Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 August 2021
22:40 uur

Iran wil de nucleaire afspraken pas respecteren als Amerika eerst de sancties laat vallen

VRT NWS

07/02/2021 - 13:07

De Iraanse sterke man ayatollah Khamenei heeft op de Iraanse staatsomroep gezegd dat hij zich weer wil houden aan de nucleaire deal uit 2015. Maar alleen op voorwaarde dat de Amerikanen eerst de sancties tegen Iran in de praktijk opheffen. Het pokerspel duurt dus voort. Het lijkt erop dat de nieuwe Amerikaanse president Biden geen cadeaus van Teheran moet verwachten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Iran dreigt zich terug te trekken uit non-proliferatieverdrag (20/01/2020 - Metro)
  Iran dreigt zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag (NPV) dat het bezit van kernwapens aan banden moet leggen. “Als de Europeanen hun ongepaste gedrag voortzetten of het Iran-dossier doorsturen naar de VN-Veiligheidsraad, dan trekt Iran zich terug uit het NPV”, zei de minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif volgens Iraanse media. Europese landen hebben Iran verweten zich niet te houden aan de afspraken uit de nucleaire deal uit 2015. Daarin is afgesproken dat Iran de nucleaire activiteiten beperkt in ruil voor verlichting van economische sancties. Het geschil wordt eerst behandeld door een gezamenlijke commissie, maar kan later ook bij de VN-Veiligheidsraad worden neergelegd. Het kan ertoe leiden dat weer sancties worden opgelegd die eerder waren ingetrokken. bron: Belga Het bericht Iran dreigt zich terug te trekken uit non-proliferatieverdrag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen (25/09/2018 - Metro)
  Om het nucleair akkoord met Iran te redden, richt de Europese Unie een instelling op waarmee ze de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran kan omzeilen. Dat zei Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, maandagavond in New York. Mogherini had kort daarvoor een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China, alsook met Iran, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De deelnemers zouden het eens zijn geweest dat Iran zijn nucleaire verplichtingen volledig nakomt. Het nieuwe instrument zal het ondernemingen mogelijk maken om met Iran zaken te blijven doen, zonder dat ze sancties van de VS riskeren. Hoewel Iran zich aan het akkoord houdt, voerden de VS in augustus opnieuw economische sancties in. Ze bedreigden iedereen die de sancties niet zou respecteren. Begin november zouden nieuwe sancties volgen, waarmee de VS de olie-export van het land wil treffen. bron: Belga Het bericht EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. VS wil mee praten over behoud nucleaire deal met Iran (19/02/2021 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten gaan in op een EU-uitnodiging om gesprekken op te starten met Iran. De Europese landen hopen zo de nucleaire deal met Iran, die onder oud-president Donald Trump werd opgeblazen, te herstellen. Iran blijft bij zijn standpunt dat de Amerikaanse sancties eerst van tafel moeten.
  [naar artikel]
 4. VS legt Iran opnieuw sancties op zoals voor het nucleaire akkoord (02/11/2018 - VRT NWS)
  Vanaf maandag treden nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran in werking. Dan zullen de sancties die opgeheven werden na het nucleair akkoord met Iran van 2015 opnieuw van kracht zijn. Eerder trok VS-president Donald Trump zijn land uit dat nucleaire akkoord.
