Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:35 uur

Smeltende gletsjers luiden klimaatalarm

Apache

01/04/2021 - 15:14

Zelfs bij een relatief beperkte stijging van de wereldwijde temperatuur is de meerderheid van de tropische gletsjers in gevaar. Dat gletsjers smelten door klimaatopwarming heeft directe gevolgen voor miljoenen mensen die in de Andes of aan de voeten van de Himalaya wonen, maar ook hier zullen we niet gespaard blijven. In de film Samuel in the


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom smeltende gletsjers in de bergen nu al zo’n enorm gevaar betekenen voor miljoenen mensen (14/02/2021 - Express)
  Op lange termijn zal het verlies van gletsjers betekenen dat miljarden mensen over de hele wereld in de problemen komen omdat ze op zijn minst gedeeltelijk van die gletsjers afhankelijk zijn voor drinkwater, industrie en landbouw. Maar de meest acute angst is voor de veiligheid van de miljoenen mensen die bij hen in de buurt […] The post Waarom smeltende gletsjers in de bergen nu al zo’n enorm gevaar betekenen voor miljoenen mensen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Gletsjers verliezen 335 miljard ton ijs per jaar (08/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Smeltende gletsjers hebben het zeeniveau de laatste tijd gemiddeld met bijna een millimeter per jaar laten stijgen. Volgens nieuwe schattingen...
  [naar artikel]
 3. Smeltende gletsjers kunnen honderden gemummificeerde lichamen blootleggen in Zwitserse Alpen (04/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Door de opwarming van de aarde worden in Zwitserland steeds vaker lichamen van jaren geleden verdwenen bergbeklimmers teruggevonden in smeltende
  [naar artikel]
 4. Gletsjers verliezen 335 miljard ton ijs per jaar (08/04/2019 - Knack)
  Smeltende gletsjers hebben het zeeniveau de laatste tijd gemiddeld met bijna een millimeter per jaar laten stijgen. Volgens nieuwe schattingen verliezen ze jaarlijks 335 miljard ton ijs. Dat is de conclusie van onderzoekers uit Zürich, die satellietgegevens en observaties ter plaatse hebben berekend.
  [naar artikel]
 5. Gletsjers verliezen 335 miljard ton ijs per jaar (08/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Smeltende gletsjers hebben het zeeniveau de laatste tijd gemiddeld met bijna een millimeter per jaar laten stijgen. Volgens nieuwe schattingen verliezen ze jaarlijks 335 miljard ton ijs. Dat is de conclusie van onderzoekers uit Zürich, die satellietgegevens en observaties ter plaatse hebben berekend.
  [naar artikel]
 6. Hoe en waarom ontstond Het Klimaatalarm van Knack? (podcast) (16/09/2020 - Knack)
  Hoe pakken we het klimaatprobleem aan? Knack-journalist, bioloog en doctor in de wetenschappen Dirk Draulans legt in de eerste podcastaflevering uit waarom hij net nu samen met klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele Het Klimaatalarm heeft gelanceerd.
  [naar artikel]
 7. Podcast: hoe en waarom ontstond Het Klimaatalarm van Knack? (16/09/2020 - Knack)
  Hoe pakken we het klimaatprobleem aan? Knack-journalist, bioloog en doctor in de wetenschappen Dirk Draulans legt in de eerste podcastaflevering uit waarom hij net nu samen met klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele Het Klimaatalarm heeft gelanceerd.
  [naar artikel]
 8. Smeltende gletsjers en  afstervende koraalriffen: nieuwe Netflixreeks "Our Planet" toont gevolgen van klimaat­opwarming (04/04/2019 - VRT NWS)
  Heeft u zich ooit afgevraagd hoe de opwarming van de aarde eruitziet? De nieuwe Netflixreeks 'Our Planet' toont het op een indrukwekkende manier. Gletsjers die afbrokkelen, koraalriffen die verdwijnen,... toch is niet allemaal kommer en kwel. Aan het einde van elke aflevering tonen de makers hoe sterk de natuur wel is, als je haar maar een handje helpt.
  [naar artikel]
 9. Ondanks vele sneeuw in winter krompen Zwitserse gletsjers enorm door zomerhitte (16/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De ijsmassa van de Zwitserse gletsjers is tijdens de zomerse hitte enorm gekrompen. De zowat 1.500 gletsjers verloren in totaal 1,4 miljard kubieke...
