De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Techreuzen laten betalen voor nieuws is goed, maar wat krijgt de lokale journalistiek?

Apache

03/03/2021 - 16:33

Internet en sociale media hebben het bedrijfsmodel dat de journalistiek altijd ondersteunde zo goed als vernietigd. Daar probeert de Australische regering iets aan te doen met een nieuwe wet die bedrijven als Facebook en Google dwingt om hun advertentie-inkomsten te delen met mediabedrijven. Zullen deze deals ook de lokale journalistiek ten goede komen? Facebook kreeg


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa wil Facebook en Google laten betalen voor digitaal nieuws (09/02/2021 - Express)
  Niet dat nieuwsconsumenten er nu meteen veel van zullen voelen. Maar het Europees Parlement is bezig met zeer vergaande voorstellen om de grote techbedrijven van Silicon Valley, met name Facebook en Google, te gaan laten betalen voor nieuws. De voorstellen gaan erg ver, zo bericht de Financial Times vanmorgen. Dat is erg goed nieuws voor de […] The post Europa wil Facebook en Google laten betalen voor digitaal nieuws appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Frankrijk opent aanval op Amerikaanse techreuzen (11/09/2017 - De Tijd)
  15:01 Het Franse voorstel om Google, Apple, Facebook en Amazon belastingen te laten betalen op hun omzet krijgt de steun van Duitsland, Spanje en Italië.
  [naar artikel]
 3. Kaalslag lokale journalistiek slecht nieuws voor Nederlandse democratie (12/05/2017 - Apache)
  Hoe informeren Nederlandse burgers zich wanneer de lokale politiek nog maar nauwelijks wordt verslagen?
  [naar artikel]
 4. John Oliver hekelt op hilarische wijze de hedendaagse journalistiek (09/08/2016 - Apache)
  In een even bijtend als hilarisch fragment maakt komiek John Oliver de staat van de hedendaagse journalistiek op. Veel goeds heeft hij niet te vertellen. “Vroeg of laat zullen we moeten betalen voor journalistiek, zo niet zullen we het allemaal ontgelden.” Oliver hekelt het feit dat de nieuwe, vaak steenrijke eigenaars lokale en nationale kranten
  [naar artikel]
 5. ‘Facebook heeft nog altijd een ongezonde macht over journalistiek' (12/05/2018 - De Tijd)
  11:21 Na jaren illegaal downloaden en gratis nieuws betalen mensen weer voor muziek, series en nieuws. Maar de gespannen relatie tussen digitale platformen en de media is niet weg, beklemtoont de Amerikaans...
  [naar artikel]
 6. Apache en Bureau voor Lokale Zaken slaan de handen in elkaar (20/02/2019 - Apache)
  Komend jaar stapt Apache in een project met een beveiligd samenwerkingsplatform voor lokale en regionale journalistiek, ontwikkeld door het Nederlandse ‘Bureau voor Lokale Zaken’. Dankzij een subsidie van het Vlaams Journalistiek Fonds gaat Apache met vier thema’s de regio in. Lokale en regionale onderzoeksjournalistiek is een buitenbeentje, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. En dan hebben
  [naar artikel]
 7. Waarom techreuzen miljarden dollars neertellen voor games (06/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Techreuzen betalen vele miljarden voor ontwikkelaars van videogames. Ze maken zich op voor een strijd om uw aandacht, en geld. Want games zijn al lang geen kinderspel meer.
  [naar artikel]
 8. "Nieuws gaat vaak over problemen, en dan is het journalistiek smullen in België" (13/07/2017 - De Redactie)
  Na goed 15 jaar correspondentschap in België trekt Joris van Poppel terug naar zijn thuisland Nederland. Voor hem was het "journalistiek smullen" van de Belgische toestanden. Maar hij is ook persoonlijk gaan houden "van de cultuur, de mensen en het speciale bier".
  [naar artikel]
 9. Goed nieuws voor Club-fans: áls lokale autoriteiten groen licht geven, mag beperkt aantal supporters duels in Jan Breydel bijwonen (01/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws voor de fans van Club Brugge. De UEFA heeft de teams uit de groepsfase van de Champions League laten weten dat de aanwezigheid van...
