De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Twee op de drie gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen invoeren: Demir voelt de druk

Het Nieuwsblad

17/03/2021 - 03:07

Al twee op de drie Vlaamse gemeenten eisen dat de Vlaamse regering statiegeld invoert op blikjes en plastic flessen. Alleen zo kan eindelijk iets gedaan worden aan het vele zwerfvuil langs de Vlaamse wegen, vinden ze. “We zijn er al jaren mee bezig, maar het verbetert gewoon niet,” zegt Eric De Vriendt, burgemeester van Zwalm. Bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil eerst de boetes optrekken naar 500 euro en strenger handhaven, maar indien het probleem blijft, sluit ze de invoering van statiegeld niet uit.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wordt statiegeld op blikjes en plastic flessen binnenkort realiteit? (16/03/2021 - Express)
  Het aantal Belgische gemeenten dat pleit voor statiegeld op blikjes en plastic flessen heeft vandaag de kaap van de 200 overschreden. Dat meldt de Statiegeldalliantie. De teller staat momenteel op 205 gemeenten. De roep om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen klinkt het luidst in Vlaanderen. In totaal hebben al 193 van […] The post Wordt statiegeld op blikjes en plastic flessen binnenkort realiteit? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Meer en meer Vlaamse steden en gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen (08/02/2018 - VRT NWS)
  Al 36 Vlaamse steden en gemeenten hebben zich ondertussen aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Dat is een verzameling van organisaties, bedrijven, en steden en gemeenten die statiegeld op blikjes en plastic drankflessen willen invoeren. Het aantal Vlaamse gemeenten en steden die voorstander zijn, blijft elke dag toenemen. 
  [naar artikel]
 3. Deze Limburgse gemeenten willen statiegeld invoeren op PET-flessen en blikjes (14/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Er hebben zich nu ook enkele Vlaamse gemeenten aangesloten bij de zogenaamde “Statiegeldalliantie”, die de regering ertoe wil aanzetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Het gaat om Halen, Hamont-Achel, Haacht, Laakdal, Tielt, Zoersel en Hasselt. Ook Natuurpunt is voorstander van statiegeld.
  [naar artikel]
 4. Bredene wil zelf statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren (02/04/2019 - VRT NWS)
  Bredene wil al tegen volgend jaar, in 2020, statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren. De burgemeester wil niet langer wachten op de Vlaamse regering die onlangs het statiegeld heeft uitgesteld tot minstens 2023. 
  [naar artikel]
 5. Demir wil statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Tijd)
  22:16 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil nog dit jaar een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. Ze noemt de maatregel ‘onvermijdelijk’.
  [naar artikel]
 6. Al meer dan 200 gemeenten vragen statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen (16/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie dinsdag.
  [naar artikel]
 7. Al meer dan 200 gemeenten vragen statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen (16/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie dinsdag.
  [naar artikel]
 8. Betalen we straks statiegeld op blikjes en plastic flessen? Al 193 Vlaamse gemeenten zijn vragende partij (16/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie.
  [naar artikel]
 9. Zeven Vlaamse gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen (14/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Er hebben zich nu ook zeven Vlaamse gemeenten aangesloten bij de zogenaamde “Statiegeldalliantie”, die de regering ertoe wil aanzetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Het gaat om Halen, Hamont-Achel, Haacht, Laakdal, Tielt, Zoersel en Hasselt. Ook Natuurpunt is voorstander van statiegeld.
  [naar artikel]
 10. Betalen we straks statiegeld op blikjes en plastic flessen? “Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht” (16/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie.
  [naar artikel]
 11. Betalen we binnenkort dan toch statiegeld op plastic flessen en blikjes? (24/11/2020 - VRT NWS)
  Statiegeld? Yes We Can! Met deze slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Tot nu toe bestaat dat in ons land enkel op hervulbare glazen, bierflesjes en hervulbare glazen-en waterflessen in de horeca.
  [naar artikel]
 12. Ook Laakdal en Zoersel willen statiegeld op blikjes en plastic flessen (14/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Er hebben zich nu ook zeven Vlaamse gemeenten aangesloten bij de zogenaamde “Statiegeldalliantie”, die de regering ertoe wil aanzetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Het gaat om Halen, Hamont-Achel, Hasselt, Haacht, Tielt en in de provincie Antwerpen Laakdal en Zoersel. Ook Natuurpunt is voorstander van statiegeld.
  [naar artikel]
 13. Demir wil dit jaar nog beslissing over statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Standaard)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dit jaar nog een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. ‘In het regeerakkoord staat dat het zwerfafval met 20 procent moet verminderen, maar het is duidelijk dat we dat niet halen’, zei ze dinsdagavond in het Play4-programma ‘De Tafel van Vier’ (Play 4).
  [naar artikel]
 14. 2 op de 3 willen statiegeld op blikjes en plastic flessen (21/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  66 procent van de Vlamingen is voor de invoering van statiegeld voor blikjes en plastic flessen. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.
  [naar artikel]
 15. 2 op 3 wil statiegeld op blikjes en plastic flessen (21/03/2017 - De Standaard)
  66 procent van de Vlamingen is voor de invoering van statiegeld voor blikjes en plastic flessen. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Het plan daarvoor ligt al sinds 2014 op tafel. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) hoopt zo iets te doen aan het sluikstortprobleem, want lege blikjes en flessen belanden te vaak gewoon op de grond.
  [naar artikel]
 16. Statiegeld op plastic flessen en blikjes: ja of nee? (31/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerpen treedt voorlopig niet toe tot de zogenaamde Statiegeldalliantie, zo werd maandagavond beslist op de gemeenteraad. Die alliantie pleit voor het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Meer en meer gemeentes, steden en organisaties plaatsen zich achter dat initiatief. Daarmee wordt de druk op minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) opgevoerd om op Vlaams niveau de knoop door te hakken.
  [naar artikel]
 17. Vlaanderen wil statiegeld op blikjes en plastic flessen vanaf 2025 (23/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen wil tegen 2025 statiegeld invoeren voor blikjes en plastic flessen. Mogelijk krijg je vanaf dan 20 tot 25 cent voor elk ingeleverd flesje of blikje, al moeten de precieze voorwaarden nog worden afgeklopt.
  [naar artikel]
 18. Brussel voert als eerste gewest statiegeld in voor blikjes en plastic flessen (18/07/2019 - De Standaard)
  De nieuwe Brusselse regering bindt zich in het regeerakkoord om het statiegeldsysteem op blikjes en plastic flessen in te voeren. Die beslissing werd genomen in de strijd tegen zwerfvuil, omdat veertig procent van het zwerfafval bestaat uit plastic flessen en blikjes.
  [naar artikel]
 19. Demir en de Vlaamse regering gaan nu toch statiegeld invoeren (07/09/2022 - Express)
  Het is een heuse lobby- en PR-machine geworden, de ‘Statiegeldalliantie’, zo heetten ze ook letterlijk: gemeenten, organisaties en bedrijven die statiegeld op blikjes en flessen willen in België en Nederland. In Vlaanderen lijkt dat nu te lukken, want de minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt de bocht. De N-VA was altijd wat terughoudend over zo’n maatregel, terwijl […]
  [naar artikel]
 20. Veto van N-VA voor statiegeld op blikjes en plastic flessen (20/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen. Volgens hen dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook de mensen te treffen die al netjes sorteren. De N-VA gelooft meer in een “slimmer en ambitieuzer” zwerfvuilbeleid.
  [naar artikel]
 21. "Slimme blauwe zakken" en beloningen voor wie het goed doet: zo wil Vlaanderen statiegeld op blikjes en plastic flesjes invoeren  (23/12/2022 - VRT NWS)
  Tegen 2025 wil Vlaanderen statiegeld invoeren op blikjes en plastic flesjes. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft van de regering het mandaat gekregen om daarover te onderhandelen met de andere regeringen in ons land. Dat overleg moet onder meer bepalen hoe hoog het statiegeld precies moet zijn, al stelt Vlaanderen zelf een bedrag voor van 20 à 25 eurocent per verpakking. Om de flesjes en blikjes te verzamelen, willen ze werken met een digitaal systeem en "slimme blauwe zakken".
  [naar artikel]
 22. 2 op 3 wil statiegeld op blikjes en plastic flessen (21/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  66 procent van de Vlamingen is voor de invoering van statiegeld voor blikjes en plastic flessen. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.
  [naar artikel]
 23. OPINIE: "Statiegeld voor blikjes en plastic flessen zal zwerfvuil verminderen" (21/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In dit opiniestuk stelt Rob Buurman, directeur van het Recycling Netwerk, dat de invoering van statiegeld voor blikjes en plastic flessen de
  [naar artikel]
 24. Vlamingen en Nederlanders strijden samen voor statiegeld op plastic flessen en blikjes (27/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Eenentwintig organisaties en verenigingen uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar om de regeringen in beide landen ertoe aan te zetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. “Niet alleen milieuorganisaties willen graag statiegeld op PET-flessen en blikjes ingevoerd zien. Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek”, stelt de Statiegeldalliantie maandag, die wil laten zien dat er een breed draagvlak voor de maatregel is.
  [naar artikel]
 25. Vlamingen en Nederlanders strijden samen voor statiegeld op plastic flessen en blikjes (27/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Eenentwintig organisaties en verenigingen uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar om de regeringen in beide landen ertoe aan te zetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. “Niet alleen milieuorganisaties willen graag statiegeld op PET-flessen en blikjes ingevoerd zien. Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek”, stelt de Statiegeldalliantie maandag, die wil laten zien dat er een breed draagvlak voor de maatregel is.
  [naar artikel]
 26. Ook Britten betalen binnenkort statiegeld op petflessen en blikjes (28/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering heeft aangekondigd dat het een systeem van statiegeld wil invoeren voor plastic flessen. De plannen kaderen in de strijd tegen...
  [naar artikel]
 27. Groen voert druk op voor statiegeld op blikjes (14/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Groen, in de Vlaamse regering in oppositie, voert de druk op om meteen statiegeld voor blikjes en plastic flessen in te voeren in Vlaanderen. “Je kan jezelf niet op de borst kloppen met je natuurbeleid en het aantal bomen dat je plant, als je tegelijk weigert statiegeld in te voeren”, zegt partijvoorzitster Meyrem Almaci.
  [naar artikel]
 28. Demir wil dat we QR-codes op lege flessen scannen om statiegeld te krijgen (24/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat we tegen 2025 lege flessen en blikjes scannen om statiegeld terug te krijgen. Mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per blikje of plastic fles (tot 3 liter) gaan. Daarnaast kunnen supermarkten vrijwillig beslissen of ze een inzamelpunt opzetten.
  [naar artikel]
 29. Test-Aankoop: "Meerderheid van de consumenten is vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen" (23/03/2018 - VRT NWS)
  Ongeveer twee derde van de consumenten is voorstander van de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop, op basis van een eigen bevraging bij 1.150 mensen, zowel leden als niet-leden. Test-Aankoop pleit in een open brief naar de gemeentebesturen voor het statiegeld, als maatregel tegen zwerfvuil.
  [naar artikel]
 30. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
  [naar artikel]
 31. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Het Nieuwsblad)
  Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
  [naar artikel]
 32. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
  [naar artikel]
 33. Vlaamse gemeenten: ‘Keur statiegeld goed’ (17/07/2018 - De Standaard)
  ‘Kies voor statiegeld op alle plastic flessen en blikjes.’ In de aanloop naar de superministerraad van de Vlaamse regering sturen intussen 168 Vlaamse gemeenten die boodschap de wereld in.
  [naar artikel]
 34. Vlaamse gemeenten: ‘Keur statiegeld goed’ (17/07/2018 - De Standaard)
  ‘Kies voor statiegeld op alle plastic flessen en blikjes.’ In de aanloop naar de superministerraad van de Vlaamse regering sturen intussen 168 Vlaamse gemeenten die boodschap de wereld in.
  [naar artikel]
 35. Philip Heylen: “Statiegeld op blikjes en plastic flessen: doen, nu!” (29/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Philip Heylen, fractieleider van meerderheidspartij CD&V, breekt in de maandagkrant een lans voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen, waarover vanavond een debat wordt gevoerd in de Antwerpse gemeenteraad. De voormalige schepen van Stads- en Buurtonderhoud en voorzitter van de Raad van Bestuur van afvalverwerkingsbedrijf ISVAG schrijft er een vrije bijdrage over.