  [naar artikel]
 10. Veel winterse sneeuw, maar toch krompen Zwitserse gletsjers enorm door zomerhitte (16/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De ijsmassa van de Zwitserse gletsjers is tijdens de zomerse hitte enorm gekrompen. De zowat 1.500 gletsjers verloren in totaal 1,4 miljard kubieke...
  [naar artikel]
 11. Knack lanceert 'Het Klimaatalarm' met manifest en podcastreeks (16/09/2020 - Knack)
  Knack lanceert vanaf vandaag 'Het Klimaatalarm', een manifest en een podcastreeks van en met Dirk Draulans en Jean-Pascal van Ypersele, waarbij het belangrijkste vraagstuk van onze tijd weer in het centrum van de aandacht staat.
  [naar artikel]
 12. Smeltende gletsjers kunnen gigantische hoeveelheden elektriciteit produceren (13/11/2019 - VRT NWS)
  Stel dat we aan elke smeltende gletsjer ter wereld een dam zouden bouwen, dan zouden die in theorie samen zo'n 1.350 terawattuur per jaar aan extra elektriciteit kunnen opwekken. Dat komt ongeveer overeen met wat we in België in 16 jaar tijd verbruiken. Tot dat resultaat komen glaciologen van de technische universiteit van Zürich in een nieuwe studie. Door al het smeltwater op te slaan in meren, kunnen ook droge zomers en dreigende tekorten aan drinkwater worden opgevangen.
  [naar artikel]
 13. Chinese gletsjerjager (30) verongelukt tijdens maken video voor miljoenen fans (31/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een in China beroemde natuurvlogger is vorige week zondag om het leven gekomen tijdens het filmen van een smeltende ijsplaat in Tibet. De 30-jarige Wang Xiangjun vergaarde met zijn enthousiaste video’s over gletsjers en de klimaatcrisis ruim 3 miljoen volgers op Chinese social media. Zijn broer bevestigt het nieuws in een verklaring. “Wang was zijn hele leven geobsedeerd door gletsjers, hij heeft zijn leven voor ze gegeven.”
  [naar artikel]
 14. Smeltende gletsjers kunnen honderden gemummificeerde lichamen blootleggen in Zwitserse Alpen (04/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/9uQRSHNVfCKZaT1Bw8u33qhScKw/diocontent/108931769/_crop/0/281/5184/2928/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 15. Italiaanse regio slaat alarm: 'Als dit de trend is, zullen onze Alpen straks geen gletsjers meer hebben' (18/10/2019 - Knack)
  Planpincieux, één van de gletsjers op de flanken van de Mont Blanc, staat op het punt in te storten. Volgens experts is dit slechts het begin van het einde voor gletsjers in de Italiaanse Alpen onder de 3500 meter.
  [naar artikel]
 16. Gletsjer groeit terug, maar dat is geen goed nieuws (26/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Eén van de snelst smeltende gletsjers in Groenland blijkt terug te groeien. Dat zeggen onderzoekers van NASA. In 2016 en 2017 is het ijs terug...
  [naar artikel]
 17. Zwitserse gletsjers op vijf jaar tijd met tien procent gekrompen (15/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De belangrijkste gletsjers in Zwitserland hebben de afgelopen vijf jaar een tiende van hun massa verloren. Dat meldt de Zwitserse academie voor natuurwetenschappen dinsdag. De voorbije honderd jaar zijn de gletsjers in het Alpenland nooit zo snel weggesmolten.
  [naar artikel]
 18. Warme zomer heeft dramatische gevolgen voor Nieuw-Zeelandse gletsjers (11/05/2018 - De Morgen)
  Na een warme zomer met verscheidene temperatuurrecords zijn de gletsjers in Nieuw-Zeeland dramatisch gekrompen. Dat zegt het Nieuw-Zeelandse National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA). Zij zagen de totale oppervlakte aan gletsjers op het Zuidereiland de afgelopen 40 jaar met een derde afnemen.
  [naar artikel]
 19. Smeltende Poolijs maakt nieuwe vaarroute vrij voor schepen, biologen luiden de alarmklok (28/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het ijs in het Noordpoolgebied smelt als sneeuw voor de zon. Dat biedt handelsschepen een ruimte in voorheen onbevaarbaar gebied. Voorlopig zijn er...