  [naar artikel]
 10. Helft Vlamingen ligt wakker van slechte journalistiek (14/06/2018 - De Morgen)
  Fake nieuws is maar een klein probleem in België, maar de nieuwsconsument is wel bezorgd over desinformatie en slechte journalistiek. Toch ligt het vertrouwen in de media hier stukken hoger dan in vele andere landen.
  [naar artikel]
 11. Techreuzen azen op uw portemonnee (11/01/2018 - De Tijd)
  01:02 De banken verliezen vanaf zaterdag het monopolie op uw bankgegevens. Techreuzen als Facebook, maar ook publieksmerken uit andere sectoren, zullen snel met een eigen betaaloplossing uitpakken, voorspel...
  [naar artikel]
 12. De journalistiek, uw dienaar? (26/05/2021 - Apache)
  Studenten van de opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool ging in gesprek met 26 sleutelfiguren binnen het werkveld en de universiteiten, en stootte op een belangrijke bezorgdheid die het domein van de journalistiek overstijgt.
  [naar artikel]
 13. Na jaren geruzie met uitgevers wil Google nu betalen voor nieuws (25/06/2020 - Express)
  Google start later dit jaar met een project waarbij lokale en nationale uitgevers en media betaald worden voor het nieuws... The post Na jaren geruzie met uitgevers wil Google nu betalen voor nieuws appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Een duidelijke tweestrijd (11/04/2019 - De Morgen)
  Patrick Janssens krijgt in oktober dus een waardige uitdager. Goed nieuws, maar laten we toch vooral onthouden dat verkiezingen meer
  [naar artikel]
 15. West-Vlaming maakt voor elke gemeente een Facebook-pagina aan, enkel voor goed nieuws: “Hier zijn mensen vriendelijk voor mekaar” (04/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws! Of dacht u dat nooit meer te lezen in coronatijden? Net daarom maakte West-Vlaming Pieter Deknudt (38) samen met zijn band Zinger 300 ‘Goed nieuws uit’-pagina’s aan op Facebook, eentje voor elke Vlaamse gemeente die zich niet meer wil verliezen in geklaag over virologen en vaccins, maar wel oog heeft voor al het lokale schoons. “Ik weet dat slecht nieuws verkoopt. Maar ook op Facebook mag het goed toeven zijn.”
  [naar artikel]
 16. Private lokale media in Vlaanderen: divers, klein en uit liefde voor het vak (12/02/2020 - Apache)
  Grote spelers hebben geen patent op lokale en regionale journalistiek. Vlaanderen telt minstens 350 private lokale media. Hun verschijningsvormen zijn heel divers: van een lokaal krantje of nieuwsblog, over journalisten die hun failliete regio-krant digitaal laten herrijzen, tot een burgerjournalist die onderzoekstechnieken gebruikt voor zijn ‘hyperlocal’. Naast de regionale katernen in de dagkranten van de
  [naar artikel]
 17. Toch ook goed nieuws voor Anderlecht: terwijl het achter Colombiaanse spits zit, krijgt het goed nieuws rond Teo (26/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Na zijn goal in Azerbeidzjan zit Lukasz Teodorczyk aan 18 goals in 22 matchen. Een waanzinnige reeks. Paars-wit wil maar wat graag de
  [naar artikel]
 18. Het Laatste Nieuws-columnist en journalistiek icoon Hugo Camps (79) overleden (29/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Columnist en journalist Hugo Camps is op 79-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Knokke. Het Laatste Nieuws neemt daarmee afscheid van een journalistiek icoon die gulzig in het leven stond. Camps was een geboren observator die als geen ander grootheden uit de sport of politiek kon portretteren maar die bovenal de column - korte, vlijmscherpe stukjes in de krant - tot een ware kunst verhief.
  [naar artikel]
 19. Slimme bril in aantocht: hier werken de techreuzen aan (15/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Geruchten over een slimme bril van Apple gaan al een tijdje, maar het bedrijf is niet de enige. Alle techreuzen lijken in de race te stappen voor de opvolger van de smartphone.
