Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2021
04:59 uur

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is in België: hoe gevaarlijk is het?

Express

13/01/2021 - 20:25

Terwijl Steven Van Gucht woensdag aangaf dat er geen enkel geval van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in onze contreien was ontdekt, kondigden Marc Van Ranst en Emmanuel André aan dat dat uiteindelijk wel het geval is. De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus werd vastgesteld bij een West-Vlaamse inwoner die recent niet heeft gereisd, […] The post De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is in België: hoe gevaarlijk is het? appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Eerste besmetting met Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in ons land: wat betekent dit? (14/01/2021 - VRT NWS)
  Voor het eerst is in ons land een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bevestigd. Het referentielaboratorium van de KU Leuven stelde die besmetting vast bij een vrouw uit West-Vlaanderen. Zij heeft geen voorgeschiedenis van reizen en heeft de infectie dus in ons land opgelopen. Wat weten we over die Zuid-Afrikaanse variant? En wat moeten we doen nu die ook hier te vinden is?
  [naar artikel]
 2. Besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant nog niet vastgesteld in ons land (13/01/2021 - De Standaard)
  De vier reizigers die teruggekeerd zijn uit Zuid-Afrika en die ziektesymptomen hadden, zijn niet besmet met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat heeft Belga woensdag uit goede bron vernomen. Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft op dit moment nog geen weet van besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant.
  [naar artikel]
 3. Britse minister maakt zich grote zorgen over Zuid-Afrikaanse variant: “Nog besmettelijker dan Britse variant, niet zeker dat coronavaccin zal werken” (04/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse gezondheidsminister Matt Hancock heeft verklaard dat de Zuid-Afrikaanse variant mogelijk een groter risico vormt dan de zeer besmettelijke Britse variant. Britse wetenschappers zijn niet helemaal zeker dat de huidige vaccins zullen werken bij de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.
  [naar artikel]
 4. Besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant nog niet vastgesteld in ons land (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De vier reizigers die teruggekeerd zijn uit Zuid-Afrika en die ziektesymptomen hadden, zijn niet besmet met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat heeft Belga woensdag uit goede bron vernomen. Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft op dit moment nog geen weet van besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant, die mogelijk een stuk besmettelijker is.
  [naar artikel]
 5. Na de uitbraak in Oostende: wat weten we over de Zuid-Afrikaanse variant? (23/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus waart rond in een ziekenhuis, woonzorgcentrum en revalidatiecentrum in Oostende. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook elders in ons land gevallen gesignaleerd worden. Maar hoeveel zorgen moeten we ons daarom maken? En is die variant echt besmettelijker dan het ‘normale’ coronavirus?
  [naar artikel]
 6. Na de uitbraak in Oostende: wat weten we over de Zuid-Afrikaanse variant? (23/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus waart rond in een ziekenhuis, woon-zorgcentrum en revalidatiecentrum in Oostende. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook elders in ons land gevallen gesignaleerd worden. Maar hoeveel zorgen moeten we ons daarom maken? En is die variant echt besmettelijker dan het ‘normale’ coronavirus?
  [naar artikel]
 7. Zuid-Afrikaanse infectiespecialist: "Geen bewijs dat Zuid-Afrikaanse variant nog besmettelijker is dan Britse" (24/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Anders dan wat de Britse minister voor Volksgezondheid Matt Hancock woensdag beweerde zijn er geen bewijzen dat de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus nog besmettelijker is dan de variant die al enkele weken rondgaat in Londen en het zuidoosten van Engeland. Dat zegt de Zuid-Afrikaanse infectieziektenspecialist Richard Lessells, van onderzoeksinstituut Krisp (Universiteit van KwaZoeloe-Natal), donderdag aan de Britse krant The Times.
  [naar artikel]
 8. OVERZICHT. Na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant nu ook een coronavariant opgedoken in Brazilië: hoeveel circuleren er momenteel? (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Van de Britse, over de Zuid-Afrikaanse tot de Braziliaanse variant: blijkbaar muteert het coronavirus SARS-CoV-2 razendsnel met als gevolg tal van varianten. Hoeveel varianten zijn er inmiddels? En zijn ze gevaarlijk(er)? Een overzicht van wat we weten.
