Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

27 January 2021
02:45 uur

Energiescans moeten weer op toerental komen met Vlaamse steun

De Tijd

13/01/2021 - 19:48

19:42 Het scannen van mogelijkheden om thuis energie te besparen lag het afgelopen jaar stil door corona. De energiescanbedrijven krijgen een vergoeding van Vlaanderen om die activiteit te laten opbloeien.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Crevits: ‘Vlaamse steun aan FNG in huidige context uitgesloten’ (09/07/2020 - Express)
  Er is vanuit de noodlijdende modegroep FNG geen formele vraag voor bijkomende Vlaamse steun. En mocht die er komen, dan... The post Crevits: ‘Vlaamse steun aan FNG in huidige context uitgesloten’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. DISCUSSIE. De klimaatacties beginnen weer: steun jij de actievoerders? (20/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Scholen worden vanaf vandaag, vrijdag, weer geconfronteerd met het fenomeen van de klimaatspijbelaars. Jongeren komen, nu de klimaattop in New York, weer op straat en ook andere organisaties gooien zich in de strijd.
  [naar artikel]
 3. Duizenden sportclubs diep in het rood: “Klop aan bij gemeente voor financiële steun” (15/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De horeca heeft afgelopen week eindelijk weer de deuren kunnen openen. Dat betekent dat ook kantines van voetbal- en andere sportclubs weer bezoekers mogen ontvangen. Maar voor de gederfde inkomsten van de voorbije maanden zullen de clubs op zoek moeten naar andere manieren om de broodnodige centen te vergaren, want voor de steunmaatregelen voor de horeca komen ze niet in aanmerking. “Klop zelf bij de gemeente aan voor financiële steun”, raadt Voetbal Vlaanderen de clubs aan.
  [naar artikel]
 4. “We mogen niet terug. Er moeten dingen veranderen”: zo moet Vlaanderen er weer bovenop komen na corona (15/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Om Vlaanderen zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen na de uppercut van het coronavirus, riep de Vlaamse regering advies in van twee relancecomités: een economisch en een maatschappelijk. Die overhandigden gisteren hun rapporten aan de Vlaamse regering. Rapporten die lezen als een catalogus met meerdere honderden actiepunten in zo goed als alle mogelijke domeinen. “Er moeten dingen veranderen. We mogen niet zomaar terug naar het pre-coronatijdperk”, aldus professor Koen Debackere van de KU Leuven.
  [naar artikel]
 5. Great Old op toerental, maar Mirallas nog niet: “Geen excuses, ik moét beter doen” (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Startkabels, iemand? Antwerp mag dan wel op toerental zijn, bij één iemand slaat de motor maar niet aan: Kevin ­Mirallas (32). De 60-voudige...
  [naar artikel]
 6. 42.828 Vlaamse ondernemers krijgen steun (02/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  42.828 Vlaamse ondernemers krijgen wellicht deze week al een hinderpremie ter waarde van 4.000 euro uitbetaald. Intussen voorziet de Vlaamse regering bijkomende steun voor ondernemers die wel aan de slag blijven, maar hun fors omzet zien dalen.
  [naar artikel]
 7. Extra Vlaamse steun voor contactopsporing op lokaal niveau (14/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De zorgraden en de lokale besturen krijgen bijkomende Vlaamse steun voor hun contact- en bronopsporing bij Covid-19-infecties. Dat heeft Vlaams...
  [naar artikel]
 8. Vlaamse regering betaalde al 360 miljoen euro steun uit aan cafés en restaurants (09/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft tot op vandaag al 360 miljoen euro aan premies en ondersteuning uitbetaald aan de cafés en restaurants die hun deuren hebben moeten sluiten door de coronacrisis. Dat is een kwart van de totale uitgekeerde steun. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Maaike De Vreese.
