 militairen met
  [naar artikel]
 22. België verhoogt deelname aan strijd tegen IS in Irak (16/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  België gaat in Irak extra landtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Op korte termijn komen er 14 militairen met
  [naar artikel]
 23. België is topinnovator in strijd tegen coronavirus (07/07/2020 - De Tijd)
  18:01 België is het vierde meest innovatieve land in de strijd tegen het coronavirus, volgens een ranglijst van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 24. Vaccins en geneesmiddelen: waar staan we in de strijd tegen corona? "Pano" zocht het uit (18/11/2020 - VRT NWS)
  Belgische onderzoekscentra en ziekenhuizen spelen een voortrekkersrol in de zoektocht naar vaccins en efficiënte medicatie tegen COVID-19. Medicijnen blijven noodzakelijk want een vaccin alleen zal COVID-19 niet klein krijgen. Artsen weten in deze tweede coronagolf al iets beter hoe ze zieke patiënten kunnen behandelen. Maar hét wondermiddel is er nog altijd niet. "Pano" zocht en vond onderzoeksstudies met jawel, antilichamen van een lama, bloedplasma, reumamedicatie en het anti-influenzamiddel favipiravir. De eerste studieresultaten zijn veelbelovend.
  [naar artikel]
 25. Strijd tegen coronavirus wordt ook een oorlog in België (17/03/2020 - De Morgen)
  Na Italië en Spanje kondigt nu ook Frankrijk de volledige lockdown af in de strijd tegen Covid-19? Volgt België vandaag? De druk van experts neemt toe, vooral omdat burgers de huidige maatregelen niet te nauw nemen.
  [naar artikel]
 26. Socialisten en Groenen verzetten zich tegen nieuwe F-16-missie boven Syrië (04/06/2020 - De Standaard)
  Als de regering in de strijd tegen IS opnieuw F-16’s wil inzetten boven Syrië en Irak, dan zal dat met een door Vlaams Belang gesteunde meerderheid moeten gebeuren. Groen, SP.A, PS en Ecolo geven geen goedkeuring voor een missie boven Syrië.
  [naar artikel]
 27. VIDEO. Onderzoek Heusdense studente toont aan hoe bacteriën op bomen luchtvervuiling wegwerken (05/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bomen en planten zijn erg belangrijk in de strijd tegen luchtvervuiling. Dat toont de bachelorproef van Anneleen Stockmans uit Heusden nog maar eens aan. De pas aan hogeschool PXL afgestudeerde biotechnologe stelde vast dat er op de bomen en planten namelijk bacteriën zitten die de vervuiling uit de lucht kunnen wegwerken. Ze voerde haar onderzoek uit in testgebieden in Hasselt en Genk.
  [naar artikel]
 28. Australian Open neemt maatregelen tegen luchtvervuiling (18/01/2020 - Metro)
  In het geval van zware luchtvervuiling zullen de wedstrijden tijdens het Australian Open uitgesteld worden, zo maakten de organisatoren van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen vandaag bekend. Het Australian Open onthulde vandaag een systeem waarmee ze tijdens het toernooi de luchtvervuiling in Melbourne zullen meten. Als een bepaald niveau bereikt wordt, zullen er wedstrijden uitgesteld worden. Door de bosbranden in Australië laat de luchtkwaliteit immers te wensen over. Door een giftige rook boven de Australische stad moesten eerder deze week al kwalificatiewedstrijden verschoven worden. Wedstrijden zullen uitgesteld worden als de fijnstofconcentratie van PM2,5, deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer, hoger is dan 200 microgram per kubieke meter lucht. Bij waarden tussen 97 en 200 is er overleg tussen de organisatoren en de toernooidokters om te zien of er gespeeld kan worden. bron: Belga Het bericht Australian Open neemt maatregelen tegen luchtvervuiling verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Kinderastma in kwart van de gevallen het gevolg van luchtvervuiling, België bij slechtste leerlingen van de klas (12/04/2019 - VRT NWS)
  Een kwart van de kinderen met astma in ons land, heeft de ziekte gekregen door luchtvervuiling, vooral dan door stikstof van het verkeer. Dat schrijft De Morgen. Wereldwijd staat België op de negende plaats met het meeste aantal gevallen van kinderastma door stikstofvervuiling.