  [naar artikel]
 5. Iran houdt zich aan nucleaire deal na sancties VS (12/11/2018 - Metro)
  Iran houdt zich aan de engagementen die het land is aangegaan bij de nucleaire deal uit 2015. Dat blijkt uit het eerste rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA) sinds de VS sancties oplegden tegen Iran. Iran houdt zich aan de afspraken over zijn voorraad verrijkt uranium en zijn capaciteit om dat materiaal te produceren. Dat meldt IAEA vandaag in Wenen. Het nucleair akkoord met de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf om te garanderen dat die vreedzaam blijven. Het Westen beloofde in ruil de economische sancties tegen het land op te heffen. In mei trok de Amerikaanse president Donald Trump de VS terug uit de deal en sindsdien legde hij geleidelijk opnieuw sancties op. Zo is sinds vorige week het embargo tegen de Iraanse oliesector, die cruciaal is voor het land, opnieuw van kracht. De inspecteurs van IAEA krijgen van Iran de volledige toegang, schrijft topman Yukiya Amano in een document. Toch herhaalde Amano zijn oproep tot “tijdige en proactieve samenwerking”, waaruit kan blijken dat er momenten zijn geweest waarbij IAEA sneller en betere toegang had willen krijgen. bron: Belga Het bericht Iran houdt zich aan nucleaire deal na sancties VS verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran (08/05/2018 - Metro)
  De VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vanavond aangekondigd. Washington zal de strengst mogelijke sancties opleggen aan Iran en aan alle landen die het regime zouden helpen en ondersteunen, klonk het. Om welke sancties het gaat en wanneer ze van kracht worden, verduidelijkte hij niet. “Indien het regime vasthoudt aan zijn nucleaire aspiraties, dan zal het grotere problemen krijgen dan ooit tevoren”, sprak de president. Trump noemde de deal voorts desastreus en een schande voor Amerika. Het akkoord werd in 2015 afgesloten om de VS onder andere te beschermen tegen een mogelijke kernbom, maar de deal en het opheffen van de sancties stelden Iran net in staat om te blijven werken aan de verrijking van uranium, aldus Trump. De president stelde ook bewijzen te hebben dat de Iraanse belofte een leugen was. “Het akkoord was eenzijdig en had nooit afgesloten mogen worden. Het zal ook nooit leiden tot vrede”, zei hij. Hij had ook een boodschap voor het Iraanse volk: “Het Amerikaanse volk staat aan jullie zijde”. bron: Belga Het bericht VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Iran speelt het hard in Bidens poging om nucleaire deal te reanimeren (19/02/2021 - De Tijd)
  17:16 De Verenigde Staten willen de nucleaire deal met Iran reanimeren - een definitieve breuk met de koers van Trump. Maar Iran eist dat de sancties uit het Trump-tijdperk eerst van tafel worden geveegd.
  [naar artikel]
 8. VS leggen Iran extra sancties op (22/03/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben een nieuwe reeks sancties aangekondigd tegen Iran. Concreet gaan de sancties uit tegen 14 individuen en 17 entiteiten waarvan de VS denken dan ze Iran helpen om zijn nucleaire programma uit te bouwen. De VS zeggen dat de “intellectuele vuurkracht” achter het nucleaire programma van Iran “heel erg blijft bestaan in Iran” en dat de sancties van de VS bedoeld zijn om die mensen te ontmaskeren en het hen moeilijk te maken om te reizen. De sancties zijn opgelegd aan mensen en entiteiten die verbonden zijn met de Organization of Defensive Innovation and Research (SPND) in Iran. Volgens de Amerikaanse autoriteiten speelden de topmedewerkers daarvan een belangrijke rol in de ontwikkelingen van kernwapens. Onder de 14 individuen die sancties opgelegd krijgen, zitten de adviseurs van Mohsen Fakhrizadeh, het hoofd van de SPND. Doel van de sancties is om iedereen die erover nadenkt om zaken te doen met de SPND of met de Iraanse defensie-industrie in het algemeen, te waarschuwen dat ze professionele, persoonlijke en financiële isolement riskeren, klinkt het bij de Amerikaanse autoriteiten. bron: Belga Het bericht VS leggen Iran extra sancties op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Europese grootmachten zetten Iran onder druk om het atoomakkoord te respecteren (14/01/2020 - Express)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben officieel het dispuutmechanisme van het internationaal Atoomakkoord met Iran in gang gezet. Daarmee willen ze een sterk signaal geven aan het Iraanse regime om de bepalingen van het akkoord te blijven naleven, ondanks de terugtrekking en de zware sancties van de VS. Na de Amerikaanse terugtrekking uit de nucleaire deal […] The post Europese grootmachten zetten Iran onder druk om het atoomakkoord te respecteren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Trump stapt uit nucleair akkoord met Iran (08/05/2018 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump zal vanavond aankondigen dat de Verenigde Staten uit het nucleair akkoord met Iran stappen. Dat zou hij volgens de New York Times vandaag in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron gezegd hebben. De krant vernam het nieuws van een bron die over de telefoonconversatie tussen beide staatsleiders werd gebrieft. De VS bereiden zich voor om alle sancties opnieuw in te voeren die in het kader van het nucleaire akkoord waren opgeheven. Er zouden ook bijkomende economische sancties worden opgelegd. Meteen na de berichtgeving doken de olieprijzen omlaag. Verwacht wordt dat Trump zijn beslissing straks om 14.00 uur (20.00 uur Belgische tijd) in Washington officieel bekend zal maken. De president neemt dan zijn beslissing vier dagen voor afloop van de vooropgestelde termijn. De president moest tegen 12 mei beslissen of hij de sancties tegen Iran laat vallen. De VS zijn dat volgens de afspraken van de nucleaire deal verplicht. In ruil zou Iran afstand doen van een groot deel van zijn uraniumverrijking. Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hadden het akkoord al herhaaldelijk een slechte deal genoemd. De looptijd tot 2025 is te kort. Voorts gaat het door de vorige Amerikaanse regering onder president Barack Obama onderhandelde akkoord niet ver genoeg in op het ballistische rakettenprogramma van Iran en de rol van Teheran als destabiliserende factor in het Midden-Oosten, klonk het. bron: Belga Het bericht Trump stapt uit nucleair akkoord met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. VS zetten “voor laatste keer” door met opschorting sancties tegen Iran (12/01/2018 - Metro)
  De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vandaag meegedeeld. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden. Tegelijkertijd waarschuwen de VS wel dat het “de laatste keer” is dat er met de opschorting van de sancties wordt ingestemd, tenzij de nucleaire deal gewijzigd wordt. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 12. Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal volledig te respecteren (12/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer...