  [naar artikel]
 9. Maatregelen tegen energiearmoede bereiken kwetsbare gezinnen maar gedeeltelijk (09/10/2018 - Metro)
  Het Vlaamse beleid tegen energiearmoede is goed onderbouwd, maar de doelstellingen zijn nog te vrijblijvend. Bovendien bereiken de maatregelen niet alle kwetsbare gezinnen en zorgen ze ook nog onvoldoende voor energiebesparende ingrepen. Dat stelt het Rekenhof in een rapport. Het Rekenhof heeft de Vlaamse beleidinstrumenten op het vlak van energiearmoede onder de loep genomen. Door het ontbreken van een eenduidige definitie van en cijfers over energiearmoede (sommige cijfers spreken van 70.000 gezinnen, anderen van 400.000 gezinnen) was het volgens het Rekenhof geen sinecure om de problematiek in kaart te brengen. Volgens het Rekenhof is het Vlaamse beleid wel stevig onderbouwd, maar blijven de doelstellingen wat “vrijblijvend”. Het hof heeft ook een aantal instrumenten geëvalueerd (gaande van energiescans en premies tot budgetmeters) en komt tot de vaststelling dat “kwetsbare gezinnen slechts beperkt bereikt worden en dat een groter bereik mogelijk is”. Soms zijn de doelgroepen zo scherp afgelijnd dat bepaalde kwetsbare gezinnen uit de boot vallen. Zo kennen de energiescans, de gratis doorlichtingen van het energieverbruik in woningen, een hoog bereik, “maar vallen enkele categorieën van mensen in armoede daar nog buiten”. “Bovendien is de doorstroming naar energiebesparende maatregelen die opvolgscans kunnen leveren beperkt, mede door de uitsluiting van sociale huisvestingsmaatschappijen van deze opvolgscans”, klinkt het. Een ander probleem zijn de premies. Zo kennen bepaalde isolatiepremies volgens het Rekenhof maar een beperkt succes “door de spanning die volgt uit het feit dat de eigenaars het initiatief moeten nemen en het grootste deel van de kosten moeten dragen terwijl de kwetsbare huurders vooral de baten genieten”. bron: Belga Het bericht Maatregelen tegen energiearmoede bereiken kwetsbare gezinnen maar gedeeltelijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. ‘FC De Kampioenen’ krijgen 320.000 euro Vlaamse steun (08/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse overheid trekt via het fonds Screen Flanders 320.000 euro steun uit voor de vierde film van “FC De Kampioenen”. Het gaat niet om een zuivere subsidie, want er vloeit een bedrag terug als de film inkomsten genereert. Ook vier andere producties krijgen steun, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.
  [naar artikel]
 11. Moet de overheid blijven investeren in moederbedrijf Brantano? Niemand weet hoe diep de put nog wordt (30/06/2020 - De Morgen)
  FNG – het Belgische kledingbedrijf boven Brantano, Steps, Miss Etam en CKS – levert een strijd op leven en dood en hoopt op een helpende hand van de Vlaamse belastingbetaler. De Vlaamse overheid investeerde via het fonds PMV al miljoenen en komt weer in beeld om borg te staan mocht het fout lopen bij nieuwe leningen. Knap lastig in tijden dat veel bedrijven steun verlangen en er over FNG steeds meer onfrisse zaken boven water komen.
  [naar artikel]
 12. Crevits: “Vlaamse regering betaalde al 360 miljoen euro steun uit aan cafés en restaurants” (09/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft tot op vandaag al 360 miljoen euro aan premies en ondersteuning uitbetaald aan de cafés en restaurants die hun deuren hebben moeten sluiten door de coronacrisis. Dat is een kwart van de totale uitgekeerde steun. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Maaike De Vreese.
  [naar artikel]
 13. Miss België-organisatrice: “Vlaamse meisjes beseffen dat ze er hard voor moeten werken” (16/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Twee Waalse kandidates waren de topfavorieten en toch wint een Vlaamse. Wéér een Vlaamse.” De Franstalige media reageren furieus op de verkiezing van Romanie Schotte. Organisatrice Darline Devos (52) wijt de Vlaamse overmacht aan de Franstaligen zelf. “Ze denken: het komt vanzelf. Terwijl Vlaamse meisjes beseffen dat ze er hard voor moeten werken.”
  [naar artikel]
 14. Miss België-organisatrice: “Vlaamse meisjes beseffen dat ze er hard voor moeten werken” (16/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Twee Waalse kandidates waren de topfavorieten en toch wint een Vlaamse. Wéér een Vlaamse.” De Franstalige media reageren furieus op de verkiezing van Romanie Schotte. Organisatrice Darline Devos (52) wijt de Vlaamse overmacht aan de Franstaligen zelf. “Ze denken: het komt vanzelf. Terwijl Vlaamse meisjes beseffen dat ze er hard voor moeten werken.”
  [naar artikel]
 15. "Leerlingen moeten Bijbel weer kennen” (14/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse...
