Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

19 January 2021
08:59 uur

Jagers schieten zeven evers in De Zig

Het Belang van Limburg

13/01/2021 - 20:48

Afgelopen zaterdag organiseerden de wildbeheerseenheden (WBE) van Kinrooi en Molenbeersel een eerste van drie drukjachten op everzwijnen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Jagers schieten 39 everzwijnen af in Zonhoven: “Bezoekers voelden zich niet meer veilig” (20/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  Jagers hebben tijdens een drukjacht op everzwijnen in de Teut in Zonhoven 39 dieren geschoten. De populatie evers was het voorbije jaar te groot geworden.
  [naar artikel]
 2. Jagers schieten 16 evers tijdens tweede drijfjacht (27/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hechtel-EkselJagers hebben afgelopen weekend zestien everzwijnen geschoten tijdens de grote drijfjacht op het militair domein in Hechtel. Dat zijn er een pak minder dan het recordaantal van 56 evers dat tijdens de eerste drijfjacht eind oktober werd gedood.
  [naar artikel]
 3. Jagers over “uitgezette evers”: “Nonsens, wetenschap spreekt dat tegen” (16/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Everzwijnen zijn hier uitgezet door jagers.” Dat zegt Ghislain Mees, pas met pensioen na een carrière als hoofd van Natuurinspectie Regio Noord, dit weekend in Het Belang van Limburg. “Nonsens”, reageren de jagers nu. Volgens hen staat de wetenschap aan hun kant.
  [naar artikel]
 4. Vijftien everzwijnen geschoten bij stille drukjacht in Maaseik (16/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens een stille drukjacht in het gebied Jagersborg in Maaseik konden jagers vrijdag vijftien everzwijnen schieten. Het brengt het totaal op 36 want eerder werden bij nachtelijke jachten ook al evers geschoten.
  [naar artikel]
 5. Jagers vieren Sint-Hubertus en luchten hun hart: "De jacht is niet: als we maar kunnen schieten" (03/11/2019 - VRT NWS)
  Jagers hebben vandaag op 3 november de naamdag gevierd van hun patroonheilige, Sint Hubertus. Het is niet altijd op een positieve manier dat jagers de laatste tijd in de aandacht komen. En dat vinden ze zelf niet terecht. Dat vertelden enkele jagers aan onze reporter tijdens de traditionele Sint-Hubertusviering in Brasschaat. Bekijk het verslag hierboven.
  [naar artikel]
 6. Stad Lommel vraagt niet te gaan wandelen met hond in buurt Mudakkers door aanwezigheid evers (08/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Al enkele dagen dwaalt in Lommel een groepje everzwijnen rond in de omgeving van de Mudakkers en de Molenstraat. Vandaag werd de groep op klaarlichte dag gesignaleerd en dus werd er in het politiekantoor van Lommel een crisisvergadering georganiseerd. Daar werd beslist dat er een hoogzitter geplaatst zal worden zodat jagers de zwijnen kunnen proberen te schieten.
  [naar artikel]
 7. Jagers schieten vijftien everzwijnen in Heverlee (18/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Op initiatief van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) hebben vrijdag 50 jagers en 70 spoorzoekers een ‘stille drukjacht’ georganiseerd om het aantal everzwijnen in het Meerdaalwoud in Heverlee onder controle te houden. Daarbij werden 15 dieren geschoten. Het was al de derde keer dat het ANB samen met zowel Vlaamse als Waalse jagers en een aantal lokale landbouwers een dergelijke jacht organiseerde.
  [naar artikel]
 8. VIDEO. Jagers schieten olifant dood en daarop keert hele kudde zich tegen hen (18/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er is op het internet een filmpje opgedoken waarop te zien is hoe jagers een olifant doodschieten in het Nakabolelwa Conservancy in Namibië. Even...
  [naar artikel]
 9. Waalse jagers dreigen Limburgse wolf neer te schieten (24/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Waalse jagers dreigen Naya, de wolvin die in Limburg rondsluipt, neer te schieten als ze in hun richting komt. Dat schrijft de Waalse krant La Meuse. De schapenhouders zeggen dat ze weten dat wolven beschermd zijn, maar voegen er fijntjes aan toe dat ze Naya toch zullen opwachten met het geweer. Zover is het echter nog niet, want het instituut voor Natuur en Bos bevestigt dat Naya nog steeds in Limburg zit.