  [naar artikel]
 9. “Besmette West-Vlaming met Zuid-Afrikaanse variant is niet op reis geweest” (13/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Voor de eerste keer is er in ons land een patiënt ontdekt die besmet is geweest met de meer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Er zijn ook acht bijkomende besmettingen gevonden met de Britse variant.
  [naar artikel]
 10. OVERZICHT. Na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant nu ook een opgedoken in Brazilië: wat weten we over deze varianten? (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Van de Britse, over de Zuid-Afrikaanse tot de Braziliaanse variant: blijkbaar muteert het coronavirus SARS-CoV-2 razendsnel met als gevolg tal van varianten. Hoeveel varianten zijn er inmiddels? En zijn ze gevaarlijk(er)? Een overzicht van wat we weten.
  [naar artikel]
 11. Britse minister maakt zich grote zorgen over Zuid-Afrikaanse variant: “Nog besmettelijker dan Britse variant, niet zeker dat huidige vaccins zullen werken” (04/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse gezondheidsminister Matt Hancock heeft verklaard dat de Zuid-Afrikaanse variant mogelijk een groter risico vormt dan de al zeer besmettelijke Britse variant. Britse wetenschappers zijn niet helemaal zeker dat de huidige vaccins zullen werken bij de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.
  [naar artikel]
 12. Na de uitbraak in Oostende: wat weten over de Zuid-Afrikaanse variant? Is hij besmettelijker en gevaarlijker en werken de vaccins ertegen? (23/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus waart rond in een ziekenhuis, woon-zorgcentrum en revalidatiecentrum in Oostende. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook elders in ons land gevallen gesignaleerd worden. Maar hoeveel zorgen moeten we ons daarom maken? En is die variant echt besmettelijker dan het ‘normale’ coronavirus?
  [naar artikel]
 13. “Zuid-Afrikaanse variant” van coronavirus in Nederland vastgesteld (08/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De “Zuid-Afrikaanse variant” van het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld. Een persoon uit de regio Midden- en West-Brabant blijkt de variant te hebben opgelopen. De persoon is op 22 december getest en vandaag blijkt dat het om de nieuwe versie van het virus gaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
  [naar artikel]
 14. Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld in Oostende: wat we nu weten (23/01/2021 - De Morgen)
  In Oostende zijn minstens vijftien gevallen vastgesteld van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat meldt de Stad Oostende in een persbericht. Onder andere in drie zorginstellingen werd de mogelijk besmettelijkere variant van het virus aangetroffen.
  [naar artikel]
 15. Zuid-Afrikaanse variant teruggevonden in vier coronastalen van UZ Gent (14/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het federaal testlaboratorium van het UZ/UGent heeft deze week de Zuid-Afrikaanse variant van het nieuwe coronavirus (B.1.351) teruggevonden in vier stalen van reizigers. Dat bevestigt professor Bruno Verhasselt van het UZ Gent. Woensdag werd die variant voor het eerst ontdekt in ons land.
  [naar artikel]
 16. Zuid-Afrikaanse variant van coronavirus duikt op in Nederland, moeten we bezorgd zijn? “Eigenlijk kan je het niet buiten houden” (08/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Nederland heeft een geval gedetecteerd van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die net als de Britse besmettelijker is dan het virus dat wij kennen. “Ik hou er zeker rekening mee dat het nu ook bij ons zal opduiken”, zegt Marc Van Ranst. “We kunnen dat niet buiten houden.”
  [naar artikel]
 17. Eerste Belg die stierf aan Zuid-Afrikaanse variant, had verrassend profiel (14/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De eerste besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is vastgesteld bij een intussen overleden vrouw uit West-Vlaanderen. Iemand zonder enige reisgeschiedenis én blijkbaar ook met beperkt sociaal contact. “We moeten niet naïef zijn: het is hier.”
  [naar artikel]
 18. Oostende kampt met eerste grote uitbraak van Zuid-Afrikaanse mutatie: waar is het virus opgedoken? En wat doet de stad nu? (23/01/2021 - De Morgen)
  In Oostende zijn minstens vijftien gevallen vastgesteld van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Onder andere in drie zorginstellingen werd de mogelijk besmettelijkere variant van het virus aangetroffen.