  [naar artikel]
 30. Brusselse regering lanceert groot onderzoek naar luchtvervuiling (19/10/2020 - VRT NWS)
  De Brusselse overheid wil volgend jaar de strijd aanbinden met de luchtvervuiling in het hele gewest. In 2021 zullen een 3000-tal Brusselaars een maand lang meetbuisjes aan hun gevel hangen om het stiktofdioxidegehalte (NO²) in de lucht te meten. Ook een 200-tal schoolkinderen worden een tijd lang gemonitord.
  [naar artikel]
 31. NASA-beelden tonen hoe virus Chinese luchtvervuiling doet dalen (02/03/2020 - Express)
  Satellietbeelden van aardobservaties hebben de voorbije dagen boven verschillende Chinese regio’s een duidelijke daling van de luchtvervuiling geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Carbon Brief. De plotselinge verbetering van de Chinese luchtkwaliteit moet volgens de wetenschappers worden toegeschreven aan de uitbraak van het coronavirus. China heeft doortastende maatregelen genomen om de verdere […] The post NASA-beelden tonen hoe virus Chinese luchtvervuiling doet dalen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 32. België verhoogt deelname aan strijd tegen IS in Irak (16/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  België gaat in Irak extra landtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Op korte termijn komen er 14 militairen met gepantserde voertuigen (type Dingo) bij. Dat heeft de federale regering afgelopen weekend op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput beslist op de bijzondere ministerraad rond veiligheid. Defensie onderzoekt voorts of er vanaf 2018 nog een 50-tal bijkomende militairen kunnen ingezet worden in de strijd tegen IS.
  [naar artikel]
 33. België verhoogt deelname aan strijd tegen IS in Irak (16/05/2017 - De Standaard)
  België gaat in Irak extra landtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Op korte termijn komen er 14 militairen met gepantserde voertuigen (type Dingo) bij. Dat heeft de federale regering afgelopen weekend op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput beslist op de bijzondere ministerraad rond veiligheid. Defensie onderzoekt voorts of er vanaf 2018 nog een 50-tal bijkomende militairen kunnen ingezet worden in de strijd tegen IS.
  [naar artikel]
 34. België, Frankrijk, Spanje en Marokko: samen in de strijd tegen terrorisme (04/10/2017 - VRT NWS)
  Voor de zevende keer slaan België, Frankrijk, Spanje en Marokko de handen in elkaar in de strijd tegen terrorisme op de jaarlijkse Quadripartite. De landen onderling wisselen af waar de vergadering plaatsvindt en dit jaar is het de beurt aan België. 
  [naar artikel]
 35. België steunt strijd tegen cholera in Haïti met bijna 300.000 euro (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  België gaat 350.000 dollar (292.000 euro) toekennen aan het het speciale trustfonds van de Verenigde Naties voor de strijd tegen cholera in
  [naar artikel]
 36. België steunt strijd tegen cholera in Haïti met bijna 300.000 euro (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  België gaat 350.000 dollar (292.000 euro) toekennen aan het het speciale trustfonds van de Verenigde Naties voor de strijd tegen cholera in
  [naar artikel]
 37. STANDPUNT. De LEZ is een kleine actie in strijd tegen luchtvervuiling, een minieme veldslag in een grote oorlog (18/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het werkt! De cijfers bewijzen het. De lage- emissiezone (LEZ) zorgt voor een significante vermindering van de uitstoot van roet en stikstofoxiden in Antwerpen. Ondanks de tienduizenden vrachtwagens op de Antwerpse Ring en de zware industrie in de haven, is de luchtkwaliteit in Antwerpen verbeterd. Dat staat nu onomstotelijk vast. Daarmee is het probleem van de luchtvervuiling in de Scheldestad verre van opgelost, maar als de invoering van de lage-emissiezone íéts heeft aangetoond, dan is het wel dat alle beetjes helpen.
  [naar artikel]
 38. Limburgse politieschool toont technologische snufjes (23/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse politieschool PLOT organiseerde vandaag in Genk een studiedag rond technologische innovatie bij de politie. Via deze studiedag hoopt de provincie een voortrekkersrol te kunnen spelen in België. Tijdens verschillende lezingen en workshops konden de bezoekers een kijkje nemen in de toekomst.