  [naar artikel]
 13. Iran stuurt Biden wandelen over nucleaire verzoening (28/02/2021 - De Tijd)
  21:52 Iran gaat niet in op de uitnodiging om met de VS te praten over het reanimeren van de nucleaire deal. Het wil pas onderhandelen als de Amerikanen de sancties opheffen.
  [naar artikel]
 14. Trump schrapt alsnog sancties tegen Iran (12/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vrijdag meegedeeld. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden.
  [naar artikel]
 15. Washington vaardigt eerste sancties uit tegen Iran na terugtrekking uit nucleaire deal (10/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben vandaag nieuwe sancties uitgevaardigd tegen Iran. Het gaat om de eerste sancties van Washington tegen Iran sinds de...
  [naar artikel]
 16. Amerikaanse president Biden zal sancties tegen Iran niet opheffen (07/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten zijn niet van plan de sancties tegen Iran op te heffen om de machthebbers in Teheran aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dat heeft president Joe Biden verklaard in een interview met CBS News. Iran moet volgens eerst ophouden met de verrijking van uranium en zich houden aan de afspraken van het nucleair akkoord uit 2015, klinkt het.
  [naar artikel]
 17. Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren (12/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer...
  [naar artikel]
 18. Iran wil hoogverrijkte nucleaire brandstof fabriceren (13/01/2019 - Metro)
  Iran werkte aan een nieuwe technologie voor de productie van hoogverrijkte nucleaire brandstof. Die moet een verrijkingsgraad van 20 procent hebben en in de kernreactor van Teheran en gelijkaardige installaties voor medische doelen gebruikt worden. Dat deelde vicepresident Ali-Akbar Salehi vandaag mee. Het is onduidelijk of dit nieuwe onderzoek ook met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen is afgesproken. Volgens de nucleaire deal van Wenen in 2015 mag Iran enkel beperkt verrijken tot 4,5 procent. Met het nucleair akkoord moest uitgesloten worden dat Iran een atoombom ontwikkelt. De Amerikaanse president Donald Trump had de deal in mei 2018 eenzijdig opgezegd en de sancties tegen Iran weer ingevoerd. Als gevolg daarvan heeft Teheran al herhaaldelijk gedreigd het nucleair akkoord op te blazen en een onbeperkte uraniumverrijking te hervatten, indien de sancties niet worden opgeheven. Bron: Belga   Het bericht Iran wil hoogverrijkte nucleaire brandstof fabriceren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Nucleair akkoord Iran – Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren (12/01/2020 - Metro)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran zondag opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer volledig na te komen. De Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse kanselier Angela Merkel deden dat in een gemeenschappelijke verklaring. De Verenigde Staten zijn uit het akkoord over het Iraanse nucleaire programma gestapt. De overgebleven partners blijven de deal wel verdedigen, alhoewel Iran steeds meer verbintenissen naast zich neerlegt. “Wij hebben onze diepe bezorgdheid uitgedrukt over de maatregelen die Iran sinds juli 2019 getroffen heeft in tegenspraak met zijn verplichtingen. Die maatregelen moeten teruggedraaid worden”, aldus Parijs, Londen en Berlijn. Volgens de drie landen heeft het akkoord een sleutelrol bij de niet-verspreiding van nucleaire wapens. bron: Belga Het bericht Nucleair akkoord Iran – Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Washington legt extra sancties op aan Iran (01/11/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze hun sancties tegen Iran zullen verstrengen. Dat gebeurt zeer gericht want nu wordt de bouwsector geviseerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo “blijft restricties opleggen aan het nucleaire programma van het Iraanse regime”, klinkt het in een mededeling. De nieuwe sancties zijn gericht op de Iraanse bouwsector. Die wordt volgens de Amerikanen direct en indirect gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger. Bovendien gebruikt die sector materiaal dat van strategisch belang is voor de “nucleaire, ballistische of militaire” programma’s van Iran. Door sancties op te leggen, zullen de VS de mogelijkheid hebben “om te voorkomen dat Iran strategisch materiaal verwerft voor de Revolutionaire Garde, zijn bouwsector en zijn proliferatie van programma’s”, klinkt het nog in de mededeling. Het doel is om te vermijden dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen of zich op nucleair vlak verder kan ontplooien. Bron: Belga   Het bericht Washington legt extra sancties op aan Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Washington legt extra sancties op aan Iran (01/11/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze hun sancties tegen