  [naar artikel]
 16. 10.000 'woonmeters' moeten kwetsbare gezinnen helpen besparen op energie (01/04/2019 - De Standaard)
  Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) gaat 9.750 woon­meters verdelen via de energiescans. De woon­meter geeft behalve de temperatuur en de luchtvochtigheid in een woning via eenvoudige icoontjes ook aan wanneer de woning verlucht of verwarmd moet worden.
  [naar artikel]
 17. Vlaamse steun voor horeca: dit bedrag krijgen restaurants en cafés (17/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits voorziet extra steun voor de horeca, nu de restaurants en cafés vanaf maandag vier weken moeten sluiten. Die wordt berekend op basis van de omzet van vorig jaar.
  [naar artikel]
 18. Bijkomende Vlaamse steun voor lokale contactopsporing (14/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De zorgraden en de lokale besturen krijgen extra Vlaamse steun voor hun contact- en bronopsporing bij COVID-19-besmettingen. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maandag bekend.
  [naar artikel]
 19. GO! over nieuw ondersteuningsmodel: “We komen bedrogen uit” (19/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De koepel van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs GO! blijft betreuren dat de Vlaamse Overheid geen oor heeft naar haar bezorgdheid dat de middelen terecht moeten komen waar de noden liggen. GO! reageert zo op het akkoord dat de Vlaamse meerderheidspartijen donderdag hadden bereikt over het nieuwe ondersteuningsmodel voor leerlingen met specifieke noden in het gewone onderwijs. Dat nieuwe model moet ingaan vanaf 1 september 2017.
  [naar artikel]
 20. Symboolstrijd over minder sociale steun voor buitenlanders (14/08/2019 - De Tijd)
  12:32 De N-VA wil dat de nieuwe Vlaamse regering kort op de steun voor nieuwkomers. Die blijkt nu al begrensd voor de Vlaamse zorg en sociale woningen. Veel marge is er niet.
  [naar artikel]
 21. Vlaanderen geeft financiële steun aan onderzoeken in strijd tegen coronavirus (22/05/2020 - De Morgen)
  Negen covid-onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en universitaire ziekenhuizen krijgen vanaf vandaag financiële steun van de Vlaamse overheid. Het onderzoek moet onder meer helpen voorbereiden op een tweede piek in de pandemie.
  [naar artikel]
 22. Afhaalrestaurants moeten omzetverlies bewijzen (23/10/2020 - De Tijd)
  17:56 Restaurants die vorig jaar minstens de helft van hun omzet uit takeaway haalden, moeten een omzetverlies bewijzen om steun te ontvangen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.
  [naar artikel]
 23. “Beloofde federale steun tegen transmigranten in Zeebrugge blijft uit” (02/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Ondanks de belofte van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om federale steun naar Zeebrugge te sturen in de strijd tegen transitmigranten, blijft de hulp voorlopig achterwege. “Er is zich nog niemand komen aanmelden bij onze lokale politie, nochtans is dat de te volgen procedure”, meldt schepen en CD&V-Kamerlid Franky Demon. Minister Jambon meldt dan weer dat er wél extra steun is in juli en augustus voor het West-Vlaams interventiekorps.
  [naar artikel]
 24. Even schrikken voor Goffin: Luikenaar heeft vier sets nodig tegen Duitse qualifier (16/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  David Goffin (ATP 7) moest even zwoegen om op toerental te komen maar geraakte uiteindelijk toch redelijk eenvoudig met 6-7, 6-3, 6-2, 6-4 voorbij...
  [naar artikel]
 25. 3 miljoen euro Vlaamse steun voor Chinees bedrijf in Genk opgeschort (05/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister Hilde Crevits schort de beloofde steun van 3 miljoen euro voor Benepack Belgium op. Bij de blikjesfabriek werden dinsdag twintig Chinezen zonder werkvergunning opgepakt. Twee van hen zitten nu in een gesloten centrum, de anderen moeten het land verlaten.
  [naar artikel]
 26. Ook prostitutiebars en goktenten vinden weg naar hinderpremie (19/08/2020 - Apache)
  Uitbaters van prostitutiebars maar ook gokkantoren vonden vlot hun weg naar de meer dan één miljard euro steun die de Vlaamse regering vrijmaakte om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een analyse van honderd bedrijven die de voorbije maanden het meeste steun ontvingen. Intussen moeten bijna 3.000 bedrijven
  [naar artikel]
 27. Eén en VTM blijven groeien, VIER moet nog op toerental komen: dit zijn de best bekeken programma’s op elke zender (05/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Twee winnaars en één speler die vanaf de zijlijn toekeek. Dat is de balans na september, de eerste maand van het najaarsoffensief op tv. Grootste...
  [naar artikel]
 28. Stadstheaters willen af van vijfjaarlijkse subsidies (29/03/2019 - De Morgen)
  De drie Vlaamse stadstheaters – Toneelhuis, NTGent en KVS – willen als kunstinstelling erkend worden. Op die manier zouden ze structurele steun van de Vlaamse overheid krijgen, zonder elke vijf jaar een nieuw subsidiedossier te moeten indienen.
  [naar artikel]
 29. Betonstop in 2040? Vlaamse gemeenten zullen een tandje moeten bijsteken  (27/08/2018 - VRT NWS)
  Om in Vlaanderen tegen 2040 tot een absolute betonstop te komen, zoals de Vlaamse regering het wil, zullen de meeste Vlaamse gemeenten een serieus tandje moeten bijsteken. Dat blijkt uit het “Betonrapport” van Natuurpunt dat vandaag is verschenen.    
  [naar artikel]
 30. "63 kunstgrasvelden met Vlaamse steun zijn conform de regels" (21/10/2016 - Sporza)
  Minister van Sport Philippe Muyters zegt dat er momenteel geen bewijzen zijn dat de velden die de afgelopen jaren zijn aangelegd met Vlaamse steun gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
  [naar artikel]
 31. Wéér een zeer nipt geval: kopte Vormer de bal over de lijn of niet? (05/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Club Brugge raakt voorlopig ook in het Regenboogstadion niet op toerental. Maar blauw-zwart kwam in het absolute slot van de eerste helft wel ei zo...
  [naar artikel]
 32. Vlaamse Ardennen worden weer overstroomd door een paarse bloemenzee (15/04/2018 - VRT NWS)
  Van heinde en verre komen mensen elk jaar weer kijken naar de eerste boshyacinten. Het Hallerbos in Vlaams-Brabant is er tot ver buiten de grenzen bekend voor. Maar ook in de Vlaamse Ardennen tovert de lentezon de bossen om in een paarse bloemenzee
  [naar artikel]
 33. Kums eindelijk opnieuw op toerental: “Ik roep en tier niet, maar ik ben wél een leider” (25/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zou het toeval zijn? Nu Sven Kums (30) herboren is, begint ook Anderlecht plots weer te winnen. “We hebben kwaliteit. Het mag er stilaan ¬uitkomen...
  [naar artikel]
 34. Nieuwe energiescan moet sociale doelgroep vlotter van leverancier doen wisselen (29/09/2017 - Metro)
  De Vlaamse regering stuurt het systeem van de energiescans bij. De aanpassing moet ervoor zorgen dat kwetsbare doelgroepen vaker van energieleverancier wisselen en eenvoudige energiebesparende ingrepen doen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) gezegd na afloop van de ministerraad van de Vlaams regering. Een energiescan is een snelle doorlichting van het energieverbruik van een gebouw. Zo’n scan geeft informatie over welke soms eenvoudige ingrepen kunnen leiden tot een lagere energiefactuur. Voor mensen in een sociale huurwoning of een budgetmeter is zo’n scan gratis. Volgens minister van Energie Bart Tommelein blijkt uit een evaluatie dat de energiescans wel nuttige informatie opleveren, maar nog te weinig leiden tot echte ingrepen. Daarom besliste de Open Vld-minister de energiescan in de toekomst meer toe te spitsen op het wisselen van energieleverancier en daarnaast op eenvoudige ingrepen “zoals het plaatsen van een spaardouchekop, radiatorfolie of buisisolatie”. Voor meer ingrijpende renovatiemaatregelen, waarvoor ook premies en energieleningen bestaan, zijn de Energiehuizen dan weer beter geplaatst. “Die Energiehuizen hebben heel wat expertise in huis. Ze kunnen mensen de weg wijzen naar een lening of extra premies. Ook om de kwetsbare doelgroepen te begeleiden bij complexere ingrepen zoals het plaatsen van dakisolatie, hoogrendementsglas of een condensatieketel”, aldus Tommelein. bron: Belga
  [naar artikel]
 35. “We moeten solidair zijn, maar verwachten ook steun”: cultuursector reageert op nieuwe maatregelen (28/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Geen sport, geen cultuur, geen evenementen, geen jeugdactiviteiten meer voor wie ouder is dan 12. De Vlaamse regering zet het slot op onze vrije tijd. Zeker in de cultuursector zorgen de nieuwe maatregelen van de Vlaamse regering voor een déjà-vugevoel. Vanaf vrijdag moet de boel voor minstens drie weken dicht. “Binnen drie weken is niet alles weer in orde, dat voel je nu al.”