  [naar artikel]
 20. Ministers van Financiën willen hogere belastingen voor techreuzen (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende EU-lidstaten staan achter het voorstel van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië om techreuzen als Google, Apple, Facebook en
  [naar artikel]
 21. Vermaelen is weer fit en krijgt “goed nieuws” uit Catalonië (11/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Thomas Vermaelen trainde zondag voor het eerst mee met de andere Rode Duivels. De centrale verdediger is dus weer fit, uitstekend nieuws voor bondscoach Roberto Martinez richting het WK. Maar er was ook persoonlijk goed nieuws voor Vermaelen.
  [naar artikel]
 22. Vermaelen is weer fit en krijgt “goed nieuws” uit Catalonië (11/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Thomas Vermaelen trainde zondag voor het eerst mee met de andere Rode Duivels. De centrale verdediger is dus weer fit, uitstekend nieuws voor bondscoach Roberto Martinez richting het WK. Maar er was ook persoonlijk goed nieuws voor Vermaelen.
  [naar artikel]
 23. ING-CEO: 'Techreuzen komen eraan' (02/11/2017 - De Tijd)
  13:01 Volgens ING-CEO Ralph Hamers is het 'honderd procent zeker' dat techreuzen als Amazon, Google of Alibaba de banken concurrentie gaan aandoen.
  [naar artikel]
 24. Bijna alle techreuzen imponeren met corona-resulaten (31/07/2020 - De Tijd)
  00:16 De vier grote Amerikaanse techreuzen kwamen donderdagavond allemaal met hun kwartaalcijfers. Het overzicht vindt u hier.
  [naar artikel]
 25. Goed nieuws voor Max Verstappen: Lewis Hamilton krijgt straf in Brazilië na motorwissel (12/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Mercedes heeft besloten om Lewis Hamilton met een nieuwe verbrandingsmotor te laten rijden tijdens de GP van Brazilië. Dat nieuws hing donderdag al in de lucht, maar wilde het topteam toen nog niet bevestigen.
  [naar artikel]
 26. Google gaat Britse uitgevers betalen voor nieuws (10/02/2021 - Express)
  Google heeft woensdag laten weten dat het News Showcase heeft gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk (VK). De internetgigant gaat media en uitgevers betalen om berichten te publiceren via de nieuwe dienstverlening. De internetgigant heeft in het VK een deal gesloten met maar liefst 120 media en uitgevers, waaronder Financial Times en Reuters. Zij zullen een […] The post Google gaat Britse uitgevers betalen voor nieuws appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. 'Implosie dreigt voor de journalistiek' (10/04/2019 - De Morgen)
  De beroepsgroep heeft zelf ook schuld aan wat Hans Laroes (57), voormalig hoofdredacteur van het Nederlandse NOS journaal, in zijn mediakritische boek De littekens van de dag de 'erosie van de journalistiek' noemt. 'Een steeds groter deel van de journalistiek concentreert zich op de hypes, in plaats van de diepte in te gaan.'
  [naar artikel]
 28. 'Als we het goed aanpakken, hebben we geen concurrentie' (22/08/2017 - De Morgen)
  Weg met deredactie.be, daar is vrtnws.be. De openbare omroep lanceert vandaag zijn gloednieuwe nieuwssite en de ambities liggen hoog. 'We willen de online cijfers van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, maar dan wel met een eerlijker soort journalistiek.'
  [naar artikel]
 29. Drugsdealer krijgt 26.000 jaar om boete te betalen (08/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Goed nieuws: over 26.000 jaar is de geldboete en de verbeurdverklaring van een in 2016 veroordeelde drugsdealer integraal afbetaald. Absurdistan natuurlijk, nadat “de man van 6,4 miljoen euro” een deal kon maken met de FOD Finan­ciën om maandelijks twintig euro af te betalen. “Het is in ons land doodsimpel om aan je opgelegde geldboete te ontsnappen”, zeggen speurders en magistraten.
  [naar artikel]
 30. Drugsdealer krijgt 26.000 jaar om boete te betalen (08/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Goed nieuws: over 26.000 jaar is de geldboete en de verbeurdverklaring van een in 2016 veroordeelde drugsdealer integraal afbetaald. Absurdistan natuurlijk, nadat “de man van 6,4 miljoen euro” een deal kon maken met de FOD Finan­ciën om maandelijks twintig euro af te betalen. “Het is in ons land doodsimpel om aan je opgelegde geldboete te ontsnappen”, zeggen speurders en magistraten.
  [naar artikel]
 31. De waarheid over de waarheid (24/12/2019 - Apache)
  De journalistiek is er niet al te best aan toe. In zeeën aan (des)informatie en surfende nieuwslezers met filter-bubbels, heeft de journalistiek watervrees, want vooral emotie, sensatie, en de hoeveelheid clicks bepalen de waarde van “McDonalds-nieuws”, en niet langer waarheid, objectiviteit of onpartijdigheid.
  [naar artikel]
 32. De drugsbaron die 26.000 jaar krijgt om zijn boete te betalen (09/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Goed nieuws: over 26.000 jaar is de geldboete en de verbeurdverklaring van een in 2016 veroordeelde drugsbaron integraal afbetaald. Absurdistan natuurlijk, nadat “de man van 6,4 miljoen euro” een deal kon maken met de FOD Finan­ciën om maandelijks twintig euro af te betalen. “Het is in ons land doodsimpel om aan je opgelegde geldboete te ontsnappen”, zeggen speurders en magistraten.
  [naar artikel]
 33. Techreuzen staan voor dilemma in Hongkong (07/07/2020 - De Tijd)
  20:29 Stevenen de internationale techreuzen af op een clash met China? Die vraag dringt zich op nu Facebook, Twitter, Google en Microsoft beslist hebben niet langer data over gebruikers te delen met Hongkon...
  [naar artikel]
 34. Washington wil interne keuken zien van techreuzen (13/09/2019 - De Tijd)
  21:34 Een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft interne documenten opgevraagd van de belangrijkste techreuzen van het land.
  [naar artikel]
 35. Vlaams minister Gatz investeert 300.000 euro extra in kwaliteitsvolle journalistiek (03/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft 300.000 euro extra vrijgemaakt om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. “Goed opgeleide en onafhankelijke journalisten zijn immers het fundament waarop betrouwbare journalistiek rust. Ze moeten die belangrijke maatschappelijke rol met een gepaste omkadering kunnen blijven vervullen”, aldus minister Gatz.
  [naar artikel]
 36. Hugo De Ridder overleden – “Met zijn scherpzinnige analyses en milde ironie hoorde hij bij moderne journalistiek” (20/10/2018 - Metro)
  Hugo De Ridder was zonder twijfel de beste journalist van zijn generatie. Van fake news zoals vandaag de dag gruwde hij. Feiten zou hij altijd checken tot in de details. Hij hoorde met zijn scherpzinnige analyses en zijn milde ironie eerder bij de moderne journalistiek dan bij de oudere generatie. Dat zegt Luc Van der Kelen, journalist en politiek analist bij Laatste Nieuws, zaterdagavond. “Hugo was de man, zeg maar de vriend van Leo Tindemans. Hij was bevriend met vele grote christen-democraten, maar de affiniteit met Tindemans was toch uitgesproken, later overgedragen op Herman Van Rompuy”, aldus Van der Kelen. “Maar ook in andere politieke families was hij goed thuis. Daarmee lag hij mee aan de basis van de ontzuiling en de moderne journalistiek. Hij heeft het politieke boek letterlijk uitgevonden en werkte mee aan de memoires van enkele van onze premiers. Hugo was een schrandere man met een groot gevoel voor humor.” bron: Belga Het bericht Hugo De Ridder overleden – “Met zijn scherpzinnige analyses en milde ironie hoorde hij bij moderne journalistiek” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Lokale bedrijven betalen vooral taks op machines en reclame (21/02/2020 - De Tijd)
  15:10 Bedrijven betalen in Vlaanderen een miljard euro aan lokale belastingen. Een kwart gaat naar taksen op drijfkracht, reclame en lokale activiteiten.