  [naar artikel]
 39. De stille pandemie: luchtvervuiling kost gemiddeld drie jaar van mensenleven (05/03/2020 - Knack)
  Uit Duits onderzoek blijkt dat luchtvervuiling een enorme impact heeft op de gemiddelde levensverwachting van de mens. Luchtvervuiling leidt zelfs tot meer overlijdens dan tabak of ziekten zoals hiv/aids of malaria.
  [naar artikel]
 40. België boven in vaccinzoektocht (20/11/2020 - De Tijd)
  21:44 Welk vaccin ons straks ook van het coronavirus bevrijdt, de kans is groot dat ons land er een rol in zal spelen. België is op veel fronten een cruciale schakel. Een overzicht van de bedrijvigheid in o...
  [naar artikel]
 41. Amnestygroep Hasselt verzamelt handtekeningen in ‘strijd tegen seksueel geweld in België’ (17/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op 5 maart startte de actie ‘Strijd tegen seksueel geweld in België’ van Amnesty International. De actie loopt officieel nog tot 25 november. Amnesty International België hoopt 20.000 handtekeningen te verzamelen om zo het beleid aan te sporen om de nodige maatregelen te nemen tegen dit onderschat probleem.
  [naar artikel]
 42. Zuid-Amerikaanse gletsjers smelten als gevolg van luchtvervuiling (17/06/2019 - VRT NWS)
  Diep in de ijskappen in het Peruaanse Andesgebergte zijn 500 jaar oude sporen van luchtvervuiling gevonden, door de mijnactiviteiten van de Spanjaarden. Ook vandaag belanden roetdeeltjes uit de atmosfeer op de gletsjers, en ze blijken een belangrijke rol te spelen bij het afsmelten ervan. De zwarte roetdeeltjes nemen immers de warmte van de zon op en verhogen zo de temperatuur.
  [naar artikel]
 43. EU-Hof geeft België tanden in strijd sociale fraude (06/02/2018 - De Tijd)
  12:58 België wint belangrijke slag in de strijd tegen sociale dumping voor het EU-Hof van Justitie.
  [naar artikel]
 44. Luchtvervuiling blijft laag boven Europa volgens ESA (16/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De concentraties aan stikstifdioxide in de atmosfeer boven Europa blijven laag, samenvallend met de lockdownmaatregelen, zo heeft het Europese...
  [naar artikel]
 45. België neemt voortrekkersrol op tegen 'killer robots' (03/07/2018 - De Morgen)
  Woensdag zal in de Kamercommissie Defensie een resolutie gestemd worden over zogenaamde killer robots, wapens die zonder menselijke interventie een beslissing over leven en dood nemen. Enerzijds moet België daarmee in de internationale debatten kleur bekennen als tegenstander, anderzijds moet de resolutie de inzet en fabricatie van autonome wapens verhinderen op nationaal niveau. België zou de eerste VN-lidstaat zijn met zo'n verbod.
  [naar artikel]
 46. Strijd IS verlengd, maar minder F-16's (06/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische legerleiding heeft meer uitleg gegeven over de verlenging van operatie Desert Falcon, in de strijd tegen IS boven Syrië en Irak. De
  [naar artikel]
 47. België verhoogt deelname aan strijd tegen ISIS in Irak (16/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  België gaat in Irak extra landtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat (ISIS). Op korte termijn komen er 14 militairen met gepantserde voertuigen (type Dingo) bij. Dat heeft de federale regering afgelopen weekend op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput beslist op de bijzondere ministerraad rond veiligheid. Defensie onderzoekt voorts of er vanaf 2018 nog een 50-tal bijkomende militairen kunnen ingezet worden in de strijd tegen ISIS.
  [naar artikel]
 48. België bindt strijd aan tegen fentanyl (14/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  België gaat de strijd tegen de krachtige drug fentanyl opvoeren. Door deel te nemen aan twee Europese projecten, moeten Amerikaanse toestanden vermeden worden. In 2017 stierven daar namelijk nog ruim 28.000 mensen aan een overdosis van de drug.
  [naar artikel]
 49. Michel: ‘Een België zonder Joden is geen België’ (07/09/2018 - De Standaard)
  De premier belooft meer middelen in de strijd tegen antisemitisme en racisme. Hij geeft de Nationale Veiligheidsraad (NVR) de opdracht om de strijd op te voeren. Dat zei hij gisterenavond tijdens het gala van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.