  [naar artikel]
 36. Bouwers windmolenparken op zee krijgen Vlaamse steun (16/06/2020 - De Tijd)
  21:00 Vlaamse bedrijven die personeel tewerkstellen op zee betalen minder sociale bijdragen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.
  [naar artikel]
 37. De Condé over eventuele transfers van sterkhouders: “We zijn een club die op een bepaald moment zal moeten verkopen” (03/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dat Racing Genk op toerental draait, is ook de buitenlandse clubs niet ontgaan. Technisch directeur Dimitri de Condé verwacht geen drukke...
  [naar artikel]
 38. Financiële steun voor kleinere West-Vlaamse toeristische bedrijven (15/05/2020 - VRT NWS)
  De provincie West-Vlaanderen en toerismebedrijf Westtoer trekken 2 miljoen euro uit voor de kleinere hotels, vakantiewoningen en attracties in onze provincie. Met de steun kunnen die hun logies of attractie corona-veilig maken zodat ze hun bezoekers op een veilige manier kunnen ontvangen, van zodra dat weer toegelaten
  [naar artikel]
 39. Suárez redt pas in ultieme slotfase het hachje van 'Barça', maar er is veel te doen over afgekeurde goal (29/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Net nu Barcelona weer helemaal op toerental leek, heeft het twee belangrijke punten laten liggen op het veld van Real Betis. De Catalanen moesten
  [naar artikel]
 40. Slecht jaar voor de Vlaamse boeren: "Er moeten faire prijzen komen" (04/10/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse land- en tuinbouw ziet de omzet dit jaar met 6 procent dalen tot 5,2 miljard euro. Dat staat in de jaarresultaten van de Boerenbond. Tegelijk zijn de kosten dit jaar met 2 procent gestegen. De boer krijgt te weinig betaald voor zijn producten, zegt de Boerenbond, er moeten faire prijzen komen. Dat wil niet zeggen dat de consument meer moet betalen.
  [naar artikel]
 41. Uitblinkers Odjidja en Yaremchuk loodsen AA Gent naar 0-3-zege tegen Metz, David blijft op de tribunes (28/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  AA Gent begint stilaan op toerental te komen. Met de terugkeer van een aantal offensieve titularissen namen de Buffalo’s de maat van FC Metz....
  [naar artikel]
 42. Leerlingen moeten Bijbel weer kennen (14/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse bisschoppen maken een ‘canon’ van 349 katholieke begrippen tot kern van het leerplan, bericht De Morgen maandag.
  [naar artikel]
 43. Leerlingen moeten Bijbel weer kennen (14/01/2019 - Knack)
  Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse bisschoppen maken een 'canon' van 349 katholieke begrippen tot kern van het leerplan, bericht De Morgen maandag.
  [naar artikel]
 44. Leerlingen moeten Bijbel weer kennen (14/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse bisschoppen maken een ‘canon’ van 349 katholieke begrippen tot kern van het leerplan, bericht De Morgen maandag.
  [naar artikel]
 45. Leerlingen moeten Bijbel weer kennen (14/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse bisschoppen maken een ‘canon’ van 349 katholieke begrippen tot kern van het leerplan, bericht De Morgen maandag.
  [naar artikel]
 46. Crevits: “Steun voor bedrijven wordt verlengd tot einde van het jaar” (13/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering komt met extra steun: alle zaakvoerders die moeten sluiten, krijgen tien procent van hun normale omzet. Dat komt overeen met twee derde van hun vaste kosten. Dezelfde premie geldt ook voor zaken die open mogen blijven, maar wel minstens 60 procent omzet verliezen.