  [naar artikel]
 10. Jagers schieten twaalf everzwijnen dood tijdens drukjacht in Mol (19/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Jagers hebben tijdens een drukjacht op everzwijnen in Postel twaalf dieren doodgeschoten. Dat meldt Radio 2. Everzwijnen vernielen velden van landbouwers en richten schade aan in natuurgebieden. Daarom worden jachten georganiseerd. Zondag namen 45 jagers deel. De jacht werd gecoördineerd door het Agentschap Natuur en Bos. “Drijvers jagen het wild naar de lopers”, vertelt Rudi Van Decraen van de Hubertusvereniging.
  [naar artikel]
 11. Jagers schieten twaalf everzwijnen dood tijdens drukjacht (19/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Jagers hebben tijdens een drukjacht op everzwijnen in Postel twaalf dieren doodgeschoten. Dat meldt Radio 2. Everzwijnen vernielen velden van landbouwers en richten schade aan in natuurgebieden. Daarom worden jachten georganiseerd. Zondag namen 45 jagers deel. De jacht werd gecoördineerd door het Agentschap Natuur en Bos. “Drijvers jagen het wild naar de lopers”, vertelt Rudi Van Decraen van de Hubertusvereniging.
  [naar artikel]
 12. Jagers mogen vanaf 2018 wasberen schieten, stelt Nederlandse provincie (19/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wasberen in de Nederlandse centraal-oostelijke provincie Gelderland lopen vanaf volgend jaar het risico afgeschoten te worden. Jagers krijgen...
  [naar artikel]
 13. Landbouwer uit Merchtem vraagt jagers om niet te schieten op patrijzen (10/09/2020 - VRT NWS)
  Vanaf volgende week mag er weer gejaagd worden op patrijzen, behalve op de akkers van boer Luc Robberechts in Merchtem. Hij heeft met de jagers uit de buurt afgesproken om dit jaar niet te jagen op de patrijs omdat er nog maar weinig patrijzen zijn.
  [naar artikel]
 14. Veertien evers geschoten op laatste drijfjacht (13/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De laatste van vijf drijfjachten in het omvangrijke natuurgebied op het grondgebied van Molenbeersel, Kinrooi en Bree was een succes. De jagers schoten zaterdag zeker veertien everzwijnen.
  [naar artikel]
 15. Drukjachten op evers op militair domein (27/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op zondag 29 november houden jagers drukjachten op everzwijnen in Leopoldsburg. De politie vraagt dan ook, voor je eigen veiligheid, om de bossen die dag indien mogelijk te mijden en er geen wandelingen (met of zonder honden) te plannen. SB
  [naar artikel]
 16. Jagers schieten eerste bizon in 250 jaar dood (22/09/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Jagers schieten eerste bizon in 250 jaar dood (14/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. Dit jaar al 315 everzwijnen geschoten in Vallei van de Zwarte Beek (01/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Dit jaar konden jagers al 315 everzwijnen schieten in de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen. Een veel hoger aantal dan de jagers zelf verwacht hadden.
  [naar artikel]
 19. Meer dan 10.000 dromedarissen doodgeschoten in Australië (07/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Leiders van de Aboriginals in Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara, in het zuiden van Australië, hebben jagers opgedragen meer dan 10.000 dromedarissen dood te schieten. De reden: ze drinken te veel water. Dan dat ligt erg moeilijk nu er al maanden hevig bosbranden zijn in het land. Woensdag beginnen de jagers eraan en zullen vanuit een helikopter de dieren doodschieten.
  [naar artikel]
 20. Jagers willen meer everzwijnen schieten in de Antwerpse Kempen (05/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen wil niet langer beperkingen om op everzwijnen te schieten. Ook in het Antwerpse kweken de dieren fel. Er is ook de vrees – zeker bij varkenshouders – dat de Afrikaanse varkenspest uit Wallonië overslaat naar Vlaanderen.
  [naar artikel]
 21. Pokémongekte: dierenparken openen deuren voor jagers (17/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Jagers in het dierenpark? Nee, geen 'echte' jagers, maar Pokémonjagers! Fans van het spel Pokémon Go zijn op woensdag 20 juli welkom in
  [naar artikel]
 22. Konijnen knagen aan erfgoed en dus moeten jagers en fretten redding brengen (01/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De populatie konijnen op de Singelberg in Beveren wordt momenteel drastisch ingeperkt. Jagers hebben de opdracht gekregen de dieren neer te schieten. Dat gebeurt om de historische site te bewaren. Mag niet, zeggen de mensen van Animal Rights. De gemeente heeft niet genoeg gedaan om de dieren op een andere manier te verjagen.”