  [naar artikel]
 20. Gletsjers verliezen 335 miljard ton ijs per jaar (08/04/2019 - Metro)
  Smeltende gletsjers hebben het zeeniveau de laatste tijd gemiddeld met bijna een millimeter per jaar laten stijgen. Volgens nieuwe schattingen verliezen ze jaarlijks 335 miljard ton ijs. Dat is de conclusie van onderzoekers uit Zürich, die satellietgegevens en observaties ter plaatse hebben berekend. Daarmee kon een raming gemaakt worden van het verlies van de ijsmassa in alle berggebieden tot de jaren zestig. Dat schrijft het wetenschappelijk team rond Michael Zemp van de Universiteit van Zürich in de laatste editie van het vakblad Nature. De gegevens tonen aan dat het jaarlijkse verlies van ijsmassa wereldwijd de afgelopen 30 jaar serieus is toegenomen. “Wereldwijd verliezen we momenteel ongeveer drie keer het resterende volume ijs van de gletsjers in de Europese Alpen. En dat elk jaar”, zegt glacioloog Zemp. Volgens zijn bevindingen dragen de gletsjers momenteel 25 tot 30 procent bij aan de stijging van de wereldwijde zeespiegel. Een andere oorzaak is dat het zeewater door de opwarming van de oceanen meer volume krijgt. De satellieten meten het aardoppervlak digitaal en leveren informatie over ijsdikte op verschillende tijdstippen. Daardoor is het mogelijk geweest om de veranderingen aan de meer dan 19.000 gletsjers wereldwijd te reconstrueren, schijven de onderzoekers. De gletsjers zouden tussen 1961 en 2016 meer dan 9.000 miljard ton ijs hebben verloren. Dat komt overeen met een gemiddelde globale stijging van het zeeniveau met 27 millimeter. Alleen al in de jaren 2006 tot 2016 bedroeg de stijging gemiddeld bijna een millimeter per jaar. Vooral de gletsjers in Alaska dragen daar toe bij, gevolgd door die in Patagonië in het zuiden van Chili en Argentinië en in de arctische gebieden rond de Noordpool. Ook in de Alpen, de Kaukasus en in Nieuw-Zeeland zijn de gletsjers veel ijs kwijtgespeeld, maar omdat die relatief kleiner zijn, dragen die minder bij tot de stijging van de zeespiegel. Bron: Belga   Het bericht Gletsjers verliezen 335 miljard ton ijs per jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Kippenvel, letterlijk en figuurlijk: wakeboarden tussen gletsjers (17/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische wakeboarder Niki Martyanov heeft zijn sport naar een van de meest ruige plaatsen op aarde gebracht. Tussen de gletsjers in het...
  [naar artikel]
 22. Zwitserse gletsjers op vijf jaar tijd met tien procent gekrompen (15/10/2019 - Metro)
  De belangrijkste gletsjers in Zwitserland hebben de afgelopen vijf jaar een tiende van hun massa verloren. Dat meldt de Zwitserse academie voor natuurwetenschappen vandaag. De voorbije honderd jaar zijn de gletsjers in het Alpenland nooit zo snel weggesmolten. De onderzoekers stellen dat onder meer de hittegolven van de voorbije zomer hebben bijgedragen tot het sneller wegsmelten van de twintig onderzochte gletsjers. “Tijdens de twee intense hittegolven, eind juni en eind juli, is op nauwelijks veertien dagen tijd op de Zwitserse gletsjers een sneeuw- en ijsmassa gesmolten die overeenstemt met de jaarlijkse nationale drinkwaterconsumptie”, zo zeggen de wetenschappers. Op twaalf maanden tijd is er ongeveer twee procent van de totale ijsmassa op de Zwitserse gletsjers gesmolten. Over een periode van vijf jaar bedraagt het verlies zelfs meer dan tien procent. Vooral in het oosten van het land smelten de gletsjers sneller. Daar is de ijslaag op een jaar tijd één tot twee meter minder dik geworden. Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn in Zwitserland al meer dan 500 kleinere, doorgaans naamloze, gletsjers verdwenen. Bron: Belga   Het bericht Zwitserse gletsjers op vijf jaar tijd met tien procent gekrompen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Luchtvervuiling doet gletsjers smelten (17/06/2019 - Knack)
  Diep in de ijskappen van het Peruaanse Andesgebergte zijn oude sporen van luchtvervuiling door de mens gevonden. Luchtvervuiling blijkt een belangrijke rol te spelen in de achteruitgang van gletsjers wereldwijd.