  [naar artikel]
 36. ‘Voer statiegeld op blikjes snel in’ (26/11/2017 - De Standaard)
  Test-Aankoop en de KVLV scharen zich achter een Vlaams-Nederlandse campagne om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen.
  [naar artikel]
 37. Sp.a mikt op wisselmeerderheid om statiegeld op blikjes en plastic flessen in te voeren (25/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl de Vlaamse regering het oneens blijft over de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen, hoopt oppositiepartij sp.a dat er zich...
  [naar artikel]
 38. Surftocht voor statiegeld op plastic flessen houdt halt in Bredene (13/09/2018 - VRT NWS)
  De Nederlandse surfer Merijn Tinga heeft zichzelf omgedoopt tot The Plastic Soup Surfer. Hij wil met zijn surftocht van Frankrijk naar Nederland ijveren om statiegeld op plastic flessen en blikjes in te voeren, om zo minder zwerfafval te laten belanden in de zee.
  [naar artikel]
 39. Idee van statiegeld voor plastic flesjes wint terrein (20/03/2021 - Metro)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie. De 205 gemeenten vragen de regeringen van ons land net als Nederland statiegeld te heffen op de twee drankverpakkingen om het zwerfvuil terug te dringen. In Nederland is er vanaf 1 juli statiegeld voor plastic flessen en de regering besliste er dat eind volgend jaar de blikjes volgen. Te veel zwerfvuil De voorbije maanden sloten veel nieuwe gemeenten zich aan bij de alliantie, klinkt het in een persbericht. In Vlaanderen doen 193 van de 300 gemeenten al mee. Daar komen Sint-Gillis, Koekelberg en Jette uit Brussel bij, net als negen Waalse gemeenten. Intussen telt de Belgisch-Nederlandse statiegeldalliantie al 1.125 partners (lokale overheden, organisaties, bedrijven…). De Waalse en Brusselse regering schreven in 2019 statiegeld in hun regeerakkoord in. De alliantie roept de Vlaamse regering op hetzelfde te doen. “De Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht. 22.641 ton zwerfvuil in 2019. Dat is 29,4% méér dan in 2013. Terwijl de Vlaamse regering beloofde dat het 20% mínder zou zijn tegen volgend jaar.” Lees ook: Klimaatwijziging veroorzaakte in 20 jaar verdubbeling van natuurrampen Het bericht Idee van statiegeld voor plastic flesjes wint terrein verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Lobbystrijd op komst rond statiegeld op blikjes en plastic flessen (07/09/2022 - De Tijd)
  19:56 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil snel werk maken van statiegeld op blik en petflessen. Het is niet duidelijk of het systeem zal gebruikmaken van de bekende automaten of van QR-codes...
  [naar artikel]
 41. Vanaf 1 april ook statiegeld op blikjes in Nederland (27/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 1 april komt er behalve op grote en kleine plastic flessen ook statiegeld op blikjes in Nederland. Op de blikjes zal 15 cent statiegeld worden geheven. De bedoeling is om op termijn minstens 90 procent te recycleren. Daardoor moet veel minder zwerfafval op straat en in de natuur terechtkomen.
  [naar artikel]
 42. Nederland plant statiegeld op kleine plastic flessen (10/03/2018 - De Tijd)
  08:52 Nederland gaat vanaf 2021 statiegeld invoeren op kleine plastic flessen. Tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procen...
  [naar artikel]
 43. Minister van Leefmilieu Demir wil statiegeld voor blikjes en plastic flessen: ‘Dat lijkt me onvermijdelijk’ (06/09/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Laakdal wil statiegeld tegen sluikstort (07/01/2021 - VRT NWS)
  De gemeente Laakdal wil dat de Vlaamse overheid statiegeld invoert op plastic flessen en blikjes. De gemeente sloot zich, net als verschillende andere steden en gemeenten, aan bij de zogeheten Statiegeldalliantie. Intussen willen ze de inwoners alvast overtuigen om eten en drank in herbruikbare verpakkingen te kopen.