  [naar artikel]
 23. ‘Boete voor jagers die te weinig everzwijnen schieten’ (25/11/2017 - De Standaard)
  Open VLD Limburg wil dat het provinciebestuur samen met de Vlaamse overheid werk maakt van een everzwijnenplan. In het plan moet vooral het voorkomen en vergoeden van schade door everzwijnen centraal staan. Voor de liberalen moeten de jagers daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Als ze hun afschotplan niet halen, zouden ze een boete moeten krijgen.
  [naar artikel]
 24. “Boete voor jagers die te weinig everzwijnen schieten” (25/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD Limburg wil dat het provinciebestuur samen met de Vlaamse overheid werk maakt van een Limburgs everzwijnenplan. In het plan moet vooral het voorkomen en vergoeden van schade door everzwijnen centraal staan. Voor de liberalen moeten de jagers daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Als ze hun afschotplan niet halen, zouden ze een boete moeten krijgen.
  [naar artikel]
 25. Jagers worden jonger en vrouwelijker: “Oude papzak die vanop stoeltje het bos leegschiet, dat beeld klopt niet meer” (23/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hij: 26 jaar en onderwijzer in een Freinetschool. Zij: drie maanden zwanger en ex-vegetariër. Niet meteen de typische profielen als je aan jagers denkt. En toch trekken zowel Jasper als Sophie dit weekend veld en bos in om een fazant of een everzwijn te schieten. “De jacht biedt een antwoord op tal van maatschappelijke vragen: gezond eten, natuurbeheer, dierenwelzijn.”
  [naar artikel]
 26. Everzwijnen teisteren Lommelse woonbuurt: “Eerst wegjagen, dan pas schieten” (08/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het moederdier doodschieten zodat de jongen op de vlucht slaan. Dat is het strategisch plan om de rotte everzwijnen die in een woonwijk in Lommel centrum rondlopen te verjagen. De politie heeft van burgemeester Peter Vanvelthoven de toestemming om twee jagers te vorderen om het moederdier neer te schieten. Maar de eerste observatie, die na de crisisvergadering donderdagavond gepland was, werd net voor de start afgeblazen. “Omdat een tussenkomst in het donker om dieren af te schieten discutabel zou kunnen zijn”, aldus Vanvelthoven.
  [naar artikel]
 27. VIDEO. Zo verliep de recorddrijfjacht op everzwijnen in Hechtel (29/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bij de drijfjacht op everzwijnen zaterdag in Hechtel zijn 56 dieren gedood. Dat is een record in Vlaanderen. De jacht was nodig omdat de evers voor heel wat overlast zorgen in de regio, onder andere op de Kamperbaan. Een ploeg van TVL Nieuws mocht met de jagers mee op pad.
  [naar artikel]
 28. Hubertusvereniging Vlaanderen: Jagers doen meer dan alleen op dieren schieten (15/10/2017 - VRT NWS)
  15 oktober is traditioneel de start van het jachtseizoen in Vlaanderen. Vanaf vandaag mag er weer op klein wild geschoten worden, zoals hazen en fazanten. De jagersvereniging Hubertus Vlaanderen benadrukt bij de start van het seizoen dat jagers meer doen dan alleen maar op dieren jagen. Een jager doet ook aan bos -en faunabeheer.
  [naar artikel]
 29. ‘Jagers frauderen helemaal niet massaal’ (28/03/2017 - De Standaard)
  Jagers sjoemelen volgens vzw Vogelbescherming bij de opmaak van hun jachtplan. Niet correct, reageren de jagers. Maar hoe komt het dan dat uw tuin misschien jachtgebied is? ‘Er is sprake van een administratieve achterstand.’.
  [naar artikel]
 30. Zes everzwijnen geschoten tijdens drukjacht in Voeren (30/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens een drukjacht in Voeren hebben medewerkers van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) dinsdag zes evers geschoten. Dat gebeurde in Veursbos, Roodbos en Vossenaarde. Terwijl de 15 drijvers en 16 jagers op pad waren, werd het publiek uit het bosreservaat geweerd door waarschuwingsborden.
  [naar artikel]
 31. Jachtverenigingen waarschuwen voor risico’s van nieuwe trend: jager schiet everzwijnen terwijl boer maïs oogst (30/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaamse boeren bestellen steeds vaker een ‘oogstjacht’. Jagers staan dan rond een maïsveld dat door een landbouwer wordt gemaaid en schieten op wegvluchtende everzwijnen. Erg gevaarlijk, waarschuwen jachtverenigingen. Het kan dodelijk zijn voor collega-jagers, de landbouwer op zijn tractor, maar ook toevallige passanten.
