Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

27 January 2021
17:18 uur

Strandbloemen verkopen is erkend als immaterieel erfgoed "Het is unieke traditie aan onze kust. Zoiets bestaat niet in het buitenland"

VRT NWS

13/01/2021 - 18:19

Wie heeft er als kind geen strandbloemen verkocht aan zee? Het is een unieke traditie aan onze kust en het is nu ook officieel erkend als immaterieel erfgoed door Vlaanderen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belgische frietkoten erkend als erfgoed (20/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onze Belgische frietkotcultuur is officieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed. Alle bevoegde regeringen hebben daarvoor het licht op groen
  [naar artikel]
 2. Sint-Gummarusprocessie erkend als immaterieel erfgoed: “Het houdt voor ons een belangrijke opdracht in” (25/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Sint-Gummarusprocessie in Lier prijkt voortaan in de Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Die lijst geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed: gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‘geborgen’ worden.
  [naar artikel]
 3. Dit moet u weten over het Brabants trekpaard, kersvers immaterieel erfgoed in Vlaanderen (10/01/2018 - VRT NWS)
  Minister van Cultuur Gatz heeft beslist om het Belgisch of Brabants trekpaard toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het paardenras heeft enkele bijzondere uiterlijke kenmerken, en wordt daarom voor specifieke taken ingezet. En nu voldoet het dier ook aan de criteria voor "immaterieel Vlaams erfgoed".
  [naar artikel]
 4. Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed (22/03/2019 - Knack)
  Aalst Carnaval is sinds 2010 erkend als als immaterieel cultureel erfgoed.
  [naar artikel]
 5. Kafka in jachthoornblazerland: door vertaalfout zijn alleen ‘Franse’ collega’s erkend tot cultureel erfgoed (08/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Opschudding bij de jachthoornblazers. Ondanks de recente Vlaamse erkenning als immaterieel cultureel erfgoed, voelen de leden van Jachthoorngroep Botermelck/La Garenne uit Schoten zich in hun wiek geschoten. “Wij blazen volgens de Duitse traditie. Door een vertaalfout of een slecht voorbereid dossier zijn alleen de collega’s van de Franse school erkend”, zeggen Patrick Vernaeve en Vik Rubberecht.
  [naar artikel]
 6. Officieel: Belgische biercultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed van Unesco (30/11/2016 - Knack)
  De Belgische biercultuur is opgenomen op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Dat heeft een speciaal comité beslist tijdens een vergadering in Ethiopië.
  [naar artikel]
 7. Steltenlopers Merchtem erkend als erfgoed (04/07/2018 - VRT NWS)
  De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem zijn erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. De eretitel is voor de steltenlopers een mooie erkenning.
  [naar artikel]
 8. Duitse duikboot UB-29 erkend als cultureel erfgoed (21/04/2018 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft het wrak van de Duitse duikboot UB-29 die vorig jaar voor de kust van Zeebrugge gevonden werd, erkend als cultureel erfgoed. Het is het best bewaarde van alle 11 bekende scheepswrakken in de Noordzee. Artefacten uit de UB-29 worden tentoongesteld op de expo "WOI, de slag om de Noordzee" in Brugge. 
  [naar artikel]
 9. Rare jongens die Vlamingen: zwemmende honden erkend als Vlaams erfgoed (10/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft de Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een werkgroep heeft hemel en aarde bewogen voor de erkenning is dan ook euforisch.
  [naar artikel]
 10. Unesco erkent yoga als immaterieel cultureel erfgoed (01/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Yoga is voor Unesco voortaan immaterieel cultureel erfgoed. "De filosofie achter de oude praktijk van yoga in India heeft veel aspecten van de
  [naar artikel]
 11. Unesco verwijdert Aalst uit lijst immaterieel cultureel erfgoed (13/12/2019 - De Tijd)
  17:50 Unesco heeft het carnaval van Aalst zopas verwijderd uit de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dat is door het Unesco Comité Immaterieel Erfgoed in Bogota (Co...
  [naar artikel]
 12. Jachthoornblazers erkend als Unesco-erfgoed (17/12/2020 - De Standaard)
  De VN-organisatie Unesco schrijft de ‘Muziekkunst van het jachthoornblazen op Franse hoorn’ in op haar lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. In België zijn er 23 groepen.
  [naar artikel]
 13. Unesco verwijdert Aalst carnaval van lijst immaterieel cultureel erfgoed (13/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Unesco heeft het carnaval van Aalst zopas verwijderd uit de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dat is door het Unesco Comité Immaterieel Erfgoed in Bogota (Colombia) beslist.
  [naar artikel]
 14. Unesco schrapt Aalst Carnaval van lijst immaterieel erfgoed (13/12/2019 - VRT NWS)
  Unesco (de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) heeft het Carnaval van Aalst van de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed verwijderd. Ze vinden dat "racisme en discriminatie" geen plaats hebben op die lijst. Aalst Carnaval kwam in opspraak nadat in de vorige editie op een praalwagen poppen te zien waren geweest die joden moesten voorstellen op een karikaturale manier.
  [naar artikel]
 15. Eeuwenoude processie bijna erkend als erfgoed: “Iedereen in ons dorp is overtuigd, nu de rest van Vlaanderen nog” (01/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  Na een voorbereiding van twee jaar is het dossier bijna rond om de Sint-Veroonmars te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Een uitspraak valt nog voor de zomer.
  [naar artikel]
 16. Belgische biercultuur erkend als werelderfgoed (30/11/2016 - De Standaard)
  De Unesco heeft de Belgische biercultuur woensdagochtend officieel als immaterieel cultureel erfgoed erkend. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).
  [naar artikel]
 17. Belgische frietkotcultuur is voortaan erfgoed (20/07/2017 - De Standaard)
  In navolging van de Vlaamse frietkotcultuur is nu ook de hele Belgische frietkotcultuur als immaterieel cultureel erfgoed erkend geworden.
  [naar artikel]
 18. Deze stad heeft voortaan nog een tweede volksfeest op de lijst van cultureel erfgoed staan (04/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Aalst Carnaval is enkele jaren erkend als cultureel immaterieel erfgoed. Maar nu prijkt ook het internationaal folklorefeest De Pikkeling, dat jaarlijks in één van de vier Faluintjesgemeenten plaatsvindt, op die lijst.
  [naar artikel]
 19. Erfgoed in zuidelijk Afrika: over potten en partijdigheid (19/07/2019 - Apache)
  De afgelopen tien jaar investeerde de Vlaamse Gemeenschap bijna 1,3 miljoen dollar in UNESCO-projecten rond immaterieel cultureel erfgoed in zuidelijk Afrika. Dat maakt van Vlaanderen een van de grootste donoren in immaterieel erfgoed ter wereld. Wat is er met dat geld verwezenlijkt? Margot Cassiers zocht het ter plaatse uit voor rekto:verso en Apache, met steun
  [naar artikel]
 20. Het Vlaams verhaal achter erfgoed in zuidelijk Afrika (17/07/2019 - Apache)
  De afgelopen tien jaar investeerde de Vlaamse Gemeenschap bijna 1,3 miljoen dollar in UNESCO-projecten rond immaterieel cultureel erfgoed in zuidelijk Afrika. Dat maakt van Vlaanderen een van de grootste donoren in immaterieel erfgoed ter wereld. Wat is er met dat geld verwezenlijkt? Margot Cassiers zocht ter plaatse uit Voor Apache en Rekto:Verso. Vandaag deel 1:
  [naar artikel]
 21. Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed (22/03/2019 - Metro)
  Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties bekendgemaakt. De beslissing valt in december. Het onderwerp komt aan bod bij de vergadering van het intergouvernementeel comité voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed, dat van 9 tot 14 december samenzit in Colombia. Na de 91e openingsstoet van Aalst Carnaval is er veel kritiek gekomen vanuit de Joodse gemeenschap omdat de Aalsterse caranvalsgroep De Vismooi’ln Joodse stereotypen uitvergroot heeft op haar praalwagen. Bron: Belga   Het bericht Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed (22/03/2019 - Metro)
  Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties bekendgemaakt. De beslissing valt in december. Het onderwerp komt aan bod bij de vergadering van het intergouvernementeel comité voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed, dat van 9 tot 14 december samenzit in Colombia. Na de 91e openingsstoet van Aalst Carnaval is er veel kritiek gekomen vanuit de Joodse gemeenschap omdat de Aalsterse caranvalsgroep De Vismooi’ln Joodse stereotypen uitvergroot heeft op haar praalwagen. bron: Belga Het bericht Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Officieel: Belgische biercultuur erkend als cultureel erfgoed van Unesco (30/11/2016 - Knack)
  De Belgische biercultuur is opgenomen op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Dat heeft een speciaal comité beslist tijdens een vergadering in Ethiopië.
  [naar artikel]
 24. Waarom we zo makkelijk een miljard euro ophalen voor een afgebrande kerk: "Geven voor religieus erfgoed heeft heel oude traditie" (18/04/2019 - VRT NWS)
  Terwijl in onder meer Jemen kinderen sterven van de honger en hulporganisaties daar moeilijk centen voor bijeengesprokkeld krijgen, is in Frankrijk op een paar dagen tijd meer dan een miljard euro ingezameld voor de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs. Hoe komt dat? En is dat dan geen discussie waard? "Geven voor religieus erfgoed heeft een heel oude traditie", zegt Ilja De Coster, expert fondsenwerving, in "De ochtend".
  [naar artikel]
 25. Yoga voortaan erkend als immaterieel cultureel erfgoed (01/12/2016 - Knack)
  Volgens de Verenigde Naties worden we van het beoefenen van yoga een beter mens.
  [naar artikel]
 26. Unesco verwijdert Aalst Carnaval uit lijst immaterieel cultureel erfgoed (13/12/2019 - De Morgen)
  Unesco heeft vrijdag in de late namiddag beslist om Carnaval Aalst te schrappen van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Een verrassing is dat niet.
  [naar artikel]
 27. Jachthoornblazen op Unesco-lijst Immaterieel Erfgoed (17/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  De ‘muziekkunst van het jachthoornblazen op Franse hoorn’ wordt opgenomen op de Unesco-lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en zijn collega van de Franse gemeenschap, Bénédicte Linard.
  [naar artikel]
 28. Unesco roept Ierse harp uit tot immaterieel cultureel erfgoed (13/12/2019 - Metro)
  De Ierse harp is één van de meer dan twintig elementen van kennis en cultuur die de Unesco heeft uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Het carnaval van Aalst verloor die status vanwege racisme en antisemitisme. De opname op de lijst gebeurde vrijdag door het daartoe bevoegde Intergouvernementeel Comité in Bogota. Volgens de cultuur-, wetenschappen- en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties wordt de Ierse harp al meer dan een millennium lang bespeeld. Ze wordt geëerd in mythologie en literatuur. Ook immaterieel cultureel erfgoed is wat er gebeurt rondom de Roos van Damascus, Het Nigeriaanse theatergebeuren Kwagh-Hir, de traditionele Thaise massage Nuad Thai traditional massage, het carnaval in het Portugese Podence, en de Peruaanse muzikale tradities Hatajo de Negritos en Hatajo de Pallitas. bron: Belga Het bericht Unesco roept Ierse harp uit tot immaterieel cultureel erfgoed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Na de biercultuur, de frietcultuur? (01/12/2016 - De Standaard)
  Unesco heeft de Belgische biercultuur officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Wordt de Belgische frietcultuur de volgende op het prestigieuze lijstje? ‘Het is een natte droom. Maar het ligt niet in de aard van de friturist om te stoefen.’
  [naar artikel]
 30. Erfgoed in stand houden (03/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op de lijst van het onroerend erfgoed in Oudsbergen staan er een vijftiental kapellen. Enkele zijn al erkend als beschermd monument, andere zijn in privé eigendom. "Of de gemeente een inspanning kan doen om dit erfgoed van verder verval te weerhouden", wilde Jan Schonkeren weten (OO). Sint Brigidakapel Gruitroderbaan Sint Antoniuskapel Genitsstraat Onbekend Kapelletje in de Akkerstraat Een opfrissingspoetsbeurt zou voor sommigen volstaan. Anderen hebben nood aan lik verf of een ontmossing. En wellicht dringt zich hier of daar ook een wat grondigere opknapbeurt op.
  [naar artikel]
 31. Aalst Carnaval dreigt te verdwijnen van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed (22/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Burgemeester D’Haese betreurt dat Aalst Carnaval mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed verdwijnt. De organisatie van de Verenigde Naties zal daarover in december een beslissing nemen. “Werelderfgoed wordt wereldvreemd”, reageert D’Haese vrijdagmiddag over de agendering.
  [naar artikel]
 32. [VIDEO] - Typisch Belgisch: handgemaakte, papieren strandbloemen (20/07/2016 - De Redactie)
  De kust maakt zich op voor een verlengd topweekend, met mogelijk een half miljoen toeristen. Wellicht wordt het strand versierd met papieren bloemen. Die typisch Belgische traditie gaat al generaties mee en wordt nu nieuw leven ingeblazen door de kusterfgoedcel.
  [naar artikel]
 33. VUB dient aanvraag in om Saint-Vé als cultureel erfgoed te erkennen (20/11/2017 - Metro)
  Het Brussels Studentengenootschap (BSG), het St. V-comité en het centrum voor academische en vrijzinnige initiatieven (CAVA) hebben een aanvraag ingediend voor de opname van de Sint-Verhaegenherdenking en -stoet als immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft de Vrije Universiteit Brussel maandag, op de dag van de Sint-Verhaegenherdenking, bekendgemaakt. De aanvraag werd ingediend bij het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid op de afdeling Cultureel Erfgoed. Sinds 1888 herdenken de VUB en de Université Libre de Bruxelles (ULB) op 20 november jaarlijks hun stichter Pierre-Théodore Verhaegen en die traditie willen de initiatiefnemers nu erkend zien. De VUB komt voort uit de ULB, die gesticht werd op 20 november 1834. Die dag werd vanaf de 19de eeuw gevierd met een dag vrij. Maandag 20 november was het dus traditiegetrouw feest op de Brusselse Zavel, waarna een stoet van praalwagens en bier richting Beurs trok. Zo’n 6.000 studenten van de VUB en de ULB namen maandag deel aan de festiviteiten. bron: Belga
  [naar artikel]
 34. "Ief Postino" wint Europese prijs voor cultureel erfgoed: "Ik had het banale idee om postbode te spelen en plots is dat heel belangrijk." (15/05/2018 - VRT NWS)
  "Ief Postino", een coproductie van De Wenkbrauwerij, Eén en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE), won de Europese prijs voor cultureel erfgoed, de Europa Nostra award. "Ief Postino" was een vaste rubriek in het Eén-programma "Iedereen Beroemd", maar er volgden ook een boek en een theatertour. Voor het project trok Ief naar Italië met brieven van Limburgse Italianen.
  [naar artikel]
 35. "Niemand is goed in seks" (maar zo word je er beter in) (11/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Alle boeken, magazines en gesprekken die geweldige seks beloven ten spijt: er bestaat niet zoiets als "goed zijn in bed", zegt onderzoekster
  [naar artikel]
 36. Songfestivalwinnaar Duncan op Pinkpop: "Dat is zoiets vets en ik sta hier gewoon" (10/06/2019 - VRT NWS)
  Nog geen maand geleden won Duncan Laurence voor Nederland het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv met het liefdesliedje "Arcade" en vandaag treedt hij op in Nederland op het festival Pinkpop. "Dat is zoiets vets en ik sta hier gewoon", vertelt Duncan aan onze reporter Kevin Major. "Dit is zeker een droom die uitkomt."
  [naar artikel]
 37. Gatz erkent Brabants trekpaard als immaterieel erfgoed (09/01/2018 - Metro)
  Minister van Cultuur Sven Gatz heeft beslist om de cultuur rond het Belgisch of Brabants trekpaard toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze inventaris draagt bij tot de zichtbaarheid van immaterieel erfgoed en stimuleert het behartigen ervan. Op de lijst staan nu 52 elementen. Belgische trekpaarden – in de volksmond “boerenpaarden” – zijn grote en breedgebouwde koudbloedpaarden met een uitgesproken spierontwikkeling, bekend om hun vermogen om zware lasten te trekken. Momenteel zijn er enkele honderden fokkers actief. Er staan zo’n 7.400 Belgische trekpaarden in Vlaanderen in het stamboek, een meerderheid van het aantal Belgische trekpaarden. Toen na de Tweede Wereldoorlog tractoren meer en meer de trekpaarden vervingen, namen de activiteiten van de fokkerijen snel af. Maar het trekpaard en zijn cultuur verdwenen nooit helemaal. Gepassioneerde fokkers bleven het ras koesteren en kweekten vanaf dan vooral als hobby. Gatz erkende ook de Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve tot immaterieel erfgoed. bron: Belga
  [naar artikel]
 38. Waarom zet de reclamewereld zo hard in op "influencers" bij sociale media? (23/10/2017 - VRT NWS)
  Meer en meer merken maken gebruik van "influencers" om hun producten aan te prijzen. Ze proberen ons - zonder dat uitdrukkelijk te tonen -  te verleiden om iets te kopen. Er is veel mee te verdienen. Maar wie zijn de goede "influencers"? Bestaat er ook zoiets als valse "influencers"?
  [naar artikel]
 39. We moeten onze nationale belangen verdedigen en niet de kroonjuwelen verkopen (06/02/2018 - VRT NWS)
  Op de foto: een Belgisch kroonjuweel beschilderd naar René Magritte. Belgischer kan niet. Toch is ons land volgens econoom Geert Noels "naïef of roekeloos" geweest bij het verkopen van zijn kroonjuwelen. "De belastingbetaler komt er op lange termijn slechter uit."
  [naar artikel]
 40. Marghem geeft toe: "Verkopen kerncentrales was misschien niet beste beslissing” (14/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het verkopen van onze nucleaire centrales aan het buitenland was misschien niet de beste beslissing. Dat heeft minister van Energie Marie Christine...
  [naar artikel]
 41. Wilderse brouwer blij met erkenning van Belgisch bier als Unesco-erfgoed (30/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Ook Mike Janssen, eigenaar van de alcoholstokerij Wilderen, bij Sint-Truiden, is blij met de erkenning van het Belgisch bier tot immaterieel cultureel erfgoed. Samen met hem zijn de Limburgse brouwers opgetogen over deze unieke erkenning. Janssen is al meer dan 30 jaar actief in de brouwerijwereld en begon 5 jaar geleden met een nieuw project in Wilderen.
  [naar artikel]
 42. Aalst Carnaval dreigt te verdwijnen van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed (22/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  Door de Joods klachte tegen carnavalisten dreigt Aalst Carnaval dreigt te verdwijnen van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. De beslissing daarover valt in december.
  [naar artikel]
 43. “Frans stokbrood is immaterieel erfgoed” (14/01/2018 - Metro)
  Als het van de Franse president Emmanuel Macron afhangt, krijgt de ‘baguette’ een plaatsje op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. “Uitmuntendheid en expertise moeten worden bewaard”, klinkt het. Het Franse staatshoofd spiegelt zich aan het voorbeeld van de Napolitaanse pizzabakkers. Zij zijn er vorig jaar in geslaagd om Unesco, een onderdeel van de Verenigde Naties, te overtuigen om pizza te erkennen als een te beschermen traditie. “Hele wereld is jaloers” Volgens Macron zou hetzelfde moeten gebeuren voor het Franse stokbrood. “De hele wereld is jaloers op de Franse baguette”, stelt de president. “Uitmuntendheid en expertise moeten worden bewaard, en daarom moet dit op de lijst.” Door de toenemende concurrentie van industriële bakkerijen staat de ambachtelijke manier van stokbrood maken steeds meer onder druk bij onze zuiderburen. Lees ook: Benidorm wil op Unesco Werelderfgoedlijst
  [naar artikel]
 44. Twitter reageert: "The British dream? Dat is zoiets als covfefe"   (06/10/2017 - VRT NWS)
  "The British dream, that is what I am in politics for", aldus de Britse premier Theresa May afgelopen woensdag tijdens het congres van de Conservatieve partij. Allemaal mooi en wel, dacht men op sociale media, maar wat is dat eigenlijk, "de Britse droom"? Is dat zoiets als "the American dream", vrijheid en gelijkheid van alle mensen? Wellicht niet, want dat is dus al "the American dream". En dus ging men creatief op zoek naar een antwoord op de vraag wat dat nu zou kunnen zijn, "the British dream".
  [naar artikel]
 45. "Het was zweterig, ongemakkelijk en niet zo goed": deze celebs kussen het slechtst (07/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens veel acteurs bestaat er niet zoiets als een filmkus. Een kus is een kus. Nu klappen sommige collega's uit de biecht.
  [naar artikel]
 46. Erfgoeddag op vier locaties (18/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Maak tijdens Erfgoeddag kennis met het veelzijdige erfgoed in Beringen. ""Erfgoed is niet saai of enkel iets uit het verleden, het leeft en is actueler dan ooit", meldt schepen van Cultuur Patrick Witters. "Op vier locaties kan je als bezoeker terecht voor gratis activiteiten die in het teken staan van de zorg."
  [naar artikel]
 47. Bultrug gespot voor de kust van Oostende: "Zoiets zie je niet elke dag" (24/01/2019 - VRT NWS)
  Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee hebben voor de kust van Oostende een bultrug gezien. Volgens Natuurpunt is dat heel uitzonderlijk, want het komt zelden voor dat de walvissen daar zwemmen.
  [naar artikel]
 48. Postzegeldrukkerij bestaat 150 jaar: "Omgekeerde Dendermonde" is 130.000 euro waard  (18/05/2019 - VRT NWS)
  De postzegeldrukkerij van Bpost in Mechelen bestaat precies 150 jaar en was vandaag uitzonderlijk te bezoeken. Een unieke kans voor postzegelverzamelaars. Ze kregen een blik achter te schermen en konden met eigen ogen de meest waardevolle postzegel van ons land bewonderen: de "omgekeerde Dendermonde".
  [naar artikel]
 49. Verloren liefdesring duikt weer op, 47 jaar later,  én in een ander continent: "Toeval bestaat niet" (17/02/2020 - VRT NWS)
  47 jaar na het verlies van de ring die Debra McKenna van haar man Shawn kreeg in het prilste begin van hun relatie, toen ze samen op school zaten, heeft ze hem terug. Met dank aan een man in Finland die met een metaaldetector op speurtocht was in een bos. De ring is opgedoken op duizenden kilometers van de plaats waar Debra hem verloor. "Het is ongelofelijk. Shawn zei altijd dat er niet zoiets als toeval bestaat. Hij wil mij hiermee een boodschap geven", zegt Debra.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.