  [naar artikel]
 19. Vier nieuwe besmettingen met Zuid-Afrikaanse variant teruggevonden (14/01/2021 - De Standaard)
  Het federaal testlaboratorium van het UZ/UGent heeft deze week de Zuid-Afrikaanse variant van het nieuwe coronavirus (B.1.351) teruggevonden in vier stalen van reizigers. Dat bevestigt professor Bruno Verhasselt van het UZ Gent.
  [naar artikel]
 20. Coronavirus muteert volop: hoe gevaarlijk is dat? En wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie? (05/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het coronavirus muteert pijlsnel. Dat resulteerde al in een Britse variant, een Zuid-Afrikaanse variant en wellicht nog tientallen andere die onder de radar blijven. En dat is heel normaal. Virusmutatie is een loterij. Maar hoe duiken die varianten plots op? En wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie? Uw vragen beantwoord.
  [naar artikel]
 21. Eerste geval met Zuid-Afrikaanse coronavariant bevestigd in ons land net als 8 nieuwe gevallen van Britse variant (13/01/2021 - VRT NWS)
  Voor het eerst is in ons land een geval van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bevestigd. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. Het gaat om een vrouw uit West-Vlaanderen zonder reisgeschiedenis. Er zijn ook 8 nieuwe gevallen van de Britse variant vastgesteld.
  [naar artikel]
 22. Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten lijken eerder geïnfecteerden massaal te herbesmetten (20/01/2021 - De Morgen)
  Het coronavirus ontsnapt aan de greep van ons immuunsysteem. Dat constateren virologen die in Zuid-Afrika en Brazilië iets zorgwekkends zien: mensen die voor de tweede keer ziek worden na besmetting met een nieuwe variant. Tot wel de helft van eerder geïnfecteerde mensen loopt er een herbesmetting op die minstens even ernstig is. Belangrijk, want de Zuid-Afrikaanse variant is al meermaals in ons land gevonden.
  [naar artikel]
 23. Zuid-Afrikaanse variant coronavirus duikt op in Duitsland (12/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland heeft dinsdag zijn eerste geval van de Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant geregistreerd. Die is gevonden bij een lid van een familie die in december terugkeerde van een langdurig verblijf in Zuid-Afrika.
  [naar artikel]
 24. Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten lijken eerder geïnfecteerden massaal te herbesmetten (20/01/2021 - De Morgen)
  Het coronavirus ontsnapt aan de greep van ons immuunsysteem. Dat constateren virologen die in Zuid-Afrika en Brazilië iets zorgwekkends zien: mensen die voor de tweede keer ziek worden na besmetting met een nieuwe variant. Tot wel de helft van eerder geïnfecteerde mensen loopt er een herbesmetting op die minstens even ernstig is. Bijzonder slecht nieuws, zeker nu de Zuid-Afrikaanse variant al meermaals in ons land gevonden.
  [naar artikel]
 25. Gents gezin raakte op reis besmet met Zuid-Afrikaanse variant (15/01/2021 - De Standaard)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is opgedoken bij een gezin van vier personen uit Gent. Het volledige gezin raakte besmet in Zuid-Afrika en testte na hun terugkeer naar Gent positief. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) roept de Gentenaars op na een reis strikt de quarantaineregels te volgen.
  [naar artikel]
 26. Gents gezin van vier raakte op reis besmet met Zuid-Afrikaanse variant (15/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is opgedoken bij een gezin van vier personen uit Gent. Het volledige gezin raakte besmet in Zuid-Afrika en testte na hun terugkeer naar Gent positief.
  [naar artikel]
 27. Hoe gevaarlijk is het gemuteerde coronavirus? Werkt vaccin ertegen? En wat gebeurt er met besmette personen? (20/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Door de uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus is een groot deel van Engeland in een strengere lockdown gegaan. Ook in andere landen, waaronder België, werden al gevallen van die nieuwe variant vastgesteld. Ons land sluit daarom vanaf middernacht de grenzen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Hoe gevaarlijk is die nieuwe variant? En zal het vaccin ertegen werken?
  [naar artikel]
 28. Virologen slaan alarm: Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutanten zorgen voor herbesmettingen (22/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het coronavirus ontsnapt aan de greep van ons immuunsysteem. Dat constateren virologen die in Zuid-Afrika en Brazilië iets zorgwekkends zien: mensen die voor de tweede keer ziek worden na besmetting met een nieuwe variant. Tot wel de helft van eerder geïnfecteerde mensen loopt er een herbesmetting op die minstens even ernstig is. Bijzonder slecht nieuws, zeker nu de Zuid-Afrikaanse variant al meermaals in ons land is gevonden.