  [naar artikel]
 32. Sil Janssen: “Afrikaanse varkenspest komt naar Limburg, schieten van everzwijnen zal dat niet oplossen” (29/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Afrikaanse varkenspest komt ook naar Limburg. Dat zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Hij reageert daarmee op de totale oorlog die de overheid verklaart aan de everzwijnen. De jacht wordt opgevoerd om overlast en pest te voorkomen, zo redeneert ook de Boerenbond. Janssen zegt dat er beter maatregelen komen wat betreft hygiëne in plaats van alle evers af te schieten.
  [naar artikel]
 33. Meer dan 1.600 evers doodgeschoten in Vlaanderen vorig jaar (13/03/2019 - De Standaard)
  Vorig jaar werden in Vlaanderen 1.614 everzwijnen doodgeschoten, waarvan ruim driekwart in Limburg. Niet genoeg, zeggen de jagers. Veel te veel, antwoordt een natuurgroepering.
  [naar artikel]
 34. Spectaculair, populair, maar ook gevaarlijk: jachtverenigingen waarschuwen voor risico’s van nieuwe trend (30/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse boeren bestellen steeds vaker een ‘oogstjacht’. Daarbij staan jagers rond een maïsveld dat door een landbouwer wordt gemaaid, en schieten ze op wegvluchtende everzwijnen. Maar goede afspraken zijn belangrijk, zeggen jachtverenigingen. Het kan gevaarlijk zijn voor collega-jagers, de landbouwer op zijn tractor, maar ook toevallige passanten.
  [naar artikel]
 35. Hubertus Vereniging wil geluiddempers gebruiken bij de jacht: “Efficiënter jagen op everzwijnen” (27/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Hubertus Vereniging Vlaanderen is vragende partij om geluiddempers in te zetten tijdens de jacht. “Zo kunnen we gehoorschade bij de jagers voorkomen, maar ook efficiënter het probleem van de evers aanpakken”, zegt woordvoerder Maarten Goethals.
  [naar artikel]
 36. Het was de eerste wilde bizon in 250 jaar in Duitsland, maar jagers schieten de kolos meteen neer (21/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  250 jaar. Zo lang was het geleden dat er nog eens een wilde bizon te vinden was in Duitsland. Maar zodra het uiterst zeldzame dier opgemerkt werd, schoten jagers het neer in opdracht van de lokale ordediensten. WWF heeft besloten een klacht neer te leggen tegen de functionarissen die de opdracht gaven om het bedreigde dier te doden.
  [naar artikel]
 37. Het was de eerste wilde bizon in 250 jaar in Duitsland, maar jagers schieten de kolos meteen neer (21/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  250 jaar. Zo lang was het geleden dat er nog eens een wilde bizon te vinden was in Duitsland. Maar zodra het uiterst zeldzame dier opgemerkt werd, schoten jagers het neer in opdracht van de lokale ordediensten. WWF heeft besloten een klacht neer te leggen tegen de functionarissen die de opdracht gaven om het bedreigde dier te doden.
  [naar artikel]
 38. Jagers mogen vijftien damherten schieten (10/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Wildbeheereenheid Mangelbeek heeft een vergunning om vijftien damherten te schieten in Helchteren. Het Agentschap Natuur en Bos gaf die toelating omdat de dieren niet thuishoren in de Vlaamse bossen en omdat ze een gevaar kunnen zijn op de weg. Mogelijk zijn de dieren ontsnapt uit park Molenheide. Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren probeert nog te voorkomen dat ze geschoten worden en wil ze opvangen.
  [naar artikel]
 39. Opgepast: evers zoeken nieuw leefgebied, dus meer kans op ongevallen (16/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op het afrittencomplex van de E314 ter hoogte van Zonhoven/Houthalen-Helchteren zijn zondagochtend drie wagens gebotst na een confrontatie met een groep everzwijnen. Sinds dinsdag vonden er al minstens vijf ongevallen plaats met evers.