  [naar artikel]
 24. Gletsjers 18 procent kleiner dan eerder geraamd (11/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De gletsjers op aarde zijn 18 procent kleiner dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een studie die verder ook waarschuwt voor het uitgeput...
  [naar artikel]
 25. Zwitserse gletsjers blijven aan "onrustwekkend tempo" smelten (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Zwitserland blijven de gletsjers aan een onrustwekkend tempo smelten. Ook de sneeuwophoping op de grootste Alpengletsjer is nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit een studie die vrijdag werd gepubliceerd door de Zwitserse Academie der wetenschappen. De gletsjers verloren dit jaar 2 procent van hun volume. Dat is in lijn met het gemiddelde van de voorbije tien jaar, maar auteur Matthias Huss noemt de cijfers toch “zeer onrustwekkend”. “De cijfers liggen iets lager dan de drie vorige jaren, toen we heel hoge temperaturen haalden, maar toch hebben de gletsjers veel van hun massa verloren.”
  [naar artikel]
 26. Klimaatopwarming duwt meisjes in seksslavernij in India: "Mensenhandelaars storten zich op klimaatvluchtelingen" (22/02/2020 - VRT NWS)
  Indiase mensenhandelaars vinden nieuwe bondgenoten in de stijgende zeespiegel, smeltende Himalaya-gletsjers en cyclonen. Dat blijkt uit een onderzoeksreportage van journalist Jan De Deken. Volgens een vorige week gepubliceerd rapport maakt klimaatverandering vrouwen ook elders in de wereld kwetsbaarder voor seksueel geweld.
  [naar artikel]
 27. Aantasting ecosysteem in Groenland tot bij ons voelbaar (03/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Wetenschappers zien al jaren hoe de gletsjers van de Groenlandse ijskap alsmaar sneller smelten. Vlaamse onder- zoekers leggen nu mee een ander gevolg bloot: het verdwijnen van kalvende gletsjers kan een nefaste invloed hebben op het ecosysteem en de visvangst.
  [naar artikel]
 28. 'Obstakels op de zeebodem kunnen smelten van gletsjers vertragen' (21/09/2018 - Knack)
  Enorme barrières van rotsen en zand kunnen mogelijk de afbrokkeling van gletsjers vertragen en de stijging van de zeespiegel temperen. Dat opmerkelijke plan is beschreven in het vakblad van de European Geosciences Union.
  [naar artikel]
 29. Warme zomer speelt Nieuw-Zeelandse gletsjers parten (11/05/2018 - Metro)
  Na de warme zomer met verscheidene temperatuurrecords zijn de gletsjers in Nieuw-Zeeland dramatisch gekrompen. Dat zegt het Nieuw-Zeelandse National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) vrijdag. Volgens het NIWA hebben de Nieuw-Zeelandse gletsjers sinds de eerste metingen veertig jaar geleden al 30 procent van hun ijs verloren. “Dit jaar is het ergste dat we ooit gezien hebben”, zegt glacioloog Trevor Chinn. “Tijdens de zomer is er zoveel gesmolten dat meer dan de helft van de gletsjers alle sneeuw die ze tijdens de vorige winter hebben verzameld en een deel van de sneeuw van die daarvoor, hebben verloren.” Het terugtrekken van de gletsjers in Nieuw-Zeeland volgt een globale trend te wijten aan de opwarming van de aarde, zegt NIWA-klimaatwetenschapper Andrew Lorrey. “Een gletsjer is de beste indicator voor klimaatverandering die er is”, zegt hij. “Je kan over temperaturen discussiëren, maar een gletsjer liegt niet.” Het onderzoek van het NIWA baseert zich op analyses van meer dan veertig gletsjers uit de Zuidelijke Alpen, een bergmassief op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Bron: Belga   Het bericht Warme zomer speelt Nieuw-Zeelandse gletsjers parten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Warme zomer speelt Nieuw-Zeelandse gletsjers parten (11/05/2018 - Metro)
  Na de warme zomer met verscheidene temperatuurrecords zijn de gletsjers in Nieuw-Zeeland dramatisch gekrompen. Dat zegt het Nieuw-Zeelandse National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) vrijdag. Volgens het NIWA hebben de Nieuw-Zeelandse gletsjers sinds de eerste metingen veertig jaar geleden al 30 procent van hun ijs verloren. “Dit jaar is het ergste dat we ooit gezien hebben”, zegt glacioloog Trevor Chinn. “Tijdens de zomer is er zoveel gesmolten dat meer dan de helft van de gletsjers alle sneeuw die ze tijdens de vorige winter hebben verzameld en een deel van de sneeuw van die daarvoor, hebben verloren.” Het terugtrekken van de gletsjers in Nieuw-Zeeland