  [naar artikel]
 29. Hoe gevaarlijk is het gemuteerde coronavirus? Alle vragen beantwoord (20/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Een groot deel van Engeland gaat in lockdown, België sluit de grenzen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Hoe gevaarlijk is die nieuwe variant? En zal het vaccin ertegen werken?
  [naar artikel]
 30. Eerste Belg met Zuid-Afrikaanse variant was niet op reis geweest en had weinig sociaal contact: ‘Zorgwekkend’ (14/01/2021 - De Standaard)
  De eerste besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is vastgesteld bij een intussen overleden vrouw uit West-Vlaanderen. Iemand zonder reisgeschiedenis en blijkbaar ook met beperkt sociaal contact. Moeten we ons nu zorgen maken voor snelle uitbraken en stijgingen in het aantal besmettingen?
  [naar artikel]
 31. Minstens vijftien gevallen van Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld in Oostende (23/01/2021 - Knack)
  In Oostende zijn minstens vijftien gevallen vastgesteld van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. De besmettingen doen zich voor in verschillende zorginstellingen, bevestigt de stad zaterdag.
  [naar artikel]
 32. West-Vlaamse familie in strenge quarantaine na besmetting met Zuid-Afrikaanse coronavariant (15/01/2021 - VRT NWS)
  De familie van een overleden vrouw (83) uit Oostende zit in quarantaine nadat ook haar zus uit Oostkamp besmet blijkt te zijn met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Mogelijk zijn er intussen nog meer West-Vlamingen besmet met die veel besmettelijkere variant.
  [naar artikel]
 33. Britse wetenschappers bezorgd: ‘Niet zeker dat coronavaccin werkt tegen Zuid-Afrikaanse variant’ (04/01/2021 - De Morgen)
  Britse wetenschappers zijn niet helemaal zeker dat de huidige vaccins zullen werken bij de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt politiek hoofdredacteur Robert Peston van de commerciële omroep ITV op basis van een niet nader genoemde adviseur van de Britse regering.
  [naar artikel]
 34. “Zuid-Afrikaanse coronavariant niet gevaarlijker dan de Britse” (25/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Niets bewijst dat de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is ontdekt gevaarlijker of besmettelijker zou zijn dan zijn zorgwekkende Britse neef. Dat benadrukt de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkhize.
  [naar artikel]
 35. LIVE. Nieuwe ‘Braziliaanse’ variant van het coronavirus duikt op in Japan (12/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
  [naar artikel]
 36. Volledig Gents gezin van vier raakte op reis besmet met Zuid-Afrikaanse variant (15/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is opgedoken bij een gezin van vier personen uit Gent. Het volledige gezin raakte besmet in Zuid-Afrika en testte na hun terugkeer naar Gent positief. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) roept de Gentenaars op na een reis strikt de quarantaineregels te volgen. De Stad Gent is ondertussen begonnen met het opbellen van Gentenaars die terugkeren van reis.
  [naar artikel]
 37. Nieuwe variant van het coronavirus duikt op in Japan (11/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten.
  [naar artikel]
 38. Zuid-Afrikaanse coronavariant duikt op in Nederland: “Ga niet op reis” (08/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Nederland heeft een geval gedetecteerd van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die net als de Britse besmettelijker is dan het virus dat wij kennen. “Ik hou er zeker rekening mee dat het nu ook bij ons zal opduiken”, zegt Marc Van Ranst. “We kunnen dat niet buiten houden.”
  [naar artikel]
 39. Nóg nieuwe ‘Braziliaanse’ variant van het coronavirus duikt op in Japan (12/01/2021 - De Morgen)
  In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten.
  [naar artikel]
 40. Nóg nieuwe ‘Braziliaanse’ variant van het coronavirus duikt op in Japan (11/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten.
  [naar artikel]
 41. Voor het eerst besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant in ons land vastgesteld (13/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  In België is voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse coronavariant (B.1.351) gevonden, meldt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Het gaat om een patiënt uit West-Vlaanderen zonder een reisgeschiedenis, zegt hij.