Iran zullen verstrengen. Dat gebeurt zeer gericht want nu wordt de bouwsector geviseerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo “blijft restricties opleggen aan het nucleaire programma van het Iraanse regime”, klinkt het in een mededeling. De nieuwe sancties zijn gericht op de Iraanse bouwsector. Die wordt volgens de Amerikanen direct en indirect gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger. Bovendien gebruikt die sector materiaal dat van strategisch belang is voor de “nucleaire, ballistische of militaire” programma’s van Iran. Door sancties op te leggen, zullen de VS de mogelijkheid hebben “om te voorkomen dat Iran strategisch materiaal verwerft voor de Revolutionaire Garde, zijn bouwsector en zijn proliferatie van programma’s”, klinkt het nog in de mededeling. Het doel is om te vermijden dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen of zich op nucleair vlak verder kan ontplooien. bron: Belga Het bericht Washington legt extra sancties op aan Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Washington legt extra sancties op aan Iran (01/11/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze hun sancties tegen Iran zullen verstrengen. Dat gebeurt zeer gericht want nu wordt de bouwsector geviseerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo “blijft restricties opleggen aan het nucleaire programma van het Iraanse regime”, klinkt het in een mededeling. De nieuwe sancties zijn gericht op de Iraanse bouwsector. Die wordt volgens de Amerikanen direct en indirect gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger. Bovendien gebruikt die sector materiaal dat van strategisch belang is voor de “nucleaire, ballistische of militaire” programma’s van Iran. Door sancties op te leggen, zullen de VS de mogelijkheid hebben “om te voorkomen dat Iran strategisch materiaal verwerft voor de Revolutionaire Garde, zijn bouwsector en zijn proliferatie van programma’s”, klinkt het nog in de mededeling. Het doel is om te vermijden dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen of zich op nucleair vlak verder kan ontplooien. bron: Belga   Het bericht Washington legt extra sancties op aan Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren (12/01/2020 - Knack)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran zondag opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer volledig na te komen.
  [naar artikel]
 24. Iran bereidt verdere terugtrekking uit nucleair akkoord voor (03/10/2019 - Metro)
  De Iraanse Atoomorganisatie is klaar voor een volgende gedeeltelijke terugtrekking uit het nucleaire akkoord. “Wij zullen met alle ons ter beschikking staande capaciteiten ons vreedzame atoomprogramma op het vlak van soft- en hardware voortzetten”, aldus de organisatie vandaag op haar website. In de nabije toekomst zullen internationale atoomexperts verwonderd zijn over de technologische prestaties van het land, luidt het. Alle maatregelen zullen in overeenstemming zijn met nationale en internationale voorschriften, zegt de atoomorganisatie. Bovendien zal Iran onmiddellijk weer vastknopen aan de bepalingen van de nucleaire deal, als de tegenpartij de afspraken omzet zoals het akkoord dat stipuleert. Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, had gisteren een verdere gedeeltelijke terugtrekking uit het nucleaire akkoord geëist. Het doel is de opheffing van de Amerikaanse sancties tegen Iran en een terugkeer van de VS naar het akkoord Met de nucleaire deal uit 2015 wilden de westerse landen verhinderen dat Iran atoomwapens bouwt. In ruil zouden de sancties tegen Teheran en handelsbeperkingen opgeheven worden. De Amerikaanse president Donald Trump trok zich begin mei 2018 eenzijdig terug uit het akkoord. Met de voorlopig strengste sancties ooit wil de Amerikaanse regering het land dwingen te onderhandelen over een nieuw akkoord en daarbij in te stemmen met strengere regels. Iran heeft sinds mei in tot nog toe drie stappen bepalingen van de deal geschonden. De volgende stap van de gedeeltelijke terugtrekking is voor november gepland. Dat zou ook de finale kunnen zijn en de doodsteek voor het nucleaire akkoord, zo waarschuwde de woordvoerder van de Iraanse Atoomorganisatie begin september. bron: Belga Het bericht Iran bereidt verdere terugtrekking uit nucleair akkoord voor verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen Iran (21/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de strijd rond het nucleaire programma van Iran heeft de Amerikaanse regering nieuwe sancties aangekondigd tegen het Iraanse ministerie van Defensie en andere eenheden die verbonden zijn met het Iraanse leger. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had maandag ook een duidelijke waarschuwing voor wie zich inlaat met wapenverkoop aan Teheran. “Als je het wapenembargo tegen Iran schendt, riskeer je sancties.”
  [naar artikel]
 26. Nucleair akkoord Iran – Netanyahu dankt Trump voor uitbreiding sancties tegen Iran (03/11/2018 - Metro)
  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdag de Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd met de aangekondigde verstrenging van sancties tegen Iran. “Ik pleit er al jaren voor de sancties tegen het moorddadige terroristische regime van Iran, dat de hele wereld bedreigt, opnieuw volledig in te voeren”, zo staat in een zaterdag verspreide mededeling van de Israëlische premier. Netanyahu heeft het voorts nog over een “historisch initiatief” van president Trump. Netanyahu is altijd de grootste tegenstander geweest van de nucleaire deal met Teheran. Israël is immers een aartsvijand van Iran. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. Een half jaar geleden heeft Donald Trump de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord. Vrijdag kondigde hij aan dat alle ingetrokken sancties vanaf maandag opnieuw van kracht zullen zijn. bron: Belga Het bericht Nucleair akkoord Iran – Netanyahu dankt Trump voor uitbreiding sancties tegen Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen Iran (21/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In de strijd rond het nucleaire programma van Iran heeft de Amerikaanse regering nieuwe sancties aangekondigd tegen het Iraanse ministerie van...
  [naar artikel]
 28. Europese Unie “bestudeert” Iraanse plannen voor uraniumverrijking (05/06/2018 - Metro)
  De Europese Unie roept Iran op zijn engagementen in het kader van het nucleaire akkoord te blijven respecteren en “bestudeert” de plannen van de Iraanse autoriteiten voor de versterking van hun capaciteit om uranium te verrijken. Dat heeft een woordvoerster vandaag gezegd. Gisteren stuurde Iran een stappenplan naar het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) waarin het een uitbreiding van het aantal centrifuges voor de verrijking van uranium aankondigt. Het regime zet die stap op een moment dat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn eenzijdige terugtrekking de toekomst van het nucleaire akkoord op de helling heeft gezet. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat Iran geen kernwapens ter beschikking krijgt. “We bestuderen momenteel de aankondiging” van de Iraanse autoriteiten, zo verklaarde de woordvoerster van de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini dinsdag in een reactie. “Wij blijven onze engagementen in het kader van het nucleaire akkoord respecteren zolang Iran de zijne blijft respecteren”, zo vertolkte ze het Europese standpunt. De woordvoerster beklemtoonde dat het IAEA inmiddels voor de elfde keer heeft bevestigd dat Iran zich houdt aan de voorwaarden van het akkoord. De Europeanen van hun kant willen Europese bedrijven beschermen die blootgesteld zouden kunnen worden aan eventuele Amerikaanse sancties omdat ze zaken doen in Iran. “We gaan het maximum doen om de voordelen van het akkoord voor Iran te vrijwaren”, zei de woordvoerster. Iran beklemtoont intussen dat zijn plannen niet indruisen tegen het nucleaire akkoord en dat de onderhandelingen met Europa gewoon voortgaan. Het stappenplan van het regime in Teheran wordt wel aanzien als een middel om de Europese Unie onder druk te zetten om haar beloftes na te komen. De Europeanen beloofden onder meer om Iraanse olie te blijven kopen, ondanks de invoering van Amerikaanse sancties vanaf augustus. bron: Belga Het bericht Europese Unie “bestudeert” Iraanse plannen voor uraniumverrijking verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. “Iran speelt met vuur” (02/07/2019 - Metro)
  Volgens de Amerikaanse president Donald Trump speelt Iran met vuur. Dat heeft hij maandag verklaard nadat blijkt dat Iran de limiet op laagverrijkt uranium heeft overschreden. “Ze weten wat ze doen”, verklaarde de Amerikaanse president. “Ze weten met wat ze spelen, ze spelen met vuur.” Het Witte Huis had eerder al gereageerd op de aankondiging van Iran. “De VS en hun bondgenoten zullen Iran nooit toestaan om kernwapens te ontwikkelen”, klonk het. Ze zijn ook bereid om de “maximale druk” op Iran te blijven uitoefenen. De nucleaire deal van 2015 legt beperkingen op aan de nucleaire ambities van Teheran, in ruil voor de opheffing van economische sancties. In de overeenkomst staat te lezen dat Iran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Iran had eerder al aangekondigd dat het die limieten begin juli zou overschrijden als de VS hun sancties niet zouden versoepelen. Bron: Belga   Het bericht “Iran speelt met vuur” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. “Iran houdt ondanks Amerikaanse sancties vast aan nucleaire deal” (06/08/2018 - Metro)
  Iran zal ondanks de aankomende Amerikaanse sancties vasthouden aan de afspraken binnen de nucleaire deal. “We zullen de wereld tonen dat we ons woord houden en dat we ons aan de internationale verbintenissen houden”, zo zei de Iraanse president Hassan Rohani vandaag in een interview aan de staatszender IRIB. Hij gaat vooralsnog niet in op de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw toponderhandelingen op te starten. De Amerikaanse sancties, die over enkele uren ingaan, deed Rohani af als “psychologische oorlogsvoering”. “Die zullen we het hoofd bieden met solidariteit en eenheid.” Hij benadrukte dat Iran nog steeds de steun heeft van de andere vijf partijen in de deal: Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland. “Die zullen ervoor zorgen dat de deal standhoudt”. Rohani sloeg de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw toponderhandelingen op te starten officieel net af, maar hij zei dat Trumps beslissingen om uit verschillende internationale deals te stappen, “aantonen dat hij op dit moment geen geloofwaardige partner is. Eens dat veranderd is, ben ik bereid te praten”, zo klink het nog. De VS stapten uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en kondigden ook aan nieuwe sancties op te leggen tegen het land, waaronder blokkeringen van de financiële transacties en de import van grondstoffen. Daarnaast komen er sancties op aankopen binnen de auto- en commerciële luchtvaartsector. Met de sancties wil president Trump de Iraanse regering onder druk zetten om tot een beter nucleair akkoord te komen, en een verandering van het Iraanse beleid in het Midden-Oosten in de hand werken. Vandaag is Iran verwikkeld in verschillende conflicten in de regio, zoals die in Syrië en Jemen. Bron: Belga   Het bericht “Iran houdt ondanks Amerikaanse sancties vast aan nucleaire deal” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Europese partners verwerpen “ultimatum” van Iran in nucleair dossier (09/05/2019 - Metro)
  De Europese landen die betrokken zijn bij het Iraanse nucleaire dossier – Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië – en de Europese Unie hebben vandaag het “ultimatum” van Iran verworpen. Het land schortte woensdag enkele verplichtingen in het kader van het internationale atoomakkoord uit 2015 op. Exact een jaar nadat de Verenigde Staten unilateraal uit de deal stapten en hun sancties tegen Iran herinvoerden, gaf Teheran aan de andere landen die het pact wel nog respecteren 60 dagen de tijd om de Iraanse olie- en bankensector uit het isolement veroorzaakt door de Amerikaanse sancties te halen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Iran ermee om ook andere verplichtingen niet langer na te komen. “We verwerpen elk ultimatum en we zullen bekijken of Iran zijn engagementen op nucleair vlak nakomt”, reageren Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU, donderdag in een gezamenlijk communiqué. Ze stellen “volledig toegewijd te blijven aan het behoud en de integrale uitvoering van het nucleaire akkoord, een belangrijke verwezenlijking in de mondiale architectuur van nucleaire non-proliferatie, die in het belang van de veiligheid van iedereen is.” De Europese partners roepen Iran op “elke escalatie” te vermijden. De Verenigde Staten verscherpten woensdag hun economische sancties tegen Iran nog. Staal, ijzer, aluminium en koper werden toegevoegd aan de sectoren waartegen Washington strafmaatregelen treft. Bron: Belga   Het bericht Europese partners verwerpen “ultimatum” van Iran in nucleair dossier verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Iran begint vandaag nog uranium te verrijken boven de limieten van het nucleair akkoord van 2015 (07/07/2019 - VRT NWS)
  Voor de tweede keer op enkele weken tijd gaat Iran opnieuw een inbreuk maken op zijn verplichtingen van het nucleaire akkoord van 2015. Teheran wil zo de druk verhogen op de Europese landen om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen. Frankrijk probeert intussen om het nucleaire akkoord te redden.