volgt een globale trend te wijten aan de opwarming van de aarde, zegt NIWA-klimaatwetenschapper Andrew Lorrey. “Een gletsjer is de beste indicator voor klimaatverandering die er is”, zegt hij. “Je kan over temperaturen discussiëren, maar een gletsjer liegt niet.” Het onderzoek van het NIWA baseert zich op analyses van meer dan veertig gletsjers uit de Zuidelijke Alpen, een bergmassief op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Bron: Belga   Het bericht Warme zomer speelt Nieuw-Zeelandse gletsjers parten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Zwitserse gletsjers verliezen 3% volume op jaar tijd (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De gletsjers in Zwitserland hebben op een jaar tijd drie procent van hun volume kwijtgespeeld. Het gaat om een verlies van 1,5 miljard kubieke...
  [naar artikel]
 32. Zwitserse gletsjers op vijf jaar tijd met tien procent gekrompen (15/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De belangrijkste gletsjers in Zwitserland hebben de afgelopen vijf jaar een tiende van hun massa verloren. Dat meldt de Zwitserse academie voor...
  [naar artikel]
 33. Wereldberoemde Glacier National Park moet stilaan op zoek naar nieuwe naam (14/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Glacier National Park in de VS is wereldberoemd om zijn vele indrukwekkende gletsjers, maar die verdwijnen in sneltempo. Van de 37 gletsjers
  [naar artikel]
 34. Achteruitgang van Zwitserse gletsjers is versneld in 2017 (30/10/2017 - Metro)
  De gletsjers in Zwitserland zijn op een jaar tijd drie procent van hun volume kwijtgespeeld. Het gaat om een verlies van 1,5 miljard kubieke meter ijs, zo blijkt vandaag uit een wetenschappelijk onderzoek. De achteruitgang van de gletsjers zet zich daarmee op een versneld tempo door. De wetenschappers baseerden zich voor hun onderzoek op de ijsmassa van twintig gletsjers in het land. Met de hoeveelheid ijs die tussen oktober 2016 en september 2017 gesmolten is, zou elk Zwitsers gezin een zwembad van 25 meter kunnen vullen, zo zeggen de experts van de Zwitserse academie van natuurwetenschappen. De zachte en relatief sneeuwarme winter – tussen december 2016 en februari 2017 – geldt als een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang. Maar ook het weer van de voorbije junimaand – de op een na warmste uit de Zwitserse geschiedenis – heeft een belangrijke rol gespeeld. Verschillende kleine gletsjers zaten daardoor al in juli zonder sneeuw. De achteruitgang deed zich in alle delen van het land voor. Maar de gletsjers in het westen van de regio Berner Oberland en in het kanton Wallis werden het zwaarst getroffen. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 35. IJsland houdt uitvaartceremonie voor Okjokull de ijsberg (19/08/2019 - Metro)
  IJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land “dood” verklaard. Dat gebeurde zondag met een ceremonie die onder andere door premier Katrin Jakobsdottir en mensenrechtenactiviste Mary Robinson werd bijgewoond.  Geoloog Oddur Sigurdsson, die aan de Rice University in Houston (Texas) verbonden is, volgde de afmetingen en de dikte van de gletsjer jarenlang. Okjokull verloor zijn status van gletsjer in 2014. Door het terugtrekkende en smeltende ijs kan hij niet langer bewegen op de top van de vulkaan waar hij sinds zowat 700 jaar ligt. Toekomst zonder gletsjers? Sigurdsson onthulde een plaat die de dood van de gletsjer markeert. Daarop staat “een brief aan de toekomst”. Op de ceremonie was, naast premier Jakobsdottir, ook de Ierse ex-presidente en mensenrechtenactiviste Mary Robinson aanwezig. “Verwacht wordt dat al onze grote gletsjers de komende 200 jaar dezelfde weg zullen opgaan. Dit monument moet tonen dat we weten wat er aan de hand is en wat ertegen gedaan moet worden”, zo staat op de plaat. Lees ook : Gletsjers verliezen 335 miljard ton ijs per jaar Het bericht IJsland houdt uitvaartceremonie voor Okjokull de ijsberg verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Alpengletsjers zijn over dertig jaar voor de helft gesmolten (09/04/2019 - De Morgen)
  De gletsjers in de Alpen zullen de komende dertig jaar de helft van hun ijs verliezen, ook als de uitstoot van broeikasgassen vanaf nu aan banden wordt gelegd. Gletsjers reageren met vertraging op de opwarming van de aarde, zo blijkt uit onderzoek dat dinsdag verscheen.
  [naar artikel]
 37. NASA: "Duidelijk meer gletsjers in gevaar dan voorheen werd gedacht" (03/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op Groenland worden volgens het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA duidelijk meer gletsjers door sneller afsmelten bedreigd dan aanvankelijk...
  [naar artikel]
 38. Derde van gletsjers in Himalaya in gevaar door klimaatverandering (05/02/2019 - Metro)
  Een derde van de gletsjers in het Himalaya-gebergte kan tegen het einde van de 21ste eeuw verdwijnen door de klimaatverandering. Dat zou het leven van 1,9 miljard mensen in de regio bemoeilijken, zo blijkt uit een 627 pagina’s tellend rapport van de onderzoeksorganisatie International Centre for Integrated Mountain Development, die in Kathmandu is gevestigd. “Dit is de klimaatcrisis waarvan je niet hebt gehoord”, aldus Philippus Wester, een van de auteurs van het rapport. “Global warming is op weg om koude, door gletsjers bedekte bergtoppen over acht landen in minder dan een eeuw om te vormen tot kale rotsen.” De regio strekt zich uit over 3.500 kilometer van Afghanistan tot Myanmar. De toppen van het gebergte leveren water aan enkele van de grootste riviersystemen ter wereld, zoals de Ganges, de Indus, de Mekong en de Irrawaddy. Het smelten van gletsjers zou kunnen leiden tot overstromingen, wat het leven in berggemeenschappen en gemeenschappen die stroomafwaarts liggen, in gevaar kan brengen. Luchtvervuiling van het dichtbevolkte Indus-Gangesvlakte in India leidt tot de afzetting van zwarte koolstof en stof op gletsjers, wat het smelten versnelt. bron: Belga Het bericht Derde van gletsjers in Himalaya in gevaar door klimaatverandering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. VN-rapport: Alpen veranderen versneld van uitzicht, ruim 80 procent van gletsjers dreigt te verdwijnen (25/09/2019 - VRT NWS)
  In Monaco heeft het klimaatpanel van de Verenigde Naties een rapport voorgesteld over de toestand van onze oceanen en de cryosfeer: de gletsjers, ijskappen en ijsmassa's op het land. Belangrijkste conclusie: wat we al wisten, is nu eigenlijk versneld aan het gebeuren, en de gevolgen zijn divers: "De zeespiegel gaat versneld verder stijgen, we zien onze gletsjers verder onder druk komen en de oceanen gaan niet enkel verder verzuren: het zuurstofgehalte gaat er verder dalen, met gevolgen voor de visbestanden."
  [naar artikel]
 40. Een derde van gletsjers in Himalaya in gevaar door klimaatverandering (05/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een derde van de gletsjers in het Himalaya-gebergte kan tegen het einde van de 21ste eeuw verdwijnen door de klimaatverandering. Dat zou het leven...
  [naar artikel]
 41. Zuid-Amerikaanse gletsjers smelten als gevolg van luchtvervuiling (17/06/2019 - VRT NWS)
  Diep in de ijskappen in het Peruaanse Andesgebergte zijn 500 jaar oude sporen van luchtvervuiling gevonden, door de mijnactiviteiten van de Spanjaarden. Ook vandaag belanden roetdeeltjes uit de atmosfeer op de gletsjers, en ze blijken een belangrijke rol te spelen bij het afsmelten ervan. De zwarte roetdeeltjes nemen immers de warmte van de zon op en verhogen zo de temperatuur.
  [naar artikel]
 42. Weerbericht | Koud en mogelijk smeltende sneeuw (11/04/2021 - De Standaard)
  Het is zondagochtend nog zwaarbewolkt, met perioden van lichte neerslag. In Laag- en Midden-België kan er lokaal wat smeltende sneeuw vallen. In de namiddag wordt het op de meeste plaatsen droger met opklaringen, maar in het zuidoosten van het land gaat de regen over in smeltende sneeuw en op de Ardense hoogten zelfs in sneeuw. De maxima liggen tussen 2 à 3 graden in de Ardennen en 8 graden in het westen, zo verwacht het KMI.
  [naar artikel]
 43. Gletsjers in Nieuw-Zeeland kleuren bruin als gevolg van bosbranden in Australië (02/01/2020 - De Morgen)
  De besneeuwde bergtoppen en gletsjers in Nieuw-Zeeland liggen er vreemd bij. De overgewaaide rook en assen vanuit het door bosbranden getroffen Australië zorgen namelijk voor een karamelkleurige bovenlaag. En dat is niet zonder gevolgen.
  [naar artikel]
 44. Klimaatverandering in Antarctica versnelt wereldwijde opwarming door micro-algen op zeebodem, blijkt uit onderzoek UGent (31/01/2021 - VRT NWS)
  Mariene biologen van UGent hebben ontdekt hoe smeltende gletsjers op Antarctica de CO?-concentratie in de atmosfeer kunnen verhogen: micro-algen op de zeebodem kunnen bedolven raken door sedimentpartikels, waardoor ze minder productief worden en minder CO? (koolstofdioxide) uit het water halen.
  [naar artikel]
 45. Verse lading (smeltende) sneeuw op komst (04/02/2019 - De Standaard)
  Het westen van het land mag maandagvoormiddag een verse lading sneeuw of smeltende sneeuw verwachten, het centrum van het land krijgt die (smeltende) sneeuw na de middag te verwerken. Na de sneeuw volgt regen.
  [naar artikel]
 46. Warme zomer speelt Nieuw-Zeelandse gletsjers parten (11/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Na de warme zomer met verscheidene temperatuurrecords zijn de gletsjers in Nieuw-Zeeland dramatisch gekrompen. Dat zegt het Nieuw-Zeelandse...
  [naar artikel]
 47. Glacier National Park past borden aan die verdwijning gletsjers voorspelden in 2020 (10/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Glacier National Park waarschuwt haar bezoekers al meer dan tien jaar met borden dat de gletsjers op het domein tegen 2020 zouden zijn verdwenen....
  [naar artikel]
 48. Zwitserse gletsjers enorm gekrompen door zomerhitte (16/10/2018 - Metro)
  De ijsmassa van de Zwitserse gletsjers is tijdens de zomerse hitte enorm gekrompen. De zowat 1.500 gletsjers hebben in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar in totaal 1,4 miljard kubieke meter of 2,5 procent ijs verloren, meldde de Zwitserse Academie van Wetenschappen vandaag. Enkel de erg sneeuwrijke winter voorkwam een nog dramatischere ontwikkeling. De gletsjers hebben de afgelopen tien jaar een vijfde van hun volume verloren. Die ontwikkeling is opmerkelijk omdat de voorbije winter recordhoeveelheden sneeuw waren gevallen. In het kanton Wallis lag op de gletsjers aan het begin van de dooiperiode tot 70 procent meer sneeuw dan het gemiddelde van de vorige jaren. In sommige valleien was zelfs zoveel sneeuw gevallen als wat normaal om de 70 jaar is te verwachten. Tegen eind maart lag vanaf een hoogte van 2.000 meter nog dubbel zoveel sneeuw als in dezelfde periode van de voorgaande jaren. De zomerse periode van april tot september was met afstand de warmste sinds de eerste metingen halverwege de 19e eeuw. Op de 2.540 meter hoge Weissfluhjoch is de temperatuur in de zomermaanden zo’n 87 procent van de dagen nooit onder nul gedaald. bron: Belga Het bericht Zwitserse gletsjers enorm gekrompen door zomerhitte verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Koerden luiden noodklok over massale exodus van buitenlandse strijders uit laatste IS-bolwerk (24/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De door de Verenigde Staten gesteunde Syrische strijdkrachten luiden de noodklok over de toeloop van buitenlanders uit het 'kalifaat'. Zij roepen...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.