Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 January 2021
09:00 uur

“Besmette West-Vlaming met Zuid-Afrikaanse variant is niet op reis geweest”

Gazet van Antwerpen

13/01/2021 - 19:32

Voor de eerste keer is er in ons land een patiënt ontdekt die besmet is geweest met de meer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Er zijn ook acht bijkomende besmettingen gevonden met de Britse variant.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Eerste Belg met Zuid-Afrikaanse variant was niet op reis geweest en had weinig sociaal contact: ‘Zorgwekkend’ (14/01/2021 - De Standaard)
  De eerste besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is vastgesteld bij een intussen overleden vrouw uit West-Vlaanderen. Iemand zonder reisgeschiedenis en blijkbaar ook met beperkt sociaal contact. Moeten we ons nu zorgen maken voor snelle uitbraken en stijgingen in het aantal besmettingen?
  [naar artikel]
 2. De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is in België: hoe gevaarlijk is het? (13/01/2021 - Express)
  Terwijl Steven Van Gucht woensdag aangaf dat er geen enkel geval van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in onze contreien was ontdekt, kondigden Marc Van Ranst en Emmanuel André aan dat dat uiteindelijk wel het geval is. De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus werd vastgesteld bij een West-Vlaamse inwoner die recent niet heeft gereisd, […] The post De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is in België: hoe gevaarlijk is het? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Eerste Belg die stierf aan Zuid-Afrikaanse variant was niet op reis geweest en had weinig sociaal contact : “Net dat is zorgwekkend” (14/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De eerste besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is vastgesteld bij een intussen overleden vrouw uit West-Vlaanderen. Iemand zonder enige reisgeschiedenis én blijkbaar ook met beperkt sociaal contact. “En net dat is zorgwekkend”, zegt viroloog Piet Maes van de KU Leuven. “Als iemand met zo’n profiel het heeft, dan moet je niet naïef zijn: het is hier. Er zullen nog gevallen opduiken. Vooral als je weet dat deze persoon er al rond 21 december mee besmet was.” Maar moeten we ons nu zorgen maken voor snelle uitbraken en stijgingen in het aantal besmettingen?
  [naar artikel]
 4. Gents gezin raakte op reis besmet met Zuid-Afrikaanse variant (15/01/2021 - De Standaard)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is opgedoken bij een gezin van vier personen uit Gent. Het volledige gezin raakte besmet in Zuid-Afrika en testte na hun terugkeer naar Gent positief. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) roept de Gentenaars op na een reis strikt de quarantaineregels te volgen.
  [naar artikel]
 5. Besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant nog niet vastgesteld in ons land (13/01/2021 - De Standaard)
  De vier reizigers die teruggekeerd zijn uit Zuid-Afrika en die ziektesymptomen hadden, zijn niet besmet met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat heeft Belga woensdag uit goede bron vernomen. Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft op dit moment nog geen weet van besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant.
  [naar artikel]
 6. Volledig Gents gezin van vier raakte op reis besmet met Zuid-Afrikaanse variant (15/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is opgedoken bij een gezin van vier personen uit Gent. Het volledige gezin raakte besmet in Zuid-Afrika en testte na hun terugkeer naar Gent positief. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) roept de Gentenaars op na een reis strikt de quarantaineregels te volgen. De Stad Gent is ondertussen begonnen met het opbellen van Gentenaars die terugkeren van reis.
  [naar artikel]
 7. Britse minister maakt zich grote zorgen over Zuid-Afrikaanse variant: “Nog besmettelijker dan Britse variant, niet zeker dat coronavaccin zal werken” (04/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse gezondheidsminister Matt Hancock heeft verklaard dat de Zuid-Afrikaanse variant mogelijk een groter risico vormt dan de zeer besmettelijke Britse variant. Britse wetenschappers zijn niet helemaal zeker dat de huidige vaccins zullen werken bij de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.
  [naar artikel]
 8. Eerste besmetting met Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in ons land: wat betekent dit? (14/01/2021 - VRT NWS)
  Voor het eerst is in ons land een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bevestigd. Het referentielaboratorium van de KU Leuven stelde die besmetting vast bij een vrouw uit West-Vlaanderen. Zij heeft geen voorgeschiedenis van reizen en heeft de infectie dus in ons land opgelopen. Wat weten we over die Zuid-Afrikaanse variant? En wat moeten we doen nu die ook hier te vinden is?
  [naar artikel]
 9. Besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant nog niet vastgesteld in ons land (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De vier reizigers die teruggekeerd zijn uit Zuid-Afrika en die ziektesymptomen hadden, zijn niet besmet met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat heeft Belga woensdag uit goede bron vernomen. Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft op dit moment nog geen weet van besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant, die mogelijk een stuk besmettelijker is.
  [naar artikel]
 10. Eerste Belg die stierf aan Zuid-Afrikaanse variant, had verrassend profiel (14/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De eerste besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is vastgesteld bij een intussen overleden vrouw uit West-Vlaanderen. Iemand zonder enige reisgeschiedenis én blijkbaar ook met beperkt sociaal contact. “We moeten niet naïef zijn: het is hier.”
  [naar artikel]
 11. Britse minister maakt zich grote zorgen over Zuid-Afrikaanse variant: “Nog besmettelijker dan Britse variant, niet zeker dat huidige vaccins zullen werken” (04/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse gezondheidsminister Matt Hancock heeft verklaard dat de Zuid-Afrikaanse variant mogelijk een groter risico vormt dan de al zeer besmettelijke Britse variant. Britse wetenschappers zijn niet helemaal zeker dat de huidige vaccins zullen werken bij de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.
  [naar artikel]
 12. West-Vlaamse familie in strenge quarantaine na besmetting met Zuid-Afrikaanse coronavariant (15/01/2021 - VRT NWS)
  De familie van een overleden vrouw (83) uit Oostende zit in quarantaine nadat ook haar zus uit Oostkamp besmet blijkt te zijn met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Mogelijk zijn er intussen nog meer West-Vlamingen besmet met die veel besmettelijkere variant.
  [naar artikel]
 13. Zuid-Afrikaanse infectiespecialist: "Geen bewijs dat Zuid-Afrikaanse variant nog besmettelijker is dan Britse" (24/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Anders dan wat de Britse minister voor Volksgezondheid Matt Hancock woensdag beweerde zijn er geen bewijzen dat de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus nog besmettelijker is dan de variant die al enkele weken rondgaat in Londen en het zuidoosten van Engeland. Dat zegt de Zuid-Afrikaanse infectieziektenspecialist Richard Lessells, van onderzoeksinstituut Krisp (Universiteit van KwaZoeloe-Natal), donderdag aan de Britse krant The Times.
  [naar artikel]
 14. “Zuid-Afrikaanse variant” van coronavirus in Nederland vastgesteld (08/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De “Zuid-Afrikaanse variant” van het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld. Een persoon uit de regio Midden- en West-Brabant blijkt de variant te hebben opgelopen. De persoon is op 22 december getest en vandaag blijkt dat het om de nieuwe versie van het virus gaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
  [naar artikel]
 15. Gents gezin van vier raakte op reis besmet met Zuid-Afrikaanse variant (15/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is opgedoken bij een gezin van vier personen uit Gent. Het volledige gezin raakte besmet in Zuid-Afrika en testte na hun terugkeer naar Gent positief.
  [naar artikel]
 16. Zuid-Afrikaanse coronavariant duikt op in Nederland: “Ga niet op reis” (08/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Nederland heeft een geval gedetecteerd van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die net als de Britse besmettelijker is dan het virus dat wij kennen. “Ik hou er zeker rekening mee dat het nu ook bij ons zal opduiken”, zegt Marc Van Ranst. “We kunnen dat niet buiten houden.”
  [naar artikel]
 17. Eerste geval met Zuid-Afrikaanse coronavariant bevestigd in ons land net als 8 nieuwe gevallen van Britse variant (13/01/2021 - VRT NWS)
  Voor het eerst is in ons land een geval van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bevestigd. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. Het gaat om een vrouw uit West-Vlaanderen zonder reisgeschiedenis. Er zijn ook 8 nieuwe gevallen van de Britse variant vastgesteld.
  [naar artikel]
 18. Zuid-Afrikaanse variant teruggevonden in vier coronastalen van UZ Gent (14/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het federaal testlaboratorium van het UZ/UGent heeft deze week de Zuid-Afrikaanse variant van het nieuwe coronavirus (B.1.351) teruggevonden in vier stalen van reizigers. Dat bevestigt professor Bruno Verhasselt van het UZ Gent. Woensdag werd die variant voor het eerst ontdekt in ons land.
  [naar artikel]
 19. Voor het eerst besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant in ons land vastgesteld (13/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  In België is voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse coronavariant (B.1.351) gevonden, meldt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Het gaat om een patiënt uit West-Vlaanderen zonder een reisgeschiedenis, zegt hij.
  [naar artikel]
 20. Britse wetenschappers bezorgd: ‘Niet zeker dat coronavaccin werkt tegen Zuid-Afrikaanse variant’ (04/01/2021 - De Morgen)
  Britse wetenschappers zijn niet helemaal zeker dat de huidige vaccins zullen werken bij de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt politiek hoofdredacteur Robert Peston van de commerciële omroep ITV op basis van een niet nader genoemde adviseur van de Britse regering.
  [naar artikel]
 21. Zuid-Afrikaanse variant van coronavirus duikt op in Nederland, moeten we bezorgd zijn? “Eigenlijk kan je het niet buiten houden” (08/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Nederland heeft een geval gedetecteerd van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die net als de Britse besmettelijker is dan het virus dat wij kennen. “Ik hou er zeker rekening mee dat het nu ook bij ons zal opduiken”, zegt Marc Van Ranst. “We kunnen dat niet buiten houden.”
  [naar artikel]
 22. Na Britse mutatie nu ook ‘Zuid-Afrikaanse variant’ vastgesteld in Nederland (08/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn in Nederland 8.169 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan donderdag, maar ligt wel boven het gemiddelde van de afgelopen week. Daarnaast is nu ook de ‘Zuid-Afrikaanse variant’ van het virus vastgesteld bij onze noorderburen.
  [naar artikel]
 23. Vier nieuwe besmettingen met Zuid-Afrikaanse variant teruggevonden (14/01/2021 - De Standaard)
  Het federaal testlaboratorium van het UZ/UGent heeft deze week de Zuid-Afrikaanse variant van het nieuwe coronavirus (B.1.351) teruggevonden in vier stalen van reizigers. Dat bevestigt professor Bruno Verhasselt van het UZ Gent.
  [naar artikel]
 24. Zuid-Afrikaanse variant coronavirus duikt op in Duitsland (12/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland heeft dinsdag zijn eerste geval van de Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant geregistreerd. Die is gevonden bij een lid van een familie die in december terugkeerde van een langdurig verblijf in Zuid-Afrika.
  [naar artikel]
 25. “Zuid-Afrikaanse coronavariant niet gevaarlijker dan de Britse” (25/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Niets bewijst dat de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is ontdekt gevaarlijker of besmettelijker zou zijn dan zijn zorgwekkende Britse neef. Dat benadrukt de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkhize.
  [naar artikel]
 26. OVERZICHT. Na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant nu ook een coronavariant opgedoken in Brazilië: hoeveel circuleren er momenteel? (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Van de Britse, over de Zuid-Afrikaanse tot de Braziliaanse variant: blijkbaar muteert het coronavirus SARS-CoV-2 razendsnel met als gevolg tal van varianten. Hoeveel varianten zijn er inmiddels? En zijn ze gevaarlijk(er)? Een overzicht van wat we weten.
  [naar artikel]
 27. Eerste testresultaten zijn bekend: Pfizer-vaccin werkt tegen Britse variant, nog geen zekerheid over de Zuid-Afrikaanse variant (08/01/2021 - Express)
  Toen de besmettelijkere varianten van het virus in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk opdoken, startte Pfizer testen op om na te gaan of zijn vaccin ook werkzaam is tegen die nieuwe virusstammen. De eerste resultaten zijn hoopgevend, maar we mogen niet te snel victorie kraaien. Om de werkzaamheid tegen de varianten te testen werd het […] The post Eerste testresultaten zijn bekend: Pfizer-vaccin werkt tegen Britse variant, nog geen zekerheid over de Zuid-Afrikaanse variant appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 28. OVERZICHT. Na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant nu ook een opgedoken in Brazilië: wat weten we over deze varianten? (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Van de Britse, over de Zuid-Afrikaanse tot de Braziliaanse variant: blijkbaar muteert het coronavirus SARS-CoV-2 razendsnel met als gevolg tal van varianten. Hoeveel varianten zijn er inmiddels? En zijn ze gevaarlijk(er)? Een overzicht van wat we weten.
  [naar artikel]
 29. Van Ranst: “Reizigers uit Zuid-Afrika besmet teruggekeerd” (11/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er is in ons land één nieuw vastgesteld geval met de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Er worden op dit moment ook verschillende reizigers getest op de Zuid-Afrikaanse variant nadat ze besmet terugkwamen uit het land. Die resultaten zijn pas voor woensdag. “We gaan die Britse variant ook hier meer en meer zien. Echt tegenhouden kan je niet, vertragen wel”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan HLN LIVE.
  [naar artikel]
 30. Van Ranst: “Reizigers uit Zuid-Afrika besmet teruggekeerd” (11/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er is in ons land één nieuw vastgesteld geval met de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Er worden op dit moment ook verschillende reizigers getest op de Zuid-Afrikaanse variant nadat ze besmet terugkwamen uit het land. Die resultaten zijn pas voor woensdag. “We gaan die Britse variant ook hier meer en meer zien. Echt tegenhouden kan je niet, vertragen wel”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan HLN LIVE.
  [naar artikel]
 31. Eerste slachtoffer (83) van Zuid-Afrikaanse variant komt uit Oostende: “Familie in aangescherpte quarantaine” (14/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het eerste Belgische slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, tevens de eerste vastgestelde besmetting in ons land, stierf in het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende. Het gaat om een Oostendse vrouw van 83 jaar, zonder reisgeschiedenis. Ook de zus van de vrouw, die haar mantelzorger is en in Oostkamp woont, is besmet. “De familie gaat nu in verscherpte quarantaine”, zegt burgemeester Jan De Keyser.
  [naar artikel]
 32. Britse coronavariant circuleert nog niet in ons land (12/01/2021 - De Morgen)
  De Britse variant van het coronavirus dook al op in ons land, maar lijkt volgens onderzoekers nog niet algemeen te circuleren. Over de Zuid-Afrikaanse variant is er minder duidelijkheid, al zijn ook hiervan een handvol besmettingen in ons land gesignaleerd.
  [naar artikel]
 33. Wat als een nieuwe mutatie het vaccin verschalkt? ‘Dat gaat gewoon gebeuren, geleidelijk aan’ (15/01/2021 - De Morgen)
  De Britse variant (besmettelijker), de Zuid-Afrikaanse variant (ziekmakender?) en de Deense nertsenvariant (ook niet best); hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer varianten we ontdekken. Welke mutatietrucs heeft het virus nog meer in petto?
  [naar artikel]
 34. Het virus schaakt niet om te winnen, maar om te overleven: ‘Ik denk dat we nog niet alles gezien hebben’ (15/01/2021 - De Morgen)
  De Britse variant (besmettelijker), de Zuid-Afrikaanse variant (ziekmakender?) en de Deense nertsenvariant (ook niet best); hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer varianten we ontdekken. Welke mutatietrucs heeft het virus nog meer in petto?
  [naar artikel]
 35. Eerste slachtoffer (83) van Zuid-Afrikaanse variant komt uit Oostende, ook mantelzorger uit Oostkamp besmet: “Familie in aangescherpte quarantaine” (14/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het eerste Belgische slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, tevens de eerste vastgestelde besmetting in ons land, stierf in het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende. Het gaat om een Oostendse vrouw van 83 jaar, zonder reisgeschiedenis. Ook de zus van de vrouw, die haar mantelzorger is en in Oostkamp woont, is besmet. “De familie gaat nu in verscherpte quarantaine”, zegt burgemeester Jan De Keyser.
  [naar artikel]
 36. Vrouw van 83 overlijdt aan Zuid-Afrikaanse coronavariant: “Ook de klachten waren anders” (14/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende is het eerste dodelijke slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in ons land gevallen. Het gaat om een 83-jarige vrouw. Ze had geen reisgeschiedenis. “Ook de klachten waren anders”, zegt Hans Rigauts, algemeen directeur van het ziekenhuis. “Niet de typische longklachten, maar wel maag- en darmklachten.”
  [naar artikel]
 37. Vrouw van 83 overlijdt aan Zuid-Afrikaanse coronavariant: “Ook de klachten waren anders” (14/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  In het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende is het eerste dodelijke slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in ons land gevallen. Het gaat om een 83-jarige vrouw. Ze had geen reisgeschiedenis. “Ook de klachten waren anders”, zegt Hans Rigauts, algemeen directeur van het ziekenhuis. “Niet de typische longklachten, maar wel maag- en darmklachten.”
  [naar artikel]
 38. Besmette Belg mag quarantaine dan toch nog niet verlaten: “Test was weer positief” (14/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  West-Vlaming Philip Soubry, de met corona besmette Belg, mag vandaag dan toch nog niet uit quarantaine. “De nieuwe test was weer lichtjes...
  [naar artikel]
 39. Waarom de speurtocht naar een besmettelijke variant zo lastig is (13/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De kans is reëel dat terugkerende reizigers de nieuwe, meer besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van sars-CoV-2 importeren. “We moeten vrezen dat de variant al meer aanwezig is dan we denken.”
  [naar artikel]
 40. Britse mutatie in Zonhoven: wat moet je weten over deze variant? (15/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De drie besmettingen met de Britse coronavariant in Limburg zijn terug te brengen tot een Zonhovense familie die niet op reis is geweest. De familie raakte dus besmet in ons land. Sint-Trudo in Sint-Truiden wordt ook getroffen door een besmettelijke variant, al gaat het daar niet om de Britse.
  [naar artikel]
 41. Nu ook een erg besmettelijke covidmutatie in Zuid-Afrika: moeten we ons zorgen maken? (23/12/2020 - VRT NWS)
  Er is al een paar dagen veel onrust over nieuwe mutaties van het coronavirus. Een erg besmettelijke variant verspreidt zich razendsnel in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk. Er is ook een Zuid-Afrikaanse mutatie die wetenschappers zorgen baart. Die 501.V2-mutatie lijkt, net als de Engelse, bijzonder besmettelijk. Dat roept heel wat vragen op. Kan die variant ook al in België zitten? Wat als de mutatie niet alleen besmettelijker maar ook gevaarlijker blijkt? En zullen de vaccins nog wel werken met al die nieuwe varianten?