  [naar artikel]
 33. Trump waarschuwt voor handel met Iran (07/08/2018 - Metro)
  Na het in voege treden van de Amerikaanse sancties tegen Iran heeft president Donald Trump andere landen ervoor gewaarschuwd handel te drijven met Teheran. “Iedereen die zaken doet met Iran, zal GEEN zaken doen met de Verenigde Staten”, tweette Trump vandaag, daarbij gebruik makend van blokletters. Het is hem naar eigen zeggen om de WERELDVREDE te doen, zonder te preciseren wat hij daarmee bedoelt. Doel van de sancties is volgens Trump “maximale economische druk” uit te oefenen op het Iraanse regime. De Iraanse president Hassan Rohani noemde de sancties een vorm van “psychologische oorlogsvoering”. De Europese Unie is tegen de sancties, wil Europese bedrijven daarvoor beschermen en het nucleaire akkoord met Iran redden. De sancties tegen Teheran waren in de nasleep van de nucleaire deal met de VN-vetomachten en Duitsland in juli 2015 opgeschort. De Verenigde Staten stapten in mei dit jaar eenzijdig uit het akkoord. Volgens Trump heeft het akkoord er Iran niet kunnen van weerhouden een atoombom te ontwikkelen. bron: Belga Het bericht Trump waarschuwt voor handel met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. VS voeren alle sancties tegen Iran opnieuw in (02/11/2018 - Metro)
  De Verenigde Staten gaan alle sancties tegen Iran, die ingetrokken waren na het bereiken van een nucleair akkoord in 2015, opnieuw invoeren. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van het ministerie van Financiën. Washington zal 700 mensen en entiteiten toevoegen aan de zwarte lijst. Bovendien wil het de Iraanse toegang tot het internationale bankensysteem Swift afsnijden. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord. bron: Belga Het bericht VS voeren alle sancties tegen Iran opnieuw in verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Iran herstart met verrijking uranium tot 20 procent, grote schending nucleair akkoord (04/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Iran heeft zijn nucleaire programma opnieuw opgedreven. De regering maakte maandag bekend dat ze tot 20 procent uranium wil gaan verrijken. Dit in schril contrast met de afspraken die in 2015 in het nucleaire akkoord van Wenen gemaakt werden.
  [naar artikel]
 36. Iran herstart met verrijking uranium tot 20 procent, grote schending nucleair akkoord (04/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Iran heeft zijn nucleaire programma opnieuw opgedreven. De regering maakte maandag bekend dat ze tot 20 procent uranium wil gaan verrijken. Dit in schril contrast met de afspraken die in 2015 in het nucleaire akkoord van Wenen gemaakt werden.
  [naar artikel]
 37. Nieuwe VS-sancties tegen Iran treden in werking (07/08/2018 - VRT NWS)
  Sinds 6 uur Belgische tijd is een nieuwe reeks Amerikaanse economische sancties tegen Iran van kracht gegaan. Een gevolg van de beslissing van de Verenigde Staten om uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen, drie maanden geleden. Teheran weigert intussen om te praten over een nieuw akkoord zoals de Amerikaanse president Donald Trump voorstelt. 
  [naar artikel]
 38. De verstrekkende gevolgen: de ineenstorting van Irak en “totale nucleaire anarchie” (06/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl Iran en de VS elkaar afdreigen met ‘potentiële doelwitten’ loopt Irak het risico de zwaarste prijs te moeten betalen. Het land is dusdanig gedestabiliseerd dat het uit elkaar dreigt te vallen. Alsof dat niet genoeg is hangt nucleaire anarchie in de lucht nu Iran uit de nucleaire deal stapt. “We riskeren terecht te komen in een totale nucleaire anarchie”, zegt professor Tom Sauer (UAntwerpen).
  [naar artikel]
 39. Nucleair akkoord Iran – China wil vasthouden aan nucleair akkoord (14/01/2018 - Metro)
  Na de bekendmaking van de VS dat het de nucleaire deal met Iran wil gewijzigd zien, heeft China alle partijen opgeroepen zich te houden aan de vastgelegde afspraken. Het “felbevochten” Iraanse nucleaire akkoord moet gerespecteerd worden, zei Lu Kang, woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan het door de staat gecontroleerde nieuwsagentschap Xinhua. Het akkoord is van groot belang om vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten te garanderen. Het is het “duidelijke standpunt” van China om sancties van een afzonderlijke staat af te wijzen. Vrijdag kondigde president Donald Trump aan dat het de economische sancties die sinds 2015 zijn opgeschort nog 120 dagen wil bevriezen. Maar de Europese ondertekenaars zullen samen met de VS binnen vier maanden een aangepaste regeling voor het in 2015 afgesloten akkoord moeten vinden. Daarin moeten strengere richtlijnen staan dan tot nu het geval was, om te vermijden dat Iran ooit een atoombom kan bouwen. Dat alles moet gepaard gaan met binnenlandse VS-wetgeving. Iran stelde al duidelijk dat het een internationaal erkend akkoord niet zal heronderhandelen. bron: Belga
  [naar artikel]
 40. VS voert nieuwe reeks van zware sancties in tegen Iran: vooral oliesector getroffen (05/11/2018 - VRT NWS)
  Zes maanden nadat de Amerikaanse president Trump zijn land eenzijdig terugtrok uit het nucleaire akkoord met Iran, wordt een nieuwe reeks sancties van kracht. Na de strafmaatregelen tegen goederen als aluminium en kolen, mag Iran ook geen olie meer invoeren in de VS of vervoeren. Dat is een grote klap voor Iran, want olie is goed voor meer dan 70 procent van zijn uitvoer. 