  [naar artikel]
 47. Energie-efficiëntie kan jaarlijks meer dan 15 miljoen euro opleveren in zorgsector (24/01/2019 - Metro)
  De zorgsector kan jaarlijks meer dan 15 miljoen euro besparen door in te zetten op energie-efficiëntie. Zo blijkt uit de gratis energiescans die het Vlaams Energiebedrijf (VEB) heeft uitgevoerd in zorg- en welzijnswoningen. Het gaat om een initiatief dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen in 2017 samen met het VEB en de koepelorganisaties nam. Voor de eerste duizend gebouwen is een scan besteld en ondergingen er meer dan 850 al daadwerkelijk een scan. Daarmee is 85% van de scans uitgevoerd. Vandaag zijn er bij het VEB al 1.002 gratis energiescans besteld voor 1.009 gebouwen van 276 organisaties in de welzijns- en zorgsector. Met die scans krijgen voorzieningen een gedetailleerd zicht op hun energieverbruik, aangevuld met een overzicht van alle relevante energiebesparende maatregelen die ervoor zorgen dat hun energiefactuur daalt en de CO2-uitstoot vermindert. Voor de investeringen met een terugverdientijd langer dan 5 jaar voorziet minister Vandeurzen klimaatsubsidies via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), het investeringsagentschap van de Vlaamse overheid voor de welzijns- en zorgsector. “Deze methodiek is baanbrekend binnen de Vlaamse overheid. Met een doordachte combinatie van doorlichting, subsidiëring en dienstenaanbod hebben we een goede hefboom in handen om energiebesparing te realiseren. Het VEB staat klaar om de formule uit te breiden naar andere overheidssectoren”, stelt de CEO van het VEB, Frederik Hindryckx. In totaal kwamen er 6.768 energiebesparende maatregelen uit de scans. De energiescans leren dat er een CO2-besparingspotentieel is van 60.943 ton per jaar of een kostenbesparing van 15,2 miljoen euro per jaar. Door het uitvoeren van de maatregelen kan het equivalent van de CO2-uitstoot van 11.219 gezinnen bespaard worden. De top vijf maatregelen met het grootste CO2-besparingspotentieel zijn: stookplaatsrenovatie, relighting/relamping, PV-panelen, warmtekrachtkoppeling (WKK) en muurisolatie. De meest voorkomende geplande werken om gebouwen energiezuiniger te maken zijn stookplaatsrenovatie, isoleren van de leidingen, dakisolatie, vervangen van pompen en isoleren van pompen, kranen en hydraulica. bron: Belga Het bericht Energie-efficiëntie kan jaarlijks meer dan 15 miljoen euro opleveren in zorgsector verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Ook kleinere biomassa-installaties en stadswarmtenetten maken kans op Vlaamse steun (17/01/2019 - Metro)
  Voortaan komen ook biomassacentrales kleiner dan 1MW en stadsverwarming en -koeling in aanmerking voor Vlaamse steun. De oproep voor projecten rond groene warmte is daarvoor uitgebreid. “Warmte kan tot 50 procent van onze hernieuwbare energiedoelstellingen invullen. We mogen geen enkele kans onbenut laten en willen daarom zo veel mogelijk warmtetechnologieën efficiënt ondersteunen”, zegt minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld). De Vlaamse regering wil al enkele jaren sterker inspelen op de mogelijkheden van groene warmte. Daarom zijn ook al verschillende calls uitgeschreven. Tot nu toe kwamen voor de call groene warmte enkel biomassa-installaties vanaf 1 MWth (megawatt voor thermische energie, red.) in aanmerking voor ondersteuning. Die categorie wordt nu uitgebreid naar installaties vanaf 300 kWth. Voorwaarde is wel dat ook deze installaties professioneel worden uitgebaat, dat eigenaars een opleiding volgen en dat de emissies onder controle gehouden worden. Zulke kleinere biomassa-installaties kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor de verwarming van een kleine nieuwbouwwijk en een school, of een kleine handelszone. In de vernieuwde call restwarmte kan steun worden aangevraagd voor een apart warmtenet, of voor een aparte transportlijn. Investeringen komen in aanmerking voor steun wanneer het net voor 50 procent gevoed wordt door restwarmte of groene warmte, of uit een combinatie van de beide. Nieuw is ook dat voor het eerst rekening wordt gehouden met de beoogde CO2-besparing van de projecten. Hoe meer CO2-uitstoot wordt teruggedrongen, hoe meer kans een project maakt om steun te ontvangen. De volledige lijst van warmtetechnologieën die in aanmerking komen voor de toekomstige call, is terug te vinden op: https://www.energiesparen.be/investeringen-call. bron: Belga Het bericht Ook kleinere biomassa-installaties en stadswarmtenetten maken kans op Vlaamse steun verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Moet er een taks op plastic komen? Dit zeggen de lijsttrekkers (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Moeten er statiegeld op plastic komen, of gewoon een extra belasting, om zo het grote vervuilingsprobleem tegen te gaan? Of hebben de Vlaamse...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.