  [naar artikel]
 42. Na Britse mutatie nu ook ‘Zuid-Afrikaanse variant’ vastgesteld in Nederland (08/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn in Nederland 8.169 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan donderdag, maar ligt wel boven het gemiddelde van de afgelopen week. Daarnaast is nu ook de ‘Zuid-Afrikaanse variant’ van het virus vastgesteld bij onze noorderburen.
  [naar artikel]
 43. Tweede mutatie van het coronavirus: “Geen goed nieuws, we moeten dit heel goed opvolgen” (23/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Eerst een Engelse, nu een Zuid-Afrikaanse… Nadat een “tot 70 procent besmettelijkere variant” van het coronavirus het Verenigd Koninkrijk al tot een nieuwe lockdown verplichtte, is nu een nieuwe mutatie geregistreerd. In de Zuid-Afrikaanse regio Nelson Mandelabaai, met de grootstad Port Elizabeth, deze keer. Wat betekent dat voor ons land? En voor de coronavaccins?
  [naar artikel]
 44. Britse variant: de naakte cijfers (23/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Britse variant is sinds de eerste ontdekking in België, op 23 december 2020, al 178 keer gedetecteerd. Van de Zuid-Afrikaanse variant zijn acht stalen teruggevonden. Maar het werkelijke aantal besmettingen met beide varianten ligt naar alle waarschijnlijkheid fors hoger, omdat alleen geweten is om welke variant het gaat als er uitgebreid op getest wordt.
  [naar artikel]
 45. Britse variant: de naakte cijfers (23/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse variant is sinds de eerste ontdekking in België, op 23 december 2020, al 178 keer gedetecteerd. Van de Zuid-Afrikaanse variant zijn acht stalen teruggevonden. Maar het werkelijke aantal besmettingen met beide varianten ligt naar alle waarschijnlijkheid fors hoger, omdat alleen geweten is om welke variant het gaat als er uitgebreid op getest wordt.
  [naar artikel]
 46. Na de ontdekking van een tweede mutatie van het coronavirus: “Geen goed nieuws, we moeten dit heel goed opvolgen” (23/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Eerst een Engelse, nu een Zuid-Afrikaanse… Nadat een “tot 70 procent besmettelijkere variant” van het coronavirus het Verenigd Koninkrijk al tot een nieuwe lockdown verplichtte, is nu een nieuwe mutatie geregistreerd. In de Zuid-Afrikaanse regio Nelson Mandelabaai, met de grootstad Port Elizabeth, deze keer. Wat betekent dat voor ons land? En voor de coronavaccins?
  [naar artikel]
 47. Nu ook een erg besmettelijke covidmutatie in Zuid-Afrika: moeten we ons zorgen maken? (23/12/2020 - VRT NWS)
  Er is al een paar dagen veel onrust over nieuwe mutaties van het coronavirus. Een erg besmettelijke variant verspreidt zich razendsnel in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk. Er is ook een Zuid-Afrikaanse mutatie die wetenschappers zorgen baart. Die 501.V2-mutatie lijkt, net als de Engelse, bijzonder besmettelijk. Dat roept heel wat vragen op. Kan die variant ook al in België zitten? Wat als de mutatie niet alleen besmettelijker maar ook gevaarlijker blijkt? En zullen de vaccins nog wel werken met al die nieuwe varianten?
  [naar artikel]
 48. Eerste slachtoffer (83) van Zuid-Afrikaanse variant komt uit Oostende: “Familie in aangescherpte quarantaine” (14/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het eerste Belgische slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, tevens de eerste vastgestelde besmetting in ons land, stierf in het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende. Het gaat om een Oostendse vrouw van 83 jaar, zonder reisgeschiedenis. Ook de zus van de vrouw, die haar mantelzorger is en in Oostkamp woont, is besmet. “De familie gaat nu in verscherpte quarantaine”, zegt burgemeester Jan De Keyser.
  [naar artikel]
 49. Bezorgdheid over Britse, Zuid-Afrikaanse, en Braziliaanse mutanten: dit is wat we nu weten (21/01/2021 - De Morgen)
  En plots waren daar de mutaties: in sneltempo zijn een Britse, een Zuid-Afrikaanse en een Braziliaanse variant van het coronavirus opgedoken. Genoeg voor stijgende cijfers, herbesmettingen en vaccinbouwers die mogelijk terug naar de tekentafel moeten. Dit is wat we nu weten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.