  [naar artikel]
 42. Japan meldt vier gevallen van weeral nieuwe variant coronavirus (11/01/2021 - Metro)
  Een nieuwe variant van het coronavirus is de kop opgedoken in Japan, meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid. De besmette personen kwamen allemaal terug van een reis naar het Braziliaanse Amazonewoud. Er zijn voorlopig nog geen aanwijzingen dat deze variant makkelijker overdraagbaar is dan het virus dat momenteel nog dominant is. In Japan is bij vier uit Brazilië teruggekeerde mensen een nieuwe variant van het coronavirus gevonden, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag meegedeeld. De vier passagiers waren op 2 januari op de luchthaven Haneda van Tokio geland, terugkerend uit het Amazonegebied in Brazilië. Nadat zij een tijd in quarantaine op de luchthaven hadden vertoefd testten zij positief op een variant van het coronavirus. Andere stam dan ‘Britse variant’ Volgens Takaji Wakita, hoofd van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten, verschilt de variant van de stam die reeds opgang maakt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat de nieuwe stam besmettelijker is. Nog volgens het ministerie zijn er drie nieuwe gevallen van de nieuwe ‘Britse’ stam in Japan gevonden. Die geldt wel als besmettelijker. Eind december vaardigde Japan tot eind januari een inreisverbod in voor buitenlanders nadat gevallen van de nieuwe Britse en Zuid-Afrikaanse variant waren ontdekt. Werking vaccin Pfizer Het vaccin van BionTech/Pfizer werkt volgens een eerste analyse ook tegen twee nieuwe varianten van het coronavirus, die voor het eerst in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika opdoken. Dit blijkt uit een studie van wetenschappers van de universiteit van Texas en het Amerikaanse farmaconcern. Bij twintig gevaccineerde mensen werden de antistoffen in het bloed onderzocht. Volgens de resultaten van het onderzoek heeft het vaccin waarschijnlijk ook een werkzaamheid van 95% tegen de nieuwe varianten. Het onderzoek verscheen nog niet in een vakblad en werd nog niet door onafhankelijke experts geverifieerd. In december werd een variant van het coronavirus in Groot-Brittannië gevonden en een vergelijkbare variant in Zuid-Afrika, die volgens de eerste analyses besmettelijker kunnen zijn dan het virus dat tot nu toe rondgaat. Lees ook: Marc Van Ranst waarschuwt: “Zo breng je allerlei vreemde varianten van het virus België binnen” Het bericht Japan meldt vier gevallen van weeral nieuwe variant coronavirus verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Oplichters in Zuid-Afrika halen 'besmette' bankbiljetten en muntstukken op (17/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Zuid-Afrikaanse Centrale Bank heeft alarm geslagen over oplichters die de coronacrisis aangrijpen om nietsvermoedende burgers te bestelen. De...
  [naar artikel]
 44. Niet douchen, niet doorspoelen en vechten om water: Vlaming getuigt over extreme waterschaarste in miljoenenstad Kaapstad (01/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaming Thomas Vervaet woont al twee jaar in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Door de aanhoudende droogte van de voorbije drie jaar mogen inwoners er...
  [naar artikel]
 45. België houdt besmettelijke Britse variant voorlopig buiten de grenzen (05/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn momenteel geen bijkomende vaststellingen van de Britse of Zuid-Afrikaanse coronavariant in ons land. In december wisten de autoriteiten al dat er in november vier mensen in Vlaanderen besmet waren met de Britse variant, er zijn sindsdien geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld, terwijl men wel degelijk op zoek is naar de variant in België, aldus Van Gucht.
  [naar artikel]
 46. Desmond Tutu stemt niet meer op ANC (10/04/2019 - De Morgen)
  De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu (81) zal 'tot zijn grote leedwezen' niet meer stemmen op het ANC, de Zuid-Afrikaanse regeringspartij. Dat schrijft hij in de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian.
  [naar artikel]
 47. ‘Ik denk dat we nog niet alles gezien hebben’: welke mutaties heeft het virus nog meer in petto? (15/01/2021 - De Morgen)
  De Britse variant (besmettelijker), de Zuid-Afrikaanse variant (ziekmakender?) en de Deense nertsenvariant (ook niet best); hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer varianten we ontdekken. Welke mutatietrucs heeft het virus nog meer in petto?
  [naar artikel]
 48. Tweede mutatie van het coronavirus: “Geen goed nieuws, we moeten dit heel goed opvolgen” (23/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Eerst een Engelse, nu een Zuid-Afrikaanse… Nadat een “tot 70 procent besmettelijkere variant” van het coronavirus het Verenigd Koninkrijk al tot een nieuwe lockdown verplichtte, is nu een nieuwe mutatie geregistreerd. In de Zuid-Afrikaanse regio Nelson Mandelabaai, met de grootstad Port Elizabeth, deze keer. Wat betekent dat voor ons land? En voor de coronavaccins?
  [naar artikel]
 49. Nieuwe variant van het coronavirus duikt op in Japan (11/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.