  [naar artikel]
 41. Washington bereid om te spreken over herziening sancties tegen Iran (05/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben zich vandaag bereid verklaard om eventueel sancties die aan Iran opgelegd zijn te herzien op voorwaarde dat Teheran zich strikt houdt aan nucleaire deal die in 2015 werd afgesloten. Morgen starten er in Wenen gesprekken over de kwestie.
  [naar artikel]
 42. Onderhandelingen om nucleaire deal te redden, gaan verder: Washington heft sancties tegen Iran op (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Washington heeft donderdag de sancties tegen voormalige Iraanse functionarissen opgeheven en tegelijkertijd sancties opgelegd aan een netwerk dat ervan wordt beschuldigd de Houthi-rebellen in Jemen te helpen financieren. Ondertussen gaan de onderhandelingen om de nucleaire deal te redden met Teheran verder.
  [naar artikel]
 43. Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren (12/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran zondag opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer volledig na te komen. De Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse kanselier Angela Merkel deden dat in een gemeenschappelijke verklaring.
  [naar artikel]
 44. Hoe kunnen de Verenigde Naties opnieuw sancties opleggen aan Iran? (07/07/2019 - VRT NWS)
  In het nucleaire akkoord van 2015 was een procedure van zes stappen afgesproken om opnieuw sancties op te leggen aan Iran als dat land "belangrijke overtredingen" tegenover de bepalingen van het akkoord zou begaan. De eindbeslissing ligt bij de VN-Veiligheidsraad, maar voor het zo ver komt, is er nog een weg te gaan.
  [naar artikel]
 45. Niet alleen Iran wint (13/04/2019 - De Morgen)
  Eindelijk is het gelukt, er is een deal over de nucleaire capaciteiten van Iran. Dat land kan herleven, want de sancties worden verlicht. Al is Iran niet de enige winnaar. Terwijl Israël vloekt en tiert, wrijven de Saudi's zich stiekem in de handen.
  [naar artikel]
 46. VS houden nucleaire akkoord met Iran nog even in leven (12/01/2018 - Knack)
  De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vrijdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 47. Teheran maakt zich “geen zorgen” over nieuwe Amerikaanse sancties (02/11/2018 - Metro)
  Iran trekt zich, naar eigen zeggen, maar weinig aan van een forse verscherping van de Amerikaanse sancties. “We hebben ons vooraf op deze sancties voorbereid en er is maar weinig reden tot bezorgdheid”, zo meldt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De VS voeren een psychologische oorlog tegen Iran, die gedoemd is te mislukken, zegt Bahram Ghassemi, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Het dappere Iraanse volk laat zich niet intimideren.” De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. Maar de Amerikaanse president Donald Trump heeft de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord. Vrijdag kondigden de VS aan dat alle opgeheven sancties tegen Iran opnieuw worden ingevoerd. De nieuwe sancties viseren in de eerste plaats de Iraanse olie-industrie. Maar ook de financiële sector en de Iraanse havens zullen worden getroffen. bron: Belga Het bericht Teheran maakt zich “geen zorgen” over nieuwe Amerikaanse sancties verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Iran flirt met limieten nucleair akkoord (27/06/2019 - De Tijd)
  13:21 Iran zal donderdag de afspraken uit het nucleaire akkoord van 2015 nog niet breken. Dat gebeurt waarschijnlijk pas na een meeting van de laatste kans vrijdag in Wenen.
  [naar artikel]
 49. Iran houdt zich aan nucleair akkoord (12/11/2018 - Knack)
  Iran houdt zich aan de engagementen die het land is aangegaan bij de nucleaire deal uit 2015. Dat blijkt uit het eerste rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA) sinds de VS sancties oplegden tegen Iran.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.