  [naar artikel]
 38. 'NRC' test wat mensen willen betalen voor online journalistiek (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. Klacht X tegen Het Laatste Nieuws en HLN.be bij de Raad voor de Journalistiek deels gegrond (18/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van X tegen Het Laatste Nieuws en HLN.be deels gegrond verklaard. Het artikel gaat over de...
  [naar artikel]
 40. Verdeeldheid over Europese 'techtaks' (17/09/2017 - De Tijd)
  20:39 Frankrijk duwt door met zijn plan om globale techreuzen meer belastingen te doen betalen in Europa. Maar de kleinere Europese landen twijfelen.
  [naar artikel]
 41. Weinig eikenprocessierupsen dit jaar: goed nieuws voor bomen en mensen, slechts nieuws voor mezen (18/05/2021 - VRT NWS)
  Door het koude voorjaar zijn er opvallend weinig eikenprocessierupsen. Dat is goed nieuws voor de eikenbomen, want de diertjes doen zich te goed aan jonge eikenblaadjes. Ook voor wandelaars is het goed nieuws, omdat de haartjes van de rupsen jeuk en irritatie veroorzaken. Maar voor mezen is het minder goed nieuws. De rupsen zijn immers voedsel voor hun jongen.
  [naar artikel]
 42. Een goed plan, een infantiel idee of journalistiek activisme? The Guardian warmt klimaatwoordenschat op (19/05/2019 - De Morgen)
  Bij de krant The Guardian wordt aan de klimaatterminologie wat drama toegevoegd. Een goed plan, een infantiel idee of journalistiek activisme?
  [naar artikel]
 43. Goed nieuws voor festivalgangers: geen cash meer nodig op Belgische festivals (13/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De festivalzomer is in aantocht. Goed nieuws voor festivalgangers die graag feesten zonder cash geld op zak: elektronisch en contactloos betalen...
  [naar artikel]
 44. Europa duwt zes techreuzen in strak gareel (06/09/2023 - De Tijd)
  20:10 Google Maps, TikTok, WhatsApp, de onlinewinkels van Amazon, het besturingssysteem Windows of de browser Safari. Ze horen bij de 22 digitale diensten van zes techreuzen waarvoor voortaan strenge Europe...
  [naar artikel]
 45. Jago Geerts krijgt goed nieuws van dokter (09/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Jago Geerts (20) heeft zondag geen breuk, maar wel enkele barstjes in de schouderkop opgelopen. Goed nieuws, want een operatie is nu niet nodig.
  [naar artikel]
 46. Slimme start-ups gegeerd wild voor techreuzen (10/08/2016 - De Tijd)
  16:17 Alle techreuzen reppen zich om start-ups die werken rond artificiële intelligentie in huis te halen. Die koopwoede moet hen helpen in de race naar het slimste toestel.
  [naar artikel]
 47. Klacht H.P. tegen Het Laatste Nieuws en Selis bij de Raad voor de Journalistiek deels gegrond (16/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van mevrouw H.P. tegen Het Laatste Nieuws en journalist Dirk Selis deels gegrond verklaard. Het...
  [naar artikel]
 48. Loon afhouden om verkeersboetes te betalen: kan de overheid eender welk bedrag opeisen? (08/02/2023 - Express)
  De FOD Financiën krijgt voortaan een overzicht van mensen die blijven weigeren om hun (kleine) verkeersboetes te betalen. Op die manier kan de overheidsdienst een deel van het loon afhouden om de boetes te betalen. Maar kan die dat zomaar doen? In het nieuws: De FOD Justitie en de FOD Financiën koppelen hun databanken. Op […]
  [naar artikel]
 49. 34 miljoen omzet per uur (!): zo indrukwekkend zijn coronaresultaten van techreuzen (31/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De vier grote Amerikaanse techreuzen hebben donderdag nieuwe kwartaalcijfers bekendgemaakt. En die zijn meer dan indrukwekkend, zeker voor Amazon...
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy