Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
06:36 uur

Christophe Busch: ‘Een democratische samenleving heeft radicalisme nodig’

Apache

02/04/2021 - 12:05

Hoewel de gezondheidscrisis als een rode draad doorheen een woelig eerste jaar liep, kwamen ook heel wat andere samenlevingsvraagstukken bovendrijven voor het nieuwe Hannah Arendt Instituut. Criminoloog Christophe Busch, sinds april directeur van de instelling, buigt zich met de bril van de Duits-Joodse filosoof over de actualiteit. Of de plooien met de nabijgelegen Dossinkazerne ondertussen


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Algemeen directeur Christophe Busch verlaat Kazerne Dossin (04/11/2019 - De Morgen)
  Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin. Dat maakte hij zopas bekend. Als reden voor zijn vertrek haalt Busch zijn relatie met het bestuur aan, een bestuur dat volgens Busch ‘de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde’.
  [naar artikel]
 2. Algemeen directeur Christophe Busch verlaat Kazerne Dossin na conflict met bestuur (04/11/2019 - De Morgen)
  Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin. Dat maakte hij zopas bekend. Als reden voor zijn vertrek haalt Busch zijn relatie met het bestuur aan, een bestuur dat volgens Busch ‘de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde’.
  [naar artikel]
 3. Christophe Busch stapt op als directeur van Kazerne Dossin (04/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Christophe Busch (42) gaf maandag zijn ontslag als algemeen directeur van Kazerne Dossin in Mechelen. Volgens Busch perkte het bestuur “de ruimte tot verbinding” telkens weer in en holde het die uit. “Dit frequent in een communicatiestijl die niet langer te verzoenen is met mijn visie op leiderschap”, zegt hij in een persmededeling.
  [naar artikel]
 4. Criminoloog Christophe Busch over Schild & Vrienden: 'Bevecht een standpunt, geen mensen' (11/09/2018 - Knack)
  Politici die radicalisering willen tegengaan, moeten kritisch naar hun eigen taalgebruik kijken, zegt Christophe Busch, directeur van de Kazerne Dossin.
  [naar artikel]
 5. De balans | Christophe Busch (Kazerne Dossin) (30/06/2019 - De Tijd)
  17:20 Christophe Busch (42), radicaliseringsexpert en directeur van Kazerne Dossin, ontvangt deze zomer Kamerlid Dries Van Langenhove in het Holocaustmuseum in Mechelen. Het is een voorwaarde van de onderzo...
  [naar artikel]
 6. Radicaliseringsexpert Christophe Busch: 'Van elke 100 terroristen zul je er 10 à 20 deradicaliseren' (19/01/2017 - Knack)
  Voor Christophe Busch, directeur van Kazerne Dossin en radicaliseringsexpert, was 2016 het jaar van de radicalisering. 'We moeten mensen met elkaar verbinden. Met een contract dat je asielzoekers laat ondertekenen, zal dat niet lukken.' Hoe dan wel? Dat legde hij uit aan Knack.
  [naar artikel]
 7. Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin (04/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin in Mechelen. Dat heeft hij maandagmiddag laten weten. Als reden voor zijn vertrek haalt hij de relatie met het bestuur van de organisatie aan. Volgens Busch perkte het bestuur “de ruimte tot verbinding” telkens weer in, en holde het die uit. “Dit frequent in een communicatiestijl die niet langer te verzoenen is met mijn visie op leiderschap”, luidt het in een mededeling.
  [naar artikel]
 8. Christophe Busch moet meteen opstappen bij Kazerne Dossin (07/11/2019 - De Morgen)
  Christophe Busch moet onmiddellijk opstappen als algemeen directeur van Kazerne Dossin. Dat heeft de raad van bestuur beslist, meldt De Standaard.
  [naar artikel]
 9. Algemeen directeur Kazerne Dossin Christophe Busch stapt op: "Bestuur perkte ruimte tot verbinding in" (04/11/2019 - VRT NWS)
  Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin, het museum over de Holocaust en mensenrechten in Mechelen. In een mededeling zegt Busch dat de relatie met het bestuur verzuurd is.
  [naar artikel]
 10. Museumdirecteur Christophe Busch: ‘Dries Van Langenhove krijgt een bezoek op maat’ (18/06/2019 - De Morgen)
  Dries Van Langenhove moet een verplicht bezoek brengen aan de Mechelse Dossinkazerne. Het is niet de eerste keer dat het gerecht zo’n voorwaarde oplegt. Christophe Busch, directeur van het museum, begrijpt waarom.
  [naar artikel]
 11. Christophe Busch over zijn ontslag bij Kazerne Dossin: “Strijd tegen extremisme is de grote uitdaging” (22/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “Misschien heb ik de weerstand van de laatste Holocaust-slachtoffers onderschat”, zegt Christophe Busch, ex-directeur van Kazerne Dossin. “We moeten naar hen luisteren, maar zij zijn niet de enige stem.”
  [naar artikel]
 12. Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin in Mechelen. Dat heeft hij vanmiddag laten weten. Als reden voor zijn vertrek...
  [naar artikel]
 13. Christophe Busch over zijn ontslag bij Kazerne Dossin: “De fabel van de demonische nazi is geen leerzaam verhaal” (22/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Misschien heb ik de weerstand van de laatste Holocaust-slachtoffers onderschat”, zegt Christophe Busch, ex-directeur van Kazerne Dossin. “We moeten naar hen luisteren, maar zij zijn niet de enige stem.”
  [naar artikel]
 14. Christophe Busch moet onmiddellijk vertrekken bij Kazerne Dossin (07/11/2019 - De Standaard)
  Christophe Busch nam deze week afscheid van de Kazerne Dossin maar zou normaal nog vier maanden aanblijven. Dat gaat niet door, hij moet onmiddellijk weg, besliste de raad van bestuur.
  [naar artikel]
 15. Christophe Busch moet onmiddellijk vertrekken bij Kazerne Dossin (07/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Christophe Busch nam deze week afscheid van de Kazerne Dossin maar zou normaal nog vier maanden aanblijven. Dat gaat niet door, hij moet onmiddellijk weg, besliste de raad van bestuur.
  [naar artikel]
 16. Christophe Busch moet onmiddellijk vertrekken bij Kazerne Dossin (07/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Christophe Busch nam deze week afscheid van de Kazerne Dossin, maar zou normaal nog vier maanden aanblijven. Dat gaat niet door: hij moet onmiddellijk weg, besliste de raad van bestuur.
  [naar artikel]
 17. Christophe Busch neemt ontslag als directeur Kazerne Dossin (04/11/2019 - Knack)
  Christophe Busch neemt ontslag als algemeen directeur van Kazerne Dossin, het Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen. Als reden klinkt het dat het bestuur 'de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde'.
  [naar artikel]
 18. Christophe Busch en Caroline Pauwels: 'Wij willen zo veel mogelijk mensen besmetten met nuance' (27/05/2020 - Knack)
  Na de Kazerne Dossin mag historicus en criminoloog Christophe Busch nu het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap leiden. Voor VUB-rector Caroline Pauwels is dat centrum de realisatie van een oude droom. Verslag van een videogesprek over geweld, polarisering, en een filosofe die blijft inspireren.
  [naar artikel]
 19. Christophe Busch wordt directeur van nieuw Hannah Arendt Instituut (27/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen lanceren woensdag het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap in Mechelen. Directeur van het instituut is Christophe Busch, de voormalige ­directeur van de ­Kazerne Dossin.
  [naar artikel]
 20. Herman Van Goethem: 'Christophe Busch was onwaarschijnlijk geschikt als directeur Kazerne Dossin' (08/11/2019 - Knack)
  Een boekvoorstelling die niet mocht doorgaan, discussie over de rol van Unia: het ontslag van Christophe Busch als directeur van Kazerne Dossin legt een weeffout bloot. Zijn voorganger, Herman Van Goethem, neemt de verdediging op. 'Je zult nooit iemand vinden met zijn profiel.'
  [naar artikel]
 21. Ontslag Christophe Busch bij Kazerne Dossin: al langer spanningen over invulling van museum (05/11/2019 - De Morgen)
  Het feit dat directeur Christophe Busch zijn ontslag heeft gegeven bij de Kazerne Dossin kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Toch zijn er al langer spanningen over de invulling van het museum. ‘Dat Dries Van Langenhove in het museum komt, is voor sommigen een brug te ver.’
  [naar artikel]
 22. Christophe Busch leidt nu Hannah Arendt-instituut in Mechelen: “Dit is breder dan Kazerne Dossin” (27/05/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Overheden die worstelen met radicalisering, kunnen in Mechelen voortaan bij twee ­instituten terecht. In Mechelen opent het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Directeur wordt Christophe Busch, ex-directeur van Kazerne Dossin.
  [naar artikel]
 23. Christophe Busch (ex-Dossin) gaat Hannah Arendt Instituut leiden, een nieuw mensenrechteninstituut in Mechelen (27/05/2020 - VRT NWS)
  Er komt een nieuw mensenrechteninstituut in Mechelen: het Hannah Arendt Instituut. Het gaat om een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UA), dat de steun krijgt van de stad Mechelen en Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD). Christophe Busch, die een half jaar geleden ontslag nam bij de Dossinkazerne, gaat het instituut leiden.
  [naar artikel]
 24. Verplichte vaccinatie ‘noodzakelijk in democratische samenleving’, oordeelt Mensenrechtenhof (08/04/2021 - De Morgen)
  Een verplichte vaccinatie is "noodzakelijk in een democratische samenleving". Dat stelde de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag in een arrest.
  [naar artikel]
 25. Mensenrechtenhof acht verplichte vaccinatie "noodzakelijk in democratische samenleving" (08/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een verplichte vaccinatie is "noodzakelijk in een democratische samenleving". Dat stelde de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag in een arrest.
  [naar artikel]
 26. Extreem geweld laait op: 'Radicaal-rechts heeft geleerd uit islamistische terreur' (18/12/2020 - Knack)
  Een opflakkering van islamistisch geweld én de dreiging van rechts-extremistisch geweld: 2020 was een jaar van spiegelradicalisering, zegt Christophe Busch.
  [naar artikel]
 27. Hoe voorkom je een tweede Ter Kamerenbos? (02/04/2021 - De Tijd)
  17:05 Volgens criminoloog Christophe Busch moet de politie niet alleen drones inzetten tegen illegale bijeenkomsten. 'Gebruik dezelfde sociale netwerken die jongeren mobiliseren om hen te ontraden. Een opro...
  [naar artikel]
 28. Algemeen directeur Kazerne Dossin stapt op (04/11/2019 - De Standaard)
  Christophe Busch, de algemeen directeur van Kazerne Dossin, heeft maandagochtend aangekondigd dat hij vertrekt bij het Mechelse museum over de Holocaust en mensenrechten.
  [naar artikel]
 29. Halve wetenschappelijke raad Kazerne Dossin stapt op (10/03/2020 - De Tijd)
  10:36 Het ontslag van de negen wetenschappers volgt op het ontslag van algemeen directeur Christophe Busch in november en de weigering om een prijsuitreiking van Pax Christi te laten doorgaan in Kazerne Dos...
  [naar artikel]
 30. Directeur Dossinkazerne begrijpt bijzondere voorwaarde voor Van Langenhove (17/06/2019 - De Standaard)
  Christophe Busch, de directeur van de kazerne Dossin, zegt in een korte reactie aan ‘De Standaard’ het signaal van Justitie in de voorwaarden van Dries Van Langenhove te begrijpen.
  [naar artikel]
 31. Christophe Busch: ‘Mieren werden ook vaak misbruikt door totalitaire regimes' (10/02/2018 - De Tijd)
  01:06 Hij is gebiologeerd door collectief geweld. Maar zijn inspiratie haalt de directeur van Kazerne Dossin bij zijn mierenkolonies. Ontbijt met De Tijd.
  [naar artikel]
 32. ‘Honderdduizenden delen woede van Schild & Vrienden' (08/09/2018 - De Tijd)
  20:42 ‘Als we rechts met de vinger wijzen voor het ontstaan van Schild & Vrienden, komen we er allemaal als verliezer uit’, zegt criminoloog Christophe Busch. ‘We moeten de voedingsbodem voor de radicaliser...
  [naar artikel]
 33. Oud-directeur Kazerne Dossin pleit voor drastische hervorming: “Opsplitsen in twee aparte entiteiten” (08/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het ontslag van Christophe Busch bij Kazerne Dossin legt een structureel probleem bloot, zegt Herman Van Goethem. Splitsen is de enige uitkomst, vindt hij.
  [naar artikel]
 34. Wat doet uitsluiting met een mens? Een gesprek met Stella Nyanchama Okemwa en Christophe Busch (25/02/2021 - Knack)
  Meningen lijken steeds verder uit elkaar te liggen. En ideeën die even geleden nog extreem waren, lijken nu mainstream. Knack en het Hannah Arendt Instituut presenteren de nieuwe podcastreeks 'Gemene delers'.
  [naar artikel]
 35. Christophe uit ‘Blind Getrouwd’ openhartig over huwelijksreis: “Hoe vaak krijgen we niet de vraag of we toch geen aparte bedden nodig hebben” (10/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In een column voor holebi- en transgendertijdschrift Zizo vertelt Christophe uit ‘Blind Getrouwd’ over hoe hij het programma ervaart. Zo heeft hij...
  [naar artikel]
 36. Hoe politici geschiedenis willen herschrijven - Christophe Busch (29/01/2017 - De Redactie)
  Het nieuwe museum van de Tweede Wereldoorlog in Polen mag het zonlicht niet zien van de huidige Poolse regering. De partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) voert een actieve politiek van herinnering waarbij de geschiedenisles wordt gereduceerd tot Pools leed en Pools heroïsme.
  [naar artikel]
 37. Christophe Busch over vervanging Minderhedenforum: 'Hier wordt schade opgelopen, zonde voor sector' (10/11/2020 - Knack)
  De beslissing van Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open VLD) om het Minderhedenforum links te laten liggen ten voordele van Join.Vlaanderen van Wouter Van Bellingen zorgt voor ophef.
  [naar artikel]
 38. Rik Coolsaet: "Deradicaliseer het debat over de islam" (06/02/2017 - De Redactie)
  Volgens de professor en radicalisme-expert zijn de islam - en zelfs het salafisme - niet de grondoorzaak van het radicalisme en terrorisme, zo zei hij in de onderzoekscommissie naar de aanslagen.
  [naar artikel]
 39. Directeur Dossinkazerne begrijpt maatschappelijk signaal dat Justitie wil geven (17/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Christophe Busch, de directeur van de Dossinkazerne in Mechelen, zegt maandagavond bereid te zijn om Dries Van Langenhove een geleid bezoek aan te bieden. “Justitie heeft blijkbaar een maatschappelijk signaal willen geven, en dat begrijpen we in deze mediatieke zaak”, klinkt het.
  [naar artikel]
 40. Mechelen krijgt Hannah Arendt Instituut (27/05/2020 - De Morgen)
  Krijgt Mechelen een tweede soort Dossin? Christophe Busch, die in november bij de Dossin-kazerne vertrok, opent op een steenworp van het Holocaust-museum een instituut om na te denken over polarisatie. ‘Wij zijn geen concurrenten.’
  [naar artikel]
 41. Tomas Baum nieuwe directeur Kazerne Dossin (11/05/2020 - De Tijd)
  17:24 Ruim zeven maanden nadat Christophe Busch is opgestapt als directeur van Kazerne Dossin heeft de raad van bestuur met Tomas Baum een nieuwe directeur aangesteld.
  [naar artikel]
 42. Museumdirecteur Dossinkazerne: ‘Dries Van Langenhove krijgt bezoek op maat’ (18/06/2019 - De Morgen)
  Dries Van Langenhove moet een verplicht bezoek brengen aan de Mechelse Dossinkazerne. Het is niet de eerste keer dat het gerecht zo’n voorwaarde oplegt. Christophe Busch, directeur van het museum, begrijpt waarom.
  [naar artikel]
 43. Kazerne Dossin stelt nieuwe directeur aan (11/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Ruim zeven maanden nadat Christophe Busch opstapte als directeur van Kazerne Dossin heeft de raad van bestuur met Tomas Baum een nieuwe directeur aangesteld. Op 1 juni, bij de heropening van het museum, memoriaal en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen, zal Baum zijn nieuwe functie opnemen.
  [naar artikel]
 44. Kazerne Dossin stelt nieuwe directeur aan (11/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ruim zeven maanden nadat Christophe Busch opstapte als directeur van Kazerne Dossin heeft de raad van bestuur met Tomas Baum een nieuwe directeur aangesteld. Op 1 juni, bij de heropening van het museum, memoriaal en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen, zal Baum zijn nieuwe functie opnemen.
  [naar artikel]
 45. Kazerne Dossin stelt nieuwe directeur aan (11/05/2020 - Knack)
  Ruim zeven maanden nadat Christophe Busch opstapte als directeur van Kazerne Dossin heeft de raad van bestuur met Tomas Baum een nieuwe directeur aangesteld. Op 1 juni, bij de heropening van het museum, memoriaal en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen, zal Baum zijn nieuwe functie opnemen.
  [naar artikel]
 46. ‘Internet kan even grote impact hebben als nazi-propaganda’ (24/10/2019 - De Morgen)
  Een nieuwe tentoonstelling in de Kazerne Dossin focust op de bevrijding van Auschwitz, bijna 75 jaar geleden. Directeur Christophe Busch ziet dat we vandaag vaak naar WO II teruggrijpen in een poging om vat te krijgen op fenomenen als extreemrechts of Syrië-strijders. ‘Het verleden kan antwoorden bieden om het heden iets verstandiger aan te pakken.’
  [naar artikel]
 47. Joodse gemeenschap pleit voor bestuurlijke opsplitsing Kazerne Dossin (11/11/2019 - De Standaard)
  Na het vertrek van algemeen directeur Christophe Busch klinkt de roep om de kazerne Dossin te splitsen steeds luider. Ook het Centraal Israëlitisch Consistorie van België en het Forum der Joodse Organisaties (FJO) pleit daarvoor.
  [naar artikel]
 48. Twee filosofen fileren onze samenleving: “Natuurlijk is de islam gewelddadig” (06/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  De intellectuele opa en zijn kleinzoon: ze houden niet zo van die titel. “Een mens moet voor zichzelf denken.” Etienne Vermeersch (82) en Maarten Boudry (31), de oude wijze en de beeldenstormer. Zet ze samen en je hebt het geweten van de natie. Ze laten graag hun licht schijnen over een samenleving die steeds meer in verval lijkt, aangetast door radicalisme en plat racisme. “Natuurlijk is de islam gewelddadig. Als in de Koran zou staan dat mannen van mannen mogen houden, zou ISIS geen homo’s van hoge gebouwen gooien, hé.”
  [naar artikel]
 49. Spaanse premier roept Catalanen op om 'escalatie van radicalisme en ongehoorzaamheid' te stoppen (21/09/2017 - Knack)
  De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zich woensdag tijdens een televisietoespraak rechtstreeks tot de Catalaanse leiders gericht: 'Stop voor eens en altijd met deze escalatie van radicalisme en ongehoorzaamheid.' Of dat veel effect zal hebben, moet nog blijken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.