  [naar artikel]
 40. Patrijzen in een doos in het bos, waar jagers ze kunnen afschieten (01/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Afgelopen week stonden mensen met een doos voor onze deur. Tja, niets bijzonders natuurlijk, want elke dag staan hier meerdere mensen voor onze deur met een doos. Enkel... deze mensen hadden de doos gevonden in een bos in Genk. En ze hoorden dat er iets in de doos zat. Wat bleek toen we de doos openden? Maar liefst negen patrijzen staken verwonderd hun kopje omhoog. Het is wel zo dat ik nogal erg gekant ben tegen de jacht. Maar zelfs zonder kritisch te zijn over wat jagers allemaal uitspoken, kan je in dit geval niet anders dan ook hier uitgaan van een snode daad van een of andere jager. Heel waarschijnlijk wilde iemand zijn jachtgebied verrijken met wat patrijzen. In september gaat immers de jacht op de patrijs open. En als er geen patrijzen zitten, kan je er natuurlijk ook geen schieten. Net zoals met fazanten en everzwijnen regelmatig gebeurt, worden ook patrijzen her en der uitgezet. Kwestie van een overschot te hebben want anders kan er niets geschoten worden. Maar bij patrijzen schieten draait mijn maag nog een keer extra om. Deze vogels staan op de rode lijst van bedreigde soorten. En dan durven jagers beweren (en doen of ze dat zelf geloven) dat schieten belangrijk is om deze soort in stand te houden. Daar heb ik het nu heel erg moeilijk mee...
  [naar artikel]
 41. Tegen eind dit jaar 2.000 afgeschoten evers, “maar jacht alleen lost probleem niet op” (08/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Dit jaar worden er wellicht om en bij de 2.000 evers geschoten in Limburg. Begin oktober waren net geen 1.100 wilde zwijnen geschoten. In vergelijking met tien jaar geleden is dat een stijging met 1.226%.
  [naar artikel]
 42. 71% van Vlaanderen is jachtgebied: “Jagers sjoemelen massaal” (28/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Jagers sjoemelen massaal bij de opmaak van hun jachtplan, waarin ze jaarlijks hun jachtgebied moeten aanmelden. Dat zegt de vzw Vogelbescherming op basis van een eigen, beperkte rondvraag. Onjuist, zeggen de jagers. “De wet is gewijzigd en wij zijn aan een inhaalbeweging bezig.”
  [naar artikel]
 43. Elf everzwijnen geschoten bij drukjacht in Lanaken (19/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Jagers hebben vandaag tijdens een kleine drukjacht op everzwijnen in Pietersembos minstens 11 dieren geschoten. De everzwijnenpopulatie was te groot geworden. Daarom de eenmalige en kleine drugjacht. Doelstelling van Natuur en Bos is om de populatie op een maatschappelijk aanvaardbaar niveau te brengen waarbij de veroorzaakte schade beperkt blijft. Momenteel wordt in de omgeving nog nagezocht naar mogelijk meer getroffen evers.
  [naar artikel]
 44. Beestenboel: Franse jagers schieten massaal op onze broedende wulpen (05/01/2019 - Knack)
  Beschermd bij ons, maar vogelvrij in Frankrijk: de wulp staat symbool voor alles wat er misloopt in onze natuur.
  [naar artikel]
 45. Duizend Vlamingen dienen aanvraag in om jachtgebied in hun buurt te schrappen (29/07/2017 - De Redactie)
  De jagers ontkennen echter dat ze zomaar mogen schieten in jachtgebied. Een jager moet de uitdrukkelijke toestemming hebben van de eigenaar.
  [naar artikel]
 46. 15.000 Noren zijn kandidaat om 47 wolven af te schieten (03/11/2016 - De Redactie)
  68 wolven telt Noorwegen. Volgens het parlement is dat te veel. Het laat daarom 47 dieren afschieten. Aan kandidaat-jagers heeft het alvast geen gebrek.
  [naar artikel]
 47. Marleen Cuppens van maalderij Evers in Zonhoven: "Brood bakken is de nieuwe coronatrend" (29/04/2020 - VRT NWS)
  Nu we meer thuis zijn, bakken we vaker zelf ons brood. Dat voelen ze ook bij maalderij Evers. De verkoop van bloem is enorm gestegen en ze zien veel nieuwe gezichten in de winkel.
  [naar artikel]
 48. Marleen Cuppens van maalderij Evers in Zonhoven: "Brood bakken is de nieuwe coronatrend" (29/04/2020 - VRT NWS)
  Nu we meer thuis zijn, bakken we vaker ons eigen brood. Dat voelen ze ook bij maalderij Evers. De verkoop van bloem is enorm gestegen en ze zien veel nieuwe gezichten in de winkel.
  [naar artikel]
 49. Eerste bizon in 250 jaar duikt op in Duitsland. Autoriteiten schieten hem dood (21/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het WWF gaat klacht neerleggen tegen functionarissen in Oost-Duitsland. Zij hadden aan jagers de opdracht gegeven om een zeldzame wilde bizon
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.