  [naar artikel]
 45. N-VA en Open Vld tegen statiegeld op plastic flessen, maar hun kiezers willen het wél (14/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Partijen N-VA en Open Vld zijn gekant tegen statiegeld op blikjes en plastic flessen. Maar hun kiezers lijken er voor gewonnen.
  [naar artikel]
 46. Statiegeld op blikjes en plastic flessen: opnieuw ruzie tussen CD&V en N-VA (20/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De mogelijke invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen leidt opnieuw tot wrevel tussen regeringspartijen N-VA en CD&V. Volgens N-VA dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook mensen te treffen die al netjes sorteren. De partij stelt daarom haar veto. “Dit is niet volgens de afspraken die we gemaakt hebben binnen de regering”, reageert CD&V-minister Joke Schauvliege.
  [naar artikel]
 47. Zeven Vlaamse gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic (14/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er hebben zich nu ook enkele Vlaamse gemeenten aangesloten bij de zogenaamde 'Statiegeldalliantie', die de regering ertoe wil aanzetten statiegeld...
  [naar artikel]
 48. Vanaf 1 april ook statiegeld op blikjes in Nederland, maar wat doet België? (27/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 1 april komt er behalve op grote en kleine plastic flessen ook statiegeld op blikjes in Nederland. Op de blikjes zal 15 cent statiegeld worden geheven. De bedoeling is om op termijn minstens 90 procent te recycleren. Daardoor moet veel minder zwerfafval op straat en in de natuur terechtkomen.
  [naar artikel]
 49. Nederland bereikt akkoord over statiegeld op plastic flessen (12/03/2018 - Metro)
  Onze Noorderburen hebben een historisch akkoord gesloten over het invoeren van statiegeld op plastic flessen. De beslissing kan op gemengde reacties rekenen.  Er komt vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen in Nederland. Die afspraak heeft de Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven bekendgemaakt. Concreet zou er 10 tot 15 cent statiegeld gerekend worden op kleine flessen plastic frisdrank en water tot één liter. Jaarlijks belanden er 50 tot 100 miljoen kunststof flesjes in zwerfafval. Een aantal dat met het akkoord bijna volledig geëlimineerd zou moeten worden. Blikjes Er werd ook lang aangedrongen om blikjes in het akkoord op te nemen, maar dat idee werd afgevoerd. Natuur & Milieu noemt de afspraken een stap in de goede richting, maar betreurt de kleinschaligheid van de wet. “Blikjes hebben een twee keer zo groot aandeel hebben in de berg zwerfafval. Wij zullen ons daarom blijven inzetten om ook daarop statiegeld te krijgen”, vertelt Marjolein Demmers, directeur van de milieuorganisatie. Gemiste kans  Het akkoord is wel nog onder voorbehoud. Als de verpakkingsindustrie erin slaagt om de hoeveelheid plastic in het zwerfafval te verminderen met 90%, komt er geen statiegeld. Milieuorganisatie Greenpeace beziet dit als een gemiste kans. “De invoer van de taks wordt met twee jaar uitgesteld. Tijd om het milieu boven de belangen van supermarkten te zetten”, aldus de organisatie op Twitter. België Ook in België woedt er een hevige discussie over al dan niet invoeren van statiegeld, zeker nu de Statiegeldalliantie meer aanhangers heeft. Zij zien de taks als een middel in de strijd tegen het zwerfvuil. Pijnpunt in heel deze kwestie is de verpakking- en distributiesector die de beslissing tegenhoudt. In 2016 werd er nog compromis bereikt met de Vlaamse regering waarin de sectoren zich willen engageren om de totale hoeveelheid zwerfvuil met een vijfde te verminderen tegen 2022. Uitstellen statiegeld negeert de roep van de samenleving en is een slechte zaak voor het milieu: https://t.co/HEKrcWfUqg pic.twitter.com/ZNQobrG5xQ — Greenpeace NL (@GreenpeaceNL) March 10, 2018 Lees ook : Ook enkele gemeenten sluiten zich aan bij Statiegeldalliantie Het bericht Nederland bereikt akkoord over statiegeld op plastic flessen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy